30 Ιουλίου, 2014

30/7/2014 - ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ

 

Η Γάζα είναι η αιματηρή και τραγική πρόσοψη μιας πρωτοφανούς στη σύγχρονη εποχή συνολικής κατάρρευσης της περιφερειακής σταθερότητας στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή. Στο Ιράκ η προέλαση των τζιχαντιστών έχει δώσει τη χαριστική βολή στην έστω και προσχηματική ενότητα της χώρας: Ο ασθενής είναι κλινικά νεκρός και δεν μένει παρά να υπογραφεί το πιστοποιητικό θανάτου, η τριχοτόμηση δηλαδή της χώρας. Οι εξελίξεις στο Ιράκ επιταχύνουν την ήδη κυρίαρχη δυναμική πολυδιάσπασης της Συρίας σε θρησκευτική-κοινοτική βάση, μια εξέλιξη που θα έχει άμεσες επιπτώσεις και στον γειτονικό Λίβανο.

Στη σκιά όλων των παραπάνω, η Λιβύη κατέρρευσε οριστικά καθώς τις τελευταίες βδομάδες διαλύθηκαν και τα τελευταία προσχήματα κυβερνητικής κεντρικής εξουσίας. Η χώρα δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο του Ιράκ και της Συρίας, καθώς δεν θα υπάρχει απλά και μόνο τριχοτόμηση σε Κυρηναϊκή, Τριπολιτανία και Φεζάν, αλλά ολική κατάρρευση κάθε συντεταγμένης εξουσίας που θα παραπέμπει στη Σομαλία.

Η Λιβύη είναι το πιο ανάγλυφο παράδειγμα της καταστροφικής επέμβασης της Δύσης στον αραβικό κόσμο: Για αιώνες υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία και στη συνέχεια υπό την ιταλική διοίκηση, τη μοναρχία των Σενούσι και το καθεστώς Καντάφι η Λιβύη ήταν συνάρτηση της ισορροπίας ανάμεσα στις φυλές που απαρτίζουν τον πληθυσμό της χώρας. Ο Καντάφι κράτησε και διαφύλαξε τις ισορροπίες και εγκαθίδρυσε μια σχέση προστασίας-ελέγχου με τις μουσουλμανικές φυλές των γαλλόφωνων χωρών της υποσαχάριας Αφρικής.

Τρία χρόνια μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Καντάφι, οι ακραίοι ισλαμιστές κάλυψαν το κενό στην υποσαχάρια Αφρική, η Λιβύη διαλύεται και μια ακυβέρνητη χώρα ορμητήριο κάθε είδους τρομοκρατίας και λαθρομετανάστευσης παγιώνεται απέναντι στον ευρωπαϊκό Νότο.

Και βέβαια υπάρχει και το επόμενο κεφάλαιο της πιθανής επέμβασης στο Ιράκ της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, με την Αίγυπτο του Σίσι αργά ή γρήγορα να παρεμβαίνει στη Λιβύη. Επεμβάσεις που αντί να σταθεροποιήσουν ή να εξασφαλίσουν τη συντεταγμένη διάλυση κατεστραμμένων χωρών, είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσουν μεγαλύτερη ανάφλεξη με την πυρκαγιά να πλήττει τους ίδιους τους πυροσβέστες.

Στη μεν Αίγυπτο βρέθηκε ένας νέος Μουμπάρακ, αλλά δεν θα βρεθεί νέος Σαντάμ στο Ιράκ ούτε νέος Καντάφι στην Λιβύη, ενώ ο Ασαντ από ηγέτης της Συρίας υποβιβάζεται σε επικεφαλής των αλαουιτών.



ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

 

Σειρά οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αποφάσισαν οι πρεσβευτές των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, στη διάρκεια της σημερινής συνόδου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, σφίγγοντας τον κλοιό των πιέσεων στον Βλαντημίρ Πούτιν προκειμένου να πάψει να υποστηρίζει τις ομάδες των αυτονομιστών στην Ουκρανία. Ανάλογες κυρώσεις κατά της Μόσχας ετοιμάζουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ, οι πρεσβευτές των 28 κρατών-μελών κατέληξαν «σε μια πολιτική συμφωνία για ένα πακέτο οικονομικών κυρώσεων» κατά της Ρωσίας, οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από την Πέμπτη και θα αναθεωρηθούν έπειτα από τρεις μήνες.

