06 Ιανουαρίου, 2014

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΕΤΕΛΕΣΕ ΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ


"Η άνωθεν Σοφία θα μας βοηθήσει να ξαναφέρουμε την αξία του προσώπου στην θέση που πρέπει", ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον Ιερό Ναό Παντοβασιλίσσης Ραφήνας, όπου τέλεσε το πρωί το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος και ο Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας, καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο τονίζοντας πως είναι ιστορική μέρα η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στην Μητρόπολη. "Στα 80 χρόνια δεν αξιωθήκαμε της ευλογίας να βρεθεί ανάμεσά μας, ο Αρχιεπίσκοπος, και είναι η πρώτη φορά που έρχεται και μάλιστα τέτοια ημέρα που είναι μεγάλη εορτή, η εορτή των Φώτων" τόνισε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και πρoσέθεσε πως "υπάρχει μεγάλη ανάγκη της Εκκλησίας, μεγάλη ελπίδα και μεγάλη προσδοκία, η οποία επικεντρώνεται και στο δικό σας πρόσωπο, σε μια εποχή που η Εκκλησία και περιθωριοποιείται και προσβάλλεται με πρωτοφανή τρόπο για τα ελληνικά δεδομένα, υβρίζεται και φαίνεται πως η ασέβεια και η αθεϊα επεκτείνεται".

Ολοκληρώνοντας το χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Μεσογαίας επισήμανε "Καταλαβαίνουμε ότι η αποστολή σας είναι εξαιρετικά δύσκολη και πολύ μεγάλη. Δεν είναι να αγιάζεται και να φωτίζεται τα ήσυχα νερά του λιμανιού της Ραφήνας, αλλά να αγιάζετε και να φωτίζετε τον πολυτρικυμιώδη και ταραγμένο ωκεανό της συγχρόνου εποχής". Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Μεσογαίας για την πρόσκληση και αναφέρθηκε στη σημερινή εορτή λέγοντας πως "είναι η φανέρωση του Θεού, ο οποίος κατεβαίνει στη Γη και γίνεται άνθρωπος για να μπορεί ο άνθρωπος να γίνει κατά χάριν Θεός.

Καλούμαστε από τη σημερινή ακολουθία να πάρουμε Σοφία, την Σοφία του κόσμου, τις εμπειρίες, τις γνώσεις, αλλά αν μείνουμε μόνο σε αυτήν γινόμαστε επικίνδυνοι, χρειαζόμαστε και την άνωθεν Σοφία και εκεί όπου συναντώνται αυτά τα δύο είδη Σοφίας γίνεται ο χαρισματικός άνθρωπος. Όταν υπάρχει μόνο η κοσμική Σοφία ευτελίζεται και αποϊεροποιείται το πρόσωπο και περιφρονείται. 

Αυτό, εξάλλου, είναι και το πρόβλημα της εποχής μας, η άνωθεν Σοφία θα μας βοηθήσει να ξαναφέρουμε την αξία του προσώπου στην θέση που πρέπει". Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Μεσογαίας κατευθύνθηκε στον Κεντρικό Λιμένα Ραφήνας, όπου τέλεσε τον Καθαγιασμό των υδάτων.





ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, σχετικά με το θέμα που προέκυψε με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαγγέλη Διαμαντόπουλο, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Είναι λυπηρό, σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο για τον τόπο, ένα μέλος του Κοινοβουλίου να συμπεριφέρεται με τόσο ανόητο τρόπο".



ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΗ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ - ΝΕΑ ΚΡΑΤΗ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ;


Ντόμινο εξελίξεων ετοιμάζεται στη Μέση Ανατολή με σημείο εκκίνησης τον εμφύλιο στη Συρία, που πυροδοτεί αποσχιστικές τάσεις κυρίως στο Ιράκ και τη Λιβύη και δεν αποκλείεται να χαράξει εκ νέου τον χάρτη ολόκληρης της περιοχής. Η χθεσινή είδηση ότι οι ισλαμιστές κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο της πόλης Φαλούτζα στο Ιράκ επιβεβαίωσε όσους προειδοποιούν για τα παιχνίδια που παίζονται στη διπλωματική σκακιέρα και προκαλούν αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή. Μετά από μέρες σφοδρών συγκρούσεων με τον στρατό οι μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ» κατάφεραν τελικά να θέσουν υπό τον έλεγχο τους την Φαλούτζα.

Η οργάνωση που αποτελείται από ισλαμιστές μαχητές και από την Συρία είναι μουσουλμάνοι σουνίτες με έναν ξεκάθαρο σκοπό: την ανακήρυξη ενός σουνίτικου ισλαμικού κράτους κόντρα στην ιρακινή κυβέρνηση του Νούρι αλ Μαλίκι που ελέγχεται από σιίτες. Αρκετοί μάλιστα αναφέρουν ότι υπάρχουν σχέσεις της οργάνωσης με την αλ Κάιντα. Πράγματι η νίκη των ισλαμιστών προκάλεσε έντονο προβληματισμό, καθώς φαίνεται ότι ο Ιρακινός πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση με τον στρατό και ορισμένους τοπικούς φυλάρχους που επέλεξαν να τον στηρίξουν να επιβάλλει την εξουσία της κυβέρνησης του. Εάν σε αυτό προστεθεί και η αυτόνομη περιοχή των Κούρδων στα βόρεια της χώρας οι αναλυτές προεξοφλούν ότι μια διάσπαση του Ιράκ σε σιιτική, σουνιτική και κουρδική περιοχή δεν είναι μακριά.

Παρόμοιο είναι το σκηνικό και στη Λιβύη με την κεντρική κυβέρνηση να επιχειρεί να επιβληθεί στους ισλαμιστές αντάρτες που δύο χρόνια μετά την πτώση του Καντάφι δεν έχουν παραδώσει τα όπλα.Η νίκη των ισλαμιστών, όμως, κινητοποίησε και την αντιπολίτευση στη Συρία που μάχεται στο πλάι ισλαμιστών μαχητών ενάντια στο καθεστώς του Άσαντ. Άμεσα η πολιτική πτέρυγα της αντιπολίτευσης έσπευσε κάψει τις γέφυρες με αυτές τις οργανώσεις και δήλωσε ότι στηρίζει όσες αντάρτικες ομάδες δίνουν μάχη κόντρα στην αλ Κάιντα.

Παρόλα αυτά οι συγκρούσεις μαίνονται σε ολόκληρη την περιοχή και αντιμέτωποι σε αυτές είναι κυρίως σιίτες και σουνίτες μουσουλμάνοι. Με τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης οι μετριοπαθείς ισλαμιστές για πρώτη φορά πέρασαν από την παρανομία στην κεντρική εξουσία. Αυτή η αλλαγή επέφερε ένα κενό στην αντιπολίτευση των χωρών αυτών που άρχισαν να διεκδικούν σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές. Οι αναλυτές επιμένουν ότι η άνοδος των ισλαμιστών είναι ραγδαία και θα φέρει σοβαρές εξελίξεις στην περιοχή.

Δύο πλέον οι αυτόνομες κουρδικές περιοχές

Ο εμφύλιος στη Συρία, όμως, έφερε μία ακόμη σοβαρή εξέλιξη. Οι αντάρτικες ομάδες των Κούρδων κατάφεραν τελικά να πάρουν υπό τον έλεγχο τους τις πόλεις στην βορειοανατολική Συρία και να λειτουργούν ως αυτόνομη περιοχή τον τελευταίο χρόνο. Μετά την απόφαση της Άγκυρας να στηρίξει τους σουνίτες αντάρτες στον εμφύλιο της Συρίας ο Μπασάρ αλ Ασαντ απάντησε με την απόσυρση του στρατού και την παράδοση της περιοχής στου Κούρδους.

Σε αυτή τη φάση οι Κούρδοι ανακήρυξαν την αυτονομία τους και την δημιουργία μίας μεταβατικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει την περιοχή σε εκλογές σε περίπου 3 μήνες. Ο ρόλος των Κούρδων παραμένει κρίσιμος και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη δημιουργία ενός κράτους σε κάποιες από τις περιοχές της Συρίας και του Ιράκ. Το βασικό πρόβλημα σε αυτό είναι ότι η ηγεσία των Κούρδων της Συρίας βρίσκεται στα μαχαίρια με την κυβέρνησης της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του Ιράκ.

