01 Φεβρουαρίου, 2014

EΚΤΑΚΤΟ:ΣΕ ΚΩΜΑΤΩΔΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ π. ΜΩΥΣΗΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ



Στο νοσοκομείο  ''Αγιος Λουκάς'' στη Θεσσαλονίκη νοσηλεύεται ο λόγιος γέροντας του Αγίου Όρους,  μοναχός π. Μωϋσής. Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες. Ο 62χρονος Αγιορείτης π. Μωϋσής  αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα με το συκώτι, είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση αλλά το τελευταίο διάστημα η κατάσταση της υγείας του επιβαρύνθηκε δραματικά με αποτέλεσμα εδώ και λίγες ώρες να βρίσκεται σε κώμα.


Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΩΣ ΧΡΗΣΙΜΗ


Σημαντική βελτίωση στη μνήμη, την ικανότητα συγκέντρωσης, την κατασκευαστική ικανότητα, την εκτελεστική, τη γλωσσική ροή, και την κατονομασία παρουσίασαν οι ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer και παρακολούθησαν τα προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης στό  πρότυπο  Kέντρο  Alzheimer «Καρέλλειο», στο Χαλάνδρι, του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Τα συμπεράσματα αλλά και τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα παρουσιάστηκαν, σήμερα, σε Επιστημονική Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο με θέμα: «Διαταραχές Μνήμης και Άνοια : Νεότερα δεδομένα και προκλήσεις για μια καλύτερη ποιότητα ζωής» και διοργάνωσε η «Αποστολή», υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Στην έναρξη των εργασιών της ημερίδας ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσνταντίνος Δήμτσας αναφέρθηκε στο όραμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου να σταθεί η Εκκλησία δίπλα σε όσους πάσχουν από τη νόσο, δημιουργώντας ένα πρότυπο κέντρο στο οποίο οι ασθενείς βρίσκουν αγάπη, φροντίδα έχοντας τη συνδρομή ενός άρτια επιστημονικά κατηρτισμένου προσωπικού.

Ο κ. Δήμτσας υπογράμμισε τη θετική επίδραση των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων για τα άτομα που πάσχουν από άνοια, σε όλα τα στάδια, παρουσιάζοντας τα ανάλογα στατιστικά στοιχεία πριν και μετά την εξάμηνη παρέμβαση του επιστημονικού  προσωπικού σε επωφελούμενους.

Η Ολοκληρωμένη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer της ΜΚΟ «Αποστολή» σε μόλις δύο έτη λειτουργίας, εξυπηρέτησε συνολικά 1038 άτομα μέσω του Ιατρείου Μνήμης της. Στα προγράμματα του Κέντρου Ημέρας, εντάχθηκαν 109 άτομα,  87 ασθενείς φιλοξενήθηκαν στους χώρους της, ενώ 173 φροντιστές, φοιτητές και επαγγελματίες υγείας, εκπαιδεύτηκαν από το προσωπικό της σε θέματα πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης.

Επιπρόσθετα, 700 έμμισθοι και άμισθοι φροντιστές επωφελήθηκαν από τις υπηρεσίες συμβουλευτικής που παρείχε το επιστημονικό προσωπικό της Μονάδας. Σε ομιλία του ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της πολιτείας να αντιμετωπίσει και να υποστηρίξει αυτή την τρομερή, όπως την χαρακτήρισε, νόσο. «Θέλω, πρόσθεσε ο Υπουργός,  να σας πω ότι με τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας το Υπουργείο Υγείας τους τελευταίους μήνες έχουμε βάλει πολύ μεγάλη τάξη.

Τα χρήματα τα οποία δίνουμε, ξέρουμε που πηγαίνουν, ξέρουμε το ΑΦΜ του γιατρού που τα γράφει, το ΑΜΚΑ του ασθενή που τα χρειάζεται, για ποιο λόγο τα παίρνει. Ως αποτέλεσμα αυτής της τάξης μας περισσεύουν χρήματα παρόλο παρά τις εποχές που ζούμε. Καλύπτουμε τις ανάγκες και βλέπετε  εδώ πόση ευρυθμία υπάρχει στο χώρο και κανένα πρόβλημα».

Ο κ. Γεωργιάδης  συνεχάρη την «Αποστολή»,  την Ολοκληρωμένη Μονάδα Alzheimer  για το έργο της και  χαρακτήρισε την παρουσία της Εκκλησίας πολλαπλώς χρήσιμη, συνεπίκουρο και όχι αντίπαλο του κράτους και πρόσθεσε «Αυτό δηλώνει η Ορθόδοξη μας Παράδοση, αυτό δηλώνει η Ιστορία μας και αυτός είναι λόγος να συνεχίσουμε. Χρειάζεται, κατέληξε,  η αγάπη, χρειάζεται η προσωπική επαφή, χρειάζεται η ανθρώπινη ζεστασιά. Και αυτή την παρέχει η Εκκλησία».

Χαιρετισμό απεύθυνε και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας κ. Φωτεινή Κουλούρη  ενώ Εισηγητές της Ημερίδας ήταν: οι κ. Βαϊδάκη Μαρία, Κοινωνική Λειτουργός «Αννουσάκειου» Θεραπευτηρίου της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου, Δρ. Θεοτοκά Ίλια, Κλινική Ψυχολόγος  Ψυχοθεραπεύτρια «Αιγινήτειο» Νοσοκομείο, Πρόεδρος Δράσης για την Ψυχική Υγεία, Κορδόσης Θεόδωρος, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Νάσης Γεώργιος, MD Νευρολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Κεντρικής Κλινικής Αθηνών, Επιστημονικός Συνεργάτης «Ολοκληρωμένη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer & Συναφών Παθήσεων» «Αποστολή», Παρασκευάς Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας, «Αιγινήτειο» Νοσοκομείο, Δρ. Πούλια Άννα – Καλλιόπη, Κλινική Διαιτολόγος ΓΝΑ «Λαϊκό» Νοσοκομείο, Σπανού Μαρία, Κοινωνιολόγος – Κοινωνική Λειτουργός, Επιστημονικά Υπεύθυνη «Ολοκληρωμένη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer & Συναφών Παθήσεων» «Αποστολή», Δρ. Τσόπελας Χρήστος, Ψυχίατρος, Επιμελητής Α΄ Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.

Η Ολοκληρωμένη Μονάδα Alzheimer  της «Αποστολής» στεγάζεται στην Αφροδίτης 1 & Ηρώδου Αττικού, 15233 Χαλάνδρι, Τηλ.:213 0227965, 213 0043063.


1/2/2014 - Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΗ «ΛΥΣΗ» ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Το «κούρεμα» καταθέσεων σε ποσά πάνω από 100.000 ευρώ (αν παραστεί ανάγκη) είναι μια από τις εναλλακτικές λύσεις που πρότεινε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η επιτροπή που ψάχνει τη δράση και τη λειτουργία της τρόικας στην Αθήνα. Παράλληλα, πρότεινε «κούρεμα» του χρέους αλλά και «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα των 34 δισ. ευρώ που έχει στα θησαυροφυλάκιά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).Το «κούρεμα» των καταθέσεων έρχεται συχνά πυκνά στην επικαιρότητα και η εφαρμογή του στην περίπτωση της Κύπρου σημαίνει ότι εφόσον χρησιμοποιήθηκε μία φορά είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθεί εκ νέου στο μέλλον.

Η γερμανική κεντρική τράπεζα Bundesbank πριν από μία εβδομάδα είχε πυροδοτήσει τη συζήτηση για ενδεχόμενο εισφοράς επί των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών σε χώρες υπό χρεοκοπία. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Χώρες που βρίσκονται σε κρίση θα μπορούσαν σε περίπτωση επαπειλούμενης κρατικής χρεοκοπίας να καλέσουν άπαξ τους πολίτες τους σε περίπτωση ανάγκης να πληρώσουν».Χθες επίσης η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» έγραψε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ακόμη έντονος φόβος να επιβάλει η κυβέρνηση μια εισφορά επί των καταθέσεων για να μειωθεί άμεσα το δημόσιο χρέος.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας των ευρωβουλευτών που ελέγχει τα πεπραγμένα της τρόικας, ο Αυστριακός ευρωβουλευτής Οτμαρ Κάρας, χαρακτήρισε αποτελεσματικές τις προσπάθειες της τρόικας σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση του κινδύνου για τη χώρα. Ειδικότερα, σημείωσε «ότι παρά τα λάθη, οι προσπάθειες της τρόικας υπήρξαν αποτελεσματικές και κανείς δεν λέει σήμερα ότι η ευρωζώνη κινδυνεύει, ούτε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει». Τα περισσότερα λάθη της τρόικας έγιναν στην πρώτη φάση, σημείωσε ο Ο. Κάρας, λέγοντας ότι ήταν μια διακυβερνητική διαδικασία και δεν λειτούργησε με κανόνες, αλλά διαφορετικά από χώρα σε χώρα.

Οι ευρωβουλευτές απάντησαν με γενικότητες για το πώς γίνεται να συνεχίζονται οι ίδιες αποδεδειγμένα καταστροφικές πολιτικές της τρόικας σε μια χώρα που ισοπεδώθηκε από το Μνημόνιο.  «Η τρόικα πρέπει να διαμορφώνει πολιτικές με βάση τα τελευταία εμπειρικά δεδομένα από την επίπτωση των δημοσιονομικών μέτρων στην ύφεση, να υπάρχει περισσότερη λογοδοσία για τα μνημόνια σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και να ενημερώνεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό θεσμό που θα βασίζεται στο Κοινοτικό Δίκαιο, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη διαφάνεια» ανέφερε ο κ. Κάρας.

Περισσότερο «σκληρός» με την τρόικα εμφανίστηκε ο βιετναμέζικης καταγωγής Γάλλος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Λ. Νγκονγκ, ο οποίος μίλησε για επιβολή μέτρων με το πιστόλι στον κρόταφο. Ο Λ. Νγκονγκ ήταν αυτός που έκανε λόγο και για την εναλλακτική λύση του «κουρέματος» των καταθέσεων, ενώ επέρριψε ευθύνες και στην Αθήνα για «δημοσιονομική ανευθυνότητα».

ΕΧΑΣΕ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ


Στην τρίτη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την κορυφή της κατάταξης όπου βρισκόταν πέρυσι, έπεσε η Γερμανία σε ό,τι αφορά την ισχύ της στην εξωτερική πολιτική, βάσει έρευνας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ECFR) που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Γαλλία και η Βρετανία. Το Συμβούλιο αποδίδει στην Γερμανία «οκνηρία» τουλάχιστον σε τρεις περιπτώσεις: στην διαμάχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Κίνα για την ηλιακή ενέργεια, στις εισαγωγές ρωσικού αερίου και στον τομέα της αναπτυξιακής βοήθειας.

«Η Γερμανία ήταν απασχολημένη με τις εκλογές το 2013. Υιοθέτησε πιο κριτική θέση έναντι της Ρωσίας από ό,τι κατά το παρελθόν και διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στις συζητήσεις για την εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, αλλά υπονόμευσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην διαμάχη με την Κίνα, ενώ υπονόμευσε τις προσπάθειες περιορισμού της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο» αναφέρεται στην έκθεση του ECFR, στην οποία ωστόσο η Γερμανία χαρακτηρίζεται «ηγέτης» στις περιπτώσεις του Ιράν, της Συρίας και της Ουκρανίας.

Το Συμβούλιο εξετάζει 66 παραμέτρους της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής σε έξι πεδία: τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, την Ρωσία, την Κίνα, την ευρύτερη Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική και τις επιδόσεις της Ευρώπης σε πολυμερείς θεσμούς και σε διαχείριση κρίσεων. Το Βερολίνο, πάντως, δείχνει ότι σκοπεύει να αλλάξει την στρατηγική του. Είναι ενδεικτική η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, ο οποίος τόνισε ότι η Γερμανία είναι «κάπως μεγάλη» και έχει αποκτήσει «σημαντική επιρροή στην Ευρώπη για να αποφεύγει πια τις ευθύνες της».

Η ΚΙΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΓΙΑ ΘΕΣΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗΣ


Ο Κινέζικος δράκος δείχνει πλέον οτι έχει πάρει στα σοβαρά τον ρόλο της περιφερειακής υπερδύναμης και ήδη κάνει και πράξεις προς το υπόλοιπο του πλανήτη με έντονο τρόπο.Σύμφωνα με δημοσιεύσεις η Κίνα ήδη παρέχει οπλισμό σε Αλγερία, Ιράν, Ιράκ αλλά και άλλες χώρες. Την ίδια στιγμή μετά την προσπάθεια δημιουργίας ενός συντονιστικού κέντρου στα πρότυπα του Αμερικανικού Homeland Security Office, έχει ενισχύσει και τον κυβερνό-τομέα της, με ειδικές ομάδες ανθρώπων με γνώσεις σε ηλεκτρονικά συστήματα. Ταυτόχρονα προσπαθεί να μπεί στην διαδικασία της εξοπλιστικής αυτονομίας, όπου θα χτίζει αποκλειστικά δικά της όπλα , αναπτύσσοντας έτσι και την σχετική τεχνολογία. Δέιγματα αυτών έχουν υπάρξει στα ΜΜΕ , για αεροπλανοφορα και τεθωρακισμένα .. συν φυσικά τους νέους Βαλιστικούς πυραύλους (ICBM) που έχουν τραβήξει το βλέμμα αρκετών στην Δύση και οχι μόνο.

Η δεύτερη πολύ δυνατή κίνηση είναι να μπεί στα οικονομικά χωράφια της Ρωσίας και της σχετικής κοινοπολιτείας. Σύμφωνα με σημερινή δημοσίευση , ήδη ετοιμάζει ένα τεράστιο πακέτο κατασκευαστικών επενδύσεων στην Λευκορωσία που θα στείλει και ένα στρατό απο ειδικούς "μετανάστες" για τα έργα της τάξης των 600.000 ανθρώπων!! Αυτό ερχεται να προστεθεί στο σύνολο των επενδύσεων στην Ευρώπη (Ισπανία, Ελλάδα , Πορτογαλία, Ισπανία) αλλά και σε αυτές που έχουν γίνει σε Αφρική (Κένυα, Νιγηρία).(σχ. είδηση: China invests in Belarus ) Η επιθετική τακτική και πολιτικής της όμως δεν περιορίζεται εδώ, καθώς ήδη είναι γνωστό πως κατέχει πάνω απο 60% ομολόγων του Αμερικανικού δημοσίου , μέσω ιδιωτικών εταιριών και ιδιωτών, αλλά και έχει σημαντική συμμετοχή σε BRICS, στο εγχείρημα του Bitcoin (αν και πολλοί το αμφισβητούν), όπως και σημαντικό μερίδιο σε αγορά χρυσού. Πρόκειται δηλαδή για ενα οικονομικό γίγαντα που έχει όμως πήλινα πόδια. Γιατί αυτό;

Διότι σύμφωνα με Κινέζικα πρακτορεία ειδήσεων , η Κίνα έχει ενα σκιώδες τραπεζικό σύστημα πολλών τρις δολαρίων (4,8 τρις!!!! ) που ανά πάσα στιγμή μπορεί να οδηγήσει την χώρα σε καθεστώς άτακτης χρεωκοπίας. Φυσικά όποιος διάβασε τα παραπάνω κατανοεί τι μπορεί να συμβεί αν ο Δράκος καταρρεύσει. (σχ. είδηση: Chinese shadow banking system may lead to default ) Στους τελευταίους δύο μήνες, εχει φανεί πως η Κίνα πλέον επιθυμεί να κατακτήσει και την περιφέρεια του Ειρηνικού σαν επιρροή και σαν υπερδύναμη. Αμφισβητεί "γκρίζες περιοχές" σε σχέση με Ιαπωνία, Ινδία, Φιλιπίνες και έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση τους. Αυτό έχει ώς αποτέλεσμα και την μετατόπιση επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ, μιας και ο "καυγάς" πλέον είναι στην γειτονιά τους (Ειρηνικός ωκεανός). Οι διπλωματικές και στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ δείχνουν να αντιδρούν και επαναφέρουν την συμφωνία Trans-Pacific (σαν ενα ΝΑΤΟ του Ειρηνικού) όπου θα μπορούν όλοι οι παραπάνω να μπούν στην διαδικασία ένταξης με επιβλέπων τις ΗΠΑ και μπροστάρη την Ιαπωνία ώς κύρια δύναμη (αντίστοιχα όπως είναι το ΝΑΤΟ με Γερμανία-Αγγλία πλέον).

Ταυτόχρονα ο Δράκος κάνει την έκπληξη και με ναυτικές δυνάμεις συμμετέχει σε ασκήσεις πολεμικής ετοιμότητας (!!!! ) μαζί με την Ρωσία στην περιοχή του Κόλπου αλλά και στην Μεσόγειο. Μάλιστα δεν διστάζει να στείλει ειδικούς για εκπαίδευση σε χώρες της Ένωσης (βλ. Ελλάδα, Ιταλία ) ενώ πουλάει και αντιπυραυλικα συστήματα στην Τουρκία. Απο όσο φαίνεται η Κίνα έχει πλέον ανοίξει τα φτερά διάπλατα. Στην ιστορία του πλανήτη, οι μεγάλες δυνάμεις έβρισκαν πάντα χώρο να αναπτύσσονται εκεί που αφήσαν χώρο οι προηγούμενες , είτε λογω φθοράς, είτε λόγω μιας σύγκρουσης που έδωσε ολοκληρωτική καταστροφή στην παλαιά για να ανέρθει η νέα (βλ. WWI-WWII με διαδοχές σε Αγγλία - Γερμανία -Ρωσία ). Στην συγκεκριμένη περίπτωση η αναδίπλωση των ΗΠΑ , το κενό της ΕΣΣΔ και η προσπάθεια της Ρωσίας πλέον, έχουν δώσει το απαραίτητο κενό σε μια Κίνα να σηκώσει το δικό της ανάστημα.

Το ζήτημα βέβαια πλέον είναι αν θα μπορέσει να σταθεροποιηθεί σε αυτό το ύψος και φυσικά αν θα είναι ικανή να διαχειριστεί και τις αντιδράσεις που αναμενόνται σίγουρα πολύ ισχυρές .. ίσως ισχυρότερες λόγω αίσθησης απώλειας κυριαρχίας ή θέλησης για επιβολή για ΗΠΑ και Ρωσία αντίστοιχα.

ECONOMIST: ΚΕΡΒΕΡΟΣ Η ΤΡΟΙΚΑ ΠΟΥ ΠΑΓΙΔΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟ


''Κέρβερος η τρόικα που παγιδεύει την Ελλάδα σε έναν οικονομικό Κάτω Κόσμο'' γράφει ο Economist που εκτιμά πως ''η αποδυναμωμένη ελληνική κυβέρνηση ρισκάρει τον εξευτελισμό στις ευρωεκλογές του Μαΐου από τα κόμματα που είναι εναντίον της τρόικας''. Στην ελληνική μυθολογία ο Κέρβερος είναι ένα σκυλί με τρία κεφάλια το οποίο φυλάει τις πύλες του Άδη. Στη μοντέρνα πολιτική σκηνή της Ελλάδας, η τρόικα είναι ένα τρικέφαλο τέρας που παγιδεύει τη χώρα σε έναν οικονομικό Άδη. Στην Αθήνα ακόμη και οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών αποκαλούν τους ελεγκτές της τρόικας «δολοφόνους», ενώ στη Λισαβόνα έχουν κάνει κατά καιρούς την εμφάνισή τους πανό που βρίζουν με τον χειρότερο τρόπο την τρόικα.

Ως φρουρός των δανειστών που είναι, η τρόικα δεν θα γινόταν ποτέ αγαπητή και ιδίως το τελευταίο διάστημα ο ρόλος της βρίσκεται υπό αμφισβήτηση, καθώς υπάρχει το εξής ερώτημα: Μήπως το ''τέρας'' τρώει τις σάρκες των χωρών τις οποίες υποτίθεται ότι σώζει; Και ποιος ελέγχει το "τέρας" έτσι και αλλιώς; Υπάρχει κάποιος λόγος και αυτός είναι η ανεργία η οποία έχει εκτιναχθεί στο 27% αλλά και η αυξανόμενη ύφεση. Η περίοδος της διαφωνίας είναι περίεργη, καθώς η Ελλάδα έχει την προεδρία της ΕΕ και η αποδυναμωμένη κυβέρνηση ρισκάρει τον εξευτελισμό στις ευρωεκλογές του Μαΐου από τα κόμματα που είναι εναντίον της τρόικας. Εάν οι Ευρωπαίοι πραγματικά επιθυμούν ο ΣΥΡΙΖΑ να μην ανέβει ποτέ στην εξουσία, τότε η λύση είναι μία: Η άμεση διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Το πράσινο φως για την πρόσληψη 17.500 εποχικών υπαλλήλων στην τοπική αυτοδιοίκηση άναψε το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο με εγκύκλιό του ζητεί από τους δήμους και τις περιφέρειες όλης της χώρας την πλήρη καταγραφή των αναγκών τους σε έκτακτο προσωπικό. Σεισμός 4,6 βαθμών σημειώθηκε στις 10:14 το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή της Φθιώτιδας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 24χλμ δυτικά-βορειοδυτικά της Αταλάντης. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αττική.

Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις ισχυρές καταιγίδες, ενώ χιόνια θα πέσουν από το βράδυ του Σαββάτου και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Σε πτώση και η θερμοκρασία. Πού χρειάζονται αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων. Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινά στις 11 το πρωί με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να κλειδώσουν οι υποψηφιότητες στις 13 περιφέρειες της χώρας. Οι προτάσεις του προέδρου του κόμματος αναμένεται να εγκριθούν την Κυριακή με ψηφοφορία.

Για τους δήμους, ο κατάλογος των υποψηφίων αναμένεται να οριστικοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Έκπληξη, πάντως, προκάλεσε η επιλογή του Γαβριήλ Σακελλαρίδη για τον δήμο της Αθήνας. Απαγορεύονται οι πορείες, αλλά όχι και οι συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το απόγευμα του Σαββάτου με αφορμή την συμπλήρωση 18 χρόνων από την κρίση στα Ίμια. Στη σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. διευκρινίζεται ότι η απόφαση αυτή δεν θίγει το δικαίωμα της συγκέντρωσης.

Κόσμος: Ο Μπαράκ Ομπάμα σκοπεύει να μεταβεί στη Σαουδική Αραβία τον Μάρτιο με στόχο να αποκλιμακώσει την ένταση μεταξύ της Ουάσινγκτον και του κυριότερου αραβικού συμμάχου της, λόγω της στάσης των ΗΠΑ όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τον εμφύλιο στη Συρία. Με τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης συναντάται στο Μόναχο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, καθώς βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Ουκρανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά ο Στρατός κάλεσε τον πρόεδρο να λάβει μέτρα, προειδοποιώντας ακόμα και για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθεται και πάλι το Σάββατο ο ανατραπείς ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, σε μία από τις τέσσερις συνολικά δίκες εις βάρος του. Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία και επαναλαμβάνει ότι είναι ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας. Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι πολίτες της Ταϊλάνδης σε μια διαδικασία που, σύμφωνα τουλάχιστον με την πρωθυπουργό, επρόκειτο να εκτονώσει το εκρηκτικό πολιτικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα. 

Ωστόσο, κανείς δεν πιστεύει ειλικρινά ότι η επομένη των εκλογών, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, θα βγάλει τη χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο, που τώρα απειλεί και την οικονομία. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν διόρισε τον τέως δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ στη θέση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, επιφορτισμένου να συνομιλήσει με τους δημάρχους μεγάλων πόλεων σε αναζήτηση λύσεων για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οικονομία: Λιγότερους φόρους αναμένεται να πληρώνουν από το 2015 οι ιδιοκτήτες ΙΧ, καθώς το υπουργείο Οικονομικών προωθεί ριζικές αλλαγές σε όλο το φάσμα φορολόγησης των αυτοκινήτων, με στόχο την εξάλειψη του φαινομένου μαζικής κατάθεσης πινακίδων. Να σημειωθεί ότι πέρυσι κατατέθηκαν πάνω από 100.000 πινακίδες, ενώ από το 2009 οι καταθέσεις πινακίδων προσεγγίζουν τις 750.000. Τη χρονοβόρα διαδικασία αγοράς παραβόλων από τις εφορίες ή τα χαράτσια αγοράς παραβόλων από ιδιώτες μπορούν να αποφύγουν όσοι αξιοποιήσουν τα ηλεκτρονικά παράβολα.

Πλέον, για αρκετούς φορείς του δημοσίου βρίσκεται σε λειτουργία η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή για την προμήθεια παραβόλων από τους πολίτες. Η εφαρμογή του προγράμματος «Εγγύηση για τη Νεολαία» και η ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας αποτελούν τους βασικούς πυλώνες για την ανάσχεση της ανεργίας των νέων της Ευρώπης, σύμφωνα με τους εισηγητές του «Διευρυμένου Περιφερειακού Συνεδρίου για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων» που ξεκίνησε την Παρασκευή στο Γκάζι και συνεχίζεται το Σάββατο στις 11:00 το πρωί, στον Πειραιά.

Αθλητισμός: Το κυριακάτικο ντέρμπι της Γιουβέντους με την Ίντερ δεσπόζει στην 22η αγωνιστική του Campionato. Στην Ισπανία, το σπουδαιότερο ματς διεξάγεται επίσης την Κυριακή στο νέο «Σαν Μαμές», όπου η Αθλέτικ Μπιλμπάο φιλοξενεί τη Ρεάλ Μαδρίτης. Στην Αγγλία, η πιθανότητα να κάνει ντεμπούτο ο Κώστας Μήτρογλου αυξάνει το ελληνικό ενδιαφέρον στις αναμετρήσεις της 24ης αγωνιστικής, όπου η Φούλαμ αντιμετωπίζει την Σαουθάμπτον, ενώ στο πρόγραμμα της αγωνιστικής δεσπόζει το ντέρμπι κορυφής Μάντσεστερ Σίτι - Τσέλσι, που θα γίνει την Δευτέρα. Νίκες για Ντόρτμουντ και Παρί Σ.Ζ. σε Γερμανία και Γαλλία αντίστοιχα.

Και τυπικά ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού είναι ο Νέλσον Βαλντές, ο οποίος το βράδυ της Πέμπτης υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον Ολυμπιακό και λίγα λεπτά αργότερα φωτογραφήθηκε κρατώντας το κασκόλ της ομάδας έξω από τα γραφεία της ΠΑΕ στην Πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά. Τη φωτογραφία ανάρτησε ο ίδιος μέσω twitter και instagram, ενώ στο μήνυμα που έγραψε ανέφερε: «Είμαι υπερήφανος που είμαι μέρος ενός μεγάλου κλαμπ με πολύ μεγάλη παράδοση όπως ο Ολυμπιακός!». Δανεικός έως την λήξη της σεζόν και με οψιόν αγοράς ο Παραγουανός διεθνής επιθετικός.

Τις πρώτες μάχες του Φεβρουαρίου δίνουν οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής, η αυλαία της οποίας ανοίγει το Σάββατο με τρεις αναμετρήσεις που κρύβουν «παγίδες». Στα Ιωάννινα, ο ΠΑΣ θα υποδεχτεί τον Λεβαδειακό με τις δύο ομάδες να είναι ισόβαθμες στη 12η θέση. Στις 17:15 ο Άρης αντιμετωπίζει την Ξάνθη στο «Βικελίδης» και μόνο εάν καταφέρει την πρώτη του εφετινή εντός έδρας νίκη θα μπορεί να διατηρεί ελπίδες παραμονής στην κατηγορία. Τέλος, στις 19:30, ο ΟΦΗ υποδέχεται τον Παναθηναϊκό με τους «πράσινους» να έχουν μία ακόμη δύσκολη αποστολή.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

1867: Εφαρμόζεται για πρώτη φορά στα χρονικά η 8ωρη ημερήσια απασχόληση για τους χτίστες στις ΗΠΑ.

1887: Ο Harvey Wilcox πουλά τα 500 στρέμματα που είχε στην κατοχή του στο Los Angeles. Που να φανταζόταν πως αυτή σε αυτή την τοποθεσία θα στηνόταν το Hollywood…;

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1894: John Ford, επηρεαστικός σκηνοθέτης αμερικανικής καταγωγής.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1940: Ζαχαρίας Παπαντωνίου, ποιητής και πεζογράφος.

1966: Buster Keaton, Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης του βωβού κινηματογράφου.