31 Οκτωβρίου, 2013

Η ΝΕΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ «ΚΟΡΙΟΥΣ» ΜΟΛΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ! (31/10/2013)

 

Την ώρα που η κοινωνία γονατίζει από την υπερφορολόγηση περιμένοντας τα νέα μέτρα, κατέφθασε και στη χώρα μας ο... ιός των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών! Η νέα περιπέτεια με τους «κοριούς», που ξεκίνησε από τις αποκαλύψεις από το Βερολίνο, εξαπλώνεται με ταχύτητα από το ένα ημισφαίριο στο άλλο, αλλά εμπλέκει και την Ελλάδα (μετά την καταστροφική δήλωση Πάγκαλου) σε μια κρίσιμη στιγμή.  

Το κοινό μυστικό της βιομηχανικής και πολιτικής κατασκοπίας, που ουδέποτε - όπως φαίνεται - σταμάτησε, αλλά και η... υποψία χιλιάδων πολιτών ότι τα τηλέφωνα και οι υπολογιστές παρακολουθούνται από όποιον μπορεί, πλέον παίρνει διαστάσεις ενός «πολέμου» μεταξύ Γερμανίας, ΗΠΑ αλλά και Ρωσίας, με ανακατανομή σφαιρών επιρροής.

Το διακύβευμα είναι αυτό και όχι βέβαια το ποιος παρακολουθεί ποιον, μια και πίσω από τις κλειστές κάμαρες όλοι γνωρίζουν την αλήθεια. Η πικρή εμπειρία που είχε πριν από οκτώ χρόνια ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος τώρα βλέπει με πικρία να δικαιώνεται σε άλλο ένα ζήτημα, λέει πολλά.

Ο «μεγάλος τραγουδιστής»

Ερωτήματα, όμως, προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης και για χρόνια υπουργού του «μεγάλου τραγουδιστή» στην υπόθεση Οτσαλάν Θόδωρου Πάγκαλου, που λειτούργησε ως βούτυρο στο ψωμί Αμερικανών και Τούρκων, και τους έδωσε την ευκαιρία να κατηγορήσουν τη χώρα μας.

Όσα ισχυρίστηκε ο κ. Πάγκαλος (ότι η Ελλάδα παρακολουθούσε τους πρέσβεις των ΗΠΑ σε Αθήνα και Άγκυρα) προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων. Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι η ΕΥΠ είναι κατά τον νόμο υπεύθυνη για την προάσπιση της εθνικής ασφάλειας και προφανώς αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, προσθέτοντας ότι λειτουργεί σεβόμενη ταυτόχρονα φίλους και συμμάχους.

Από τη μεριά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας με αφορμή τις δηλώσεις Πάγκαλου υποστήριξε ότι επιβεβαιώνουν την ήδη εκφρασμένη ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ για την ανύπαρκτη προστασία του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου.

Ο κ. Δρίτσας αναρωτιέται στη συνέχεια: «Μήπως ο… “έμπειρος” κ. Πάγκαλος διά της καλλιέργειας κλίματος φαιδρότητας σπεύδει να προλάβει, να υποβαθμίσει, να διασκεδάσει και τελικά να καλύψει τη σημασία των αποκαλύψεων του γερμανικού περιοδικού “Spiegel”».
 


ΣΤΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΟΣΕ ΟΛΘ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΒΜP-3

 

Ως "τελευταία ευκαιρία" για τις ελληνορωσικές σχέσεις τουλάχιστον σε ότι αφορά το υπάρχον πολιτικό σκηνικό, περιγράφει η ρωσική πλευρά το κλίμα μέσα στο οποίο γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών για την αγορά-διάσωση του ΟΣΕ και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, αλλά και την ενεργοποίηση μέρους ή ολόκληρης της διακρατικής συμφωνίας ύψος 1,2 δισ. ευρώ για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού από την Ρωσία. Τα παραπάνω, μαζί με μία σειρά διευκολύνσεων που έχει ζητήσει η Ρωσία από την Ελλάδα σε ότι αφορά τα αγκυροβόλια και τις μετακινήσεις αεροναυτικών δυνάμεων προς τη Μ.Ανατολή ήταν το βασικό "μενού" στην ατζέντα του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών και μεγάλου νικητή στην αναμέτρηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Τ.Κέρι στην κρίση της Συρίας, Σεργκέϊ Λαβρόφ με τους Α.Σαμαρά, Ε.Βενιζέλο και Δ.Αβραμόπουλου με τους οποίους συναντήθηκε και συνομίλησε.

Πριν λίγο ο Σ.Λαβρόφ μιλώντας σε συμπόσιο που διοργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο παρόντων των υπουργών Εξωτερικών Ε.Βενζέλου και Εθνικής Αμύνης Δ.Αβραμόπουλου, τόνισε ότι  "Ελλάδα και Ρωσία είναι σταθεροί εταίροι και φίλοι που υποστηρίζουν τον σεβασμό των αρχών δικαίου και την επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου στον πολυκεντρικό κόσμο. Η Ρωσία πάντα ήθελε μια ισχυρή και ευημερούσα Ελλάδα, αλλά πρέπει να το θέλει και η Ελλάδα". Ο Βλαδιμίρ Γιακούνιν, πρόεδρος των δύο ρωσικών ιδρυμάτων που συνδιοργανώνουν τις εκδηλώσεις αλλά και πρόεδρος της κρατικής εταιρείας "Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι", τόνισε ότι οι ρωσικές προτάσεις δεν είναι απλά οι καλύτερες για τον ΟΣΕ και τον ΟΛΘ. Είναι οι μοναδικές σοβαρές προτάσεις που υπάρχουν. Στην Μόσχα υπάρχουν φόβοι ότι θα επαναληφθεί το φαινόμενο της ΔΕΠΑ, δηλαδή, θα σαμποταριστεί η ρωσική υποψηφιότητα για ΟΛΘ και ΟΣΕ με αποτέλεσμα να αποσυρθεί ολοκληρωτικά η Ρωσία από το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων σβήνοντας την όποια ελπίδα να υπάρξουν καλύτερες προσφορές μαπό τις ιδιαίτερα ανιμεικές που υπάρχουν σήμερα από δυτικές εταιρείες (βασικά θέλουν τις δημόσιες εταιρείες για ένα "κομμάτι ψωμί").

Ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφέρθηκε εκτενώς στη συμβολή του Καποδίστρια στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής διπλωματίας στις αρχές του 19ου αιώνα και στην πρωτοπόρα αντίληψή του για τον συνδυασμό ρεαλισμού και μετριοπάθειας ενάντια στον αυταρχισμό της εποχής.Λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης, ο Δ. Αβραμόπουλος είχε ολιγόλεπτη κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Σ.Λαβρόφ, ο οποίος αναχωρεί σήμερα το απόγευμα.
 

'Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ''

 

Η εμπλοκή της Ευρώπης στα «παιχνίδια κατασκοπείας» κατέστη πιο αξιόπιστη μετά τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Θόδωρου Πάγκαλου, γράφουν οι New York Times. Η δήλωση του κ. Θεόδωρου Πάγκαλου ότι «Κι εμείς παρακολουθούσαμε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα -Hταν διασκεδαστικό» αναφερόμενος στη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών και σχετικά με το μείζον διπλωματικό θέμα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό.

Ενδεικτικές του κλίματος που έχει διαμορφωθεί μετά τη δήλωση του πρώην υπουργού είναι οι ανταποκρίσεις του αμερικανικού Τύπου. Ειδικότερα, οι New York Times αναφέρουν πως η εμπλοκή της Ευρώπης στα «παιχνίδια κατασκοπείας» κατέστη πιο αξιόπιστη μετά τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρου Πάγκαλου, σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο οποίος παραδέχθηκε ότι οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες «υπέκλεπταν τηλεφωνικές συνομιλίες» των πρεσβευτών των ΗΠΑ στην Ελλάδα και στην Τουρκία, τη δεκαετία του '90.

Επίσης, σημειώνουν πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν τρόπους για να καθυστερήσουν την υιοθέτηση σχετικής νομοθεσίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών της Ευρώπης, μολονότι καταγγέλλουν τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών που διενεργούσαν οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δύο ημέρες μετά το τηλεφώνημα που έκανε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, για να διαμαρτυρηθεί για την υποκλοπή του κινητού της τηλεφώνου, η Άγγελα Μέρκελ συντάχθηκε με τους Ευρωπαίους εταίρους της, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την προηγούμενη εβδομάδα. Η Γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησε με την αναβολή υιοθέτησης ενός νέου νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, πιθανώς έως το 2015, μετά την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως επισημαίνεται, η συγκατάθεση της Γερμανίας στη βρετανική πρόταση για πάγωμα της σχετικής νομοθεσίας υπογραμμίζει τις αντιφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών μεταξύ της λεκτικής στήριξης της ιδιωτικότητας και των πολιτικών τους αποφάσεων. Αναλυτές εκτιμούν ότι «όλοι εμφανίζονται θιασώτες της προστασίας της ιδιωτικότητας στις δημόσιες δηλώσεις τους, αλλά βλέπουμε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδεις και αναζητούν τρόπους για να καθυστερήσουν τη διαδικασία».Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για τις δραστηριότητες της NSA (Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ) δημιούργησαν «έντονο διάλογο» στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, σχετικά με τη «δέουσα ισορροπία» μεταξύ της ιδιωτικότητας και των οικονομικών συμφερόντων ή τις απαιτήσεις ασφάλειας. 

Στην προσπάθειά της να ελέγξει τη ζημιά, όπως τονίζεται, η κυβέρνηση Ομπάμα δήλωσε ότι εξετάζει την απαγόρευση της παρακολούθησης φίλα προσκείμενων ξένων ηγετών. Αν και δεν υπήρξε αντίδραση από μέρους της κ. Μέρκελ, αξιωματούχοι στο Βερολίνο δέχθηκαν θετικά την είδηση, ως συνειδητοποίηση ότι τα αμερικανικά οικονομικά συμφέροντα θα μπορούσαν να πληγούν εάν συνεχίζονταν οι παρακολουθήσεις.Επίσης, στο εν λόγω δημοσίευμα σημειώνεται ότι οι αποκαλύψεις δεν έβλαψαν, ωστόσο, μόνο την αμερικανική πλευρά, καθώς οι Ευρωπαίοι πολιτικοί επιχειρούν να υποβαθμίσουν τον ρόλο των δικών τους μυστικών υπηρεσιών στις παρακολουθήσεις και είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες διεξήγαν παρακολουθήσεις εκ μέρους των ΗΠΑ.

Τέλος, προστίθεται ότι η νομοθεσία που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την προστασία της ιδιωτικότητας προσέκρουσε στην έντονη αντίδραση επιχειρηματικών κύκλων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Υπάρχει, επίσης, η ανησυχία ότι το θέμα αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία δημιουργίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, μιας συμφωνίας την οποία πολλοί Ευρωπαίοι θεωρούν ιδιαίτερα σημαντική για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
 

ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΤΟΥ Β. ΠΟΥΤΙΝ

 

Μπαράζ αιφνιδιαστικών εκτοξεύσεων  πυραύλων κάθε είδους πραγματοποίησε αιφνιδιαστικά η Ρωσία σήμερα σε μια κίνηση η οποία κατά τα φαινόμενα  αποτελεί την ρωσική αντίδραση στην επικείμενη άσκηση του ΝΑΤΟ Steadfast JAZZ 2013 η οποία ξεκινά  στις 2 Νοεμβρίου στην Πολωνία. 'Οπως μεταδίδει το ρωσικό Interfax oi εκτοξεύσεις αφορούσαν βαλλιστικούς πυραύλους τόσο από βάσεις στην ξηρά όσο και από πυρηνοκίνητα υποβρύχια επίθεσης,  αλλά και αντιαεροπορικών βλημάτων.

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πριν από λίγο πραγματοποιήθηκαν οι εκτοξεύσεις στο πλαίσιο αιφνιδιαστικών δοκιμών  αφορούσαν: Εκτοξεύσεις από τις στρατηγικές δυνάμεις δύο πυραύλων ICBM Topol SS-25 Sickle , και βαλλιστικού πυραύλου Voyevoda από βάσεις ξηράς. Επίσης ανακοινώθηκαν επιτυχείς εκτοξεύσεις πυραύλων SLBM από τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια Bryansk και Georgy Pobedonosets κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικού ελέγχου και άσκησης.

Ανακοινώθηκαν επίσης εκτοξεύσεις τεσσάρων τακτικών βαλλιστικών βλημάτων Iskander και Tochka U επίσης στο πλαίσιο αιφνιδιαστικού ελέγχου και άσκησης. Τέλος πραγματοποιήθηκαν 10 εκτοξεύσεις βλημάτων S-300 και S-400 εναντίον τουλάχιστον 15 στόχων, στο πλαίσιο αιφνιδιαστικού έλεγχου των αντιαεροπορικών δυνάμεων της χώρας. Οι δοκιμές του συστήματος S-400 αφορούσαν την αντιβαλλιστική ασπίδα που αναπτύσσει η Ρωσία, όπως αναφέρει το itnerfax.

Όλες οι εκτοξεύσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα. Όπως μάλιστα ανακοίνωσε ο γραμματέας Τύπου του αρχηγού του κράτους Ντμίτρι Πεσκόφ. οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν υπό την αρχηγία και την επίβλεψη του αρχιστράτηγου Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και αυτές αφορούσαν ασκήσεις των δυνάμεων πυρηνικής αποτροπής, στρατιωτικής διαστημικής άμυνας, του στόλου και της αεροπορίας μεγάλης εμβέλειας. «Εκτελέστηκαν εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και λειτούργησε το σύστημα αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας. Όλες οι εκτοξεύσεις πέρασαν κανονικά και όλοι οι εικονικοί στόχοι προσβλήθηκαν», είπε ο Πεσκόφ.

Η επιλογή της σημερινής ημέρας για τις συγκεκριμένες εκτοξεύσεις μόνο ως τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Το Σάββατο ξεκινά στην Πολωνία η μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ Steadfast JAZZ του ΝΑΤΟ, άσκηση την οποία η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει ως «ψυχροπολεμική» και οι εκτοξεύσεις τόσο των Iskander οι οποίοι βρίσκονται εγκατεστημένοι στο Kaliningrad όσο και των Topol (εν όψει της επιχειρησιακής ένταξης των RS-26 οι οποίοι μπορούν να υπερνικήσουν την αντιβαλλιστική ασπίδα που εγκαθιστά το ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη) αφορούν ακριβώς αυτό: Την απάντηση της Μόσχας στην επικείμενη άσκηση η οποία αφορά το υποθετικό σενάριο προστασίας της Πολωνίας από επίθεση από τα ανατολικά της σύνορα.