13 Αυγούστου, 2013

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ


Περιγραφή της εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Η αγία εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι πολυπρόσωπη. Δύο όμως πρόσωπα ξεχωρίζουν στην όλη παράσταση: Ο Χριστός και η Παναγία. Ο Ιησούς με το ηγεμονικό του παράστημα που κρατεί την ψυχή της Παναγίας, βρέφος φασκιωμένο, και το λιπόσαρκο σκήνωμα της Παναγίας. 

«Στην εικόνα δεσπόζει το νεκρικό κρεβάτι, στολισμένο με πλούσια ποδέα, όπου αναπαύεται η Παναγία με τα χέρια σταυρωμένα. Μπροστά στερεωμένο σε ένα απλό κηροπήγιο καίει ένα χοντρό κερί. Πίσω από το νεκρικό κρεβάτι και στη μέση ακριβώς στέκει ο Χριστός με το σώμα σε περίεργη στροφή προς τα δεξιά, προς την κεφαλή της Μητέρας του. Στα χέρια του απλωμένα στην ίδια κατεύθυνση, κρατεί την ψυχή της, που έχει τη μορφή φασκιωμένου μωρού με τα χέρια σταυρωμένα.

Τον τριγυρίζει δόξα. Μέσα σ΄ αυτήν είναι ζωγραφισμένοι στην κορυφή ένα εξαπτέρυγο και σε μονοχρωμία τέσσερις άγγελοι που πλαισιώνουν το Χριστό με χειρονομίες και έκφραση λύπης στα πρόσωπά τους... Πάνω ακριβώς από το Χριστό στην κορυφή του τόξου της εικόνας έχουν ανοίξει οι πύλες του ουρανού και φαίνονται δύο άγγελοι, πάλι σε μονοχρωμία, να σκύβουν με σκεπασμένα χέρια για να πάρουν με τη σειρά τους την ψυχή.

Στην κεφαλή και στα πόδια του νεκρικού κρεβατιού είναι μαζεμένοι οι δώδεκα απόστολοι με εκφράσεις, στάσεις και χειρονομίες που δείχνουν βαθειά λύπη. Ο Πέτρος θυμιατίζει στην κεφαλή της Παναγίας και ο Παύλος σκύβει στα πόδια της. Πιο πίσω είναι τρεις ιεράρχες με ανοιχτά βιβλία και στα αριστερά, στο βάθος, θρηνούν τρεις γυναίκες. Τη σύνθεση κλείνουν στο βάθος, πίσω από τις ομάδες των μαθητών, δύο συμβατικά αρχαιόπρεπα κτήρια.

Ανάμεσα σε αυτά διαβάζεται η επιγραφή Η ΚΟΙΜΗΣΙΣΤΗΣ-Θ(ΕΟ)ΤΟΚΟΥ» (Α.Καρακατσάνη).Οι τέσσερις (εικονίζονται οι τρεις) ιεράρχες που παραβρέθηκαν στην Κοίμηση, ήταν: ο Ιάκωβος ο Αδελφόθεος, ο Ιερόθεος, ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης και ο Τιμόθεος. Σε όλα τα πρόσωπα διακρίνεται η θλίψη, ανάμικτη όμως με τη γλυκιά ελπίδα. Είναι η «χαρμολύπην», το «χαροποιόν πένθος», γνώρισμα των πιστών που ζουν με την προσμονή της ανάστασης.

Τούτο βλέπουμε και στα τροπάρια της εορτής, που άλλοτε τονίζουν τον τρόμο και το δέος των αποστόλων, τους οποίους παρουσιάζουν να δακρύζουν και άλλοτε τονίζουν τη χαρά τους, που την εκδηλώνουν με ψαλμούς και ύμνους. Παραθέτουμε δύο αποσπάσματα «Ότε η μετάστασις του αχράντου σου σκήνους ηυτρεπίζετο, τότε οι Απόστολοι περικυκλούντες την κλίνην τρόμω εώρων σε» (Στιχηρό ιδιόμελο όρθρου). «... Και το ζωαρχικόν και θεοδόχον σου σώμα κηδεύσαντες έχαιρον, πανύμνητε» (Δοξαστικό αποστίχων εσπερινού).

