18 Ιανουαρίου, 2014

(18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ) † ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ


Ο Μέγας Αθανάσιος γεννήθηκε το 295 μ.Χ. στην Αλεξάνδρεια από φτωχούς αλλά ευσεβείς γονείς. Σε νεαρή ηλικία, επισκέφθηκε τους μοναχούς στην έρημο της Αιγύπτου και συνδέθηκε με τον Μέγα Αντώνιο. Ασκήτευσε μαζί του και συνέγραψε τον «Βίο» του. Χειροτονείται διάκονος από τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Αλέξανδρο, σε ηλικία 25 ετών και τον συνοδεύει στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ., στη Νίκαια της Βιθυνίας. Εκεί, αναδείχθηκε ως ένας από τους μεγάλους αγωνιστές κατά της αιρέσεως του Αρείου.

Όταν εκοιμήθη ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Αλέξανδρος το 328 μ.Χ. εξελέγη Επίσκοπος Αλεξανδρείας. Διετέλεσε Επίσκοπος για 46 έτη και υπήρξε ο στύλος της Εκκλησίας και ο κατ’ εξοχήν Πατέρας της Ορθοδοξίας. Εργάζεται ακούραστα για το ποίμνιο του, μελετά, συγγράφει και αναπτύσσει έντονη αντιαιρετική δράση, με κύριο στόχο την διάδοση του «ορθού» δόγματος της ομοουσιότητας του Πατρός και του Υιού. 

Αντιμετώπισε συκοφαντίες και ένα φοβερό πόλεμο από τους αιρετικούς οπαδούς του Αρείου και εξορίστηκε πέντε φορές. Αγωνίστηκε  για την ορθόδοξη πίστη μέχρι το τέλος της ζωής του και κοιμήθηκε σε ηλικία 75 ετών το 373 μ.Χ.

Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΥ


Ο Άγιος Κύριλλος γεννήθηκε το 370 μ.Χ. στην Αλεξάνδρεια από εύπορους γονείς και έζησε επί βασιλείας Θεοδοσίου του Μικρού.  Έλαβε μεγάλη θεολογική μόρφωση και ασκήτευσε σε μονές της Αιγύπτου. Ήταν ανιψιός του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοφίλου και αργότερα έγινε διάδοχος του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Διετέλεσε Επίσκοπος για 32 χρόνια. Από αυτή την θέση έλεγχε την κοινωνική ανισότητα, προέτρεπε τους πιστούς να ζουν ζωή σύμφωνη με το θέλημα του Θεού και αντιμετώπισε διάφορες αιρέσεις και σχίσματα που εμφανίστηκαν στην τότε εκκλησία.

Ο Κύριλλος που ήταν πρόεδρος στην Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο το 431 μ.Χ. στην Έφεσο συντέλεσε στο να καταδικαστεί η διδασκαλία του Νεστόριου, ο οποίος ήταν Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και δημιουργός της  αίρεσης του Μονοφυσιτισμού. Θεωρείται εκ των κορυφαίων δογματικών της ορθόδοξης Εκκλησίας και  έχει συγγράψει πολλά θεολογικά συγγράμματα. Διάφοροι συγγραφείς κατά καιρούς υποστήριξαν την εμπλοκή του στη δολοφονία της νεοπλατωνικής φιλοσόφου Υπατίας και στην υποκίνηση στάσεων και βίαιων εκδηλώσεων. Στην πραγματικότητα ο Κύριλλος τότε έλειπε από την πόλη, και ζητήθηκε η γρήγορη επιστροφή του από τους Εθνικούς, για να επικρατήσει πάλι η ειρήνη.

Ο Άγιος Κύριλλος κοιμήθηκε το 444 μ.Χ. Η Εκκλησία θέλησε να αδελφώσει την μνήμη των δύο Μεγάλων Πατέρων αυτής και Αρχιεπισκόπων Αλεξανδρείας, του Μεγάλου Αθανασίου, πρωταγωνιστή κατά του Αρειανισμού, και του Αγίου Κυρίλλου, πρωταγωνιστή κατά του Νεστοριανισμού και όρισε το συνεορτασμό τους στις 18 Ιανουαρίου.


ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΠΟΥ ΚΛΕΒΟΥΝ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ


Το Ιράκ θα προσφύγει στη δικαιοσύνη και θα λάβει μέτρα σε βάρος της Τουρκίας, του ιρακινού Κουρδιστάν αλλά και ξένων εταιρειών εάν αποδειχθεί ότι εμπλέκονται σε «λαθραίες» εξαγωγές πετρελαίου χωρίς της συγκατάθεση της Βαγδάτης, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας. Ο Άμπντουλ Καρίμ Λουάιμπι είπε στους δημοσιογράφους ότι η ιρακινή κυβέρνηση ετοιμάζεται να προσφύγει εναντίον της Άγκυρας και θα βάλει στη «μαύρη λίστα» όσες εταιρείες εμπλέκονται στη διακίνηση του πετρελαίου το οποίο μεταφέρεται με αγωγούς στην Τουρκία από την περιοχή του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν.

Την περασμένη εβδομάδα η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει η ροή του αργού πετρελαίου στον αγωγό και οι εξαγωγές αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη Ιανουαρίου. Ο Λουάιμπι προειδοποίησε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να διακινδυνεύσει τις διμερείς εμπορικές συμφωνίες της με το Ιράκ, ύψους 12 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση. Είπε επίσης ότι η Βαγδάτη ενδέχεται να μποϊκοτάρει τις τουρκικές εταιρείες και να ακυρώσει τις συμβάσεις που έχει υπογράψει μαζί τους εάν προχωρήσει η επιχείρηση εξαγωγής του πετρελαίου.  

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να κατατεθεί προσφυγή εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης "επειδή επιτρέπει στο Κουρδιστάν να μεταφέρει πετρέλαιο μέσω του αγωγού για τις εξαγωγές χωρίς την έγκριση της κεντρικής κυβέρνησης", γεγονός που συνιστά "παραβίαση της συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά την εξαγωγή ιρακινού πετρελαίου μέσω Τουρκίας".

ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΑ F-16 ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΟΛΟ


Τα ολλανδικά F-35 θα μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα. Αυτό έκαναν γνωστό η  υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας Jeanine Hennis και ο υπουργός Εξωτερικών Frans Timmermans σε επιστολή τους ενημερώνοντας την ολλανδική Βουλή.Η εξέλιξη αυτή αφορά τις 22 περίπου πυρηνικές βόμβες  B-61 οι οποίες βρίσκονται αποθηκευμένες στην Ολλανδία. Ως φορείς των βομβών αυτών ήταν τα F-16 της ολλανδικής Αεροπορίας και υο κοινοβούλιο της χώρας είχε ζητήσει τα F-35 να μην επιφορτιστούν με τον συγκεκριμένο ρόλο.

Στις επιστολές τους όμως οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών εκφράστηκαν αρνητικά στο αίτημα αυτό της ολλανδικής Βουλής αναφέροντας πως η επίθεση με πυρηνικά εναντίον του ΝΑΤΟ περιλαμβάνεται στη συνθήκη της Ατλαντικής συμμαχίας και η Ολλανδία δεσμεύεται από τη συνθήκη αυτή. Η παραγγελία των F-35 για την ολλανδική Αεροπορία επισημοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2013 και αφορά συνολικά 37 αεροσκάφη.

Ο πρώτος Ολλανδός πιλότος πέταξε με F-35 στις 18 Δεκεμβρίου κάνοντας την Ολλανδία το δεύτερο κράτος μετά τη Βρετανία όπου πιλότος της χώρας πετά το συγκεκριμένο αεροσκάφος. Προς το παρόν η ολλανδική Αεροπορία έχει παραλάβει 2 F-35 τα οποία βρίσκονται σε αμερικανικό έδαφος και πιο συγκεκριμένα στην ΑΒ Eglin ενσωματωμένα στην 58η  Μοίρα της USAF στην 33η Πτέρυγα όπου παρέχεται εκπαίδευση για τους Αμερικανούς και τους πιλότους συμμαχικών χωρών στον τύπο.

ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ ΠΑΛΙ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ;


Το άνοιγμα δέκα μεγάλων υποθέσεων στα εξοπλιστικά, για τα οποία δόθηκαν μίζες προκειμένου να πουληθούν οπλικά συστήματα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, προαναγγέλλουν οι New York Times επικαλούμενοι ανώτατη δικαστική πηγή στην Ελλάδα την οποία όμως δεν κατονομάζουν. Μέχρι σήμερα, έχουν μείνει εκτός «κάδρου» οι προμήθειες από τις ΗΠΑ και μπήκαν στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης κατόπιν των αποκαλύψεων για μίζες που έλαβε ή ξέρει του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα αυτές από τις Ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Ρωσία.

Το ερώτημα λοιπόν είναι, αρχίζει να ξετυλίγεται το «κουβάρι» των μιζών και σε αμερικανικές προμήθειες; Είναι απορίας άξιο πώς, παρ’ ότι ένας από τους μεγαλύτερους αντιπροσώπους αμερικανικών οπλικών συστημάτων εμπλέκεται στα σκάνδαλα των εξοπλισμών και έχει κατονομασθεί από το κ. Κάντα για διακίνηση παράνομων χρημάτων στη λίστα με τα «λαδωμένα» συστήματα δεν υπάρχει κανένα από τις ΗΠΑ.  Σύμφωνα με τους NYT σε σχέση με τα εξοπλιστικά τονίζεται πώς «αναμένεται να ανοίξουν 10 μεγάλες υποθέσεις». Μάλιστα στην εφημερίδα μιλάει δικαστική πηγή σε καθεστώς ανωνυμίας λέγοντας πως «η δικαιοσύνη είναι ξεχωριστή αρχή. Δεν παίρνω εντολές από τον πρωθυπουργό για ό,τι κάνω».

Κληθείσα η δικαστική πηγή (πρόκειται για γυναίκα όπως αναφέρει η εφημερίδα) να ορίσει το συνολικό ποσό που έχει πάει σε μίζες στα εξοπλιστικά στην Ελλάδα απάντησε, «θα πάρω σύνταξη και ακόμα δεν θα έχω μάθει». Αυτό επιβεβαιώνει πώς οι Έλληνες φορολογούμενοι πλήρωσαν και θα πληρώνουν δισεκατομμύρια ευρώ για να θησαυρίζουν κάποιοι άλλοι... Οι δύο αυτές αναφορές τις δικαστικής πηγής είναι δεικτικές των αποκαλύψεων που έρχονται για τα σκάνδαλα στο χώρο των εξοπλισμών και είναι επίσης προφανές πώς γίνεται ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα στο χώρο, με την τράπουλα να ξεναμοιράζεται.

Η αμερικανική εφημερίδα κάνει λόγο για το αίσθημα αδικίας που ένιωθαν οι Έλληνες πολίτες καθώς πλήττονταν από τα φορολογικά μέτρα, ενώ η ελίτ της χώρας έμενε στο απυρόβλητο. Προς ικανοποίηση πολλών, όμως συνεχίζει η εφημερίδα, αυτό αλλάζει καθώς η δικαιοσύνη λειτουργεί πλέον χωρίς πολιτικές πιέσεις και ξεσκεπάζει σκάνδαλα και περιπτώσεις διαφθοράς. Η εφημερίδα κάνει ειδική αναφορά σε δύο κυρίες της Δικαιοσύνης, την 52χρονη Ελένη Ράικου και την 36χρονη Πόπη Παπανδρέου τονίζοντας την αποφασιστικότητά τους και τη συμβολή τους στη διαλεύκανση υποθέσεων διαφθοράς.

Φαίνεται λοιπόν πώς το σκάνδαλα με τις μίζες στα εξοπλιστικά έχει συνέχεια. Εν αναμονή των αποκαλύψεων και της απάντησης του ερωτήματος αν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα και ποια είναι αυτά.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Αναφορά στη δραστηριότητα του Open Society Foundations και το δημόσιο διάλογο που ο ιδρυτής και χρηματοδότης του Τζορτζ Σόρος έχει προκαλέσει, έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια της ομιλίας του, στα εγκαίνια του πρώτου Κέντρου Αλληλεγγύης του Solidarity Now στην Ελλάδα, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Ένας ληστής συνελήφθη και ένας συνεργός του αναζητείται έπειτα από επεισοδιακή καταδίωξη που ακολούθησε ένοπλη ληστεία σε πρατήριο υγρών καυσίμων που σημειώθηκε στο Βραχάτι Κορινθίας. Τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών επιχείρησε να βάλει ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι η προσπάθειά του είναι οι κάλπες να στηθούν το 2016. «Εκείνος που θα επιδιώξει να γίνουν το 2015» με αφορμή την Προεδρική εκλογή, «θα έχει και την πολιτική ευθύνη» πρόσθεσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Και οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές. Καταδίωξη με πυροβολισμούς έγινε το βράδυ της Παρασκευής στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη στο, κέντρο του Πειραιά, όταν οδηγός δεν σταμάτησε για έλεγχο στα σήματα των αστυνομικών. Ο δράστης, ένας 32χρονος Ρομά, ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη, ενώ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύμα στο πόδι. Την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα και την αλληλεγγύη τους προς τον ελληνικό λαό για την ανόρθωση της οικονομίας του εξέφρασε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι υποδεχόμενος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε επισκεφθεί το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, όπου είχε «πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση» με τον υπουργό Τζακ Λιου

Κόσμος: Νεκρή στο δωμάτιο ξενοδοχείου στο Νέο Δελχί βρέθηκε η σύζυγος υπουργού, αφού πρώτα είχε αποκαλύψει μέσω Twitter ότι ο σύζυγός της διατηρούσε ερωτική σχέση με δημοσιογράφο από το Πακιστάν. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τις συνθήκες θανάτου της γυναίκας. Η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν θα κατασκοπεύουν πλέον τις επικοινωνίες των ηγετών των φίλιων και συμμαχικών τους χωρών. Έπειτα από μια περίοδο ησυχίας, η γρίπη των πτηνών Η9Ν9 επέστρεψε στην Κίνα με 28 κρούσματα και τρεις θανάτους από τις αρχές του χρόνου, και οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή για εμφάνιση μεταλλάξεων που θα επέτρεπαν στον ιό να μεταδίδεται εύκολα μεταξύ ανθρώπων. Μήνυμα στους ομοφυλόφιλους έστειλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, περίπου τρεις εβδομάδες πριν την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, λέγοντας ότι θα είναι ευπρόσδεκτοι και απολύτως ασφαλείς στο Σότσι, αλλά θα πρέπει «να αφήσουν τα παιδιά στην ησυχία τους».

«Θα είστε ασφαλείς και ελεύθεροι εδώ, αλλά μακριά από τα παιδιά μας» τόνισε. Επίθεση στον Μπαράκ Ομπάμα εξαπέλυσε ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, σε συνέντευξή του στο CNN, σχολιάζοντας την ομιλία Ομπάμα για την αναμόρφωση του αμφιλεγόμενου προγράμματος παρακολουθήσεων της NSA. «Ακούσαμε πολλά ψέματα» τόνισε και πρόσθεσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θα προχωρούσε σε καμία αλλαγή εάν δεν είχαν γίνει οι διαρροές από τον Σνόουντεν. «Ο Σνόουντεν θα χάρηκε πολύ που ανάγκασε τον πρόεδρο να μιλήσει για αυτά τα ζητήματα» είπε.

Οικονομία: Την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για τα οφέλη που θα έχει για την χώρα ο αγωγός TAP καταρρίπτει ο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος και δήλωση επιχειρηματία σε συνέδριο ότι «οι προδιαγραφές που έχουν τεθεί από τον TAP αποκλείουν τις ελληνικές εταιρείες». Η Αξιωματική Αντιπολίτευση δηλώνει δικαιωμένη για τη μη ψήφιση της σχετικής σύμβασης και εξηγεί γιατί η Ελλάδα δεν θα έχει «τα οφέλη που προπαγανδίζει η κυβέρνηση».

Η ευρωπαϊκή συμφωνία για την ίδρυση ενός κοινού ταμείου με διαθέσιμα 55 δισ. ευρώ για τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών αμφισβητείται ως προς τη νομική βάση της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θεωρεί ότι η διακυβερνητική συμφωνία που έχει σχεδιάσει το Βερολίνο παραβιάζει τη συνθήκη της ΕΕ, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Αθλητισμός: Αρκετές αμφίρροπες αναμετρήσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα της 20ής αγωνιστικής, με την οποία συνεχίζεται το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ. Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός θέλει να επιστρέψει στις νίκες μετά το 0-0 στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο και υποδέχεται τον Λεβαδειακό στο Καραϊσκάκη (17:15). Παράλληλα, ο δεύτερος της βαθμολογίας, ΠΑΟΚ έχει επικίνδυνη έξοδο στη Νέα Σμύρνη, όπου καλείται να παίξει κόντρα στον Πανιώνιο (19:30) που καίγεται για βαθμούς. Χρονικά, η πρώτη σέντρα του Σαββάτου, θα γίνει στο Αγρίνιο, όπου ο Παναιτωλικός θα φιλοξενήσει τον Πανθρακικό (15:00). Επτά άτομα συνελήφθησαν το βράδυ της Παρασκευής κατά τη διάρκεια του αγώνα Καλλιθέα - Ολυμπιακός Βόλου για το πρωτάθλημα της Β' Εθνικής στο Δημοτικό Στάδιο Καλλιθέας.

Οι ταραξίες συμμετείχαν σε ομάδα περίπου 25 ατόμων, που εισήλθε στο γήπεδο χωρίς εισιτήρια απωθώντας βίαια το προσωπικό ασφαλείας του γηπέδου. Το απόγευμα της Κυριακής διεξάγεται το πιο σημαντικό ματς της 22ης αγωνιστικής της Premier League, καθώς η Τσέλσι φιλοξενεί τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μια παραδοσιακή -πλέον- μονομαχία με εντελώς διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Στο «Στάμφορντ Μπριτζ» υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί και αυτό είναι η Τσέλσι.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ): 532: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός καταστέλλει τη Στάση του Νίκα.

1823:Το Ναύπλιο ορίζεται ως έδρα της ελληνικής κυβέρνησης.

1923:Καθιερώνεται στην Ελλάδα το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο, που θα ισχύσει από τις 16 Φεβρουαρίου. Έτσι, η 16η Φεβρουαρίου θα είναι 1η Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο.

1948: Ιδρύεται η CΟΜΕCΟΝ, το ισοδύναμο της ΕΟΚ στις κομουνιστικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

1980:Το θρυλικό άλμπουμ The Wall των Pink Floyd ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών.

1996:Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία και την προεδρία του κινήματος. Έλαβε 86 ψήφους, έναντι 75 υπέρ του Άκη Τσοχατζόπουλου.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ: 1689: Σαρλ Ντε Μοντεσκιέ, γάλλος πολιτικός φιλόσοφος. Ανέπτυξε τη θεωρία του διαχωρισμού των εξουσιών (νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική), η οποία επικράτησε και περιλαμβάνεται στα Συντάγματα σχεδόν όλων των δημοκρατικών χωρών του κόσμου. (Θαν. 10/2/1755)

1856: Ντάνιελ Νάθαν Χέιλ Γουίλιαμς, αμερικανός χειρουργός, που πραγματοποίησε την πρώτη επέμβαση ανοιχτής καρδιάς. (Θαν. 4/8/1931)

1915: Βασίλης Τσιτσάνης, λαϊκός συνθέτης. (Θαν. 18/1/1984)

ΘΑΝΑΤΟΙ: 1936: Ρούντγιαρντ Κίπλινγκ, άγγλος συγγραφέας. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1907. (Το βιβλίο της Ζούγκλας, Μόγλης) (Γεν. 30/12/1865)

1979: Πρόδρομος Μποδοσάκης - Αθανασιάδης, μεγαλοβιομήχανος. (Γεν. 12/12/1891)

1984: Βασίλης Τσιτσάνης, λαϊκός συνθέτης. (Γεν. 18/1/1915)