27 Μαΐου, 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
ερ Σύνοδος μ νησυχία κα θλίψη παρακολουθε, τ σα συμβαίνουν καί ξαγγέλλονται, σχετικ μ τν τρόπο συμπεριφορς κα ζως μις μερίδας συνανθρώπων μας. Ο ν λόγ, νδρες κα γυνακες, ποκινούμενοι κα παρασυρόμενοι π νάλογες μάδες το ξωτερικο καί πό τ σύγχυση τς διας τς συνείδησής τους, ποστηρίζουν κα διαδηλώνουν τι συνάφεια νθρώπων το δίου φύλου ( μοφυλοφιλία) εναι φυσιολογικς τρόπος συμπεριφορς, γι᾿ ατ κα πιλογή τους ατ πρέπει ν τυγχάνει νομικς κατοχύρωσης κα κοινωνικς ποδοχς. Προκειμένου, μάλιστα, ν πιτύχουν το σκοπο τους, προγραμματίζουν κδηλώσεις, «περηφάνειας», πως τίς ποκαλον.

Διαψεύδονται, μως, κα λέγχονται π τν γία Γραφή, ποία διδάσκει τι Θεός «π᾿ ρχς ρσεν καί θλυ ποίησε τος νθρώπους» (Ματθ. 18,14) κα ελόγησε μ τ μυστήριο το γάμου τν ννομη συζυγία (φ. 5:32).  Ταυτόχρονα λόγος το Θεο καταδικάζει τν μοφυλοφιλία κα προειδοποιε μ βαρύτατες συνέπειες τος θιαστες της: «Μή πλανσθε· οτε πόρνοι... οτε μοιχοί οτε μαλακοί (θηλυπρεπες καί γυναικώδεις) οτε ρσενοκοται... βασιλείαν Θεο ο κληρονομήσουσι» (Α΄ Κορ. 6,9-10). Γι᾿ ατ κα ο μοφυλόφιλες σχέσεις ποτελον θική κτροπ κα συνιστον τίμωση το νθρωπίνου προσώπου (Ρωμ. 1, 24-28).

κκλησία κα πιστήμη θεωρον τν μοφυλοφιλία ς πτώση κα σθένεια το νθρωπίνου προσώπου, κα χι φυσιολογικ τρόπο ζως κα πιλογς. Γι᾿ ατ κα συνιστον σωστ ντιμετώπιση κα θεραπεία κα ναντιώνονται στ θεσμική κα κοινωνικ στήριξη κα ποδοχή της. Τ τραγικ ποτελέσματα τς μοφυλοφιλίας σ τοπικ κα παγκόσμιο πίπεδο, μ τ χαλάρωση τς θικς συμπεριφορς, μ τν αξηση τν κρουσμάτων παιδεραστίας, μ τς ναρίθμητες περιπτώσεις θυμάτων τς νίατης σθένειας το AIDS τν μοφυλοφίλων, μ τν ξαρση τν διαζυγίων κα τς διάλυσης οκογενειν, μ τν φύσικη-υοθέτηση τέκνων κ.., ποτελον τ πι σχυρά πιχειρήματα γι τν τυπο ατ τρόπο ζως.

ς κκλησία στεκόμαστε πάντοτε μ συμπάθεια κα κατανόηση δίπλα στν κάθε πεπτωκότα συνάνθρωπό μας κα τν βλέπομε ς «κατ᾿ εκόνα» Θεο δελφό μας. σφαλς κα καταδικάζομε τς πράξεις του, φόσον ατς ρχονται σ ντίθεση μ τ λόγο το Θεο. Τν διο, μως, τν γαπομε κα τν συνδράμομε, φόσον τ θέλει, κα εχόμαστε κα προσευχόμαστε ν νανήψει, ν συναισθανθε τν πτώση του κα ν ζητήσει τ λεος το Θεο

Παράλληλα, στος κρίσιμους ατος καιρούς πο διερχόμαστε ς λας στν Κύπρο, καλομε τ χριστεπώνυμο πλήρωμα τς κκλησίας μας ν μείνει προσηλωμένο στς ναλλοίωτες κα διαχρονικς λήθειες τς πίστης μας, ο ποες καταξιώνουν τν νθρωπο νώπιον το Θεο κα τν καθιστον ξιοπρεπ μέσα στ οκογενειακ κα κοινωνικό του περιβάλλον.
ερ ρχιεπισκοπ Κύπρου

 Σχόλια του Μητροπολίτου Ταμασού κ. Ησαΐα
για το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου
 
 Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τάσσεται εναντίον κάθε μορφής βίας, αλλά και οποιουδήποτε είδους διάκρισης, όπως θρησκευτικής, χρώματος, φυλής, φύλου, ιδεολογικής ή πολιτικής επιλογής.Η Εκκλησία, ως μητέρα, δέχεται τους πάντας, ανεξαρτήτως των παθών τους,  του τι πιστεύουν και πώς συμπεριφέρονται, και παρέχει σ’  αυτούς τη βοήθεια που χρειάζονται και τους συνδράμει, όπως, ακριβώς, έπραξε και ο ιδρυτής της, ο φιλάνθρωπος και ελεήμων Ιησούς Χριστός, ο οποίος, κατά τον αποστολικό λόγο, «πάντας νθρώπους θέλει σωθναι κα ες πίγνωσιν ληθείας λθεν» (Β΄ Τιμ. 2, 25).

Ενώ, όμως, η Εκκλησία αποδέχεται τους πάντας, ωστόσο απορρίπτει και καταδικάζει την αμαρτία, γι’ αυτό και, όταν ο Θεός συγχωρεί τον αμαρτωλό, τον νουθετεί και του λέει, «πορεύου καί μηκέτι μάρτανε» (Ιω. 5, 14).Αυτήν ακριβώς τη συγχώρεση και τη νουθεσία έχει ως στόχο του να τονίσει το Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου, το οποίο έγινε με πολλή αγάπη, προβληματισμό και κατανόηση προς όλους τους ανθρώπους.

Τούτο προέκυψε, παράλληλα,  και λόγω του αιτήματος πολλών πιστών, οι οποίοι ζήτησαν και επισήμως τη θέση της Εκκλησίας, αισθανόμενοι την πρόκληση, εξαιτίας των πρόσφατων δημοσιευμάτων και δραστηριοτήτων των ομοφυλοφίλων, που παρατηρούνται στους έσχατους καιρούς που ζούμε και προσβάλλουν τα χρηστά ήθη και διαβρώνουν τις αρχές της χριστιανικής οικογένειας.

 Οι θέσεις αυτές της Εκκλησίας συμπίπτουν με τις σοβαρές επιστημονικές μελέτες, σε σχέση με το πιο πάνω θέμα, γι’  αυτό η Εκκλησία και η Βιοηθική θεωρούν την ομοφυλοφιλία ως ασθένεια και πάθος του ανθρωπίνου προσώπου, που πρέπει να τύχει ιατρικής και πνευματικής βοήθειας και θεραπείας.

Ιερά Μητρόπολις Ταμασού και Ορεινής

ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΓΑΛΙΛΑΙΑ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ

 

Την ευχή οι συνομιλίες τους, προχθές και χθές, στα Ιεροσόλυμα να φέρουν στον διάλογο Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας περισσότερους καρπούς συμφωνίας σε δογματικά θέματα και σε ζητήματα εκκλησιαστικής ενότητας, εξέφρασαν το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος, οι οποίοι συναντήθηκαν στην θερινή κατοικία του εκάστοτε Πατριάρχη Ιεροσολύμων, στην Μικρή Γαλιλαία, του Όρους των Ελαιών στα Ιεροσόλυμα. Στο προσκύνημα αυτό, σύμφωνα με τα Ευαγγέλια, ο Χριστός συνάντησε μετά την Ανάστασή Του τους μαθητές Του.

