06 Αυγούστου, 2013

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ


TO ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ
ΣΕ ΑΡΧΑΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΑΛΛΑ ΣΕ
ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΕΣ
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΕΡΙΚΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΗ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας δίνουν οι πηγές αυτές, η Θεοτόκος ειδοποιήθηκε από άγγελο του Θεού για τον επικείμενο θάνατό της. Πήγε τότε ο Άγγελος και της είπε: «Αυτά λέγει ο Υιός σου: είναι καιρός να παραλάβω τη μητέρα Μου κοντά Μου. Γι’ αυτό να μην ταραχθείς, αλλά δέξου το μήνυμα με ευφροσύνη, επειδή μεταβαίνεις σε ζωή αθάνατη».

Μόλις το άκουσε η Θεοτόκος, χάρηκε πολύ και από τον πολύ πόθο της να μεταβεί στον μονογενή Υιό της, ανέβηκε με βιασύνη και προθυμία στο Όρος των Ελαιών για να προσευχηθεί, διότι είχε αυτή τη συνήθεια, να ανεβαίνει συχνά σ’ αυτό το όρος.  Τότε ακολούθησε θαύμα παράδοξο. Όταν ανέβηκε εκεί η Θεοτόκος, έκλιναν την κορυφή τους τα δέντρα, σαν να ήταν έμψυχα και λογικά, και την προσκύνησαν και έτσι έδειξαν το σεβασμό τους και τίμησαν την Κυρία και Δέσποινα του κόσμου.

Αφού προσευχήθηκε αρκετά η Πανάχραντη, επέστρεψε στην οικία της. Άναψε φώτα πολλά, ευχαρίστησε τον Θεό και κάλεσε τις συγγενείς και τις γειτόνισσες. Στη συνέχεια, ετοιμάζει όλα τα απαραίτητα για τον ενταφιασμό της. Φανερώνει και στις άλλες γυναίκες τα λόγια που της είπε ο Άγγελος για της εις τους ουρανούς μετάστασή της και σαν απόδειξη των λόγων της, δείχνει το χαροποιό και νικητικό σημείο, που της έδωσε ο Άγγελος, ένα κλαδί φοίνικα.

Οι καλεσμένες γυναίκες, μόλις άκουσαν αυτό το λυπηρό μήνυμα, άρχισαν τους θρήνους και έπειτα παρακαλούσαν την Παναγία να μη τις αφήσει ορφανές. Και η Θεοτόκος τις βεβαίωσε ότι, αφού μετασταθεί στους ουρανούς, θα φυλάει όχι μόνον αυτές αλλά και όλο τον κόσμο. Με τέτοια παρηγορητικά λόγια σταμάτησε την υπερβολική λύπη τους. Η παράδοση αναφέρει ότι την τρίτη ημέρα από την εμφάνιση του αγγέλου, οι Απόστολοι δεν ήταν όλοι στα Ιεροσόλυμα, αλλά σε μακρινούς τόπους όπου κήρυτταν το Ευαγγέλιο.

Τότε ξαφνικά νεφέλη τους άρπαξε και τους έφερε όλους μπροστά στο κρεβάτι, όπου ήταν ξαπλωμένη η Θεοτόκος και περίμενε την κοίμησή της. Μαζί με τους Αποστόλους ήρθε και ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, ο Απόστολος Τιμόθεος και οι λοιποί θεόσοφοι ιεράρχες. Όλοι αυτοί, μόλις έμαθαν την αιτία για την οποία συνάχθηκαν αιφνιδίως και παραδόξως, έλεγαν στην Θεοτόκο: «όσο σε βλέπαμε, Δέσποινα, να ζεις και να μένεις στον κόσμο, παρηγορούμεθα σαν να βλέπαμε τον Υιόν σου.

Επειδή όμως τώρα με τη βουλή του Υιού σου και Θεού μεταβαίνεις στα ουράνια, γι’ αυτό καθώς βλέπεις θρηνούμε και δακρύζουμε, αν και από την άλλη χαιρόμαστε για όσα θαυμαστά σου έγιναν». Τότε η Θεοτόκος τους αποκρίθηκε:«Μαθητές του Υιού μου και Θεού, μην κάνετε πένθος και λύπη τη χαρά μου».Όταν ειπώθηκαν αυτά τα λόγια φτάνει και ο Απόστολος Παύλος.

