07 Σεπτεμβρίου, 2013

Η ΑΜΟΙΡΗ κ. ΡΕΠΟΥΣΗ

 

Προς
Την Βουλευτή της ΔΗΜΑΡ κ. Μαρία Ρεπούση
                   repousi@repousi.gr

Κυρία Ρεπούση,

Διαβάζοντας τον Ημερήσιο τύπο διαπιστώνω, για άλλη μια φορά ότι υπεραμύνεστε και πάλι των δηλώσεών σας της 4ης Σεπτεμβρίου 2013 σχετικά για το μάθημα των Θρησκευτικών στο Λύκειο. Λέτε ότι αναγνωρίζετε το ρόλο της Εκκλησίας, ενώ με τα λόγια σας όχι μόνο δεν τον αναγνωρίζετε, αλλά αντιθέτως με τις κατά καιρούς δηλώσεις σας έχετε αποδειχθεί μέγας εχθρός της Εκκλησίας και με λυπεί αφάνταστα το κατάντημά σας αυτό.

Είπατε χθες στις δηλώσεις σας, πως δεν καταλαβαίνετε την εμπάθεια κατ’ εσάς, της δηλώσεως του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου και Εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου κ. Χάρη Κονιδάρη. Μα εσείς κ. Ρεπούση δεν μιλήσατε κατά το παρελθόν επανειλημμένως για κάποιο συνωστισμό στη Σμύρνη; Ο κ. Χάρης Κονιδάρης είπε τα αυτονόητα διότι αν είχατε μπει στον κόπο εσείς και το Κόμμα σας, να διαβάσετε τι λέει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά για την έκδοση της ύλης των Θρησκευτικών βιβλίων, δεν θα ομιλούσατε ως άλλοι Μαυρογιαλούρηδες.

κ. Ρεπούση,

Βάσει του ισχύοντος Συντάγματος το Κράτος έχει ως σκοπό, μεταξύ των πολλών άλλων, και την ανάπτυξη της Θρησκευτικής συνειδήσεως των Ελλήνων και προς τούτο υπάρχει αγαστή συνεργασία Κράτους και Εκκλησίας για την έκδοση της ύλης των Θρησκευτικών βιβλίων, και τούτο διότι γνωρίζουν αυτοί που έχουν την επιμέλεια της εκδόσεως των Θρησκευτικών βιβλίων πως κανείς αξιοπρεπής άνθρωπος που σέβεται την πίστη του ή την ιστορία του, εβραίος, ινδουιστής, μουσουλμάνος, ή όποιος άλλος, δεν θα εμπιστευόταν να διδαχθεί το παιδί του την δική του πίστη και παράδοση από έναν αλλόπιστο και μέσα από ύποπτα βιβλία που σχεδιάστηκαν ερήμην του.

Σεις κ. Ρεπούση εντελώς άμοιρη που είστε ως φαίνεται των Εθνικό/θρησκευτικών ιδεωδών και ιδανικών συναισθημάτων που διακατέχουν τον Έλληνα οφείλετε τις ανθελληνικές και αντιχριστιανικές αντιλήψεις σας να τις κρατήσετε μόνο για τον εαυτόν σας, την οικογένειά σας, τους συνοδοιπόρους σας και κυρίως για τους ομοϊδεάτες σας Χατζησωκράτη και Κουράκη.

Τέλος κ. Ρεπούση αν σας έτσουξε η δήλωση του κ. Χάρη Κονιδάρη τότε περαστικά σας!

Π. ΒΟΙΩΤΟΣ
 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΔΩΡΟΝ - ΠΟΙΑ Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ - ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΙΕΡΕΑ

 
Ο Ιερός Καβάσιλας μας λέει: «Ο άρτος που διανέμεται ως αντίδωρο, έχει από πριν αγιασθεί, επειδή προσφέρθηκε στον Θεό. Όλοι οι εκκλησιαζόμενοι χριστιανοί τον δέχονται με ευλάβεια μέσα στην δεξιά κυρτή τους παλάμη και ασπάζονται το δεξί χέρι του Ιερέως που πριν από λίγο ακούμπησε και κομμάτιασε το πανάγιο Σώμα του Σωτήρος Χριστού.

Επειδή αγιάσθηκε ολόκληρο, γι αυτό πιστεύεται από την Εκκλησία μας ότι το χέρι του λειτουργού μεταδίδει αυτόν τον αγιασμό σε όσους το αγγίζουν και το ασπάζονται» Βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για το αντίδωρο: Πρέπει να μοιράζεται μέσα σε ησυχία και τάξη. Το παίρνουμε από το χέρι του Ιερέα και όχι από το παγκάρι.

