22 Νοεμβρίου, 2013

ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2014


Μείωση περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων σε σχέση με φέτος έχει καταφέρει, η διοίκηση των Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος στον Προϋπολογισμό που έχει καταρτίσει για το έτος 2014.  

Η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην Εκκλησία της Ελλάδος και με τις επίπονες προσπάθειες του Προέδρου των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας Μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Βασιλείου και της ομάδας που τον πλαισιώνει κατάφεραν να μειώσουν τα έξοδα και να σταθεροποιήσουν τα έσοδα της Ιεράς Συνόδου.

Η Αρχιγραμματεία, η Ε.Κ.Υ.Ο., οι 27 συνοδικές και ειδικές συνοδικές επιτροπές, η μηχανοργάνωση, τα συστήματα πληροφορικής, ο τομέας επιχορηγήσεων στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας και σε φοιτητές, το Ραδιόφωνο και το Διαδίκτυο έχουν μειώσει κατά πολύ τις δαπάνες τους και τα ποσά που τους αναλογούν δεν έχουν καμία σχέση με τα όσα διέθεταν πριν μερικά χρόνια. 

Ο Προϋπολογισμός για το τρέχον έτος προέβλεπε πως τα έσοδα θα ανέρχονταν στα 14.420.600 ευρώ και τα έξοδα στα 15.374.000 ευρώ, εκ των οποίων τα δύο εκατομμύρια ήταν φόροι και τα 4,5 εκατομμύρια δόσεις δανείων. Ο προϋπολογισμός δεν εκτροχιάστηκε παρά τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν μέσα στο 2013 και λίγο έλειψαν να αφήσουν απλήρωτους ακόμη και τους εργαζόμενους της Εκκλησίας.

Με την καθοδήγηση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και τις συνεχείς προσπάθειες του Μητροπολίτη Ελασσώνος και των συνεργατών του, επισημαίνουν συνοδικοί παράγοντες, ο Προϋπολογισμός για το επόμενο δωδεκάμηνο μειώθηκε στο ελάχιστο δυνατό ώστε να μπορέσουν να μην βρεθούν σε αδιέξοδο, καθώς το πρόβλημα ρευστότητας εξακολουθεί να παραμένει εντονότατο.


ΚΥΠΡΟΣ: «ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΓΙΑ ΕΝΙ - CΟGAS


Να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με την κοινοπραξία της ιταλικής εταιρίας ΕΝΙ και της κορεατικής CΟGAS αποφάσισε το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο, για εντοπισμό υδρογονανθράκων στα τεμάχια πέντε και έξι, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (AOZ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. H περίοδος, για τον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων, λήγει στις 2 Δεκεμβρίου, ενώ, εάν κριθεί αναγκαίο, μπορεί να παραταθεί για έναν μήνα.

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, αναμένεται να αποστείλει σήμερα επιστολή στην κοινοπραξία για την έναρξη διαπραγμάτευσης για τα συγκεκριμένα τεμάχια. Σε περίπτωση που δεν αποδεχθεί η ENI- COGAS να προσέλθει για διαπραγμάτευση, τότε θα λήξει ο δεύτερος γύρος και εναπόκειται στην κυβέρνηση να αποφασίσει πότε θα ανοίξει τον τρίτο γύρο.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Μετά την έκδοση των τελικών πινάκων για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων, ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος κάλεσε σε συνάντηση στις 13:00 σήμερα, Παρασκευή, τους πρυτάνεις των ανοιχτών ΑΕΙ, αλλά -τελικά- και τον πρύτανη του κλειστού Πανεπιστημίου Αθήνας, καθώς και τους διοικητικούς υπαλληλους, για να ανοίξει ο διάλογος για την... επόμενη ημέρα στα ΑΕΙ. Οι διοικητικοί υπάλληλλοι δεν φαίνεται διατεθειμένοι να προσέλθουν στο διάλογο, ενώ εκκρεμεί η απόφαση των πρυτάνεων.

Ο έλληνας πρωθυπουργός πρόκειται να θέσει στη συνάντησή του με την γερμανίδα καγκελάριο το θέμα του χρέους με «όπλο» το πρωτογενές πλεόνασμα, ζητώντας μείωση των επιτοκίων στα δάνεια στήριξης ή επιμήκυνση της αποπληρωμής τους, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται η Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα αναφέρει ωστόσο πως το μήνυμα που έχει εκ των προτέρων δώσει η Άνγκελα Μέρκελ είναι σαφές, σημειώνοντας πως ναι μεν έχουν συντελεστεί αλλαγές, αλλά «αυτό δεν σημαίνει πως έχουν γίνει όλα».

Με το «χαρτί» του πρωτογενούς πλεονάσματος προσέρχεται ο Αντώνης Σαμαράς στην κρίσιμη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο. Η ελληνική πλευρά χαρακτηρίζει «σημαντικό βήμα» το μήνυμα στήριξης από την καγκελάριο την παραμονή της συνάντησης, χωρίς πάντως να καλλιεργούνται υψηλές προσδοκίες, στο μέτρο που η διαπραγμάτευση με την τρόικα παραμένει ανοιχτή και το Βερολίνο δεν φαίνεται διατεθειμένο να αναμειχθεί.

Το αυτοκίνητο γραμματέα της πρεσβείας της Λιβύης στην Αθήνα καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ άλλα τρία οχήματα υπέστησαν σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης σε ημιυπόγειο γκαράζ τριώροφης πολυκατοικίας, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 63 στο Χαλάνδρι. Ένας 30χρονος ειδικός φρουρός, που υπηρετεί σε υπηρεσία της Αττικής, καθώς και τρία ακόμα άτομα, ένας 30χρονος ημεδαπός και δύο αλλοδαποί 19 και 21 ετών, συνελήφθησαν για ληστεία σε βάρος αλλοδαπών στο Αιγάλεω.

Κόσμος

Συνολικά 21 άτομα έχουν ανασυρθεί νεκρά από τα συντρίμμια του πολυκαταστήματος στην πρωτεύουσα της Λετονίας, όμως οι Αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς είναι ακόμα άγνωστο πόσοι άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια. Σοκαρισμένη η βρετανική κοινή γνώμη παρακολουθεί τις εξελίξεις στην υπόθεση των τριών γυναικών, που κρατούνταν ως σκλάβες επί 30 χρόνια σε «ένα συνηθισμένο σπίτι» του Λονδίνου. «Δεν έχω συναντήσει ποτέ παρόμοια περίπτωση» δήλωσε έκπληκτος και ο επικεφαλής των ερευνών. Πάντως, οι ιδιοκτήτες του σπιτιού αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση.

Ένας εμιγκρές από τη Ρωσία στεκόταν στις 22 Νοεμβρίου του 1963 στο πλήθος Αμερικανών στην Ελμ Στριτ του Ντάλας με μία κάμερα, περιμένοντας την οχηματοπομπή του αμερικανού προέδρου. Ο Αμπραχάμ Ζαπρούντερ δεν φανταζόταν πως τότε κατέγραφε τη δολοφονία του Κένεντι, σε ένα βίντεο που πούλησε -πετυχαίνοντας να μην δημοσιευτεί το ένα εκείνο καρέ που έδειχνε την στιγμή του θανάτου του Κένεντι. Πενήντα χρόνια μετά, οι ΗΠΑ θυμούνται τη δολοφονία και ακόμη στέκονται με δέος μπροστά στο διαβόητο καρέ 313. Εκδηλώσεις σε μνήμη του JFK σε Ντάλας και Ουάσινγκτον.

Φωτιές άναψε στην ισπανική κυβέρνηση η απόφαση της δικαιοσύνης να ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά επιφανών ηγετών της Κίνας για δολοφονίες στο Θιβέτ. Το θέμα έχει προκαλέσει την οργή του Πεκίνου και η ισπανική διπλωματία τρέχει τώρα να προλάβει τα χειρότερα. Χιλιάδες αστυνομικοί, χωροφύλακες και άλλα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Πορτογαλίας διαδήλωσαν στη Λισαβόνα, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2014.

Οικονομία

Συνολικά το ΣΔΟΕ στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2013 ξεπέρασε το στόχο των 16.695 προγραμματισμένων ελέγχων, διενεργώντας συνολικά 24.358 ελέγχους σε επιλεγμένες επιχειρήσεις. Στους εν λόγω ελέγχους διαπιστώθηκαν και βεβαιώθηκαν 358.622 παραβάσεις σε 11.494 παραβάτες, ήτοι 31 περίπου παραβάσεις ανά περίπτωση και το μέσο ποσοστό παραβατικότητας διαμορφώθηκε στο 47% !Το «πράσινο φως» να προχωρήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία σε κατασχέσεις - εξπρές περιουσιακών στοιχείων -μέσω της αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών- ανάβει με εγκύκλιό του το υπουργείο Εργασίας.

Το σύνολο των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζει τα 15 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλετών κινείται στο ένα εκατομμύριο άτομα. Μαχαίρι στις δαπάνες, που υποχωρούν κατά 3,2 δισ. ευρώ το 2014, ή 6,1%, έναντι του 2013 και διαμορφώνονται στα 49,448 δισ. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2014. Τα κύρια θύματα θα είναι ο τομέας της υγείας και του φαρμάκου, τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και οι καταναλωτικές και άλλες δαπάνες των υπουργείων.

Αθλητισμός

Το ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο αποτελεί μία από τις πιο αμφιλεγόμενες φυσιογνωμίες εκτός αγωνιστικών χώρων, είναι μια πραγματικότητα, καθώς ο Πορτογάλος σούπερ σταρ είτε θα απολαμβάνει την απόλυτη λατρεία των θαυμαστών του, είτε θα δέχεται το μίσος των «ορκισμένων εχθρών» του. Το βράδυ της Τρίτης οι Σκανδιναβοί προκάλεσαν τον Κριστιάνο με... σεξουαλικά υπονοούμενα σε διαφημιστική πινακίδα που βρισκόταν στο γήπεδο, αλλά εκείνος αφού τους αποστόμωσε με τα τρία γκολ που πέτυχε, στη συνέχεια τους... έλουσε και σε κλαμπ της Στοκχόλμης.

Αυτό και αν είναι αρνητική διαφήμιση! Οι Βραζιλιάνοι βαρόνοι των ναρκωτικών φαίνεται ότι εκτός από επικίνδυνοι είναι και ιδιαίτερα ευρηματικοί, αφού στην προσπάθεια να μοσχοπουλήσουν τον «θάνατο» στα πεζοδρόμια, σκέφτηκαν να βάλουν το πρόσωπο του Βραζιλιάνου σταρ του ποδοσφαίρου, Νεϊμάρ στα φακελάκια. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από το να «δηλώσουν» ότι πουλάνε κορυφαίας ποιότητας κοκαΐνη, όπως ομολόγησε ένας από τους «ντίλερ» που συνελήφθη την Πέμπτη στους δρόμους του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Πόσες φορές δεν έχουμε διαβάσει συνθήματα σε τοίχους που αναγράφονται από τους οπαδούς της και προϊδεάζουν τον κόσμο για το μεγαλείο της ομάδας που ξεφεύγει από τα στενά όρια της χώρας που εδρεύει και... χρωματίζει τον παγκόσμιο χάρτη. Σε αυτή τη λογική, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δημοσίευσε μία όμορφη ιστορία που θα μπορούσε να έχει τίτλο το «ΠΑΟΚ παντού»! Συγκεκριμένα, στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου, υπάρχει ένα μικρό αφιέρωμα στην ιστορία μιας παρέας εργατών που δουλεύουν στις κατασκευές δημόσιων έργων στη Λιβύη και όχι μόνο δηλώνουν ΠΑΟΚ, αλλά εργάζονται φορώντας και τις φόρμες της ομάδας...


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

1897: Υπογράφεται η συνθήκη ειρήνης της Κωνσταντινούπολης και έτσι τερματίζεται επίσημα ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897.

1963: Δολοφονείται στο Dallas του Texas, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, John Fitzgerald Kennedy.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1890: Charles de Gaulle, εμβληματική στρατιωτική και πολιτική φυσιογνωμία της Γαλλίας, που διετέλεσε πρόεδρος της χώρας επί 11 συναπτά έτη (1958-1969).

1940: Terry Gilliam, Αμερικανός σκηνοθέτης μέλος της κωμικής ομάδας “Monty Pythons”.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1916: Jack London, Αμερικανός συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας.

1963: Aldous Huxley, σημαντικός Άγγλος συγγραφέας.




Η ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΔΡΑΧΜΗ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ...


H ευλογημένη δραχμή των Ελλήνων, το νόμισμα που κράτησε όρθια τη χώρα και στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας της, μπορεί να ανήκει στο παρελθόν αλλά καλό είναι να θυμόμαστε την δύναμη και την αγοραστική της αξία σε σχέση με το ευρώ που ξεφτίλισε τα πάντα:

Τι αγοράζαμε με 1000 δραχμές το 1999:

Τσιγάρα αμερικάνικα: 400 δραχμές.

Τυρόπιτα: 100 δραχμές.

Καφές φραπόγαλο: 450 δραχμές

Νερό μικρό μπουκάλι: 50 δραχμές

Σύνολο χίλιες δραχμές κι όλα αυτά, με βασικό μισθό 170 χιλιάδες δραχμές.

Σήμερα τα ίδια προϊόντα κοστίζουν:

Τσιγάρα αμερικάνικα: 4,50 ευρώ.

Τυρόπιτα 1,8 ευρώ

Καφές φραπόγαλο: 3 ευρώ.

Νερό μικρό μπουκάλι: 0,50 ευρώ

Σύνολο 9,9 ευρώ, δηλαδή 3.250 δραχμές, με βασικό μισθό 480 ευρώ. Δηλαδή σε δραχμές 163.000 (περίπου όσο και το 1999).

Απλά 14 χρόνια μετά, το κόστος ζωής υπερτριπλασιάστηκε, ο βασικός μισθός μειώθηκε και για το 30% του ελληνικού εργατικού δυναμικού δεν υπάρχει ούτε αυτός ο μισθός της πείνας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ


Όλα τα πράγματα, τα επινοήματα, οι καταστάσεις, τα σχέδια και οι προσδοκίες των ανθρώπων, ακόμα και στον φθαρτό μας κόσμο, κρίνονται. Πριν από την ακριβοδίκαιη, τελική κρίση του Θεού υπάρχει ένας εξαιρετικά σκληρός και άτεγκτος έλεγχος: εκείνος του χρόνου. Ο χρόνος εξάγει ασφαλή συμπεράσματα για πολλά. Περνάει και ό,τι αντέχει στο πέρασμά του αξίζει να το υιοθετήσουν οι κοινωνίες. Τώρα, το πλήρωμα του χρόνου έχει φτάσει για την οριστική καταδίκη της προδοτικής απόφασης να υπαχθεί η χώρα μας στο Μνημόνιο. Τα νύχια των διεθνών τοκογλύφων έχουν αρχίσει να γδέρνουν τις εξώθυρές μας και καρφώνονται πάνω σε κάτι το οποίο, παγκοσμίως, θεωρείται ιερό: στην εστία μας. Ολα δείχνουν ότι ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

Το άρθρο αναφέρεται στην πολυάριθμη κοινωνική ομάδα, η οποία δεν έχει διαβεί ακόμη το κατώφλι της εξαθλίωσης αλλά έχει πληγεί σφοδρά από την ύφεση, τη μείωση μισθών και την ανεργία που έχει πλήξει κάθε οικογένεια. Αυτοί, που το εισόδημά τους κρίνεται μεν «επαρκές» από την κυβέρνηση αλλά δεν φτάνει για να ανταποκριθούν στα δάνεια που έχουν συνάψει -υπό άλλες συνθήκες- με τις τράπεζες, είναι οι μεγάλοι χαμένοι της «απελευθέρωσης» των πλειστηριασμών. Και οι τράπεζες; Αυτές που έχουν ωφεληθεί τόσο από τις επανακεφαλαιοποιήσεις, τις οποίες πλήρωσε και πληρώνει με το αίμα του ο λαός; Δεν συμμετέχουν στο ρίσκο του δανεισμού; Μόνο ο δανειολήπτης θα συμμετέχει; Εκείνος που ήδη έχει καταβάλει το τίμημα της «ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος»;

Και η ευστάθεια του πολιτικού συστήματος; Θα αντέξει τον «τυφώνα» που θα ξεσπάσει έπειτα από το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας; Μπορούν οι διαχειριστές των κοινών υποθέσεων να αναλάβουν την ευθύνη να τινάξουν την κοινωνία στον αέρα;

ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ


Δωρεάν παραχώρηση τουλάχιστον 36 πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών Smerch 9K58 στην Ελλάδα θα προτείνει η Ρωσία αμέσως μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας-πλαίσιο για τις αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών. Το Smerch είναι ένα όπλο που θα άλλαζε πολλά στο ισοζύγιο ισχύος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αφού θα υπερ-τετραπλασίαζε το βεληνεκές των νυν ΠΕΠ RM-70 (BM-21) με το βλήμα που εκροξεύει να φτάνει την απόσταση των 90 χλμ έναντι των 22 χλμ των βλημάτων του RM-70!

O Στρατός αναζητεί εδώ και καιρό τρόπο να ενισχύσει το πυροβολικό ειδικά στο τομέα των πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών, καθώς τα νυν συστήματα που διαθέτει είτε έχουν περιορισμένο βεληνεκές (τα RM-70, τσεχοσλαβακικής κατασκευής BM-21 των 122 χλστ. που είχαν παραληφθεί το 1991 από τα αποθέματα του ανατολικογερμανικού Στρατού) 18-22 χλμ, είτε είναι σε περιορισμένες ποσότητες (τα πανάκριβα αμερικανικά MLRS).

To ΓΕΣ αιτήθηκε από τις ΗΠΑ μεταχειρισμένα MLRS, οι ΗΠΑ κατ'αρχήν το δέχθηκαν αλλά η επιτροπή που ταξίδεψε στις ΗΠΑ βρέθηκε προ εκπλήξεως: Τα προς παραχώρηση στην Ελλάδα MLRS ήταν σε τραγική κατάσταση, ενώ μια σημαντική παρτίδα MLRS που ήταν σε καλή κατάσταση στον ίδιο χώρο οι ΗΠΑ τα παραχωρούσαν στο Ισραήλ! Εκτοτε η υπόθεση "πάγωσε", αλλά δεν πάγωσε η ανάγκη για πολλαπλούς εκτοξευτές του Ελληνικού Στρατού. Η επιμονή του Στρατού δεν είναι τυχαία: Είναι το μοναδικό σύστημα που μπορεί να αναχαιτίσει με μαζικά πυρά, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία των Μοιρών πυροβολικού, μια εχθρική προέλαση και το μοναδικό σύστημα που μπορεί να αποκόψει τις επερχόμενες ενισχύσεις (Follow-on-Forces) του εχθρού.

Ειδικά το Smerch μπορεί να καταστρέψει λόγω του μεγάλου όγκου πυρός (βλήματα των 300 χλστ.) και της ακτίνας δράσης, οτιδήποτε κινείται σε μεγάλο βάθος πίσω από την γραμμή προέλασης του εχθρού. Υπερπολύτιμο και για τα νησιά: Σημεία συγκέντρωσης, εχθρικών δυνάμεων, ναύσταθμοι, αεροδρόμια κλπ στην μικρασιατική ακτή που τώρα είναι ανέγγιχτα από το πυροβολικό, θα  ετίθεντο υπό την απειλή των Smerch. H Ρωσία έχει μεγάλες ποσότητες από το σύστημα και μάλιστα σχετικά πρόσφατης παραγωγής, καθώς σε πολλές μονάδες θα αντικατασταθεί καθώς εισέρχεται σε υπηρεσία ο διάδοχός του BM-21, το Tornado-G με ακτίνα δράσης 200 χλμ.! Το εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι πλέον ενσωματώνουν στα βλήματα των Smerch και κεφαλή με δορυφορική πλοήγηση, οπότε η ακρίβεια γίνεται της τάξης των 5 μέτρων!

Θα είναι και μια απάντηση στα βλήματα Kasigra που έχει αναπτύξει η Τουρκία στην Ανατολική Θράκη και την Ίμβρο που είναι μια εγχώρια εκδοχή των κινεζικών πυραυλικών συστημάτων WS1/-2

Το γεγονός ότι όχι απλώς δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις συντήρησης το σύστημα, αλλά και ότι ήδη υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό εδώ και 22 χρόνια τα ρωσικής τεχνολογίας BM-21 και το πυροβολικό έχει πλέον πλήρη εξοικείωση με τα ρωσικά ρουκετοβόλα καθιστά πολύ εύκολη την ένταξή του στο ελληνικό σύστημα υποστήριξης και με κλάσμα του κόστους που απαιταίται για τα αμερικανικά ρουκετοβόλα. Μάλιστα εμείς θα προτείναμε να αντικατασταθεί το σύνολο των RM-70 (έχουν απομείνει 115 μονάδες από τις αρχικές 150) από Smerch!

Με αυτά τα 36 προσφερόμενα δωρεάν κομμάτια συν επιπλέον 100 μονάδες Smerch το ελληνικό πυροβολικό καθίσταται πανίσχυρο, αφού το σύστημα είναι πολλαπλάσια ανώτερο από τα συστήματα που θα αντικαθιστούσε και σε ισχύ πυρός (300 χλστ. βλήμα από 220) και ακτίνα δράσης. Kαι βέβαια είναι κλάσεις ανώτερο και από τα αμερικανικά MLRS των οποίων η ακτίνα δράσης δεν ξεπερνά τα 40 χλμ. Η όλη προμήθεια θα μπορούσε να γίνει στο πλαίσιο μιας αγοράς ρωσικού υλικού έναντι ενός συμβολικού ποσού. Οι Ρώσοι είναι έτοιμοι. Οι Έλληνες;