29 Ιουλίου, 2014

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΑΝΑΣ ΑΓΡΑΦΩΝ

 

Ανεπίσημη επίσκεψη στα ιστορικά Άγραφα πραγματοποιεί, από την Κυριακή 27 Ιουλίου 2014 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο οποίος βρίσκεται για ένα τριήμερο στην Δυτική Ευρυτανία. 

Ο Μακαριώτατος έφτασε την Κυριακή το απόγευμα στην Ανατολική Φραγκίστα, γενέτειρα του Πρωθυπουργού Γεωργίου Καφαντάρη, όπου είναι φιλοξενούμενος από τον π. Θ. Χρυσικό, και  διαμένει στον ξενώνα ΚΟΝΑΚΙ.

Ο Μακαριώτατος επισκέπτεται για 5η χρονιά την Ευρυτανία και ειδικά την Ανατολική Φραγκίστα και την Ιερά Μονή Παναγίας Στάνας Αγράφων. Ο Μακαριώτατος θα αναχωρήσει από την Ευρυτανία την Τετάρτη.

Λίγα λόγια για την Παναγία Στάνας Αγράφων


Σε μικρή απόσταση από τα Βραγγιανά και ανάμεσα στα χωριά Επινιανά και Αγραφα, στο σπήλαιο ενός βράχου, είναι κτισμένο το καθολικό της μονής της Παναγίας της Στάνας των Αγράφων. Κρυμμένο μέσα στη σπηλιά με τα λίγα δέντρα να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της μικρής εκκλησίας, ξεχωρίζει μόνο ο τρούλος του ναού με τα στενόμακρα παράθυρα του. Η πρόσβαση είναι σχετικά δύσκολη και πραγματοποιείται από χωματόδρομο με στροφές, μήκους 3 χλμ περίπου. Η εκκλησία είναι σχήματος σταυρικού με τρούλο, με μικρό αλλά εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο. Οι εικόνες του τέμπλου όπως και αυτές του ναού είναι έργα ντόπιων αγιογράφων της Βυζαντινής Σχολής των Αγράφων (Θεοφάνους, Διονυσίου κ.ά.).

Στη δυτική πλευρά σώζονται τοιχογραφίες, καθώς και στα άλλα μέρη του κυρίως ναού. Ορατές είναι και οι τοιχογραφίες του τρούλου με κυρίαρχη τη μορφή του Παντοκράτορα. Παρουσιάζουν όμως αρκετές φθορές οι οποίες μάλλον προήλθαν από την υγρασία (εξ αιτίας της υγρασίας του σπηλαίου) και από επισκευές νεωτέρων, οι οποίοι νόμιζαν ότι με αυτόν τον τρόπο ομορφαίνει ο ναός. Το μοναστήρι σήμερα ανήκει στην ενορία του Αγίου Γεωργίου των Επινιανών, από την οποία απέχει γύρω στα 12 χιλιόμετρα. Οι κάτοικοι των Επινιανών, αλλά και των άλλων χωριών των Αγράφων δείχνοντας τον σεβασμό τους προς τη μονή, την επισκέπτονται τακτικά και παρακολουθούν τις ιερές τελετές, που γίνονται εκεί από τους ιερείς των γύρω χωριών.

Ο ναός είναι μάλλον κτίσμα του 15ου ή 16ου αι. κατά την περίοδο που η περιοχή είχε πυκνοκατοικηθεί, όταν εγκαταστάθηκαν οι Τούρκοι στη Θεσσαλία και στις άλλες πεδινές περιοχές. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η Ευρυτανία και κυρίως η περιοχή των Αγράφων, κατοικούνταν από χιλιάδες κατοίκους οι οποίοι διέθεταν πλούσια κτηνοτροφία και ανεπτυγμένη βιοτεχνία. Γεγονός που αποδεικνύεται από τον μεγάλο αριθμό εκκλησιών που υπήρχαν σε κάθε χωριό, από τα μοναστήρια και κυρίως τις περίφημες Σχολές των Αγράφων, που άκμασαν το 16ο και 17ο αι. με ονομαστούς Διδασκάλους.

Η εκκλησία εορτάζει στις 7 και τις 8 Σεπτεμβρίου.

 

Παραδόσεις για το Μοναστήρι: Η Ιερά Μονή Παναγίας της Στάνας των Αγράφων αναφέρεται σε πολλές παραδόσεις της περιοχής. Σε μία από αυτές λέγεται ότι στα μέσα του 12ου αι. βρέθηκε από κτηνοτρόφους της περιοχής κατά θαυματουργό τρόπο, στο εσωτερικό της σπηλιάς η εικόνα της Γέννησης της Θεοτόκου. Ύστερα από αυτό οι κάτοικοι της περιοχής έκτισαν το πρώτο εκκλησάκι.

Αλλού πάλι αναφέρεται ότι η κατά την περίοδο της Εικονομαχίας, μετέφεραν από το χωριό Στάνο της Αμφιλοχίας, την εικόνα της Παναγίας για να την προφυλάξουν. Από εκεί μάλλον της δόθηκε και το προσωνύμιο "της Στάνας". Σε άλλη παράδοση λέγεται πως την ονομασία της την οφείλει στις πολλές στάνες των κτηνοτρόφων που υπήρχαν στην γύρω περιοχή.

Λέγεται πάλι ότι παλαιότερα η μονή είχε σημαντικά αφιερώματα, τα οποία κατά την περίοδο 1942-50 τα έκρυψαν σε διάφορα σημεία της. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα στο να ανασυρθούν οι μεγάλες πέτρινες πλάκες του Καθολικού, για την ανεύρεση των κρυμμένων.
 

29/7/2014 - ΗΠΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ-ΒΡΕΤΑΝΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ

 

Τη λήψη περαιτέρω μέτρων σε βάρος της Ρωσίας, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ουκρανίας, αποφάσισαν οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας. Οι τέσσερις ηγέτες των ισχυρότερων κρατών της Δύσης είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία και αμέσως μετά ανακοινώθηκε η απόφαση αυτή από τη γαλλική προεδρία. Οι πέντε ηγέτες — Φρανσουά Ολάντ, Μπαράκ Ομπάμα, Αγγελα Μέρκελ, Ντέιβιντ Κάμερον και Ματέο Ρέντσι — εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Μόσχα δεν ασκεί πιέσεις στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, ώστε αυτοί να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ούτε λαμβάνει μέτρα για να γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων, οι δυτικοί ηγέτες διεμήνυσαν πως θα συνεχίσουν να παρακολουθούν εάν και κατά πόσον η Ρωσία παρέχει άμεση στρατιωτική βοήθεια στους αυτονομιστές, ένα θέμα που έχει έρθει στο προσκήνιο εντονότερα μετά την κατάρριψη του Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών. «Υπό αυτές τις συνθήκες οι πέντε αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να υιοθετήσουν νέα μέτρα εναντίον της Ρωσίας», τονίζεται στην ανακοίνωση του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Ηδη, οι πρεσβευτές των χωρών-μελών της ΕΕ έχουν προτείνει την επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, μια απόφαση που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας Τόνι Μπλίνκεν δήλωσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε με τους ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με τις επόμενες ενέργειες για το θέμα της Ουκρανίας, αλλά επίσης και θέματα που αφορούν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το Ιράκ και τη Λιβύη. Επανέλαβε τη θέση της Ουάσινγκτον ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η Ρωσία ετοιμάζεται να παραδώσει πιο ισχυρούς εκτοξευτήρες πυραύλων στους αυτονομιστές της Ουκρανίας. Είπε επίσης ότι ο ίδιος πιστεύει υπάρχουν και άλλα πυραυλικά συστήματα Μπουκ (SA-11) στην Ουκρανία, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα βρίσκονται στα χέρια των φιλορώσων ανταρτών. 

Ωστόσο, σημείωσε ότι ακόμη παραμένει ασαφές το ποιος ακριβώς "τράβηξε τη σκανδάλη" και κατέρριψε το Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines. Αναφερόμενος στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ο Μπλίνκεν είπε ότι έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν για την επιβολή νέων κυρώσεων, κατά το παράδειγμα της Ευρώπης, εντός της εβδομάδας
 

ΤΙ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

 

Είναι οριστικό. Έρχεται νέο μνημόνιο σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου της Βουλής αφού την διετία 2014-2015, οι επιπρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες (additional financing requirements) της Ελλάδας θα ανέλθουν σε € 14,9 δισ. ενώ το χρέος της χώρας για το 2014 θα φτάσει στο αστρονομικό 177,2% του ΑΕΠ! Νέα δανειακή σύμβαση, συνοδευόμενη από σχετικό πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελληνική οικονομία «βλέπει» το Γραφείο της Βουλής για την παρακολούθηση του κρατικού προϋπολογισμού στην τριμηνιαία έκθεση Απρίλιος - Ιούνιος 2014. Πρόγραμμα προσαρμογής σημαίνει νέος πόνος για τον ελληνικό λαό. Το ίδιο το γραφείο της Βουλής διαλύει τις προσδοκίες της κυβέρνησης για ήρεμο 2015.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι το προηγούμενο τρίμηνο η κατάσταση της οικονομίας βελτιώθηκε ωστόσο για το επόμενο διάστημα προβαίνουν σε ανησυχητικές εκτιμήσεις και προειδοποιήσεις και υποστηρίζουν πως το μέγεθος των προβλημάτων της χώρας «απαιτεί πιο θαρραλέα και αποφασιστική πολιτική». «Αν δεν επιτευχθούν στο μέλλον υψηλότεροι ρυθμοί μεγέθυνσης δεν θα υπάρξει γρήγορη και αισθητή βελτίωση της απασχόλησης και, αντίστροφα, αν η ανεργία παραμείνει σε υψηλά επίπεδα θα επηρεάσει αρνητικά, μαζί με άλλους παράγοντες, τη δυνητική παραγωγή στο μέλλον» αναφέρουν στα συμπεράσματά τους για να συνεχίσουν: «Προς το παρόν, οι προβλέψεις ιδίως για ικανοποιητικούς ρυθμούς μεγέθυνσης από το 2015 βαρύνονται με μεγάλες αβεβαιότητες. Με άλλα λόγια η δυναμική της ανάκαμψης είναι ακόμα ασθενής παρά την ανάσχεση της ύφεσης».

Ως πηγές της αβεβαιότητας χαρακτηρίζουν το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, την επενδυτική άπνοια την άτολμη δημοσιονομική εξυγίανση, την έλλειψη συναίνεσης των πολιτικών κομμάτων και τις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι:

-το τραπεζικό πρόβλημα «παρά τις ανακεφαλαιοποιήσεις που επιτεύχθηκαν, δεν έχει λυθεί, καθώς εκκρεμεί λύση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία συνεχίζουν να αυξάνονται και να περιορίζουν τις δανειοδοτικές ικανότητες των τραπεζών». Εκτιμούν ότι σχεδόν το 40% των δανείων (επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά) είναι «κόκκινα» και προσθέτουν πως «Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Δ.Ν.Τ, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, το οποίο ξεπερνά επίπεδα άλλων χωρών που έχουν οδηγήσει σε συστημικές κρίσεις».

