11 Νοεμβρίου, 2013

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 101η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ


Επιμνημόσυνη δέηση στο "ΗΡΩΩΝ" της Χίου τελέσθηκε το πρωί με αφορμή την 101η επέτειο από την απελευθέρωση του νησιού από τον Οθωμανικό Ζυγό, ενώ αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, των Μητροπολιτών Θηβών κ. Γεωργίου, Χίου κ. Μάρκου και Ιλίου κ. Αθηναγόρα, ενώ παρευρέθησαν εκπρόσωποι της πολιτείας, της περιφέρειας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, τοπικών συλλόγων και φορέων.
Το Μάρτιο του 1822 η Χίος επαναστάτησε, όταν ο Αντώνιος Μπουρνιάς με διακόσιους άνδρες πήγαν στη Σάμο και κάλεσαν το Λυκούργο Λογοθέτη να συμμετάσχει στην επανάσταση της Χίου. Ο ξεσηκωμός του εύφορου νησιού εξαγρίωσε το Σουλτάνο. Έτσι, ο Οθωμανικός στόλος υπό την ηγεσία του Καρά Αλί έπλευσε προς τη Χίο για να καταστείλει την επανάσταση και αποβίβασε περί τους 7.000 στρατιώτες από τη Μικρά Ασία. Οι Οθωμανοί έκαψαν σπίτια και σκότωσαν όλα τα παιδιά κάτω των 3 ετών, όλους τους άνδρες από 12 ετών και πάνω, καθώς και όλες τις γυναίκες από 40 ετών και πάνω, με εξαίρεση αυτούς που ήταν πρόθυμοι να ασπαστούν το Ισλάμ.
Περισσότεροι από 40.000 κάτοικοι του νησιού σφαγιάστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν, ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού διέφυγε προς τα Ψαρά, τις Κυκλάδες και την Πελοπόννησο. Ο τουρκικός στόλος έκαιγε και κατέστρεφε τα πάντα για 40 μέρες, προσπαθώντας να παραδειγματίσει τους υπόλοιπους Έλληνες. Το γεγονός έμεινε γνωστό ως σφαγή της Χίου και κινητοποίησε την Ευρώπη υπέρ του ελληνικού αγώνα. Η εφαρμοζόμενη πολιτική των Τούρκων ύστερα από τη σφαγή του 1822 οδήγησε στην αραίωση του πληθυσμού του νησιού και στην κάμψη κάθε δραστηριότητας.
Οι λιγοστοί Χιώτες που επέζησαν της λεηλασίας έκαναν προσπάθεια να ξαναχτίσουν το νησί το 1832. Το 1835 δεν είχε επανέλθει στους παλιότερους ρυθμούς ζωής και μόλις από την πέμπτη δεκαετία του 19ου αιώνα σημειώνεται μια πρώτη προσπάθεια ανάκαμψης οικονομικής και πνευματικής. Το πλαίσιο της πολιτικής ζωής του νησιού από εκείνη την περίοδο γίνεται ο θεσμός της δημογεροντίας. Από το 1861 σύμφωνα με τις διατάξεις του Διοργανισμού της κοινότητος Χίου, στις εκλογές για την ανάδειξη δημογερόντων συμμετείχαν αντιπρόσωποι από όλο το νησί εκτός από τα Μαστιχοχώρια.
Από τα 66 χωριά του νησιού στη δικαιοδοσία της δημογεροντίας, που έδρευε στην πρωτεύουσα του νησιού, υπάγονταν τα 44 (36 στο βόρειο τμήμα του νησιού και 6 γύρω από τον Κάμπο), καθώς και οι Οινούσες και τα Ψαρά. Τα Μαστιχοχώρια, υποχρεωμένα να καλλιεργούν τη μαστίχα για τα σουλτανικά ανάκτορα, βρίσκονταν υπό την προστασία της βαλιδέ σουλτάνας (μητέρας του σουλτάνου) και ανήκαν σε επίσημους Τούρκους. Κάθε χωριό είχε τους επιτρόπους του, τη διοίκηση όμως ασκούσε Τούρκος αγάς, ενώ ένας έφορος των Μαστιχοχωρίων βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη για τη ρύθμιση ζητημάτων που κατά καιρούς ανέκυπταν.
Με το νόμο περί Βιλαετίων (1864), οι εξουσίες της δημογεροντίας περιορίσθηκαν και αντικαταστάθηκε από ένα απλό διοικητικό συμβούλιο, εκετελεστικό όργανο της Τουρκικής εξουσίας. Η ονομαστή σχολή της Χίου συνέχισε τη λειτουργία της μέσα από άλλη μορφή. Το 1839 αριθμεί τριακόσιους μαθητές. Στα μέσα του 19ου αιώνα λειτουργούν αλληλοδιδακτικά σχολεία στα περισσότερα χωριά. Χαρακτηριστική είναι η επίδοση των κατοίκων του νησιού στο εμπόριο και στη ναυτιλία, εκτός από την αγροτική παραγωγή(σηροτροφία,εσπεριδοειδή): το 1845 θα ιδρυθεί στο νησί η «Κινδυνασφαλιστική Εταιρεία» προκειμένου να καλύπτει οικονομικά τις θαλάσσιες ζημίες.
Σημαντικά ναυτιλιακά κέντρα του νησιού θα αναδειχθούν τα Καρδάμυλα, ο Βροντάδος, η Λαγκάδα και οι Οινούσσες. Τελικά, η Χίος ελευθερώθηκε το 1912 και έγινε κομμάτι της ανεξάρτητης Ελλάδας. Κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι Χιώτες πολέμησαν ηρωικά κατά των Γερμανών, ενώ το νησί απελευθερώθηκε μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα το 1944.

 Το Κέντρο Ημέρας Χίου της Αποστολής
επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος

 
Το Κέντρο Ημέρας Χίου της φιλανθρωπικής εταιρείας της Αρχιεπισκοπής "ΑΠΟΣΤΟΛΗ" επισκέφθηκε το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Θηβών κ. Γεώργιο, Ιλίου κ. Αθηναγόρα και Χίου κ. Μάρκο. Τον Αρχιεπίσκοπο και τη συνοδεία του υποδέχθηκαν ο Γενικός Διευθυντής της Αποστολής κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, η υπεύθυνη του Κέντρου και οι Επιστημονικοί Συνεργάτες. Η υπεύθυνη του κέντρου παρουσίασε στον Αρχιεπίσκοπο τους σκοπούς ίδρυσης του Κέντρου, ενώ ο κ. Δήμτσας αναφέρθηκε στις δραστηριότητες, στις υπηρεσίες του Κέντρου, αλλά και στα μελλοντικά σχέδια.
Παρουσίασε στοιχεία με την πρόοδο του Κέντρου Ημέρας Ψυχικής Υγείας, δίνοντας έμφαση στην αύξηση του δείκτη εμπιστοσύνης της τοπικής κοινωνίας απέναντι στο επιστημονικό προσωπικό της δομής, το οποίο από το 2007 έως σήμερα έχει αυξήσει κατά 150% την επισκεψιμότητα του. Ο Αρχιεπίσκοπος στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ανέφερε πως «Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση οδηγεί τους ανθρώπους στην απομόνωση με αποτέλεσμα την έξαρση των ψυχολογικών παθήσεων, όπως η κατάθλιψη, το Κέντρο Ημέρας Ψυχικής Υγείας της «Αποστολής» στη Χίο, στέκεται δίπλα στους ανθρώπους που  υποφέρουν προσφέροντας τους αγάπη». Επισήμανε, επίσης, πως «το μεγαλύτερο φάρμακο στην ψυχική ασθένεια είναι η χριστιανική αγάπη».
 Παράλληλα αναφέρθηκε στο έργο του στη Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, λέγοντας ότι η Εκκλησία εδώ και πολλά χρόνια έχει δημιουργήσει και λειτουργήσει με επιτυχία ανάλογα Κέντρα. Επίσης χαρακτήρισε σημαντικό για την τοπική κοινωνία το έργο που γίνεται. Το Κέντρο Ημέρας Χίου λειτουργεί ως μονάδα ημερήσιας θεραπευτικής φροντίδας και ενίσχυσης της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ενηλίκων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται τόσο με την ασθένεια όσο και με την κοινωνική τους λειτουργικότητα.
Το πρόγραμμα της ημερήσιας λειτουργίας του Κέντρου περιλαμβάνει, πέραν των ατομικών συνεντεύξεων ψυχιάτρου και ψυχολόγου, εργοθεραπευτικές ομάδες στο πλαίσιο της κοινωνικής λέσχης καθώς και ομάδα μαγειρικής, ομάδα κατασκευών,κηπουρικής, ζωγραφικής, προβολής ταινιών, κοινωνικοποίησης,γυμναστικής και εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών. Πραγματοποιούνται επίσης ημερίδες ευαισθητοποίησης πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας για την αντιμετώπιση του κοινωνικού στιγματισμού και τέλος αρθρογραφία στον τοπικό Τύπο για την ενημέρωση της κοινότητας.
 Το Κέντρο Ημέρας Χίου παρέχει πολύπλευρες υπηρεσίες σε συνανθρώπους με ψυχικές διαταραχές, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα χώρο συνεύρεσης, δημιουργίας και επικοινωνίας για όλους όσους χρειάζονται υποστήριξη και ενίσχυση. Οι επωφελούμενοι και οι οικογένειές τους σε συνεργασία με την διεπιστημονική θεραπευτική ομάδα έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις ανησυχίες τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που συναντούν στην καθημερινότητά τους.
Επιπλέον, το Κέντρο Ημέρας παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες που απευθύνονται σε άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων, άτομα που αντιμετωπίζουν οικονομικά, κοινωνικά, επαγγελματικά ή προσωπικά προβλήματα, καθώς και σε παιδιά, γονείς και εφήβους. Στο πλαίσιο της κοινοτικής αντίληψης σε θέματα ψυχικής υγείας, το Κέντρο Ημέρας Χίου συνεργάζεται με Ψυχιατρικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Ψυχιατρικές Κλινικές Γενικών Νοσοκομείων, Κέντρα Ψυχικής Υγιεινής, ενδιάμεσες δομές αποκατάστασης, όπως Ξενώνες και Οικοτροφεία, άλλα Κέντρα Ημέρας.
Επίσης ειδικά Κέντρα Κοινωνικής Επανένταξης, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Αστυνομικά Τμήματα της περιοχής, συλλόγους Γονέων, Δίκτυα Εθελοντών, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

ΜΕ 153 «ΟΧΙ» ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


Με 153 «όχι» από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απορρίφθηκε, έπειτα από ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε σύνολο 294 βουλευτών υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν 124 βουλευτές, κατά 153 ενώ 17 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη, και ανεξάρτητοι βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση ενώ η ΔΗΜΑΡ μαζί με τους ανεξάρτητους βουλευτές Ανδρέα Λοβέρδο, Χρήστο Αηδόνη και Γιώργο Κασαπίδη δήλωσαν «παρών».

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν ο Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ) και Μανώλης Γλέζος (ΣΥΡΙΖΑ) λόγω ασθένειας, ο Μίμης Ανδρουλάκης και οι τρεις προφυλακισμένοι στο Κορυδαλλό βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Η Θεοδώρα Τζάκρη μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Πράξη ευθύνης απέναντι στη χώρα και τους συμπολίτες της, χαρακτήρισε την υπερψήφιση εκ μέρους της, της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη την οποία ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος τη διέγραψε από μέλος της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

«Οι συμπολίτες μου με εμπιστεύθηκαν για να αντιμετωπίσω τα σοβαρά προβλήματα και όχι για να επικυρώνω τα email των δανειστών», τονίζει σε γραπτή δήλωση της η κ. Τζάκρη και προσθέτει: «Η κυβέρνηση αυτή χαρακτηρίζεται από πλεόνασμα κοινωνικής αναλγησίας, ανικανότητας και έλλειμμα δημοκρατίας και σχεδίου για την έξοδο από την κρίση».

ΛΑΜΠΡΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΑΓΙΩΝ ΜΗΝΑ ΒΙΚΤΩΡΟΣ ΚΑΙ ΒΙΚΕΝΤΙΟΥ ΧΙΟΥ ΠΡΟΕΞΑΡΧΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ


Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου Χίου τέλεσε σήμερα το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.  Συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας και ο οικείος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος. Παρευρέθησαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, Εκπρόσωποι της περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Βουλευτές, Πολιτευτές, Εκπρόσωποι Τοπικών Συλλόγων και Φορέων. 
Ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος τίμησε τον Αρχιεπίσκοπο με την ανώτατη τιμητική διάκριση της Τοπικής Εκκλησίας, τον Σταυρό του Αγίου Ισιδώρου, και τον παρακάλεσε να εύχεται για την υγεία και την ευημερία του λαού της Χίου. Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος του νησιού εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου, αναγόρευσε τον Αρχιεπίσκοπο Επίτιμο Δημότη Χίου ως ένδειξη τιμής προς το πρόσωπό του. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη και τον Δήμαρχο για τις τιμητικές διακρίσεις, επισημαίνοντας πως η επίσκεψή του στο νησί του πρόσφερε έντονα, όμορφα συναισθήματα. "Μια φιλία, εξάλλου," τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος "δεν στηρίζεται στα δώρα, αλλά στη διάθεση"
Ο Αρχιεπίσκοπος στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εορτή των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου λέγοντας πως "έζησαν κατά Χριστόν. Αφιέρωσαν τη ζωή τους στον Κύριο, όχι με λόγια, αλλά με έργα, με μαρτύριο. Αυτός, που θέλει να είναι κοντά στον Χριστό, πρέπει να αισθάνεται υπηρέτης όλων και αυτή η πορεία είναι δύσκολη, αλλά είναι γεμάτη ευεργετήματα. Με αυτόν τον τρόπο, ξαναγεννιόμαστε, ξεκινάμε από την αρχή, γινόμαστε καθαροί και αποκτούμε σοφία. Υπάρχουν, ωστόσο, δύο ειδών σοφίας: η σοφία που αποκτούμε στα σχολεία και στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και η Σοφία του Θεού. Εκεί που συναντώνται, λοιπόν, η σοφία της Επιστήμης με την άνωθεν Σοφία γίνεται ο άνθρωπος χαρισματικός ". Έκανε λόγο, επίσης, για τα χαρίσματα που έχει κάθε άνθρωπος, υπογραμμίζοντας πως "καλούμαστε να αξιοποιούμε τα τάλαντά μας για το κοινό συμφέρον και όχι για προσωπικά οφέλη". Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε να κάνουμε αυτοκριτική και να σταματήσουμε να κρίνουμε τους άλλους. 
"Καθημερινά είμαστε έτοιμοι να κρίνουμε τους άλλους, αλλά αποφεύγουμε να κρίνουμε τους εαυτούς μας. Είναι, όμως ευκαιρία σήμερα να κάνουμε αυτοκριτική και, αν έχουμε ειλικρίνεια και τιμιότητα, θα κρίνουμε ότι πρέπει να ζούμε κατά Χριστόν. Αν ακολουθήσουμε τον Ιησού Χριστό, θα αποκτήσουμε πάλι σωστά πρότυπα". Στη συνέχεια τελέσθηκε Δοξολογία για την 101η επέτειο από την απελευθέρωση του νησιού, ενώ η κ. Ευτυχία Βλυσίδου, Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέρθηκε στην ιστορία του νησιού. 
Η μνήμη των αγίων ενδόξων Μεγαλομαρτύρων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου πολιούχων της Χίου, εορτάζεται σήμερα 11η Νοεμβρίου. Ο Άγιος Μηνάς ήταν Αιγύπτιος στην καταγωγή και στρατιωτικός στο επάγγελμα. Αφού παραιτήθηκε, κατέφυγε στο όρος Κοτυαίου της Φρυγίας και έζησε ως ασκητής. Συνελήφθη για τη χριστιανική του πίστη στο διωγμό του Διοκλητιανού και Μαξιμιανού (296μ.Χ.) και γνώρισε μαρτυρικό θάνατο. 
Ο Άγιος Βίκτωρ ο Μάρτυς άθλησε επί της βασιλείας του Αντωνίου (160 μ.Χ.) στην Ιταλία. Συνελήφθη σαν Χριστιανός και, αφού βιαζόμενος δεν επείσθη να αλλαξοπιστήσει, θανατώθηκε με φριχτό τρόπο. Παρόμοια, ο Άγιος Μάρτυς Βικέντιος ο Διάκονος συνελήφθη για την χριστιανική του πίστη στο διωγμό του Δοκλητιανού (304 μ.Χ.), μαζί με τον επίσκοπο Αυγουστοπόλεως, Ουαλέριο, στην Βαλέντια της Ισπανίας και αφού βασανίσθηκαν σκληρά, αποκεφαλίσθηκαν.