Έπεσε στα πόδια της Θεομήτορος, την προσκύνησε και την εγκωμίασε με πολλά ουράνια εγκώμια: «Χαίρε, ω Μήτερ της ζωής, διότι αν και δεν έζησα σωματικώς κοντά στον Υιό σου, βλέποντας όμως εσένα, νόμιζα ότι έβλεπα Εκείνον». Μετά αποχαιρετά όλους, ξαπλώνει πάνω στο νεκροκρέββατο, σταύρωσε τα χέρια της, προσφέρει δεήσεις και ικεσίες στον Υιό της για τη σύσταση και την ειρήνη όλου του κόσμου, γεμίζει τους Αποστόλους και ιεράρχες από την ευλογία του Υιού της που δίνεται απ’ αυτήν στους ανθρώπους, και έτσι αφήνει στα χέρια του Υιού της και Θεού την ολόφωτη και παναγία ψυχή της.

Τότε ο κορυφαίος των Αποστόλων Πέτρος άρχισε να λέει στην Θεοτόκο επιτάφια εγκώμια, ενώ οι άλλοι Απόστολοι σήκωσαν το νεκροκρέβατο. Άλλοι προπορεύονταν βαστάζοντας λαμπάδες και ψάλλοντας ύμνους και άλλοι ακολουθούσαν ως το τάφο το σώμα της Θεομήτορος. Ακούγονταν και Άγγελοι από τον ουρανό που έψαλλαν και γέμιζαν τον αέρα οι μελωδίες τους. Όλα αυτά μην υποφέροντας να βλέπουν και να ακούν οι άρχοντες των Ιουδαίων, παρεκίνησαν κάποιους από το λαό και τους έπεισαν να παρεμποδίσουν την πομπή.

Όμως η θεία δίκη πρόφτασε και παίδεψε τους τολμήσαντας με το να τους τυφλώσει. Έπειτα έφτασαν οι Απόστολοι στη Γεσθημανή, ενταφίασαν το πάναγνο σώμα της Θεοτόκου και περίμεναν εκεί τρεις μέρες ακούγοντας ακαταπαύστως σε όλο αυτό το διάστημα τους ύμνους και τις μελωδίες των αγίων Αγγέλων. 

Μετά από τρεις ημέρες, άνοιξαν τον τάφο και έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι η Παναγία αναστήθηκε σωματικά και αναλήφθηκε στους ουρανούς. Και βέβαια όλη η ανθρωπότητα, με ευγνωμοσύνη για τις πρεσβείες της στο Σωτήρα Χριστό, αναφωνεί: «Χαίρε, ω Μήτερ της ζωής».


ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ………


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ


Στον πανηγυρίζοντα  Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος  Καλλιθέας προεξήρχε σήμερα της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ. κ. Ιερώνυμος. Στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος, επιχειρώντας να δώσει κουράγιο στους πιστούς του ιερού ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Καλλιθέα είπε:

"Σε καιρούς μεγάλης δοκιμασίας για τον τόπο έχουμε πάρει ένα δρόμο ολισθηρό, που παραμορφώνει το ανθρώπινο πρόσωπο. Η ζωή στην Εκκλησία βοηθά τον άνθρωπο ν' αλλάξει εσωτερικά, να βιώσει την έννοια της κοινότητας, να ζήσει πνευματικά... τούτη η πνευματική μεταμόρφωση είναι που θα φέρει την αλλαγή στον κόσμο"."Ενωμένοι γύρω από το φως της Μεταμορφώσεως του Χριστού θα τα καταφέρουμε" κατέληξε ο Μακαριώτατος.

Με τον Αρχιεπίσκοπο συλλειτούργησαν ο Πρωτοσύγγελος  της Ι.Α.Α. Αρχιμανδρίτης π. Μάξιμος Παπαγιάννης, οι ιερείς της ενορίας και άλλοι κληρικοί.

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ - 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


Έξι Αυγούστου σήμερα και η Εκκλησία εορτάζει την Θεία Μεταμόρφωση του Κυρίου Προβάλλοντας  αυτό το γεγονός, επιθυμεί να αποκαλύψει στα μάτια των ανθρώπων την πραγματική δόξα του Χριστού. Δόξα, η οποία αποκαλύπτεται στα ανθρώπινα μέτρα και γίνεται γνωστή με την ανθρώπινη δυνατότητα. Άρα λοιπόν, η θεία Μεταμόρφωση στο Θαβώριο όρος ήταν μερική, γιατί απευθυνόταν στους ανθρώπους.

Γι’ αυτό ο ιερός υμνωδός στο απολυτίκιο της ημέρας τονίζει πως η δόξα του Χριστού στη Μεταμόρφωση έγινε στο μέτρο που θα μπορούσαν οι Μαθητές να κατανοήσουν. «Έδειξες», λέει ο υμνωδός, «τη δόξα Σου στους Μαθητές, καθώς μπορούσαν να την καταλάβουν». Όχι περισσότερο. Γιατί περισσότερο θα ήταν περιττό, αφού θα έμενε απροσέγγιστο και ακατανόητο.

Στο Ευαγγέλιό του ο Ευαγγελιστής Ματθαίος, περιγράφοντας το γεγονός της Μεταμορφώσεως, σημειώνει πως, «μεταμορφώθηκε μπροστά στους Μαθητές και έλαμψε το πρόσωπό Του σαν τον ήλιο, τα δε ενδύματά Του έγιναν λευκά σαν το φως».
Γίνεται αντιληπτό πως ο ιερός Ευαγγελιστής βρίσκεται μπροστά σε μια δυσκολία. Δυσκολία, η οποία προκύπτει από το γεγονός της αδυναμίας περιγραφής του γεγονότος. 

Η λάμψη του προσώπου του Χριστού και το λευκό χρώμα των ενδυμάτων Του είναι κάτι πολύ περισσότερο και πλουσιότερο από τη σχετική διήγηση. Είναι κάτι ανώτερο, κάτι παρά πάνω. Ο ιερός Ευαγγελιστής όμως χρησιμοποιεί αυτές τις ανθρώπινες εκφράσεις, γιατί ακριβώς ο ήλιος είναι το μόνο γνωστό άστρο με τόσο πολύ λαμπρό φωτισμό. Δεν υπάρχει άλλο δυνατότερο και λαμπρότερο. Το ότι όμως ήταν κάτι πολύ ανώτερο και περισσότερο, γίνεται αντιληπτό από το γεγονός ότι «οι Μαθητές έπεσαν με το πρόσωπο στο χώμα». 

Έπεσαν στο έδαφος οι Μαθητές μπροστά σε αυτή τη λάμψη και το φως. Όμως κάθε μέρα αντικρίζουμε το φως του ηλίου και δεν πέφτουμε στο έδαφος. Γι’  αυτό ο ιερός Δαμασκηνός σημειώνει με νόημα: «Εάν λοιπόν, γράφει, δεν ήταν εκείνο το φως κάτι το υπερβολικό, αλλά στα μέτρα του φωτός του ηλίου, οι Μαθητές δεν θα έπεφταν στο έδαφος».

Αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του γεγονότος της Μεταμορφώσεως και την αδυναμία περιγραφής του. Και αντιλαμβανόμαστε ότι και ως προς το μέτρο που έγινε και ως προς το μέτρο που κατανοείται, μένει ακόμη χώρος ανέγγιχτος και ακατανόητος δηλαδή χώρος που δεν μπορείς να τον αγγίξεις και να τον κατανοήσεις με ανθρώπινα και λογικά κριτήρια. Αλλά ο Χριστός ότι πράττει, ότι διδάσκει, δεν το κάνει για επίδειξη η εντυπωσιασμό των ανθρώπων.

Πολύ  περισσότερο δεν επιθυμεί να εκφοβήσει. Γιατί μια τέτοια ενέργειά του καθιστά τον άνθρωπο ανελεύθερο και εγκλωβισμένο μέσα στον φόβο και τη σύγχυση. Όμως, ούτε ο φόβος μπορεί να γεννήσει μια ολοκληρωμένη και ελεύθερη πίστη, ούτε η σύγχυση αποτελεί στέρεο έδαφος, που μπορεί να ευδοκιμήσει μια τέτοια κατάσταση. 

Άλλη πρέπει να είναι η προϋπόθεση, που αναδεικνύει τον πιστό άνθρωπο και γνώστη των θείων μυστηρίων αληθειών. Και αυτή η προϋπόθεση είναι η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου. Μόνο έτσι ο άνθρωπος, δια της προσωπικής του ελευθερίας και του δικού του αγώνα, μέσα στη χάρη του Χριστού, γίνεται μύστης της πίστεως. Και μόνο τότε η πίστη μπορεί να θεωρηθεί ότι στηρίζεται σε στέρεη βάση και μένει ακλόνητη και σταθερή. Κάθε άλλη πίστη που δημιουργείται από φόβο, έχει πρόσκαιρο χαρακτήρα και περιεχόμενο.