-Υποστηρίζουν πως οι υστερήσεις των μεταρρυθμίσεων μπορεί να προκαλέσουν εκ νέου άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της χώρας και συνεχίζουν με την πλέον απαισιόδοξη εκτίμηση που κάνει λόγο για νέα δανειακή σύμβαση με νέο «μνημόνιο» για την χώρα. «Πρέπει να τονισθεί ότι ακόμα και χωρίς «μνημόνιο» η χώρα θα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εποπτεία –τη φορά τούτη των αγορών που θα αντικαταστήσουν την τρόικα - αν δεχθούμε ότι δεν θα προσφύγει στον ΕΜΣ» αναφέρουν για να προσθέσουν «Αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα προσφεύγει για δάνεια σε αυτόν ή σε κάποιο ad hoc διακρατικό «όχημα». Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν νέες συμβατικές δεσμεύσεις.

Η ΕΕ υπολογίζει ότι την διετία 2014-2015, οι επιπρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες (additional financing requirements) της Ελλάδας θα ανέλθουν σε € 14,9 δισ. (€ 2,6 δισ. για το 2014 και € 12,3 δισ. για το 2015). Αν επιβεβαιωθεί, η Ελλάδα θα πρέπει ή να συνεχίσει να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές (πράγμα που ήδη συναντά δυσκολίες) ή να προσφύγει στον ΕΜΣ που συνεπάγεται νέο πρόγραμμα προσαρμογής (και σχετική σύμβαση) σύμφωνα με τους κανόνες του μηχανισμού.

-οι επενδύσεις εξακολουθούν να υποχωρούν

-Τέταρτον, η δημοσιονομική εξυγίανση εξακολουθεί να είναι δρόμος μετ΄ εμποδίων

-Πέμπτον, το δημόσιο χρέος αιωρείται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ελληνική οικονομία και κάνει επιφυλακτικούς τους σοβαρούς εγχώριους και ξένους επενδυτές.

-εξαγωγική άπνοια παρά τη μείωση του εργασιακού κόστους. Προφανώς, η άπνοια οφείλεται σε σειρά ολόκληρη δομικών-θεσμικών παραγόντων όπως το υψηλό κόστος ενέργειας που επιβαρύνει το μεγαλύτερο μέρος της βαριάς βιομηχανίας, η υψηλή φορολογία και το διοικητικό κόστος.

-Μια ακόμα πηγή αβεβαιότητας είναι ότι δεν έχει επιτευχθεί κάποια ελάχιστη συναίνεση ανάμεσα στις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Αυτό έχει ως συνέπεια ότι η συνέχεια σε βασικά στοιχεία της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής δεν είναι σίγουρη.

 -«Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας δεν είναι όμως τόσο η ποιότητα των νέων κανόνων, όσο η εφαρμογή τους. Η παραίτηση του ΓΓ Δημοσίων Εσόδων έδειξε ότι κάθε προσπάθεια περιορισμού της διακριτικής ευχέρειας υπουργών να παρεμβαίνουν, αντιμετωπίζει μεγάλα εμπόδια».

-«Επίσης, μας υπενθύμισε, μαζί με άλλα φαινόμενα, ότι η χώρα πάσχει από επίμονη θεσμική αστάθεια. Σημειώνουμε ότι η σύσταση της ΓΓ και η επιλογή μόνιμου προϊσταμένου της με τις γνωστές αρμοδιότητες, ήταν δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να περιορισθεί ο κομματικός έλεγχος των φορολογικών μηχανισμών του κράτους. Αποτέλεσε μια από τις πολλές θεσμικές καινοτομίες που επιχειρούνται στη χώρα υπό την πίεση της τρόικας. Ήταν, μάλιστα, προαπαιτούμενη δράση για να καταβληθούν δόσεις της δεύτερης δανειακής σύμβασης.

Ο ΓΓ ανέλαβε μετά από πολλές καθυστερήσεις την 1.1.2013 με πενταετή θητεία. Ο ρόλος του δεν ήταν να νομοθετεί, αλλά να εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική όπως αποτυπώνεται στους νόμους. Με την ίδρυση της Γραμματείας (και άλλες θεσμικές αλλαγές) πήγαινε τουλάχιστον να κλείσει η πόρτα για πολιτικές επιρροές στο στάδιο της εφαρμογής των νόμων που τροφοδοτούσαν, μαζί με τις συνεχείς αλλαγές των ίδιων των φορολογικών νόμων, μια κατάσταση συνεχούς ρευστότητας στο φορολογικό σύστημα. Ας σημειωθεί ότι η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι ο κ. Θεοχάρης πέτυχε τους στόχους που του είχαν καθορισθεί».

Παράλληλα, χαρακτηρίζουν « απειλητική» την δυναμική του δημοσίου χρέους και εξηγούν: «Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Bruegel, οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την εξέλιξη του λόγου χρέους προς ΑΕΠ για την Ελλάδα στηρίζονται σε παραδοχές που μπορεί να διαψευσθούν. Στην περίπτωση ακόμη και μικρών αποκλίσεων από τα πλεονάσματα ή επιτόκια δανεισμού, θα επερχόταν μια καταστροφική έκρηξη του λόγου χρέους. Προς το παρόν και παρά κάποιες επίσημες αισιόδοξες προσδοκίες, ο λόγος χρέους εξακολουθεί να αυξάνεται. Η ΕΕ προβλέπει ότι ως το τέλος του 2014 το χρέος της γενικής κυβέρνησης από € 318,6 δισ. θα ανέλθει σε € 322,3 δισ., με συνέπεια από 175,0% να αυξηθεί σε 177,2% του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν)».

Δεν έχει υλοποιηθεί το 70% των προαπαιτούμενων

Επιπροσθέτως, οι συντάκτες σημειώνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει έως τώρα υπολείπονται του στόχου τους, ο οποίος είναι να επηρεάσουν θετικά και αισθητά την οικονομία. Αυτό το αποδίδουν στο ότι μόνο το 30% των προαπαιτούμενων έχει ολοκληρώσει η κυβέρνηση.

Ωστόσο υποστηρίζουν πως «ακόμα και αν οι μεταρρυθμίσεις είχαν προχωρήσει κανονικά, οι θετικές επιπτώσεις στην οικονομία θα ήταν περιορισμένες κατ’ αρχάς λόγω του τεράστιου δημόσιου και ιδιωτικού χρέους που αιωρείται απειλητικά, αλλά και των άλλων παραγόντων που αναφέραμε στην αρχή. Εδώ προσθέτουμε και το γενικευμένο κλίμα δυσπιστίας, παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις εμπιστοσύνης, οικονομικών παραγόντων. 

Θα χρειασθούν εξαιρετικές προσπάθειες για να αντιμετωπισθεί η κρίση εμπιστοσύνης, την οποία τροφοδοτούν πελατειακές πρακτικές, συνεχείς αλλαγές πολιτικής που προκαλούν προσχώματα και κινδύνους σε κάθε σοβαρό επιχειρηματία (όπως έδειξαν οι πολιτικοί χειρισμοί για τα φωτοβολταϊκά και το επενδυτικό σχέδιο για συνδέσεις με υδροπλάνα) και η γενικευμένη αίσθηση άνισης κατανομής βαρών».

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρη Ρίζο επισκέφθηκε την Τρίτη αντιπροσωπεία ενστόλων από όλα τα σώματα προκειμένου να εκφράσει τα παράπονα της για την μη εφαρμογή από την πλευρά της Πολιτείας της απόφασης της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικές τις αναδρομικές περικοπές των αποδοχών τους. Σε 232 άρθρα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα για να πάρει τη δόση του ενός δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον τελευταίο έλεγχο της τρόικας, αλλά και να καθαρίσει το τοπίο εν όψει του ραντεβού του Σεπτεμβρίου κυβέρνησης και δανειστών στο Παρίσι.

