20 Δεκεμβρίου, 2013

ΣΕ ΑΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΜΜΕ ΘΑ ΔΙΑΝΕΜΗΘΟΥΝ ΔΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

 

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος δέχτηκε σήμερα το απόγευμα αντιπροσωπεία των Διοικητικών Συμβουλίων της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΠΗΤ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ καθώς και τον Πρόεδρο – Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΛΤΑ κ. Κωστή Μελαχροινό στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής.

Σκοπός της επίσκεψης της αντιπροσωπείας ήταν η υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της Αρχιεπισκοπής και των Ενώσεων, προκειμένου να παρέχει η Αρχιεπισκοπή 300 δέματα με τρόφιμα, μηνιαίως, σε άπορους και άνεργους από τον χώρο των ΜΜΕ, με την ευγενική χορηγία των ΕΛΤΑ, τα οποία αναλαμβάνουν την δωρεάν αποστολή των δεμάτων.

Η αντιπροσωπεία ευχαρίστησε τον Μακαριότατο για την ευγενική προσφορά της Εκκλησίας της Ελλάδος και τόνισε ότι η φιλανθρωπική δράση της, η οποία λόγω της οικονομικής κρίσης έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, αποτελεί πολύτιμη βοήθεια για τους αναξιοπαθούντες και τους άνεργους και συμβάλλει αποφασιστικά στην κοινωνική συνοχή.
 

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ ΣΤΑ ΟΙΝΟΦΥΤΑ

Έχουμε πολλούς θεατές που κρίνουν με ευκολία, αλλά δεν αγωνίζονται" τόνισε σήμερα  ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε εκδήλωση τιμής προς ομάδα Ολυμπιονικών στο Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων, που διοργάνωσε ο αθλητικός όμιλος "Καπετάν Ιωάννης Λιάπης", σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης και το Λύκειο Οινοφύτων. Στην εκδήλωση παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Τανάγρας, εκπρόσωποι αθλητικών συλλόγων, τοπικών φορέων, εκπαιδευτικοί και μαθητές από διάφορα σχολεία της περιοχής.

Οι αθλητές Πύρος Δήμας, Δημοσθένης Ταμπάκος και Θεόδωρος Ιακωβίδης από νωρίς το πρωί επισκέφθηκαν σχολεία της περιοχής και συνομίλησαν με καθηγητές και μαθητές για τις αξίες και τα ιδανικά του αθλητισμού. Στη συνέχεια, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων, ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τους αθλητές λέγοντας πως "οι Ολυμπιονίκες έχουν ένα κοινό σημείο με την πορεία της Εκκλησίας: πρόκειται για το κεφάλαιο θεωρία και πράξη. Αν για παράδειγμα, μιλάμε για αγάπη, αλλά μένουμε μόνο στη θεωρία, δεν κάνουμε τίποτε".

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τις δυσκολίες της εποχής και για όσους μένουν άπραγοι και δεν κάνουν τίποτε για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες.
"Το πρόβλημα της εποχής είναι οι καναπέδες" είπε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε πως "έχουμε πολλούς θεατές που κάθονται και παρατηρούν χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτε και κρίνουν αυτούς που αγωνίζονται". Επισήμανε, ωστόσο, πως χρειάζεται ενότητα και καθαρότητα σε κάθε αγώνα, όπως ακριβώς συμβαίνει και στον αθλητισμό, ενώ με αφορμή την προσπάθεια και τις βάσεις που χρειάζεται ένας αθλητής για να αγωνιστεί, ο Αρχιεπίσκοπος παρότρυνε τους μαθητές να αποκτούν γερές βάσεις και γερά θεμέλια,για να μπορούν να αντέχουν τις δυσκολίες.

Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος πρόσφερε αναμνηστικά δώρα στους αθλητές και τους ζήτησε να στέκονται πλάι στη νέα γενιά. Οι μαθητές της τρίτης λυκείου Οινοφύτων ευχαρίστησαν τον Αρχιεπίσκοπο για την βοήθειά του στην πραγματοποίηση της εκπαιδευτικής τους εκδρομής στην Κρήτη και του πρόσφεραν ένα αναμνηστικό δώρο από την ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Χανίων λέγοντάς του: "

Η έμπρακτη συνδρομή σας σε μία εποχή που η Εκκλησία προσφέρει πολύτιμο κοινωνικό έργο, στηρίζοντας οικογένειες που πλήττονται από την οικονομική κρίση, έδωσε τη δυνατότητα σε όλους να λάβουμε τα παιδαγωγικά ερεθίσματα αυτής της εκδρομής και να επιστρέψουμε γεμάτοι όμορφες αναμνήσεις".

 







ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ κ.κ. ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ


ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Αρ. πρωτ. 4850                                                
Αθήνα13 - 12 - 2013

Θέμα: «Σε απομόνωση ο έκπτωτος Πατριάρχης Ειρηναίος»

Κύριε Υπουργέ,

Κατά τη διάρκεια της εκκλησιαστικής κρίσης που ξέσπασε στους κόλπους του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, από το Μάιο του 2005 μέχρι και τα τέλη του 2007, γίναμε μάρτυρες μιας αλλαγής Πατριάρχου σε αντίθεση με όλους τους ισχύοντες νόμους.

Η εκθρόνιση του Πατριάρχου Ειρηναίου και η εκλογή ενός νέου σε αντικατάστασή του έγινε χωρίς να πληρούνται οι όροι των εκκλησιαστικών και πολιτειακών νόμων.

Οι κατηγορίες που του αποδόθηκαν δεν έχουν αποδειχθεί μέχρι σήμερα αφού το πόρισμα της νομικής υπηρεσίας της Παλαιστινιακής Αρχής, αλλά και το πόρισμα του Υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδος αθώωσε και δεν καταλόγισε καμιά παράνομη οικονομική συναλλαγή ή υπεξαίρεση χρημάτων από τον Πατριάρχη Ειρηναίο.

Σήμερα, ο Πατριάρχης Ειρηναίος, έξι χρόνια μετά βρίσκεται ακούσια έγκλειστος - φυλακισμένος σε κελί στο Πατριαρχείο, δεν μπορεί να βγει ποτέ έξω, ενώ δεν επιτρέπουν σε κανέναν να τον επισκεφθεί ακόμα δε και σε γιατρούς, τους οποίους κατά καιρούς χρειάζεται. Σημειωτέον ότι η τροφή του μεταφέρεται στο κελί του με καλαθάκι.

Ερωτάστε:

1.Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Ελληνική Κυβέρνηση για να άρει τις ολέθριες για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και απάνθρωπες για τον Πατριάρχη Ειρηναίο συνέπειες;

2.Γιατί ενώ τα κατηγορητήρια κατέπεσαν και ενώ θεωρήθηκε αθώος και απαλλαγμένος από κάθε κατηγορία οδηγήθηκε σε αυτή τη δυσχερή θέση;

3.Γνωρίζετε για τις αγοραπωλησίες, στα λεγόμενα φιλέτα στην περιοχή των Παλαιστινίων, που έχουν γίνει εις βάρος του Πατριαρχείου και της χώρας μας, μετά τη διαδοχή του «έκπτωτου» Ειρηναίου;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ
ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ


ΔΕΝ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΜΑΖΙ (ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ)


Αντώνης Κάντας. Πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ. Δεξί χέρι του Ακη Τσοχατζόπουλου. Σε λογαριασμούς υπεράκτιων εταιριών σε τράπεζα της Σιγκαπούρης βρέθηκαν 14.000.000 δολάρια, τα οποία του ανήκουν. Το παραδέχτηκε ο ίδιος ενώπιον του ανακριτή. Οπως έγραψε η «δημοκρατία», οι συνήγοροί του υποστηρίζουν ότι ο κ. Κάντας προτίθεται να επιστρέψει αυτά τα χρήματα και επιπλέον 2.000.000 δολάρια, που δέχεται ότι «έλαβε ως μίζα για την προμήθεια από το Ελληνικό Δημόσιο εξοπλιστικών προγραμμάτων».

Είναι προφανές ότι ο κ. Κάντας βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση και δεν επιθυμεί να τερματίσει τον βίο του έγκλειστος σε ελληνική φυλακή. Γι' αυτό φροντίζει να συνεργαστεί με τις Αρχές και να παρέχει πληροφορίες και χρήματα ώστε να ελαφρύνει τη θέση του. Αν τα πράγματα εξελιχθούν ως αναμένεται και ανοίξουν τα σφραγισμένα χείλη των υπόπτων, των υποδίκων, των κρατουμένων, τότε αυτά που υποπτευόμασταν θα ξεδιπλωθούν ενώπιόν μας σε όλη τους την έκταση.

Επίσης είναι ξεκάθαρο ότι η περίπτωσή του είναι ο όνυξ της λεόντειας διαφθοράς που κατασπάραξε τα διαθέσιμα του κράτους, αφαίμαξε τους πολίτες και διαμοίρασε τα ιμάτια της εθνικής ανεξαρτησίας στους ξένους τοκογλύφους. Πίσω, δίπλα και πέρα από πρόσωπα όπως ο Αντώνης Κάντας βρίσκονται οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους. Οι εκλεγμένοι διαχειριστές της εξουσίας. Οι «λαοπρόβλητοι» απατεώνες που πρόδωσαν την πατρίδα και τον λαό για να συγκεντρώσουν χρήματα και ετερόφωτη ισχύ.

Για κάθε δολάριο ή ευρώ μίζας που λάμβαναν, οι προμηθευτές του Ελληνικού Δημοσίου φρόντιζαν να κερδίζουν τουλάχιστον τα δεκαπλάσια - όπως γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις διαφθοράς στον πλανήτη. Κι από την άλλη, υπάρχουν ακόμα διάφοροι προκλητικοί, νυν και πρώην πολιτικοί παράγοντες του τόπου, που ισχυρίζονται ότι «τα φάγαμε όλοι μαζί». Οπως αποδεικνύουν τα εκατομμύρια του Αντώνη Κάντα, οι ταγοί μας τα έφαγαν μόνοι τους και όλοι μαζί πληρώνουμε τον λογαριασμό. Οσοι συνεχίζουν να αμφιβάλλουν δεν έχουν παρά να κάνουν ακόμη λίγη υπομονή. Ολα θα φανερωθούν...

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ


Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Με τη φαντασία μας να γυρίζουμε 2000 και χρόνια πίσω. Πόσο θάμβος θα μας είχε καταλάβει: μία βδομάδα, και ο κόσμος έγινε αλλιώτικος! Ο κόσμος, που για χιλιάδες χρόνια έμοιαζε με το απολωλός πρόβατο, είναι τώρα το πρόβατο που ο Υιός του Θεού, ο Υιός του ανθρώπου, το βρήκε, και το πήρε στους ώμους Του. Το αγεφύρωτο κενό που η αμαρτία είχε δημιουργήσει μεταξύ του Θεού και του ανθρώπου, αρχίζει τώρα να γεφυρώνεται. Ο Θεός μπήκε στην ιστορία, έγινε ο Ίδιος άνθρωπος. Ο Θεός ανέλαβε τη σάρκα μας, και όλα τα ορατά πράγματα, αυτά που μέσα στην τυφλότητά μας θεωρούμε νεκρή ύλη, αδρανή, μπορούν στο δικό Του Σώμα να αναγνωρίσουν τον ένδοξο εαυτό τους. Κάτι εντελώς καινούριο έχει συμβεί και ο κόσμος δεν είναι πια ο ίδιος.

Υπάρχει όμως και μία άλλη πτυχή της Ενσάρκωσης. Ο Θεός έγινε άνθρωπος, αλλά δια του Χριστού είπε κρίσιμες αλήθειες, που σταδιακά όπως το προζύμι που πέφτει στη ζύμη - επρόκειτο να αλλάξουν τον κόσμο. Ο Θεός μας αποκάλυψε το μεγαλείο του ανθρώπου. Το γεγονός ότι ο Χριστός έγινε άνθρωπος ήταν, είναι και θα παραμείνει για πάντα μία ένδειξη ότι ο άνθρωπος είναι τόσο πελώριος, τόσο μυστηριωδώς βαθύς, ώστε όχι μόνο μπορεί να περιέχει - ως ναός - τη θεία παρουσία, αλλά μπορεί και να ενωθεί με τον Θεό, να γίνει «θείας κοινωνός φύσεως», κατά τον Απόστολο Πέτρο. 

Και ακόμη, όσο πολύ κι αν παρεξέκκλινε ο άνθρωπος από την κλήση του, όσο ανάξιος κι αν έγινε γι’ αυτήν, ποτέ δεν θα έχει μία σχέση με τον Θεό κατώτερη από αυτή της πατρότητας και δεν θα πάψει ποτέ να έχει τη θέση του υιού ή της θυγατέρας του Υψίστου.[…] Και πάλι, αυτό που φανερώνεται εν Χριστώ και δια του Χριστού είναι ότι αυτό που έχει υπέρτατη σημασία είναι το κάθε πρόσωπο ξεχωριστά, ότι ζει και πεθαίνει για τον καθένα μας, ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι μάζες αλλά ο κάθε άνθρωπος.[…]

Και κατόπιν εισήγαγε ή μάλλον εξήγγειλε μία νέα δικαιοσύνη, όχι την κατανεμητική ή κολαστήρια δικαιοσύνη του νόμου. Όταν μας λέει «εάν μη περισσεύση η δικαιοσύνη υμών πλείον των Γραμματέων και των Φαρισαίων, ου μη εισέλθητε εις την βασιλείαν των ουρανών» (Ματθ. 5, 20), αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο ο Θεός αντιμετωπίζει τον καθένα από μας. Μας αποδέχεται όπως είμαστε. Αποδέχεται τον καλό και τον κακό, χαίρεται για τον καλό και πεθαίνει εξ αιτίας και για χάρη του κακού. Κι αυτό ακριβώς μας καλεί να θυμόμαστε: τι μάς καλεί να γίνουμε και πώς θέλει να συμπεριφερόμαστε - όχι μόνο μέσα στον κύκλο των Χριστιανών αλλά σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Να βλέπουμε κάθε άνθρωπο μ’ αυτό το είδος της δικαιοσύνης, όχι κριτικά και επικριτικά. Στο πρόσωπο του καθενός να ατενίζουμε την ομορφιά την οποία ο Θεός αποτύπωσε επάνω του και την οποία ονομάζουμε εικόνα Του. Να τιμούμε αυτή την ομορφιά, να εργαζόμαστε ώστε η ομορφιά αυτή να αναδειχθεί σε όλη της τη δόξα, αποβάλλοντας ό,τι είναι κακό και σκοτεινό. Και καθώς εμείς θα αναγνωρίζουμε την ομορφιά αυτή στον άλλο, θα της δίνουμε τη δυνατότητα να γίνει πραγματικότητα και τελικά να επικρατήσει.Μας δίδαξε ακόμη μια αγάπη την οποία ο αρχαίος κόσμος δεν γνώριζε, και ο σύγχρονος τόσο πολύ φοβάται: 

Μια αγάπη που δέχτηκε να γίνει τρωτή, αβοήθητη, δοτική, θυσιαστική, μια αγάπη που δίνει όχι μόνο ό,τι μετρά, μια αγάπη που δίνει όχι μόνο ό,τι κατέχει αλλά και τον εαυτό της τον ίδιο. Να τι έφερε το Ευαγγέλιο και η Ενσάρκωση στον κόσμο και αυτά έμειναν. Ο Χριστός είπε «το φως εν τη σκοτία φαίνει και η σκοτία αυτό ου κατέλαβε»- δεν μπορεί να το σβήσει! Και το φως αυτό φωτίζει και θα φωτίζει, αλλά θα επικρατήσει μόνον αν αναλάβουμε να γίνουμε εμείς οι αγγελιαφόροι του, οι τηρητές των εντολών της δικαιοσύνης και της αγάπης, αν ενστερνιστούμε το όραμα του Θεού για τον κόσμο και πιστέψουμε σ’ αυτό με όλη τη βεβαιότητα και την ελπίδα μας, τη μόνη δύναμή μας για να βοηθήσουμε τους άλλους να κάνουν αρχή. 

Αλλά για να ξεκινήσουν οι άλλοι, πρέπει να δουν τη δική μας καινότητα. Ο κόσμος άρχισε να ανανεώνεται όταν ο Θεός ενώθηκε με τον άνθρωπο, όταν ο Λόγος έγινε Σάρξ. Δική μας αποστολή είναι να αποκαλύψουμε αυτό το καινούριο, τη λαμπρότητα και το μεγαλείο του Θεού μέσα στο σκοτάδι ή το μισοσκόταδο αυτού του κόσμου.





B.ΠΟΥΤΙΝ: "ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΧΑΡΗ ΣΤΟΝ ΧΟΝΤΟΡΚΟΦΣΚΙ"


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε ότι σύντομα θα δώσει χάρη στον έγκλειστο πρώην μεγιστάνα Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. Ο πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε ότι έλαβε προ ημερών αίτηση του κ. Χοντορκόφσκι, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή εδώ και μια δεκαετία, στην οποία ο τελευταίος του ζητεί τη χορήγηση χάριτος για ανθρωπιστικούς λόγους.

Εκπρόσωποι του τελευταίου, ωστόσο, αρνούνται ότι έχει υπάρξει τέτοια αίτηση. Ο κ. Χοντορκόφσκι, ο οποίος από πολλούς θεωρείται πολιτικός κρατούμενος και επιμένει στην αθωότητά του, αποφυλακίζεται σε κάθε περίπτωση τον ερχόμενο Αύγουστο. Ο 50χρονος πρώην επιχειρηματίας και ο συγκατηγορούμενός του Πλάτον Λέμπεντεφ είχαν καταδικαστεί για κλοπή πετρελαίου και ξέπλυμα χρήματος το 2010.

Οι δύο άνδρες ήδη βρίσκονταν υπό κράτηση για φοροδιαφυγή. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ασκήσει κριτική στις δίκες, ωστόσο είχε απορρίψει τις αιτιάσεις ότι είχαν πολιτικά κίνητρα. Ο πάλαι ποτέ επικεφαλής του -ανύπαρκτου πλέον– κολοσσού του πετρελαίου Yukos ήταν κάποτε ο πλουσιότερος άνδρας της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον κ. Πούτιν, η μητέρα του κ. Χοντορκόφσκι είναι άρρωστη.

ΠΩΣ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ Ο ΑΣΤΕΡΑΣ


Ο παραιτηθείς λόγω του σκανδάλου διαφθοράς που συγκλονίζει την Τουρκία τις δύο τελευταίες ημέρες   υπουργός επί  ευρωπαϊκών υποθέσεων Egemen Bagis είναι ο άνθρωπος  ο οποίος είχε αναλάβει τα τέσσερα τουλάχιστον τελευταία χρόνια να ανοίξει τα ελληνικά «κανάλια» στον όμιλο Dogus (ο οποίος ελέγχεται από τον Τούρκο μεγιστάνα Ferit Sahenk) κατ΄ εντολή  του ίδιου του Τούρκου πρωθυπουργού R.T. Erdogan.

Αυτό ουσιαστικά συνάγεται από τα «έργα και τις ημέρες» του E. Bagis στην Ελλάδα και τις πολλές επισκέψεις του (Νοέμβριος 2009, Οκτώβριος 2010, Μάιος 2011, Ιανουάριος 2012, Οκτώβριος 2013) ιδιωτικές οι περισσότερες) όπου εκτός του γεγονότος ότι αλώνιζε κυριολεκτικά τη δυτική Θράκη -εξυπηρετώντας τα σχέδια του τουρκικού προξενείου, στο περιθώριο αυτό των επισκέψεών του είχε και συναντήσεις με διάφορους κύκλους οικονομικούς και πολιτικούς εντός της χώρας.. Λόγω της ιδιότητάς  του ο Ε. Bagis  αλλά και λόγω της υποτελούς πολιτικής των κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμου και Σ. Σαμαρά είχε μετατρέψει την Αθήνα σε «δεύτερο σπίτι» του κατά κανόνα με ιδιωτικές επισκέψεις και συναντήσεις  με Έλληνες υπουργούς και υφυπουργούς του κύκλου των οικονομικών υπουργείων.

Σε αυτούς ο E.; Bagis  προωθούσε βάσει εντολών βέβαια τον όμιλο Dogus ως τον πλέον αξιόπιστο εταίρο για επενδύσεις στην Ελλάδα! Να σημειωθεί βέβαια πως ο τουρκικός όμιλος DOGUS Holding A.S, είναι το ίδιο το τουρκικό κράτος ένας από τους μεγαλύτερους στον τραπεζικό, βιομηχανικό, κατασκευαστικό και τουριστικό τομέα στην Τουρκία με απολήξεις σε όλα τα κλιμάκια του τουρκικού κρατικού μηχανισμού και του τουρκικού “βαθέως” κράτους, μέρος του οποίου βέβαια αποτελεί και ο E. Bagis. Το ερώτημα βέβαια είναι πως απλά τους συναντούσε ή ακολουθούσαν και τα «βαλιτσάκια» κάτι που θεωρούμε απόλυτα βέβαιο από την στιγμή, και όπως αποκαλύπτεται στην Τουρκία, αυτή ήταν η δουλειά του Τούρκου υπουργού ευρωπαϊκών υποθέσεων: Δηλαδή να συλλέγει και να μοιράζει «βαλιτσάκια» με δολάρια και ευρώ κάνοντας ουσιαστικά τον ενδιάμεσο σε διάφορες «μπίζνες».

Κατά αυτόν ακριβώς τον τρόπο κατέληξαν στον όμιλο Dogus Holding A.S τέσσερις μαρίνες σε Κέρκυρα, Λευκάδα και Πελοπόννησο όπως βέβαια και ο Αστέρας. Δεν θέλουμε φυσικά να προσάψουμε καμία κατηγορία αλλά πριν κλείσει η αγοραπωλησία του Αστέρα, ο Bagis είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη ενώ τον Οκτώβριο του 2013 συναντήθηκε με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και ένα στέλεχος του υπουργειου Ανάπτυξης. Τα στοιχεία που έχουμε είναι ακλόνητα και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Βελτιώσεις στη νομοθετική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς θα ζητήσουν το μεσημέρι από τον Κωστή Χατζηδάκη οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ στάση αναμονής τηρεί η ΔΗΜΑΡ. Το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το πρωί της Παρασκευής, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί το Σάββατο. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκρούεφσκι ρίχνει ευθείες βολές κατά του έλληνα ομολόγου του για τη στασιμότητα της πορείας της χώρας του προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Την δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος στον χώρο του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Θεσσαλονίκης προβλέπει Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφεται σήμερα, Παρασκευή, μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης, της ΓΑΙΑΟΣΕ και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Έξω από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λ.Γρηγοράκου βρέθηκαν δεκάδες μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ το πρωί της Παρασκευής για να του ψάλλουν τα «κάλαντα», εν όψει του διαλόγου για τη διαδημοτική κινητικότητα. Ο κ. Γρηγοράκος επέρριψε ευθύνες για την ένταση σχετικά με τη διαδημοτική κινητικότητα στο δήμαρχο Αθηναίων Γ.Καμίνη, λέγοντας ότι είναι ανασφαλής εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου. Η μελέτη του κ. Γρηγοράκου φτιάχθηκε στο πόδι, απάντησε ο κ. Καμίνης. Συνεδριάζει εκ νέου την Παρασκευή συνεδριάζει η σύγκλητος του ΕΚΠΑ για να εξετάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ίδρυμα μετά την απόφαση της Νομικής να χαθεί οριστικά το εξάμηνο. Εν τω μεταξύ, ο πρύτανης Θ.Πελεγρίνης έχει κληθεί στον εισαγγελέα να δώσει εξηγήσεις για τη στάση του κατά τη διάρκεια της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων.

Κόσμος

Τους 81 έφτασαν οι τραυματίες από την κατάρρευση της οροφής του γνωστού θεάτρου Apollo στο Λονδίνο, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η παράσταση. Επτά άτομα νοσηλεύονται με σοβαρά τραύματα, ενώ η Αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος. Το Apollo Theatre χτίστηκε το 1901 και έχει χωρητικότητα 775 θεατών.  Υπεγραφή το πρωί της Παρασκευής από τον Βλαντιμίρ Πούτιν το προεδρικό διάταγμα χορήγησης χάρης στον άλλοτε μεγιστάνα των πετρελαίων και επικριτική του Κρεμλίνου, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. Σύμφωνα με ρωσικό δημοσίευμα, ο Χοντορκόφσκι πιέστηκε από τις μυστικές υπηρεσίες να καταθέσει σχετικό αίτημα.

Το Δεκέμβριο του 1963 ξεκίνησε στην Φραγκφούρτη η Δίκη του Άουσβιτς. Στην αίθουσα ήρθαν κατά πρόσωπο επιζώντες με πρώην βασανιστές. H Γερμανία συζήτησε για πρώτη φορά για τα εγκλήματα του Ολοκαυτώματος. Νεκροί από τις σφαίρες αγνώστων έπεσαν ο δήμαρχος πόλης των Φιλιππίνων, η σύζυγός του και άλλα δύο άτομα στην είσοδο του διεθνούς αερολιμένα της Μανίλα. Μεταξύ των θυμάτων είναι και ένα βρέφος 18 μηνών. O δήμαρχος είχε γλιτώσει άλλων δύο δολοφονικών επιθέσεων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής διέταξε την καταβολή αποζημίωσης σε πληγέντες από το καταστροφικό τσουνάμι που χτύπησε τις ακτές της χώρας το 2010, την μεταβατική περίοδο μεταξύ της πρώτης θητείας της Μισέλ Μπατσελέτ και του απερχόμενου (πλέον) προέδρου Πινιέρα. Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από χιλιάδες άτομα.

Οικονομία

Στην καταβολή της δεύτερης δόσης του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών. Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε μέσω twitter ότι η δεύτερη καταβολή του πετρελαίου θέρμανσης βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας και ότι η τελική πληρωμή θα ανέρχεται σε 37,5 εκατ. ευρώ.

Διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, Αξιοποίηση Ιδιωτικής Περιούσιας του Δημόσιου και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» που κατατέθηκε χθες στη Βουλή τροποποιεί το Ν. 3986/2011 που ρυθμίζει τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ και προβλέπει πως πλέον το Ταμείο δεν θα έχει την υποχρέωση να κοινοποιεί για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο συμβάσεις που δεν ξεπερνούν το ποσό του 1.000.000. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως η σχετική ρύθμιση αποσκοπεί στην ελάφρυνση του Ελεγκτικού Συνεδρίου από το φόρτο εργασίας, αλλά και στην επιτάχυνση διαδικασιών που έμπλεκαν στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας, χωρίς ουσιαστικά να τίθεται ζήτημα νομιμότητας.

Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε «ΑΑ+» από «ΑΑΑ», με σταθερές προοπτικές, προχώρησε ο οίκος Standard & Poor’s. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ έχουν γίνει πιο «αμφιλεγόμενες», υποδηλώνοντας αύξηση του ρίσκου για τη στήριξη της ΕΕ από κάποια κράτη-μέλη.

Αθλητισμός

Ο Άρης δεν κατάφερε να νικήσει ούτε τον Αστέρα Τρίπολης (Άρης - Αστέρας Τρίπολης 1-1) στο «Κλεάνθης Βικελίδης» με τον Αγκάνθο να αστοχεί σε πέναλτι πριν ισοφαρίσει για τους γηπεδούχους στο 65' και ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο της Σούπερ Λιγκ χωρίς εντός έδρας νίκη και όντας στην τελευταία θέση της βαθμολογίας. Νωρίτερα, ο Πανιώνιος πήρε σημαντική νίκη στο 84' επί της Βέροιας (Πανιώνιος - Βέροια 2-1) και πήρε βαθιά ανάσα ξεφεύγοντας από τις τελευταίες θέσης της βαθμολογίας.

Δεν ανέδειξε νικητή το παιχνίδι ανάμεσα στον Άρη και στον Αστέρα Τρίπολης (1-1), με το οποίο έπεσε η «αυλαία» της 16ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Ο Σέτι στο 37' έδωσε το προβάδισμα στους Αρκάδες, ενώ στο 65' ο Αγκάνθο διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα. Η παραλιακή πόλη Αρακαζού, στην Ανατολική Βραζιλία, θα είναι η βάση της Εθνικής ομάδας στο Μουντιάλ όπως ενημέρωσε η ΕΠΟ.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

1821:Αρχίζει κοντά στην περιοχή της Επιδαύρου η πρώτη Εθνοσυνέλευση που θα αποφασίσει για το πολίτευμα της Ελλάδας.

1933:Οι αρχές του Βερολίνου ετοιμάζονται να στειρώσουν 400.000 Γερμανούς που πάσχουν από κληρονομικά νοσήματα.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1957:Άννα Βίσση, super star κυπριακής καταγωγής του ελληνικού λαϊκού πενταγράμμου.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1806:Ζώης Καπλάνης. εθνικός ευεργέτης και ιδρυτής της ομώνυμης σχολής των Ιωαννίνων.

1968:John Steinbeck, Αμερικανός συγγραφέας που τιμήθηκε το 1962 με Nobel Λογοτεχνίας.