22 Αυγούστου, 2013

ΑΦΙΕΡΩΜΑ - ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

 

"Υπάρχει ελπίδα διότι μαζί μας είναι ο Θεός", είπε ο φωτισμένος και γαλήνιος ιεράρχης στον νεοαναγειρόμενο καθεδρικό ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στο Αργυρόκαστρο

Ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας, η προστασία των χώρων λατρείας και η ανεμπόδιστη  άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων είναι θεμελιώδεις αρχές του κοινοτικού κεκτημένου και παράλληλα αποτελούν προϋπόθεση για τις υποψήφιες προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρες. 

Στην Αλβανία όμως του 21ου αιώνα το ορθόδοξο δόγμα έμελλε να έρθει ξανά αντιμέτωπο με τον εφιάλτη του 1967. Όμως «υπάρχει ελπίδα διότι μαζί μας είναι ο Θεός», όπως είπε ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος μια φωτισμένη μορφή της ορθόδοξης εκκλησίας, περιοδεύοντας στο Νότο και μεταφέροντας στο ποίμνιο του πολλαπλά και αισιόδοξα μηνύματα.

Ο «Χ» κατέγραψε την επίσκεψη και περιοδεία του στη μητρόπολη Αργυροκάστρου στην Αλβανία είδε την δύναμη κι ελπίδα που εμπνέει στον ελληνισμό της βορείου Ηπείρου, όπου ο αρχιεπίσκοπος είχε ένα εντατικό πρόγραμμα επικοινωνώντας με παιδιά νεολαίους, δασκάλους και μετέχοντας σ΄ ένα πλήθος κι άλλων δραστηριοτήτων.

Η παρουσία του ήταν καταλυτική στον νεοαναγεθέντα καθεδρικό ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στο γραφικό Αργυρόκαστρο όπου η ελληνική κοινότητα του επεφύλασσε θερμότατη υποδοχή. Πρόκειται για το επιστέγασμα μιας τιτάνιας οικοδομικής εργασίας σε όλη την μεγάλη περιοχή της μητρόπολης  Αργυροκάστρου, και οι εργασίες σ’ αυτόν έχουν προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς.


 Ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση αυτού του μεγαλοπρεπούς και  πολύ όμορφου ναού είχε τοποθετηθεί απ’ τον αρχιεπίσκοπο τον Ιούνιο 2010 και ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες που αφορούν τα σκυροδέματα του ναού ενώ σε πολύ καλή φάση βρίσκονται και αυτοί για το εκπαιδευτήριο (Δημοτικό και Νηπιαγωγείο) που θα συμπληρώνουν το συγκρότημα.

Στο εργοτάξιο υπήρξε συνεργασία του αρχιεπισκόπου με τους αρμόδιους μηχανικούς και τα συνεργεία που εργάζονται εντατικά ενώ εντυπωσίαζε ο ναός που είναι χτισμένος σε καινούργια αρχιτεκτονικά πρότυπα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εννιάχρονο σχολείο “Πνοή Αγάπης”, που βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το ναό, ανήκει στην ορθόδοξη αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας. Ιδρύθηκε από τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο, ο οποίος οραματίστηκε για το αγαπημένο του ποίμνιο ένα σχολείο, που θα παρείχε στους μαθητές του πέρα από την  άριστη μόρφωση, τη χριστιανική αγωγή της ψυχής.

Προσφέρει: διδασκαλία ταυτόχρονα δύο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, του ελληνικού και του αλβανικού. Προγράμματα διδασκαλίας αγγλικής γλώσσας. Προγράμματα αθλητισμού, μουσικής και χορού. Τμήμα πληροφορικής. Πλούσιο πρόγραμμα εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Στέκεται δίπλα στους μαθητές με γνώση, υπευθυνότητα και άρτια υλικοτεχνική υποδομή. Το εκπαιδευτικό προσωπικό μεριμνά για τη σωματική ασφάλεια των μαθητών κατά τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος.

ΕΞΗΝΤΑ ΝΑΟΙ ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ

Εξήντα ναοί χτίστηκαν στην περιοχή Αργυροκάστρου από τον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Παράλληλα, η ανέγερση του Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως του Κυρίου στο Αργυρόκαστρο, που έχει ξεκινήσει και προχωρά εντατικά, θα αποτελέσει το επισφράγισμα της προσφοράς του αρχιεπισκόπου Αλβανίας.

Το έργο του Αρχιεπισκόπου - όπως όλοι ομολογούν - γίνεται αθόρυβα, έχοντας ως μόνο κίνητρο την αγάπη και την προσφορά στην Ορθοδοξία, μέσα στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε. Άλλωστε δεν πέρασαν πολλές μέρες από το περιστατικό στον ορθόδοξο ναό της Πρεμέτης που έκανε το γύρο του κόσμου. Για «γεγονός που ξύπνησε οδυνηρές αναμνήσεις αθλιότητας» έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος σχολιάζοντας από άμβωνος τα όσα δραματικά συνέβησαν στον ορθόδοξο ναό της Πρεμέτης. 

Ο χαμηλών τόνων αρχιεπίσκοπος, που χαρακτηρίζεται από τον ήπιο λόγο του, δεν άντεξε στην εικόνα της ιεροσυλίας. «Ξαναζούμε τον εφιάλτη του 1967 όταν το κομμουνιστικό κόμμα νόμιζε ότι θα ξερίζωνε για πάντα την θρησκευτική πίστη από τον αλβανικό λαό» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να βεβηλώνουν τους ναούς μας τον 21ο αιώνα. Σε αυτήν την Ευρώπη της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο πρώτος προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, που έχει δώσει μάχες για την επικράτηση της θρησκευτικής ελευθερίας στην χώρα και στην ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων χαρακτήρισε το γεγονός θλιβερό τονίζοντας πως«κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα συνέβαινε στη σημερινή εποχή». Σημείωσε πως αυτοί που έπραξαν την ιεροσυλία ήταν άθεοι και γι αυτό δεν κατάλαβαν τις συνέπειες των πράξεων τους.


"Τι θα γινόταν αν αυτά συνέβαιναν σε ένα τέμενος;"«Αν κάποιοι από εμάς τους ορθοδόξους (κάτι το οποίο δεν μπορούσε να περάσει καν από το μυαλό μας) έπαιρνε το κοράνι ενός τζαμιού και το πετούσε στο φορτηγό δεν θα γινόταν επανάσταση; Δικαίως! Κι εμάς μας λένε γιατί διαμαρτυρόμαστε; Βεβαίως διαμαρτυρόμαστε» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος

«Δεν ξέρουμε λεπτομέρειες για το ποιοι είναι από πίσω, πρόκειται όμως για μια μεγάλη προσβολή» συμπλήρωσε αναρωτώμενος «Ποιοί είναι αυτοί που θέλουν να μας γυρίσουν σε άλλες εποχές;». Ο ναός στην Πρεμετή που έχει κατασκευαστεί από τον 17ο αιώνα έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο ταραχών.

Της κ. Δήμητρας Συμεωνίδου




 



ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ: Η ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

 

Στα ελληνοαλβανικά σύνορα μεταφέρεται η ένταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στην Πρεμετή μετά την απόφαση τοπικών αρχών να εισβάλουν σε ορθόδοξο ναό και να κατασχέσουν ιερά κειμήλια με τη δικαιολογία παλαιών χρεών. Σύμφωνα με αλβανικά μέσα ενημέρωσης οι ελληνικές αρχές στην Κακαβιά και την Κρυσταλλοπηγή αρνήθηκαν την είσοδο σε Αλβανούς που δεν είχαν άδεια παραμονής κάτι το οποίο προκάλεσε την αντίδραση της άλλης πλευράς που έδωσε εντολή -τουλάχιστον στην Κακαβιά- να μην περνά στην Αλβανία κανένας Ελληνας πολίτης «που δεν δικαιολογεί την είσοδό του».
                                                             
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αλβανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι οι ελληνικές αρχές στις συνοριακές διαβάσεις της Κακαβιάς και της Κρυσταλλοπηγής αρνήθηκαν την είσοδο σε Αλβανούς πολίτες που δεν έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα. Μάλιστα η ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού "Top Channel" σημειώνει ότι οι συγκεκριμένοι Αλβανοί είχαν βιομετρικά διαβατήρια, με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, συνεχίζει, από σήμερα οι ελληνικές αρχές «επιτρέπουν την είσοδο μόνο εκείνων των Αλβανών πολιτών που έχουν κανονική άδεια διαμονής στην Ελλάδα» και ζητούν από κάθε Αλβανό πολίτη που εισέρχεται στην ελληνική επικράτεια να έχει μαζί του συγκεκριμένο χρηματικό ποσό.

Με το ίδιο νόμισμα απαντά η Αλβανία

Μετά την απαγόρευση εισόδου Αλβανών πολιτών στην Ελλάδα ο αστυνομικός διευθυντής στο συνοριακό σταθμό Κακαβιάς Αντμίρ Αμπρια, έδωσε εντολή να εφαρμόζονται «αμοιβαίες διαδικασίες» κατά την είσοδο Ελλήνων πολιτών στην Αλβανία και να μην περνά κανείς Ελληνας πολίτης «που δεν δικαιολογεί την είσοδό του». «Θα εφαρμοστούν αυστηρά όλα τα κριτήρια για τους Ελληνες πολίτες. Θα εφαρμόσουμε όλες τις νομικές απαιτήσεις, θα ζητήσουμε να αποδείξουν τα ποσά που διαθέτουν και τις κρατήσεις ξενοδοχείων, όπου θα διαμείνουν - με λίγα λόγια, αυτά που απαιτούνται και για τους Αλβανούς πολίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή του συνοριακού σταθμού Κακαβιάς, για την απόφαση αυτή έχει ενημερωθεί και η ελληνική πλευρά, ενώ μέχρι στιγμής έχει απαγορευτεί η είσοδος σε κάποιους Ελληνες πολίτες. Σημειώνεται ότι μερίδα του αλβανικού Τύπου ισχυρίζεται πως οι ελληνικές μεθοριακές αρχές απαγορεύουν την είσοδο Αλβανών πολιτών στην Ελλάδα, σε μια κίνηση αντεκδίκησης για τα γεγονότα στην Πρεμετή.

Το χρονικό των επεισοδίων στην Πρεμετή

Όλα ξεκίνησαν στις 16 Αυγούστου, όταν ο δήμος Πρεμετής έστειλε δυνάμεις ιδιωτικής αστυνομίας στον Ιερό Ναό για να εκτελέσουν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την επιστροφή του κτιρίου της εκκλησίας στις δημοτικές αρχές, οι οποίες ισχυρίζονται ότι ο χώρος τους ανήκει και πως πρόκειται για πολιτιστικό κέντρο. Σύμφωνα με την Εκκλησία της Αλβανίας, το κτίριο είχε κατασχεθεί από το κομμουνιστικό καθεστώς το 1968 και μετατράπηκε, όπως και εκατοντάδες άλλοι ναοί στη χώρα, σε πολιτιστικό κέντρο.

Ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ πιστών και ιδιωτικών αστυνομικών τη Δευτέρα, όταν τραυματίστηκαν ένας Ελληνας και ένας ομογενής, ενώ την ίδια ημέρα άγνωστοι πέταξαν πέτρες στο Γενικό προξενείο στο Αργυρόκαστρο. Την Τρίτη 20 Αυγούστου υπάλληλοι της ιδιωτικής αστυνομίας «έχτισαν» την πόρτα και τα παράθυρα του Ιερού ναού, προκειμένου να εμποδίσουν τους πιστούς να ξαναμπούν σε αυτό, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας απέδωσε στους τελευταίους ευθύνες για τα επεισόδια. 

Ο δήμαρχος Πρεμετής, Γκιλμπέρτο Γιάτσε, αργά το βράδυ της Τρίτης ύστερα από το διάλογο που υπήρξε ανάμεσα στις δύο πλευρές, εμφανίστηκε ανένδοτος στο βασικό και ουσιαστικό αίτημα της εκκλησίας, για την παραχώρηση στην ορθόδοξη κοινότητα της πόλης του κτιρίου στον οποίο έως τώρα στεγάζονταν ο ιερός Ναός των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αρχίσουν οι εργασίες για τη μετατροπή του σε πολιτιστικό κέντρο.

Μάλιστα, η ένταση στην Πρεμετή συνεχίστηκε και την Τετάρτη καθώς οι ιδιωτικοί αστυνομικοί δεν επέτρεψαν σε ιερείς και πιστούς να πλησιάσουν την εκκλησία για να πραγματοποιηθεί λειτουργία. Τελικά, τα επεισόδια αποφεύχθηκαν μετά από την παρέμβαση του δημάρχου της Πρεμετής και η λειτουργία έγινε στο προαύλιο του Ιερού ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, αλλά η λειτουργία έγινε υπό τη στενή επίβλεψη των ιδιωτικών αστυνομικών.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τα επεισόδια της Δευτέρας είχε εκφράσει τις αμφιβολίες του για την ετοιμότητα αλλά και τη βούληση των Αλβανικών αρχών να «επιβάλουν την τάξη και να προστατεύσουν τα κτίρια των Διπλωματικών και Προξενικών μας Αρχών» και είχε ζητήσει να μπει ένα τέλος σε αυτή την ανεπίτρεπτη κατάσταση.

Ο Μπερίσα κατήγγειλλε την Αθήνα για παρέμβαση 

 Η δήλωση αυτή από την πλευρά του ελληνικού ΥΠΕΞ, μάλιστα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του απερχόμενου πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, ο οποίος κατήγγειλε απαράδεκτη και παράλογη παρέμβαση της Αθήνας στα εσωτερικά της χώρας του. Παράλληλα, όμως, καταδίκασε την αρπαγή ιερών αντικειμένων από τον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου.





ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Πράσινο φως για διαδημοτικές μετακινήσεις υπαλλήλων στο πλαίσιο της διαθεσιμότητας έδωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), θέτοντας ως όρο να προηγηθεί αξιολόγηση δομών και προσωπικού. «Αν γίνει έστω και μία απόλυση στον χώρο της Υγείας θα παραιτηθώ» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδ.Γεωργιάδης. Ανέφερε ότι εντός του 2013 θα λειτουργήσουν στην Αττική 6-7 αστικού τύπου κέντρα υγείας για απλά περιστατικά, τονίζοντας ότι «το νοσοκομείο είναι χώρος που πρέπει να αποφεύγουμε γιατί είναι εστία μικροβίων». Είπε ακόμη ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία κινητοποίηση και πρόσθεσε ότι «οι αντιδράσεις ορισμένων συνδικαλιστών διακατέχονται από αντιπολιτευτικό άγχος».

Με κινητοποιήσεις απαντούν στο καθεστώς της κινητικότητας οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς ανακοινώθηκαν τα οκτώ νοσηλευτικά ιδρύματα που αλλάζουν χρήση. Για την Παρασκευή, οι νοσοκομειακοί γιατροί έχει προγραμματίσει τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας. Ο κ. Γεωργιάδης δεν έχει εικόνα, δήλωσε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδος. Πέθανε τα ξημερώματα της Πέμπτης στην μονάδα εντατικής θεραπείας του Τζάνειου νοσοκομείου, στον Πειραιά, όπου νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση, ο πατέρας που πυροβόλησε στο Άργος την δεκαεπτάχρονη κόρη του και στην συνέχεια επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή του. Έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της κινητικότητας των υπαλλήλων, αλλά και των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Αθήνας (Πολυκλινική, Αμαλία Φλέμινγκ, Πατησίων, Αγία Βαρβάρα, Σπηλιοπούλειο) και της Θεσσαλονίκης (Ειδικών Παθήσεων, Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων και «Παναγιά») που αλλάζουν χρήση.

Κόσμος

Στη δημοσιότητα δόθηκαν και οι τελευταίες μυστικές καταγραφές συνομιλιών του προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον στον Λευκό Οίκο διάρκειας 340 ωρών, που καλύπτουν την περίοδο από τις 9 Απριλίου μέχρι και τις 12 Ιουλίου 1973, η οποία χαρακτηρίσθηκε από το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ, τις εξελίξεις του σκανδάλου Γουότεργκέϊτ, την σινο-αμερικανική προσέγγιση και την ύφεση στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Σοβιετική Ενωση.Σοκ έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η είδηση της δολοφονίας ενός 22χρονου αυστραλού αθλητή από τρεις εφήβους στην πόλη Ντούνκαν της Οκλαχόμα, οι οποίοι σύμφωνα με την αστυνομία δήλωσαν ότι τον σκότωσαν «γιατί έπλητταν». Ο 22χρονος αυστραλός παίκτης του μπέιζμπολ, Κρίστοφερ Λέιν, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ, ενώ έκανε τζόκινγκ στο δρόμο.
  
Σοκαρισμένη είναι η διεθνής κοινότητα μετά τις καταγγελίες της συριακής αντιπολίτευσης για χρήση χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό από το καθεστώς Άσαντ. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητούν την πλήρη διευρεύνηση των καταγγελιών, οι οποίες κάνουν λόγο για περισσότερους από 1.300 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. Νέοι βομβαρδισμοί στη Δαμασκό. Ξεκίνησε στην Κίνα η πολύκροτη δίκη του αμφιλεγόμενου κινέζου πολιτικού, Μπο Σιλάι, που κατηγορείται για διαφθορά την περίοδο από το 1999 ώς το 2012. Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας εισέρχεται στην τελική ευθεία το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο στην Κίνα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Θηριωδία του καθεστώτος Άσαντ με επίθεση με χημικά όπλα στα περίχωρα της Δαμασκού καταγγέλλει η συριακή αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για περισσότερους από 1.300 νεκρούς. Σοκαριστικές φωτογραφίες και βίντεο με θύματα, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, κάνουν το γύρο του κόσμου. Άμεση έρευνα ζητούν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Ουάσινγκτον και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Για «προπαγάνδα» μιλά το καθεστώς Άσαντ. Έρευνα ζητά και η Ρωσία, κάνοντας, ωστόσο, λόγο για «προβοκάτσια» από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Σε συνομιλίες με την συριακή κυβέρνηση βρίσκεται ο επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που βρίσκεται στη χώρα.

Οικονομία

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο την Πέμπτη, με τους επενδυτές να επικεντρώνουν την προσοχή τους στα μηνύματα που κομίζει στην Αθήνα ο Γ.Άσμουσεν της ΕΚΤ, ενώ έχει ανοίξει η συζήτηση για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Τις δυνατότητες ένταξης σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) των υποθαλάσσιων ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών της χώρας και ιδιαίτερα της Κρήτης, θα εξετάσουν από κοινού σε σύσκεψη, την ερχόμενη Δευτέρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, με τη συμμετοχή των υφυπουργών ΠΕΚΑ Μ.Παπαγεωργίου και ΥΠΑΑΝ Ν.Μηταράκη.   

Μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου όρισε το υπουργείο Οικονομικών την προθεσμία για την προσκόμιση των δικαιολογητικών των φορολογικών δηλώσεων, σύμφωνα με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη. Η προθεσμία αυτή αφορά περί τους 180.000 φορολογούμενους που έχουν ειδοποιηθεί να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά της δήλωσής τους στις ΔΟΥ.

Αθλητισμός

Χαμηλά τη... μπάλα κράτησε ο Χουμπ Στέφενς μετά το 1-1 που απέσπασε ο ΠΑΟΚ από τη Σάλκε στη Γερμανία για τα play offs του Champions League. Ο Ολλανδός τεχνικός είπε ότι παρά την ισοπαλία στο «Φέλτινς Αρένα», η Σάλκε παραμένει το φαβορί για την πρόκριση στους «χρυσοφόρους» ομίλους, έστω και αν η ρεβάνς θα γίνει στην - άδεια - Τούμπα. Χαμηλούς τόνους κράτησε και ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης τονίζοντας πως όλοι στον ΠΑΟΚ θα κάνουν ότι μπορούν στη ρεβάνς για να προκριθεί η ομάδα στους ομίλους του Champions League. Με γκολ του Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς στο 73΄ η Τσέλσι κατάφερε να λυγίσει την αντίσταση της Αστον Βίλα στο «Στάμφορντ Μπριτζ» και με 2-1 να αποφύγει την πρώτη της «γκέλα» στην Premier League.

Το ματς ήταν προγραμματισμένο για την 31η Αυγούστου αλλά αναβλήθηκε λόγω υποχρεώσεων των «μπλε» (Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ).Η Άρσεναλ πέρασε εύκολα από την Τουρκία επικρατώντας με 3-0 της Φενέρμπαχτσε χάρη σε τρία γκολ στο δεύτερο ημίχρονο και βρίσκεται πλέον με τα δύο πόδια στους ομίλους του Champions League. Το ίδιο ισχύει και για την Βασιλεία που πέρασε με 4-2 από την Βουλγαρία επί της Λουντογκόρετς, ενώ και η Αούστρια Βιέννης με τη νίκη της με 2-0 στην έδρα τής Ντιναμό Ζάγκρεμπ, θα πρέπει να πανηγυρίζει από σήμερα την πρόκρισή της. Ανοιχτοί λογαριασμοί για την Στεάουα Βουκουρεστίου που έμεινε στο 1-1 με την Λέγκια Βαρσοβίας στη Ρουμανία.



Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΟΖ ΤΗΣ

 

Η Ρωσία σκοπεύει να διευρύνει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της στη Θάλασσα του Οχότσκ με υπολογισμό την υφαλοκρηπίδα. Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ έχουν ήδη πάρει την αντίστοιχη αίτηση και προχώρησαν στην εξέτασή της. Κατά τη δεύτερη της προσπάθεια (η πρώτη έγινε πριν από 12 χρόνια), η Μόσχα ελπίζει να αποδείξει τα αποκλειστικά της δικαιώματα για σχεδόν 50.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα του θαλάσσιου βυθού. Σύμφωνα με τους γεωλόγους, αυτή η περιοχή είναι πλούσια σε υδρογονάνθρακες, μέταλλα, και άλλα ορυκτά.

Για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Ρωσίας στην περιοχή της υφαλοκρηπίδας στη Θάλασσα του Οχότσκ ήρθε μια ειδική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από εκπροσώπους του Υπουργείου Φυσικών Πόρων και εμπειρογνώμονες στον τομέα της γεωλογίας υποβρυχίου. Η Μόσχα θα ήθελε πρώτα απ’ όλα, να θέσει τέρμα στη βάρβαρη εξόρυξη των βιολογικών πόρων στην περιοχή αυτή, - εξήγησε σε μια αποκλειστική συνέντευξή του στη «Φωνή της Ρωσίας» ο Ντενίς Χράμοφ, Αναπληρωτής Υπουργός Φυσικών Πόρων και Οικολογίας της Ρωσίας.

- Σήμερα στην περιοχή αυτή παρατηρείται μια αχαλίνωτη ληστρική αλιεία καβουριών και ψαριών. Ωστόσο, δεν έχουμε καμιά δυνατότητα να την περιορίσουμε έστω και με κάποιο τρόπο, επειδή τυπικά είναι μέρος του Παγκόσμιου Ωκεανού. Μόλις παρθεί η αντίστοιχη απόφαση, η περιοχή αυτή, θα είναι κυρίαρχη ρωσική οικονομική ζώνη, στην οποία οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορεί να πραγματοποιείται αποκλειστικά υπό τον έλεγχό μας και με την άδειά μας.

Αυτή δεν είναι η πρώτη προσπάθεια της Ρωσίας να εξασφαλίσει για τον εαυτό της τα αποκλειστικά δικαιώματα για την υφαλοκρηπίδα. Το 2001, η Μόσχα είχε υποβάλει ήδη την αντίστοιχη αίτηση, αλλά όχι για κάποια ξεχωριστά τμήματα, αλλά για όλη την υφαλοκρηπίδα, συμπεριλαμβανομένης και της Αρκτικής. Τότε όμως οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ απέρριψαν την ρωσική αίτηση λόγω της αντίρρησης των γειτονικών χωρών. Αντιτάχθηκε, π.χ. η Ιαπωνία. Εκτός απ’ αυτό, κρίθηκαν ανεπαρκείς οι επιστημονικές αποδείξεις ότι αυτή η θαλάσσια περιοχή υπάγεται στην άκρη της ηπειρωτικής Ρωσίας. Σήμερα, εξάλλου, οι αποδείξεις είναι υπεραρκετές. Μάλιστα, όπως είπε ο Ντενίς Χράμοφ, υπάρχει ήδη και το πρώτο θετικό μήνυμα: οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ είναι έτοιμοι να εξετάσουν αμέσως την αίτηση της Μόσχας.

- Συνήθως η εξέταση της αίτησης διαρκεί για αρκετούς μήνες, επειδή τα μέλη της Επιτροπής είναι πολύ απασχολημένα. Ωστόσο, η ιδρυμένη το 2001 Επιτροπή, που εξετάζει την αίτησή μας, συμπληρώθηκε από νέα ενεργά μέλη. Εκτός απ’ αυτό, ύστερα από παράκλησή μας ο ΟΗΕ συμφώνησε να προχωρήσει στις αντίστοιχες εργασίες σχεδόν αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι πολύ καλό σημάδι για μας. Θα παρουσιάσουμε στην Επιτροπή αξιόπιστες αποδείξεις ότι όλη η Θάλασσα του Οχότσκ, μαζί και το εν λόγω τμήμα της υφαλοκρηπίδας, είναι μια φυσική επέκταση της απομακρυσμένης ηπειρωτικής περιοχής της Ρωσίας.

Η Ρωσία τεκμηριώνει τις αξιώσεις της για το εν λόγω τμήμα της υφαλοκρηπίδας, βασιζόμενη στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία επιτρέπει τη διεύρυνση της οικονομικής ζώνης των 200 μιλίων του κράτους, υπό το όρον ότι η περιοχή αυτή αποτελεί φυσική προέκταση της ηπειρωτικής χώρας.Η ρωσική αντιπροσωπεία ελπίζει ότι η οριστική απόφαση σχετικά με την αίτηση για το εν λόγω τμήμα της υφαλοκρηπίδας στη Θάλασσα του Οχότσκ θα παρθεί το αργότερο στις αρχές του 2014.