04 Οκτωβρίου, 2013

EΦΤΑΣE ΣΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ


Αφίχθησαν πριν από λίγη ώρα στο αεροδρόμιο Νίκολα Τέσλα του Βελιγραδίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος. Τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο Επίσκοπος Μπάτσκας κ. Ειρηναίος, ο Επίσκοπος Μπρανιτσεβού Ιγνάτιος, ο Επίσκοπος Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας Ειρηναίος, ο Επίσκοπος Έγγρας Πορφύριος και ο Επίσκοπος Ρεμεζιάνης Αντρέας.

Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, συνοδεύει ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ενώ τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου συνοδεύει ο Επίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος. Επίσης να αναφερθεί ότι τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο υποδέχθηκε ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Βελιγράδι Κωνσταντίνος Οικονομίδης. Νωρίτερα στο Βελιγράδι έφτασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννη και Γαλλίας Εμμανουήλ.



ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ: "ΓΙΑΤΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑ ΝΑ ΨΗΦΙΖΩ..."


“Τα εσώψυχά του”- όπως ο ίδιος δήλωσε - έβγαλε σε συνέντευξή - ποταμό στο intv o Mητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος.

“Κάντε αυτά που πρέπει κι αφήστε αυτά που σας λέει η τρόικα” διεμήνυσε στους πολιτικούς ο Μητροπολίτης ενώ τόνισε ακόμη: “Είναι κι άλλοι πολιτικοί παλιοί που χρωστάνε λεφτά στο κράτος. Και μερικοί την έχουν γλιτώσει. Ο λαός ξέρει πόσοι πολιτικοί έπρεπε να είναι φυλακή, κι αντί αυτού βάζουν μέσα τα θύματα...”Αποκάλυψε δε πως από τον καιρό που έγινε επίσκοπος στάματησε να ψηφίζει .

Για τα μισθολογικά του κλήρου σημείωσε:

“Ο μισθός μου έχει φτάσει 1420 ευρώ κι ακόμη προσφέρω στην Αληλλεγγύη. Ο Αρχιεπίσκοπος ούτε 2000 δεν παίρνει... Η Εκκλησία συνεχώς δίνει...” Μίλησε επίσης αναλυτικά για τις ανάγκες του Ασκληπιείου της Βούλας και κάλεσε τον υπουργό Υγείας να το επισκεφθεί και να λύσει τα προβλήματα. Από τα πυρά του δε γλίτωσε ο πρώην υπουργός Γ. Ραγκούσης, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο του στις φυλακές. Επίσης τόνισε:

Για τα συσσίτια

Έρχονται στα γραφεία μας δεκάδες άνθρωποι που ούτε ψωμί δεν έχουν. Η Σχολή Ευελπίδων στη Βάρη μάς δίνει καθημερινώς το ψωμί που περισσεύει από τα γεύματα και πολλοί άνθρωποι έρχονται και περιμένουν στην ουρά για ένα φρατζόλι

Για το μεταναστευτικό

Λάθος της πολιτείας που το ΄90 άφησε τα σύνορα ανοιχτά. Λάθος και ο νόμος με τον οποίο δίνεται πιο εύκολα η ελληνική ιθαγένεια Να έρθουν από όλες τις χώρες, αλλά σαν τουρίστες και κατόπιν να επιστρέψουν στις χώρες τους Δεν είμαι ρατσιστής. Έχω πάει στην Αφρική 48 φορές (!) για ιεραποστολή.

Για τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη

Τον κύριο Άδωνι τον ξέρω, και θέλω να του πω ότι ήταν λάθος το “εισιτήριο” 25 ευρώ για τα νοσοκομεία. Γιατί να αυξήσεις το εισιτήριο αυτό αντί να το εξαλείψεις; Όλοι οι υπουργοί Υγείας της τελευταίας δεκαετίας δεν έκαναν τίποτα. Διορίζουν άσχετους για διοικητές...

Για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης

Μας έχει ενημερώσει η πολιτεία σήμερα πόσα χρήματα έχουν μαζευτεί από τα χαράτσια, από τις περικοπές συντάξεων μισθών, τις απολύσεις, το ΦΠΑ κλπ; Που ξανακούστηκε 23% ΦΠΑ; Βγείτε να μας πείτε πόσα μαζέψατε και πόσα οφείλουμε...

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΤΡΩΝ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΝΕΙ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΑΦΑ ΒΡΕΦΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΨΥΓΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ


Έκκληση προς κάθε φορέα, έτσι ώστε να αρθούν τα νομικά εμπόδια και να καταστεί εφικτή η ταφή των δύο βρεφών από το Αλεποχώρι και τα Λεχαινά που βρήκαν τραγικό τέλος από τα χέρια της ίδιας τους της μάνας, απευθύνει ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Ο μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, με δηλώσεις του υπογραμμίζει οτι τόσο ο ίδιος όσο και ο πατήρ Χαρίτων, εφημέριος του Ναού του ΠΓΝΠ (στα ψυγεία του οποίου βρίσκονται τα βρέφη), έχουν προχωρήσει σε παρεμβάσεις οι οποίες προσκρούουν σε νομικές ιδιαιτερότητες. Στην περίπτωση που βρεθεί λύση, η Μητρόπολη Πατρών προτίθεται να καλύψει τα έξοδα  για την ταφή των δύο βρεφών.

ΣΟΚ! Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι στο Αλεποχώρι, "μάνα"  σκότωσε το παιδί της μέσα στην κούνια και το έβαλε στην κατάψυξη. Το έγκλημα είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, όμως εδώ και περίπου δύο μήνες το άψυχο σώμα του βρέφους μένει στο ψυγείο του νεκροτομείου στο ΠΓΝΠ, αφού ο πατέρας του δεν είχε προλάβει να το δηλώσει στο Ληξιαρχείο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει δικαίωμα υπογραφής για την ταφή του μόνο η μητέρα του, η οποία όμως βρίσκεται στον Κορυδαλλό και αναμένεται να υποβληθεί σε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη. Ο πατέρας του βρέφους δεν μπορεί να αποδείξει την συγγένεια τους με αποτέλεσμα το νεκρό σώμα του μωρού να παραμένει στο ψυγείο εδώ και δύο μήνες.

Εν τω μεταξύ, το ίδιο ισχύει και για το άψυχο σώμα του βρέφους, το οποίο βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη σε χωματερή στα Λεχαινά. Όπως είχαν διαπιστώσει τότε οι αρχές, το μωρό σκότωσε η 22χρονη μητέρα του από την Αλβανία με την βοήθεια της μητέρας της και το πέταξαν στα σκουπίδια.

ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΟΝΗΣ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ π. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΤΣΟΥΛΙΕΡΗΣ


Θλίψη στους ανά τον κόσμο φίλους του Αγίου Όρους έχει προκαλέσει η χθεσινή είδηση της εκδημίας του Ηγουμένου της νέας αδελφότητας της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, Αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου.

Η είδηση της εκδημίας του Ηγουμένου από το Νοσοκομείο Σερρών μεταδόθηκε αστραπιαία μέσω των κοινωνικών δικτύων ενώ πολλοί έχουν ήδη εκφράσει την επιθυμία τους να μεταβούν στο Άγιον Όρος προκειμένου να παρακολουθήσουν την εξόδιο ακολουθία που θα γίνει αύριο Σάββατο στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές Αγίου Όρους και να απευθύνουν το ύστατο χαίρε.

Ο εκλιπών, κατά κόσμον Χρήστος Κατσουλιέρης, γεννήθηκε πριν από 77 χρόνια στο Χαλάνδρι. Σε ηλικία 25 ετών χειροτονήθηκε Διάκονος και ένα χρόνο αργότερα Ιερέας από τον Μητροπολίτη Ελασσώνος Ιάκωβο. Υπηρέτησε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και στην Μεγάλη Βρετανία. Υπήρξε απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο Άγιον Όρος διακόνησε στο Κελί του ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Μονής Σίμωνος Πέτρας και το 2005 με απόφαση της Διπλής Συνάξεως του Αγίου Όρους υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου εξελέγη Ηγούμενος της νέας Ιεράς Μονής Εσφιγμένου.


Η Α.Μ. Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ


Σήμερα το απόγευμα αναχωρεί για την προγραμματισμένη επίσκεψη στην Σερβία ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Ο Αρχιεπίσκοπος θα συμμετάσχει, κατόπιν προσκλήσεως του Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίου, στις εορταστικές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 1700 ετών από την έκδοση του Διατάγματος των Μεδιολάνων.

Τον Μακαριώτατο θα συνοδεύει ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και άλλα εκκλησιαστικά πρόσωπα, ενώ στις εορταστικές εκδηλώσεις θα συμμετέχουν πολλοί Προκαθήμενοι Εκκλησιών.

Ο Αρχιεπίσκοπος και η συνοδεία του θα φτάσουν στη Σερβία σήμερα το απόγευμα ενώ αύριο  Σάββατο οι Προκαθήμενοι θα επισκεφθούν τον Πρόεδρο της Σερβίας κ. Τόμισλαβ Νίκολιτς και το απόγευμα θα αναχωρήσουν για την πόλη Nis, γενέτειρα του Αγίου και Μεγάλου Κωνσταντίνου, όπου την Κυριακή το πρωί θα τελεσθεί Αρχιερατικό συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Την Κυριακή το απόγευμα θα αναχωρήσουν για την πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, όπου την επόμενη μέρα θα τελέσουν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αναστάσεως του Κυρίου. Η προγραμματισμένη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στην Σερβία θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, όπου και θα επιστρέψει στην Αθήνα αργά το βράδυ.
ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΜΕΔΙΟΛΑΝΩΝ

Διάταγμα των Μεδιολάνων ονομάζεται το διάταγμα της θέσπισης της ανεξιθρησκείας στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, με το οποίο ο Άγιος και Μέγας Κωνσταντίνος σταμάτησε τους διωγμούς των χριστιανών το 313 μ.Χ.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος είναι μία ξεχωριστή φυσιογνωμία μέσα στην ιστορία, ο οποίος μέσα από διεργασίες που μας είναι άγνωστες, όπως και άλλες που είναι γνωστές, όπως η εμφάνιση του Τιμίου Σταυρού καταμεσήμερο ή η εμφάνιση του Χριστού στο όνειρό του πριν τη μάχη της Μουλβίας γέφυρας 28 οκτωβρίου 313 και κυρίως με την εγγραφή του Τιμίου Σταυρού στην περικεφαλαία του και στις ασπίδες των στρατιωτών υιοθέτησε η τότε επίσημη πολιτεία το χριστιανικό μήνυμα.

Το Διάταγμα των Μεδιολάνων είναι ένα κείμενο που συμπλήρωσε το Διάταγμα του Γαλέριου που εκδόθηκε το 311 και με το οποίο είχαν καταργηθεί επισήμως οι διωγμοί. Οι αποκαλούμενες «Αποφάσεις των Μεδιολάνων» (στις αρχές του 313) θα αποτελέσουν την πρώτη θεσμική πράξη του ιδρυτή της νέας ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, η οποία θα ευνοήσει έμμεσα και άμεσα την εξάπλωση και επικράτηση της χριστιανικής θρησκείας. 

Πρόκειται για το περίφημο πλέον σήμερα «Διάταγμα των Μεδιολάνων», το οποίο ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη στην παγκόσμια ιστορία οικουμενική διακήρυξη και κατοχύρωση της θρησκευτικής ανεξιθρησκίας και ακολούθως της αρχής της θρησκευτικής ελευθερίας.Οι συνέπειες του κειμένου αυτού, που εφέτος συμπληρώθηκαν 1700 χρόνια από την έκδοσή του, είναι τεράστιες, πολύ σημαντικές και μπορούν να κατανοηθούν μόνο σε βάθος χρόνου και σε συνάρτηση με τις επόμενες κινήσεις του Αγίου και Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Άνοιξε ο δρόμος για τον εκχριστιανισμό, όχι μόνο της κοινωνίας, αλλά και της Αυτοκρατορίας, ώστε να περάσει η θεώρηση περί κόσμου και ανθρώπου που έφερε ο Χριστός όχι μόνο στον τότε Ρωμαίο πολίτη, αλλά και σε άλλα έθνη και λαούς.



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Δικογραφία-καταπέλτης για τη Χρυσή Αυγή έχει σχηματιστεί από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας για την επίθεση που δέχθηκαν αφισοκολλητές του ΚΚΕ στις 12 Σεπτεμβρίου στο Πέραμα. Σύμφωνα με τη δικογραφία, η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη και σε αυτήν συμμετείχαν πενήντα άτομα, μέλη της οργάνωσης από το Πέραμα και τη Νίκαια. Προκύπτει, επίσης, εμπλοκή και του Γ.Λαγού. Για την υπόθεση απολογούνται την Παρασκευή τέσσερα άτομα.

Αντιφασιστικές συγκεντρώσεις και πορείες θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα της Παρασκευής στην Περαία Θεσσαλονίκης και την Αγία Παρασκευή. Αντιφασιστική συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο το πρωί στο Θησείο, ενώ το απόγευμα αντίστοιχη πορεία θα λάβει χώρα στον Βόλο. Από την Παρασκευή έως την Κυριακή πραγματοποιείται στην Άρτα αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό φεστιβάλ.

Το μεσημέρι μετάγεται στις φυλακές Κορυδαλλού ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, έχοντας κριθεί με σύμφωνη γνώμη ανακριτών και εισαγγελέων προφυλακιστέος μετά την απολογία του. Στον Κορυδαλλό βρίσκονται ήδη ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ο Γιάννης Λαγός.

«Η Ελλάδα επέστρεψε ως ισοδύναμο μέλος της Ευρωζώνης στον δρόμο της σταθερότητας, της ανάκαμψης και της ανάπτυξης» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε στο Μανχάταν το Hellenic Initiative, με ομιλητές τον ίδιο και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και με θέμα «Επενδύοντας στο μέλλον της Ελλάδας».

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε εκκαθάριση της αστυνομίας από «κάθε ρατσιστικό στοιχείο» δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN με θέμα τη Χρυσή Αυγή και τη δίωξη των μελών της ηγεσίας της, για σύσταση εγκληματικής συμμορίας.

Κόσμος

Την πρώτη σε μία μάλλον μακρά σειρά συναντήσεων για Μεγάλο Συνασπισμό έχουν υψηλόβαθμα στελέχη του μπλοκ των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU και CSU) με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ξεκινώντας από το μείζον ζήτημα της φορολογίας. Φροντίζοντας να δείξει πως η διαδικασία είναι «ανοικτού αποτελέσματος», το CDU πρόκειται να ξεκινήσει διερευνητικές συναντήσεις και με τους Πράσινους την επόμενη Τρίτη.

Ξεκινά η τελευταία και καθοριστική συνεδρίαση της επιτροπής της ιταλικής Γερουσίας που θα κρίνει εάν θα αποπεμφθεί ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά την αμετάκλητη καταδίκη του, δύο ημέρες αφού απέτυχε να ρίξει την κυβέρνηση Λέτα. Ο Καβαλιέρε δεν σκοπεύει να παρευρεθεί στη συνεδρίαση και υπογράμμισε την «βεβαιότητά» του ότι θα το δικαιώσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ένδειξη πως και ο ίδιος θεωρεί πιθανότερη την δυσμενή για αυτόν έκβαση της διαδικασίας.

Ημέρα εθνικού πένθους κήρυξε η Ιταλία, μετά την πολύνεκρη τραγωδία με σκάφος που μετέφερε αφρικανούς μετανάστες στις ακτές της Λαμπεντούζα. Το σκάφος που μετέφερε εκατοντάδες μετανάστες βυθίστηκε ανοιχτά του νησιού, παρασέρνοντας στον θάνατο εκατοντάδες άτομα. Ο σκίπερ του σκάφους, ένας 35χρονος από την Τυνησία συνελήφθη. Θλίψη εκφράζουν ιταλοί και ξένοι αξιωματούχοι, ζητώντας, παράλληλα, μέτρα από την ΕΕ για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών.

Ο αμερικανός πρόεδρος ανέβαλε ταξίδι του την επόμενη εβδομάδα στην Ινδονησία και το Μπρουνέι ώστε να μείνει στην Ουάσινγκτον για τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κογκρέσο ενώπιον του αδιεξόδου με τον προϋπολογισμό. Η αλλαγή προγράμματος θεωρείται ένδειξη πως οι διαβουλεύσεις προβλέπονται μακρές και δύσκολα θα αποφύγουν την σύνδεση με το, πολύ δυσκολότερο πολιτικά, ζήτημα του ορίου χρέους.

Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι συνθήκες υπό τις οποίες μία γυναίκα οδηγός έπεσε νεκρή από τις σφαίρες αστυνομικών στην καταδίωξη-πανδαιμόνιο στην Ουάσινγκτον, όταν το αυτοκίνητό της παραβίασε αρχικά τα οδοφράγματα στον Λευκό Οίκο πριν κινηθεί στο κτίριο του Καπιτωλίου. Η γυναίκα είχε στο αυτοκίνητο την ενός έτους κόρη της και δεν ήταν οπλισμένη, ούτε θεωρείται ότι συμμετείχε σε σχέδιο για τρομοκρατική επίθεση -η βροχή πυροβολισμών που έπεφτε ήταν μόνο αστυνομικά πυρά.

Οικονομία

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στις ασιατικές συναλλαγές της Παρασκευής, καθώς οι ανησυχίες για το οικονομικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ αυξάνονται. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό αργό για παράδοση τον Νοέμβριο υποχώρησε κατά 10 σεντς, στα 103,21 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του Μπρέντ για τον Νοέμβριο μειώθηκε κατά 7 σεντς, στα 108,93 δολάρια το βαρέλι.

Νέα παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων αναμένεται να αποστείλει σήμερα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Σημειωμάτων του υπουργείου Οικονομικών, με ημερομηνία βεβαίωσης του φόρου στις 30 Σεπτεμβρίου, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης του σε δύο δόσεις έως το τέλος του έτους.

Για τις «ζοφερές» συνέπειες που θα είχε στην παγκόσμια οικονομία μια παρατεταμένη διακοπή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις ΗΠΑ προειδοποίησε σήμερα Παρασκευή ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο.

Αθλητισμός

Μειώθηκε η διαφορά της Ελλάδας, τόσο από την 12η Ελβετία, όσο και από την 11η Τουρκία, μετά τα ευρωπαϊκά αποτελέσματα της εβδομάδας.Ο Κώστας Μήτρογλου σημείωσε χατ τρικ στον αγώνα του Ολυμπιακού στο Βέλγιο κόντρα στην Αντερλεχτ και συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία 11άδα της UEFA για την 2η αγωνιστική του Champions League.