Τοποθετούμε το δεξί μας χέρι πάνω στο αριστερό και με ανοιχτή την παλάμη. Οι ιεροψάλτες ψάλλουν ύμνους κατά την διάρκεια της διανομής. Πρέπει να είμαστε νηστικοί για να το φάμε. Το καταναλώνουμε όλο και δεν το πετάμε πουθενά. Μην ξεχνάμε ότι δίνεται αντί - δώρου δηλαδή αντί για το μεγάλο δώρο που είναι η Θεία Κοινωνία, αλλά και ως επιπλέον δώρο για αυτούς που κοινώνησαν

Πιό αναλυτικά :

α.Το αντίδωρο βγαίνει από τα πρόσφορα, που προσεκόμισαν και προσέφεραν οι πιστοί, προκειμένου να τελεσθεί η Θ. Λειτουργία. (γι' αυτό και η ονομασία "πρόσφορο", από το ρήμα προσφέρω).Το πρόσφορο ζυμώνεται με προσευχές και θυμιάματα και σφραγίζεται με τα σύμβολα του Χριστού μας ΙC XC ΝΙΚΑ. Γι' αυτό ήδη από την παρασκευή του ενέχει ευλογία, δεν είναι κοινός άρτος. Με το που προσφέρεται στο Άγιο Βήμα, αποκτά ακόμη μεγαλύτερο αγιασμό.

Τελικά, αμέσως μετά τον Καθαγιασμό των Τιμίων Δώρων, όπου το τμήμα του προσφόρου, που προσκομίσθηκε στο Άγιο Δισκάριο και την Αγία Τράπεζα, έγινε Σώμα και Αίμα Χριστού, παίρνει ο Λειτουργός τα κάνιστρα με το Αντίδωρο ένα - ένα και τα υψώνει εμπρός από την Αγία Τράπεζα λέγοντας "Μέγα το Όνομα της Αγίας Τριάδος".

Αυτό είναι μιά προσομοίωση της πράξεως που προηγήθηκε στο "τα σα εκ των σων", όπου ο Λειτουργός ύψωσε και σχημάτισε στον αιθέρα το σχήμα του Τιμίου Σταυρού, δοξολογώντας ευγνωμονικά τον Πλαστουργό μας. Έτσι το Αντίδωρο αποκτά και μιά ακόμη ευλογία.

β.Καλό είναι το Αντίδωρο να υπάρχει σε ένα κάνιστρο κοντά σε όσους κοινωνούν, ώστε αμέσως μετά τη Θ. Μετάληψη να λαμβάνουν ένα κομμάτι και να σπογγίζουν τα χείλη και το στόμα τους.

γ.Μερικοί αποζητούν το λεγόμενο "Ύψωμα". Αυτό είναι Αντίδωρο, αλλά τέτοιο κομμάτι που να διατηρεί τη σφραγίδα του Κυρίου (IC XC ΝΙΚΑ) πάνω του. Και το θεωρούμε πιό τιμητικό. Το προσφέρει ο Ιερεύς σε όσους ήδη είχαν προσφέρει πρόσφορο γιά την τέλεση της Θ. Λειτουργίας, ή σε όσους τιμώνται (πχ Δήμαρχος του τόπου) ή σε συγγενείς ανθρώπου, του οποίου τελούμε Μνημόσυνο, προς παρηγορίαν τους μεγαλυτέρα.

Τούτο όμως δεν πρέπει να καταλήγει να γίνεται αφορμή ξεσυνέργιας ή παρεξηγήσεων. Ίδια είναι η ευλογία που παίρνουμε. Ακόμη και με τα ψίχουλα που απέμειναν στο κάνιστρο!! Κι' όσο πιό ευλαβική και κατανυκτική και ανώτερη και εύτακτη είναι η ψυχή μας, τόσο πιό πολύ ωφελούμεθα.

δ.Παίρνοντας το αντίδωρο από το χέρι του Ιερέα, συγχρόνως και επικοινωνούμε μαζί του. Τον προσεγγίζουμε. Εκείνος λουσμένος στην ιερότητα και τη θεϊκή Χάρη (και στον ιδρώτα συχνά, έναν ξεχωριστό ιδρώτα κατανύξεως) κι' οι εκκλησιαζόμενοι, που μέχρι τώρα ήταν απέναντι, κάπως απόμακροι, να έρχονται και να τον εγγίζουν, σα να εγγίζουν τον ίδιο το Χριστό μας.

Εκείνη τη στιγμή και ο Ιερέας θα δείξει μιά διακριτική οικειότητα προς κάθε ψυχή της Ενορίας του, θα τους χαιρετήσει με το όνομά τους, θα τους ευχηθεί, θα στείλει χαιρετίσματα σε κάποιον κατάκοιτο της οικογενείας κοκ. Λιτά όμως. Και χωρίς διαχύσεις ή πληθωρικά χαμόγελα ή άσχετα θέματα και καθυστερήσεις. Μέσα στο κλίμα της Λειτουργίας!.

ε.Αρκετές φορές από τα πρόσφορα που έφεραν οι πιστοί περίσσεψαν πολλά. Είναι ευλογία αυτό. Δείχνει πόσο οι πιστοί συμμετέχουν στο μεγάλο γεγονός της Θ. Λειτουργίας. Οι Ιερείς κρατούν ωρισμένα, γιά να λειτουργήσουν ενδιαμέσως της εβδομάδος, και τα υπόλοιπα είναι επιτρεπτό να τα διοχετεύσουν σε σπίτια ευσεβών χριστιανών.

Σκεφθείτε μάλιστα όταν υπάρχει πανηγύρι, πόσα περισσεύουν, δεν είναι άτοπο να τα παραλάβουν οι πιστοί, αλλά πρέπει να παρατεθούν στο τραπέζι, όπου καθόμαστε κανονικά και κάνουμε προσευχή, τραπέζι οικογενείας, όπου όλα είναι ευλογημένα και ιερά, και έτσι το πρόσφορο, που το λαμβάνουμε ως ψωμί, προσθέτει στην ιερότητα του τραπεζιού μας.

Ομοίως και ευλογημένο τμήμα Αντιδώρου μπορούμε να φρυγανίζουμε (γιά να διατηρηθεί πολλές μέρες), ώστε να λαμβάνουμε το πρωί κατά την προσευχή μας. 




ECONOMIST: ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΑΛΛΑ Η ΝΔ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ

 

Αν γίνουν στην Ελλάδα γίνουν πρόωρες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιθανό να βγει πρώτο κόμμα, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορέσει να γίνει πρωθυπουργός, αφού όπως αναφέρει ο Economist αδυνατεί να πετύχει ή να πετυχαίνει συμμαχίες με άλλους πολιτικούς φορείς της αντίθετης ιδεολογικής κατεύθυνσης. Μάλιστα στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η Νέα Δημοκρατία θα είναι αυτή που θα αποτελέσει το ρυθμιστικό παράγοντα για το σχηματισμό κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η ελληνική κοινωνία είναι στα κάγκελα αφού παρά τη βελτίωση και ευημερία των αριθμών, η δυστυχία των ανθρώπων παραμένει και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις αυξάνεται.

Ο Economist αναφέρει πως οι άνεργοι, οι χρεοκοπίες και οι άστεγοι αναμένεται να αυξηθούν κατά την περίοδο που η Ελλάδα θα κάνει το μεγάλο βήμα προς την ανάπτυξη, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Σε πολιτικό επίπεδο τα ρίσκα είναι υπαρκτά, καθώς η ακολουθούμενη πολιτική, έχει προκαλέσει μια ακόμα βαθύτερη ύφεση με ταχεία άνοδο της ανεργίας, αύξηση των χρεοκοπιών, αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που μένουν άστεγοι και στερούνται των βασικών αγαθών. Το ελληνικό ΑΕΠ έχει βρεθεί 25% χαμηλότερα από το γ' τρίμηνο του 2007, ενώ η οικονομία αναμένεται να σημειώσει ύφεση 4,5% το 2013, ποσοστό αναθεωρημένο από το αρχικό 5,5% και να ανακάμψει το 2014 με 1% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 2%.

Από το 2015 η ανάκαμψη

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει σημάδια ανάκαμψης το 2015 βοηθούμενη από την ισχυροποίηση των εξαγωγών που θα προκύψουν από την ανάκαμψη στην Ευρώπη. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα ανακάμψει η καταναλωτική και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, ακολουθώντας μια νέα προσαρμογή του χρέους. Ωστόσο στο δημοσίευμα αναφέρεται πως χρειάζεται προσοχή αφού μια άτακτη χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ παραμένουν βασικοί παράγοντες ρίσκου για το μέλλον. Την ίδια στιγμή προβλέπεται αποπληθωρισμός -0,5% για το 2013 και πληθωρισμός μόλις 0,1% για το 2014, ενώ θα υπάρξει ανάκαμψη την περίοδο 2015 – 2017, της τάξης του 0,8%.

Ο τουρισμός βελτίωσε τα ποσοστά της ύφεσης

Τα πρώτα καλά νέα, μετά τη ψυχρολουσία της προαναγγελίας νέου μνημονίου από τον Μάριο Ντραγκι, πήρε το υπουργείο Οικονομικών καθώς όπως προκύπτει από τις νεώτερες εκτιμήσεις της Στατιστικής Αρχής, η ύφεση ήταν τελικά μικρότερη στο Β' τρίμηνο του έτους.Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στο 3,8% αντί 4,6% λόγω της πολύ μεγαλύτερης θετικής επίπτωσης από τον Τουρισμό.

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Σε τροχιά πενθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιών φαίνεται πως εισέρχονται οι καθηγητές γυμνασίων - λυκείων από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι για τη διαθεσιμότητα και τις υποχρεωτικές μετατάξεις. Τη Δευτέρα οι τελικές αποφάσεις. Συναυλία αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους άστεγους της Αθήνας πραγματοποιεί η «Κλίμακα» στις 14 Σεπτεμβρίου. O Μπάμπης Στόκας, ο Ορφέας Περίδης, τα Κίτρινα Ποδήλατα και οι Flush Royale ενώνουν τις φωνές τους και ανεβαίνουν στη σκηνή του Bolivar Beach Bar για μία δυνατή μουσική εκδήλωση αφιερωμένη σε εκείνους που βιώνουν τη φτώχεια και την κοινωνική απομόνωση.

Σε λίγη ώρα αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της η 78η ΔΕΘ με τον καθιερωμένο αγιασμό παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και ολιγάριθμου κυβερνητικού κλιμακίου. Στο πόδι βρίσκονται τα συνδικάτα, που θα δώσουν δυναμικό παρόν στην συμπρωτεύουσα αντιδρώντας στα μέτρα σκληρής λιτότητας που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια δοκιμάζοντας τις αντοχές της κοινωνίας. Στην αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας να λάβει απόφαση για την Συρία και στη δυσκολία να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική της διεθνούς κοινότητας για μια βιώσιμη λύση στη Συρία αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την παρέμβαση του στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών.

Ανακωχή σε σχέση με τις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες, προκειμένου να αναβαθμιστεί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. «Υπάρχουν άλλες 364 μέρες για διαμαρτυρίες» είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, εξέφρασε αισιοδοξία για πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ μίλησε για «μετροφοβία».

Κόσμος

Επτά Αφγανούς, ηγετικά στελέχη του κινήματος των Ταλιμπάν, ανακοίνωσε ότι αποφυλακίζει το Πακιστάν, ως κίνηση καλής θέλησης για τη στήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Αφγανιστάν. Η κίνηση αυτή έρχεται αμέσως μετά την επίσκεψη του αφγανού προέδρου, Χαμίντ Καρζάι στο Ισλαμαμπάντ για ειρηνευτικές συνομιλίες. Στα εκλογικά τμήματα προσέρχονται σήμερα, Σάββατο οι Αυστραλοί για τις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες αναμένεται να κερδίσει η συντηρητική αντιπολίτευση του Τόνι Άμποτ, αφήνοντας πίσω τον εργατικό πρωθυπουργό Κέβιν Ρούντ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Η αντιπολιτευόμενη συντηρητική συμμαχία υπό το Φιλελεύθερο Κόμμα εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 54% των προτιμήσεων, έναντι 46% των Εργατικών, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση.

Ο Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε την Παρασκευή το έργο των μη κυβερνητικών οργανώσεων στην Ρωσία, κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε με ακτιβιστές, κυρίως υπέρμαχους των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της G20 στην Αγία Πετρούπολη.Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει συγκέντρωση δεκάδων φοιτητών κοντά σε πανεπιστημιούπολη της Άγκυρας, οι οποίοι διαδήλωναν κατά δημοτικού σχεδίου που περιλαμβάνει την κατασκευή αυτοκινητόδρομου για την οποία θα χρειαστεί η εκδάσωση ενός τμήματος της έκτασης που ανήκει στην πανεπιστημιούπολη. Δεκατέσσερις διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Σε αχαρτογράφητα νερά κινείται υπό μία έννοια ο Μπαράκ Ομπάμα μετά την απόφασή του να επιδιώξει την έγκριση του Κογκρέσου για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία, η οποία και αποτελεί σημείο καμπής στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος θα απευθυνθεί διάγγελμα στον αμερικανικό λαό για το θέμα της Συρίας την Τρίτη, εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στο λόφο του Καπιτωλίου. Και το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι εάν ο Ομπάμα θα προχωρήσει σε δράση ακόμη και αν το Κογκρέσο σταθεί απέναντί του.

Οικονομία

Με μικτές τάσεις έκλεισε η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης το βράδυ της Παρασκευής. Άνοδος σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Επίθεση προς την κυβέρνηση και την ακολουθούμενη πολιτική εξαπέλυσαν οικονομικοί φορείς και συνδικάτα σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, καταθέτοντας προτάσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση. «Η χώρα έχει πτωχεύσει κι όσοι επικαλούνται ότι θέλουν να τη σώσουν, ας τη σώσουν μαζί με τον ελληνικό λαό γιατί αλλιώς δεν έχει νόημα» τόνισαν, ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα των βασικών οικονομικών κλάδων και προειδοποίησαν ότι «δεν θα καθίσουν ήσυχοι» με σταυρωμένα χέρια. 

Μέχρι το τέλος του 2013 θα καταθέσουν ενιαίο κείμενο-πόρισμα για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που χρειάζεται. «Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος, για να καταλάβεις ότι μόνο με περικοπές δεν μπορείς να αυξήσεις τα δημόσια οικονομικά και ότι απαιτείται ανάπτυξη για να βελτιώσεις τα έσοδα» σημειώνει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς. «Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως τώρα ένα πρόγραμμα που θα διευκολύνει την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε κονδύλια» σημειώνει.

Αθλητισμός

Την απίστευτη «έκρηξη» του Φερνάντο Σάντος προκάλεσε η εμφάνιση της Εθνικής στο Λιχτενστάιν, αφού παρά τη νίκη, ο Πορτογάλος Ομοσπονδιακός τεχνικός, μίλησε με πολύ σκληρά λόγια για την κάκιστη εμφάνιση του πρώτου ημιχρόνου. Ο Σάντος ήταν έξαλλος και δεν έκρυψε ότι αισθάνεται ντροπή για την εικόνα του Α’ μέρους, ενώ χαρακτήρισε την ως καρικατούρα την εμφάνιση στο α' μέρος. Αντίθετα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εμφάνιση της επανάληψης. Μήτρογλου: «Υποχρέωση να πάμε στο Μουντιάλ». Η Εθνική μπορεί να έπαιξε με τη «φωτιά» στο Λιχτενστάιν, όμως, τελικά όχι μόνο δεν κάηκε, αλλά πήρε και τη νίκη με 1-0 που σε συνδυασμό με την εντός έδρας ήττα (πραγματικό δώρο) της Βοσνίας από την Σλοβακία, την φέρνει στην πρώτη θέση του 7ου ομίλου των Προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα γίνει το 2014 στη Βραζιλία.

Η Ελλάδα πέταξε στα «σκουπίδια» το πρώτο ημίχρονο έχοντας κάκιστη απόδοση και μπήκε πολύ πιο επιθετικά στο δεύτερο. Η ανόητη αποβολή του Χολέβα στο 59' παραλίγο να κοστίσει πανάκριβα, όμως, στο 66' με 10 έμεινε και το Λιχτενστάιν. Αφού στο 67' είχαμε δοκάρι με τον Κατσουράνη, στο 72' ήρθε το γκολ του Μήτρογλου και στο 74' άλλο ένα δοκάρι με τον Νίνη. Η Σλοβάκια πέτυχε μεγάλη εκτός έδρας νίκη επικρατώντας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης με 1-0. Η νίκη των Σλοβάκων έβαλε «φωτιά» στον 7ο όμιλο, όπου αγωνίζεται και η Εθνική μας και η πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου πρωταθλήματος του 2014 θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης σημείωσε ο Πεκόφσκι (77').


ΓΕΓΟΝΟΤΑ  (7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

1776: Πρώτη επίθεση με υποβρύχιο στα παγκόσμια χρονικά. Το αμερικανικό Turtle προσπαθεί-αποτυχημένα- να τοποθετήσει μία ωρολογιακή βόμβα στα ύφαλα της βρετανικής ναυαρχίδας Eagle που βρίσκονταν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.

1833: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας συλλαμβάνονται και φυλακίζονται με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

1882: Ο Τόμας Έντισον ηλεκτροφωτίζει μία ολόκληρη συνοικία της Νέας Υόρκης.

1999: Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ πλήττει την Αθήνα, αφήνοντας πίσω του 143 νεκρούς, 700 τραυματίες και ζημιές σε 70.000 κτίρια.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1909: Ελία Καζάν(Ηλίας Καζάντζογλου) ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1978: Κιθ Μουν, ντράμερ των Who