07 Νοεμβρίου, 2013

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


Η πρόταση που κατατέθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη υπογράφεται και από τους 72 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρει:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Σύμφωνα με το άρθρο 142 του ΚτΒ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με αφορμή την σημερινή αυταρχική αστυνομική επέμβαση στην ΕΡΤ, καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης για τις διαρκείς παραβιάσεις της δημοκρατικής νομιμότητας και τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία εξαιτίας της βάρβαρης οικονομικής πολιτικής».

Τι προβλέπει το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής

Σύμφωνα με το άρθρο 142 του ΚτΒ:

«'Αρθρo 142: Πρόταση δυσπιστίας

1.H Boυλή μπoρεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

2.H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.

3.Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

4.Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

5.H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

6.Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

7.Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.»

ΤΑ ΜΑΤ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΡΤ - ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ


Παρουσία εισαγγελέα, ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ μπήκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην ΕΡΤ και εκκένωσαν το κτίριο της Αγίας Παρασκευής. Αυτή την ώρα δεκάδες πολίτες, παρουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ πραγματοποιούν συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το κτίριο.

12:00 Στάση εργασίας σε όλα τα ΜΜΕ από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα εξήγγειλαν τα σωματεία των εργαζομένων.

11:45: Καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ την επέμβαση στην ΕΡΤ: «Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους νέους και δημοκρατικούς πολίτες αυτής της χώρας να εκφράσουν την κάθετη αντίθεση και αντίστασή τους απέναντι στις αυταρχικές κυβερνητικές μεθόδους καθώς και τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, στο Συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2013, στις 16:00 στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στη Μεσογείων (Αγία Παρασκευή)», αναφέρει η ΑΔΕΔΥ. Παράλληλα, συγκέντρωση συμπαράστασης διοργανώνεται στις 4 το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη έξω από το κτήριο της ΕΡΤ 3, στη Λεωφόρο Στρατού.

11:40: ΓΣΕΕ: Η εμμονή της κυβέρνησης στο δόγμα αποφασίζομεν και διατάσσομεν δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη.

11:30 Οι συγκεντρώσεις έξω από το Ραδιομέγαρο έχουν ενωθεί και ο κόσμος αυξάνεται σταδιακά. Ανοιχτή η κάθοδος της Μεσογείων.

11:05 Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΠΑΜΕ η οποία έχει ως εξής: "Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την εισβολή των ΜΑΤ στην ΕΡΤ εκφράζοντας την αλληλεγγύη του, στους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Καλούμε τους εργαζομένους να μη φοβηθούν. Να οργανώσουν την πάλη τους, την αντίστασή τους απέναντι στην πολιτική που τους πετάει στο δρόμο και στην ανεργία. Καλούμε τα συνδικάτα και το λαϊκό κίνημα να καταδικάσουν την κρατική και εργοδοτική βία, να δυναμώσει η απάντηση σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο. Να μην περάσει ο φόβος, το δόγμα «νόμος και τάξη». Δεν υπάρχει άλλη επιλογή! Μονό με αγώνα, με οργάνωση, με μαζικότητα, με αντοχή, με συνέχεια, μπορούμε να απαντήσουμε. Δεν έχουμε δοκιμάσει ακόμα τη δύναμή μας. Αν δεν τους σταματήσουμε, θα μας γονατίσουν! Να δοκιμάσουμε τώρα τη δύναμή μας".

11:00 Ένταση αυτή την ώρα στη Μεσογείων. Εργαζόμενοι της ΕΡΤ και αλληλέγγυοι που είναι συγκεντρωμένοι έκλεισαν το ρεύμα καθόδου και προσπάθησαν να σπάσουν το «μπλόκο» των αστυνομικών, οι οποίοι τους απώθησαν.

10:40 Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Τύπου και ΜΜΕ (ΠΟΕΠΤΥΜ) με ανακοίνωσή τους «διαμαρτύρονται έντονα και καταδικάζουν τη νυχτερινή εισβολή των ΜΑΤ στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, με στόχο την εκκένωσή τους, και καλούν σήμερα στις 4 το απόγευμα όλους τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Ραδιομέγαρο».

10:25 «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος. Είναι ένα υπέροχο πρωινό, φθινοπωρινό. Εγώ πολύ το χάρηκα διότι επί Μεταξά δεν ζούσα, επί 7ετίας ήμουν πάρα πολύ μικρό παιδί. Επιτέλους ζω κι εγώ την καινούργια δικτατορία» δήλωσε ο γνωστός τραγουδιστής Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

10:20 Πληθαίνουν οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για την αιφνιδιαστική έφοδο των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

10:10 Η δημοσιογράφος Βάγια Παλαδάκη, κατήγγειλε στον Real Fm ότι προπηλακίστηκε από άνδρα των ΜΑΤ, τη στιγμή της έντασης, έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. «Ξαφνικά τους είδαμε να φοράνε τα κράνη και μας έβαλαν όλους σε έναν κύκλο. Άρχισαν να σπρώχνουν. Δεν τους προκαλέσαμε, δεν προβάλαμε καμία αντίσταση», είπε αρχικά και συνέχισε: «Με έχει βουτήξει ένας από τα μαλλιά, μου πέταξε χημικά και μου έριξε μια κλωτσιά στη γάμπα. Θα του κάνω μήνυση η φωτογράφος της ΕΡΤ τον έχει τραβήξει».

10:00 Δήλωση του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτη Καλφαγιάννη.

9:50 Η ΕΡΑ Πάτρας συνεχίζει να εκπέμπει και καλεί σε μαζικό συλλαλητήριο στις 6:30 μ.μ στην πλατεία Γεωργίου.

9:45 Και οι εκπαιδευτικοί στο πλευρό της ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, ανακοίνωση που εξέδωσε η Ε΄ ΕΛΜΕ αναφέρει: «Το ΔΣ της Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας καταγγέλλει την Κυβέρνηση που συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική της στέλνει τα ΜΑΤ να χτυπήσουν τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ που για μήνες αντιστέκονται στο παράνομο κλείσιμο του σταθμού. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να έρθουν στην ΕΡΤ στην Αγ. Παρασκευή να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τους συναδέλφους μας που αυτή τη στιγμή χτυπιούνται από τις δυνάμεις καταστολής. Όλοι ενωμένοι να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική. Καλούμε και την ΑΔΕΔΥ έστω αυτή τη φορά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τις ευθύνες της. Κηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας από τις 8 μέχρι τις 11 για σήμερα 7/11/2013 ημέρα Πέμπτη. Όλοι στην ΕΡΤ».

9:40 Σκουρλέτης: «Για τον ΣΥΡΙΖΑ η σημερινή επέμβαση είναι πραξικόπημα»

9:25 Εκατοντάδες πολίτες έξω από την ΕΡΤ.

9:00 «Μετά το μαύρο της ΕΡΤ και τις μαζικές απολύσεις, η κρατική βία και τρομοκρατία δείχνει σήμερα το πρόσωπό της, δεν πρέπει να περάσει. Καλούμε το λαό να αντισταθεί και να φτιάξει ακόμα περισσότερες εστίες αντίστασης και αντεπίθεσης», δήλωσε το μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου.

8:50 Κεδίκογλου: «Έπρεπε να τερματιστεί μία παράνομη κατάληψη και αυτό έγινε με τον καλύτερο τρόπο με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή»

8:40 Έξω από την ΕΡΤ βρίσκονται και βουλευτές τους ΚΚΕ.

8:30 Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα των εργαζομένων της ΕΡΤ, ertopen.com, «η Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης καλεί σε μαζικό συλλαλητήριο στις 4μμ στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Η ίδια ώρα έχει ήδη μπει στις ατζέντες των συνδικάτων και αναμένονται αποφάσεις, τις επόμενες ώρες».

8:25 «Βρισκόμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα της δουλειάς των συναδέλφων μας», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, η οποία βρίσκεται με τα μέλη του προεδρείου της Ένωσης έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, μετά την επέμβαση των ΜΑΤ στο κτίριο.«Δέκα μέρες πριν από την επέτειο της χουντικής επέμβασης στο Πολυτεχνείο, η τροϊκανή κυβέρνηση εισέβαλε με τον ίδιο τρόπο στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Ζητάω το αυτονόητο, να μπω στο Ραδιομέγαρο γιατί δεν μπορεί να γίνεται αυτό χωρίς την παρουσία των εργαζομένων» δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Γιώργος Σαββίδης.

8:05 Μήνυμα στο twitter του αρχηγού των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου

8:00 Αφέθηκαν ελεύθεροι οι τέσσερις προσαχθέντες.

7:55 Η βουλευτής της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη δήλωσε στον ΑΝΤ1: «Είχα διαφωνήσει για το χρόνο εκκένωσης της ΕΡΤ, αλλά δεν μπορεί 50 άνθρωποι να κρατάνε περιουσία που ανήκει στον ελληνικό λαό».

7:50 Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, απωθείται από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

7:40 Μήνυμα των εργαζόμενων της ΕΡΤ:

«Καλούμε όλους τους πολίτες στο Ραδιομέγαρο.

»Καλούμε όλους τους πολίτες στα κατά τόπους γραφεία της ΕΡΤ Α.Ε. για να υπερασπιστούμε τη φωνή της Δημοκρατίας.

»Πριν από λίγη ώρα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν στο Ραδιομέγαρο. Έχουν δώσει αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την εκκένωση του κτηρίου, ειδάλλως θα συλλάβουν όσους παραμένουν εντός.

»Όταν τα τηλέφωνα σιγήσουν, αυτό που θ' ακούγεται δεν θα είναι ΕΡΤ. Δεν θα είναι οι εργαζόμενοι της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Μην τους νομιμοποιήσετε με την ακρόαση και τη θέασή σας»!

7:35 Παραμένει κλειστή η Μεσογείων.

7:25 Σύμφωνα με το left.gr οι άνδρες των ΜΑΤ χτύπησαν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Καραγιαννίδη και Χρήστο Μαντά.

7:20 Μήνυμα του Άδωνι Γεωργιάδη στο twitter

7:00 Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτης Καλφαγιάννης μαζί με τρεις ακόμα εργαζόμενους της ΕΡΤ οδηγούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.




ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ


Το οξύ πρόβλημα της χρηματοδότησης των Εκκλησιαστικών Σχολών αναδείχθηκε κατά την πρωινή χθεσινή επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στο Φιλιππίδειο οίκημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται η Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία. Φοιτητές και Καθηγητές είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν στον Μακαριώτατο τον προβληματισμό και την αγωνία τους για την απρόσκοπτη λειτουργία της Σχολής, παρουσία του επιχώριου Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κυρίλλου, του Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρα καθώς και του Δημάρχου Κηφισιάς.

Ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε απ’ όλους, εκπαιδευτικό προσωπικό και φοιτητική κοινότητα, να διατυπώσουν τις σκέψεις τους για το τί πρέπει να γίνει στην πρωτόγνωρη για τον τόπο οικονομική συγκυρία. «Δε θα λυθούν τα προβλήματα μεμιάς, γι’ αυτό και ήρθα να σας ακούσω από πρώτο χέρι. Οι σκέψεις σας είναι γόνιμες στο να βοηθήσουν να μη γίνει απλώς η συνάντησή μας εθιμοτυπική αλλά ουσιαστική, καθώς όλα αυτά θα μεταφερθούν στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Ήδη, τα τελευταία δύο χρόνια η Δ.Ι.Σ. απασχολείται με τα προβλήματα που ταλανίζουν την εκκλησιαστική εκπαίδευση και ολοένα διαμορφώνεται ένα πλαίσιο, που συμπυκνώνει την προβληματική στον ευαίσθητο αυτό χώρο».