Η «απελευθέρωση» των μεταπτυχιακών προγραμμάτων των ΑΕΙ, οι μετεγγραφές των φοιτητών, οι προϋπολογισμοί των ιδρυμάτων για το νέο έτος, οι «λιμνάζοντες» φοιτητές, η αξιολόγηση των ιδρυμάτων και η αξιολόγηση των οργανογραμμάτων των οκτώ πανεπιστημίων στα οποία υπάρχουν εργαζόμενοι στη διαθεσιμότητα, συζητήθηκαν στη σύσκεψη εργασίας του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου και των Προεδρείων των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων και Προέδρων των ΤΕΙ. Στο Μεγάλο Δέρειο του Έβρου οι κάτοικοι γιορτάζουν αυτές τις ημέρες το τριήμερο μπαϊράμι που ακολουθεί τη λήξη του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανίου.

Νέα σύσκεψη για τη μεταστέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη πρότειναν να μεταστεγαστούν το πολιτικό Πρωτοδικείο, το πολιτικό Εφετείο και οι αντίστοιχες Εισαγγελίες, μόλις πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες, στη Ράλλειο Σχολή. Θετική θεώρησε την πρόταση αυτή το υπουργείο. Νέα σύσκεψη για τη λήψη οριστικών αποφάσεων θα πραγματοποιηθεί σε μία εβδομάδα.

Κόσμος: Στο στάδιο των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας περνά η ΕΕ, «βάλλοντας» ταυτόχρονα εναντίον επιχειρηματιών που πρόσκεινται στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Εμποδίζεται η πρόσβαση της Ρωσίας στις οικονομικές αγορές της ΕΕ, απαγορεύεται η πώληση όπλων, ευαίσθητων τεχνολογιών του ενεργειακού τομέα και προϊόντων και τεχνολογιών διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής. Νέες οικονομικές κυρώσεις αναμένεται να ανακοινώσουν άμεσα και οι ΗΠΑ.

Περισσότερα από 100 άτομα έχασαν τη ζωή τους σήμερα σε βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς το Ισραήλ σφυροκοπούσε ασταμάτητα τον παλαιστινιακό θύλακα, εν μέσω διπλωματικού παρασκηνίου σχετικά με μία πιθανή εκεχειρία. Πληροφορίες ανέφεραν ότι Χαμάς και Ισραήλ συμφώνησαν σε νέα ανθρωπιστική εκεχειρία, αλλά στη συνέχεια ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι γίνονται προσπάθειες, αλλά ότι προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία. Νωρίτερα, η Χαμάς απέρριψε 24ωρη εκεχειρία της PLO.

Να απαγορεύσουν στον ΟΑΣΕ την πρόσβαση στην τοποθεσία κατάρριψης της πτήσης MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών απειλούν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, λέγοντας ότι Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κιέβου. 

Άμεση προειδοποίηση προς τους παράνομους μετανάστες απηύθυνε την Τρίτη ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.  «Θα σας βρούμε και θα σιγουρευτούμε ότι θα σταλείτε πίσω στη χώρα από την οποία ήρθατε» είπε ο βρετανός πρωθυπουργός, την ώρα που Εργατικοί και Ukip στρέφονται εναντίον του, κατηγορώντας τον ότι οι περικοπές στα επιδόματα των ευρωπαίων μεταναστών που ανακοίνωσε δεν ήταν αρκετά μεγάλες.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επέστρεφε «με χαρά» το βραβείο που του είχε απονείμει  το Αμερικανικό Εβραϊκό Συμβούλιο (AJCongress) πριν 10 χρόνια, όπως αναφέρεται σε επιστολή που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα το πρωθυπουργικό γραφείο, καλώντας την αμερικανική οργάνωση να καταδικάσει τις πολιτικές της ισραηλινής κυβέρνησης.

Οικονομία: Προπαρασκευαστικό χαρακτήρα θα έχει η συνάντηση του κλιμακίου της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας στο Παρίσι, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ η επόμενη αποστολή αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αντουάν Κολομπανί. Κανένα «Ελληνικό Γιαούρτι» (Greek Yoghurt) δεν μπορεί πια να πωλείται στη Μεγάλη Βρετανία αν δεν παρασκευάζεται στην Ελλάδα.

Αυτή είναι η οριστική και τελεσίδικη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο Λονδίνο. Μέσα σε 90 ημέρες από την υποβολή αίτησης των επιχειρήσεων οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ θα πρέπει να καταβάλουν την επιστροφή φόρου εισοδήματος, όταν πρόκειται για δηλώσεις που έχουν υποβληθεί από την αρχή του έτους. Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαβαΐδου, με την οποία επιχειρείται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τις επιστροφές φόρων στις επιχειρήσεις.

Αθλητισμός: Θύμα απαγωγής έπεσε ο Χουάν Κάρλος Καμπράλ, πατέρας του Κάρλος Τέβες, το πρωί της Τρίτης από το αυτοκίνητό του, στο οποίο βρισκόταν. Συγκεκριμένα στις 7 περίπου το πρωί της Τρίτης, άγνωστοι τον ακινητοποίησαν και τον απήγαγαν μαζί με το αυτοκίνητο, το οποίο όμως βρέθηκε μερικές ώρες αργότερα. Την αποχώρηση του Κώστα Μανωλά από τον Ολυμπιακό προανήγγειλε με δηλώσεις του στην ιταλική ιστοσελίδα «tuttomercatoweb», ο εκπρόσωπος του νεαρού αμυντικού, Γιάννης Ευαγγελόπουλος.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν υπάρχει πρόταση της Γιουβέντους είπε «Στην παρούσα φάση δεν έχω κάποια πληροφόρηση για την Γιουβέντους», ενώ κατέληξε λέγοντας: «αυτό που μπορώ να πω είναι πως ο ποδοσφαιριστής θα αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό». Διπλό μεταγραφικό «χτύπημα» πραγματοποίησε η Κέρκυρα, ανακοινώνοντας και επίσημα την απόκτηση του 26χρονου Βλαντιμίρ Ντιμιτρόφσκι και του 25χρονου Νεμάνια Ομπράντοβιτς. Ο πρώτος υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο συνεργασίας, ενώ ο δεύτερος διετές.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (29 ΙΟΥΛΙΟΥ)

1014:Λαμβάνει χώρα η μάχη στο Κλειδί όπου ο Βασίλειος Β’ ο Βουλγαροκτόνος και ο στρατηγός του Νικηφόρος Ξιφίας, όχι μόνο συντρίβουν τον τσάρο των Βουλγάρων Σαμουήλ, αλλά τυφλώνουν έναν προς έναν τους 15.000 αιχμαλώτους τους.

1829:Ο Ιωάννης Καποδίστριας διανέμει σε ακτήμονες 200.000 στρέμματα εθνικής γης.

1981:Ο πρίγκιπας Κάρολος της Ουαλίας παντρεύεται τη λαίδη Diana Spencer στον ναό του Αγίου Παύλου του Λονδίνου.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ:

1883:Γεννιέται ο Ιταλός δικτάτορας Benito Mussolini.

1919: Γεννιέται ο Μίλτος Σαχτούρης, ένας από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς Έλληνες ποιητές που τιμήθηκε με τρία κρατικά βραβεία.

1925: Γεννιέται στην Χίο ο Μίκης Θεοδωράκης, ένας από τους σημαντικότερους  μουσικοσυνθέτες της χώρας.

 ΘΑΝΑΤΟΙ:

1890:Μετά από συμπτώματα έντονης κατάθλιψης αφήνει την τελευταία του πνοή ο Vincent van Gogh, ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους του παγκοσμίου στερεώματος. Εδώ απεικονίζεται σε μία κλασική του αυτοπροσωπογραφία.

2004:Αφήνει την τελευταία της πνοή η, εξαιρετική ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, Ρένα Βλαχοπούλου.