Μόλις το γεγονός που προξένησε το φόβο εκλείψει, τότε η πίστη εξαφανίζεται. Εξαφανίζεται ως επιπόλαιο και χωρίς ηθικό υπόβαθρο γεγονός. Γι’  αυτό, δεν έχει σημασία αν μπορούμε να κατανοήσουμε τα θεία γεγονότα και μάλιστα στην ολότητά τους. Δεν είναι αρνητικό το γεγονός πως πολλά από  αυτά μένουν μακριά από τις ανθρώπινες δυνατότητες και δεν αποκαλύφθηκαν όλα στον άνθρωπο.

Γιατί εκείνο που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι πως ο Χριστός αποκάλυψε όλα όσα είναι αρκετά για τη δική μας σωτηρία. Δεν απέκρυψε τίποτε, δεν παρέλειψε όλα αυτά που θα μας βοηθήσουν και θα διευκολύνουν την πορεία μας για την Ουράνια Βασιλεία Του. Η  σημερινή εορτή της θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, αποτελεί μια γλυκειά πρόγευση της δόξας και της μεγαλειότητάς Του.

Το φως και η λάμψη της είναι προάγγελος του φωτός της αιωνιότητας. Είναι το γεγονός πως εμείς αξιωνόμαστε να γίνουμε μέτοχοι της δικής του λαμπρότητας. Μα πρωτίστως, εφ’  όσον ζούμε σε  αυτόν τον κόσμο, αποτελεί μια ουσιαστική και βασική επίκληση και προσευχή προς τον Χριστό, να λάμψει με το δικό Του φως όλη μας η ζωή και όλη μας η ύπαρξη.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με τους υπουργούς και τους υφυπουργούς του Κινήματος που είναι μέλη της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα της Τρίτης. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες αναχώρησε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς - επίσκεψη ιδιαίτερα σημαντική δεδομένου ότι στις 8 Αυγούστου θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τον Μπαράκ Ομπάμα. Όπως έγινε γνωστό, πριν από τη συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο, ο κ. Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Οι ενισχύσεις που κατέφθασαν από διάφορα σημεία της χώρας, αλλά και η τιτάνια μάχη των πυροσβεστών από το βράδυ είχε σαν αποτέλεσμα να βελτιωθεί σημαντικά από νωρίς το πρωί η εικόνα των μετώπων στην πυρκαγιά στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων. Στα μέτωπα βρίσκονται πάνω από 120 πυροσβέστες με 61 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα, 6 υδροφόρες των ΟΤΑ και δέκα αεροπλάνα-ελικόπτερα.  Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται και για την Τρίτη 6 Αυγούστου σε διάφορες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Φλόγες που διακρίνονται σε μεγάλη απόσταση από τους πρόποδες της Πάρνηθας, δυνατοί άνεμοι, η αίσθηση του καμένου ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, ξενύχτι και αγωνία στους κατοίκους της περιοχής, εκκενώσεις οικισμών και φόβοι για καταστροφές σπιτιών είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το άγριο σκηνικό της πύρινης καταστροφής στην Βαρυμπόμπη.

Κόσμος

Ο ασφαλιστικός κολοσσός Lloyd's του Λονδίνου προσφέρει 1 εκατ. ευρώ σε όποιον διαθέτει πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των κοσμημάτων αξίας 103 εκατ. ευρώ που εκλάπησαν πρόσφατα από την ιδιωτική πτέρυγα του ξενοδοχείου Carlton στις Κάννες. Επικοινωνία του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, επικεφαλής της Αλ Κάιντα, προς τον αρχηγό της «αδελφής οργάνωσης» στην Υεμένη βρίσκεται, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, πίσω από τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που οδήγησαν στο κλείσιμο πρεσβειών στον μουσουλμανικό κόσμο. Το φερόμενο μήνυμα αφορούσε διενέργεια επίθεσης το νωρίτερο την περασμένη Κυριακή - οπότε και έκλεισαν οι πρεσβείες.

Πρωτοφανής τραγωδία σημειώθηκε σε μικρή πόλη του Καναδά, όταν πύθωνας φαίνεται ότι διέφυγε από pet shop και σκότωσε δύο παιδιά ηλικίας 5 και 7 ετών στον ύπνο τους. Τα αγόρια κοιμόνταν μαζί με ένα φίλο τους, σε δωμάτιο διαμερίσματος στον δεύτερο όροφο, ακριβώς πάνω από το κατάστημα. Πάντως, οι Αρχές αναμένουν τα αποτελέσματα της νεκροψίας. Μια από τις ιστορικότερες και με τη μεγαλύτερη επιρροή εφημερίδες των ΗΠΑ, η Washington Post, εξαγοράστηκε από τον ιδιοκτήτη της Amazon, Τζεφ Μπέζος, αντί 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Η εφημερίδα επί τέσσερις γενιές ανήκε στην οικογένεια Γκρέιαμ και πλέον, μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, θα περάσει αποκλειστικά στον Μπέζος.