Σε ερώτηση φοιτητή για το μέλλον της Σχολής ο Αρχιεπίσκοπος προχώρησε ακόμη περισσότερο: «Ζούμε όλοι μας την οικονομική στενότητα. Η περιουσία που δόθηκε στο Κράτος είχε δύο στόχους: να εξυπηρετεί τη μισθοδοσία του Κλήρου και τη λειτουργία των Εκκλησιαστικών Σχολών. Τώρα, όμως, άλλαξαν τα δεδομένα. Έχουμε 27 εκκλησιαστικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Η θέση της Πολιτείας είναι ότι δεν μπορεί να κλείσει εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά δεν μπορεί και να τα συντηρεί. Γι’ αυτό πρέπει να σκεφτούμε τι σχολές θέλουμε και πώς τις συντηρούμε».

Για το μείζον ζήτημα της οικονομικής βιωσιμότητας των Σχολών η Διευθύντρια της Εκκλησιαστικής Εστίας κ. Καλή Αλυσανδράτου, ανέφερε στο ραδιόφωνο του 89,5 ότι τα χρήματα που δίνονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό επαρκούν ως το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο δόθηκε μόλις το ποσό των 250.000 ευρώ, ενώ για τη λειτουργία όλων των Σχολών απαιτούνται 560.000 ευρώ.

Ανάμεσα στους διδάσκοντες που έλαβαν το λόγο, ήταν ο π. Βασίλειος Θερμός, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη λιγότερων εισακτέων, αλλά σωστά κατηρτισμένων φοιτητών. Ακόμη, διατύπωσε την άποψη ότι οι Ακαδημίες δεν παρέχουν μεταπτυχιακά ισοδύναμα όπως θα έπρεπε, κάτι που είναι επιζήμιο για το κύρος τους. Αντίστοιχα, στην τοποθέτησή του ο π. Δημήτριος Κουτσούρης ζήτησε τη ριζική αναγέννηση της Ακαδημίας, ενώ ο κ. Κωνσταντίνος Βαφειάδης ανέφερε πως υπάρχουν προτάσεις αυτοχρηματοδότησης του προγράμματος Εκκλησιαστικών κειμηλίων, τις οποίες και ζήτησε γραπτά ο Μακαριώτατος.

Στο τέλος της συνάντησης, ο Αρχιεπίσκοπος ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αρχιμανδρίτη Νικόλαο Ιωαννίδη και τους Καθηγητές της Σχολής στο εργαστήρι ψηφιδωτού και συνομίλησε με πολλούς από τους φοιτητές, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα τους επισκεφθεί εκ νέου μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

7/11/2013 - Ο ΠΟΥΤΙΝ ΑΠΟΣΙΩΠΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ


Αναθεώρηση των ρωσικών βιβλίων Ιστορίας αποφάσισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να κάνει πιο ένδοξο το παρελθόν της χώρας και να απαλύνει όσα το αμαυρώνουν. Στα μελλοντικά βιβλία, για παράδειγμα, δεν γίνεται καμία αναφορά στον αριθμό των θυμάτων του Στάλιν ενώ ο Πούτιν παρουσιάζεται με πολύ κολακευτικό τρόπο. Όπως ακριβώς ο Γιόζεφ Στάλιν στο παρελθόν, ο πρόεδρος Πούτιν αποφάσισε ότι τα παιδιά των ρωσικών σχολείων έρχονται αντιμέτωπα με πολλές εκδοχές της ρωσικής ιστορίας, γι' αυτό αποφάσισε να τους παράσχει τη δική του. Ανέθεσε σε επιτροπή ιστορικών να καταγράψει τα σημεία που χρήζουν αλλαγής στα ιστορικά βιβλία.

Η επιτροπή του παρουσίασε τις προτάσεις της στις αρχές Νοεμβρίου και τα νέα βιβλία αναμένεται να αρχίσουν να διδάσκονται από τη σχολική χρονιά 2015-16. Σε αυτά όχι μόνο ο Στάλιν αλλά και ο Ιβάν ο Τρομερός, ο Μεγάλος Πέτρος και ο ίδιος ο Πούτιν είναι... αγνώριστοι. Η αναθεώρηση των βιβλίων Ιστορίας εντάσσεται στη γενικότερα εθνικιστική πολιτική του ρώσου προέδρου, ο οποίος επιθυμεί να προσδώσει μεγαλείο στη Ρωσία μέσα από έναν συνδυασμό σοβιετικής υπερδύναμης και τσαρικής αυτοκρατορικής αίγλης.

Η Ιστορία άλλωστε ήταν πάντα πολιτικό ζήτημα στη Ρωσία. Στη δεκαετία του '80 η Σοβιετική Ένωση δέχθηκε πλήγμα όχι μόνο από τη μείωση στις τιμές πετρελαίου αλλά και από τον καταιγισμό αποκαλύψεων για τις εκκαθαρίσεις του Στάλιν. Σήμερα, καθώς ο Πούτιν επιχειρεί να καθιερώσει μια νέα ρωσική ιδεολογία βασισμένη στις αρχές της ορθοδοξίας και στην εθνική υπερηφάνεια, χρειάζεται τη δική του «επίσημη» εκδοχή της Ιστορίας.

Τα νέα βιβλία Ιστορίας αναφέρονται στα θύματα της σταλινικής τρομοκρατίας, αλλά δεν περιέχουν κανέναν αριθμό (σύμφωνα με τα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα μετά την πτώση της ΕΣΣΔ το 1991 τα θύματα του Στάλιν κυμαίνονται από 11 ως 39 εκατομμύρια). Αναφέρονται στα γκουλάγκ (στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας όπου στέλνονταν αντιφρονούντες) αλλά τα «αντισταθμίζουν» με τη «γιγαντιαία» βιομηχανική πρόοδο που σημειώθηκε την ίδια περίοδο.

Οι επίσημες οδηγίες προς την επιτροπή των ιστορικών σύστηναν να παρουσιαστεί μια «ισορροπημένη» εικόνα του Πατερούλη. Ως εκ τούτου τα νέα βιβλία παρουσιάζουν τον Στάλιν σαν εκσυγχρονιστή που έβαλε τις βάσεις για τα επιστημονικά επιτεύγματα της ΕΣΣΔ και οδήγησε τη χώρα στη νίκη στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εικόνα αυτή του Στάλιν μοιάζει με εκείνη που παρουσιάζει ο ίδιος ο Πούτιν για τον Πατερούλη: «Πολύ αμφιβάλλω ότι ο Στάλιν αν είχε την ατομική βόμβα την άνοιξη του 1945 θα την είχε χρησιμοποιήσει εναντίον της Γερμανίας» δήλωσε πρόσφατα.

«Όταν μιλάμε για τον Στάλιν, δεν μπορούμε να μιλάμε για μεταρρύθμιση αλλά για κατεδάφιση» είπε στη γαλλική «Le Figaro» η Ιρίνα Τσερμπάκοβα από τη Memorial, οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ερευνά την πολιτική καταπίεση της σοβιετικής εποχής. «Το νέο βιβλίο Ιστορίας αποφεύγει τις ιστορικές αξιολογήσεις που εμφανίστηκαν τη δεκαετία του '90 και καταλήγει να απλουστεύει και να "επισημοποιεί" την Ιστορία. Όλα αυτά προκαλούν σχιζοφρένεια στον κόσμο».

Για τον Ιβάν τον Τρομερό, τα νέα βιβλία αναφέρουν ότι το καθεστώς του ήταν «εμφανώς δεσποτικό» αλλά και ότι επέτρεψε την εμφάνιση μιας αρχικής μορφής θεσμών παρόμοιων με εκείνους που εμφανίστηκαν στη Γαλλία και στην Αγγλία - εκδοχή την οποία αμφισβητούν οι δυτικοί μελετητές της ρωσικής ιστορίας. Από τη βασιλεία του Μεγάλου Πέτρου έναν αιώνα αργότερα, τα νέα βιβλία Ιστορίας τονίζουν τον «εκσυγχρονισμό» της αυτοκρατορίας που επέτρεψε στη Ρωσία «να γίνει παγκόσμια δύναμη». Παραλείπουν να αναφερθούν στον τυραννικό χαρακτήρα του καθεστώτος που πάτασσε αλύπητα κάθε εσωτερική αντίσταση.

Τα νέα βιβλία κάνουν το παν για να βελτιώσουν την εικόνα του Πούτιν. Για παράδειγμα, παρουσιάζουν με μελανά χρώματα τον προκάτοχό του Μπορίς Γέλτσιν: «Ως τα τέλη της δεκαετίας του '90 η χώρα δεν ήταν πλέον διαχειρίσιμη. Η κρίση της κεντρικής εξουσίας επιδεινώθηκε από τις οικονομικές αποτυχίες, τους απανωτούς κυβερνητικούς μετασχηματισμούς και τον πόλεμο στην Τσετσενία. Η λαϊκή δυσαρέσκεια και οι αυτονομιστικές τάσεις ενισχύθηκαν. Διακυβευόταν η ακεραιότητα της χώρας».

Το κεφάλαιο για τον Πούτιν, που παρέλαβε την εξουσία από τον Γέλτσιν το 2000, ωραιοποιεί σημαντικά γεγονότα, δεν περιέχει καμία αναφορά στον δεύτερο πόλεμο στην Τσετσενία και περιγράφει την οικονομική κρίση του 2008-9 σαν «τακτική διόρθωση στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη». Υπάρχει όμως περίπτωση το κεφάλαιο αυτό να μη συμπεριληφθεί στα νέα βιβλία. Ορισμένοι ζητούν τα βιβλία να σταματούν στο έτος 2000 γιατί τα μεταγενέστερα δεν έχουν αρκετή απόσταση από το σήμερα ώστε να μπορούν να αναλυθούν ιστορικά.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΛΑΚΕΣ ΣΧΙΣΤΟΛΙΘΟΥ


Μια είδηση που έρχεται από την Ουκρανία, εχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα: Σε συμφωνία με τον αμερικανικό όμιλο Chevron για την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου (shale gas) στις δυτικές περιοχές της χώρας που μπορεί να φτάσει ως επένδυση τα δέκα δισεκατομμύρια δολάρια προχώρησε το Κίεβο. Το έγγραφο, το οποίο μονογραφήθηκε παρουσία του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, προβλέπει ότι η Chevron θα επενδύσει άμεσα 350 εκατ. δολάρια στην εξόρυξη του κοιτάσματος του Ολέσκι, όπως ανακοινώθηκε από την ουκρανική προεδρία. Το Κίεβο έχει στόχο μια παραγωγή που να φθάνει τα 8 ως 10 δισεκατομμύρια. κυβικά μέτρα ετησίως και υπολογίζει πως το κοίτασμα έχει το γιγάντιο όγκο των 2,98 τρισεκ. κυβικών μέτρων. Τον περασμένο Ιανουάριο, η κυβέρνηση είχε υπογράψει μια συμφωνία με την αγγλοολλανδική Shell για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος του Γιούζοβσκε, στην ανατολική Ουκρανία, υπολογίζοντας επίσης την επένδυση εκεί σε δέκα δισεκ. δολάρια, για μια παραγωγή που μπορεί να φθάσει τα 10 ως 20 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

"Η υλοποίηση προγραμμάτων μεγάλης κλίμακας με τη Shell και την Chevron θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σε φυσικό αέριο ως το 2020", υπογράμμισε ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Περί τίνος πρόκειται; Είναι παραγωγή φυσικού αερίου όχι από κοιτάσματα υδρογονανθράκων αλλά από το "ξεζούμισμα" για να το πούμε πιο παραστατικά των πλακών σχιστολίθου! Στις ΗΠΑ τα σχιστολιθικά κοιτάσματα έλυσαν το πρόβλήμα της μεγάλης ζήτησης φυσικού αερίου και η χώρα πέρασε στην δεύτερη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή φυσικού αερίου μετά την Ρωσία (η οποία επίσης διαθέτει τεράστια κοιτάσματα στην αχανή Σιβηρία, αλλά δήλωσε ότι για την ώρα δεν σκοπεύει να τα αξιοποιήσει αφού έχει υψηλότερο κόστος εξόρυξης από το κανονικό φυσικό αέριο

Τα ειδικά αυτά σκληρά βραχώδη πετρώματα με έκταση, μερικά στο μέγεθος της Ελλάδος, βρίσκονται σε πολλά σημεία του υπεδάφους των ΗΠΑ με τα πιο σημαντικά στην Πενσυλβανία, στα σύνορα Τέξας-Λουιζιάνα και στη Οκλαχόμα.Το άκρως ενδιαφέρον: Η Ελλάδα διαθέτει τεράστια κοιτάσματα σχιστόλιθου!Στα μέσα του 2009 είχε γίνει παρουσίαση στον τότε υπουργό Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη ενός project εξόρυξης και εν συνεχεία επεξεργασίας σχιστολιθικών πλακών για την παραγωγή φυσικού αερίου, αλλά δεν δόθηκε η κατάλληλη προσοχή, λόγω και της έκρυθμης πολιτικής κατάστασης των ημερών. Ο σχιστόλιθος εξορύσσεται εν συνεχεία πηγαίνει σε ειδικό εργοστάσιο επεξεργασίας όπου συνθλίβεται και ... παράγει φυσικό αέριο το οποίο είναι παγιδευμένο μέσα στην σκληρή πέτρα.! Πρόκειται γιά μια τεχνική οριζόντιας διείδυσης σε μεγάλα βάθη, όπου μέσα στη οπή που δημιουργείται εκτοξεύεται νερό με κάποια χημικά σε πολύ υψηλή πίεση, το οποίον προκαλεί εσωτερικό θρυμματισμό των βράχων, απελευθερώνοντας έτσι το ΦΑ που είναι παγιδευμένο μέσα τους.

Οι εκτάσεις κάτω από τις οποίες βρίσκονται άρχισαν να αγοράζονται σωρηδόν, όταν έγινε αντιληπτό πως με τη χρήση και συνεχή βελτίωση των καινοτόμων αυτών τεχνικών εξόρυξης, μπορούσε να αναπληρωθεί το συνεχώς αυξανόμενο έλλειμμα παραγόμενο συμβατικού ΦΑ στις ΗΠΑ και να περιοριστούν δραματικά οι αντίστοιχες  εισαγωγές (κυρίως με την μορφή υγροποιημένου ΦΑ). Οι όγκοι της προσδοκώμενης αυτής παραγωγής shale gas, είναι κυριολεκτικά ασύλληπτοι, μιας και μιλάμε για νούμερα που ξεπερνούν τις δεκάδες τετράκις εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ΦΑ. Πιο κατανοητή, ίσως, είναι η διαπίστωση ότι το μη συμβατικό αυτό ΦΑ, μπορεί να καλύψει την υφιστάμενη αμερικανική ζήτηση... για τα επόμενα 100 περίπου χρόνια! Το ενδιαφέρον επεκτάθηκε γρήγορα και εντεύθεν του Ατλαντικού, όπου τους τελευταίους έξι μήνες - μεγάλες αμερικάνικες εταιρείες όπως η Exxon, η Conoco-Phillips η Chevron και η Marathon, έχουν αρχίσει την αγορά γης όπου στο υπέδαφος υπάρχουν τα αντίστοιχα γεωλογικά πετρώματα, κυρίως στη βόρεια Πολωνία, την ανατολική Γερμανία, στη Τσεχία, Ουγγαρία και Αυστρία.

Ταυτόχρονα, έχει αρχίσει η καταγραφή (με την εποπτεία του Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών GFZ της Γερμανίας) όλων των ομόλογων πετρωμάτων shale σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να  διαπιστωθεί το εύρος του εγχειρήματος και στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα οι Γερμανοί του GFZ, κτύπησαν αμέσως τεράστιες φλέβες σχιστόλιθου στην Βόρεια και κεντροδυτική Ελλάδα. Και έτσι εξηγείται το ενδιαφέρον και η πίεση για την υποθήκευση έναντι των δανείων τεράστιων εκτάσεων που ανήκουν στο δημόσιο! Σύμφωνα με έκθεση του ΙΓΜΕΜ - για τις  περιοχές  Θράκης και Ηπείρου, αλλά και δυτικής Μακεδονίας - την οποία επιβεβαίωσε υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου, σε  άτυπο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας στο Δουβλίνο, στο οποίο συμμετείχε. Με αυτό το δεδομένα λοιπόν, το shale gas φαίνεται ότι έχει λαμπρό μέλλον. Η χαμηλή εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα που χαρακτηρίζει από τη φύση του το ΦΑ, συγκριτικά με το πετρέλαιο ή το κάρβουνο, σε συνδυασμό με την αφθονία του, δημιουργούν τις προϋποθέσεις - όπως πρόσφατα έχει διατυπωθεί - μετατροπής του για τις επόμενες δεκαετίες και τουλάχιστον έως τα μέσα του αιώνα, σε βασικό καύσιμο-γέφυρα προς την εποχή εκείνη της παραγωγής ενέργειας εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές.

Και η Ελλάδα έχει άφθονο σχιστόλιθο, στο μεγαλύτερο μέρος της έκτασής της!

ΣΚΑΝΔΑΛΟ (!) ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟ ΝΑΥΤΟΥ


Σήμερα και αύριο οι έξι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της απάτης του 1.141.000 ευρώ στον Οίκο Ναύτου - η οποία αποκτά πολιτική χροιά μέσα από τα συγκλονιστικά στοιχεία και τους διαλόγους της δικογραφίας που έρχονται καθημερινά στο φως- θα απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς Γιώργου Ανδρεάδη, αντιμετωπίζοντας τέσσερις κακουργηματικές κατηγορίες, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50), που επισείουν ακόμη και ισόβια κάθειρξη. 

Κεντρικό πρόσωπο σε αυτό το σκάνδαλο μεγατόνων φέρεται ότι είναι η 46χρονη Τζ.Γ., η οποία έως και τη σύλληψή της ήταν αποσπασμένη υπάλληλος στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και διατηρούσε, όπως προκύπτει και από τις αποκαλυπτικές τηλεφωνικές συνομιλίες της οι οποίες καταγράφηκαν από το «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ, στενή σχέση με τον πρόεδρο του Οίκου Ναύτου Χρήστο Παρρά, τον οποίο χαρακτηρίζει «κολλητό» και «κομματόσκυλο» της Συγγρού, όπως δηλώνει και η ίδια, καθώς είναι ταυτόχρονα υψηλόβαθμο στέλεχος στον κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ. Υπάλληλος στο γραφείο του Χρήστου Παρρά ήταν ακόμη μία εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση, η Λ.Π., ενώ έχουν συλληφθεί και ο σύζυγός της (Κ.Σ.), ακόμη μία υπάλληλος του Ταμείου (η Α.Χ.), ένας «φίλος» (ο Γ.Δ.), που εμφανίζεται να «βαράει όποιον δεν πληρώνει», και γνωστός αρχισυνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά, υπάλληλος του Ταμείου (ο Σ.Γ.).

Σε κάθε περίπτωση, η 46χρονη βασική κατηγορούμενη, πρώην πρόεδρος εργαζομένων στο Ταμείο και πρόεδρος στη ΔΑΚΕ του Οίκου Ναύτου, δεν κρύβει τη σχέση της με τον υπουργό Παιδείας, λέγοντας ότι «το Σαββατοκύριακο θα πάει περιοδεία μαζί του», ενώ συνομιλεί και με συνεργάτιδα του διοικητή του ΟΓΑ Ξενοφώντα Βεργίνη, λέγοντας ότι έγγραφα που έδωσε αφορούν «γνωστό του υπουργού». Σε συνομιλίες της με τον πρόεδρο του Οίκου Ναύτου φέρεται ότι ψάχνει πρόσβαση και στον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για να περάσει «κάτι» σε νομοσχέδιο.

Η «συμμορία», που κατηγορείται ότι δρούσε στον Οίκο Ναύτου και επιχειρούσε να απλώσει τα πλοκάμια της και σε άλλα Ταμεία, όπως ο ΟΠΑΔ, αποτέλεσε την αφορμή για να ελεγχθούν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία που χρηματοδοτούνται από τον ΕΟΠΥΥ με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου. Όπως κατά πληροφορίες προκύπτει στο κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος των κατηγορουμένων, γίνεται λόγος για «μεθόδευση», καθώς το επίμαχο ποσό 1.141.000 ευρώ που θέλησαν να πάρουν οι κατηγορούμενοι με τα πλαστά παραστατικά προερχόταν από χρήματα του Ταμείου τα οποία προορίζονταν για ληξιπρόθεσμες οφειλές. 

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο κατηγορητήριο: «Με τη μεθόδευση αυτή δεν θα υπήρχε κίνδυνος να διαπιστωθεί η απάτη», αφού «τυχόν μελλοντικός έλεγχος δεν θα είχε οποιοδήποτε αποτέλεσμα γιατί δεν θα μπορούσε να γίνει διασταύρωση μεταξύ τιμολογηθέντων ιατρικών υπηρεσιών και αντίστοιχων πληρωμών ελλείψει των σχετικών παραστατικών». Η καταγγελία του επιχειρηματία ιδιοκτήτη κλινικών στο ΣΔΟΕ έδωσε το έναυσμα για την επ' αυτοφώρω σύλληψη των τεσσάρων εκ των έξι κατηγορουμένων κατά τη λήψη προκαταβολής, ύψους 205.000 ευρώ, ενώ πλέον κατηγορούνται κατά περίσταση για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου (ν.1608/50), της απιστίας σχετικής με την υπηρεσία και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Στις απολογίες τους σήμερα και αύριο θα έχουν την ευκαιρία να αντικρούσουν τις κατηγορίες.

Διοικητική έρευνα με εντολή Βαρβιτσιώτη

Με χθεσινές αποφάσεις του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη τέθηκαν σε αργία οι υπάλληλοι που φέρεται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση του Οίκου Ναύτου, ενώ απομακρύνθηκε άμεσα από το Διοικητικό Συμβούλιο η 46χρονη βασική κατηγορούμενη που, αν και αποσπασμένη στο υπουργείο Παιδείας, συμμετείχε σε αυτό ως εκπρόσωπος των εργαζομένων! Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης διέταξε τη διενέργεια επείγουσας ΕΔΕ για την πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση της υπόθεσης, καθώς και την παραπομπή όλων των εμπλεκομένων που θα προκύψουν στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.

Επιπλέον, ο υπουργός Ναυτιλίας ζήτησε την ενεργοποίηση του ΣΔΟΕ για τον πλήρη και ενδελεχή λογιστικό έλεγχο όλων των οικονομικών στοιχείων του Οίκου Ναύτου των τελευταίων ετών. «Η ανοχή απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και αδιαφάνειας θα είναι μηδενική» τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«ΕΥΡΩ-ΝΕΦΕΛΩΜΑ» ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ ΝΕΟΙ


Όσοι βρίσκονται στα πρώτα τους νιάτα είναι απόλυτοι. Οι εφηβικοί έρωτες είναι γλυκείς, αλλά και ηφαιστειώδεις. Η υποστήριξη μιας ιδεολογίας, ενός κόμματος, κάποιου αθλητικού συλλόγου ή συγκεκριμένου μουσικού στιλ χαρακτηρίζεται από πάθος, ένταση και σφοδρότητα. Η ένταση που αναβλύζει το σφρίγος της ηλικίας αντανακλάται σε όλες τις προτιμήσεις των ανθών των κοινωνιών. Αυτοί λοιπόν οι ανθοί των κοινωνιών, για να στρέψουν την προσοχή τους κάπου, για να παρέχουν τον χρόνο και την εμπιστοσύνη τους ή ακόμα και τα χρήματά τους, απαιτούν να εκπέμπεται ένα σαφές και έντονο, ηχηρό μήνυμα. Δεν τους αρέσουν τα μισόλογα, οι γκρίζες ζώνες, οι υπαναχωρήσεις, η «εφικτή» μιζέρια.

Προτιμούν έναν ανέφικτο στόχο, ένα άπιαστο ιδανικό, που θα τους συγκλονίσει και θα το υπηρετήσουν - τουλάχιστον μέχρι να νιώσουν προδομένοι από τους συνοδοιπόρους τους. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, ως «ιδανικό», ουδέποτε έπεισε αρκετά τη νεολαία. Τώρα, τα ελληνικά νιάτα, τα οποία έχουν νιώσει στο πετσί τους την υποκρισία και τις αρπακτικές διαθέσεις των «εταίρων» μας, έχουν απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο από το «ευρωπαϊκό όραμα».

Οι παραπάνω διαπιστώσεις έχουν επιβεβαιωθεί και στατιστικά. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά η εφημερίδα μας, σε σχετική δημοσκόπηση της VPRC όπου απάντησαν μαθητές των τελευταίων τάξεων του γυμνασίου και του λυκείου, «το 63% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το “ευρωπαϊκό όραμα”, βάσει του οποίου συγκροτήθηκε η Ε.Ε., “δεν παραμένει ισχυρό” [...] ενώ η εμπιστοσύνη των νέων υποχωρεί ως προς το ευρώ και την κοινή νομισματική πολιτική».

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι εντυπωσιακά τα αποτελέσματα της έρευνας, αλλά το γεγονός πως εντυπωσιάζονται από αυτά ουκ ολίγοι γραφειοκράτες της ευρωπαϊκής Βαβέλ. Λες και είναι φυσιολογικό να περιμένει κάποιος από τους νέους της Ελλάδας να εκστασιάζονται από το «όραμα» της καταλήστευσης των περιουσιών των οικογενειών τους και της μαζικής εξαθλίωσης για το χατίρι της τρόικας και της «δημοσιονομικής προσαρμογής». Λες και οι άνθρωποι γεννιούνται δούλοι και θέλουν να παραμείνουν έτσι...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Ελεύθεροι, μετά από τρεις μήνες προσωρινής κράτησης, αφέθηκαν δύο ακόμη κάτοικοι της Ιερισσού Χαλκιδικής, που κατηγορούνται για την εμπρηστική επίθεση του περασμένου Φεβρουαρίου στο εργοτάξιο της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές. Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει, με εντολή πρωθυπουργού, ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος προκειμένου να ανοίξουν τα πανεπιστήμια. Σχεδόν μία εβδομάδα μετά το τελεσίγραφο που είχε δώσει στους πρυτάνεις ΕΜΠ και ΕΚΠΑ να εκπληρώσουν το καθήκον τους, ασκώντας τις αρμοδιότητες που τους δίνει ο νόμος για να ανοίξουν τα ιδρύματα, ο υπουργός κινείται δικαστικά σε βάρος των διοικητικών υπαλλήλων των δύο ιδρυμάτων, με σκοπό την αναγνώριση της απεργίας τους ως παράνομης και καταχρηστικής.

Αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας θα αποτελέσει ανακοίνωση του Συμβουλίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με την οποία στρέφεται κατά του πρύτανη Θ. Πελεγρίνη. Με την ανακοίνωση καταλογίζονται στον κ. Πελεγρίνη ευθύνες για την κατάσταση του πανεπιστημίου, το οποίο δεν λειτουργεί λόγω απεργίας του διοικητικών υπαλλήλων. Διεκόπη λίγο μετά τις 11 το πρωί η κυκλοφορία στην λεωφόρο Υμηττού 255, μετά από πτώση στεγάστρου, προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό του οδηγού ενός ταξί το οποίο βρισκόταν εν κινήσει. Από την πτώση του στεγάστρου κόπηκαν τα καλώδια ηλεκτροδότησης των τρόλεϊ. Εξαιτίας της κακοκαιρίας έπεσαν επίσης δέντρα στις γραμμές του ΗΣΑΠ στο ύψος του Νέου Ηρακλείου.

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν ο πατριός και η μητέρα ενός 18χρονου κοριτσιού στη Ρόδο, που κατηγορούνται ότι το κακοποιούσαν σεξουαλικά εδώ και τέσσερα χρόνια. Πριν από λίγες ημέρες η 18χρονη κατήγγειλε ότι ο πατριός της την κακοποιούσε σεξουαλικά με τη συναίνεση της μητέρας της. Το ζευγάρι αρνείται κατηγορηματικά τα όσο του αποδίδονται και ισχυρίζεται ότι η 18χρονη αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.

Κόσμος

Ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι και επισήμως ο πρώτος υποψήφιος (από τους Σοσιαλιστές) για τη διαδοχή του Ζοζέ Μπαρόζο στην Κομισιόν. Από την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά δεν έχει ακόμα υπάρξει απόφαση για τον υποψήφιο, ενώ από την Αριστερά ξεχωρίζει το όνομα του Αλ.Τσίπρα. Μία ακόμα τοποθέτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήρθε να προκαλέσει αντιδράσεις στην Ιταλία. Μιλώντας σε δημοσιογράφο είπε ότι τα παιδιά του λένε στον ίδιο ότι «αισθάνονται όπως πρέπει να ένιωθαν οι εβραϊκές οικογένειες στην Γερμανία, επί των ημερών του Χίτλερ. Πέφτουν όλοι πάνω μας.» Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ συνέκρινε τον πόλεμο που διεξάγει εναντίον των εξεγερμένων, τους οποίους αποκαλεί «τρομοκράτες», με εκείνον που κατέστρεψε την Αλγερία. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ενώ η διπλωματία δεν φαίνεται να βρίσκει έδαφος.

Με στόχο την μείωση των χρεών και την τήρηση των δεσμεύσεών της προς τις τράπεζες, το ΔΣ της εφημερίδας Corriere della Sera αποφάσισε την πώληση της ιστορικής έδρας της εφημερίδας, ενός κτιρίου το οποίο βρίσκεται στην οδό Σολφερίνο του Μιλάνου, έναντι τιμήματος ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν, και σύμμαχος του πρωθυπουργού Μπεντζαμίν Νετανιάχου, κρίθηκε αθώος για τις κατηγορίες διαφθοράς που του είχαν απαγγελθεί. Η ομόφωνη αθώωσή του ανοίγει στον Λίμπερμαν τον δρόμο της επιστροφής στην πρώτη γραμμή της πολιτικής - πιθανότατα από το υπουργείο Εξωτερικών.

Οικονομία

Υπάρχουν περιθώρια και πρέπει να εξαντληθούν για την ενίσχυση των εσόδων των Ταμείων, τονίζει το ΠΑΣΟΚ σε σχόλιο του για τις συζητήσεις υπουργείου Εργασίας και τρόικας, αναφέροντας πως αποτελεί αναγκαιότητα η βελτίωση της ρύθμισης για τις οφειλές. Σε ό,τι αφορά το μέτρο μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, κρίνει ότι μπορεί να αποφέρει οφέλη αν εφαρμοστεί στοχευμένα και με κρίτηρια. Τέλος, επαναφέρει την πρόταση η περαιτέρω μείωση του εφάπαξ να γίνει με ορίζοντα τουλάχιστον πενταετίας.

Ισχυρή ανάκαμψη κατέγραψε η αγορά την Τετάρτη, μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε υποχωρήσει 4,19%. Μοχλό της ανόδου αποτέλεσαν οι μετοχές του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ, της Motor Oil και της ΔΕΗ. Η αγορά στρέφει την προσοχή της στην ανακοίνωση, αύριο, Πέμπτη, από την Morgan Stanley Capital International των ελληνικών μετοχών που θα συμμετέχουν στον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.156,57 μονάδες, με άνοδο 1,60%.

Την Παρασκευή θα κατατεθούν στον ΕΛΓΑ οι προσφορές από τους ενδιαφερομένους σχετικά με την εκπόνηση τριών αναλογιστικών μελετών για κινδύνους που μέχρι σήμερα ο Οργανισμός δεν ασφαλίζει. Οι μελέτες θα αφορούν την υποχρεωτική ασφάλιση ζημιάς στην παραγωγή από πυρκαγιά, την προαιρετική ασφάλιση της ζημιάς από εντομολογικές προσβολές στο βαμβάκι και την προαιρετική ασφάλιση της ζημιάς από χαλάζι στο στάδιο της ανθοφορίας στα καρποφόρα δέντρα.

Αθλητισμός

Με τα χρώματα του ΠΑΣ Γιάννινα θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι το καλοκαίρι του 2017 ο Σταύρος Τσουκαλάς, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την ηπειρωτική ΠΑΕ. Ο Τσουκαλά δήλωσε για την ανανέωση του συμβολαίου του: «Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο κ. Γιώργο Χριστοβασίλη, την Διοίκηση, τον διευθυντή του ποδοσφαιρικού τμήματος, κ. Νιαρχάκο, αλλά και όλη την οικογένεια του ΠΑΣ Γιάννινα, για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο πρόσωπό μου και την απέδειξαν σήμερα με την επέκταση του συμβολαίου που μου έγινε.

Καλύτερος ποδοσφαιριστής της 10ης αγωνιστικής αναδείχθηκε ο Βασίλης Κουτσιανικούλης με για την εμφάνιση του στην νίκη του ΟΦΗ (2-0) απέναντι στον Άρη. Από την άλλη πλευρά το βραβείο για το καλύτερο γκολ πήρε ο Σάλες Λεοζίνιο για το γκολ που σημείωσε στην νίκη της Καλλονής κόντρα στον Πανιώνιο (3-2).

Η αποστολή του ΠΑΟΚ «πάτησε» στο Ισραήλ, , για το παιχνίδι της 4ης αγωνιστικής του Europa League απέναντι στη Μακάμπι Χάιφα την Πέμπτη, λίγο μετά της 12 το μεσημέρι, έπειτα από δύο ώρες πτήσης. Η συνέντευξη Τύπου του Ολλανδού προπονητή είναι προγραμματισμένη για τις 17:00 την Τετάρτη και μία ώρα αργότερα οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ θα πραγματοποιήσουν την τελευταία τους προπόνηση εν όψει του αγώνα στο «Κιριάτ Ελιέζερ».

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

1917: «Οκτωβριανή επανάσταση». Οι Μπολσεβίκοι του Lenin καταλαμβάνουν την εξουσία στην Ρωσία.

1921: Ο Benito Mussolini ιδρύει στην Ιταλία το Εθνικό Φασιστικό Κόμμα.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1867: Madame Quiri, Γαλλοπολωνέζα φυσικός που ανακάλυψε το στοιχείο «ράδιο» και βραβεύτηκε με Nobel Φυσικής το 1903.

1913: Αλέκος Σακελλάριος, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, δημοσιογράφος και σκηνοθέτης.

1913: Albert Camus, Γαλλοαλγερινός συγγραφέας που τιμήθηκε με το βραβείο Nobel Λογοτεχνίας το 1957.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1980: Steve McQueen, σημαντικός ηθοποιός αμερικανικής καταγωγής.