04 Φεβρουαρίου, 2014

Ο ΠΡΩΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ κ. ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ


«Ελεύθερη Ώρα», 24.01.2014, Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος: 

«Βιώνοντας την προσωπική μου δοκιμασία συμμερίζομαι απόλυτα την δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο λαός της πατρίδας μας από τα πειθήνια όργανα του άρχοντος του κόσμου τούτου.

1.Μακαριώτατε 10 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα του 2013 Έλληνες βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση στον υπουργό Εξωτερικών κ. Βενιζέλο σχετικά με μια ιδιότυπη κράτηση που βιώνετε στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων. Ωστόσο η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου υφυπουργού κ. Γεροντόπουλου, θεωρεί εκούσια την απομόνωσή σας. Θέλετε να μας εξηγήσετε;

Ήταν 27 Μαρτίου 2008 όταν δύο – τρεις Αγιοταφίτες που υποστήριζαν την αντικανονική και παράνομη εκλογή του Αρχιεπισκόπου Θαβωρίου Θεοφίλου στον πατριαρχικό θρόνο προκειμένου να με εξαναγκάσουν να αποχωρήσω από το Πατριαρχείο όπου διακονώ αδιάλειπτα από το 1953 κλείδωσαν και τις δύο πόρτες που βρίσκονται στον προαύλιο χώρο της οικίας μου με αποτέλεσμα να μην δύναμαι να βγω ούτε να δεχτώ επισκέψεις κληρικών, προσκυνητών κ.λπ. αφού τα κλειδιά (και από τις δύο πόρτες) τα κρατούν εκείνοι.

Για το πρόβλημα της ελευθεροεπικοινωνίας που αντιμετωπίζω ενημέρωσα επίσημα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μα δεν αντέδρασε αλλά έως σήμερα παραμένει θεατής μιας νοσηρής κατάστασης που αφενός προσβάλει την Ελλάδα και την ορθόδοξη Εκκλησία αφετέρου η ανάλγητη συμπεριφορά των πολιτικών ταγών και των υψηλόβαθμων κρατικών λειτουργών ενθαρρύνει την ανεύθυνη διαχείριση της περιουσίας του Πατριαρχείου και θέτει σε αμφισβήτηση το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Παναγίων προσκυνημάτων των Αγίων Τόπων, για τα σημαντικότερα των οποίων δεν θα έχει πλέον λόγο η Αγιοταφιτική Αδελφότητα αλλά η Παλαιστινιακή Αρχή και η Ουνέσκο.

2. Ποια γεγονότα σας οδηγούν σε τέτοια βλαπτικά συμπεράσματα για την Ρωμιοσύνη και την Ορθοδοξία;

Η αποκατάσταση αυτό το διάστημα της στέγης και των παραθύρων του Ναού της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ (από Ιταλούς) με πρωτοβουλία της Παλαιστινιακής Αρχής είναι μια επικίνδυνη ανάμειξη της πολιτικής με την θρησκεία, που θα πρέπει να προσέξουμε ώστε να διασφαλίσουμε απαράγραπτα τα αδιαμφισβήτητα δικαιώματα του γένους στην ευρύτερη περιοχή της αναδιαμορφούμενης Μέσης Ανατολής.

Καταρχήν αποκλείστηκε από συμβολική και τεχνική άποψη η Ελλάδα, μια χώρα της οποίας η κυβέρνηση το Νοέμβριο του 2012 ψήφισε υπέρ της αναβάθμισης του διπλωματικού καθεστώτος της Παλαιστινιακής Αρχής στον Ο.Η.Ε., ενώ τον Οκτώβριο του 2011 ήταν υπέρ της Παλαιστίνης ως πλήρους μέλους της Ουνέσκο. Αντιθέτως, η Ιταλία ήταν ανάμεσα στα κράτη που απείχε τότε της ψηφοφορίας που έγινε στο Παρίσι.

Το μείζον όμως δεν είναι οι σημερινοί ανάδοχοι των εργασιών, αλλά η ανακοίνωση του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς τον Οκτώβριο του 2010, ότι σχεδίαζε ένα φιλόδοξο έργο συντήρησης του ναού για το οποίο η κυβέρνησή του είχε εγκρίνει ένα εκατομμύριο δολάρια.

Την πρόθεσή του μάλιστα υιοθέτησε ο παράνομα ευρισκόμενος στον πατριαρχικό θρόνο Αρχιεπίσκοπος Θαβωρίου Θεόφιλος υπογράφοντας ατυχώς τη σύμβαση και όλα αυτά παράλληλα με τις διεργασίες αποδοχής της Παλαιστίνης ως κράτους–μέλους της Ουνέσκο, η θητεία της οποίας ως αναγνωρισμένο μέλος των Ηνωμένων Εθνών για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο του 2012.

3. Γιατί ατυχώς;

Ο επισκευαστής των Παναγίων προσκυνημάτων μπορεί να εγείρει αξιώσεις στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, βάσει κεκτημένων πλέον δικαιωμάτων λόγω της ανάληψης συντήρησης και αποκατάστασής τους. Μέχρι τώρα ήταν κατοχυρωμένο και ίσχυε το Πατριαρχείο να συντηρεί όλους τους ιερούς ναούς, τα μοναστήρια και τα μετόχια με δικά του έξοδα.

Ως ο νόμιμος και κανονικός Πατριάρχης Ιεροσολύμων αισθάνομαι το χρέος να δηλώσω, ότι η παρέμβαση και η αρωγή του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, των ιδιωτών και των διεθνών δωρητών αντενδείκνυται και έγινε κατά παράβαση των διεθνώς αναγνωρισμένων αρμοδιοτήτων και ευθυνών του παλαίφατου Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων επί των ιερών προσκυνημάτων των Αγίων Τόπων.

4. Ειδικοί αποφάνθηκαν πως η στέγη και τα παράθυρα έβαζαν νερά, και ότι η διαρροή επηρέασε τους τοίχους και τα ψηφιδωτά.

Σύμφωνα με τη θεώρηση του ICOMOS, το μνημείο δεν ήταν απειλούμενο. Το ίδιο διαπίστωσε και ο διορισμένος αρχιτέκτονας από το ελληνικό κράτος το 1970 στο τεχνικό γραφείο αναστηλώσεως του Πατριαρχείου διά τις στερεωτικές εργασίες στο Ναό της Αναστάσεως, κ. Κατσιμπίνης, τον οποίο εμπιστεύομαι απόλυτα. Ως άτυπος εμπειρογνώμονας και τεχνικός σύμβουλος του Πατριαρχείου μαζί επιθεωρήσαμε το Ναό της Γεννήσεως αμέσως μετά την κατάληψή του από Παλαιστινίους τον Απρίλιο–Μάιο του 2002.

Ύστερα από την αυτοψία εγώ προσωπικά έδωσα εντολή στον τότε πατριαρχικό επίτροπο της Βηθλεέμ να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες επισκευές τόσο για την προστασία μοναχών και επισκεπτών όσο και διά την κτιριακή θωράκιση του ναού, συμπεριλαμβανομένης και της οροφής, χωρίς την εποπτεία ή την οικονομική βοήθεια της Ουνέσκο ούτε της Παλαιστινιακής Αρχής. 

Προηγούμενη επισκευή στη στέγη είχε πραγματοποιηθεί το 1983 επί μακαριστού Πατριάρχη Διόδωρου. Τότε ανακατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν από την αρχή και τα 38 παράθυρά της.

5.Η αποκατάσταση του Ναού της Γεννήσεως με την κηδεμονία της Ουνέσκο και της αναβαθμισμένης εκπροσώπησης της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη μπορεί να επισύρει την τροποποίηση του θεσμοθετημένου ιδιοκτησιακού καθεστώτος;

Αν το 2005 με αφορμή την υποτιθέμενη μεταβίβαση εκκλησιαστικής περιουσίας στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ σε Εβραίους, το μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου των Παλαιστινίων η κ. Χανάν Ασράουι ζητούσε μέσα στο παλαιστινιακό κοινοβούλιο τον διαχωρισμό της «Παλαιστινιακής» από την «Ελληνική» Εκκλησία, τότε δεν αποκλείω κάποια στιγμή να τεθεί ένα παλαιστινιακό αίτημα μεταβολής του status quo για εθνικούς λόγους.

Και αυτό γιατί ο Ναός της Αναστάσεως μπορεί πλέον να ενταχθεί στη σφαίρα ευθύνης της Παλαιστινιακής Αρχής ως αναγνωρισμένο από την Ουνέσκο παλαιστινιακό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, και γιατί η ανακήρυξη ή μη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους εμπεριέχεται στα κύρια σημεία των ισραηλινοπαλαιστινιακών διαπραγματεύσεων.

Επιπροσθέτως, από όσα διαβάζω και ενημερώνομαι η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα προσπαθεί να πείσει τις κυβερνήσεις του Ισραήλ, της Ιορδανίας και την Παλαιστινιακή Αρχή να συνεργαστούν για να προωθήσουν από κοινού την ανακήρυξη του Ιορδάνη ποταμού από την Ουνέσκο σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πιστεύω όμως, ότι οι γνήσιοι Αγιοταφίτες παρακολουθούν με προσοχή κάθε διεκδίκηση που τους αφορά και είναι αποφασισμένοι να δίδουν, όταν χρειάζεται, τον υπέρ πάντων αγώνα υπέρ της Ορθοδοξίας και των από αιώνων δικαίων τους με την βεβαιότητα πως το σύνολο της Ορθοδοξίας ουδέποτε θα παύσει να τους ενισχύει προς διατήρηση των Παναγίων προσκυνημάτων των Αγίων Τόπων.

6.Το πόρισμα της έρευνας των Παλαιστινίων για το σκάνδαλο Πύλη της Γιάφφα σας αθωώνει. Γιατί πιστεύετε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας ως θεματοφύλακας των Ιερών Τόπων της Ιερουσαλήμ διατηρούν στην ηγεσία του Πατριαρχείου τον κ. Θεόφιλο;

Από τα έργα και τις ημέρες του φαίνεται ξεκάθαρα, πως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην πλέον ακατάλληλη όμως γι’ αυτόν θέση, λόγω της ροπής του να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι

α) η παράδοση του Ναού της Γεννήσεως στην Ουνέσκο και του κλειδιού της κεντρικής πύλης στους Λατίνους και τους Αρμενίους βασιζόταν στην προσπάθεια της Παλαιστινιακής Αρχής να αποκτήσει ερείσματα και συμμάχους στο δρόμο ίδρυσης ενός ανεξάρτητου κράτους,

β) η υποστολή της ελληνικής σημαίας στην αίθουσα του θρόνου (και η προσπάθεια εφαρμογής του μέτρου σε όλα τα ιερά προσκυνήματα) υπήρξε πρόταση νόμου στο παλαιστινιακό κοινοβούλιο το 2005 και γ) η εκχώρηση εσαεί 10 στρεμμάτων στην Ανατολική Όχθη του Ιορδάνη ποταμού στο Χασεμιτικό βασίλειο κατέληξαν στο Πατριαρχείο Μόσχας για την ανάπτυξη του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού στην περιοχή κατά την πρώτη συνάντηση ίδρυσης του Ρωσο–Ιορδανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου στο Αμμάν.

7.Το Μάρτιο του 2007 ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κασσίμης σχολιάζοντας την μέχρι τότε άρνηση του Τελ Αβίβ να αναγνωρίσει τον κ. Θεόφιλο στον πατριαρχικό θώκο σας χαρακτήρισε «εργαλείο» του Ισραήλ. Τι απαντάτε;

Αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις .Το Ισραήλ κωλυσιεργούσε δυόμιση χρόνια να με αναγνωρίσει ως Πατριάρχη ενώ αρχικά με είχε διαγράψει από τη λίστα υποψηφίων ως «φιλοπαλαιστίνιο».

Τον Δεκέμβριο του 2007 και με βάση τα όσα αποτυπώνονται στα πρακτικά υπουργικής επιτροπής του Ισραήλ που εξέτασε τις διαδικασίες διαδοχής και εκλογής ελληνορθόδοξου Πατριάρχη, ο Αρχιεπίσκοπος Θαβωρίου Θεόφιλος αναγνωρίστηκε αφού μεταξύ άλλων απάντησε πως το νομικό καθεστώς του Πατριαρχείου λειτουργεί με τον ισραηλινό νόμο και πως είναι έτοιμος να κάνει αγοραπωλησίες με το κράτος που θα γίνουν ανοικτά.

Ο κ. Κασσίμης κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια καθώς ο ίδιος απετέλεσε το εργαλείο αναγνώρισης του Θεοφίλου με γραπτές εγγυήσεις γι’ αυτόν και τις οποίες προώθησε ενώπιον της ισραηλινής κυβέρνησης εν κρυπτώ και παραβύστω ο υπουργός Ράφι Εϊτάν.

Επίσης σύμφωνα με τηλεγράφημα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που αποκάλυψε ο ιστότοπος WikiLeaks τον Μάιο του 2007 προσκλήθηκε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με εντολή της τότε υπουργού Θεοδώρας Μπακογιάννη ο τότε Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα με σκοπό την επίτευξη αναγνώρισης του Θεοφίλου από το Ισραήλ με την μεσολάβηση των ΗΠΑ.

Καθοριστικής σημασίας για την αναγνώριση του Θεοφίλου ήταν και το διάβημα του προέδρου του Pave the Way Foundation, Garry Krupp, στον τότε ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ. Υπόψη σας ότι ο κ. Krupp αποτέλεσε τον κύριο διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις της «Θεμελιώδους Συμφωνίας» ανάμεσα στο Βατικανό και το κράτος του Ισραήλ.

8. Από το Δεκέμβριο του 2007 έχουν γίνει νέες συναλλαγές του Πατριαρχείου με το Ισραήλ;

Ναι έχουν γίνει. Περιουσίες του Πατριαρχείου σε κεντρικά μέρη των Ιεροσολύμων, πωλούνται ή μισθώνονται από το Πατριαρχείο μακροχρονίως, έναντι πενιχρού τιμήματος, σε offshore εταιρείες, οι οποίες στη συνέχεια τις μεταπωλούν ή μετενοικιάζουν σε εβραϊκές εταιρείες, εισπράττοντας τεράστια ποσά.

Για την κυριότερη, ωστόσο, συμφωνία η πηγή πληροφόρησής μου είναι η ισραηλινή ιστοσελίδα «news1», η οποία επικεντρώνεται στην ερευνητική δημοσιογραφία και αναφέρει πως πρόκειται για μυστική συναλλαγή, ενώ η εφημερίδα «Haaretz» γράφει ότι υπογράφτηκε στις 10 Μαρτίου 2011 από τον ίδιο το Θεόφιλο με την οικογένεια Μπεν–Νταβίντ και αφορά την πολυτελή περιοχή της Ρεχάβια και όχι μόνο.

9.Η εκκλησιαστική κρίση που ξέσπασε στην Αθήνα αρχές του 2005 εκτονώθηκε στα Ιεροσόλυμα με την απομάκρυνσή σας από τον πατριαρχικό θώκο. Σύμπασα η Ορθοδοξία αναγνώρισε για αντικαταστάτη σας τον κ. Θεόφιλο. Γιατί δεν το αποδέχεστε;

Ανέλαβα Πατριάρχης Ιεροσολύμων από χηρεύουσα θέση και δεν υπέπεσα σε κανένα παράπτωμα που να δικαιολογεί την απομάκρυνσή μου από τη θέση αυτή, σύμφωνα με το σύνταγμα της Εκκλησίας, τους θείους και ιερούς κανόνες και τους ισχύοντες εκκλησιαστικούς πολιτειακούς νόμους.

Οι πολιτικοί και εκκλησιαστικοί παράγοντες που συνέπραξαν στην προκειμένη περίπτωση για να εκθεμελιώσουν την Σιωνίτιδα Εκκλησία, καθιστώντας την όργανο των επιδιώξεών τους, έχουν λησμονήσει ότι υπάρχει Ζωντανός Θεός που δεν θα επιτρέψει την ολοκλήρωση των σχεδίων τους. Τα όσα δραματικά συνέβησαν το 2005 δεν ήταν τυχαία.

Η επίβαση του Αρχιεπισκόπου Θαβωρίου Θεοφίλου στον πατριαρχικό θρόνο είχε κίνητρα αμιγώς πολιτικά και οικονομικά, άσχετα και αντίθετα με τη λειτουργία και την αποστολή του Πατριαρχείου. Οι επτά Εκκλησίες που διέπραξαν το φοβερό εκείνο έγκλημα στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης, να «νομιμοποιήσουν» την διαδικασία εκθρονίσεώς μου από αντιφρονούντες, χωρίς να στηρίζονται σε καμία νόμιμη ή κανονική βάση, οφείλουν να ανακαλέσουν την πράξη αναγνώρισης του Θεοφίλου και να με επανα-αναγνωρίσουν.


Διαφορετικά επειδή υπάρχει κατάλυση της Αποστολικής Διαδοχής στην Εκκλησία που ίδρυσε ο Θεάνθρωπος Ιδρυτής Της διά της Σταυρικής Του Θυσίας, θα είναι υπεύθυνες απέναντι στον Θεμελιωτή της Πίστεώς μας γιά τα δεινά που άρχισαν και θα επακολουθήσουν από το 2005 έως της συντελείας του αιώνος τούτου του απατεώνος.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΥΣΣΙΤΙΟ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ


Την κήρυξη της Κεφαλονιάς ως σεισμόπληκτη περιοχή εντός της ημέρας ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Στράτος Σιμόπουλος. Τη σχετική απόφαση αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα, σήμερα, ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος βρίσκεται στην Κεφαλονιά επικεφαλής κλιμακίου μηχανικών.

Ο κ. Σιμόπουλος ανέφερε ότι μέχρι την Κυριακή το βράδυ είχαν κηρυχθεί ακατάλληλα προς κατοίκηση 750 σπίτια, κυρίως στην περιοχή της Παλικής, και τώρα θα επανελεγχθούν ακόμη και τα πράσινα, ενώ επισήμανε ότι «πριν κινηθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης των κτιρίων θα πρέπει να γνωρίζουμε πόσα είναι τελικά τα σπίτια που έχουν κριθεί ακατάλληλα».

Για την κατάσταση στην Κεφαλονιά τοποθετήθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Ο Μακαριότατος αποκάλυψε πως στο νησί δεν υπάρχει δίκτυο ύδρευσης ενώ προανήγγειλε την αποστολή πετρελαίου στις σεισμόπληκτες περιοχές και την οργάνωση συσσιτίων για τους κατοίκους από την Αρχιεπισκοπή.

4/2/2014 - ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΝΕΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ


Στη διάψευση των πληροφοριών του περιοδικού «Der Spiegel», το οποίο επικαλούμενο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προτείνει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα με ενδεχόμενο κούρεμα χρέους προχώρησε σήμερα Δευτέρα ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες του περιοδικού «Der Spiegel» και ειδικά για το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους ο Μάρκο Σέμμελμαν διέψευσε τις σχετικές αναφορές. «Το διαψεύδω κατηγορηματικά», τόνισε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξεκαθαρίζοντας πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάτι καινούργιο να ειπωθεί για την Ελλάδα.

Αλλά και σε ερώτηση που υπέβαλε το γερμανικό πρακτορείο MN στο γερμανικό υπουργείο σχετικώς με τις πληροφορίες του Spiegel, η απάντηση ήταν «δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στις θέσεις μας», με παραπομπή στις επανειλημμένες τοποθετήσεις του κ. Σόιμπλε κατά του ενδεχομένου ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Πολιτικά διωκόμενος, ως στενός συνεργάτης και προσωπικός φίλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, δήλωσε ενώπιον του τουρκικού δικαστηρίου ο πρώην διοικητής του ΤΤ Άγγελος Φιλιππίδης. Το τουρκικό δικαστήριο έκρινε μη νόμιμο το ένταλμα σύλληψής του και αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος, ωστόσο η εισαγγελία εφετών ζήτησε τη συνέχιση της κράτησής του, βάσει δεύτερου εντάλματος που εκκρεμεί εις βάρος του. Ευρεία υπουργική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Κεφαλονιά προκειμένου να συντονιστούν καλύτερα οι προσπάθειες ανακούφισης των δοκιμαζόμενων κατοίκων από τους ισχυρούς σεισμούς. Μέτρα για τους σεισμόπληκτους ανακοίνωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Κλειστά τα σχολεία για όσο διάστημα χρειαστεί» είπε ο υπουργός Παιδείας. Κατάλληλο κρίθηκε το λιμάνι του Αργοστολίου. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τυχόν ύπαρξη γενετικού υλικού αναμένουν οι Αρχές σε σχέση με τον οπλισμό που βρέθηκε στο κλεμμένο αυτοκίνητο-γιάφκα στο Παλαιό Φάληρο. Υπενθυμίζεται ότι ο εκτοξευτήρας που εντοπίστηκε στο Ι.Χ. είναι ίδιου τύπου με εκείνον που είχαν βρει οι Αρχές στο κρησφύγετο του «Επαναστατικού Αγώνα» στην Κυψέλη. Αθώοι κρίθηκαν οι 8 από τους 14 διαδηλωτές που συνελήφθησαν το Σάββατο στη διάρκεια του αντιφασιστικού συλλαλητηρίου και οδηγήθηκαν τη Δευτέρα στο Αυτόφωρο.

Σήμερα, Τρίτη, ενώπιον τακτικού ανακριτή οδηγείται ο Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που συνελήφθη, ενώ είχε τραυματιστεί στη διάρκεια των επεισοδίων. Συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 12:00 στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρώτο πρόγραμμα διάσωσης είχε επιβληθεί από την γερμανίδα καγκελάριο, επανέλαβε ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, επειδή εκείνη «δεν εμπιστευόταν την Κομισιόν». «Όταν οι αγορές έλεγαν ότι θα πτωχεύσουμε δεν είχα πού να πάω» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.

Κόσμος: Το ενδεχόμενο συνταγματικών αλλαγών, με επιστροφή σε λιγότερο προεδροκεντρικό σύστημα, αναμένεται να συζητηθεί στην ουκρανική Βουλή ενώ η αντιπολίτευση ζητά εκτεταμένες παραχωρήσεις από την κυβέρνηση. Για πλουτισμό σε βάρος του λαού κατηγορεί τον Γιανούκοβιτς ο Κλίτσκο, ενώ το περιβάλλον του προέδρου απομακρύνει το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης και δεν αποκλείει πρόωρες εκλογές. Τη στήριξη της Μέρκελ για τη θέση του υποψηφίου του ΕΛΚ για την Κομισιόν φαίνεται να εξασφαλίζει ο τέως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι επικαλούνται τέσσερις αξιωματούχους που εμπλέκονται στη διαδικασία διαδοχής, ο Γιούνκερ εξασφάλισε την υποστήριξη της Μέρκελ. Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ καταρτίζουν το πρόγραμμά τους για τις επικείμενες ευρωεκλογές και κινούνται στην κατεύθυνση όχι μόνο της απερίφραστης αντίθεσης στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ (όπως μέχρι τώρα), αλλά αφαιρούν ακόμη και την αναφορά σε προνομιακή σχέση. Το προσχέδιο του προγράμματος είναι το «δώρο» με το οποίο CDU υποδέχεται τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη στο Βερολίνο. Προκαταρκτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν του Πακιστάν ξεκινά η κυβέρνηση της χώρας, με στόχο να καταρτιστεί ένας «οδικός χάρτης διαλόγου».

Η πακιστανική κυβέρνηση προχωρά στο τραπέζι παρά την πρόσφατη έξαρση των τρομοκρατικών επιθέσεων Έκρηξη έπληξε λεωφορείο που μετέφερε στρατιώτες στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά με τουλάχιστον οκτώ τραυματίες, σύμφωνα με τις αναφορές. Τρεις εξ αυτών βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Οικονομία: Τις ανησυχίες του για την διαπιστούμενη χαλάρωση στην οικονομική πολιτική εξέφρασε σήμερα Τρίτη ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης, από το βήμα του συνεδρίου «Global Capital Forum 2014 με θέμα: «Ελλάδα: ένας σταθερός επενδυτικός προορισμός». Πτωτικά κινείται η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα τους συνεδρίασης τους Τρίτης, μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε συνολικά κέρδη 7,26%. Σε ακινησία τέθηκαν στο διάστημα 1η Νοεμβρίου 2013 – 13 Ιανουαρίου 2014 περίπου 135.000 αυτοκίνητα, λόγω τους αδυναμίας των κατόχων τους να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, τον φόρο πολυτελείας, αλλά ακόμη και τα ασφάλιστρα.

Αθλητισμός: H διοίκηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός συνεχίζει η προσπάθεια να ρυθμίσει τις οφειλές της μέχρι τις 31 Μαρτίου, προκειμένου να παρουσιαστεί έτοιμη εν όψει της διαδικασίας αδειοδότησης για τα πλέι οφ αλλά και τη συμμετοχή στην Ευρώπη. Οι «πράσινοι» ήρθαν σε συμφωνία με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ για την αποπληρωμή χρέους από τη χρήση του, που ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ. Η εθνική ομάδα θα συμμετάσχει, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΠΟ, στο διεθνές τουρνουά της Βορείου Αμερικής στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Με ρεσιτάλ προπονητικής ο Ζοζέ Μουρίνιο «κλείδωσε» την καλύτερη επίθεση της Premier League και η Τσέλσι νίκησε 1-0 τη Μάντσεστερ Σίτι στο «Έτιχαντ» στο ντέρμπι κορυφής που το βράδυ της Δευτέρας έριξε την αυλαίας της 24ης «στροφής». Το «χρυσό» γκολ πέτυχε ο Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς με αριστερό σουτ έξω από την περιοχή στο 32', ενώ οι «μπλε» είχαν δοκάρια με τους Ετό (44') και Κέιχιλ (67') απέναντι σε μια ομάδα που μέχρι σήμερα δεν είχε την παραμικρή απώλεια στην έδρα της σε όλες τις διοργανώσεις στην Αγγλία, με 15 νίκες και 62-10 τέρματα!

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

362: Ο Ιουλιανός εδραιώνει επίσημα την ανεξιθρησκία σε όλο το εύρος της βυζαντινής επικράτειας.

1945: Αρχίζει η Διάσκεψη της Γιάλτας η οποία και θα καθορίσει το μέλλον του μεταπολεμικού κόσμου.

1956: Οι Άγγλοι κλείνουν στην Κύπρο επτά δημοτικά σχολεία, με την πρόφαση πως είχαν υψώσει την ελληνική «γαλανόλευκη» σημαία.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1940: George Romero, Αμερικανός σκηνοθέτης-βασιλιάς των b-movies εξπέρ στις ταινίες με ζόμπι.

1948: Alice Cooper, διάσημος Αμερικανός rocker που έπαιξε «διαβολικά» με την εικόνα του.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1843: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ηγέτης της ελληνικής επανάστασης.

1991: Ελένη Σκούρα, η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής.

2001: Ιάνης Ξενάκης, επηρεαστικός συνθέτης πρωτοποριακής μουσικής.


ΚΟΝΤΡΑ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ DIE LINKE ΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΟ ΦΟΡΟ ΣΤΟΥΣ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ


Νέα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η ΝΔ με αφορμή την ανακοίνωση του γερμανικού κόμματος Die Linke, το οποίο εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο χορήγησης τρίτου πακέτου στην Ελλάδα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και τάχθηκε υπέρ της πρότασης της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας περί επιβολής εφάπαξ κεφαλαιακού φόρου στους πλούσιους Έλληνες.

«Το Die Linke, ο σύμμαχος του κ. Τσίπρα στην Ευρώπη, ζητά σήμερα την επιβολή εφάπαξ κεφαλαιακού φόρου για τους Έλληνες. Αυτοί είναι οι περιθωριακοί σύμμαχοι του κ. Τσίπρα, που καταψήφισαν τη βοήθεια προς τη χώρα μας και απέρριψαν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», σχολίασε η ΝΔ σε ανακοίνωσή της και προσέθεσε:

«Κάθε μέρα που περνά, ο ελληνικός λαός θα μαθαίνει ποιοι είναι οι φίλοι του κ. Τσίπρα στην Ευρώπη, οι οποίοι βρίσκονται μονίμως απέναντι από τα συμφέροντά του».  Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του τονίζει πως το Die Linke προτείνει να φορολογηθούν οι πλούσιοι και όχι οι φτωχοί Έλληνες. Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Το γερμανικό κόμμα Die linke υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνικού λαού καλύτερα από τους Έλληνες υποτακτικούς της κυρίας Μέρκελ. Καταγγέλλει την αφαίμαξη των εργαζομένων για τη σωτηρία των τραπεζών και της ολιγαρχίας και προτείνει να φορολογηθούν οι πλούσιοι και όχι οι φτωχοί Έλληνες.

Πρόκειται εξάλλου για το ίδιο κόμμα που έκανε επερώτηση στο γερμανικό κοινοβούλιο σχετικά με το ζήτημα των αποζημιώσεων και των επανορθώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα. Αλήθεια, με αυτό το θέμα σκοπεύει κάποια στιγμή να ασχοληθεί ο πρωθυπουργός;».

ΜΠΑΝ ΚΙ ΜΟΥΝ ΚΑΤΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΕΠΑΦΩΝ! ΜΙΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ... «ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ»


Οργή έχουν προκαλέσει στη Λευκωσία οι απίστευτες για γενικό γραμματέα του ΟΗΕ δηλώσεις για το Κυπριακό. Αφού επί 40 χρόνια το αίσχος στην Κύπρο συνεχίζεται από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις λόγω και της ανικανότητας του ΟΗΕ να εφαρμόσει τα ψηφίσματά του, ο γ.γ. του οργανισμού Μπαν Κι Μουν βγήκε να ισχυριστεί ότι «ατυχώς οι διαπραγματεύσεις ανεστάλησαν εξαιτίας της αλλαγής κυβέρνησης στην ελληνοκυπριακή κοινότητα της Κύπρου. Μετά ακολούθησε η οικονομική κρίση.

Αυτού του είδους η πολιτική και οικονομική κατάσταση δεν είναι υποβοηθητική για την έναρξη των διαπραγματεύσεων». Η κυπριακή κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα αντέδρασαν έντονα στις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ ότι οι συνομιλίες στο Κυπριακό διακόπηκαν λόγω των προεδρικών εκλογών και της οικονομικής κρίσης. Αντιδράσεις προκάλεσε και η αναφορά του σε ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι έδωσε οδηγίες να γίνει διάβημα για τον ισχυρισμό του Μπαν Κι Μουν ότι οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού διακόπηκαν λόγω των προεδρικών εκλογών του περασμένου Φεβρουαρίου, τονίζοντας ότι αυτό δεν ισχύει, αφού οι συνομιλίες διακόπηκαν τον Ιούλιο του 2012 από τον Ντερβίς Ερογλου, λόγω της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Κύπριος υπουργός διερωτήθηκε πόσα χρόνια θητείας χρειάζεται ένας γενικός γραμματέας για να γνωρίζει ποια είναι τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του Κόμματος ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε τη κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, να μην περιοριστεί σε ανέξοδες διαμαρτυρίες και να απαιτήσει από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ άμεση επανόρθωση και αποκατάσταση της αλήθειας. Επίσης κάλεσε την κυβέρνηση να απαιτήσει άμεσα την απομάκρυνση του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ. Αντιδράσεις υπήρξαν και από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ.

Ο Ρ.Τ.ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΑΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


H προσέγγιση που ξεκίνησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ.Τ.Ερντογάν με τους στρατιωτικούς προκειμένου να εξισορροπήσει την πίεση που νιώθει από την Δύση και ειδικά από τις ΗΠΑ για τα "πεπραγμένα" του σε μία σειρά θεμάτων είχε την εξέλιξη που αρχικά είχαμε εκφράσει ως ενδεχόμενο από το defencenet.gr προ μηνός: Την αποφυλάκιση αξιωματικών οι οποίοι είχαν διακριθεί για την κατάρτιση του σχεδίου εισβολής στην Ελλάδα με τον κωδικό "Βαριοπούλα" και του ναυτικού σκέλους αυτού, της "Suga" που προέβλεπε κατάληψη των Οινουσσών, καθώς και αυτών που είχαν πρωταγωνιστήσει στην κρίση των Ιμίων.

Tο 12ο Κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης αποφυλάκισε αποφάσισε την αποφυλάκιση των 5 αξιωματικών του τουρκικού Ναυτικού, που είχαν συλληφθεί τον Απρίλιο του 2009 μετά την ανακάλυψη μεγάλης ποσότητας οπλισμού και εκρηκτικών στην περιοχή Poyrazköy, τα οποία προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο των επιμέρους σχεδίων «Κλωβός» (Kafes Eylem Planı) και στο Σχέδιο Δολοφονίας Ναυάρχων (Amirallere Suikast). Ανάμεσα σε αυτούς που αποφυλακίστηκαν είναι και ο υποπλοίαρχος ε.α. Ercan Kireçtepe, επικεφαλής της μιας εκ των ομάδων του Συγκροτήματος Υποβρυχίων Καταστροφών (SAT Grup Komutanı) του τουρκικού Ναυτικού που αποβιβάστηκε στην Δυτική Ίμια το 1996 και μέσω του οποίου αγοράστηκαν τα καύσιμα της λέμβου που χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση.

Στην φωτό, όπου η τουρκική σημαία ανεμίζει σε ελληνικό έδαφος είναι αυτός δίπλα από την σημαία, όπως γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες. Οι Ercan Kireçtepe, Erme Onat, Hüseyin Hançer, Eren Günay και Levent Bektaş αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από 5 χρόνια προφυλάκισης με μία διαδικασία τύπου Άρειου Πάγου, όπου κρίθηκε άκυρο το τυπικό μέρος της διαδικασίας και όχι η ουσία της υπόθεσης. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Erdogan εξήγγειλε την κατάργηση των 8 ειδικών δικαστηρίων, τα οποία πρόσφατα δίκασαν και καταδίκασαν εκατοντάδες στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας με την κατηγορία της συνωμοσίας για την ανατροπή της ισλαμικής κυβέρνησης. Στους όρους αυτούς φαίνεται ότι έχει συμφωνήσει με το τουρκικό "βαθύ κράτος" των ενόπλων δυνάμεων η κυβέρνηση Ερντογάν...