Η μεγάλη δικαστική υπόθεση της μυστικής οργάνωσης Εργκένεκον, που αφορούσε συνωμοσία κατά του Ταγίπ Ερντογάν και οργάνωση τρομοκρατικής οργάνωσης έκλεισε τη Δευτέρα με βαριές ποινές και ισόβια ακόμα και σε ένα πρώην αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων. Το αποτέλεσμα δίχασε την Τουρκία καθώς η περίπλοκη υπόθεση γρήγορα ξέφυγε από το ποινικό κομμάτι και απέκτησε ξεκάθαρο πολιτικό χαρακτήρα.

Οικονομία

Δεν τίθεται κανένα ζήτημα μείωσης του κατώτατου μισθού μέχρι το 2016, ούτε και κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Μεικτές τάσεις χωρίς σημαντικά κέρδη καταγράφηκαν τη Δευτέρα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το σχέδιο της American Airlines και της US Airways να συγχωνευθούν, δημιουργώντας την μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο, αφού κατάφερε να εξασφαλίσει παραχωρήσεις όσον αφορά το δρομολόγιο Λονδίνο-Φιλαδέλφεια, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αθλητισμός

Με προπόνηση στο Καυτανζόγλειο και τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη να αποχωρεί από το πρόγραμμα, ολοκλήρωσε ο ΠΑΟΚ την επί ελληνικού εδάφους προετοιμασία του για τον αγώνα ρεβάνς με τη Μέταλιστ την Τετάρτη για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League. Ο διεθνής επιθετικός αισθάνθηκε «βαρύ» τον δεξί προσαγωγό του, αποχώρησε από την προπόνηση και την Τρίτη θα ξεκαθαρίσει εάν θα είναι σε θέση να αγωνισθεί στο ματς με τους Ουκρανούς.

Ισόπαλοι χωρίς τέρματα αναδείχτηκαν Άρης και Βέροια σε φιλικό παιχνίδι που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Το ματς ήταν κακό ποιοτικά και περισσότερο κούρασε, παρά ικανοποίησε, όσους επέλεξαν να το δουν από κοντά ή τηλεοπτικά. Την Τετάρτη 7 Αυγούστου, στις 7μμ μπροστά στη Θύρα 7, η ΠΑΕ Ολυμπιακός θα παρουσιάσει τη νέα τετράστερη φανέλα της σεζόν 2013-2014. Επέστρεψε στις προπονήσεις ο Αβραάμ Παπαδόπουλος. Στην αποστολή της εθνικής Σλοβακίας για το φιλικό με την Ρουμανία κλήθηκε ο Βλάντιμιρ Βάις...


ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ


Η επιμήκυνση θα συνοδευτεί με μείωση των επιτοκίων, γεγονός που εκτιμάται ότι μπορεί να ανακουφίσει τον ελληνικό Προϋπολογισμό, ο οποίος καταβάλλει ετησίως ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό για τόκους δημόσιου χρέους. Αν οι πληρωμές των τόκων πήγαιναν πίσω θα απελευθερώνονταν πόροι, που θα μπορούσαν με αξιώσεις να διατεθούν στην ανάπτυξη. H  απάντηση στο «κούρεμα» του χρέους που προωθεί το ΔΝΤ και πολεμούν με μανία οι Γερμανοί. Χθες (έπειτα από παρέλευση επτά ημερών) στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρονταν δύο άλλες κυριακάτικες εφημερίδες, υπογραμμίζοντας ότι έχει πολλές πιθανότητες να υιοθετηθεί το μεγαλύτερο κομμάτι του συγκεκριμένου σχεδίου.

