24 Απριλίου, 2014

24/4/2014 - ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΑΝ ΔΥΟ TU-95


Το σύστημα ετοιμότητας των αεροπορικών δυνάμεων του  ΝΑΤΟ κινητοποίησαν σήμερα δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95 τα οποία έφτασαν μέχρι τις ακτές της Σκωτίας όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ. Τα δύο ρωσικά βομβαρδιστικά εντοπίστηκαν πρώτα πλησίον του ολλανδικού εναέριου χώρου με αποτέλεσμα η ολλανδική Αεροπορία να δώσει scramble σε δύο F-16Α τα οποία είχαν καθήκοντα QRA και με αποστολή να αναγνωρίσουν τα άγνωστα ίχνη καθώς τα αεροσκάφη δεν απαντούσαν στις προσπάθειες επικοινωνίας των Ολλανδών ελεγκτών Αεράμυνας.

Τα ολλανδικά F-16 αναγνώρισαν τα άγνωστα αεροσκάφη ως ρωσικά Tu-95 και προχώρησαν στην αναχαίτισή τους καθώς κινούνταν κοντά στον εναέριο χώρο της. Το θέμα όμως έχει και συνέχεια καθώς τα ρωσικά αεροσκάφη κινήθηκαν δυτικότερα φτάνοντας μέχρι τις ακτές της Σκωτίας. Τα ολλανδικά μαχητικά παρέδωσαν στη συνέχεια την παρακολούθηση των ρωσικών βομβαρδιστικών σε βρετανικά  EurofighterTyphoon τα οποία απογειώθηκαν από τη βάση του Leuchars κοντά στο  Dundee. Τα βρετανικά Typhoon πλησίασαν τα δύο  Tu-95 σε κοντινή απόσταση συνοδεύοντας τα ρωσικά αεροσκάφη.

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑ


Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Νοτίου Κορέας, οι άνθρωποι που επέζησαν, περιέγραψαν τις τελευταίες στιγμές των παιδιών που ταξίδευαν ενθουσιασμένα και χαρούμενα για τη σχολική εκδρομή τους, η οποία κατέληξε σε τραγωδία. «Ξαφνικά το πλοίο έγειρε και άρχισε να βυθίζεται. Τα κοντέινερ άρχισαν να πέφτουν στη θάλασσα και συνειδητοποίησα ότι επρόκειτο να αναποδογυρίσουμε», δήλωσε ο οδηγός φορτηγού που επέβαινε στο μοιραίο πλοίο. Όπως είπε είχε πραγματοποιήσει το ίδιο δρομολόγιο πολλές φορές και τη στιγμή που το φέρι άρχισε να παίρνει κλίση είχε μόλις μεταβεί στο κατάστρωμα για να καπνίσει.

«Προσπαθούσα να κρατηθώ από την κουπαστή. Επιχείρησα να σώσω κάποιους από τους μαθητές που βρίσκονταν στην καφετέρια του πλοίου. Γλιστρούσαν και προσπαθούσαν να πιαστούν από τα έπιπλα», δήλωσε ο οδηγός.«Επιχειρήσαμε να τους τραβήξουμε με ένα σωλήνα της πυροσβεστικής, αλλά ήταν πολύ δύσκολο να τους σώσουμε. Τότε αποφασίσαμε να σκαρφαλώσουμε ψηλά, κάτι που τώρα μετανιώνω», είπε συγκλονισμένος ο άνδρας.

Ωστόσο, δήλωσε ότι ένας φίλος του κατόρθωσε να σώσει ένα 6χρονο κοριτσάκι, το οποίο μετέφεραν με τα χέρια τους οι συγγενών της και άλλοι επιβάτες ώστε να κρατηθεί στην επιφάνεια.«Οι συγγενείς και οι υπόλοιποι επιβάτες που την έσωσαν, παρασύρθηκαν από το νερό. Αυτοί ήταν οι πιο γενναίοι άνθρωποι από όλους», πρόσθεσε συγκινημένος. Στο μεταξύ και ενώ τα σωστικά συνεργεία αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολες στιγμές την ώρα που ανασύρουν ολοένα περισσότερες σορούς παιδιών που εγκλωβίστηκαν στις καμπίνες τους, έρευνα διενεργείται στην Chonghaejin Marine Co. πλοιοκτήτρια εταιρία του Sewol.

Σύμφωνα με δημοσίευματα η ιστορία της εταιρίας είναι τόσο μυστηριώδης, όσο μυστήριο καλύπτει τον ιδρυτή της, Γιο Μπαιούνγκ - εον. Ο 73χρονος, σήμερα, άνδρας περιβάλλεται από μία σκοτεινή αύρα καθώς πέραν του γεγονότος ότι συνελήφθη το 1992 και εξέτισε τετραετή ποινή φυλάκισης για υπόθεση υπεξαίρεσης, φέρεται να ήταν και επικεφαλής χριστιανικής παραθρησκευτικής οργάνωσης.άλιστα, τη δεκαετία του 1990, 32 πιστοί της αίρεσής του αυτοκτόνησαν ομαδικά, ενώ την ίδια περίοδο η εταιρία του κήρυξε πτώχευση.

Παρ’όλα αυτά, μετά την αποφυλάκισή του και αφού «ξεχάστηκε» η υπόθεση των αυτοχείρων, η Chonghaejin Marine Co. αναγεννήθηκε υπό την ηγεσία διαφόρων διευθυνόντων συμβούλων, αλλά την ουσιαστική καθοδήγηση δεν έπαψε να έχει ο Γιο Μπαιούνγκ-εον.Μάλιστα, δική του ήταν η απόφαση της αγοράς του μοιραίου Sewol το 2012, στο οποίο προσέθεσε ένα επιπλέον κατάστρωμα για να αυξήσει τη χωρητικότητα.Μετά την τραγωδία, οι νοτιοκορεατικές αρχές ερευνούν κατά πόσο οι δυο γιοι του Γιο Μπαιούνγκ-εον, εμπλέκονται σε υπόθεση φοροδιαφυγής και παράνομες συναλλαγές.

Στο μεταξύ, η βύθιση του Sewol έχει οδηγήσει στην ακύρωση δεκάδων εκδρομών και αεροπορικών ταξιδιών, προκαλώντας σοβαρό πλήγμα στον τουρισμό της χώρας. Όπως αναφέρουν στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Τουρισμού της Κορέας, πάνω από 7.000 αεροπορικά εισιτήρια έχουν ακυρωθεί, έπειτα από απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αναβάλει τις σχολικές εκδρομές.«Οι εκδρομές με πλοία έχουν επηρεαστεί περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες. Δεν έχουμε κρατήσεις για εκδρομές με φέρι», δήλωσε σε τοπικό μέσο ενημέρωσης εκπρόσωπος τουριστικού γραφείου.

Κατά συνέπεια, επιπτώσεις σημειώνονται και στις εταιρίες ενοικίασης τουριστικών λεωφορείων καθώς εφόσον δεν υπάρχουν μαθητές για να μεταφερθούν στους τουριστικούς τόπους, δεν πραγματοποιούνται κρατήσεις.«Ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι υψηλή τουριστική σαιζόν, αλλά μετά τη βύθιση του φέρι, σχεδόν όλες οι κρατήσεις έχουν ακυρωθεί. Δε θα καταφέρουμε να πληρώσουμε τις δόσεις για τα δάνεια που έχουμε λάβει ώστε να αγοραστούν τα 20 πούλμαν που διαθέτουμε», ισχυρίστηκε ιδιοκτήτης εταιρίας ταξιδιωτικών λεωφορείων.

ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΕΛΑΒΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΡΕΝΤΖΙ


Στην Ιταλία, με 344 «ναι» και 188 «όχι» η βουλή της Ρώμης παρείχε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι. Η απαιτούμενη πλειοψηφία ήταν 265 ψήφοι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε αποφασίσει να συνδέσει την ψηφοφορία αυτή με την έγκριση της πρώτης δέσμης μέτρων για την μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τις εργασιακές σχέσεις, η οποία προβλέπει την δυνατότητα ανανέωσης πέντε συμβάσεων έργου, για συνολική χρονική διάρκεια τριών ετών, χωρίς την εξειδίκευση των καθηκόντων του κάθε εργαζόμενου.

Ο Ιταλός υπουργός Εργασίας Τζουλιάνο Πολέτι δήλωσε αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να εξασφαλισθεί και η έγκριση της γερουσίας, χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές σε ό,τι αφορά τα κύρια περιεχόμενα του εν λόγω μέτρου. Στην γερουσία, όμως, η κυβέρνηση Ρέντσι δεν διαθέτει την άνετη αριθμητική υπεροχή της βουλής, όπου το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα έχει εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Επισήμως, η Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο, η οποία δεν συμφωνεί με το συγκεκριμένο μέτρο, έχει δεσμευθεί να στηρίξει μέχρι την τελική του έγκριση. Πολλοί παρατηρητές τονίζουν, όμως, ότι ουδείς είναι σε θέση, στην φάση αυτή, να αποκλείσει εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας 13χρονος, συνελήφθησαν από αστυνομικούς στην περιοχή του Δενδροποτάμου στη Θεσσαλονίκη, κατηγορούμενοι για διακίνηση και εμπορία εξαρτησιογόνων ουσιών.

Επίσκεψη στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Υγείας βρέθηκε αντιμέτωπος με διαμαρτυρίες νοσηλευτών που ζητούν υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και ασθενών που έθεσαν θέμα πολύωρης αναμονής προκειμένου να εξεταστούν, στους οποίους απάντησε σε έντονο ύφος.

Το ζήτημα της Θράκης δεν προσφέρεται για καιροσκοπισμούς, δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. «Είναι απαράδεκτο να δίνεις σε μία θρησκευτική μειονότητα εθνικά χαρακτηριστικά. Δείχνει επικίνδυνη άγνοια» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε εξέλιξη είναι από το πρωί της Πέμπτης έρευνες του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό τριών ναυτικών, μέλη πληρώματος φορτηγού πλοίου, που ναυάγησε 30 ναυτικά μίλια δυτικά της Κρήτης. Σώοι εντοπίστηκαν άλλοι τέσσερις ναυτικοί.

Εντός των επόμενων 20 ημερών - με τη βοήθεια του συστήματος Άτλας - θα έχει γίνει η συνολική καταγραφή των ανασφάλιστων, οι οποίοι εκτιμώνται από 1,9 έως 2,4 εκατομμύρια. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, θα διατεθούν 13 εκατ. ευρώ, που έχουν επιστρέψει στα ταμεία του κράτους από τα σκάνδαλα και τις μίζες για τα εξοπλιστικά, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.

Κόσμος: Στην Αργεντινή δεν αργεί πολύ να γίνει πολιτικό οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει, με έντονη σε αρκετές περιπτώσεις αντιπαράθεση μεταξύ περονιστών και μη. Αυτό συνέβη και με τα «κοπλιμέντα» που πολύ συχνά κάνουν οι άνδρες στις γυναίκες, όταν περπατούν στο δρόμο. Αφορμή, η θέση που διατύπωσε ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας Μαουρίσιο Μάκρι, ότι αυτού του είδους τα «πειράγματα» είναι καλοδεχούμενα....

Εκτός του ελέγχου των φιλορώσων που το είχαν καταλάβει βρίσκεται, σύμφωνα τουλάχιστον με την ουκρανική κυβέρνηση, το δημαρχείο της Μαριούπολης. Επιδρομή σε ουκρανική στρατιωτική βάση στο Αρτεμίβσκ. Θέσεις γύρω από το Σλαβιάνσκ λαμβάνουν οι ουκρανικές δυνάμεις. Λιγότερο από δύο μήνες έμειναν για την έναρξη του Μουντιάλ και η Βραζιλία διαπιστώνει ότι το γύρο του κόσμου δεν κάνουν φωτογραφίες από τα έτοιμα - έστω και με προβλήματα- στάδια, αλλά από τα επεισόδια στις φαβέλες του Ρίο, τα οποία «κατέβηκαν» στην παραλία της Κόπακαμπάνα. 

Τουλάχιστον τρία άτομα, ξένοι υπήκοοι, σκοτώθηκαν από τα πυρά ενός φρουρού ασφαλείας μέσα σε διεθνές νοσοκομείο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, της Καμπούλ, ανακοίνωσαν αφγανικές πηγές ασφαλείας. Ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε από το Τόκιο ότι τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου (Ντιαογιού για την Κίνα) «καλύπτονται» από την συνθήκη ασφαλείας ΗΠΑ-Ιαπωνίας, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη για την ειρηνική επίλυση των διαφορών σε θαλάσσιες περιοχές. «Δεν τραβάμε νέες κόκκινες γραμμές», υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Οικονομία: Σε 101 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές των εφοπλιστών προς το ΝΑΤ, ΚΕΑΝ και τα Ταμεία Πρόνοιας οι οποίες έχουν αποσταλεί προς βεβαίωση στις αρμόδιες εφορίες. Μεγαλύτερα είναι τα χρέη των εταιρειών εσωτερικού και της ακτοπλοΐας, ενώ μικρότερες είναι οι οφειλές της ποντοπόρου ναυτιλίας.

Μετά την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος οι περισσότεροι σχολιαστές εκτιμούν ότι ξεκινά πλέον η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αποκλείουν όμως το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος. Κοινή Υπουργική Απόφαση για το συμψηφισμό οφειλών δήμων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία υπέγραψαν ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχαλάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Η απόφαση αφορά σε οφειλές των δήμων Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Νοτίου Πηλίου και Ζακύνθου, οι οποίες θα αποπληρωθούν από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόροι που δικαιούνται οι εν λόγω ΟΤΑ.

Αθλητισμός: Ο Τάσος Κάκος του συνδέσμου Κέρκυρας ορίστηκε να διευθύνει τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ που θα γίνει το Σάββατο (26/04, 20:00, OTESPORT) στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο Έλληνας διεθνής διαιτητής είναι ο «εκλεκτός» της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας για τη σημαντική αυτή αναμέτρηση και μάλιστα θα είναι η τέταρτη φορά που ο Κερκυραίος ρέφερι θα διευθύνει έναν τελικό.

Τους στόχους τους δικούς του και των συμπαικτών του για τον μεθαυριανό τελικό κυπέλλου με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, ανέλυσε ο Σλοβάκος επιθετικός του ΠΑΟΚ Μίροσλαβ Στοχ με δηλώσεις που έκανε στο προπονητήριο της Νέας Μεσημβρίας, λίγο πριν την ολοκλήρωση της προετοιμασίας στη Θεσσαλονίκη.Προβάδισμα πρόκρισης στον τελικό του Champions League απέκτησε η Ρεάλ Μαδρίτης, που νίκησε 1-0 τη Μπάγερν στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» στον πρώτο ημιτελικό της διοργάνωσης.

Το γκολ πέτυχε ο Μπενζεμά στο 19ο λεπτό και οι Βαυαροί καλούνται να ανατρέψουν της εις βάρος τους κατάσταση στη ρεβάνς της επόμενης Τρίτης (29/4) στο Μόναχο.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ)

1915: Η σύλληψη 200 Αρμενίων από νεότουρκους αποτελεί την απαρχή της γενοκτονίας των Αρμενίων που στοίχισε τη ζωή σε 1,5 εκατ. ανθρώπους μέσα σε διάστημα 8 χρόνων.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1952: Jean-Paul Gaultier, Γάλλος μόδιστρος.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1783: Grigori Orlov, Ρώσος αξιωματικός που προσπάθησε να ξεσηκώσει τους υπόδουλους Έλληνες ενάντια στους Οθωμανούς.

2004: Estee Lauder, δημιουργός της ομώνυμης αυτοκρατορίας καλλυντικών και προϊόντων ομορφιάς.

ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ 2014 ΚΑΙ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ ΕΛΙΑΣ-ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ "ΠΟΤΑΜΙΟΥ" ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ


Συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-Ελιάς και "Ποταμιού" βλέπει ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός κολοσσός, J.P.Morgan σε περίπτωση που προκηρυχθούν εθνικές εκλογές εντός του 2014 κάτι που φαίνεται από τα όσα περιέχονται σε σχετική έκθεση της τράπεζας, πολύ πιθανό. Στην σχετική έκθεσή της που έστειλε προ ημερών η επενδυτική τράπεζα J. P. Morgan στους πελάτες της, εκτός του ότι διακρίνει υψηλές πιθανότητες διενέργειας εθνικών εκλογών μέσα στο 2014, προβλέπει ότι το «Ποτάμι» θα συμμετάσχει με τη Ν.Δ. και την Ελιά σε μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ του 2012 θα τα μοιραστούν οι δύο νεοπαγείς πολιτικοί σχηματισμοί.

Η οίκος αναφέρει στο σημείωμά της ότι στην Ελλάδα υπάρχει «διαρκής κίνδυνος νέων εκλογών καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία είναι εξαιρετικά εύθραυστη». Φέρνει, μάλιστα, ως παράδειγμα, τις τριβές που σημειώθηκαν σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, και θεωρεί ότι δεν θα αντέξει για πολύ ακόμα τέτοια κοινοβουλευτικά εμπόδια.  Η μειωμένη κοινοβουλευτική στήριξη στη συγκυβέρνηση αναφερόμενη στην διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη «δεν βοηθάει τη Νέα Δημοκρατία, καθώς προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχία της στο να διασφαλίσει τόσο ένα πρωτογενές πλεόνασμα όσο και μια εποικοδομητική συμφωνία με την τρόικα».

Η έκθεση που υπογράφεται από υψηλόβαθμο στέλεχος της J.P. Morgan, σημειώνει ότι «το πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα συνεχίζει να μεταβάλλεται γρήγορα τις τελευταίες εβδομάδες, με την “αναζήτηση μιας νέας κανονικότητας” να οδηγεί σε πιθανώς σημαντικές αλλαγές μέσα στο κομματικό σύστημα».  Το ενδιαφέρον όμως στο σημείωμα είναι στο ότι αποκαλύπτει το γιατί είχαμε την πρόσφατη δημιουργία ενός κόμματος, το οποίο στηρίχθηκε από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων και από όλα τα ΜΜΕ από έναν δημοσιογράφο, υπάλληλο των μεγαλύτερων συγκροτημάτων Τύπου της χώρας.

«Υπάρχει η πιθανότητα τα νέα κόμματα να πάρουν ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ στα Αριστερά, αλλά και να προσφέρουν δυνητικά στη Ν.Δ. νέους εταίρους σε κυβέρνηση συνεργασίας στο μετεκλογικό τοπίο κερδίζοντας μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων που είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ το 2012», γράφει αναφερόμενη στο ΠΑΣΟΚ. Αμφιβάλει, πλέον κανείς, για τον ακριβή ρόλο του "Ποταμιού";