Σε μερικές εικόνες εικονίζονται στον ουρανό σύννεφα, που μετέφεραν τους αποστόλους στην Ιερουσαλήμ. Σε πολλές εικόνες της Κοίμησης ζωγραφίζεται και το επεισόδιο του αγγέλου και κόβει με το ξίφος του τα χέρια του Ιεφονία. (Πρόκειται για κείνον τον Εβραίο που αποπειράθηκε να ρίξει στο έδαφος το λείψανο της Θεοτόκου). 

ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ.............

ΤΟ ΚΑΝΤΗΛΙ - ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΝΑΒΟΥΜΕ
ΚΑΙ ΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ!



Το Καντήλι: Η λέξη καντήλι προέρχεται από τη λατινική candela=κερί.

Στη χριστιανική Εκκλησία το Καντήλι τοποθετείται μπροστά στις άγιες εικόνες. Αυτό που τοποθετείται μπροστά στον Εσταυρωμένο, μέσα στο Ιερό Βήμα, διατηρείται πάντοτε αναμμένο και γι' αυτό λέγεται «ακοίμητο» Καντήλι. Ένα Καντήλι τοποθετείται επίσης στο εικονοστάσι του σπιτιού και ανάβεται κάθε μέρα, σύμφωνα με την ορθόδοξο παράδοση. Μια συνήθεια που διατηρεί τον βαθύ χριστιανικό συμβολισμό της με το Φώς του Χριστού που φωτίζει κάθε άνθρωπο, που θερμαίνει την ελπίδα και που παρηγορεί και συντροφεύει στις ατέλειωτες ώρες της μοναξιάς. Το άναμμα του καντηλιού ενέχει τον συμβολισμό ότι προσφέρεται ως θυσία σεβασμού και τιμής προς τον Θεό και τους Αγίους του.  

Συμβολίζει επίσης, το φώς του Χριστού που φωτίζει κάθε άνθρωπο, καθώς επίσης συμβολίζει και το γνωστό παράγγελμα του Κυρίου μας ότι πρέπει να είμαστε, οι χριστιανοί, τα φώτα του κόσμου. Το έλαιον, το λάδι δηλ. που καίει στα καντήλια μας, "; τον του Θεού υπεμφαίνει έλαιον"; Γράφει ο Άγ. Συμεών Θεσσαλονίκης, το έλεος του Θεού που φανερώθηκε όταν η περιστερά του Νώε επέστρεψε στην Κιβωτό για να σημάνει την παύση του κατακλυσμού, έχοντας στο ράμφος της κλάδο ελαίας, ή όταν ο Ιησούς, καθώς επροσηύχετο εκτενώς, επότιζε με τους θρόμβους του ιδρώτος του την ελιά, κάτω από τα κλαδιά της οποίας γονάτισε την μαρτυρική εκείνη νύχτα, στο Όρος των Ελαιών.

Βέβαια, όλοι ξέρουμε πως απείρως ανώτερος του υλικού φωτισμού είναι ο εσωτερικός, αγιοπνευματικός φωτισμός. Έγραφε λοιπόν ο Θεοφόρος Πατήρ Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός  "Φωτίσωμεν...; γλώσσαν"; και συμπληρώνει ο σχολιαστής του : Επετεύχθη τούτο ; Το λάδι συμβολίζει το άπειρο έλεος του Θεού, αλλά και τα κανδήλια συμβολίζουν την Εκκλησία που είναι μεταδοτική Θείου ελέους και φωτιστική. 

