29 Μαρτίου, 2014

Ο Β. ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΛΕΣΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ «ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα να εργαστούν από κοινού για τη «σταθεροποίηση» της Ουκρανίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στην Υπερδνειστερία, τη ρωσόφωνη περιοχή του Μόλδοβα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο πρόεδροι χθες Παρασκευή ο Πούτιν «πρότεινε να μελετηθούν τα μέτρα που μπορεί να εφαρμόσει η διεθνής κοινότητα για να συνεργαστεί με στόχο τη σταθεροποίηση της κατάστασης», αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου. Ομπάμα και Πούτιν συμφώνησαν να συζητηθούν «προσεχώς οι συγκεκριμένες παράμετροι» της συνεργασίας τους από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, τον Τζον Κέρι και τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Το βράδυ της Παρασκευής ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν τηλεφώνησε στον Ομπάμα για να συζητήσουν μια αμερικανική πρόταση εξόδου από την κρίση.

Τηλεφωνική επικοινωνία και των ΥΠΕΞ Ρωσίας - ΗΠΑ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι συζήτησαν το θέμα της Ουκρανίας, σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία τους, καθώς και το πότε θα γίνουν περαιτέρω επαφές, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο προσθέτει πως η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ μετά το τηλεφώνημα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για να συζητήσουν μια αμερικανική διπλωματική πρόταση για την Ουκρανία.

 

ΚΟΙΝΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΗ ΤΗΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΓΕΜΑΤΗ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΤΩΝ ΔΥΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ

Ο πάπας Φραγκίσκος θα προσευχηθεί μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα τον Μάιο σε μια κίνηση με ισχυρούς συμβολισμούς, ανέφερε σήμερα το Βατικανό, που υπογράμμισε ότι «η προετοιμασία του ταξιδιού αυτού συνεχίζεται όπως έχει προβλεφθεί» παρά τις δυσκολίες που προκαλεί η απεργία των υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ. 

«Όπως φαίνεται και στη δημοσίευση του προγράμματος του ταξιδιού του Ποντίφικα στους Αγίους Τόπους, η προετοιμασία του ταξιδιού αυτού συνεχίζεται όπως προβλέπεται» ξεκαθαρίζει σε μια ανακοίνωση ο εκπρόσωπος τύπου της Αγίας Έδρας, ο πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι. «Έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι στο Ισραήλ εκτυλίσσεται μια κατάσταση συνδικαλιστικής έντασης, όμως εμείς ελπίζουμε ότι οι επίσημες επαφές θα μπορέσουν να επαναληφθούν όσο το δυνατόν συντομότερα με τις ισραηλινές αρχές για την επαρκή προετοιμασία του ταξιδιού» προσέθεσε ο εκπρόσωπος.

 Μια απεργία των υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών που διαρκεί εδώ και πολλές εβδομάδες περιπλέκει τις προετοιμασίες του πολιτικά σύνθετου αυτού ταξιδιού, κατά το οποίο απαιτούνται δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Το Βατικανό έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το επίσημο πρόγραμμα της περιοδείας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 26 Μαΐου στην Ιορδανία, στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στο Ισραήλ. Ο ποντίφικας θα φθάσει το μεσημέρι του Σαββάτου 24 Μαΐου στο Αμμάν.

Έπειτα από μια εθιμοτυπική επίσκεψη στους ανώτατους θρησκευτικούς ηγέτες και μια συνάντηση με τις πολιτικές αρχές, ο Φραγκίσκος θα χοροστατήσει σε μια λειτουργία που θα πραγματοποιηθεί σε στάδιο και θα επισκεφθεί τη Βηθανία, όπου, σύμφωνα με το ευαγγέλιο, βαπτίστηκε ο Ιησούς στα νερά του Ιορδάνη από τον ξάδελφό του, τον Ιωάννη Βαπτιστή. Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, ο πάπας θα συναντήσει Σύρους πρόσφυγες και νέους με ειδικές ανάγκες στην καθολική Εκκλησία της Βηθανίας.

Ο πάπας Φραγκίσκος θα προσευχηθεί μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα τον Μάιο σε μια κίνηση με ισχυρούς συμβολισμούς, ανέφερε σήμερα το Βατικανό, που υπογράμμισε ότι «η προετοιμασία του ταξιδιού αυτού συνεχίζεται όπως έχει προβλεφθεί» παρά τις δυσκολίες που προκαλεί η απεργία των υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ.

«Όπως φαίνεται και στη δημοσίευση του προγράμματος του ταξιδιού του Ποντίφικα στους Αγίους Τόπους, η προετοιμασία του ταξιδιού αυτού συνεχίζεται όπως προβλέπεται» ξεκαθαρίζει σε μια ανακοίνωση ο εκπρόσωπος τύπου της Αγίας Έδρας, ο πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι. «Έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι στο Ισραήλ εκτυλίσσεται μια κατάσταση συνδικαλιστικής έντασης, όμως εμείς ελπίζουμε ότι οι επίσημες επαφές θα μπορέσουν να επαναληφθούν όσο το δυνατόν συντομότερα με τις ισραηλινές αρχές για την επαρκή προετοιμασία του ταξιδιού» προσέθεσε ο εκπρόσωπος.

Μια απεργία των υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών που διαρκεί εδώ και πολλές εβδομάδες περιπλέκει τις προετοιμασίες του πολιτικά σύνθετου αυτού ταξιδιού, κατά το οποίο απαιτούνται δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Το Βατικανό έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το επίσημο πρόγραμμα της περιοδείας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 26 Μαΐου στην Ιορδανία, στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στο Ισραήλ.

Ο ποντίφικας θα φθάσει το μεσημέρι του Σαββάτου 24 Μαΐου στο Αμμάν. Έπειτα από μια εθιμοτυπική επίσκεψη στους ανώτατους θρησκευτικούς ηγέτες και μια συνάντηση με τις πολιτικές αρχές, ο Φραγκίσκος θα χοροστατήσει σε μια λειτουργία που θα πραγματοποιηθεί σε στάδιο και θα επισκεφθεί τη Βηθανία, όπου, σύμφωνα με το ευαγγέλιο, βαπτίστηκε ο Ιησούς στα νερά του Ιορδάνη από τον ξάδελφό του, τον Ιωάννη Βαπτιστή.

Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, ο πάπας θα συναντήσει Σύρους πρόσφυγες και νέους με ειδικές ανάγκες στην καθολική Εκκλησία της Βηθανίας. Την επόμενη ημέρα ο πάπας θα αναχωρήσει νωρίς από την Ιορδανία με ελικόπτερο για τη Βηθλεέμ, τόπο γέννησης του Ιησού. Θα συναντήσει τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τις πολιτικές αρχές. Στην πλατεία της Φάτνης, ο πάπας θα τελέσει την δεύτερη λειτουργία του ταξιδιού του. Μετά το πρωινό που θα πάρει στη μονή των Φραγκισκανών, θα επιστρέψει στο Σπήλαιο της Γέννησης.

 Έπειτα θα επισκεφθεί τα παιδιά που μένουν στους καταυλισμούς προσφύγων Νταϊσέχ, Αΐντα και Μπέιτ Τζιμπρίν, πριν εγκαταλείψει τα παλαιστινιακά εδάφη, ολοκληρώνοντας μια επίσκεψη 6 ωρών. Θα αναχωρήσει με ελικόπτερο για το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ, απ’ όπου θα μεταβεί στα Ιεροσόλυμα. Θα έχει μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Οι δυο τους θα υπογράψουν μια κοινή διακήρυξη. Το σημείο αιχμής αυτής της επίσκεψης θα είναι η οικουμενική προσευχή με τους επικεφαλής διαφόρων Εκκλησιών, όπου θα παραστεί ο Πατριάρχης στη Βασιλική του Παναγίου Τάφου, 50 χρόνια μετά την κοινή επίσκεψη που πραγματοποίησαν ο Παύλος ο 6ος και ο Πατριάρχης, Αθηναγόρας, στα Ιεροσόλυμα το 1956.

Η επόμενη ημέρα ξεκινά με μια επίσκεψη στον μεγάλο μουφτή στην Πλατεία των Τεμενών πριν ο Φραγκίσκος πάει στον Τείχος των Δακρύων, έναν ιερό τόπο των Εβραίους. Στη συνέχεια ο Φραγκίσκος θα εκφωνήσει μια ομιλία στο μνημείο του ολοκαυτώματος του Γιαντ Βασέμ, όπου εκτελέστηκαν 6 εκατομμύρια Εβραίοι από τους Ναζί. Αυτή τη συγκινητική στιγμή θα ακολουθήσει μια εθιμοτυπική επίσκεψη στους ραβίνους του Ισραήλ στο κέντρο Χεϊσάλ Σλόμο.

Ο πάπας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αφού πρώτα συναντήσει τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες. Έπειτα θα επισκεφθεί το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, που βρίσκεται δίπλα στην ελληνική εκκλησία της Γαλιλαίας στο Όρος των Ελαιών.

Στην κοντινή εκκλησία της Γεσθημανής, θα συναντήσει ιερείς, πιστούς και φοιτητές εκκλησιαστικών σχολών, πριν τελέσει μία λειτουργία στο χώρο όπου πραγματοποιήθηκε ο Μυστικός Δείπνος σύμφωνα με το ευαγγέλιο. Θα αναχωρήσει τη Δευτέρα 26 Μαΐου γύρω στις 8 το βράδυ από το Ισραήλ με προορισμό την Ιταλία.

 Την επόμενη ημέρα ο πάπας θα αναχωρήσει νωρίς από την Ιορδανία με ελικόπτερο για τη Βηθλεέμ, τόπο γέννησης του Ιησού. Θα συναντήσει τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τις πολιτικές αρχές. Στην πλατεία της Φάτνης, ο πάπας θα τελέσει την δεύτερη λειτουργία του ταξιδιού του.

Μετά το πρωινό που θα πάρει στη μονή των Φραγκισκανών, θα επιστρέψει στο Σπήλαιο της Γέννησης. Έπειτα θα επισκεφθεί τα παιδιά που μένουν στους καταυλισμούς προσφύγων Νταϊσέχ, Αΐντα και Μπέιτ Τζιμπρίν, πριν εγκαταλείψει τα παλαιστινιακά εδάφη, ολοκληρώνοντας μια επίσκεψη 6 ωρών. Θα αναχωρήσει με ελικόπτερο για το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ, απ’ όπου θα μεταβεί στα Ιεροσόλυμα.

Θα έχει μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Οι δυο τους θα υπογράψουν μια κοινή διακήρυξη. Το σημείο αιχμής αυτής της επίσκεψης θα είναι η οικουμενική προσευχή με τους επικεφαλής διαφόρων Εκκλησιών, όπου θα παραστεί ο Πατριάρχης στη Βασιλική του Παναγίου Τάφου, 50 χρόνια μετά την κοινή επίσκεψη που πραγματοποίησαν ο Παύλος ο 6ος και ο Πατριάρχης, Αθηναγόρας, στα Ιεροσόλυμα το 1956. Η επόμενη ημέρα ξεκινά με μια επίσκεψη στον μεγάλο μουφτή στην Πλατεία των Τεμενών πριν ο Φραγκίσκος πάει στον Τείχος των Δακρύων, έναν ιερό τόπο των Εβραίους. 

Στη συνέχεια ο Φραγκίσκος θα εκφωνήσει μια ομιλία στο μνημείο του ολοκαυτώματος του Γιαντ Βασέμ, όπου εκτελέστηκαν 6 εκατομμύρια Εβραίοι από τους Ναζί. Αυτή τη συγκινητική στιγμή θα ακολουθήσει μια εθιμοτυπική επίσκεψη στους ραβίνους του Ισραήλ στο κέντρο Χεϊσάλ Σλόμο. Ο πάπας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αφού πρώτα συναντήσει τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες.

Έπειτα θα επισκεφθεί το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, που βρίσκεται δίπλα στην ελληνική εκκλησία της Γαλιλαίας στο Όρος των Ελαιών. Στην κοντινή εκκλησία της Γεσθημανής, θα συναντήσει ιερείς, πιστούς και φοιτητές εκκλησιαστικών σχολών, πριν τελέσει μία λειτουργία στο χώρο όπου πραγματοποιήθηκε ο Μυστικός Δείπνος σύμφωνα με το ευαγγέλιο. Θα αναχωρήσει τη Δευτέρα 26 Μαΐου γύρω στις 8 το βράδυ από το Ισραήλ με προορισμό την Ιταλία.

 

Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Σήμερα  έγινε η Ενθρόνιση στην Κατερίνη του νέου Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεωργίου. Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο νέος Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος, υποδέχθηκε μαζί με την Αντιπεριφερειάρχη κ. Μαυρίδου στα διόδια των Μαλγάρων τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.


 Στα όρια της πόλεως τον νέο Μητροπολίτη υποδέχθηκε ο Δήμαρχος και οι Αρχές του Τόπου, παρουσία χιλιάδων πιστών που βροντοφώναζαν ΑΞΙΟΣ! Στη συνέχεια υπό τους ήχους της φιλαρμονικής ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως, Σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, παρέδωσε στον νέο Μητροπολίτη Κίτρους την ποιμαντορική ράβδο.
Αμέσως μετά τον Μητροπολίτη κ. Γεώργιο καλωσόρισε ο Δήμαρχος, ο οποίος τον καλωσόρισε στην Κατερίνη ως πρώτος πολίτης αυτής της πόλεως Επίσης ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στα 28 συναπτά έτη της διακονίας του Μητροπολίτη πρώην Κίτρους κ. Αγαθονίκου.

Στην αντιφώνησή του ο νέος Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος μεταξύ άλλων τόνισε: "Από τις πρώτες στιγμές της εκλογής μου, ως Ποιμενάρχης της ιστορικής αυτής Μητροπόλεως, έγινα αποδέκτης των εκδηλώσεων ενθουσιασμού και σεβασμού όλων σας, αρχόντων και λαού, προς το ταπεινό μου πρόσωπο. Και οι εκδηλώσεις αυτές, όπως φαίνεται και από τη σημερινή υποδοχή, είναι τόσο θερμές που δίνουν την αίσθηση ότι με γνωρίζατε εκ των προτέρων." "Ελπίζω ότι με τον ίδιο ενθουσιασμό θα ακούτε τις συμβουλές μου, θα αγκαλιάζετε τις πρωτοβουλίες μου και θα ακολουθείτε τις ποιμαντικές κατευθύνσεις που θα χαράζω κάθε φορά, με τη χάρη και τη φώτιση του Θεού", πρόσθεσε ο κ. Γεώργιος.


 Κλείνοντας ο κ. Γεώργιος υπογράμμισε: "Ζητώ απ’ όλους να μετατρέψετε τον ενθουσιασμό σας σε προσευχή. Και να ενώσετε τες προσευχές σας με εκείνες του Μακαριωτάτου Προκαθημένου της Εκκλησίας μας κ. Ιερωνύμου, των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων, των κληρικών και όλων όσοι βρίσκονται εδώ μαζί μας ερχόμενοι από πολλά μέρη της Ελλάδας και από το Εξωτερικό, κατά τήν Τελετή Ενθρονίσεως."

Στη συνέχεια στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως του Κυρίου πραγματοποιήθηκε η τελετή ενθρόνισης, όπου εκεί τον κ. Γεώργιο προσφώνησε ο Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελέημων. Αμέσως μετά τον νέο Μητροπολίτη προσφώνησε ο μέχρι πρότινος Τοποτηρητής της Ι. Μητροπόλεως, Σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιγνάτιος. "Ερχεσαι, Άγιε Αδελφέ, ες τήν Κατερίνην τήν γίαν, τήν ποίαν Χάρις τς Πανσόφου Μεγαλομάρτυρος σκεπάζει καί κρατύνει. 

Ες τήν κοιτίδα ατήν τς Πιερικς γς, που κάθε λίθος καί κάθε σβλος χώματος χουν πολλά νά σο ποκαλύψουν καί νά προσθέσουν παινον ες τήν σχυράν κατά πάντα προσωπικότητά σου", υπογράμμισε ο κ. Ιγνάτιος. Ακόμη ο Μητροπολίτης Λαρίσης ανέφερε: "ρχεσαι ες τόπον περιάκουστον ες τόν ποον κατοικον νθρωποι οτινες καθ’ μέραν ποδεικνύουν τι εναι καθ’ ατό νθρωποι. νθρωποι γαπντες τόν Θεόν καί τήν κκλησίαν Του." 

"λοι μας σήμερα νώνουμε τίς προσευχές μας πρός τόν Κύριον τς Δόξης νά σέ ναδείξ λαμπρόν εράρχη, ξιο προκατόχων Μεγάλων καί γίων.ρχεσαι μέ τήν πνευματικήν σου φαρέτραν πλήρη θείων θησαυρν καί ελογιν. ρχεσαι καταστόλιστος μέ γνώσεις πολλές θεολογικές καί θύραθεν, ρχεσαι χων σχυράν τήν πνευματικήν πανοπλίαν σου νά περαμυνθς ατο το λαο, καί νά πιτύχς νίκας κατά το μισοκάλου χθρο το γένους μας. Δέν στερες ες τίποτε.  χεις γαθές οκογενειακές καί πνευματικές καταβολές", πρόσθεσε συγκινημένος ο Σεβασμιώτατος. Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος τόνισε: 

 "πίτρεψέ μου τέλος, δελφέ, καί μίαν νθύμησιν τήν ποίαν δέν θά τόλμων άν Σύ κατά τήν μεγαλειώδη ρα το μικρο Μηνύματος ν τ αθούσ τν Συνεδριν τς ερς Συνόδου τς εραρχίας, κατά τήν ντιφώνησίν σου πρός τήν Ατο Μακαριότητα, τόν πολυσέβαστον ρχιεπίσκοπόν μας κ. ερώνυμον δέν διετύπωνες. τι λαμβάνεις ς δρον τς ρχιερατείας σου καί τήν φροντίδα το σθενοντος μέσου προκατόχου σου, κυρίου γαθονίκου, το πολλά προσενεγκότος ν τ ερ ταύτ Μητροπόλει κοσμουμένου πό θαυμαστς Πίστεως καί περάντου γάπης."

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

Ο νέος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος Χρυσοστόμου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964. Από το 1995 ως το 2014 διακόνησε ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. Χρημάτισε Καθηγητής της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης (1995-2007) και είναι Καθηγητής από το 2008 μέχρι σήμερα στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, με γνωστικό αντικείμενο το μάθημα της «Λειτουργικής».

Συνέγραψε 6 βιβλία και 50 επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, ενώ επιμελήθηκε πολλές επιστημονικές εκδόσεις. Διοργάνωσε 30 επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, ενώ έλαβε μέρος ως εισηγητής σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και επιμορφωτικά σεμινάρια. Είναι μέλος εκκλησιαστικών και ακαδημαϊκών αποστολών στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, ενώ ομιλεί αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ρωσικά.