Στο οίκημα αυτό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων είχαν συναντηθεί, πριν από 50 χρόνια, οι αείμνηστοι Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας και Πάπας Παύλος Στ'. Η χθεσινή συνάντηση Πάπα και Πατριάρχη εκεί ήταν, ουσιαστικά, η ανταποδοτική επίσκεψη του Πάπα προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο ως οικοδεσπότη. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδέχθηκε τον Πάπα στην αυλή της Πατριαρχικής κατοικίας και μαζί περπάτησαν μέχρι την είσοδο της όπου ανέμενε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, με τον Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος Ησύχιο και τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντίνης Αρίσταρχο, για να καλωσορίσει τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Λίγο νωρίτερα είχε υποδεχθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Αμέσως μετά ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο σαλόνι, εκεί όπου πριν 50 χρόνια είχε πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Πατριάρχη Αθηναγόρα με τον Πάπα Παύλο Στ. Μετά την εικοσάλεπτη κατ’ ιδίαν συνάντησή τους ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρουσίασε στον Πάπα τους Αρχιερείς που τον συνοδεύουν. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων προσέφερε στους υψηλούς φιλοξενούμενους του από μια περίτεχνη αγιογραφία που απεικονίζει τον Πανάγιο Τάφο και τον Αναστάντα Χριστό.

Ο Πάπας προσέφερε στον Πατριάρχη Θεόφιλο και σε όλους τους Αρχιερείς από έναν επιστήθιο σταυρό. Κατά την έξοδο τους οι αρχηγοί των δύο Εκκλησιών, και πριν αναχωρήσει ο Πάπας, ευλόγησαν ομάδα ορθόδοξων Ελληνοαμερικανών, που ταξίδεψαν στα Ιεροσόλυμα ειδικά για τη συνάντηση Βαρθολομαίου - Φραγκίσκου.


Ευλογία έλαβαν και μερικοί Έλληνες των Ιεροσολύμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ανέφερε στον Πάπα ότι το Πατριαρχείο θα μελετήσει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει στα Ιεροσόλυμα τον προσεχή Σεπτέμβριο τις εργασίες της Μικτής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο Πατριάρχης Θεόφιλος επισήμανε ότι ο θεολογικός διάλογος έφερε καρπούς κατανοήσεως, εγγύτητας και συμφιλιώσεως. Μετά την αναχώρηση του Πάπα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος άναψε κερί στη μνήμη των αειμνήστων Πατριαρχών Ιεροσολύμων, Τιμοθέου, Βενεδίκτου και Διοδώρου, των οποίων οι τάφοι βρίσκονται στον υπόγειο χώρο του ναού των Γαλιλαίων Ανδρών. Ο Πάπας τέλεσε εχθές αργά το απόγευμα Λειτουργία στα Ιεροσόλυμα και αναχώρησε για τη Ρώμη. 

Η εφημερίδα «Haaretz» είχε χθες τίτλο «Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο άνθρωπος πίσω από την αποστολή του Πάπα» και σημειώνει ότι για την επίσκεψη ήρθαν στο Ισραήλ περίπου ένα εκατομμύριο καθολικοί, αλλά η πρόταση για να συναντηθούν στα Ιεροσόλυμα ήταν του κ. Βαρθολομαίου, όταν ενθρονίστηκε ο Πάπας Φραγκίσκος. Σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, καθώς και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής. 


