14 Ιουνίου, 2014

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΗΝ ΜΗΛΟ


Στη Μήλο αφίχθη σήμερα,  ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερώνυμος, με αφορμή την ανακήρυξη της Μήλου σε Ιερά "Νήσο". Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας έτυχε θερμής υποδοχής από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο, από τον Δήμαρχο και της πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Κυκλάδων. 

"Μακαριώτατε, καλώς ήρθατε σε μια από τις πιο ιστορικές στιγμές για το νησί της Μήλου", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Σύρου καλωσορίζοντας τον Μακαριώτατο. Σε άλλο σημείο ο κ. Δωρόθεος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την προσωπική του συμβολή, για την συντήρηση και προβολή του παλαιοχριστιανικού μνημείου των κατακομβών. 

Αυτή την ώρα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προεδρεύει της Γ΄ Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα:"Οι κατακόμβες της Μήλου Παλαιοχριστιανικό Μνημείο μοναδικής θρησκευτικής και πολιτιστικής αξίας" η οποία πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο της Μήλου. 

Ο Μακαριώτατος θα εορτάσει αύριο τα Ονομαστήριά του στο νησί της Μήλου και θα επιστρέψει στην Αθήνα αργά το βράδυ.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ
ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

                                       Γ΄ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ
ΚΑΤΑΚΟΜΒΕΣ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ
ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ
ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΗΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Σάββατο-14 Ιουνίου 10:00 π.μ. 


Έναρξη Ημερίδας:


Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερωνύμου Β΄

Χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου και Μήλου κ.
Δωροθέου Β΄

Χαιρετισμός του Δημάρχου Μήλου κ . Γερασίμου Δαμουλάκη

Χαιρετισμός του Εκπροσώπου της «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.»

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ:

Α.«Η νήσος Μήλος αγάλλου, εν’ σοι κατέχουσα, τας σεπτάς Κατακόμβας» του Χαραλάμπους Μπαμπούνη, Καθηγητού Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Β.«Οι Κατακόμβες ως τόποι λατρείας» του Παναγιώτου Γιαννοπούλου, Ομοτίμου Καθηγητού Βυζαντινολογίας του Universite de Louvain

Γ.«Κατακόμβες και παλαιοχριστιανικά Μαρτύρια. Αρχαιολογική και θεολογική προσέγγιση» της Ιωάννας Στουφή-Πουλημένου, Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δ.«Οι Κατακόμβες της Μήλου. Τα αρχαιολογικά δεδομένα» της Αικατερίνης Δελλαπόρτα, Προϊσταμένης Β΄ Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Ε.«Η εξόρυξη, διαχρονικός πυλώνας της βιώσιμης ανάπτυξης της Μήλου» του Θωμά Ανδρουλάκη, Διευθυντού Βιώσιμης Ανάπτυξης της φιλοξενούσης την Ημερίδα S&B.

Η Ημερίδα, τις εργασίες της οποίας μπορεί να παρακολουθήσει οιοσδήποτε το επιθυμεί, διοργανώνεται με την ευγενική χορηγία της «S&B Bιομηχανικά Oρυκτά A.E.», η οποία εφέτος συμπληρώνει 80 χρόνια ανελλιπούς λειτουργίας στην Μήλο με πολύπλευρη οικονομική και κοινωνική προσφορά.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΡΥΠΗΤΗΣ

Σάββατο-14 Ιουνίου

Υποδοχή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερωνύμου Β΄

7:00 μ.μ. Υποδοχή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερωνύμου Β΄ συνοδευομένου υπό των Σεβ. Μητροπολιτών Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού, Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, Καισαριανής κ. Δανιήλ, Πειραιώς κ .Σεραφείμ, Σερρών κ. Θεολόγου, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Κερκύρας κ .Νεκταρίου, Ζιχνών κ. Ιεροθέου, Κορίνθου κ . Διονυσίου, Μεσσηνίας κ .Χρυσοστόμου, Θηβών κ. Γεωργίου, Παροναξίας κ .Καλλινίκου, Ιλίου κ .Αθηναγόρα, Κηφισίας κ. Κυρίλλου, Λαγκαδά κ .Ιωάννου, Ιερισσού κ .Θεοκλήτου και του Θεοφιλ. Επισκόπου Διαυλείας κ. Γαβριήλ, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου, προς τούτο προσκληθέντων, στα Προπύλαια του Ναού, κατά την οποία τιμές θα αποδώσει η Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος, και εν συνεχεία ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου.

