05 Σεπτεμβρίου, 2013

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΟΥ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ι.Α.Α. κ. ΧΑΡΗ ΚΟΝΙΔΑΡΗ ΓΙΑ ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ

 

Σχετικά με την τοποθέτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, κ. Μαρίας Ρεπούση, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, ο διευθυντής Τύπου Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κ. Χάρης Κονιδάρης, έκανε την ακόλουθη δήλωση απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

«Ειλικρινά απορώ πώς σε καιρούς τόσο κρίσιμους για την πατρίδα και το έθνος, κατά τους οποίους η Εκκλησία στέκεται με όλες της τις δυνάμεις αρωγός στην κοινωνία, ιδιαίτερα μάλιστα στα πιο αδύναμα μέλη της, η κ. Ρεπούση έχει την πολυτέλεια να ασχολείται τόσο παθιασμένα με τις βαθύτατες προκαταλήψεις της. Τέτοιες ιδεοληπτικές αγκυλώσεις και τέτοιος συνωστισμός εμμονών νομίζω ότι δεν έχουν θέση σε μία σύγχρονη κοινωνική και προοδευτική Ελλάδα».
 

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΕΜΒΡΥΑ

 

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά από σχετική της απόφαση στην Συνεδρία της 30ης Αυγούστου ε.έ. αποφάσισε να συμμετάσχει, μέσω της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Ένας από εμάς» (One of us), με στόχο να επανεξετασθεί υποχρεωτικά και ενδεχομένως ακυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η νομιμοποίηση της χρηματοδότησης ευρωπαϊκών κονδυλίων της τεχνολογικής έρευνας σε ανθρώπινα έμβρυα.

Συγκεκριμένα, εφέτος διατέθηκαν 80.000.000€ για την χρηματοδότηση τέτοιων ερευνών, αλλά και για την χρηματοδότηση Μ.Κ.Ο. εξειδικευμένων σε εκτρώσεις στις αφρικανικές  και όχι μόνο - χώρες, με το επιχείρημα ότι έτσι θα ανέλθει το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων αυτών των χωρών. Για τον λόγο αυτό συστάθηκε η ανωτέρω πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών, με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής από την σύλληψη μέχρι τον φυσικό θάνατο.

Η Συνθήκη της Λισαβόνας δίνει την δυνατότητα στους Ευρωπαίους πολίτες να παρεμβαίνουν στην διαδικασία λήψεως αποφάσεων νομοθετικού περιεχομένου, εφ᾿ όσον συγκεντρώσουν έναν ελάχιστο αριθμό υπογραφών, καθοριζόμενο από τον πληθυσμό κάθε κράτους – μέλους της Ε.Ε.. Για την Ελλάδα μας ο αριθμός είναι 16.500 υπογραφές. Τελευταία ημέρα ηλεκτρονικής υποβολής των υπογραφών έχει ορισθεί η 1η Νοεμβρίου 2013.

Σχετικά με αυτήν την πρωτοβουλία στην Ελλάδα έχει ορισθεί δια δικαστικής αποφάσεως ως εθνικός συντονιστής ο Σύλλογος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού «Η Αγκαλιά».Όσοι επιθυμείτε να συμμετάσχετε σε αυτήν την εκστρατεία για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, μπορείτε να υπογράψετε στην ιστοσελίδα, όπου θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες εδώ: http://www.oneofus.eu/el/

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος



 

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

 

Αν και οι αποφάσεις του Eurogroup και οι συνεννοήσεις με την τρόικα ορίζουν ότι προϋπόθεση όποιων αποφάσεων για το χρέος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στα τέλη του 2013 (με επιβεβαίωση των στοιχείων μετά την άνοιξη του 2014), η εδραιωμένη αντίληψη στην Ελλάδα εξαρτά -σχεδόν τα πάντα- από τις γερμανικές εκλογές. Η εκλογική αναμέτρηση της 22ας Σεπτεμβρίου ασφαλώς και θα δρομολογήσει εξελίξεις που θα μας επηρεάσουν, αλλά αυτές δεν πρόκειται να εκδηλωθούν ούτε την επόμενη ημέρα ούτε τον επόμενο μήνα. Γιατί, εκτός από τις ειλημμένες αποφάσεις του Eurogroup, η χάραξη της πολιτικής του Βερολίνου θα απαιτήσει χρόνο και θα εξαρτηθεί από τις ίδιες τις ενδογερμανικές ισορροπίες, που άλλες θα διευκρινιστούν από το εκλογικό αποτέλεσμα και άλλες αρκετά αργότερα.

Ελληνικές και ξένες διπλωματικές πηγές, με άμεση γνώση όσων συζητούνται στο Βερολίνο, υπογραμμίζουν ότι η καγκελάριος Α. Μέρκελ θα αναγκαστεί να πάρει αποφάσεις «αντιλαϊκές» συγκριτικά με τις παγιωμένες απόψεις της γερμανικής κοινής γνώμης. Η ηγέτης του CDU θα πρέπει να εξηγήσει την -επιβεβλημένη- αλλαγή πολιτικής της σε σχέση με την τραπεζική ένωση, την αναδιάρθρωση ή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τις ευρύτερες μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη. Το κύριο μήνυμα της κυρίας Μέρκελ θα είναι ότι στο εξής η Γερμανία θα πρέπει να επενδύει λιγότερο στο εσωτερικό και περισσότερο στο εξωτερικό, αντιμετωπίζοντας την ευρωζώνη ως ενιαίο σύνολο κι όχι αποσπασματικά, όπως συνέβη με την Ελλάδα. Στο Βερολίνο, το κλίμα για την Ελλάδα είναι σαφώς καλύτερο συγκριτικά με πέρυσι και σχεδόν όλοι αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης, αλλά μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου θα προκύψουν δύο καίρια ερωτήματα:

- Πρώτον, πώς θα ενταχθεί το ζήτημα της αναδιάρθρωσης - ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στο κοινό πρόγραμμα του χριστιανοδημοκρατικού CDU/CSU με τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD σε περίπτωση συγκρότησης «μεγάλου συνασπισμού» τους, όπως την περίοδο 2005-2009; Οι ελληνικές κυβερνήσεις και οι Ελληνες πολίτες γνώρισαν, στην εποχή του Μνημονίου, την πανίσχυρη Α. Μέρκελ της δεύτερης θητείας της και του συνασπισμού με τους Φιλελευθέρους του «μικρού» FPD, αλλά η καγκελάριος θα απολέσει την πρωτοβουλία κινήσεων, αν εταίρός της είναι πάλι το SPD.

-Δεύτερον, ποια θα είναι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας σε σχέση με τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, του ESM, προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Αν κριθεί (εντός του Οκτωβρίου ή Νοεμβρίου) αντισυνταγματική, τότε η κυρία Μέρκελ θα βρεθεί ενώπιον σκληρών αποφάσεων με αντίκτυπο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Επομένως όλα είναι ανοιχτά, αλλά η ζυγαριά (υπό την προϋπόθεση των κατάλληλων κυβερνητικών πρωτοβουλιών) κλίνει υπέρ της Ελλάδας. Γιατί στο Βερολίνο όλο και περισσότεροι πιστεύουν ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μεταμόρφωνε την ευρωζώνη, διευκολύνοντας την ένταξη της Πολωνίας και της Σουηδίας. Απλώς κανείς δεν μπορεί να το δηλώσει τώρα, γιατί οι προτάσεις αναδιάρθρωσης θα προκαλούσαν προεκλογική φυγή κεφαλαίων εκτός ευρωζώνης.


 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ξεκινά τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου στο «Κέντρο της Γης» στο Ίλιον ο τρίτος κύκλος δωρεάν εκπαιδευτικών σεμιναρίων για ανέργους με θέμα «Εισαγωγή στη Γεωργία». Πρόκειται για έναν κύκλο θεωρητικών μαθημάτων και πρακτικής εξάσκησης διάρκειας εννέα εβδομάδων που διοργανώνεται από τη μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική «Οργάνωση Γη», με στόχο να ενισχύσει τις γνώσεις όσων πιστεύουν ότι η ενασχόληση με τη γεωργική παραγωγή και την εκμετάλλευση αγροτικών προϊόντων μπορεί να αποτελέσει μια σοβαρή και ουσιαστική διέξοδο από την κρίση.
  
Με τροπολογία σε κάποιο από τα επόμενα σχέδια νόμου που θα κατατεθούν στη Βουλή θα προχωρήσει η συγχώνευση των κατασκευαστικών εταιριών του Δημοσίου ΟΣΚ, ΘΕΜΙΣ και ΔΕΠΑΝΟΜ, που έχει καθυστερήσει δύο χρόνια. Το σχέδιο δεν θα εφαρμοστεί όπως είχε αποφασιστεί το 2011, δηλαδή διά της απορρόφησης των ΔΕΠΑΝΟΜ και ΘΕΜΙΣ από την ΟΣΚ ΑΕ (και της μετονομασίας της τελευταίας σε Κτιριακές Υποδομές ΑΕ), αλλά διά της δημιουργία μίας νέας εταιρίας και της μεταφοράς των τριών ΔΕΚΟ σε αυτήν.

Λύση στο πρόβλημα με την κατάρτιση προϋπολογισμών των δήμων, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι (έσοδα-έξοδα) θα επιχειρήσουν να βρουν σε κοινή τους συνάντηση σήμερα, Πέμπτη, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Η οικονομική κρίση συνθλίβει πολλούς δήμους, ενώ σε υπερχρεωμένους ΟΤΑ επικρέμαται η... επιτροπεία και η απειλή του λεγόμενου προγράμματος εξυγίανσης με σκληρούς όρους.

Ταξίδι στην Αίγυπτο πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με όλα τα κορυφαία στελέχη της νέας κυβέρνησης μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι και τα σφοδρά επεισόδια που ακολούθησαν. Είναι από τους πρώτους ευρωπαίους αξιωματούχους που επισκέπτονται την Αίγυπτο και το ταξίδι αυτό θεωρείται στρατηγικής σημασίας.Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις της Μέρκελ για λανθασμένη επιλογή ένταξης της Ελλάδας στο ευρώ, ο εκπρόσωπος Τύπου Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι στόχος της Γερμανίας είναι η Ελλάδα να αποκτήσει ένα καλύτερο μέλλον μέσα στο ευρώ και υπογράμμισε τις προσπάθειες που κάνει προς αυτήν την κατεύθυνση το Βερολίνο.

Κόσμος

Το ψήφισμα για περιορισμένο χτύπημα στη Συρία πέρασε το πρώτο εμπόδιο στην επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας και οδεύει στην Ολομέλεια ενώ παράλληλα ξεκινά η -κάπως πιο αμφίβολη μάχη- στην αμερικανική Βουλή. Ο αριθμός των αναποφάσιστων στο λόφο του Καπιτωλίου δεν αφήνει πολλά περιθώρια για βεβαιότητα ενώ έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μία ετερόκλητη ομάδα αντιτιθέμενων, στην οποία συνυπάρχουν ακραίοι ρεπουμπλικανοί και δημοκρατικοί εναντίον του πολέμου. Την έκβαση θα καθορίσει το πόσο περιορισμένο θα είναι το πλήγμα που προτείνεται.
  
Με ασυνήθιστα μετριοπαθείς τόνους, τουλάχιστον ρητορικούς, ο νέος πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί απευθύνθηκε σε ανώτατο συμβούλιο θρησκευτικών ηγετών στην Τεχεράνη, εξυμνώντας τη μετριοπάθεια και υπογραμμίζοντας πως η πλειοψηφία του ιρανικού λαού «τάσσεται εναντίον του εξτρεμισμού και της εκμετάλλευσης της θρησκείας στην πολιτική». Σε εμφανή μάλιστα αντιδιαστολή με τον προκάτοχό του, έστειλε και τις ευχές τους στους Εβραίους ανά τον κόσμο για την εβραϊκή πρωτοχρονιά. Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ομάδας των Είκοσι (G20) συναντώνται την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Αγία Πετρούπολη, φιλοξενούμενοι της Ρωσίας που παραμένει κατηγορηματικά αντίθετη στην σχεδιαζόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ζήτημα το οποίο ενδέχεται να υπερισχύσει της συζήτησης σχετικά με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Το αρχικό «πράσινο φως» για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος Άσαντ άναψε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, εγκρίνοντας ψήφισμα για περιορισμένης κλίμακας επίθεση χωρίς την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων -το οποίο οδεύει πλέον προς την Ολομέλεια της Γερουσίας και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το στρατιωτικό πλήγμα δεν θα είναι «απλώς ένα τσίμπημα», λέει ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, εκτιμώντας παράλληλα το κόστος της επιχείρησης σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ντέιβιντ Κάμερον αναλαμβάνει νέος πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της προσπάθειας επαναδιαπραγμάτευσης της διμερούς σχέσης πριν το ενδεχόμενο δημοψήφισμα για την παραμονή ή έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Ο Άιβαν Ρότζερς αναλαμβάνει μία από τις σκληρές διπλωματικές αποστολές σε μία πιθανόν ιστορική στιγμή στις σχέσεις του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες.

Οικονομία

Το υπουργείο Οικονομικών θέλοντας να απλοποιήσει τη διαδικασία καταβολής του επιδόματος θέρμανσης, η οποία κατά τη χειμερινή σεζόν 2012 -2013 αποδείχθηκε ιδιαίτερα γραφειοκρατική και αποθάρρυνε το 70% των δικαιούχων από το να λάβουν το επίδομα εξετάζει τη ριζική απλοποίηση του συστήματος. Έτσι, εξετάζει να προκαταβάλει το επίδομα θέρμανσης σε 300.000 δικαιούχους προκειμένου να βοηθήσει τα νοικοκυριά, ανεξάρτητα από το εάν θα προμηθευτούν τελικά πετρέλαιο ή όχι. Το μόνον που θα απαιτείται είναι η υποβολή μιας απλής αίτησης μέσω του Taxisnet ώστε να επιβεβαιώνεται ότι ο φορολογούμενος είναι πραγματικά δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης.

Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο σκέλος του ΦΠΑ από επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες οδηγεί την Κυβέρνηση στι να θεσπίσει νέες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο από ΦΠΑ αυξήθηκαν περαιτέρω τον περασμένο Ιούλιο κατά 144 εκατ. ευρώ και ανήλθαν στο τέλος του μήνα αυτού σε 13,463 δισ. ευρώ, ή στο 22,4% των συνόλου των οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο (περίπου 60,2 δισ. ευρώ). Με μια σημαντική μερίδα, πάντως, των υπόχρεων, να αποδίδει την καθυστέρηση ή τη μη απόδοση του ΦΠΑ στην οικονομική δυσπραγία και στην ανάγκη κάλυψης, πρώτα απ' όλα, βιοποριστικών αναγκών.

Προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας εξετάζουν οι Δήμοι και οι κάτοικοι δεκάδων ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας κατά πρόσφατων υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες οι περιοχές τους υπάχθηκαν στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτου. Οι φορολογούμενοι αυτοί είδαν στα εκκαθαριστικά ΦΑΠ 2011 και 2012 να προκύπτουν αυξήσεις για τα ακίνητά τους έως και 10.000% σε σχέση με το ΦΑΠ 2010.

Αθλητισμός

Στον βασικό κορμό της ομάδας που θα παρατάξει την Παρασκευή κόντρα στο Λιχτενστάιν για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, φαίνεται πως έχει καταλήξει ο Φερνάντο Σάντος, καθώς ο Ομοσπονδιακός τεχνικός χρησιμοποίησε και στην προπόνηση της Τετάρτης την ίδια ενδεκάδα και δεν αναμένεται να προχωρήσει σε κάποια διαφοροποίηση, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά. Δ. Παπαδόπουλος: «Σαν πρώτη φορά στην Εθνική». Τζαβέλλας: «Χρειάζεται συγκέντρωση».
  
Μια φωτογραφία που αναρτήθηκε στο προφίλ του διεθνούς Αλβανού μέσου του ΠΑΟΚ Εργκους Κάτσε, ο οποίος ποζάρει φορώντας μια μπλούζα του UCK (αλβανική παραστρατιωτική οργάνωση), προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ακόμη και στις τάξεις των οπαδών του Δικεφάλου. Χωρίς του Αβραάμ Παπαδόπουλο και Μιγκέλ Τόρες όπως και τους διεθνείς ποδοσφαιριστές πραγματοποιήθηκε η προπόνηση της Τετάρτης στον Ολυμπιακό. Οι δύο αμυντικοί συνέχισαν τα ατομικά τους προγράμματα, ενώ κανονικά γυμνάστηκαν οι υπόλοιποι παίκτες.

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

1774: Δύο μήνες μετά την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, το κογκρέσο μετονομάζει τις Ηνωμένες αποικίες, σε Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής.

1869: Ο πρίγκιπας της Δανίας, Γουλιέλμος Χριστιανός Γεώργιος, που έχει ανακηρυχθεί βασιλιάς των Ελλήνων με το όνομα Γεώργιος Α’, αναχωρεί από την Κοπεγχάγη με προορισμό την Αθήνα.

1933: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Τζιμ Λόντος φτάνει στην Αθήνα για δυο αγώνες πάλης στο Καλλιμάρμαρο.

1997: Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής επιτροπής, Χουαν Αντόνιο Σάμαρανγκ ανακοινώνει ότι η Αθήνα είναι η πόλη που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1946: Γεννιέται ο Φρέντι Μέρκιουρι, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Φάροκ Μπουλσάρα, τραγουδιστής του συγκροτήματος Queen

ΘΑΝΑΤΟΙ

1997: Μητέρα Τερέζα, καθολική μοναχή με σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο στην Ινδία.