 

27/5/2014 - ΤΟ ΝΕΦΟΣ ΣΜΙΘ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΓΑΛΑΞΙΑ ΜΑΣ

 

Το Νέφος Σμιθ πλησιάζει τον γαλαξία μας. Σύμφωνα με νέα μελέτη πρόκειται για έναν αποτυχημένο γαλαξία νάνο. Στη καλλιτεχνική απεικόνιση σημειώνεται το σημείο του γαλαξία μας όπου εκτιμούν οι ειδικοί ότι θα πέσει το Νέφος δημιουργώντας ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής άστρων. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πριν από 50 χρόνια την ύπαρξη ενός γιγάντιου νέφους που κινείται περιφερειακά στον γαλαξία μας. Το Νέφος Σμιθ, όπως ονομάστηκε το νέφος από το όνομα του αστρονόμου που το εντόπισε, ακολουθεί μια πορεία η οποία κατά περιόδους το φέρνει κοντά στον δικό μας γαλαξία τον οποίο όπως φαίνεται πλησιάζει, «ακουμπά» και στη συνέχεια απομακρύνεται από αυτόν. Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι το Νέφος Σμιθ είναι στην πραγματικότητα ένας… γαλαξίας.

Το νέφος.  Το μήκος του Νέφους Σμιθ είναι 11 χιλιάδες έτη φωτός, το πλάτος του 2,5 χιλιάδες έτη φωτός. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου το Νέφος Σμιθ πλησιάζει και πάλι τον γαλαξία μας. Οι τελευταίοι υπολογισμοί δείχνουν ότι απέχει 8.000 έτη φωτός από τις εξωτερικές σπείρες του γαλαξία μας και αναμένεται να πέσει πάνω τους σε περίπου 30 εκ. έτη. Οπως εκτιμάται το νέφος περιέχει τόσο πολύ υδρογόνο ώστε στο σημείο όπου θα πέσει θα δημιουργηθεί μια καινούργια μεγάλη περιοχή γέννησης νέων άστρων.

Η ανακάλυψη. Διεθνής ομάδα επιστημόνων μελετώντας το Νέφος Σμιθ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για ένα κοινό κοσμικό νέφος αλλά για έναν αποτυχημένο γαλαξία νάνο. Με τον όρο «γαλαξίας νάνος» οι επιστήμονες περιγράφουν γαλαξίες που δεν κατάφεραν να αποκτήσουν αρκετή μάζα ώστε να παραχθούν τα απαραίτητα επίπεδα βαρύτητας και να υπάρξει παραγωγή άστρων. Σύμφωνα με τους ερευνητές το υδρογόνο και η υπόλοιπη κοσμική ύλη του Νέφους Σμιθ στην πραγματικότητα βρίσκονται μέσα σε ένα κέλυφος που αποτελείται από σκοτεινή ύλη, χαρακτηριστικό που υποδηλώνει τη γαλαξιακή του φύση.

Η εξήγηση. Η διαπίστωση των ερευνητών δίνει και την απάντηση σε ένα μυστήριο που απασχολούσε τους ειδικούς σχετικά με το Νέφος Σμιθ. Κανονικά το νέφος θα έπρεπε να έχει διαλυθεί μετά την αρχική (ή έστω την δεύτερη) επίσκεψη και σύγκρουση με τον γαλαξία μας. Σύμφωνα με τους ερευνητές το «κουκούλι» της σκοτεινής ύλης προστάτευσε το υδρογόνο και την υπόλοιπη κοσμική ύλη του νέφους. «Το Νέφος Σμιθ είναι πραγματικά μια μοναδική κοσμική δομή. Αν και μεγάλο κινείται με ταχύτητα και επιπλέον είναι σε απόσταση τέτοια που μπορούμε να το παρατηρήσουμε με λεπτομέρεια.

Ταυτόχρονα καλύπτεται από μυστήριο αφού ένα τέτοιο αντικείμενο κανονικά δεν θα έπρεπε να επιβιώσει από την επαφή του με τον γαλαξία μας και όλα δείχνουν ότι τα κατάφερε στο παρελθόν» δηλώνει ο Μάθιου Νίκολς του Αστεροσκοπείου Sauverny στην Ελβετία που ήταν επικεφαλής της νέας μελέτης. Οι ερευνητές μελέτησαν κυρίως δεδομένα του τηλεσκοπίου GBT και δημοσιεύουν τα συμπεράσματα τους στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society».Τα ευρήματα αναμένεται να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της δημιουργίας και εξέλιξης των γαλαξιών.