Η Άγκυρα που βρίσκεται σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτσαλάν έχει δείξει προτίμηση στους Κούρδους του Ιράκ με την υποδοχή του προέδρου του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί στο Ντιγιάρμπακιρ.

ΤΥΝΗΣΙΑ: ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Η Συντακτική Συνέλευση της Τυνησίας (ANC), όπου οι Ισλαμιστές του Ενχάντα έχουν την πλειοψηφία, ενέκρινε το Σάββατο τα πρώτα άρθρα του μελλοντικού Συντάγματος, εγγυώμενη την ελευθερία της συνείδησης και απορρίπτοντας το Ισλάμ ως πηγή του δικαίου. Το πολιτικό κόμμα Ενχάντα είχε ταχθεί από την άνοιξη του 2012 πίσω από τη διατύπωση του άρθρου 1, που είχε εγγραφεί ήδη στο Σύνταγμα του 1959, απορρίπτοντας έτσι την εισαγωγή της Σαρία στον θεμελιώδη νόμο.

«Η Τυνησία είναι ένα κράτος ελεύθερο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο. Το Ισλάμ είναι η θρησκεία του, τα αραβικά η γλώσσα του και η Δημοκρατία το πολίτευμά του. Δεν είναι δυνατό να τροποποιηθεί αυτό το άρθρο», επισημαίνεται. Δύο τροποποιήσεις, η μία που πρότεινε το Ισλάμ και η άλλη το Κοράνι και τη σούνα (το σύνολο των λόγων του προφήτη, των πράξεών του και των κρίσεών του) ως «κύρια πηγή της νομοθεσίας» απορρίφθηκαν, ενώ επικυρώθηκε το άρθρο 2 που προβλέπει ένα «κράτος με κοσμικό χαρακτήρα, βασισμένο στην ιδιότητα του πολίτη, στη βούληση του λαού και στην πρωτοκαθεδρία του νόμου».

H ANC, που ενέκρινε κατά τη διάρκεια της ημέρας οκτώ άρθρα, καθιερώνει επίσης το κράτος ως «εγγυητή της ελευθερίας της συνείδησης» παρά τις έντονες αντιδράσεις ορισμένων εκλεγμένων. Συνολικά 146 άρθρα και περίπου 250 τροπολογίες αναμένεται να μελετηθούν, προκειμένου να επιτραπεί η υιοθέτηση του καταστατικού χάρτη της χώρας πριν από τις 14 Ιανουαρίου, τρίτη επέτειο της επανάστασης που σημάδεψε την έναρξη της αραβικής Άνοιξης και οδήγησε στην πτώση του Μπεν Άλι από την εξουσία.

Εκλεγμένη τον Οκτώβριο του 2011, η Συντακτική Συνέλευση αναμενόταν να ολοκληρώσει τις εργασίες της μέσα σ’ έναν χρόνο, ωστόσο η διαδικασία καθυστέρησε εξαιτίας ενός δηλητηριώδους πολιτικού κλίματος, της αλματώδους ανάπτυξης των ένοπλων ισλαμιστικών οργανώσεων και των κοινωνικών εντάσεων. Οι εργασίες της υπονομεύθηκαν επίσης από τη συστηματική απουσία των εκλεγμένων, τα διαδικαστικά λάθη και την αποχή της αντιπολίτευσης για πολλούς μήνες μετά τη δολοφονία επιφανούς πολιτικού στελέχους της.


ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΤΡΟΠΗ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ.