Η Σαχτέρ Καραγκάντι είναι αναμφισβήτητα η πιο άτυχη ομάδα στις πρώτες δύο αγωνιστικές του Europa League. Μετά την ήττα (2-1) από τον ΠΑΟΚ στις καθυστερήσεις, οι Καζάκοι παραχώρησαν ισοπαλία 2-2 στη Μακάμπι Χάιφα σε ένα ματς που κυριάρχησαν ολοκληρωτικά! «Διπλό» η Βαλένια επί της Κούμπαν, τεσσάρα της Ρουμπίν Καζάν στη Ζούλτε Βάρεγκεμ και «διπλό» της Τότεναμ επί της Ανζί. Ο Απόλλων Λεμεσού επικράτησε 1-0 εκτός έδρας της Λέγκια Βαρσοβίας σε αναμέτρηση για την 2η αγωνιστική του 10ου ομίλου.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

1883: Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Orient Express.

1957: Εκτοξεύεται στο διάστημα, για πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπου, ο σοβιετικός μη επανδρωμένος δορυφόρος “Sputnik 1”, πιάνοντας την Δύση στον ύπνο.

1974: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει το πολιτικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

1987: Η εθνική ομάδα volley κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό της Γάνδης. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του ελληνικού volley.

Γεννήσεις

1924: Charlton Heston, Αμερικανός ηθοποιός του Hollywood. Μάλιστα, μεταξύ 1998 και 2003, διετέλεσε πρόεδρος του Αμερικανικού Συλλόγου Οπλοφορίας. Αυτή ήταν και η αφορμή που βρέθηκε στο στόχαστρο του Michael Moore στο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ “Bowling for Columbine”.

1946: Susan Sarandon, Αμερικανίδα ηθοποιός, σύζυγος του Tim Robins.

Θάνατοι

1669: Rembrandt, Ολλανδός ζωγράφος από τους σημαντικότερους παγκοσμίως.

1955: Αλέξανδρος Παπάγος, αρχιστράτηγος που διετέλεσε και πρωθυπουργός μεταξύ 1952 και 1955.

ΟΙ NY TIMES ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗΣ

 

Τα σενάρια για Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Υεμένη και Σαουδική Αραβία, όπως τα περιγράφει ο αρθρογράφος Robin Wright σε προχθεσινό του άρθρο στους NY Times.

Η Συρία

«Η στρατηγική θέση της Συρίας και της εξουσίας της την έχουν κάνει ένα στρατηγικό κέντρο της Μέσης Ανατολής. Αλλά αυτή- μια πλούσια χώρα σε θρησκευτική και πολιτική πολυμορφία είναι ασταθής. Από το 1940 έως το 1970 στη Συρία, υπήρξαν δεκάδες πραξικοπήματα, μέχρι που ο Άσαντ (πατέρας) πήρε τον έλεγχο της εξουσίας. Τώρα, μετά από 30 μήνες αιματοχυσίας, η ποικιλία αυτή αποδείχθηκε μοιραία. Σκότωσε τη χώρα και τους ανθρώπους. Η Συρία διαιρείται σε τρεις εύκολες διακριτές περιοχές και κάθε μία έχει τη σημαία και το στρατό της.

Η περιοχή της Δαμασκού, Χομς και Χάμα μέχρι την ακτή είναι υπό τον έλεγχο των Αλεβιτών της αίρεσης του Άσαντ. Στο βορρά- ένα μικρό Κουρδιστάν αυτόνομο στην πραγματικότητα από τα μέσα του 2012, όλα τα υπόλοιπα στο σουνιτικό κέντρο της χώρας.

Το Ιράκ

Ο κατακερματισμός στη Συρία θα αποτελέσει προηγούμενο για άλλες χώρες, ειδικά με το γειτονικό Ιράκ. Η Συρία και το Ιράκ είναι στην ίδια δίνη. Η σουνιτική επαρχία Ανμπάρ θα αισθάνεται πιο άνετα ενωμένη με τους σουνίτες αδελφούς στην ανατολική Συρία. Μαζί μπορούν να σχηματίσουν ένα de facto ανεξάρτητο κράτος ‘Σουνιστάν’.

Οι Κούρδοι

Οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στο Ιρακινό Κουρδιστάν και οι Κούρδοι στη Συρία είχαν από καιρό χωριστεί λόγω αντιφάσεων, αλλά τον Αύγουστο τα σύνορα άνοιξαν και κατέφυγαν στο Ιρακινό Κουρδιστάν 50.000 Κούρδοι της Συρίας. Αυτό δημιουργεί μια νέα εθνική κοινότητα. Ο Μασούντ Μπαρζανί ανακοίνωσε επίσης σχέδια για την πρώτη Κουρδική Σύνοδο Κορυφής, στην οποία προβλέπεται να συγκεντρωθούν 600 αντιπρόσωποι από 40 μέρη- Ιράκ, Συρία, Τουρκία, Ιράν. Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.

Η Λιβύη

Η Λιβύη θα χωριστεί σε δύο ή τρία μέρη. Το Εθνικό Συμβούλιο της Κυρηναϊκής κήρυξε την αυτονομία του τον Ιούλιο. Οι Φεζάν στον νότο είναι πολύ διαφορετικοί πολιτισμικά από τις υπόλοιπες φυλές της Λιβύης και συνδέονται περισσότερο με τις Σαχέλ, από ό, τι στη Βόρεια Αφρική, που είναι επίσης πρόθυμοι να χωρίσουν.

Η Υεμένη

Οι αλλαγές στην Αραβική Χερσόνησο θα είναι αρκετά δραματική και απρόσμενη. Η Υεμένη μπορεί να χωριστεί σε βορρά και νότο και οι κάτοικοι σουνίτες του Νότου ενδέχεται να επιθυμούν να ενωθούν με τους αδελφούς τους στη Σαουδική Αραβία. Οι Υεμενίτες είναι φτωχοί και θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στον πλούτο της Σαουδικής Αραβίας- μια άλλη διέξοδο στη θάλασσα.

Η Σαουδική Αραβία

Η πιο εντυπωσιακή ιδέα φαίνεται η βαλκανιοποίηση της Σαουδικής Αραβίας. Το πετρέλαιο ενδέχεται να εξαντληθεί σε 20 χρόνια και η κοινωνική πίεση σε συνδυασμό με το παράφρων επίπεδο διαφθοράς και ένα ποσοστό ανεργίας στο 30 τοις εκατό θα φέρει κοινωνικό βρασμό και γεωγραφικό διαχωρισμό. Η εθνοκάθαρση που έγινε στη Συρία δημιούργησε ένα πρόβλημα, χάσμα μεταξύ των ανθρώπων. Ο θρησκευτικός πόλεμος οδήγησε σε διάσπαση μεταξύ των σουνιτών και των σιιτών σε τέτοιο βαθμό που είναι δύσκολο να καθοριστεί, σημειώνει η πηγή.
 

"ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2013"

 

Μέσα σε όλα αυτά που πληγώνουν την χώρα υπάρχουν και κάποιοι που δίνουν ελπίδα ότι είναι οι εγγυητές της ασφάλειάς της και ενός διαφορετικού καλύτερου, μέλλοντός της: Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο της τελευταίας τριετίας σε ότι αφορά τις ετοιμότητες και τις διαθεσιμότητες  κατά την διάρκεια της πανεθνικής διακλαδικής άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑΣ 2013» που ολοκληρώνεται σήμερα και αύριο με τις δύο τελικές φάσεις, στον Έβρο και τη νήσο Λέσβο, αλλά πάνω απ' όλα έχει επιστρέψει και πάλι το επιθετικό πνεύμα.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, αναλύοντας τις προηγούμενες ασκήσεις επι μέρους και την τακτική κατάσταση που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια στις δύο πλευρές του Αιγαίου κατέληξε ότι αυτό που πρέπει να ενισχυθεί είναι το επιθετικό πνεύμα. Όχι μόνον άμυνα, αλλά και επίθεση. Δεδομένες οι οικονομικές δυσχέρειες και τα προβλήματα με την έλλειψη ανταλλακτικών και μέσων (τώρα, κάπου έχει αρχίσει αι μαζεύεται η κατάσταση), αλλά το πνεύμα και το ηθικό προηγούνται όλων.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από τα Γενικά Επιτελεία στο πλαίσιο αυτό θα εκτελεστεί μεγάλη αποβατική άσκηση στην Σάμο με σενάριο όχι ανακατάληψης του νησιού, αλλά κατάληψης περιοχής του εχθρού και επίτευξης συντριπτικού κτυπήματος σε ευαίσθητο σημείο της αμυντικής του διάταξης. Όλα αυτά βέβαια μετά την διάπραξη του "απονενοημένου διαβήματος" από την πλευρά του "κόκκινου" εχθρού, δηλαδή την έναρξη επιχειρήσεων σε βάρος της χώρας. Το σενάριο είναι διπλού ρόλου: Προβλέπει την κατάληψη εχθρικού νησιού σε μια πράξη ισοδύναμου τετελεσμένου ή απλά απάντησης σε ένα ελληνικό νησί, ενώ ταυτόχρονα ένα μέρος του αφορά την κλασική άσκηση ανακατάληψης εδάφους.

Ξέρουν όμως πολύ καλά στα Επιτελεία, ότι αν υπάρξει επιτυχημένη εχθρική απόβαση στα νησιά του Α. Αιγαίου πολύ δύσκολα εν συνεχεία θα αποτραπεί η κατάληψη του νησιού λόγω διαφόρων παραγόντων (εγγύτητα με τις βάσεις εξόρμησης των εχθρικών δυνάμεων, απόσταση από τα αντίστοιχα ελληνικά κέντρα κλπ) και για τον λόγο αυτό, πέρα από τα αμυντικά σενάρια πλέον επεξεργάζονται και ασκούνται και σε καθαρά επιθετικά. Η Ίμβρος, αλλά και η Τένεδος για καταδρομικές επιχειρήσεις, προσφέρονται για ένα τέτοιο "ισοδύναμο τετελεσμένο". Την ίδια στιγμή θα εκτελεστεί και μεγάλη άσκηση, αμυντικού χαρακτήρα αυτή την φορά, απόκρουσης αεραπόβασης στην Λέσβο. 

Στο νησί έχουν τοποθετηθεί στις μονάδες του Στρατού Ξηράς διοικητές-ξυράφια που έχουν μεταμορφώσει τις δυνατότητες τους, αλλάζοντας το πνεύμα και επιτυγχάνοντας πολύ υψηλότερες διαθεσιμότητες από αυτές που παρέλαβαν και υπάρχει αισιοδοξία ότι η τελική φάση θα πάει εξαιρετικά.. Και επειδή ακριβώς το νησί είναι "κλειδί" για την έξοδο από τα Δαρδανέλια, και κορυφαίος στόχος των "κόκκινων" θα παιχτεί σενάριο μαζικών αεραποβάσεων και απόκρουσής τους.

Μην ξεχνάμε ότι η τουρκική Αεροπορία Στρατού έχει δυνατότητα μεταφοράς μιας ολόκληρης Ταξιαρχίας ειδικών δυνάμεων με την αφθονία των ιπτάμενων μέσων που διαθέτει. Πηγές του ΓΕΕΘΑ ανέφεραν ότι τις δύο πρώτες ημέρες των επιχειρήσεων, η Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε πάνω από 200 εξόδους μαχητικών αεροσκαφών, ενώ ο μεταφορικός στόλος της ΠΑ προχώρησε με απόλυτη επιτυχία στη μεταφορά υλικών και μέσων σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης.

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει αναπτύξει 77 μονάδες κρούσης και υποστήριξης (υψηλότατη διαθεσιμότητα) ενώ διέθεσε και 10 ιπτάμενα μέσα. O A/ΓΕΝ πρέπει να είναι πολύ ικανοποιημένος από το έργο των ανδρών και γυναικών του Κλάδου... Οι ειδικές δυνάμεις κινούνται στο γνωστό μοτίβο στην άσκηση: "Υψηλή ετοιμότητα, υψηλή απόδοση". Στον Έβρο δοκιμάζονται σκληρά οι τεθωρακισμένες δυνάμεις και το πυροβολικό (η "γερμανική" διάταξη των μικτών ομάδων αρμάτων μάχης-ΤΟΜΑ-Πυροβολικού έχει μετατρέψει σε φονικές μηχανές τις ελληνικές Τ/Θ μονάδες) και πάλι σε επιθετικά σενάρια.

Γενικά η επίθεση και η κατάληψη εχθρικού εδάφους παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον εφετινό "ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ" (ελπίζουμε να μην κάνουμε πέντε χρόνια για να ξαναδούμε τέτοια άσκηση. Αξίζει πάντως να κάνουμε και μια ειδική αναφορά σε κάτι πολύ λιγότερο εντυπωσιακό, αλλά πολύ ουσιαστικό: Τις Ψυχολογικές Επιχειρήσεις και τον κυβερνοπόλεμο που έχουν τα δικά τους "σκληρά" σενάρια οι ανάλογες διευθύνσεις. Σήμερα, ειδικά ίσως η μάχη να κριθεί ακριβώς σε αυτούς τους τομείς.

 

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΩΣ ΕΧΕΓΓΥΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

Ελάχιστες ώρες μετά τη σύλληψη της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου, πρώην δικαστικός και ο ίδιος, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις, έκανε μία πολύ σαφή δήλωση, απευθυνόμενος προς τους συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής, κοινοβουλευτικούς και μη: «Δεσμεύομαι ότι θα έχουν μια δίκαιη δίκη». Μέσα σε ελάχιστα 24ωρα ο σύνδεσμος της εκτελεστικής εξουσίας με τη δικαστική, που είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης, είχε εκ των πραγμάτων δικαιωθεί.

Η Δικαιοσύνη με ψυχραιμία και μεθοδικότητα, σε κλίμα προγκρόμ, που δημιουργούσαν, ως μη όφειλαν, ορισμένα από τα κεντρικά συγκροτήματα Τύπου της Κεντροαριστεράς, μαζί με τη μαζική υστερία που καταλαμβάνει τους δημοσιογράφους του ρεπορτάζ σε αντίστοιχες συγκυρίες, προχώρησε την υπόθεση της Χρυσής Αυγής όχι στη βάση της πολιτικής δίκης ή της δίκης προθέσεων, που θα σήμαινε επί της ουσίας εκτροπή του πολιτεύματος, αλλά σύμφωνα με τους νόμους και το Σύνταγμα. Εργαζόμενοι οι δικαστικοί που ενεπλάκησαν στην υπόθεση νύχτα και μέρα, κατόρθωσαν αρχικά σε επίπεδο προανάκρισης να καταλήξουν σε πόρισμα. Αυτό πήγε στους ανακριτές, οι οποίοι, επίσης εργαζόμενοι άοκνα, κατόρθωσαν μέσα από πολύωρες καταθέσεις των κοινοβουλευτικών και υποδίκων της Χρυσής Αυγής, να φτάσουν σε αποφάσεις τόσο σε σχέση με την προφυλάκιση όσο και σε σχέση με τις κατηγορίες.

Το αποτέλεσμα αιφνιδίασε πολλούς, τόσο εμπλεκομένους με την πολιτική όσο και με τα μίντια και άλλες σκοπιμότητες, που είχαν βιαστεί να χαρακτηρίσουν πριν από την ανάκριση εγκληματίες και εγκληματική οργάνωση στο σύνολό της τη Χρυσή Αυγή, επιθυμώντας από τη δημοκρατία στην ουσία να «στήσει» έκτακτα στρατοδικεία και να εκτελέσει χωρίς δίκη στην «πίσω αυλή» τους «πρωταίτιους» της συγκεκριμένης σέχτας της Ακροδεξιάς. Επόμενος στόχος, να περάσουν με επερχόμενα στρατοδικεία απέναντι στην Αριστερά και τελική φάση να φτάσουν τους πολίτες που έχουν δημόσια φωνή και διαφωνούν με τις στρατηγικές και τις πολιτικές σκοπιμότητες και τακτικές, όπως τις αντιλαμβάνονται και τις σχεδιάζουν κάποια επιτελεία του ευρωπαϊκού πολιτικού κέντρου, υπό γερμανική εντολή, στη βάση των Μνημονίων και του δόγματος «σοκ και δέος» εις βάρος των Ελλήνων.

Η Χρυσή Αυγή μπορεί να είναι μια πολιτική εγκληματική οργάνωση, αλλά η Δικαιοσύνη έχει κληθεί να εξετάσει και να απαγγείλει κατηγορίες για «εγκληματική οργάνωση» σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα και μόνον. Αυτό έκανε προφυλακίζοντας, για παράδειγμα, τον βουλευτή Λαγό, εμπλεκόμενο, σημειωτέον, πέρα από τη δολοφονία στο Κερατσίνι σε σωρεία υποθέσεων του κοινού ποινικού, χωρίς πολιτικές προεκτάσεις, αλλά επιτρέποντας στους άλλους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου -ούτε διαδικασία άρσης ασυλίας δεν υπήρξε- να συνεχίσουν με περιοριστικούς όρους και εγγυήσεις να συμμετέχουν στην πολιτική διαδικασία, καλούμενοι να αντιμετωπίσουν την πολιτική και κοινωνική τους πραγματικότητα, την ευθύνη της οποίας έχουν στον απόλυτο βαθμό απέναντι στο Κοινοβούλιο, στους θεσμούς της χώρας, στο εθνικό συμφέρον, αλλά και στους ψηφοφόρους τους, που τους έστειλαν στα έδρανα των βουλευτών.

Η Δικαιοσύνη με τον τρόπο που χειρίζεται αυτή τη δύσκολη υπόθεση, εξαιτίας της φόρτισης που τη συνοδεύει, στέλνει σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ακόμη και στις ομάδες των ανησυχούντων εφέδρων, ότι η Ελληνική Δημοκρατία λειτουργεί, έχει ασφαλιστικές δικλίδες και προπάντων έχει τις δυνάμεις, εντός του θεσμικού πλαισίου, να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, της απώλειας της ατομικής και της οικογενειακής αξιοπρέπειας, της ανασφάλειας του κάθε Έλληνα νοικοκύρη για την τύχη του ίδιου και των παιδιών του, του αφανισμού της εθνικής κυριαρχίας, μην επιτρέποντας σε κανέναν, όσο ισχυρός και αν είναι, εντός ή εκτός Ελλάδας να ποδηγετήσει τις εξελίξεις χρησιμοποιώντας κατά το δοκούν τους νόμους και το Σύνταγμα, όπως ο αντιπρόεδρος Βενιζέλος και μια ομήγυρη συνταγματολόγων εισηγήθηκαν, με αφορμή την ποινική εμπλοκή της Χρυσής Αυγής.