30 Μαΐου, 2014

30/5/2014 - ΜΙΑ Ε.Ε. «ΠΙΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΕΛΕΙ Ο ΡΟΜΠΑΙ

 

Έκκληση για μια Ευρώπη «πιο προστατευτική» για τους πολίτες της απηύθυνε σήμερα ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπάι, σε ομιλία που εκφώνησε στο Άαχεν στην Γερμανία, όπου του απενεμήθη το φετινό Βραβείο Καρλομάγνος. Μερικές ημέρες μετά τις Ευρωεκλογές, οι οποίες σηματοδοτήθηκαν από μια άνοδο πολλών ευρωσκεπτικιστικών και εξτρεμιστικών κομμάτων, ο Ρομπάι σημείωσε ότι είναι «απαραίτητο η Ε.Ε. να είναι και προστατευτική».

«Είναι επιτακτικής σημασίας η ΕΕ να μην θεωρείται μόνον ως επωφελής για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τους υπαλλήλους, όχι μόνον γι' αυτούς που 'κινούνται', αλλά και γι' αυτούς που 'μένουν', όχι μόνον γι' αυτούς που έχουν διπλώματα και γλωσσικές ικανότητες, αλλά για όλους τους πολίτες», σημείωσε ο Ρομπάι στην ομιλία του, η οποία είχε κοινοποιηθεί εκ των προτέρων από τις υπηρεσίες Τύπου του προέδρου της Ε.Ε.

Παρουσία των πρωθυπουργών της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, του Μολδαβού Γιούριε Λεάνκα και του Γεωργιανού Ηρακλή Γκαριμπασβίλι, που παρευρέθηκαν στην τελετή, ο Ρομπάι χαρακτήρισε επίσης «απαράδεκτη» την αποσταθεροποίηση της περιοχής στην οποία επιδίδεται η Ρωσία «πόσο περισσότερο που, κατά βάθος, αυτή η μεγάλη χώρα ανήκει πλήρως στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, στην ευρωπαϊκή κουλτούρα».

Ο Ρομπάι είναι ο 56ος που τιμάται με το Βραβείο Καρλομάγνος, το οποίο απονέμεται από το 1950 από την πόλη Άαχεν σε προσωπικότητες που έχουν εργαστεί ή εργάζονται για την ευρωπαϊκή ενότητα. Με το βραβείο αυτό τιμήθηκε πέρυσι η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε. Μεταξύ των τιμηθέντων με την διάκριση αυτή βρίσκονται επίσης ο Φρανσουά Μιτεράν και ο Χέλμουτ Κολ το 1988 ή ακόμη ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το 2006, αλλά και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον το 2000 και το ευρώ το 2002.

Ο Ρομπάι επελέγη να τιμηθεί με το βραβείο αυτό για την ικανότητά του ως «μεσολαβητής και ως δημιουργός συναίνεσης», σύμφωνα με τους διοργανωτές.
 

ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΔΙΕΡΕΥΝΟΥΝ ΤΟ «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ ΜΕ ΕΛΛΑΔΑ - ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ «ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΔΑΦΩΝ»!

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι κάλεσε τον επικεφαλής της Εισαγγελίας Αντριάτικ Λάλα, να διενεργήσει έρευνα για το… «σκάνδαλο» της συμφωνίας του καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2009.

Η κλήση έγινε από τον επικεφαλής της διπλωματίας κατά την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής όπου ανέφερε ότι εκτός από την απόφαση ακύρωσης της Συμφωνίας για τα Θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα από το Συνταγματικό Δικαστήριο, έχουν βρεθεί και άλλες παραβιάσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά.

Ο Μπουσάτι τόνισε ότι η Εισαγγελία μπορεί να διερευνήσει κατά πόσο ή όχι παραβιάσθηκε το άρθρο 210 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο προβλέπει ποινή φυλάκισης από 5 ως 10 έτη για «συμφωνίες με ξένες χώρες για την εν μέρει ή πλήρη παράδοση εδαφών»!

Η Συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων υπεγράφη στα Τίρανα το 2009, με την παρουσία των δύο πρωθυπουργών της Αλβανίας και της Ελλάδας, Σαρί Μπερίσα και Κώστα Καραμανλή από τους δύο επικεφαλής διπλωμάτες, της Αλβανίας Λουλζίμ Μπάσα και της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη.