Σύμφωνα με την είδηση ο θάνατος του Παλαιστίνιου διπλωμάτη Jamel al-Jamal, δεν ήταν αποτέλεσμα τρομοκρατικής επίθεσης αφού σκοτώθηκε απο αντικλεπτικό μηχανισμό που χρησιμοποιούσε ο ίδιος στο χρηματοκιβώτιο του. Όμως μετά από έρευνα των Τσέχικων αρχών, φάνηκε πως υπήρχε συγκεντρωμένος οπλισμός στο σπίτι του, κάτι που φάνηκε να ωθεί και τους Παλαιστίνιους να προσπαθούν να αλλάξουν την εκδοχή του αντικλεπτικού σε λανθασμένο χειρισμό προσωπικού εξοπλισμού!!!... Μάλιστα απο όσο αναφέρει η είδηση του Τσέχικου τηλεοπτικού καναλιού, μιλάει για βαρύ οπλισμό, ικανό για εξοπλισμο διμοιρίας.

H ανεύρεση των συγκεντρωμένων όπλων στο σπίτι του διπλωμάτη που σκοτώθηκε στην Τσεχία, δεν είναι κάτι παράξενο ή παράδοξο. Όμως είναι σίγουρο οτι θα χρησιμοποιηθεί "καταλλήλως" απο τις υπηρεσίες χωρών που έχουν συμφέρον να αναδείξουν πως διπλωμάτες των χωρών απο την Μ.Ανατολή, κάνουν χρηση της διπλωματικής τους ασυλίας για να μεταφέρουν οπλισμό σε "ειδικούς ανθρώπους με ειδικά καθήκοντα", καθώς τα όπλα αυτά είναι ΜΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΙΜΑ απο βαλιστικές εξετάσεις, σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΥ - ΚΙΝΑΣ


Ο κύπριος υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου επισκέφθηκε σήμερα κινέζικη φρεγάτα στο λιμάνι της Λεμεσού, σημειώνοντας πως "ο σκοπός και η παρουσία πλοίου του κινεζικού πολεμικού ναυτικού στέλνει το μήνυμα πως η Κύπρος αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή".

Πρόκειται για την κινεζική φρεγάτα Yancheng, που κατέπλευσε στο λιμάνι Λεμεσού, στο πλαίσιο της διεθνούς αποστολής απομάκρυνσης των χημικών όπλων της Συρίας. Ο κ. Φωτίου, ανέφερε πως η σημερινή μέρα είναι σημαντική για την Κύπρο, καθώς είναι η πρώτη φορά που πολεμικό πλοίο της Κίνας επισκέπτεται το νησί, ενώ επανέλαβε τη διαβεβαίωση της Κυβέρνησης για παροχή κάθε είδους διευκόλυνσης ώστε να στεφθεί με επιτυχία η επιχείρηση.

Ανέφερε ακόμη πως ο ίδιος βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Κινέζο Πρέσβη για επίσκεψή του στο Πεκίνο και πως βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για υπογραφή αμυντικής συνεργασίας με την Κίνα "η οποία αποτελεί έναν παραδοσιακό φίλο και υποστηρικτή της Κύπρου στον Ο.Η.Ε και αυτό είναι σημαντικό, άρα θα ενισχυθούν και θα εμβαθύνουν οι σχέσεις μας και στον αμυντικό τομέα".

Από την πλευρά του, ο Κινέζος Πρέσβης Liu Xinsheng ευχαρίστησε την Κύπρο και ιδιαίτερα τον Υπουργό Άμυνας για τη στήριξη και σημείωσε ότι η Κίνα υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ στη διεθνή επιχείρηση απομάκρυνσης των χημικών όπλων από τη Συρία.  

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν τη Δευτέρα σε Αθήνα και Πειραιά, λόγω των προγραμματισμένων εκδηλώσεων εορτασμού των Αγίων Θεοφανείων στη Δεξαμενή του δήμου Αθηναίων, στο Κολυμβητήριο του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου και της τελετής του Αγιασμού των Υδάτων στο λιμάνι του Πειραιά.

Στην Τέλενδο θα μεταβεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, για τον εορτασμό των Θεοφανείων, συνοδευόμενος από τον υπουργό Ναυτιλίας, Μ.Βαρβιτσιώτη. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς θα παραστεί στην τελετή καθαγιασμού των Υδάτων, στην Καλαμάτα. Ο υπουργός Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος θα μεταβεί στο Καστελόριζο, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μ.Κωσταράκο.

Την αντίδραση και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου προκάλεσε η μεταμφίεση του βουλευτή Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Διαμαντόπουλου σε «παπά Σούρα» σε τοπικό πρωτοχρονιάτικο καρναβάλι. «Είναι λυπηρό, σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο για τον τόπο, ένα μέλος του Κοινοβουλίου να συμπεριφέρεται με τόσο ανόητο τρόπο» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την υπόθεση της επιδότησης που έλαβε η οικογένεια Λιάπη για την ανακαίνιση βίλας στην Ευρυτανία, ώστε να λειτουργήσει ως ξενώνας. Κάτοικοι και φορείς της περιοχής δηλώνουν ότι το ακίνητο δεν έφερε το ειδικό σήμα στην είσοδο, ούτε είδαν ποτέ πελάτες. Η πλευρά του πρώην υπουργού υποστηρίζει, πάντως, ότι διαθέτει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν την αλήθεια.

Σε «κόκκινο» συναγερμό είναι η Αντιτρομοκρατική, καθώς δεν αποκλείεται νέο χτύπημα, όσο δεν έχει σταλεί προκήρυξη μετά την επίθεση με καλάσνικοφ στο σπίτι του γερμανού πρέσβη. Μετά από σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης αποφασίστηκε να τεθεί σε ισχύ νέο επιχειρησιακό σχέδιο με αυξημένες περιπολίες σε πιθανούς στόχους.

Κόσμος

Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι Αρχές στη Βρετανία, καθώς το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες μέρες τη χώρα προβλέπεται να συνεχιστεί. Δρόμοι σε διάφορα σημεία της χώρας έχουν αποκλειστεί από τα νερά ενώ οι μετεωρολόγοι περιμένουν χιόνι και παγετό. Ένας άνδρας σε μηχανικό αναπηρικό καροτσάκι έχασε τη ζωή του όταν έπεσε στον Τάμεση στην περιοχή της Οξφόρδης.

Σε συναγερμό βρίσκονται οι Αρχές στην Πολιτεία του Κολοράντο, καθώς μικρό αεροσκάφος συνετρίβη τη στιγμή της προσγείωσης στο αεροδρόμιο του Άσπεν. Το Άσπεν είναι από τους πλέον γνωστούς προορισμούς για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ και βρίσκεται περίπου 160χλμ νοτιοδυτικά του Ντένβερ.

Άνοιγμα στο στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν σε μια περίοδο που η κυβέρνησή του συγκλονίζεται από το σκάνδαλο με τις μίζες. Λίγο προτού αναχωρήσει για περιοδεία στην Ασία, ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι «γίνονται εργασίες», ώστε να επανεξεταστούν οι υποθέσεις «Εργκένεκον» και «Βαριοπούλα», που οδήγησαν στη φυλακή εκατοντάδες αξιωματικούς.

Πυρκαγιά ξέσπασε στον 20ο όροφο ουρανοξύστη στο Μανχάταν, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο μετά από ισχυρή κινητοποίηση μονάδων της Πυροσβεστικής. Τουλάχιστον δύο άτομα τραυματίστηκαν και έχουν μεταφερθεί, σε σοβαρή κατάσταση, στο νοσοκομείο. Κρίσιμες ώρες περνά ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, μέχρι πρότινος επικεφαλής του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος, μετά από εγκεφαλική αιμορραγία. Ο Μπερσάνι υποβλήθηκε σε πολύωρη εγχείριση στην Πάρμα.

Οικονομία

Λεπτομέρειες για το επενδυτικό του σχέδιο έδωσε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, όπως μετέδωσε η τηλεόραση του ΡΙΚ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Ιδρύματος, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου εξασφάλισε δάνειο ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, με βάση συμφωνία που υπέγραψε πριν από έναν μήνα με πολυεθνικό ταμείο.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντ.Σαμαρά, θα έχει κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ελέγχει τον ρόλο της τρόικας και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ότμαρ Κάρας. Ο αυστριακός ευρωβουλευτής θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιρλανδία, εν όψει της επίσημης παρουσίασης της έκθεσή του για την τρόικα στο Ευρωκοινοβούλιο στις 16 του μηνός.

Την αισιοδοξία του για την πορεία της ιταλικής οικονομίας εξέφρασε σε συνέντευξή του στη RAI το Σάββατο ο πρωθυπουργός της χώρας Ενρίκο Λέτα, μετά την πτώση των επιτοκίων δανεισμού της Ιταλίας στις 197 μονάδες - το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. «Η μείωση του spread είναι αποτέλεσμα της θυσίας όλων των Ιταλών, μιας μεγάλης προσπάθειας. Η Ιταλία τώρα μπορεί να κάνει μια νέα αρχή» δήλωσε και προανήγγειλε μείωση της φορολογίας.

Αθλητισμός

Θρίαμβος της Γιουβέντους στο ντέρμπι κορυφής με τη Ρόμα, με τους παίκτες του Αντόνιο Κόντε να συντρίβουν με 3-0 (17' Βιδάλ, 48' Μπονούτσι, 77' πέν. Βούτσινιτς) τη διώκτριά τους στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής του Campionato και να παίρνουν διαφορά 8 βαθμών στην κορυφή. Με εννέα παίκτες ολοκλήρωσε το ματς η Ρόμα αφού ο διαιτητής Ριτσόλι απέβαλλε σωστά με απευθείας κόκκινη κάρτα τον Ντε Ρόσι για πολύ σκληρό φάουλ στον Κιελίνι στο 75' και τον Καστάν (76') που σταμάτησε στη γραμμή τη μπάλα υποπέπτοντας σε πέναλτι. Η Φιορεντίνα επικράτησε με 1-0 της Λιβόρνο, ενώ ισόπαλη χωρίς τέρματα (0-0) ολοκληρώθηκε η αναμέτρηση της Κιέβο με την Κάλιαρι.

Η Μπαρτσελόνα επέστρεψε στην κορυφή της βαθμολογίας, καθώς συνέτριψε 4-0 την Έλτσε στο «Καμπ Νου», σε αναμέτρηση για τη 18η αγωνιστική της Primera Division. Χατ τρικ για τους «μπλαουγκράνα», οι οποίοι την επόμενη αγωνιστική δίνουν το ντέρμπι κορυφής με την Ατλέτικο στη Μαδρίτη, σημείωσε ο Αλέξις Σάντσες (7', 63', 69'), ενώ το 2-0 είχε «γράψει» ο Πέδρο στο 16'. Στην 6η θέση αναρριχήθηκε η Σεβίλη επικρατώντας με 3-0 της Χετάφε, ενώ η Οσασούνα νίκησε 1-0 την Εσπανιόλ στην Παμπλόνα.Την ήττα με 2-0 γνώρισε η Μπιλμπάο από τη Σοσιεδάδ.

Την απόκτηση του Μάαρτεν Μάρτενς ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ο ΠΑΟΚ. Ο «δικέφαλος» του Βορρά αναφέρει στην ανακοίνωσή του, ότι ο διεθνής βέλγος μεσοεπιθετικός θα ενσωματωθεί στην ομάδα από την 1η Ιουλίου 2014, αφού τότε θα μείνει ελεύθερος από την Άλκμααρ. Ο 29χρονος παίκτης υπέγραψε συμβόλαιο 2 ετών που θα τον κρατήσει στην Τούμπα ως τον Ιούνιο του 2016.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)

1681: Διεξάγεται στην Αγγλία ο πρώτος καταγεγραμμένος αγώνας box όπου αναμετρώνται ο ιπποκόμος και ο χασάπης του δούκα Albermarle με νικητή τον δεύτερο.

1975: Το τηλεπαιχνίδι ο «Τροχός της τύχης» κάνει πρεμιέρα στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1412: Jeanne d’ Arc, εθνική ηρωίδα της Γαλλίας και Αγία της καθολικής εκκλησίας.

1850: Edward Bernstein, Γερμανός θεωρητικός της σοσιαλδημοκρατίας.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1852: Louis Braille, Γάλλος θεωρητικός που τελειοποίησε το σύστημα γραφής των τυφλών.

1884: Gregor Mendel, Τσέχος μοναχός που εισήγαγε τους νόμους της κληρονομικότητας.