Μετά το πέρας του Εόρτιου Εσπερινού, στον αύλειο χώρο του Ναού θα λάβει χώρα πνευματική πολιτιστική εκδήλωση στην οποία θα συμμετάσχουν :

α.Η Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής

β.Το παιδικό χορευτικό συγκρότημα του δεκαθεσίου Δημοτικού Σχολείου Μήλου, υπό τη διεύθυνση του διδασκάλου κ . Πέτρου Τζάτση

γ.Το χορευτικό συγκρότημα του Δημοτικού Σχολείου Αδάμαντος και το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Γυναικών Δήμου Μήλου, υπό την διεύθυνση της κας Ευγενίας Τσώνη,

δ.Η χορωδία «ΕΥΦΩΝΟΝ» του Ιερού Ναού Αγίου Φωτίου Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Στυλιανού Ζαχαρίου και

ε.Η παιδική χορωδία του Δήμου Μήλου «ΜΗΛΙΩΝ ΤΕΧΝΕΣ» υπό την διεύθυνση της κας. Αργυρώς Κυρίτση.

Παραδοσιακή δοχή προς όλους τους παρισταμένους από τα μέλη της «Φιλοπρόοδου Αδελφότητος Τρυπητής».

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΡΥΠΗΤΗΣ

Κυριακή-15 Ιουνίου: ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ ΩΣ ΙΕΡΑΣ ΝΗΣΟΥ

7:15π.μ. Έναρξη Όρθρου

7:45π.μ. Πρωθιεραρχική χοροστασία

8:30π.μ.Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ . Ιερωνύμου Β΄ άγοντος κατά την αυτήν ημέρα τα Ονομαστήριά Του.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου και Μήλου κ. Δωρόθεος Β΄ θα προσφωνήσει τον Μακαριώτατο και από του Άμβωνος, ενώπιον και του Εκπροσώπου της Κυβερνήσεως, θα αναγνωσθούν: τα Συνοδικά Έγγραφα και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα περί ανακηρύξεως της Μήλου ως
ΙΕΡΑΣ ΝΗΣΟΥ.

Στον Ναό θα βρίσκονται σε προσκύνηση οι περίπυστες Θεομητορικές εικόνες της Παναγίας Κορφιάτισας, Προστάτιδος της νήσου Μήλου, και της Παναγίας Οδηγητρίας, Πολιούχου Κιμώλου, ως και τα ιερά λείψανα του Αγ.  Παντελεήμονος (τιμία κάρα) και της Οσίας Μεθοδίας (τιμία κάρα), τα οποία θα διακομιστούν προς ευλογία των πιστών από την Άνδρο και την Κίμωλο.

Τους εόρτιους ύμνους θα αποδώσει η χορωδία «ΕΥΦΩΝΟΝ» του Ιερού Ναού Αγίου Φωτίου Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Στυλιανού Ζαχαρίου, τα μέλη της οποίας θερμώς ευχαριστούμε. Την Θεία Λειτουργία θα αναμεταδώσει η ΝΕΡΙΤ, προς την διεύθυνση της οποίας ευχαριστίες οφείλονται.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ:

Πρωτοπρ. Γιαννούλης Μαρκαντώνης, Αρχιερατικός Επίτροπος Μήλου Εμμανουήλ Μαρκαντώνης, Δημοτικός Σύμβουλος, Πρόεδρος του «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΟΜΒΩΝ ΝΗΣΟΥ ΜΗΛΟΥ»

ΤΕΛΕΤΑΡΧΗΣ: Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός, Αρχιερατικός Επίτροπος ιεράς νήσου Τήνου ΤΟΙΣ ΣΥΝΔΡΑΜΟΥΣΙΝ ΟΦΕΙΛΕΤΙΚΩΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ

Ο Μητροπολίτης Σύρου και Μήλου κ . Δωρόθεος Β΄ και ο Δήμαρχος Μήλου κ . Γεράσιμος Δαμουλάκης ευχαριστούν από καρδίας όλους ανεξαιρέτως τους Συλλόγους και Φορείς της Μήλου, τα μέλη των οποίων με την ολοπρόθυμη και αυθόρμητη συνεισφορά τους συνεργούν στην τελέσφορη περαίωση των εκδηλώσεων.

Το Λιμενικό Σώμα, την «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α .Ε.», την Ναυτιλιακή Εταιρία Aegean Speed Lines, την οικογένεια Λεωνίδα Ευγενίδη-Δημητριάδη, την οικογένεια Θεοδώρου Βενιάμη, τον Αθανάσιο και Μαρίνα Μαρτίνου, την Luxury Concierge Exclusive Services Arion Resort & Spa, το Αστυνομικό Τμήμα, το Λιμεναρχείο και το Αεροδρόμιο Μήλου, τους δραστηριοποιουμένους στην Αθήνα Πατριωτικούς Συλλόγους, τον Πανελλήνιο Σύλλογο «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΟΜΒΩΝ ΝΗΣΟΥ ΜΗΛΟΥ», τον Σύνδεσμο των Απανταχού Μηλίων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και την «Ένωση των εν Αθήναις Μηλίων».

Ωσαύτως τους Διευθυντές, Εκπαιδευτικούς και μαθητές των Σχολείων της Μήλου, καθώς και τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο του νησιού. Οι Κατακόμβες της Μήλου είναι σύμπλεγμα τριών-κατά βάσιν-στοών γεμάτων με τάφους, που έχουν σκαφτεί στα πλευρά και το δάπεδο του υπόγειου αυτού ταφικού συγκροτήματος. Είναι το μεγάλο κοινοτικό νεκροταφείο των πρώτων χριστιανικών χρόνων στη Μήλο, σκαμμένο στον λόφο έξω από τα τείχη της αρχαίας πόλεως της Μήλου, κοντά στο χωριό Τρυπητή.

Ο Γερμανός αρχαιολόγος Λουδοβίκος Ρος (Ross) που μελέτησε το μνημείο το 1843, έκρινε από διάφορες επιγραφές πως οι Κατακόμβες ανήκουν στον 2ο μ. Χ. αιώνα ίσως και στον 1ο. Χρησιμοποιήθηκαν σαν νεκροταφείο αλλά και σαν τόπος λατρείας από την αρχή που διαδόθηκε η νέα θρησκεία μέχρι τον 5ο αιώνα μ.Χ . Εκτείνονται σε 184 μέτρα μήκος, και αριθμούν 291 τάφους. Στις πλευρές των υπόγειων διαδρόμων, οι τάφοι έχουν την μορφή αρκοσολίων (Arcosolia) και σκεπαζόντουσαν με πλάκες που τώρα λείπουν διότι οι τάφοι έχουν συληθεί.

Στο κέντρο του θαλάμου «των Πρεσβυτέρων», της Β΄ Κατακόμβης, ο υπερυψωμένος τάφος, πιθανόν να ανήκει σε εξέχον πρόσωπο της χριστιανικής κοινωνίας. Χρησιμοποιήθηκε και για Αγία Τράπεζα (Mensa martyrum).Στα τύμπανα των αρκοσολίων αλλά και μεταξύ των τάφων υπάρχουν κοιλώματα όπου τοποθετούσαν λυχνάρια. Φαίνονται ακόμη τα ίχνη καπνού. Επίσης διακρίνονται ίχνη διακοσμήσεων όπως χρωματιστές ταινίες και λουλούδια και χριστογράμματα και επιγραφές.

Η υγρασία και ο χρόνος έχουν επιφέρει την καταστροφή των και λίγα πράγματα μπορεί κανείς να δεί σήμερα. Η σημαντικώτερη επιγραφή είναι εκείνη «των Πρεσβυτέρων», η οποία ακόμη και τώρα διαβάζεται εν μέρει. Την παραθέτομε όπως την διάβασε και αντέγραψε ο καθηγητής Λουδοβίκος Ρος: «Εν Κυρίω. Οι πρεσβοίτεροι, οι πάσης μνήμης άξιοι Ασκλήπις και Ελπίζων κε Ασκλήπις κε Αγαλίασις διάκονος και Ευτυχία παρθενεύσασα κε Κλαυδιανή παρθενεύσασα και Ευτυχία η τούτων μήτηρ, ένθα κείντε.

Και επί γέμι το θηκίον τούτο, ενορκίζω υμάς τον ώδε εφεστώτα άνγελον μη τις ποτε τολμή(ση) ενθάδε τινα καταθέσθε. Ιησού Χριστέ βοήθει τω γράψαντι πανοικί».Τα ονόματα των πρώτων χριστιανών, που εμφανίζονται στις επιγραφές των Κατακομβών της Μήλου, ερμηνεύονται από τους ερευνητές ως ανήκοντα σε εκχριστιανισμένους Ιουδαίους.

Η άποψη αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι σε μονόγραμμα του Χριστού, το σύμβολο Α-Ω (η Αρχή και το Τέλος), είναι γραμμένο ανάποδα, δηλαδή Ω-Α, πράγμα που εξηγείται μόνον εάν εγράφη από Ιουδαίο, αφού οι Ιουδαίοι γράφουν από δεξιά προς τα αριστερά. Οι Κατακόμβες της Μήλου είναι το αρχαιότερο και το σημαντικότερο πρωτοχριστιανικό προσκύνημα στην Ελλάδα. Έχει κηρυχθεί από το 1936 διατηρητέο μνημείο.




 




14/6/2014 - ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΣΟΡΩΝ TOYΣ

 

Παρά την έντονη φημολογία για τη δολοφονία τους τα οστά των επισκόπων δεν βρέθηκαν. Συμπληρώθηκε 15 μήνες από την απαγωγή των δύο επισκόπων Χαλεπίου που πραγματοποιήθηκε καθ΄οδόν προς Χαλέπι κοντά στα συριοτουρκικά σύνορα.

Ήταν 22 Απριλίου 2013.Οι απαγωγείς δολοφόνησαν τον οδηγό του αυτοκινήτου τους έναν διάκο ενώ ο Fouad Elias ο προτεστάντης σύνδεσμός τους με τους απαγωγείς και εξάδερφος του Georges Sabra του τότε επικεφαλή του πολιτικού σκέλους της συριακής αντιπολίτευσης είναι ο μόνος διασωθείς.

Η huffingtonpost συμπεραίνει ότι ως και σήμερα δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι οι επίσκοποι βρίσκονται εν ζωή ή ότι θανατώθηκαν.Αναφέρει ότι πολλά μέσα   φέρουν την   Abu al Banat μια οργάνωση Τσετσένων τζιχαντιστών ως υπεύθυνη για την απαγωγή.Ενώ ως κίνητρο της απαγωγής πιθανολογεί τόσο τη ληστεία αφού οι επίσκοποι επιχειρούσαν ανθρωπιστική αποστολή…απελευθέρωσης ομήρων και προφανώς μετέφεραν λύτρα στο σημείο παράδοσης ή και τα αντίποινα κατά στόχων ρωσικών συμφερόντων αφού η Ρωσία υποστηρίζει την κυβέρνηση Άσσαντ και οι ορθόδοξοι τάσσονται υπέρ αυτών.

