01 Ιουνίου, 2014

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ


ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

 

Ιστορικές στιγμές έζησε η Ορθοδοξία σήμερα, Κυριακή 1 Ιουνίου με αφορμή τα εγκαίνια του Νέου Καθεδρικού Ναού της "Αναστάσεως του Κυρίου" στα Τίρανα. Τα εγκαίνια του Καθεδρικού Ναού τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, με τη συμμετοχή των Μακαριωτάτων Πατριαρχών Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, Σερβίας κ. Ειρηναίου, Ρουμανίας κ. Δανιήλ, των Αρχιεπισκόπων Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Βαρσοβίας κ. Σάββα και του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου.

 

Με τους Προκαθημένους συλλειτούργησαν περίπου 30 Ιεράρχες από τις συνοδείες αλλά και των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Μόσχας, Βουλγαρίας και Γεωργίας. Τα εγκαίνια τελέστηκαν παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νισάνι, του Προέδρου της Βουλής κ. Μέτα, του Πρωθυπουργού κ. Ράμα, και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Δημάρχου Τιράνων κ. Μπάσα.

 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος τόνισε: ''Αισθήματα δοξολογίας, ευγνωμοσύνης και αγαλλιάσεως κατακλύζουν την ψυχή των Ορθοδόξων της Αλβανίας καθώς αναλογιζόμαστε τις εξαιρετικές ευεργεσίες του Θεού κατά τα τελευταία 23 χρόνια. Και αυθόρμητα επανέρχεται στη σκέψη η πρώτη προσωπική επαφή με τον ταλαιπωρημένο Ορθόδοξο λαό αυτής της χώρας''. Η παρούσα ημέρα επισφραγίζει μια ιστορική περίοδο Πάθους, Ταφής και Αναστάσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας.


Είναι πλέον αναμφισβήτητο ότι, σε μία εποχή αβεβαιότητας και αναταραχών, η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας, με την παρουσία της και τις πολύπλευρες κοινωνικές πρωτοβουλίες της, τόνωσε την πίστη, την αγάπη και την ελπίδα του Ορθοδόξου λαού και γενικότερα της αλβανικής κοινωνίας. Με τη δράση της, συνέβαλε ουσιαστικά, σε μια κρίσιμη ιστορική περίοδο, στην ευρύτερη ανοικοδόμηση, στην πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη της Αλβανίας'', πρόσθεσε σε άλλο σημείο ο κ. Αναστάσιος.

 

Τέλος στο Συνοδικό Μέγαρο, δίπλα από τον Καθεδρικό Ναό ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο ένα Ευαγγέλιο και ο κ. Αναστάσιος από την πλευρά του δώρισε στον κ. Βαρθολομαίο μία εικόνα ίδια με την τοιχογραφία της Αναστάσεως όπως απεικονίζεται εντός του Ιερού. 

ΠΤΩΣΗ ΡΩΣΙΚΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΜΕ 16 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ

 

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι αγνοούνται μετά την πτώση ενός ελικοπτέρου, το οποίο μετέφερε υψηλόβαθμους περιφερειακούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες, σε μια λίμνη στην βορειοδυτική Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική αστυνομία και το υπουργείο αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων.

Δύο τραυματίες νοσηλεύονται, ενώ οι λοιποί επιβαίνοντες αγνοούνται, διευκρίνισαν οι αξιωματούχοι."Το ελικόπτερο βρίσκεται στο νερό", διευκρίνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων Τατιάνα Ζαχάροβα. Δύτες μετέχουν στις έρευνες για τους αγνοούμενους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ατύχημα μπορεί να προκλήθηκε από μια βλάβη του ελικοπτέρου και την κακοκαιρία.
 


ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΠΑΠΑ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

 

Τα σημαντικότερα στοιχεία από τις συναντήσεις στα Ιεροσόλυμα, στις 25 και 26 Μαΐου, του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου, 50 χρόνια μετά τη συνάντηση στην ίδια πόλη των προκατόχων τους Αθηναγόρα και Παύλου Στ', αναδεικνύει ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Δημήτριος. 

Μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο κ. Δημήτριος, ο οποίος ήταν μέλος της συνοδείας του Οικουμενικού Πατριάρχη, σημειώνει: «Κρίνοντας από την ποιότητα της εξ' απόψεως ανθρωπίνης συμμετοχής, ειλικρινείας και ουσιαστικής συζητήσεως, μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι θα έχουμε αγαθά αποτελέσματα και μάλιστα πολύ περισσότερα και ουσιαστικότερα από αυτά, τα οποία εκ πρώτης όψεως φαίνονται». 

Ερ.:Μπορούμε να αναμένουμε ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για κοινό εορτασμό του Πάσχα; 

Απ.: Η απάντηση στο ερώτημα αυτό προϋποθέτει συμμετοχή όλων των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών. Ως εκ τούτου είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί ποια θα είναι η ενδεχομένη στάση, εάν και εφόσον τεθεί θέμα κοινού εορτασμού του Πάσχα.


 

ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΜΩΥΣΗΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ

 
Εκοιμήθη ο λόγιος γέροντας Μωυσής ο Αγιορείτης, ο οποίος τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία του.

Ο μακαριστός Γέροντας Μωυσής τον τελευταίο καιρό μετά από επιθυμία του,  φιλοξενούταν στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας όπου και εκοιμήθη. Ο μοναχός Μωυσής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952,  και μόναζε στο Άγιον Όρος από τριακονταπενταετίας. Ασχολήθηκε με την αγιογραφία, την ποίηση, την κριτική και τη συγγραφή.

Έχει εκδώσει 52 βιβλία κι έχει γράψει περισσότερα από χίλια άρθρα. Έργα του έχουν μεταφρασθεί σε άλλες γλώσσες κι έχουν βραβευθεί.

Έχει σειρά ομιλιών, κατόπιν προσκλήσεων μητροπόλεων, Πανεπιστημίων και συλλόγων, στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Έχει λάβει μέρος ως εισηγητής σε 80 συνέδρια. Έχει διατελέσει αρχιγραμματεύς της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους.

Είναι από εικοσαετίας αρχισυντάκτης του αγιορειτικού περιοδικού «Πρωτάτον» και μέλος επιφανών συλλόγων.

Ήταν Γέροντας από 25ετίας της Καλύβης Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου της Ιεράς Σκήτης Αγίου Παντελεήμονος  Κουτλουμουσίου, της οποίας διετέλεσε Δικαίος. Θεωρούταν ο πολυγραφότερος σύγχρονος Αγιορείτης Γέροντας, ετέθη σε προσκύνηση η σωρός του Μοναχού Μωυσή Αγιορείτη

Η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας μετά θλίψεως βαθυτάτης ανακοινώνει την προς Κύριον εκδημία του Γέροντος Μωυσέως Αγιορείτου, σήμερα Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, 1 Ιουνίου 2014 και ώρα 04.14 π.μ.

Ο Γέροντας Μωυσής κατόπιν δικής του επιθυμίας εφιλοξενήθη το τελευταίο εξάμηνο στο Ιερό Επισκοπείο της Καστοριάς, περιβαλλόμενος μετά πολλής υιικής στοργής, αγάπης και σεβασμού υπό του υποτακτικού του π. Χρυσοστόμου και των πατέρων του Επισκοπείου.

Το τέλος της ζωής του ήταν ειρηνικό, ανεπαίσχυντο και οσιακό. Η τιμία σωρός του θα τεθεί σε προσκύνηση στο Παρεκκλήσιο του Ιερού Επισκοπείου της Καστοριάς, όπου θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια στους χώρους του Επισκοπείου.

Τη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014 η τιμία σωρός του μακαριστού Γέροντος Μωυσέως θα μεταφερθεί  στο Άγιον Όρος, προκειμένου να ψαλλεί  στις 1.00 μ.μ. η Εξόδιος Ακολουθία στο Κυριακό της Ιεράς Σκήτης του Αγίου Παντελεήμονος και ο ενταφιασμός του στο Κοιμητήριο της Σκήτης. 

(Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας)