15 Νοεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ελλάδα:Το βρετανικό δίκτυο BBC ασχολείται με τα «κλουβιά της ντροπής», τα ειδικά κρεβάτια που φιλοξενούν πάνω από 65 παιδιά με ειδικές ανάγκες στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών. Οι εικόνες με τα μικρά παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές που είναι περιορισμένα και εγκλωβισμένα μέσα σε ξύλινα κλουβιά, είναι γροθιά στο στομάχι.

Σε έναν στενό κύκλο «συναδέλφων» της, κυρίως σε νυχτερινό κέντρο στη Δάφνη, και σε μια μπιραρία στην Αθήνα, αλλά και στους προσωπικούς φίλους της, εστιάζεται η έρευνα της ΕΛΑΣ για την πλήρη διαλεύκανση της απαγωγής της 27χρονης φοιτήτριας πριν από δύο εβδομάδες στην Κυψέλη. 

Από το παράθυρο - μέσω της σύστασης ομάδας σοφών που θα συζητήσει τη μελλοντική αξιοποίηση υδρογονανθράκων - επιχειρεί να βάλει το θέμα της ενέργειας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ο ΟΗΕ. Σε Ισπανία και Ιταλία θα βρεθεί το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. 

Το κυρίως γεγονός είναι το Σάββατο, όταν ο Αλέξης Τσίπρας θα χαιρετίσει το ιδρυτικό συνέδριο του Podemos ως επίτιμος προσκεκλημένος. Διορθωτική ανακοίνωση εξέδωσε μέσα σε λίγες ώρες την Παρασκευή ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στην οποία απάλειψε αναφορές στον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια της χούντας, ενώ άλλαξε και τις διατυπώσεις που υπήρχαν στην πρώτη σχετικά με την κατάργηση του Μνημονίου.

Κόσμος: Το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας με φόντο την ουκρανική κρίση της εγείρουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ, την ώρα που η Μόσχα «νίπτει τας χείρας της» για τη νέα κλιμάκωση και επικαλείται στήριξη των μεγάλων αναπτυσσόμενων οικονομιών κατά των οικονομικών μέτρων εναντίον της.

«Η ρωσική επιθετικότητα απέναντι στην Ουκρανία είναι απειλή για τον κόσμο» λέει ο Ομπάμα από τη Σύνοδο των G20, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνει πως «μένει στη διάθεσή μας και το εργαλείο των οικονομικών κυρώσεων». Iσχυρός σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών σημειώθηκε στις Μολούκες νήσους, σύμπλεγμα στο ανατολικό τμήμα της Ινδονησίας, τη νησιωτική συστάδα της ανατολικής Ινδονησίας, που έγινε αισθητός σε μεγάλη ακτίνα και προκάλεσε πανικό, αλλά όχι σημαντικές ζημιές ή τραυματισμούς.

Η αρχική προειδοποίηση για επικίνδυνο τσουνάμι ήρθη, ενώ οι Αρχές της χώρας ανέφεραν πως καταγράφηκε πολύ μικρό τσουνάμι - ύψους μόλις εννέα εκατοστών- σε νησί στα ανατολικά. Φωτογραφία sonar του υποβρυχίου που παραβίασε τα χωρικά της ύδατα τον περασμένο Οκτώβριο έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας της Σουηδίας. Στην εικόνα διακρίνεται το ίχνος που αφήνει το σκάφος στη θάλασσα, ωστόσο, παραμένει το μυστήριο σχετικά με την προέλευσή του.  

Αντιμέτωπους θα φέρει τους ηγέτες της Δύσης και τον Βλαντιμίρ Πούτιν η σύνοδος κορυφής της G20 το Σαββατοκύριακο στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, η οποία αναπόφευκτα θα επισκιαστεί από το σκηνικό πολέμου που στήνεται στην ανατολική Ουκρανία.  

Κατ' ιδίαν συναντήσεις με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ θα έχει ο Πούτιν, ο οποίος αναχωρεί για το Μπρισμπέιν προειδοποιώντας ότι οι κυρώσεις της Δύσης δεν θα πλήξουν μόνο τη Ρωσία, αλλά την παγκόσμια οικονομία. Στη Μόσχα την προσεχή εβδομάδα ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Οι βαθύπλουτοι σπάνια αντιμετωπίζουν πρόβλημα όταν θέλουν να αγοράσουν το αυτοκίνητο που επιθυμούν: είτε πρόκειται για Rolls Royce, είτε για Bugatti. Υπάρχει όμως ένα αμάξι που δεν μπορούν να αγοράσουν, διότι πολύ απλά δεν πωλείται: ο σιέλ Σκαραβαίος του προέδρου της Ουρουγουάης, του Χοσέ Μουχίκα. 

Οικονομία: Οι υπουργοί Οικονομικών των G20 έχουν καταλήξει σε πρόταση για πακέτο μέτρων που στοχεύει σε τόνωση της παγκόσμιας ανάπτυξης κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στην επόμενη πενταετία, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ της «οικοδέσποινας» Αυστραλίας. Τα μέτρα έμμεσα «θα ευνοήσουν και τις μικρότερες οικονομίας», ανέφερε ο αυστραλός υπουργός Τζο Χόκεϊ. 

Αποστάσεις από τους «εισηγητές» των αποφάσεων για τη ρύθμιση που έδινε το δικαίωμα σε οφειλέτες του Δημοσίου να αποπληρώνουν ακόμη και μη ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές σε 100 δόσεις λαμβάνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, κάτι που δείχνει πως οι σχέσεις του Γκίκα Χαρδούβελη με το φορολογικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου έχουν διαρραγεί.

Στην ιστοσελίδα www.energo-eke.gr, θα μπορούν από το Σάββατο 15 Νοεμβρίου οι δικαιούχοι να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους, για να ενταχθούν στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο ξεκινά να εφαρμόζεται πιλοτικά σε 13 δήμους.  

Αθλητισμός: Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Σαρρής, ήταν έξαλλος μετά το νέο «κάζο» της Εθνικής και σε δήλωσή του ουσιαστικά προανήγγειλε την φυγή του Κλαούντιο Ρανιέρι από τον πάγκο. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Μετά το καταστροφικό για την Εθνική ομάδα αποτέλεσμα, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για την ατυχέστατη επιλογή του προπονητή, που είχε σαν συνέπεια να εμφανιστεί ενώπιον των Ελλήνων φιλάθλων αυτή η κάκιστη εικόνα της Εθνικής ομάδας».

Τεράστιο και το οικονομικό... χτύπημα της αποζημίωσης του Ιταλού, που πάντως δήλωσε ότι μένει! Με δύο γκολ του Παπ σε διάστημα πέντε λεπτών (74',79') η Ρουμανία νίκησε 2-0 τη Βόρεια Ιρλανδία και πήρε...κεφάλι στη βαθμολογία του 6ου ομίλου (10 β.) μετά από τέσσερα παιχνίδια. Η Φινλανδία μπορεί να ήταν καλύτερη στη Βουδαπέστη, να έχασε ευκαιρίες, να είχε την κατοχή, να σημάδεψε το δοκάρι, αλλά το «τρίποντο» προστέθηκε στους βαθμούς της Ουγγαρίας.

Μία από τις πιο ταπεινωτικές ήττες στην Ιστορία της γνώρισε το βράδυ της Παρασκευής στο γήπεδο Καραϊσκάκη η εθνική ομάδα, από τα Νησιά Φαρόε με 1-0, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του 6ου ομίλου των προκριματικών του EURO 2016.

Η ήττα αυτή (τρίτη σε 4 ματς), από το γκολ του Εντμουντσόν στο 61', κατά 99% θέτει εκτός τελικής φάσης την ελληνική ομάδα, ενώ, πλέον, υπάρχει ξεκάθαρα και θέμα Ρανιέρι, με τον Ιταλό να βρίσκεται «προ των πυλών» της εξόδου, αλλά να επιμένει πως «... προς το παρόν μένω». Το θέμα της αποζημίωσης... κρατούσε τον Ιταλό στον γαλανόλευκο πάγκο στη μίνι σύσκεψη της ΕΠΟ που έγινε αργά το βράδυ στο Καραϊσκάκη.


 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

1943:Ο αρχηγός των SS, Heinrich Himmler, διατάσσει να εξισωθούν ρατσιστικά οι Τσιγγάνες με τους Εβραίους και να σταλούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

1967:Τα γεγονότα της Κοφίνου, όπου μετά την επίθεση των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς υπό τον Γρίβα στο τουρκοκυπριακό χωριό Κοφίνου, η κατάσταση έφτασε στα πρόθυρα ελληνοτουρκικής σύρραξης.

1973:Φοιτητές κλείνονται στα Πολυτεχνεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης και καλούν τον λαό σε εξέγερση κατά της χούντας.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1939:Κωστής Μοσκώφ, διανοούμενος και συγγραφέας με καταγωγή από την Θεσσαλονίκη.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1630:Johannes Kepler, Γερμανός αστρονόμος πρωτοπόρος της επιστήμης. Υποστήριξε την ελλειπτική κίνηση των πλανητών γύρω από τον Ήλιο, σε αντίθεση με την τότε καθιερωμένη θεωρία των κυκλικών τροχιών που υπέθεταν οι σύγχρονοί του.

1922:Εκτέλεση στου Γουδή των «6» υπαίτιων της μικρασιατικής καταστροφής.

1966:Δημήτρης Τόφαλος, θρυλικός αρσιβαρίστας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: