02 Ιανουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται από νωρίς το πρωί της Πέμπτης επιχείρηση διάσωσης 83 μεταναστών ανοιχτά της Αστυπάλαιας. Οι μετανάστες επέβαιναν σε ιστιοφόρο, από το οποίο εξέπεμψαν σήμα κινδύνου τα ξημερώματα, με αποτέλεσμα να σπεύσουν δυνάμεις του λιμενικού, μια φρεγάτα και δύο παραπλέοντα φορτηγά πλοία.

Σε ισχύ τέθηκε από την 1η Ιανουαρίου το μέτρο για την καταβολή 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία. Από το μέτρο εξαιρούνται οι άποροι και οι χρονίως πάσχοντες. Σύμφωνα με τον Αδ.Γεωργιάδη, τα 5 ευρώ είναι το εισιτήριο για εισαγωγή και τα 20 ευρώ για τα νοσήλια, τα οποία θα εισπράττονται με την έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος για την είσπραξη του ενός ευρώ ανά συνταγή από τα φαρμακεία, καθώς προς το παρόν το σύστημα μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) δεν είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Σε δηλώσεις του την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι η είσπραξη του ενός ευρώ ανά συνταγή υπολογίζεται να ξεκινήσει στις 8 ή στις 10 Ιανουαρίου. Από την καταβολή του ενός ευρώ θα εξαιρεθούν οι χρονίως πάσχοντες.

Η έλευση του νέου έτους βρίσκει την κυβέρνηση σε πλήρη ετοιμότητα, καθώς μέσα στο επόμενο τετράμηνο έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις. Πρώτος σταθμός είναι η επιστροφή της τρόικας στα μέσα Ιανουαρίου και τελευταίος οι εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου. Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει νωρίς και «αναίμακτα» τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα, ώστε να ανασυντάξει δυνάμεις εν όψει κάλπης. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η κυβέρνηση προσδοκά την αλληλεγγύη των δανειστών και την ανοχή της τρόικας.

Έως την Τρίτη 7 Ιανουαρίου έχουν προθεσμία για μετεγγραφές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας οι δικαιούχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας. Ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολή αίτησης.

Κόσμος

Ως πρόκληση για την Αθήνα βλέπουν τα ξένα ΜΜΕ την ανάληψη μίας δύσκολης, απαιτητικής και πιεστικής ευρωπαϊκής προεδρίας: Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται, η δυσαρέσκεια των Ελλήνων έναντι των Βρυξελλών εμφανίζεται να έχει ενισχυθεί ενώ στο τέλος του ελληνικού εξαμήνου καραδοκεί η δοκιμασία της κάλπης για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ελλάδα «θέλει να αποδείξει πως θα σταθεί στο ύψος της περίστασης» γράφουν οι ευρωπαϊκές εφημερίδες, που βλέπουν τον «βαρύτερα άρρωστο να καθορίζει την ημερήσια διάταξη της ΕΕ».

Έχοντας κάνει Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά παγιδευμένοι στους πάγους της Ανταρκτικής, οι επιβαίνοντες στο ρωσικό πλοίο Akademik Shokalskiy περιμένουν να ξεκινήσει η απομάκρυνσή τους με ελικόπτερο -μετά την αποτυχημένη απόπειρα διάσωσης από σκάφη που δεν κατάφεραν να φτάσουν στο πλοίο. Οι εκγλωβισμένοι στο πλοίο ανάρτησαν, περιχαρείς, βίντεο με την άφιξη του ελικοπτέρου.

Τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές, σε σφοδρές συγκρούσεις στην Αλεξάνδρεια με διαδηλωτές που υποστηρίζουν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους το βράδυ της Τετάρτης. Σύμφωνα με την αστυνομία, κάτοικοι αντάλλαξαν πυρά με τους διαδηλωτές. Το κύμα αντιδράσεων δεν έχει υποχωρήσει ακόμη και μετά την ανακήρυξη των Αδελφών Μουσουλμάνων ως τρομοκρατική οργάνωση, με ένταση και συλλήψεις να καταγράφονται στο Κάιρο και το Ζακαζίκ, γενέτειρα του ανατραπέντα προέδρου.

Στους τουλάχιστον 11 νεκρούς βρίσκεται ο απολογισμός της τριπλής βομβιστικής επίθεσης σε ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα της Σομαλίας. Χωρίς ακόμη να υπάρχει ανάληψη ευθύνης, οι αρχές βλέπουν πίσω από την επίθεση την ισλαμιστική ομάδα αλ Σαμπάμπ. Επιδείνωση έχει παρουσιάσει η κατάσταση της υγείας του Αριέλ Σαρόν, ο οποίος παραμένει σε κωματώδη κατάσταση από τον Ιανουάριο του 2006. Οι γιατροί που τον παρακολουθούν περιορίστηκαν να ανακοινώσουν ότι η κατάστασή του επιδεινώθηκε ξαφνικά τις τελευταίες ημέρες, με τα ισραηλινά ΜΜΕ να μιλούν για σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια.

Οικονομία

Η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat S.p.A. ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά του μεριδίου της αμερικανικής εταιρείας Chrysler Group LLC, που δεν κατείχε έως τώρα, δίνοντας τέλος στις σκληρές διαπραγματεύσεις και επιτρέποντας στον διευθύνοντα σύμβουλο Σέρτζιο Μαρτσιόνε να κυνηγήσει το στόχο του για τη δημιουργία της 7ης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο.

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών ανήλθε ο ελληνικός δείκτης μεταποίησης το Δεκέμβριο, ωθούμενος από την αύξηση των νέων παραγγελιών. Σύμφωνα με την έρευνα της Markit, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) αυξήθηκε στις 49,6 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 49,2 μονάδες τον Νοέμβριο. Με το δεξί μπήκε το Χρηματιστήριο Αθηνών στο 2014 καθώς από το άνοιγμα των συναλλαγών καταγράφονται κέρδη και αυξημένες τοποθετήσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές.

Αθλητισμός

Εκτός δράσης έως το τέλος Ιανουαρίου θα παραμείνουν οι Φρανκ Λάμπαρντ και Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς όπως ανακοίνωσε η Τσέλσι. Το φλουρί... έπεσε στην Αρσεναλ αφού στο 88' και στο 92ο λεπτό κατάφερε να πάρει τη νίκη από τη Κάρντιφ και να κρατήσει την κορυφή της premier league στην πρωτοχρονιάτικη αγωνιστική. Η Σίτι με τη σειρά της κέρδισε μεν με 3-2 τη Σουόνσι, αλλά παρέμεινε στη δεύτερη θέση, ενώ εντός έδρας ήττα σοκ δέχθηκε η Γιουνάιτεντ από την Τότεναμ με 2-1, που την προσπέρασε κιόλας στη βαθμολογία. Νίκες Λίβερπουλ και Τσέλσι, απώλεια για την Εβερτον.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)

1830: Αρχίζουν τα μαθήματα στο πρώτο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα. Ο λόγος για το Κεντρικόν Σχολείον Αιγίνης.

1910: Η Κυριακή καθιερώνεται με νόμο ως αργία στην Ελλάδα.

1959: Η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει το πρώτο διαστημόπλοιο με κατεύθυνση την Σελήνη. Πρόκειται για το μη επανδρωμένο “Luna 1” το οποίο θα χαθεί τελικώς στο διάστημα.

1971: 66 Σκωτσέζοι φίλαθλοι χάνουν την ζωή τους όταν μία μπάρα υποχωρεί στο Ibrox Park της Γλασκόβης μετά το τέλος του κλασικού ντέρμπι Rangers – Celtic.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1920: Isaac Asimov, Ρωσοαμερικανός συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας.

ΘΑΝΑΤΟΙ

17: Οβίδιος, Ρωμαίος ποιητής.

1915: Armand Peugeot, ιδρυτής της ομώνυμης γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

1953: Guccio Gucci, Ιταλός σχεδιαστής μόδας ιδρυτής του ομώνυμου οίκου μόδας.





Δεν υπάρχουν σχόλια: