25 Οκτωβρίου, 2013

Η Α.Μ. Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

 

Στην Κύπρο θα ευρίσκεται αύριο Σάββατο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος προκειμένου να παρουσιάσει μια ξεχωριστή έκδοση μνήμης και τιμής για τη σαραντάχρονη επισκοπική διακονία του Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσοστόμου. Το βιβλίο με τίτλο «Οδοιπορώντας στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου, 1973-2013» συνιστά πολύτιμο οδηγό στη μακραίωνη ιστορία της Μητρόπολης, ρίχνοντας φως στις μεγάλες μορφές του κλήρου, στους ναούς και στις Μονές της, καθώς και στις σημαντικές δραστηριότητες που έχει να επιδείξει η τοπική Εκκλησία στα γράμματα και στην κοινωνική διακονία.

Το γεγονός θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας το πρωινό της Κυριακής 27 Οκτωβρίου, όπου, εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο, θα μιλήσει για τον τόμο ο Μητροπολίτης Κένυας Μακάριος. Η Λάρνακα αποτελεί την άμεση ιστορική συνέχεια του αρχαίου Κιτίου, μιας από τις ελάχιστες πόλεις στον κόσμο που η ίδρυσή τους ανάγεται στα χρόνια του πρώτου βιβλίου της Αγίας Γραφής. Συγκεκριμένα, στο βιβλίο της Γένεσης γίνεται λόγος για τον ιδρυτή της πόλης, τον Κιττείμ, γιο του Ιαυάν (η Ιωύαν, κατά τη μετάφραση των Ο΄) δηλαδή του Ίωνα, γενάρχη των Ιώνων Ελλήνων, ο οποίος ήταν γιος του Ιάφεθ και εγγονός του Νώε.

Το Κίτιο υπήρξε από τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού έδρα Επισκόπου με πρώτο, κατά την παράδοση, Επίσκοπο τον Άγιο Λάζαρο, ο οποίος κυνηγημένος από τους Ιουδαίους, κατέφυγε σ’ αυτό όπου έζησε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του. Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας (1191-1571) η Επισκοπή Κιτίου καταργήθηκε μαζί με άλλες, από τους ξένους κυρίαρχους, και συγχωνεύτηκε με την Επισκοπή Λευκωσίας. Μετά την τουρκική κατάκτηση του 1571 η Επισκοπή Κιτίου επανασυστάθηκε, περιλαμβάνοντας τώρα στα όριά της τις παλιές Επισκοπές Κιτίου, Αμαθούντος, Λεμεσού και Κουρίου με έδρα τη Λάρνακα.

Μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα η Μητρόπολη βρισκόταν στον ιερό ναό Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου ο οποίος ήταν και ο καθεδρικός. Γύρω στο 1760 μεταφέρθηκε από τον τότε Κιτίου Μακάριο Α΄ (1737-1776) - το σημαντικότερο ίσως Μητροπολίτη Κιτίου της Τουρκοκρατίας - στον ιερό ναό Σωτήρος, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα. Κατά τα τραγικά γεγονότα του 1821, ο Κιτίου Μελέτιος Β΄(1810-1821) υπήρξε ο πρώτος σφαγιασθείς μεταξύ των εθνομαρτύρων Ιεραρχών ο δε Κιτίου Κυπριανός (1868-1886) ο πρώτος που έθεσε στους νέους κυρίαρχους Άγγλους, το 1878, το θέμα της εθνικής αποκατάστασης της Κύπρου.

Στον 20ο αιώνα το θρόνο Κιτίου δόξασαν τρεις μεγάλες μορφές της σύγχρονης κυπριακής Εκκλησίας: o Mελέτιος Μεταξάκης (1910-1918), μετέπειτα Οικ. Πατριάρχης, ο Νικόδημος Μυλωνάς (1918-1937) που πέθανε στην εξορία αγωνιζόμενος για τα δίκαια του κυπριακού λαού, και ο Εθνάρχης Μακάριος Γ΄ που από τη Μητρόπολη Κιτίου (1948-1950) ξεκίνησε για να λαμπρύνει μετά τον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου.

Το 1973 η Μητροπολιτική επαρχία Κιτίου διχοτομήθηκε, με τη δημιουργία ξεχωριστής Μητροπόλεως για τη Λεμεσό. Από τότε η Επισκοπή Κιτίου περιορίστηκε στα αρχαία όρια, της επαρχίας Λάρνακας, και συνεχίζει αμείωτη την πολύπλευρη δραστηριότητά της, με επικεφαλής τον Επίσκοπό της Μητροπόλεως Κιτίου Χρυσόστομο. Ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου 1938 στο Παλαιομέτοχο. Το 1951 έγινε δόκιμος της Μονής Μαχαιρά. Φοίτησε στην Εμπορική Σχολή Σαμουήλ και στο Παγκύπριο Γυμνάσιο.

Το 1956 χειροτονήθηκε Διάκονος. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία απεφοίτησε το 1966 και στη Θεολογική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου, από την οποία απεφοίτησε το 1970. Όταν επέστρεψε στην Κύπρο χειροτονήθηκε στις 7 Ιουνίου 1970 Πρεσβύτερος και προχειρίσθηκε σε Αρχιμανδρίτη και Πρωτέκδικο της Ιεράς Μονής Μαχαιρά. Στις 24 Οκτωβρίου 1973 εξελέγη διά βοής Μητροπολίτης Κιτίου και στις 26 Οκτωβρίου του ιδίου έτους χειροτονήθηκε σε Επίσκοπο.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

 

Τη δυνατότητα διάθεσης πολύτιμου υγειονομικού υλικού σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας συζήτησαν σήμερα το πρωί στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής ο Μακαριώτατος με τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Η βοήθεια αφορά μεγάλη ποσότητα φαρμάκων, που συγκεντρώθηκε από την Αρχιεπισκοπή της Αμερικής και απεστάλη σε πέντε κοντέινερ ως επιστέγασμα των προσπαθειών του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου να ευαισθητοποιήσει την ελληνική ομογένεια.

Ικανοποιημένος ο κ. Γεωργιάδης από την πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου δήλωσε στο τέλος της συνάντησης: «Συναντηθήκαμε με τον Μακαριώτατο για να οργανώσουμε τη διάθεση της δωρεάς υγειονομικού υλικού στους εμπερίστατους αδελφούς μας. Σε μια εποχή που υπάρχει μεγάλη ανάγκη να στηρίξουμε τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ο Αρχιεπίσκοπος στέκεται πολύτιμος αρωγός του Υπουργείου και θέλω να τον ευχαριστήσω ιδιαίτερα γι’ αυτό.

Ήρθα να πάρω ευλογία και να ενημερωθώ για το κοινωνικό δίκτυο της Εκκλησίας, με το οποίο έχουμε και θα αναπτύξουμε περεταίρω τρόπους συνεργασίας». Το παρών στη συνάντηση έδωσαν και ο Διευθυντής της Αποστολής κ. Κωστής Δήμτσας με τη σύμβουλο και συντονίστρια προγραμμάτων της IOCC (Διεθνή Ορθόδοξη Χριστιανική Οργάνωση Αλληλεγγύης) που συνεργάζονται για την άμεση και αποτελεσματική παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα από το εξωτερικό.

Ο κ. Δήμτσας ανέφερε στο ραδιόφωνο του 89,5 ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους διοικητές των νοσοκομείων, προκειμένου να καταγραφούν οι ανάγκες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και να οργανωθεί η διάθεση του υγειονομικού υλικού. Αντίστοιχα, η κ. Κατσιβελάκη ανέφερε ότι θα δοθεί συνέχεια με σημαντική επισιτιστική βοήθεια, αλλά και με πετρέλαιο θέρμανσης στους κατοίκους της Αθήνας μέσω της «Αποστολής» και των ενοριών.
 


ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ "ΙΜΑΤΙΟ" Ο ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΡΟΥΧΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Ι.Α.Α.



Τα εγκαίνια του νέου χώρου της κοινωνικής δομής διανομής ρουχισμού "Ιμάτιο" τελέστηκαν χθες το απόγευμα  από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνό, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Η νέα κοινωνική δομή διανομής ρούχων "Ιμάτιο" λειτουργεί υπό την ευθύνη του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, επί της οδού Σαρρή 30, στην περιοχή του Ψυρρή. Παρ' όλα αυτά, το "Ιμάτιο" έχει μια ιστορία 14 ετών. 

Δημιουργήθηκε με την ονομασία "Ταβιθά" το 1999 στην οδό Ακομινάτου 23, στην πλατεία Καραισκάκη. Όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησε με σκοπό να δώσει τη δυνατότητα σε ενδεείς συνανθρώπους μας να προμηθεύονται δωρεάν ρουχισμό και κλινοσκεπάσματα. Όμως, η οικονομική και κοινωνική κρίση που εκδηλώθηκε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, οδήγησε στην απόφαση μιας ουσιαστικής αναβάθμισης της συγκεκριμένης δομής και για τον σκοπό αυτό επελέγη ένας καινούργιος χώρος, πιο ευρύχωρος και λειτουργικός. 

Το υλικό που υπάρχει στο "Ιμάτιο" προέρχεται από τις προσφορές ανθρώπων, εταιριών, αλλά και από οργανωμένες πρωτοβουλίες ενοριών.



Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθησαν ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ Ιωάννης, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Γαβριήλ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπη Γκοτζαμάνη, ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, ο Γενικός Διευθυντής του φιλανθρωπικού οργανισμού "Αποστολή" κ. Κωστής Δήμτσας, η Διευθύντρια του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθήνων κ. Μαίρη Πίνη, καθώς και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου.

Κατά την ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Χαβάτζας, τόνισε:"Η φιλανθρωπική διακονία της Εκκλησίας δεν ασκείται κυρίως κεντρικά. Ασκείται κυρίως και κατ' εξοχήν σε επίπεδο της ενορίας και δεν ασκείται κυρίως μαζικά. Αλλά ασκείται σε επίπεδο προσωπικό". 

Ακολούθως, ο Διευθυντής Οικονομικών του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Συμεωνίδης, υπογράμμισε "Το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας δεν αποτελεί μίαν ακόμη μορφή κοινωνικού ακτιβισμού, αλλά προκύπτει ως ανάγκη προσφοράς από την ίδια την αυτοσυνειδησία της ως σώματος Χριστού και την πεποίθησή Της ότι στο κοινωνικό κακό καθρεφτίζεται η παρατεινόμενη αγωνία Του Χριστού που ακόμα και σήμερα υποφέρει στα πρόσωπα των αδελφών του".

Τέλος, ο Μακαριώτατος, αφού ξεναγήθηκε στους χώρους της νέας κοινωνικής δομής διανομής ρουχισμού "Ιμάτιο", εξερχόμενος δήλωσε προς τους δημοσιογράφους: "Είναι μια μικρή προσπάθεια παράλληλα με όλες τις άλλες προσπάθειες που γίνονται για να βοηθήσουμε και να ξεκουράσουμε λίγο τον άνθρωπο, τον συνάνθρωπό μας. Από την πλευρά μας, αυξάνονται και πρέπει να αυξάνονται οι προσπάθειες, αλλά πιστεύω ότι γρήγορα θα έρθει ο καιρός που δεν θα τα χρειαζόμαστε όλα αυτά".