Συμβολίζουν βέβαια τους ίδιους τους αγίους που το Φώς τους έλαμψε, κατά το λόγο του Κυρίου, «έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως ίδωσι τα καλά έργα και δοξάσωσι τον Πατέρα τον εν τοίς ουρανοίς». Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει οι Ορθόδοξοι να ανάβουμε το καντήλι όπως για παράδειγμα για να μάς θυμίζει την ανάγκη για προσευχή,

για να φωτίζει το χώρο και να διώκει το σκότος όπου επικρατούν οι δυνάμεις του κακού,
για να μάς θυμίζει ότι ο Χριστός είναι το μόνο αληθινό Φώς και η πίστη σε Αυτόν είναι Φώς,

για να μάς θυμίζει ότι η ζωή μας πρέπει να είναι φωτεινή,

για να μάς θυμίζει ότι όπως το καντήλι απαιτεί το δικό μας χέρι για να ανάψει έτσι και η ψυχή απαιτεί το χέρι του Θεού, τη Χάρη Του δηλαδή,

για να μάς θυμίζει ότι πρέπει το θέλημά μας να καεί και να θυσιαστεί
για την αγάπη προς το Θεό κ.ά.

Εννοείται, βέβαια, ότι το λάδι των καντηλιών πρέπει να είναι ελαιόλαδο και μάλιστα όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητος. Άλλωστε ο Κύριος προσευχήθηκε στον κήπο των Ελαιών και ο ναός με τα κανδήλια μετατρέπεται σε νέο κήπο και ελέους (λαδιού) και Ελέους Θεϊκού.Το λάδι τους μας θυμίζει την ευσπλαχνία του Θεού και το φως τους στη ζωή μας, που πρέπει να είναι φωτεινή και άγια.

Η φωτοχυσία του ναού συμβολίζει το θείο φως της παρουσίας του Θεού που φωτίζει τις καρδιές όχι μόνο των νεοφώτιστων αλλά και όλων των χριστιανών. Ο Κύριος φανέρωσε αυτή τη μεγάλη αλήθεια για τον εαυτό Του με τα ακόλουθα λόγια: "Εγώ ειμί το φως του κόσμου" (Ιωάν.8/η: 12). Είναι φως όχι μόνο λόγω της φωτεινής διδασκαλίας Του, αλλά κυρίως λόγω της φωτεινής παρουσίας Του. Αυτό επιβεβαιώνεται κυρίως από τη θαυμαστή Μεταμόρφωσή Του, όπου "έλαμψε το πρόσωπον αυτού ως ο ήλιος, τα δε ιμάτια αυτού εγένετο λευκά ως το φως" (Ματθ.17/ιζ: 2).

Στο Σύμβολο της Πίστεως ο Υιός του Θεού παρουσιάζεται ως "φως εκ φωτός". Στην ακολουθία του Εσπερινού επίσης ο υμνογράφος παρουσιάζει τον Κύριο ως "φως ιλαρόν". Και οι χριστιανοί με τα μυστήρια της Εκκλησίας και τον πνευματικό τους αγώνα μπορούν να δεχθούν το φως της χάριτος του Αγίου Πνεύματος και να το ακτινοβολούν με τη ζωή τους. Στην "επί του όρους" ομιλία ο Κύριος συμβουλεύοντας τους μαθητές Του είπε: "Υμείς έστε το φως του κόσμου.... Ούτω λαμψάτω το φως υμών έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως ίδωσιν υμών τα καλά έργα και δοξάσωσι τον πατέρα υμών τον εν τοις ουρανοίς" (Ματθ 5/ε: 14-16). 

(Δηλαδή: Εσείς είστε το φως του κόσμου... έτσι να λάμψει το φως σας μπροστά στους ανθρώπους για να δουν τα καλά σας έργα και να δοξάσουν τον πατέρα σας τον επουράνιο).Εδώ φαίνεται καθαρά ότι το φως των μαθητών του Χριστού είναι τα καλά έργα της αγιοπνευματικής ζωής τους. Οι άγιοι στην άλλη ζωή θα ομοιάσουν με τον Κύριο, θα γίνουν "θεοί κατά χάριν".Αυτό το εκφράζει ο Κύριος καθαρά με τα προφητικά λόγια Του:  "Τότε οι δίκαιοι εκλάμψουσιν ως ο ήλιος εν τη βασιλεία του πατρός αυτων" (Ματθ. 13/ιγ: 43).










ΠΥΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΚΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ


Διαφωνίες εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος τόσο με ενέργειες του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας όσο και με την έκθεση της Pimco, προβλέποντας ότι αν δεν υπάρξει αντίδραση η Κύπρος θα καταστραφεί. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας μνημοσύνου των πεσόντων κατά τις μάχες της Τηλλυρίας στον Παχύαμμο και αναφερόμενος στο θέμα των τραπεζών, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε για το Διοικητή της ΚΤ: «Πιστεύω ότι το τραπεζιτικό θέμα τόσο των τραπεζών όσο και του συνεργατισμού, ό,τι δεν κατάφερε ο κ. Χριστόφιας να ισοπεδώσει, άφησε τον κ. Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να το ισοπεδώσει».

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τη διαφωνία του και για τον έλεγχο που διενήργησε η Pimco και την αξιολόγηση των μετοχών με 1 σεντ, εκφράζοντας την άποψη ότι θα έπρεπε να αξιολογηθούν με πάνω από 50-60 σεντ ανά μετοχή.  «Κάνουν ότι θέλουν», συνέχισε, προσθέτοντας πως εκείνο που τον έχει αναστατώσει είναι «ότι δεν σέβονται τους ανθρώπους, που τους έπιασαν τα χρήματα, που κούρεψαν τις καταθέσεις και αντί να τους περιμένουν να βάλουν νέο συμβούλιο, νέο πρόεδρο και νέο εκτελεστικό της τράπεζας Κύπρου, ώστε να αποφασίσουν οι μέτοχοι προχωρούν αυτοί να πάρουν αποφάσεις».

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την απορία γιατί αδυνατεί η Κυβέρνηση να θέσει τροχοπέδη για να σταματήσει αυτή η οικονομική κατηφόρα, λέγοντας πως «στο τέλος δεν θα γίνει τίποτα, δεν θα μείνει τίποτα. Έχουν βαλθεί να ισοπεδώσουν το τραπεζικό μας σύστημα  και στο τέλος εκείνος που θα την πληρώσει θα είναι ο φτωχός λαός. Δεν θα την πληρώσει ούτε ο κύριος διοικητής, ούτε εγώ, ούτε ο κ. Πρόεδρος». Εμείς καλά την έχουμε, συνέχισε και διερωτήθηκε τι θα κάνει ο φτωχός λαός, προσθέτοντας πως για αυτό η εκκλησία εγείρει φωνή και εκεί που μπορεί να βάλει τροχοπέδη θα βάλει.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας  δήλωσε πως δεν θα διστάσει να καλέσει το λαό σε αντίδραση διότι - όπως είπε – αν σιωπήσουμε η καταστροφή είναι βεβαία.«Είμαι σίγουρος», κατέληξε, «ότι η καταστροφή θα επέλθει στην Κύπρο».

ΤΥΝΗΣΙΑ: ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΚΑΤΑ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ


Οι ένοπλες δυνάμεις της Τυνησίας εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή εναντίον θέσεων των ισλαμιστών ανταρτών στο όρος Σάαμπι, στα σύνορα με την Αλγερία, όπου οκτώ στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε ενέδρα πριν από δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες των τοπικών μέσων ενημέρωσης, μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν θέσεις στην περιοχή Τζέμπελ Σαμάρα, κοντά στα σύνορα. Ο ραδιοφωνικός σταθμός Mosaique FM επικαλούμενος στρατιωτικές και ιατρικές πηγές τις οποίες δεν κατονόμασε, μετέδωσε ότι από τον βομβαρδισμό σκοτώθηκε ένας αριθμός ισλαμιστών εξτρεμιστών.

Πηγή του στρατού ανέφερε εξάλλου ότι πολλοί ισλαμιστές σκοτώθηκαν και τέσσερις συνελήφθησαν την Κυριακή στην ίδια περιοχή, όταν ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις εναντίον τους. Ο στρατός δεν έδωσε κάποιον ακριβή απολογισμό, όμως σύμφωνα με τον ιστότοπο Business News τρεις ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες έχασαν τη ζωή τους. Ο Mosaique FM έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Εν μέσω της πολιτικής κρίσης στην Τυνησία, η οποία εντάθηκε μετά τη δολοφονία του αντιπολιτευόμενου βουλευτή Μοχάμεντ Μπράχμι, στις 25 Ιουλίου, οι τυνησιακές ένοπλες δυνάμεις καταδιώκουν τα μέλη μιας οργάνωσης που φέρεται να συνδέεται με την Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (AQMI). 

Στις επιχειρήσεις αυτές έχουν σκοτωθεί πολλοί στρατιώτες, είτε σε ενέδρες των ισλαμιστών ή από νάρκες.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις ακόμα και από κυβερνητικούς βουλευτές στην πρόθεση - προς το παρόν - της κυβέρνησης να διαχωρίσει στην περίπτωση των πλειστηριασμών αυτούς που δεν μπορούν να πληρώνουν από τους κακοπληρωτές. Η Σοφία Βούλτεψη επανήλθε - μέσω του BHMA 99,5 λέγοντας «καλύτερα να καταρρεύσει η αγορά ακινήτων, παρά να γίνει πρώτα εμφύλιος». Ένας 43χρονος στρατιωτικός συνελήφθη κατηγορούμενος ότι αποπειράθηκε να εξαπατήσει ηλικιωμένους, με το πρόσχημα ότι συγγενικά τους πρόσωπα εισήχθησαν με σοβαρά προβλήματα υγείας σε νοσοκομεία και είχαν άμεση ανάγκη από χειρουργική επέμβαση. Οι Αρχές αναζητούν τον συνεργό του.

Επί τρεις ώρες πλωτό σκάφος του λιμενικού καταδίωκε ταχύπλοο στο ανατολικό Αιγαίο, όταν ο χειριστής του που είχε καλυμμένο το όνομα του σκάφους, για άγνωστους λόγους, αρνήθηκε να σταματήσει σε έλεγχο και διέφυγε. Την Τετάρτη ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής των δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα «Επιδότηση Διακοπών Εργαζομένων, Ανέργων και των Οικογενειών αυτών με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2013-2014». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 110.000 άτομα με επιδότηση διακοπών έως 6 μέρες.

Αυξημένη κίνηση αναμένεται το επόμενο διήμερο στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου εν όψει της εορτής του Δεκαπενταύγουστου. Το Λιμενικό Σώμα είναι σε επιφυλακή και συμβουλεύει όσους πρόκειται να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο, να φτάνουν 1,5 ώρα νωρίτερα στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου. Σε επιφυλακή και η Τροχαία με έκτακτα μέτρα.

Κόσμος

Για έναν μήνα αναβλήθηκε η δίκη σε βάρος έξι Ρουμάνων που θεωρούνται οι δράστες της κλοπής επτά έργων κορυφαίων ζωγράφων από την πινακοθήκη του Ρότερνταμ ξεκινά στο Βουκουρέστι, ενώ τα έργα παραμένουν άφαντα - και πιθανώς κάηκαν, τουλάχιστον ορισμένα από αυτά, σε... φούρνο για να καταστραφούν τα στοιχεία. Έκκληση να μην εκτροχιαστούν οι απευθείας συνομιλίες Ισραήλ και Παλαιστινίων από την πρόσφατη έγκριση για νέα οικοδόμηση ισραηλινών οικισμών απηύθυναν οι ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας «σε κάποιο βαθμό αναμενόμενη» την απόφαση και επαναλαμβάνοντας πως θεωρούν «μη νομιμοποιημένη» την εποικιστική δραστηριότητα. Οι απευθείας συνομιλίες ξεκινούν ξανά την Τετάρτη στο Ισραήλ.

Νέος πρόεδρος του Μάλι ανακηρύσσεται ο Ιμπραήμ Κεϊτά, επικρατώντας με ευκολία στο δεύτερο γύρο και αναλαμβάνοντας την ηγεσία μίας χώρας που πρέπει να επιστρέψει στην ομαλότητα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και το αντάρτικο των ισλαμιστικών δυνάμεων -που χρειάστηκαν τη συνδρομή των στρατιωτικών δυνάμεων της Γαλλίας. Ο δεύτερος υποψήφιος για την προεδρία, Σουμαϊλά Σισέ, αναγνώρισε την ήττα του σε επίσκεψή του στο σπίτι του Κεϊτά, Σε μία προσπάθεια να υποχωρήσει η Μαδρίτη από τους εξονυχιστικούς ελέγχους σε βάρος των Βρετανών στο Γιβραλτάρ, το Λονδίνο προειδοποίησε πως εξετάζει να κινηθεί νομικά με «άνευ προηγουμένου» μέσα εναντίον ενός ευρωπαϊκού εταίρου. Ο βρετανός πρωθυπουργός χαρακτηρίζει δυσανάλογη την ένταση στους συνοριακούς ελέγχους μιλώντας ανοικτά για «πολιτικά κίνητρα».

Πύραυλο πάνω από το τουριστικό θέρετρο Εϊλάτ αναχαίτισαν τα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί ή ζημιές. Οργάνωση τζιχαντιστών ανέλαβε την ευθύνη για τον πύραυλο, κάνοντας λόγο για ρουκέτα τύπου Grad.

Οικονομία

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο την Τρίτη, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις σε αρκετούς κλάδους της αγοράς και κυρίως στις τράπεζες. ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ παίρνουν σειρά στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ στην Emma Delta. Όπως είπε την Τρίτη ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης, στόχος είναι οι σχετικές διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί έως το πρώτο τρίμηνο του 2014. Η παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα είναι «απλά θέμα χρόνου», τονίζεται την Τρίτη σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά τη συνέχεια των δημοσιευμάτων των γερμανικών ΜΜΕ και της συζήτησης που γίνεται περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Αθλητισμός

Η αποστολή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου των ανδρών, αναχώρησε από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προορισμό το Σάλτσμπουργκ, όπου την Τετάρτη (21:30) θα αντιμετωπίσει την Αυστρία, σε φιλικό αγώνα προετοιμασίας. Η Εθνική ομάδα προετοιμάζεται για το φιλικό παιχνίδι της Τετάρτης κόντρα στην Αυστρία (21:30) και ο Σάντος βλέπει το συγκεκριμένο ως την τέλεια ευκαιρία για να κάνει δοκιμές. Εκτός διεκδίκησης του Μοχάμεντ Σισοκό τέθηκε ο Ολυμπιακός, που δεν κατάφερε να βρει τη χρυσή τομή και να συμφωνήσει με τον μέσο από το Μάλι.