Για το θέμα τότε η αντιπολίτευση προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο και τον Ιανουάριο του 2010, το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέτρεψε τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντας την αντισυνταγματική και επιζήμια για τα αλβανικά εθνικά συμφέροντα, σημειώνει η αλβανική gazeta Shqip.
 

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΗΡΘΕ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΑ Ο Α.ΜΙΛΕΡ ΤΗΣ GAZPROM

 

Ο ισχυρός άνδρας του ρωσικού κρατικού κολοσσού Gazprom εδώ και λίγες ώρες βρίσκεται στην Αθηνα σε μία εξέλιξη που έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση δεδομένου ότι ο ίδιος δεν μετακινείται αν δεν υπάρχει κάποιος πολύ σοβαρός λογος. Το πρωί το ιδιωτικό αεροσκάφος του Ρώσου μεγιστάναν και εκ των στενών συνεργατών του Ν.Πούτιν  προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος και τον υποδέχθηκε ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα Βλαντίμιρ Ιράκλι Τσχικβισβίλι.

Επίσημα ήρθε για να συμμετάσχει στην σημερινή 17η γενική συνέλευση του επιχειρηματικού συνδέσμου Εuropean Business Congress, στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, στο οποίο είναι πρόεδρος ο Α.Μίλετ και στο οποίο ηγετική θέση έχει ο όμιλος Κοπελούζου, με τον Δ.Κοπελούζο να είναι ο άνθρωπος της Gazprom στην Ελλάδα. Ακόμη να σημειωθεί ότι στο συνέδριο του Εuropean Business Congress θα παρευρεθούν και θα απευθύνουν χαιρετισμό ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει συνάντηση με τον Αλξέι Μίλερ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Σπύρος Παλαιογιάννης, όπως και ο CEO της Προμηθέας Gas Δημήτρης Κοπελούζος.

Η επίσικεψη του Α.Μίλερ αποκλειεται να σχετίζεται μόνο με το συνέδριο. Και το ζήτημα είναι αν έχει σχέση με τον τον διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ που είναι ακόμα "στον αέρα", καθώς μετά την περίοδο "ψύχρανσης" των σχέσεων των δύο πλευρών μετ΄το "κόκκινο φως" που άναψε η ΕΕ η Ρωσία τον περασμένο Σεπτέμβριο διά της Β.Ματβιένκο που είχε έρθει στην Αθήνα, δήλωση ότι θα επανέλθει η Gazprom σε περίπτωση νέου διαγωνισμού. Τα γεγονότα στην Ουκρανία όμως έχουν επιβαρύνει άσχημα την κατάσταση και κάνουν το εγχείρημα ακόμα πιο δύσκολο. 

Πάντως συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΚΑ Γ.Μανιάτη θα υπάρξει. Το θέμα είναι αν θα υπάρξει ραντεβού και με τον Α.Σαμαρά... 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση διάρκειας οκτώ ωρών, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ ζήτησαν ομοφώνως από τον Φώτη Κουβέλη να μην επιμείνει στην παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματός. Στο επίμαχο θέμα της Κεντροαριστεράς, η ηγετική ομάδα εμφανίστηκε μία μία νέα πρόταση: Να υπάρξει ένας ευρύτερος διάλογος στον οποίο θα συμμετάσχει και το κόμμα, αλλά με την προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έχουν περάσει 73 χρόνια από τη νύχτα της 30ης Μαΐου του 1941, όταν ο Λάκης Σάντας μαζί με τον Μανώλη Γλέζο κατέβασαν τη χιτλερική σημαία από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Ο Σάντας έφυγε από τη ζωή πριν από τρία χρόνια. Τον Οκτώβριο του 2010, λίγους μόλις μήνες πριν από το θάνατό του μίλησε για τη σύγχρονη Ελλάδα, για την «Ευρώπη των πολυεθνικών» και για τους νέους. Ζω σε μία «ελεύθερη αλλά όχι ανεξάρτητη Ελλάδα» είχε πει τότε.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αποκάλυψε την Παρασκευή ότι μετά το περιστατικό του γιατρού με πλαστό πτυχίο που εργαζόταν στο Κέντρο Υγείας της Σκύρου, αποπέμφθηκε άλλη μία διοικήτρια για τον ίδιο λόγο, ενώ υπάρχουν «κάποια επιπλέον ευρήματα» σε άλλες περιοχές της χώρας. Για το περιστατικό της Σκύρου είπε ότι είναι, πάντως, «η πιο ακραία περίπτωση». Το υπουργείο έχει ξεκινήσει έλεγχο της γνησιότητας των πτυχίων, μία διαδικασία που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014.

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, σε κάμπινγκ της Θράκης, θα πραγματοποιήσει το πρώτο του συνέδριο Το Ποτάμι. Οι προετοιμασίες έχουν ήδη αρχίσει, καθώς αναζητείται ο κατάλληλος χώρος, όπου, εκτός από σκηνές, θα επιτρέπει να στηθούν και όλες οι υπόλοιπες απαραίτητες υποδομές.

Άγνωστοι βεβήλωσαν το εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης. Τα ξημερώματα της 29ης Μαΐου, άγνωστοι εισήλθαν στον χώρο και προκάλεσαν φθορές σε γλάστρες, ανθοστήλες και άλλα μαρμάρινα καλλωπιστικά στοιχεία. Την επίθεση καταδίκασε η Ισραηλιτική Κοινότητα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών και τη διαλεύκανση των κινήτρων.

Κόσμος: Με επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις εναντίον κάθε μορφής αντίσταση στο στρατό «εμφανίστηκε» στους τηλεοπτικούς δέκτες των Ταϊλανδών ο αρχηγός των πραξικοπηματιών στρατηγός Τσαν-Ότσα, ανακοινώνοντας στο πρώτο διάγγελμά του μετά την ανατροπή της κυβέρνησης πως οι βουλευτικές εκλογές στη χώρα θα διεξαχθούν το νωρίτερο σε έναν χρόνο και τρεις μήνες ώστε να υπάρξει χρόνος για «πολιτική συμφιλίωση» και «μεταρρυθμίσεις».

Η ηθοποιός Λαβέρν Κοξ γίνεται η πρώτη διεμφυλική (transgender) που εμφανίζεται στο εξώφυλλο του περιοδικού Time. Το περιοδικό μιλά για «το επόμενο μέτωπο στα ανθρώπινα δικαιώματα στις ΗΠΑ». Η απουσία της Κοξ από τον κατάλογο με τις 100 πιο επιδραστικές προσωπικότητες προκάλεσε έντονες αντιδράσεις που οδήγησε στην παρουσία της στο εξώφυλλο του Time. Το να μετανοεί ένας μαφιόζος δεν είναι κάτι καινούργιο. Μερικές φορές δεν είναι και πολύ ουσιαστικό, αφού πρόκειται για παροχή κάποιων πληροφοριών δευτερεύουσας σημασίας με αντάλλαγμα τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης. 

Το πράγμα αλλάζει, όμως, όταν αυτός που αποφασίζει να μιλήσει είναι ο Αντόνιο Ιόβινε, ένας από τους αρχηγούς των Καζαλέζι, της ισχυρότερης εγκληματικής οργάνωσης της Καμόρα. Αλυσοδεμένη γέννησε η 27χρονη Σουδανή που έχει καταδικαστεί σε θάνατο επειδή αποστάτησε στον χριστιανισμό, κατήγγειλε ο σύζυγός της. Κύμα διαμαρτυρίας υψώνεται για την θανατική καταδίκη, με τον σύζυγό της να ζητά να ανατραπεί η ποινή και βρετανούς βουλευτές να καλούν τον ΟΗΕ να αναλάβει δράση για αυτή την «πράξη βαρβαρότητας», όπως την χαρακτήρισαν.

Η Χίλαρι Κλίντον «θα είναι πολύ αποτελεσματική» εάν αποφασίσει να είναι υποψήφια για την προεδρία, δηλώνει ο Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας στο ABC, καθώς οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν σταθερά την Χίλαρι να ηγείται της κούρσας για την κατάκτηση του χρίσματος των Δημοκρατικών. Ο Ομπάμα παράλληλα διαβεβαιώνει ότι η η σύζυγός του Μισέλ δεν θα είναι ποτέ υποψήφια για τον Λευκό Οίκο, εκτός κι αν επέμβουν... εξωγήινοι.

Οικονομία: «Εφόσον οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύπτονται, τότε υπάρχουν πάντα περιθώρια μείωσης φορολογικών βαρών» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απαντώντας σε δημοσιογραφική παρατήρηση ότι η έκθεση του Πολ Τόμσεν βάζει φρένο στο ενδεχόμενο φοροαπαλλαγών και φοροελαφρύνσεων. Ο ίδιος διέψευσε ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό 7 δισ. ευρώ.

Αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο και τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και δοκιμαστική εφαρμογή του Κώδικα καλών πρακτικών της Τράπεζας της Ελλάδος από το φθινόπωρο αποφασίσθηκαν στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και με συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη και Εργασίας Γ.Βρούτση.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ολοκλήρωσε την πέμπτη αναθεώρηση του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης επιτρέπει την εκταμίευση της δόσης ύψους 3,41 δισ. ευρώ, η οποία οδηγεί τις συνολικές εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος στα 11,58 δισ. ευρώ.

Αθλητισμός: Ένα βήμα ακόμη πιο κοντά στη μεγάλη επιστροφή του στον Παναθηναϊκό, βρίσκεται ο Γιώργος Καραγκούνης, ο οποίος την Παρασκευή είχε την δεύτερη τηλεφωνική επαφή με την ομάδας, αυτή τη φορά με τον τεχνικό των «πρασίνων», Γιάννη Αναστασίου. Λίγο πριν από την αναχώρηση της Εθνικής για την Πορτογαλία, ο Αναστασίου ανέλυσε στον «τυπάρα» το πρότζεκτ και του Παναθηναϊκού της επόμενης σεζόν, αλλά και το πώς εντάσσεται στα σχέδιά του ο 37χρονος άσος.

Επικυρώθηκε η βαθμολογία των πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ για την αγωνιστική περίοδο 2013-2014, έπειτα από την ολοκλήρωση του Δ.Σ. της διοργανώτριας αρχής που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή. Όσες ομάδες έδωσαν το «παρών» ψήφισαν υπέρ, ενώ ο ΠΑΟΚ που έχει προσφύγει στο CAS για να του επιστραφούν οι τρεις βαθμοί που του αφαιρέθηκαν από την ΕΠΟ, ζήτησε να τοποθετηθεί υποσημείωση σε περίπτωση που δικαιωθεί. 

Έτσι, επόμενη κίνηση θα είναι η δήλωση των Ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όμως, εφόσον υπάρξει απόφαση υπέρ του «Δικεφάλου», τότε θα αλλάζουν τα δεδομένα. Σε ότι αφορά την κλήρωση του νέου πρωταθλήματος, αυτή αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου. Στις 8 Ιουνίου το μπαράζ ανάμεσα στην Ξάνθη και τον 3ο της Football League.

Έναν ιδιαίτερο επισκέπτη είχε η εθνική ομάδα της Βραζιλίας στην προπόνηση της Πέμπτης, αφού σε αυτή βρέθηκε ένας μικρός οπαδός με ειδικές ανάγκες, ο οποίος ήθελε να γνωρίσει τους αστέρες της «Σελεσάο» από κοντά. Ο μικρός γνώρισε όλους τους ποδοσφαιριστές, με τους οποίους συνομίλησε για αρκετή ώρα. Στη συνέχεια αφού βρέθηκε μέσα στον αγωνιστικό χώρο, κατέβηκε από το καροτσάκι του και καθισμένος στο έδαφος άρχισε να κάνει κόλπα με την μπάλα μπροστά στον Ντανίντ Λουίζ, με τον νέο παίκτη της Παρί Σεν Ζερμέν να τον κοιτάζει έκπληκτος.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (30 ΜΑΪΟΥ)

1941: Δύο 19χρονοι φοιτητές, ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας, κατεβάζουν την γερμανική σημαία από την Ακρόπολη και ανεβάζουν την ελληνική.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1926: Θανάσης Βέγγος, κωμικός ηθοποιός.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1431: Ιωάννα της Λωραίνης, εθνική ηρωίδα της Γαλλίας και αγία της καθολικής εκκλησίας που την έκαψαν στην πυρά οι Άγγλοι.

1778: Βολτέρος, Γάλλος συγγραφέας και διανοούμενος.