Βάσει της συμφωνίας εμποδίζεται η πρόσβαση της Ρωσίας στις οικονομικές αγορές της ΕΕ, απαγορεύεται η πώληση όπλων, ευαίσθητων τεχνολογιών του ενεργειακού τομέα και προϊόντων διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής. Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία πρέπει πρώτα να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Νωρίτερα η ΕΕ είχε αποφασίσει να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία τεσσάρων ρώσων επιχειρηματιών που πρόσκεινται στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με την κατηγορία ότι επωφελήθηκαν από την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας ή ότι υποστήριξαν έμπρακτα την αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας, όπως έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή.

Παράλληλα η ΕΕ αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε τέσσερις οντότητες, μεταξύ αυτών και σε μια τράπεζα, για τους ίδιους λόγους. Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ βάλει εναντίον των επιχειρηματιών που πρόσκεινται στην κυβέρνηση της Ρωσίας και αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την αποφασιστικότητά της να δράσει ώστε να τιμωρήσει τις ρωσικές αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην Ουκρανία, τόνισαν διπλωμάτες. «Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επίγνωση των κινδύνων να υπάρξουν αντίποινα από το ρωσικό καθεστώς, όμως έλαβαν αποφάσεις έπειτα από μια ασυγχώρητη ενέργεια και έπειτα από τον τρόπο με τον οποίο την διαχειρίστηκε ο πρόεδρος Πούτιν», επεσήμανε μια διπλωματική πηγή. «Ο Πούτιν θα προσπαθήσει να διχάσει τους Ευρωπαίους και θα είναι μια δοκιμασία για την ενότητα της ΕΕ», σημείωσε.

«Η σημερινή απόφαση ήταν αναπόφευκτη» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν κατ' επανάληψη προειδοποιήσει τη Μόσχα ότι η προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας και η συνεχιζόμενη αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας δεν ήταν αποδεκτές ενέργειες. «Πλέον επαφίεται στη ρωσική ηγεσία να αποφασίσει εάν θέλει να προχωρήσει στο δρόμο της αποκλιμάκωσης και της συνεργασίας. Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις μπορεί να αναθεωρηθούν», συνέχισε η Μέρκελ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στην αντίθετη περίπτωση δεν αποκλείεται να ληφθούν και νέα, επιπρόσθετα μέτρα.

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζουν μια νέα σειρά κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας εξαιτίας των ενεργειών της στην Ουκρανία. «Βρισκόμαστε με την Ευρώπη σε μια διαδικασία εξέτασης νέων κυρώσεων», είπε ο Κέρι στη συνάντηση που είχε με τον ουκρανό ομόλογό του Πάβλο Κλίμκιν. «Εμείς και οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα λάβουμε επιπλέον μέτρα και θα επιβάλουμε πιο αυστηρές κυρώσεις σε θεμελιώδεις τομείς της ρωσικής οικονομίας, αν αυτό πρέπει να κάνουμε», σημείωσε, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Παρόλα αυτά, άφησε για μία ακόμη φορά ανοιχτή την πόρτα προς τον «(ρώσο) πρόεδρο (Βλαντίμιρ) Πούτιν να επιλέξει να πιέσει τους αυτονομιστές» αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία. Επίσης ο Κέρι κατηγόρησε «τους Ρώσους και τους αυτοαποκαλούμενους εθελοντές τους ότι συνεχίζουν να στέλνουν όπλα, χρήματα και άνδρες στην άλλη πλευρά των συνόρων».«Το βλέπουμε. Υπάρχουν προφανείς ενδείξεις γι' αυτό», κατήγγειλε ο Κέρι επισημαίνοντας ότι είχε μια ακόμη τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.
 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ελλάδα: Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις για την απόφαση του δικαστηρίου στην υπόθεση της Μανωλάδας από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. «Ντροπή», «δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη», «προκλητική» είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς στις ανακοινώσεις των κομμάτων. Στην φυλακή θα παραμείνει ο κατηγορούμενος στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής βουλευτής Στάθης Μπούκουρας, καθώς το Συμβούλιο Εφετών με δύο βουλεύματά του αντιτίθεται στις εισαγγελικές προτάσεις που εισηγήθηκαν την έξοδό του από τη φυλακή. Οι εφέτες απορρίπτουν την αίτηση αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης με όρους, που είχε καταθέσει ο κ. Μπούκουρας, ενώ διατάσσουν την παράταση της κράτησης του βουλευτή για ακόμη ένα εξάμηνο.

Την 1η Αυγούστου 2014 τα ξημερώματα πραγματοποιείται στην Αττική το δεύτερο «περιοχικό» switch – off του αναλογικού σήματος όπου 11 κέντρα εκπομπής, μεταξύ των οποίων και η «Πάρνηθα», που εκπέμπουν αναλογικά στην Αττική και την Εύβοια περνούν οριστικά στην ψηφιακή εποχή. Παράλληλα, τα κέντρα εκπομπής «Υμηττός» και η «Αίγινα», που μεταδίδουν ήδη ψηφιακά τηλεοπτικό πρόγραμμα, θα εκπέμπουν σε νέες συχνότητες. Tο μεγαλύτερο σχέδιο περιβαλλοντικής αποκατάστασης της επόμενης περιόδου, συνολικού προϋπολογισμού 37.600.000 ευρώ, μπαίνει πλέον σε τροχιά, ύστερα από την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης της ολοκληρωμένης διαχείρισης υδατικών συστημάτων της περιοχής του Ασωπού. Oι μελέτες για την κατασκευή του έργου θα ξεκινήσουν το φθινοπώρου του 2014, ενώ η ολοκλήρωσή του προγραμματίζεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018.

Διερευνητικές γεωτρήσεις στο οικόπεδο «Ονασαγόρας» που βρίσκεται στο τεμάχιο 9 της κυπριακής ΑΟΖ θα ξεκινήσουν πριν από το τέλος του καλοκαιριού, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης. Ο κύπριος υπουργός τόνισε ότι για το κοίτασμα αυτό, καθώς και για άλλα πέντε κοιτάσματα, οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές.

Κόσμος: Με στρατιωτικά πλήγματα σε πολυσύχναστη αγορά και σπίτια της Λωρίδας της Γάζας έσπασε το Ισραήλ την τετράωρη ανθρωπιστική εκεχειρία που κήρυξε. Τουλάχιστον 15 άτομα σκοτώθηκαν και 160 τραυματίστηκαν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν την αγορά Σουτζαΐγια. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται και ένας δημοσιογράφος. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αποκάλεσε την Τετάρτη τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας «καταστροφικές και μυωπικές», εκτιμώντας πως θα επιδεινώσουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες ήδη βρίσκονταν στο ναδίρ τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Τουλάχιστον πέντε άτομα έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της τετράωρης κατάπαυσης του πυρός που κήρυξε ο στρατός του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Η ανθρωπιστική εκεχειρία, την οποία, πάντως, απέρριψε η Χαμάς ξεκίνησε στις 15:00 και θα διαρκέσει έως τις 19:00. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό η εκεχειρία θα περιοριστεί μόνο σε ορισμένες περιοχές της Γάζας και δεν πρόκειται να επεκταθεί. Η Χαμάς απέρριψε την εκεχειρία του Ισραήλ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι επιβάλλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε «έναν αριθμό αξιωματούχων της κυβέρνησης της Βενεζουέλας», οι οποίοι, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ευθύνονται ή εμπλέκονται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πέθανε ένας από τους κορυφαίους γιατρούς που μάχονταν τον ιό Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε, μετά από μάχη με την ασθένεια. Ο λόγος για τον Ομάρ Χαν, ο οποίος είχε βοηθήσει περισσότερους από 100 ασθενείς να καταπολεμήσουν τον ιό.

Οικονομία:Την εισαγωγή «ρήτρας αξιόμαχου» στην εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας στα ταμεία των ενστόλων «ώστε οι όποιες προσαρμογές να γίνουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου» ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, έπειτα από τις αντιδράσεις των ενστόλων για τις περικοπές που θα υποστούν από τις συγχωνεύσεις που προωθούνται με το πολυνομοσχέδιο. Σε χαμηλούς τόνους πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να παρουσιάζει στο κλείσιμο εικόνα σταθεροποίησης. 

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.194,78 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 0,10%. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε σε εύρος διακύμανσης 15 μονάδων. Ξεκίνησαν οι πρώτες συναλλαγές επί των ασφαλίστρων κινδύνου χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας (cds). Οι επενδυτές έδιναν εδώ και αρκετό καιρό τιμές και αποδόσεις στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Ωστόσο τούτο δεν συνεπάγεται ότι γίνονταν και αγοραπωλησίες των σύνθετων αυτών χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Αθλητισμός: Σε ακόμα μια διάψευση προχώρησε η διοίκηση του Ολυμπιακού, αφού όπως διευκρίνισαν στο Λιμάνι, ενώ έχουν σαν προτεραιότητα την απόκτηση ενός ικανού φορ, δεν θα ασχοληθούν με τις περιπτώσεις των Σάμουελ Ετό και Κλάους Αθανασιάδη, όπως ανέφεραν μερικά δημοσιεύματα. Η ώρα του Παναθηναϊκού έφτασε. Οι Πράσινοι επιστρέφουν στα ευρωπαϊκά σαλόνια και δίνουν απόψε (21:00, OTE 1) την πρώτη μάχη τους με τη Σταντάρ Λιέγης στο πλαίσιο τους γ' προκριματικού γύρου του Champions League.

Ελπίδα όλων να φύγουν από το Βέλγιο έχοντας στις αποσκευές τους ένα καλό σκορ εν όψει και της ρεβάνς στη Λεωφόρο την ερχόμενη Τρίτη (5 Αυγούστου). Ο Γιάννης Αναστασίου έχει όλους τους παίκτες του στη διάθεσή τους και αναμένεται να ξεκινήσει στην ενδεκάδα τον Μλάντεν Πέτριτς παρά το γεγονός ότι δεν έχει ξεπεράσει πλήρως τις ενοχλήσεις στη μέση του.Μια εθνική ομάδα με επιθετικούς προσανατολισμούς ονειρεύεται ο Κλαούντιο Ρανιέρι, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Gazzetta dello Sport». Ο Ιταλός νέος ομοσπονδιακός τεχνικός τόνισε ότι η γαλανόλευκη έχει συνηθίσει να αγωνίζεται κλειστά και να χτυπά στις αντεπιθέσεις, ενώ ο ίδιος αρέσκεται στο κάθετο ποδόσφαιρο και στην ταχύτητα. Βαριά «καμπάνα» στον Φερνάντο Σάντος.
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (30 ΙΟΥΛΙΟΥ)

1839:Οι μαύροι σκλάβοι καταλαμβάνουν το πλοίο “Amistad” που τους μετέφερε στην Αμερική. Το 1997, μάλιστα, το συγκεκριμένο συμβάν σκηνοθετήθηκε από τον Steven Spielberg με πρωταγωνιστές τους Morgan Freeman και Anthony Hopkins σε μια αξιόλογη χολιγουντιανή παραγωγή.

1920:Κατά την διάρκεια των αποκαλούμενων «Ιουλιανών» γίνεται απόπειρα δολοφονίας του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι.

1928:Ο George Eastman παρουσιάζει την πρώτη έγχρωμη κινηματογραφική ταινία. Επίσης, ο ίδιος λίγο καιρό πριν είχε εφεύρει το λεγόμενο φιλμ “Kodak” κάνοντας την καθοριστική σύνδεση του φωτογραφικού φιλμ για λογαριασμό της κινούμενης κινηματογραφικής εικόνας.

1982:Η, τότε υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη θέτει το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην χώρα μας, κατά την διάρκεια της Διάσκεψης των υπουργών Πολιτισμού της UNESCO στο Μεξικό.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ:

1947:Γεννιέται ο αμερικανοαυστριακός ηθοποιός Arnold Schwarzenegger, ο οποίος από το 2003 έχει εκλεχτεί ως 38ος κυβερνήτης της πολιτείας της California των Η.Π.Α.

1970: Γεννιέται στο Λονδίνο ο, χαρισματικός Βρετανός σκηνοθέτης, Christopher Nolan.

ΘΑΝΑΤΟΙ:

336 π.Χ:Πεθαίνει ο Φίλιππος ο Β΄ ο Μακεδόνας, βασιλιάς της Μακεδονίας.

1784:Αφήνει την τελευταία του πνοή ο, Γάλλος φιλόσοφος, κριτικός τέχνης και συγγραφέας, Denis Diderot. Ο Diderot υπήρξε πρόδρομος του ρεύματος της Αναγέννησης ενώ διετέλεσε και διευθυντής σύνταξης της περίφημης «Εγκυκλοπαίδιας των επιστημών και των τεχνών».





H ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ!

 

Ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης απεπέμφθη από το υπουργείο Υγείας, αλλά οι ήττες του τον ακολουθούν κατά πόδας, όπως ακολουθούν τα αποτελέσματα της πολιτικής του τους ταλαιπωρημένους ασθενείς που προσπαθούν να αποκαταστήσουν την υγεία τους μέσα από τις δομές του ΕΣΥ. Φυσικά εκείνος δεν πρόκειται να πληρώσει τα σπασμένα της θητείας του σ' ένα από τα υπουργεία που έπληξε άμεσα η υπαγωγή της πατρίδας μας στο Μνημόνιο. Αυτά τα άφησε για τους επόμενους, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να επιλύσουν αδιέξοδα όπως το ακόλουθο: 

Ο κ. Γεωργιάδης θεσμοθέτησε πλαφόν στη δαπάνη συνταγογράφησης φαρμάκων ανά γιατρό, ειδικότητα και γεωγραφική περιοχή. Ενα μέτρο το οποίο, αν μη τι άλλο, φανερώνει κακοπιστία προς τους γιατρούς, αναλγησία για το κοινωνικό σύνολο και προσήλωση μόνο προς τις επιταγές της τρόικας. Αυτό διεμήνυε το κράτος προς τους πολίτες με την επινόηση του κ. Γεωργιάδη: οι γιατροί είναι εξ ορισμού ύποπτοι διαφθοράς, η υγεία των πολιτών αμελητέο μέγεθος και οι «στόχοι της τρόικας» ιεροί.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον του μέτρου και το ΣτΕ το μπλόκαρε. Η κυβέρνηση έχασε σε μια μάχη που δεν θα μπορούσε να νικήσει, αλλά δεν θα έπρεπε καν να σκεφτεί να τη δώσει: εκείνη εναντίον του κοινού συμφέροντος και της δημόσιας υγείας.
Η «προσγείωση» του Μνημονίου στην καθημερινότητα των Ελλήνων γίνεται με τόσο τραχύ, απροκάλυπτο και παράνομο τρόπο, ώστε η Δικαιοσύνη δεν μπορεί παρά να δικαιώνει τους πολίτες και τους φορείς που στρέφονται εναντίον αυθαίρετων νομοθετημάτων και υπουργικών αποφάσεων.

Από την άλλη, η ανασφάλεια και η έλλειψη στοιχειώδους δημοκρατικής ευαισθησίας που χαρακτηρίζουν ενίους κυβερνητικούς παράγοντες, τους οδηγούν να πιστεύουν ότι η Δικαιοσύνη έχει ρόλο κομπάρσου στην Ελλάδα και ότι οι αποφάσεις της δεν είναι ορθό να εφαρμόζονται, αφού «δεν ασκεί δημοσιονομική πολιτική»! Καλό είναι να αφήσουν κατά μέρος αυτές τις αντικοινωνικές νοοτροπίες και να εφαρμόσουν το πνεύμα και το γράμμα του νόμου.