ΤΩΝ ΟΙΚΙΩΝ ΗΜΩΝ ΕΜΠΙΠΡΑΜΕΝΩΝ ΗΜΕΙΣ ΑΔΩΜΕΝ


Ενώ η κυβέρνηση θριαμβολογεί για ένα εικονικό "πρωτογενές πλεόνασμα" (εικονικό γιατί τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τους προϋπολογισμούς των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων, πέρα από τους τόκους για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους) ο πραγματικός ουσιαστικός δείκτης αυτός της ανάπτυξης της χώρας δείχνει και πάλι όχι απλώς σημάδια υποχώρησης, αλλά τινάζει στον αέρα και το σύνολο του κυβερνητικού και τροικανικού υπολογσμού. Η ελληνική οικονομία και πάλι συρρικνώθηκε κατά του β΄τρίμηνο του 2013, πέρα (φυσικά...)  από τις προβλέψεις των υπαιτίων της καταστροφής της χώρας.

Ο στόχος του Μεσοπρόθεσμου για μείωση της ύφεσης στο 4,2% ακούγεται πλέον ως κακό ανέκδοτο αφού ο μέσος όρος του πρώτου εξαμήνου είναι 5,1% και παραδοσιακά επιδεινώνεται στα επόμενα τρίμηνα Το ότι υποχώρησε η πτώση από το 5,6% του α' τριμήνου στο 4,6% πρέπει να είσαι ο Πολ Τομσεν ή ο Γ.Σουρνάρας ή ο Χ.Σταϊκούρας για να το δεις ως "βελτίωση" Ο ρυθμος κατάρρευσης της οικονομίας εξακολουθεί να είναι ισχυρός, αλλά η ουσία είναι ότι δεν υπάρχει πλέον οικονομία για να καταρρεύσει. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο ρυθμός αύξησης της ύφεσης στο β΄τρίμηνο του έτους στο 4,6%, από 5,6%. Άρα μέσος όρος εξαμήνουν 5,1%! Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) συρρικνώθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013 στα 40,9 δισ ευρώ. Με τα υφιστάμενα δεδομένα, κατά το πρώτο εξάμηνο η ύφεση διαμορφώθηκε στο 5,1%, όταν ο στόχος για την ύφεση σε ολόκληρο το έτος είναι 4,2%.Αν θα καταφέρουν με διάφορα τεχνάσματα και δημιουργική λογιστική να τον ρίξουν κάτω από 5% δεν θα έχει καμία σημασία.

Χαρακτηριστική είναι η πτώση 50,1% του ρυθμού ανάπτυξης τον Μάϊο της ατμομηχανής της ελληνικής οικονομίας που είναι η οικοδομή: Κάτω από το μισό έπεσαν οι οικοδομικές άδειες σε σχέση με σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Ειδικότερα, το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) στο σύνολο της Χώρας μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 1.203 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 212,7 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 906,1 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή, μείωση κατά 50,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 57,9% στην επιφάνεια και κατά 50,1 % στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο, για το μήνα Μάιο 2013, είναι 2,4%.

Ο ΕΘΕΛΟΥΣΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ


Όποιο έθνος συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη οικονομική, στρατιωτική και τεχνολογική ισχύ αυτομάτως καθίσταται πρότυπο για τα υπόλοιπα. Οι κοσμοκράτορες, θέλοντας και μη, καθοδηγούν την ανθρωπότητα σε επίπεδο πολιτισμού και κοινωνικής συγκρότησης. Όταν οι Έλληνες βαστούσαν τα ηνία της Ιστορίας, η γλώσσα μας ήταν διεθνής - και εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη σε όλους όσοι ήθελαν να επικοινωνήσουν με αλλοεθνείς για εμπορικούς, διπλωματικούς ή άλλους σκοπούς. Επίσης, το θέατρο, ο αθλητισμός, οι δημοκρατικοί θεσμοί, η λατρεία των θεών μας εξαπλώνονταν με την ταχύτητα πυρκαγιάς στους άλλους λαούς.

Τώρα, υπερδύναμη είναι οι ΗΠΑ. Ο αμερικανικός τρόπος ζωής, η γλώσσα, η κουλτούρα και τα προϊόντα που φέρουν τη σφραγίδα αυτής της χώρας είναι παγκοσμίου εμβελείας. Εως τα τέλη της δεκαετίας του ’60 η επίδραση που άσκησαν οι Αμερικανοί στον ευρωπαϊκό κόσμο δεν ήταν κακή. Η γηραιά ήπειρος ανανεώθηκε με τον αέρα της παιδικής αισιοδοξίας, της ορμής και της ενεργητικότητας που μετέδιδαν οι Αμερικανοί. Τώρα, έπειτα από δεκαετίες παρουσίας και επιβολής του ιού της «πολιτικής ορθότητας» στο σώμα της αμερικανικής κοινωνίας, αυτός ο λαός, δίχως να το επιδιώκει, οδηγεί τη Δύση στο θάνατο.

Ενδεικτικό παράδειγμα των παραπάνω είναι το πρότυπο των ζευγαριών «ελεύθερων» από παιδιά, που προβάλλεται συστηματικά από το «πνευματικό», οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο της Αμερικής. Το περιοδικό «Time» στο εξώφυλλό του (τεύχος 5-12 Αυγούστου 2013) είχε φωτογραφία ενός ζευγαριού και τίτλο «Η ζωή ελεύθερη από παιδιά. Όταν το να τα έχεις όλα σημαίνει να μην έχεις παιδιά». Αυτού του είδους το μοντέλο της εγωιστικής ζωής, στην οποία δεν χωρά το άγχος για την ανατροφή τέκνων, έχει ριζώσει για τα καλά στην Αμερική. Όπως έγραψε η «κυριακάτικη δημοκρατία», από το 2007 ως το 2011 η γεννητικότητα μειώθηκε στις ΗΠΑ κατά 9%.

Κάποιοι εξαιρετικά νοσηροί εγκέφαλοι υλοποιούν το πρόγραμμα της μείωσης του παγκόσμιου πληθυσμού και έχουν ξεκινήσει από τις κοινωνίες της Δύσης, ενώ η Ανατολή και το Ισλάμ γιγαντώνονται πληθυσμιακά...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (13/8/2013)


Γεγονότα

1961: Οι αρχές της Ανατολικής Γερμανίας αρχίζουν να κατασκευάζουν το τείχος του Βερολίνου. Το «τοίχος του αίσχους», όπως ονομάστηκε, θα διατηρηθεί έως τις 9 Νοεμβρίου του 1989, οπότε θα γκρεμιστεί κατά την ενοποίηση των δύο Γερμανιών.

1968: Ο Αλέκος Παναγούλης προσπαθεί να ανατινάξει το αυτοκίνητο του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου, αλλά αστοχεί και συλλαμβάνεται.

1971: Ο Τζον Λένον αφήνει το Λονδίνο για τη Νέα Υόρκη και δεν θα επιστρέψει ποτέ σε αγγλικό έδαφος.

2004: Τελετή έναρξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. 202 εθνικές αποστολές και 11.099 αθλητές παρελαύνουν στο Ολυμπιακό Στάδιο, υπό τους ήχους του DJ Tiesto. Σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας, ο Πύρρος Δήμας. «Μαγική η γιορτή», παγκόσμια τα εύσημα για τον καλλιτεχνικό της διευθυντή Δημήτρη Παπαϊωάννου.

 Γεννήσεις

1899: Άλφρεντ Χίτσκοκ, Βρετανός σκηνοθέτης, επονομαζόμενος και «μετρ του σασπένς».

1913: Μακάριος, πρώτος πρόεδρος της Κύπρου, που μαζί με τον Γεώργιο Γρίβα ηγήθηκαν του αγώνα της ανεξαρτησίας από τους Άγγλους.

1927: Φιντέλ Αλεχάντρο Κάστρο Ρους, ηγέτης της Κούβας.

1936: Κώστας Χατζής, τραγουδοποιός.

Θάνατοι

1863: Ευγένιος Ντελακρουά, γάλλος ρομαντικός ζωγράφος.