11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ † ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ Ο ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ


Ο Άγιος Μηνάς γεννήθηκε στην Αίγυπτο στα μέσα περίπου του 3ου αιώνα μ.Χ. από γονείς ειδωλολάτρες. Ωστόσο, το ειδωλολατρικό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωνε, δεν κατάφερε να σκληρύνει την καρδιά του η οποία, όταν ήλθε η στιγμή, σκίρτησε ακούγοντας την φωνή του «ετάζοντος καρδίας και νεφρούς» (Ψλμ.7,10) Θεού και έτσι ο, έφηβος ακόμη, Μηνάς έγινε χριστιανός.

Μεγαλώνοντας, επέλεξε να σταδιοδρομήσει στον Ρωμαϊκό στρατό, στο ιππικό τάγμα των Ρουταλικών, υπό την διοίκηση του Αργυρίσκου. Η έδρα της μονάδας του ήταν στο Κοτυάειον (σημερινή Κιουτάχεια) της Μικράς Ασίας. Εκεί ο Μηνάς διακρίθηκε και για την φρόνησή του αλλά και για το ανδρείο του φρόνημα και γι’ αυτό έχαιρε εκτιμήσεως στο κύκλο των στρατιωτικών.

Δυστυχώς όμως, τρεις αιώνες μετά την έλευση του Χριστού και ο παλαιός κόσμος ακόμη δεν ήθελε να δεχθεί το λυτρωτικό μήνυμα της Αναστάσεως, παραμένοντας αυτάρεσκα, εγωιστικά και αυτοκαταστροφικά προσκολλημένος στη φθορά και το σκοτάδι. Οι αυτοκράτορες της Ρώμης άρχισαν και πάλι «προς κέντρα λακτίζειν» (Πράξ. 26,14). Ο Διοκλητιανός και ο Μαξιμιανός διέταξαν διωγμό εναντίον των λογικών προβάτων του Χριστού, διωγμό ο οποίος κράτησε από το 303 έως το 311 μ.Χ.

Έτσι, οι Ρωμαίοι στρατιώτες διατάχθηκαν να συλλαμβάνουν και να τυραννούν τους χριστιανούς προσπαθώντας να τους κάνουν να αλλαξοπιστήσουν. Αυτή ήταν και η πρώτη κρίσιμη στιγμή κατά την οποία ό Μηνάς κλήθηκε να πει «το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι». Η πίστη του στον Χριστό νίκησε την κοσμική «σύνεση» και λογική.

Ο Άγιος δεν άντεξε, πέταξε στη γη την στρατιωτική του ζώνη απεκδυόμενος μ’ αυτόν τον τρόπο την ιδιότητα του στρατιώτη - διώκτη των χριστιανών, και διέφυγε στο παρακείμενο όρος. Εκεί ασκήτευε, προτιμώντας την συντροφιά των θηρίων της φύσης από την συντροφιά των αποθηριωμένων ειδωλολατρών. Εκεί, «εν ερημίαις πλανώμενος και όρεσι και σπηλαίοις και ταις οπαίς της γης» (Εβρ. 11,38), έζησε επί αρκετό διάστημα με νηστεία, αγρυπνία και προσευχή. Η ασκητική ζωή και η ησυχία εθέρμαναν την καρδιά του ανάβοντας τον θείο έρωτα και τον πόθο του μαρτυρίου.

Έτσι, σε ηλικία πενήντα περίπου ετών, μετά από θεία αποκάλυψη ότι είχε φτάσει η ώρα του μαρτυρίου, κατέβηκε στην πόλη, σε μέρα ειδωλολατρικού πανηγυριού και με παρρησία, εν μέσω των μαινομένων ειδωλολατρών, ομολόγησε τον Χριστό ως τον ένα και αληθινό Θεό, μυκτηρίζοντας τα κωφά και αναίσθητα είδωλα. Συνελήφθη και σύρθηκε δερόμενος μπροστά στον Πύρρο, τον διοικητή της πόλεως. Εκεί, μιλώντας με θάρρος, αποκάλυψε το όνομά του, την καταγωγή του, το στρατιωτικό του παρελθόν και, φυσικά, διεκήρυξε με τόλμη και αταλάντευτη επιμονή την πίστη του στον Χριστό.

Οδηγήθηκε στη φυλακή και το πρωί της επομένης ημέρας, μετά το πέρας του ειδωλολατρικού πανηγυριού, τον παρουσίασαν και πάλι ενώπιον του ηγεμόνος ο οποίος τον κατηγόρησε ότι εξύβρισε τους θεούς και μάλιστα μπροστά του και ότι λιποτάκτησε από τον στρατό. Ο Άγιος αποδέχθηκε τις κατηγορίες χωρίς δισταγμό.

Ο Πύρρος, ευλαβούμενος στην αρχή την ηλικία και την ευκοσμία του, προσπάθησε με λόγια και υποσχέσεις αλλά και με απειλές στη συνέχεια, να τον αποσπάσει από την πίστη του Χριστού. Όταν οι προσπάθειές του προσέκρουσαν στην σταθερή άρνηση του Αγίου, διέταξε να τον υποβάλουν σε ανυπόφορα βασανιστήρια. Οι δήμιοι τον μαστίγωσαν τόσο πολύ ώστε άλλαξαν δύο και τρεις φορές οι μαστιγωτές του.