To Eυρωπαικό Κοινοβούλιο με το ψήφισμα απόφαση (2014/2695(RSP)) καταδικάζει τις βιαιοπραγίες κατά μειονοτικών κοινοτήτων στη Συρία.Στην παράγραφο G. κάνει ειδική αναφορά στους επισκόπους: “ο επίσκοπος  Boulos Yazigi της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και ο επίσκοπος  John Ibrahim της συρορθόδοξης Εκκλησίας απήχθησαν από το αυτοκίνητό τους από ενόπλους στην περιφέρεια του Χαλεπίου στον Βορρά της χώρας. Η τύχη τους αγνοείται ολοσχερώς.”(armenews.com)

Το aleteia σε άρθρο που τιτλοφορείται “ένας χρόνος χωρίς κανένα νέο από τους απαχθέντες επισκόπους” αναφέρεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει το παραμικρό νέο γι αυτούς.

Το al monitor  καταλήγει ότι δύο είναι τα σενάρια που δικαιολογούν την σιωπή και την έλλειψη ίχνων ζωής των επισκόπων: “είτε η υπόθεση πήρε τραγική τροπή και είναι νεκροί είτε οι απαγωγείς τους έχουν διαφορετική επιχειρησιακή και ιδεολογική  ταυτότητα, άλλη εθνικότητα και άλλους σκοπούς από αυτούς εκείνων που απήγαγαν και απελευθέρωσαν ομήρους σε παρεμφερείς υποθέσεις.

Το σενάριο της δολοφονίας έχει ακουστεί πολύ και υποστηρίζεται από 3 επιχειρήματα: οι επίσκοποι δολοφονήθηκαν όχι πολύ αργότερα από την απαγωγή τους. Ο ένας απ΄ αυτούς έπασχε ούτως ή αλλως από  σοβαρή ασθένεια. Οι απαγωγείς τους είναι σκληροί εξτρεμιστές που δεν δέχονται την ύπαρξη άλλων θρησκευτικών ομάδων και δεν διστάζουν να σκοτώσουν μέλη της.”

Tέλος ο Πατριάρχης Αντιοχείας σε δελτίο τύπου κατηγόρησε την διεθνή κοινότητα για την ένοχη σιωπή της σχετικά με την τύχη των επισκόπων. Το βίντεο αποκεφαλισμού επισκόπου,η είδηση που αναδημοσίευσαν γερμανικά και τουρκικά φύλλα ότι οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τον Τσετσένο δολοφόνο του βίντεο,η παραδοχή ομολογία τσεσενικού φιλοτρομοκρατικού site ότι οι επίσκοποι δολοφονήθηκαν και σωρεία άλλων στοιχείων και μαρτυριών που είδαν το φως της δημοσιότητας σε λιβανέζικα κυρίως μέσα και αλλού καταδεικνύουν την δημόσια εκτέλεση ενός τουλάχιστον επισκόπου.

Ωστόσο η εξαφάνιση των πτωμάτων για την μη ταυτοποίηση των δραστών αλλά και του θύματος είναι μια διαδεδομένη πρακτική. Ο επίσκοπος Gregorios Yohanna Ibrahim δήλωσε λίγο πριν την απαγωγή του: «Θα παραμείνω εδώ,δεν μπορώ να εγκαταλείψω το Χαλέπι οφείλω να είμαι με το λαό μου». Αυτή η εμμονή τους να συνταυτιστούν με την τύχη του έθνους-κράτους τους και του  λαού τους ίσως να αποτέλεσε το ισχυρότερο κίνητρο για τους απαγωγείς εκτελεστές.

ΠΩΣ ΞΗΛΩΘΗΚΕ ΤΟ ΚΑΡΤΕΛ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ: ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΗΡΩΙΝΗΣ

 

Καίριο φαίνεται πως είναι το χτύπημα που επέφεραν στα αδίστακτα καρτέλ ναρκωτικών οι άνδρες του Λιμενικού σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., έπειτα από την εξάρθρωση σπείρας «λευκού θανάτου» και τον εντοπισμό ποσότητας ηρωίνης μεγαλύτερης του ενός τόνου. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Λαγκαδιανός, τα 1.113, 420 κιλά που κατασχέθηκαν είναι η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει κατασχεθεί στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες πανευρωπαϊκά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανδρών της Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού Σώματος η αξία της συγκεκριμένης ποσότητας ηρωίνης ανέρχεται περίπου στα 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με βάση επίσημα στοιχεία από τη Δίωξη η αξία της στην αγορά θα μπορούσε να ανέλθει έως και τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Το χρονικό της μεγάλης επιχείρησης. Η συντονισμένη επιχείρηση με τη συμμετοχή Λιμενικού, ΕΛ.ΑΣ., αλλά και τη συνδρομή της αμερικανικής δίωξης DEA, άρχισε με απόλυτη μυστικότητα τα χαράματα της Παρασκευής με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αποθήκη στο Κορωπί, αλλά και σε πολυτελή σπίτια μελών του κυκλώματος στα βόρεια προάστια, ανάμεσά τους και μια βίλα στην Φιλοθέη, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ειδικότερα, εντοπίστηκαν συνολικά ένας τόνος και 113 κιλά ηρωίνη συσκευασμένη σε 443 πλαστικές σακούλες, αλλά και ποσότητα κοκαΐνης συνολικού βάρους πέντε γραμμαρίων και ενός δεκάτου.

Επιπλέον, κατασχέθηκαν έξι πολυτελή αυτοκίνητα τα οποία χρησίμευαν στην παράνομη μεταφορά των προαναφερθέντων ναρκωτικών ουσιών, ένα πιστόλι με ένα γεμιστήρα που περιείχε εννέα φυσίγγια, το χρηματικό ποσό των 6.235 ευρώ και λοιπά αντικείμενα. Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν έντεκα συνολικά άτομα, εκ των οποίων πέντε αλλοδαποί και έξι Ελληνας, ανάμεσά τους και ένας ανήλικος. Ο ιδιοκτήτης της βίλας στη Φιλοθέη, μάλιστα, δηλώνει εφοπλιστής και ισχυρίζεται ότι έχει τέσσερα δεξαμενόπλοια στο Ντουμπάι, αλλά οι Αρχές ακόμη ερευνούν τους ισχυρισμούς του. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι η γυναίκα του και το ανήλικο παιδί του.

Πώς μετέφεραν την ηρωίνη. Την ηρωίνη τα μέλη του κυκλώματος συσκεύαζαν σε σάκους μαρμαρόσκονης, προκειμένου να διακινηθούν παράνομα με φορτηγά οχήματα αλλά και πολυτελή αυτοκίνητα τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι 11 συλληφθέντες - έξι Έλληνες, εκ των οποίων ένας ανήλικος και πέντε Τούρκοι υπήκοοι - ήταν προγραμματισμένο να οδηγηθούν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στις 17:00 στα δικαστήρια Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία προκειμένου να ετοιμάσουν τις απολογίες τους σε ανακριτή και εισαγγελέα.

Συγχαρητήρια Βαρβιτσιώτη στο Λιμενικό. O υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έδωσε συγχαρητήρια στους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος για την απόλυτα επιτυχή σημερινή επιχείρηση και τόνισε ότι «η εντατικοποίηση των ελέγχων του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. για την καταπολέμηση των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας, φέρνει καθημερινά ολοένα και περισσότερα αποτελέσματα.

Τα στελέχη του Λιμενικού, παρά τις μισθολογικές περικοπές που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια, συνεχίζουν να ανταποκρίνονται πλήρως και να επιδεικνύουν αίσθημα προσήλωσης και αυταπάρνησης, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Έχουν πλήρη συναίσθηση της αποστολής που επιτελούν. Είμαι βέβαιος ότι τον ίδιο ζήλο και αυταπάρνηση θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν και στο μέλλον για την ασφάλεια όλων των πολιτών. Προσωπικά, είμαι πολύ περήφανος που συνεργάζομαι με τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος».