19 Αυγούστου, 2013

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ KAΠA RESEARCH

 
Την Ελλάδα συμφέρει περισσότερο να αναπτύξει στενότερες σχέσεις στην παρούσα πολιτική και οικονομική συγκυρία με τη Ρωσία, απάντησε το 48,2% των ερωτηθέντων σε έρευνα της Kάπα Research για το Βήμα της Κυριακής. Πιο φιλική χώρα εξακολουθεί να θεωρείται η Γαλλία. Πάντως, ο ευρωσκεπτικισμός ενισχύεται και αντίστοιχα ο αντιαμερικανισμός ενδεχομένως μειώνεται στην Ελλάδα.

Εκφράζεται η άποψη ότι οι επενδύσεις θα έρθουν από τη Ρωσία (48,2%), Την Κίνα (45,9%) και τις ΗΠΑ (40,7%). Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό για τις ΗΠΑ το 2010 ήταν μόλις 12,2%. Αντίθετα, σε πολύ χαμηλό επίπεδο βρίσκονται τα ποσοστά για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (12,6%), τη Γερμανία (11,6%) και τη Γαλλία (10,4%). Οι θετικές ή μάλλον θετικές γνώμες για τον Μπαράκ Ομπάμα κινούνται στο 66,8%, έναντι 25,5% που δηλώνει αρνητική άποψη ή μάλλον αρνητική.

Ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά των ερωτηθέντων που έχουν θετική άποψη για τα αμερικανικά πανεπιστήμια (88,6%), τα αμερικανικά προϊόντα-τεχνολογία (85,6%), τις ΗΠΑ ως τουριστικό προορισμό (72,5%) και τον αμερικανικό λαό (61,3%). Αντίθετα, πολύ χαμηλά είναι τα ποσοστά των ερωτηθέντων που έχουν θετική άποψη για την αμερικανική πολιτική (26,7%) και τον αμερικανικό τρόπο ζωής-αξίες (27%).

Τέλος, για το αν το ταξίδι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ ήταν επιτυχημένο, το 43,1% δηλώνει «ναι» και «μάλλον ναι», έναντι 40,3% που δηλώνει «όχι» και «μάλλον όχι».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Σειρά κινητοποιήσεων προγραμματίζουν από σήμερα Δευτέρα οι εργαζόμενοι στο Σισμανόγλειο, διαμαρτυρόμενοι για το μέτρο της κινητικότητας των υπαλλήλων, κάνοντας λόγο για επερχόμενες απολύσεις εργαζομένων και διάλυση των νοσοκομείων. Ανεβάζει στροφές η κυβέρνηση από σήμερα, Δευτέρα, μετά τις ολιγοήμερες καλοκαιρινές διακοπές την περασμένη εβδομάδα. Από την Τρίτη ο πρωθυπουργός ξεκινά συσκέψεις με υπουργούς για τις μνημονιακές τους υποχρεώσεις εν όψει της έλευσης της τρόικας για τη νέα αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου. «Καυτά» θέματα η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, η πορεία των εσόδων και η μερική άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

Αττική, Εύβοια, Κυκλάδες, Χίος, Ικαρία και Σύρος αντιμετωπίζουν τη Δευτέρα πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν φωτιά από αμέλεια. Μια πενταμελής οικογένεια, δύο ενήλικες και τρία παιδιά, που επέβαιναν σε βοηθητική λέμβο θαλαμηγού, τραυματίστηκαν από τη σύγκρουση με θαλάσσιο ταξί που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή Χηνίτσας στο Πόρτο Χέλι. Ιδιαίτερα έντονη ήταν την Κυριακή η σεισμική δραστηριότητα στη Φθιώτιδα γεγονός που προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους, αρκετές ημέρες μετά την δόνηση των 5,1 βαθμών. Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι περιμένουν να επανέλθουν από τη Δευτέρα τα συνεργεία των μηχανικών για να προχωρήσουν σε δευτεροβάθμιο έλεγχο.

Κόσμος

Τουλάχιστον 24 Αιγύπτιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση στη χερσόνησο του Σινά, σύμφωνα με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας. Οι αστυνομικοί ταξίδευαν με δύο λεωφορεία που δέχθηκαν επίθεση από ενόπλους κοντά στην πόλη Ράφα, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Τουλάχιστον 36 ισλαμιστές κρατούμενοι σκοτώθηκαν το βράδυ της Κυριακής, στη διάρκεια εξέγερσης σε αιγυπτιακή φυλακή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κρατούμενοι πέθαναν από ασφυξία που προκάλεσαν τα δακρυγόνα που έριξαν οι δυνάμεις ασφαλείας, προκειμένου να αποτρέψουν την απόδρασή τους. Κι ενώ η ΕΕ δηλώνει ότι θα αναθεωρήσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο, το πρωί της Δευτέρας μέλη της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ θα συναντηθούν για να συζητήσουν την κρίση στην Αίγυπτο που έχει στοιχίσει από την Τετάρτη τη ζωή σε 830 άτομα.

Η πρωτεύουσα των Φιλιππίνων είχε σχεδόν παραλύσει μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν άνοδο της στάθμης των υδάτων σε πολλές συνοικίες της Μανίλας των 12 εκατομμυρίων κατοίκων. Τα σχολεία, οι δημόσιες υπηρεσίες και το Χρηματιστήριο της Μανίλας είναι κλειστά. Στην πόλη έχει κηρυχθεί κόκκινος συναγερμός. Δικαστήριο της Πρετόρια θα απαγγείλει τη Δευτέρα κατηγορίες στον νοτιοαφρικανό αθλητή, Όσκαρ Πιστόριους, για τη δολοφονία της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ. Το δικαστήριο αναμένεται να ορίσει, επίσης, την ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης.Επιθέσεις σε σιδηροδρομικά δίκτυα υψηλής ταχύτητας στην Ευρώπη σχεδιάζει η Αλ Κάιντα, αναφέρει τη Δευτέρα σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα, Bild. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, οι επιθέσεις αυτές θα μπορούσαν να λάβουν τη μορφή πράξεων δολιοφθοράς στις γραμμές, ή σε σήραγγες, αλλά ακόμη και τοποθέτηση βομβών σε αμαξοστοιχίες.

Οικονομία

«Είμαι απόλυτα διαφανής» δήλωσε τη Δευτέρα ο τέως πλέον πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης, μία ημέρα έπειτα από την αποπομπή του ουσιαστικά - από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για τις επαφές του με τον κ. Μελισσανίδη. Την υπουργική απόφαση που καθορίζει το νέο τρόπο επιβολής και το ύψος των προστίμων για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, θα παρουσιάσει τη Δευτέρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Τεράστιο είναι το έμμεσο οικονομικό όφελος της Γερμανίας από την κρίση στην Ευρωζώνη, καθώς τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού απέφεραν στο Βερολίνο επιπλέον έσοδα ύψους 40,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αθλητισμός

Παρέμεινε στην κορυφή με δύο νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις στο Σαμπιονά η Μονακό, μετά την άνετη εντός έδρας επικράτησή της με 4-1 επί της Μονπελιέ. Oι Μονεγάσκοι προηγήθηκαν με πέναλτι του Φαλκάο στο 18΄, αλλά η ομάδα της νότιας Γαλλίας ισοφάρισε στο 24΄ με τον Βικτόρ Ουγκό Μοντάνο. Η Γιουβέντους κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της χρονιάς στην Ιταλία, καθώς στον τελικό του Σούπερ Καπ, που έγινε στο «Ολύμπικο» της Ρώμης, συνέτριψε με 4-0 την Λάτσιο.
  
Τα τέρματα για την «γηραιά κυρία», πέτυχαν οι Πογκμπά (23`), Κιελίνι (53`), Λιχτστάινερ (54`) και Τέβες (56`). Εντυπωσιακή και με τον Μέσι να σκοράρει δύο φορές, η Μπαρτσελόνα, συνέτριψε με 7-0 την Λεβάντε στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής, για την primera division. Οι Καταλανοί ήταν καταιγιστικοί στο πρώτο μέρος όπου σημείωσαν τα έξι από τα επτά τέρματά τους! Ντεμπούτο και από Νεϊμάρ. Ζορίστηκε η Ρεάλ που βρέθηκε να χάνει με 1-0 από την Μπέτις μέσα στο «Μπερναμπέου»...


ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΒΑΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ

 

Από τον καύσωνα και τα μπάνια του λαού επιστροφή στη βαρυχειμωνιά της πραγματικότητας. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες που για λίγο ξεχάστηκαν από τα χαράτσια, τους φόρους, την ανεργία, κάνοντας μερικές βουτιές στα καταγάλανα νερά, τώρα γυρίζουν στα μακροβούτια των χρεών και των υποχρεώσεων. Επιστρέφουν, με απλά λόγια, στη σκληρή πραγματικότητα, που θα είναι ακόμη σκληρότερη απ' ό,τι την είχαν αφήσει στις αρχές του καλοκαιριού.  

Το καζάνι στην κοινωνία εξακολουθεί να βράζει, ενώ ο Σεπτέμβριος των απολύσεων, της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας κάνει ακόμη πιο βαρύ το σκηνικό, εν όψει μάλιστα και του «θερμού» ανοίγματος των σχολείων, όπως έχουν προειδοποιήσει από τώρα οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί. Εάν ανοίξει και το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, όπως διαφαίνεται, τότε θα μιλάμε περί πραγματικής βαρυχειμωνιάς διαρκείας για την κοινωνία, στην οποία μια σπίθα είναι αρκετή πλέον για να μετατρέψει τα πάντα σε παρανάλωμα.

Ήδη καθ' οδόν είναι μια σειρά από φόρους που θα στείλουν τους πολίτες με το «καλημέρα» στα γκισέ των εφοριών και των τραπεζών. Οι λυπητερές είναι πολλές και έρχονται να κάνουν εφιαλτική την καθημερινότητα των πολλών. Μέχρι τέλος Αυγούστου θα πρέπει να καταβληθούν μεταξύ άλλων η πρώτη δόση του ΦΑΠ (Φόρος Ακίνητης Περιουσίας) για το 2012, καθώς και η πρώτη δόση του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών προσώπων για όσες δηλώσεις εκκαθαρίστηκαν. Οι καλύτερες μέρες όχι μόνο δεν λένε να έρθουν, αλλά κάθε 24ωρο που περνά η κοινωνία «στεγνώνει» ακόμη περισσότερο με τη στάση πληρωμών να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Οι ρυθμίσεις χρεών δεν έχουν αποδώσει και η κυβέρνηση αναζητά τρόπους μήπως και πάνε οι πολίτες να δώσουν κάτι. Αλλά πώς; Οι περικοπές μισθών θα συνεχιστούν (στο στόχαστρο μπήκαν και οι εμποροϋπάλληλοι), οι τράπεζες δεν έχουν ρίξει ούτε ευρώ στην αγορά, τα λουκέτα συνεχίζονται και η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Όσο για τον εφιάλτη της ανεργίας, οι αριθμοί προκαλούν σοκ. Αν αναλογιστούμε ότι το τελευταίο τρίμηνο συσσωρεύει και νέες υποχρεώσεις από σχολικά είδη μέχρι τέλη κυκλοφορίας, τότε ζητείται επειγόντως μια χαραμάδα στο τούνελ.

Η λιτότητα διαρκείας και οι φόροι χωρίς τέλος δεν οδηγούν πουθενά και το φωτάκι αλλαγής της συνταγής που άναψε ο Μπαράκ Ομπάμα πρέπει να γίνει φως γρήγορα. Σε διαφορετική περίπτωση, το σκοτάδι θα γίνει πιο πυκνό. Ας το έχουν υπόψιν τους οι τροϊκάνοι και η κυρία Μέρκελ. Δεν υπάρχει άλλη λύση για να σωθεί ο ασθενής, παρά μόνο η αλλαγή του φαρμάκου. Το γρηγορότερο...
 

ΩΣ ΠΟΤΕ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ;

 
Είκοσι βόμβες μολότοφ έτοιμες για χρήση εντόπισε αποθηκευμένες τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ένας εργαζόμενος εταιρείας φύλαξης του ιδρύματος. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, βρέθηκαν 17 γυάλινες φιάλες με εύφλεκτο υγρό και προσαρμοσμένο τεμάχιο υφάσματος στο στόμιο της κάθε φιάλης και τρεις πλαστικές φιάλες των 750 ml με εύφλεκτο υγρό, στις οποίες είχαν προσαρμοστεί με αυτοκόλλητη ταινία ισχυρές κροτίδες και μεταλλικές βίδες.

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται πολεμικό υλικό αντάρτικου πόλεων μέσα σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και θεωρούμε ότι εκεί που έχουν οδηγήσει την παιδεία οι πολιτικές ηγεσίες μετά το 1974, δεν θα είναι η τελευταία. Να σημειώσουμε ότι υπάρχου σαφείς ενδείξεις ότι το έγκλημα στην Τράπεζα Μαρφίν κατά το οποίο βρήκαν τραγικό θάνατο τρεις υπάλληλοι οφείλεται σε βόμβες μολότοφ που όπως όλα δείχνουν ήταν προαποθηκευμένες στη Νομική Σχολή.

Οι αυτοσχέδιες εμπρηστικές κατασκευές παραδόθηκαν χθες το βράδυ  στο Τμήμα Προστασίας Κράτους και Δημοκρατικού Πολιτεύματος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, το οποίο και διενεργεί προανάκριση για την υπόθεση.