Τον κρέμασαν και τον έγδερναν μέχρι που άρχισαν να φαίνονται τα εσωτερικά όργανα του Αγίου. Έπειτα, σαν να μην έφθαναν αυτά, έτριβαν το καταπληγωμένο του σώμα με τρίχινο ύφασμα και στο τέλος τον έσερναν γυμνό και κατακρεουργημένο πάνω σε μεταλλικά αγκάθια. Όλα τα υπέμενε με γενναιότητα και καρτεροψυχία ο Μάρτυς του Χριστού, εφαρμόζοντας το Ευαγγελικό «και μη φοβηθήτε από των αποκτεννόντων το σώμα, την δε ψυχήν μη δυναμένων αποκτείναι» (Ματθ. 10,28).

Μάλιστα, την ώρα του μαρτυρίου, κάποιοι παλιοί συστρατιώτες του τον προέτρεπαν να θυσιάσει στα είδωλα λέγοντας ότι ο Θεός του θα τον δικαιολογήσει βλέποντας τα βασανιστήρια στα οποία τον υπέβαλλαν. Ο Άγιος αρνήθηκε αποφασιστικά και τους απάντησε ότι προσφέρει θυσία ακόμη και τον εαυτό του στον Χριστό, ο οποίος τον ενδυναμώνει για να υπομένει τις πληγές.

Ο ηγεμόνας, θαυμάζοντας την ευστοχία και την σοφία των απαντήσεων του Μάρτυρα, τον ρώτησε απορημένος πώς είναι δυνατόν ένας τραχύς στρατιώτης σαν αυτόν να μπορεί να απαντά κατ’ αυτόν τον τρόπο. Και ο Άγιος, με τη φώτιση του Θεού, του αποκρίθηκε ότι αυτή την ικανότητα την χαρίζει στους μάρτυρές του ο Χριστός, όπως έχει υποσχεθεί στο Ευαγγέλιο: «όταν δε προσφέρωσιν υμάς επί τας συναγωγάς και τας αρχάς και τας εξουσίας, μη μεριμνάτε πώς ή τι απολογήσησθε ή τι είπητε. Το γαρ Άγιον Πνεύμα διδάξει υμάς εν αυτή τη ώρα ά δει ειπειν» (Λουκ. 12, 11-12).

Τότε, απελπισμένος ο τύραννος, διέταξε να τον αποκεφαλίσουν. Βαδίζοντας προς τον τόπο της εκτέλεσης ο Άγιος πρόλαβε να ζητήσει από κάποιους κρυπτοχριστιανούς να μεταφέρουν το λείψανό του στην Αίγυπτο. Ο αποκεφαλισμός του έγινε την 11η Νοεμβρίου στις αρχές του 4ου αι. μ.Χ. και έτσι η ψυχή του πέταξε χαρούμενη προς τον Σωτήρα Χριστό τον οποίο τόσο επόθησε ο Άγιος και για τον οποίο θυσιάσθηκε. Οι δήμιοι άναψαν φωτιά για να κάψουν το σώμα του.

Ό,τι κατάφεραν οι χριστιανοί να περισώσουν από την πυρά το μετέφεραν στην Αίγυπτο και το έθαψαν κοντά στην Μαρεώτιδα λίμνη, νοτιοδυτικά της Αλεξάνδρειας. Στο σημείο εκείνο σταμάτησε, κατά την παράδοση, η καμήλα που μετέφερε τα λείψανα αρνούμενη πεισματικά να προχωρήσει. Έτσι οι χριστιανοί κατάλαβαν ότι ήταν θέλημα Θεού να ενταφιασθούν εκεί τα λείψανα του Αγίου.

Η περιοχή του τάφου πολύ σύντομα εξελίχθηκε σε προσκυνηματικό - λατρευτικό κέντρο. Ο Μέγας Κωνσταντίνος, όταν ήταν Πατριάρχης Αλεξανδρείας ο Μέγας Αθανάσιος, ανήγειρε ναό πάνω στον τάφο του Αγίου. Σε λίγα χρόνια δημιουργήθηκε εκεί εκτεταμένο κτιριακό συγκρότημα το οποίο περιελάμβανε δύο ναούς, μοναστήρι, ξενώνες και άλλες εγκαταστάσεις.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα και την ψηφοφορία που διεξήχθη τα μεσάνυχτα κορυφώθηκε η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι τόνοι ανέβηκαν κατά τη συνεδρίαση του Σαββάτου, με αφορμή καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ ότι βουλευτές που βρίσκονταν έξω από το κτίριο της Αγίας Παρασκευής προπηλακίστηκαν από τα ΜΑΤ.  

Μεταβολή παρουσίασε ο καιρός στη χώρα μας από αργά το βράδυ της Κυριακής και από τα βορειοδυτικά, με κύριο χαρακτηριστικό τις βροχές και τις κατά τόπους έντονες καταιγίδες. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας· οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 και τοπικά στα πελάγη τα 7 μποφόρ. Κυβερνητικό σχέδιο εκμετάλλευσης των απόψεών του με στόχο να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε ο Μανώλης Γλέζος, απαντώντας σε όλους όσοι επικαλούνται τις δηλώσεις του και προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε για να καλυφθούν τα προβλήματα στο εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. «Στους διαστρεβλωτές των απόψεων μου θέλω μόνο να θυμίσω ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» τονίζει σε επιστολή του που αναγνώσθηκε στη Βουλή, καθώς ο ίδιος αναρρώνει στο νοσοκομείο.

Τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη του πρώην υπουργού Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, Τάσου Μαντέλη, και των τεσσάρων συγκατηγορουμένων του για την υπόθεση χρηματικού ποσού, που έλαβε από τη μητρική Siemens το 1998 και το 2000. Κλειστή θα παραμείνει η κοιλάδα των Τεμπών 12 και 13 Νοεμβρίου από τις 07.00 έως τις 20.00 προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης των μέτρων προστασίας από την καθίζηση βράχων. Για το λόγο αυτό θα ισχύσουν ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Κόσμος                                                                                      

Δραματικά αυξήθηκε ο αριθμός των θυμάτων από τον ισχυρότατο τυφώνα Χαϊγιάν που έπληξε τις Φιλιππίνες. Οι Αρχές κάνουν πλέον λόγο για πάνω από 10.000 νεκρούς και 2.000 αγνοούμενους. Σπίτια κατεστραμμένα, ηλεκτρικοί πυλώνες στο έδαφος, αυτοκίνητα που έχουν ανατραπεί, δρόμοι γεμάτοι ερείπια και οι επιζώντες αναζητούν απεγνωσμένα τροφή και βοήθεια. Χάος και λεηλασίες στην ανατολική επαρχία Λέιτε. Επείγουσα βοήθεια τριών εκατομμυρίων ευρώ θα στείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χώρα. Χωρίς συμφωνία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που διεξήχθησαν στη Γενεύη μεταξύ του Ιράν και της ομάδας των έξι (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία). Ωστόσο οι εμπλεκόμενες πλευρές δήλωσαν ότι οι μεταξύ τους διαφορές έχουν ελαττωθεί και ότι θα επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η δεκαετής αντιπαράθεση για το επίμαχο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Νέα συνάντηση ορίστηκε για τις 20 Νοεμβρίου. 

«Υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεν παραβιάζονται» δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος. Την αναστολή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, που θα γινόταν σήμερα, Κυριακή, ανακοίνωσε το Ανώτατο Δικαστήριο στις Μαλδίβες. Στον πρώτο γύρο επικράτησε ο πρώην πρόεδρος και ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μοχαμέντ Νασίντ με 45,08 %. Την Κυριακή είχε να αντιμετωπίσει τον Αμπντουλάχ Γιαμίν ο οποίος έλαβε 31,21 %. Ωστόσο, ο Γιαμίν ζήτησε να καθυστερήσει ο δεύτερος γύρος, καθώς χρειάζεται χρόνο για την καμπάνια του. Ο πρώην πρόεδρος και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Μαλδίβων Μοχάμεντ Νασίντ εξασφάλισε το 46,66% της ψήφου με καταμετρημένα τα ψηφοδέλτια σε 472 από τα 475 εκλογικά τμήματα κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. 

Την Κυριακή αναμένεται να διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος εκλογών, αν και δεν αποκλείεται να καθυστερήσει. Η υπεραισιοδοξία που επικρατούσε στην αρχή φαίνεται ότι έχει κάπως υποχωρήσει. Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι εξακολουθούν και υπάρχουν «διαφορές απόψεων» ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις που συζητούν στη Γενεύη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ δυτικοί διπλωμάτες εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις θα λήξουν το Σάββατο χωρίς συμφωνία.

Οικονομία

Την Δευτέρα ανοίγει από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η ηλεκτρονική εφαρμογή για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2014, τα οποία πρέπει να εξοφληθούν μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα αναμένεται να είναι διαθέσιμη και η ενημέρωση για το φόρο πολυτελείας, για όσους φορολογούμενους διαθέτουν ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών. Κρίσιμο ραντεβού με τους εκπροσώπους των δανειστών έχει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, για την πορεία των εσόδων αλλά και για τα οικονομικά των Ταμείων, προκειμένου οι επικεφαλής της τρόικας να προχωρήσουν στην εκτίμησή τους για το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι στο χειρότερο σενάριο το δημοσιονομικό κενό υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί μόνο από διαρθρωτικά μέτρα.«Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αυτοκτονήσει πολιτικά για το θέμα των πλειστηριασμών. Δεν θα προστατέψουμε εκείνους που παριστάνουν τους φτωχούς» δηλώνει ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, αναφορικά με το θέμα της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

1940: Παράγεται το πρώτο jeep.

1962: Eγκαινιάζεται από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή η εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1945: Daniel Ortega, ηγέτης των Sadinistas, που ανέτρεψαν τον δικτάτορα Σομόζα, αλλά και πρόεδρος της Νικαράγουα.

1974: Leonardo di Caprio, Αμερικανός ηθοποιός, πρωταγωνιστής του «Τιτανικού».

ΘΑΝΑΤΟΙ

1855: Soren Kierkegaard, Δανός φιλόσοφος, θεμελιωτής του ρεύματος του υπαρξισμού.

1887: Εκτελούνται στο Chicago τέσσερις αναρχικοί ακτιβιστές, οι οποίοι είχαν 
καταδικασθεί για τον φόνο ενός αστυνομικού κατά την διάρκεια των πρώτων εκδηλώσεων για την εργατική πρωτομαγιά.

1990: Αλέξης Μινωτής, θεατρικός ηθοποιός και σκηνοθέτης.




ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΦΟΡΟ "ΚΑΜΙΝΑΔΑΣ"


Επιβολή εξοντωτικού προστίμου, ορίζοντας ως παραβάτες οποιονδήποτε τολμήσει να ζεστάνει τα "κόκκαλά" του δίπλα σε τζάκια και ξυλόσομπες προβλέπει το "σχέδιο" αντιμετώπισης της αιθαλομίχλης. Το "σχέδιο" προβλέπει την εκ περιτροπής καύση τζακιών και ξυλόσομπας για την αντιμετώπιση της περιβαλοντικής μόλυνσης κάτι που μόνο στην "σφαίρα" της φαντασίας μπορεί να γίνει. Όπως αναφέρουν απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», η κοινή υπουργική απόφαση, που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση των έκτακτων επεισοδίων αιθαλομίχλης, συνδέει την απαγόρευση για τα τζάκια και τις ξυλόσομπες με την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας για την ατμοσφαιρική ρύπανση, παραπέμποντας σε ελέγχους και σε επιβολή προστίμων από κλιμάκια υπαλλήλων των Περιφερειών και από το σώμα των Επιθεωρητών και από το σώμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν φαίνεται να απασχολεί τους αρμόδιους της διυπουργικής επιτροπής και του υπουργείου Περιβάλλοντος, που προέβλεψαν τη σχετική ρύθμιση, ότι το σχετικό θεσμικό πλαίσιο είναι πολυδιάστατο και ασαφές, ενώ δεν υπάρχει στη νομοθεσία προσδιορισμένο πρόστιμο, δηλαδή «ταρίφα» για υπερβολική ρύπανση από τζάκια και ξυλόσομπες είτε παραβίαση της απαγόρευσης λειτουργίας τους. Βάσει του νόμου 2947/2001, τα πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις, που επιβάλλει η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) του ΥΠΕΚΑ, με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), προκύπτουν από αλγόριθμο.         

Ισχύουν συντελεστές, ανάλογα με το είδος και την έκταση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, ενώ η τιμή βάσης υπολογισμού του προστίμου για «μικρής έκτασης δραστηριότητες», όπως μπορεί να θεωρηθεί η ρύπανση του τζακιού, ξεκινά από το εξωπραγματικό ποσόν των 2.500 ευρώ. Τα αντίστοιχα πρόστιμα, που επιβάλλουν τα κλιμάκια των Περιφερειών, για εκπομπές καυσαερίων κεντρικής θέρμανσης, επίσης δεν είναι απολύτως προσδιορισμένα, καθώς κυμαίνονται από 200 έως 1.000 ευρώ και υπολογίζονται ανάλογα με την έκταση της ρύπανσης.

Μην το ψάχνετε, πρόκειται περί μιας ηθελημένης ασάφειας για να βάζουν αστρονομικά πρόστιμα σε όποιον θέλουν, ακόμα και αν ανάψει ψησταριά. Φυσικά τα πρόστιμα αυτά, δεν θα μπορούν να πληρωθούν, και αμέσως  θα περνούν στα ληξιπρόθεσμα χρέη, οπότε η Εφορία θα περνάει στην κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του "με το έτσι θέλω οφειλέτη". Είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού για να καταλήξουν να χρωστάνε και όσοι ακόμα κατάφεραν να είναι συνεπείς στους ληστρικούς φόρους που έχουν επιβληθεί, στην ακίνητη περιουσία με το χαράτσι , και στο φόρο εισοδήματος με το φανταστικό τεκμαρτό εισόδημα. Η ουσία όμως είναι ότι επιζητούν την εξαθλίωση του ελληνικού λαού, και επισπεύδουν την βιολογική εξόντωση των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι αλλά και ασθενικά παιδάκια, αφού θα τους στερήσουν την δυνατότητα να ζεσταθούν. Πετρέλαιο είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσουν να αγοράσουν, και τώρα ούτε ξύλα θα μπορούν να κάψουν. Ο χειμώνας προβλέπεται μακρύς και απελπιστικά παγερός.

Σημειώνουμε ότι στην Τουρκοκρατία η θέρμανση θεωρείτο ουσιαστικά τεκμήριο, αφού όσοι, ελάχιστοι, διέθεταν τζάκι και είχαν την τόλμη να το ανάβουν πλήρωναν φόρο καπνού! Όταν ο φρουρός στο φυλάκιο του Ιερού Βράχου της Ακροπόλεως έβλεπε κάποια καμινάδα της πόλης να καπνίζει, ενημέρωνε το φορατζή, ο οποίος έκανε κατ οίκον επίσκεψη στους έχοντες και κατέχοντες θέρμανση. Το "Δεν πληρώνω" της εποχής σήμαινε, στην καλύτερη περίπτωση, βαρύτατο πρόστιμο και, στη χειρότερη, φυλάκιση σε άθλιες συνθήκες, στη σημερινή σημαίνει φυλάκιση καταρχήν και μετά κατ'όικον περιορισμό με "βραχιολάκι" στο πόδι. Η Νέα Τάξη Πραγμάτων δεν έρχεται είναι ήδη εδώ.

ΟΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΤΗΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΑΣ


Όταν η Κύπρος εδέχθη τα πυρά των «εταίρων» της για τον τραπεζικό τομέα της, για τις υπεράκτιες εταιρίες που εδρεύουν στο έδαφός της και για τη δήθεν «στρεβλή» οικονομία της, η Γερμανία πρωτοστάτησε στη ρίψη του λίθου του αναθέματος. Οι άνθρωποι του Βερολίνου, πολιτικοί, οικονομολόγοι, δημοσιογράφοι και άλλοι τινές, έγραφαν και έλεγαν ότι η Κύπρος είναι «πλυντήριο μαύρου χρήματος» και ότι αποτελεί το καταφύγιο των αποθεματικών της «ρωσικής μαφίας».  Δυστυχώς, στους «ανθρώπους του Βερολίνου» πρέπει να συμπεριληφθούν και αρκετοί ελληνόφωνοι που υπερθεμάτιζαν στις κακόπιστες κριτικές που δεχόταν η Κύπρος. Άλλοι από καθαρή άγνοια των δεδομένων και άλλοι επειδή έχουν συνδέσει την προσωπική σταδιοδρομία τους με την ξενοκρατία. 

Αυτά τα γεγονότα, που άπαντες είδαμε πού οδήγησαν, καλό είναι να συνδεθούν με την είδηση: «Η Γερμανία συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 10 μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους, αποτελώντας και ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραοικονομίας του κόσμου. Πρόκειται μάλιστα για ένα πρώτης τάξεως πλυντήριο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος του οργανωμένου εγκλήματος!» Αυτό δεν είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα, αλλά το αποτέλεσμα έρευνας του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο και εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.Σύμφωνα με την προαναφερθείσα έρευνα, η Κύπρος, που τόσο πολύ συκοφαντήθηκε από τους Γερμανούς... ηθικολόγους, βρίσκεται στην 41η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, ενώ η «ατμομηχανή» της Ευρώπης στην 8η και οι ΗΠΑ στην 6η! 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την έρευνα του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης, στη Γερμανία «ξεπλένονται ετησίως ποσά που υπολογίζονται ανάμεσα στα 29 και τα 57 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά προέρχονται κυρίως από το οργανωμένο έγκλημα, αλλά και από διεφθαρμένους πολιτικούς από χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής». Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι παγκόσμιοι γκάνγκστερ έχουν πολύ ψηλά στη λίστα των προτιμήσεών τους τη Γερμανία και εξαιρετικά χαμηλά την Κύπρο.

Στην εν λόγω έκθεση του δικτύου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι: «Οι γερμανικές τράπεζες φαίνεται να στηρίζουν τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στο εξωτερικό και ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα είναι η διαχείριση μεγάλων (και μάλλον υπόπτου προελεύσεως) κεφαλαίων από το Τουρκμενιστάν. Εστίες προβληματισμού αποτελούν επίσης τα ελλιπή στοιχεία για τα καταπιστεύματα και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα που εδρεύουν στη Γερμανία [...] και η έλλειψη δημόσιων στατιστικών στοιχείων για τις υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος». Πέρα από τις αυτονόητες διαπιστώσεις, η έρευνα τούτη προσφέρεται και για πολιτική αξιοποίηση απ’ όλες τις χώρες που δέχονται υποδείξεις αναφορικά με το «ήθος» της οικονομίας τους. Αν υπάρχουν, βέβαια, αρκετά ικανά και υψηλά πολιτικά αναστήματα...


ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΦΩΝΑ ΧΑΪΓΙΑΝ-ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ


Τουλάχιστον 10.000 νεκρούς άφησε πίσω του ο τυφώνας Χαϊγιάν, ένας από τους πιο ισχυρούς τυφώνες που έχουν καταγραφεί στην ιστορία, ο οποίος πέρασε από τις κεντρικές Φιλιππίνες, ανέφερε την Κυριακή ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας. Από την σούπερ καταιγίδα περισσότερο χτυπήθηκαν παράκτιες πόλεις και η περιφερειακή πρωτεύουσα της επαρχίας Λέιτε. Όπως ανέφερε ο περιφερειακός αστυνομικός διοικητής, Ελμέρ Σόρια, ο τυφώνας κατέστρεψε περίπου το 70% με 80% της περιοχής που ήταν στην πορεία του. «Είχαμε μια συνάντηση χθες το βράδυ με τον κυβερνήτη και άλλους αξιωματούχους. Ο κυβερνήτης είπε με βάση την εκτίμησή τους, 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους», δήλωσε στο Reuters ο Σόρια. « Η καταστροφή είναι τόσο μεγάλη» συμπλήρωσε.

Η εθνική κυβέρνηση και η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών δεν έχουν επιβεβαιώσει τις περιφερειακές πληροφορίες, οι οποίες αυξάνουν δραματικά την αρχική εκτίμηση για τουλάχιστον 1.000 θανάτους. Ο Χαϊγιάν που στο πέρασμα του συνοδευόταν από ριπές ανέμων με ταχύτητα περίπου 275 χιλιόμετρα την ώρα, προκάλεσε επίσης τεράστια κύματα 5 έως 6 μέτρα ύψους που απέβησαν καταστροφικά. Η Τακλομπάν μια πόλη 220.000 ανθρώπων στην κεντρική επαρχία Λέιτε η οποία βρίσκεται περίπου 580 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μανίλας «έφερε» το κύριο βάρος του περάσματος του τυφώνα, που άφησε πίσω του πολλούς νεκρούς πλημμυρισμένα χωριά σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την ακτή προς την ενδοχώρα, ισοπεδωμένα σπίτια καταστραμμένες υποδομές και βουνά από συντρίμμια. «Από ένα ελικόπτερο, μπορείτε να δείτε την έκταση της καταστροφής. Από την ακτή έως περίπου ένα χιλιόμετρο προς την ενδοχώρα, δεν υπάρχουν υποδομές. Ήταν σαν ένα τσουνάμι », δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάνουελ Ρόχας.

« Δεν ξέρω πώς να περιγράψω αυτό που είδα . Είναι τρομακτικό» ανέφερε ο Ρόχας, προσθέτοντας ότι έστειλε περιπολίες για να σταματήσει τις εκτεταμένες λεηλασίες από απελπισμένους πολίτες που αναζητούν τροφή και νερό. Αξιωματούχοι της πόλης δήλωσαν ότι αγωνίζεται να ανακτήσουν τις χαμένες υποδομές τους και να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στους επιζώντες. «Οι νεκροί είναι στους δρόμους, στα σπίτια, κάτω από τα συντρίμμια, είναι παντού», είπε ο Τζον Τέσκον Λιμ από την Τακλομπάν. Ο τυφώνας που στο πέρασμα του από το αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων ήταν κατηγορίας 5 κινείται σε μια νοητή ευθεία γραμμή από τα ανατολικά προς τα δυτικά, έχοντας αποδυναμωθεί σημαντικά πριν πλήξει το βόρειο Βιετνάμ, τις αμέσως επόμενες ώρες.