Oι Αμερικανοί έχουν χάσει την υπομονή τους με τους Γερμανούς και θεωρούν επικίνδυνη πολυτέλεια την αναμονή έως την άνοιξη του 2014 προκειμένου να αρχίσουν οι συζητήσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Αξιολογούν προσεκτικά την κατάσταση στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ανησυχούν για τη ρευστότητα σε Συρία, Αίγυπτο, Τουρκία και επειδή θεωρούν την Ελλάδα, παρά τα προβλήματά της, όαση σταθερότητας (stability story), αποφάσισαν να κινηθούν στη μόνη χρονική συγκυρία που κρίνουν ότι οι Γερμανοί μπορούν να εκβιαστούν: κατά τη διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας. Η καγκελάριος Μέρκελ, που δίνει τη μάχη για την επανεκλογή της στο αξίωμα με τους δικούς της όρους, δεν θέλει με τίποτε την επιστροφή του ελληνικού θέματος στην καρδιά των εκλογών.

Στα βασικά του σημεία το αμερικανικό σχέδιο κλιμακώνεται σε έξι άξονες:

-Μετάθεση - και όχι διαγραφή - της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους προς τον επίσημο κρατικό τομέα κατά 50 χρόνια (OSI) με έκδοση νέων ομολόγων, λήξης 2063.

-Νέα μείωση των επιτοκίων αποπληρωμής κατά 50%, προκειμένου να ανασάνει ο κρατικός Προϋπολογισμός σε ετήσια βάση.

-Επιστροφή των 9 δισ. ευρώ που κέρδισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της.

-Σύσταση επενδυτικού fund αλληλεγγύης γενεών κατά το πρότυπο της Νορβηγίας, στο οποίο θα διοχετεύεται τμήμα των μελλοντικών εσόδων από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων του ελληνικού φυσικού αερίου προκειμένου να είναι εγγυημένη σε βάθος χρόνου η αποπληρωμή των δανείων.

-Ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της δωρεάν παραχώρησης στρατιωτικού υλικού.

-Αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα στα τέλη του 2013 και ανάθεση της επιτήρησης εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος στο μέλλον αποκλειστικά από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την «Τask Force».

ΕΓΙΝΕ Η ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗΣ

Πραγματοποιήθηκε η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο "Αφροδίτη" με τις πληροφορίες να λένε ότι τα αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά. Όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης "η πλατφόρμα έφθασε στο βάθος του κοιτάσματος, ενώ άρχισαν να βγαίνουν και τα πρώτα γεωλογικά δεδομένα". "Χρειάζονται μερικές εβδομάδες αναλύσεων, προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι ποσότητες και η ποιότητα του κοιτάσματος. Η κυβέρνηση, τηρείται συνεχώς ενήμεροι για την πορεία των εργασιών."

Σε ότι αφορά τους σχεδιασμούς για την κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων Κύπρου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι βρίσκονται στο τελικό στάδιο και σε τρεις εβδομάδες αναμένεται να σταλεί ολοκληρωμένος φάκελος στο υπουργικό συμβούλιο για τη νέα μορφή και τον ρόλο της. Θα υπενθυμίσουμε ότι προ ημερών το δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα «Agence Europe», είχε επισημάνει, ότι τα διαθέσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου υπερβαίνουν τις προβλέψεις και ότι οι εταιρείες που διεξάγουν τις σχετικές έρευνες κάνουν λόγο για αποθέματα περίπου ενός τρισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων.

«Το Ισραήλ, το οποίο εκμεταλλεύεται ήδη το φυσικό αέριο εντός των χωρικών υδάτων του, έχει καταστεί πλέον εξαγωγέας φυσικού αερίου, ενώ εταιρείες - παγκόσμιοι κολοσσοί (Total, Noble Energy, ENI - ακόμα και η κορεάτικη Kogas) συμμετέχουν στην εξόρυξη. Οι οικονομικές, αλλά και πολιτικές συνέπειες της ανακάλυψης (κοιτασμάτων) φυσικού αερίου στην περιοχή είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικές για την Κύπρο και αναμένεται να αποδειχθούν σημαντικές για την ΕΕ στο σύνολό της».

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Κύπρο μας σε απλά ελληνικά. Σημαίνει ότι σύντομα η Κύπρος θα μπορέσει να προχωρήσει σε τιτλοποίηση, άρα σε προπώληση εσόδων, το οποίο φυσικά θα απαλλάξει την Μεγαλόνησο από τα δυσβάσταχτα χρέη που της επέβαλαν, και την μέγγενη του μνημονίου. Άλλωστε για αυτό γίνονται όλα, επιβάλλουν "φανταστικά" χρέη για να αρπάξουν πραγματικό πλούτο, όπως οι ενεργειακοί πόροι. Πάντως μετά την επιβεβαιωτική γεώτρηση, η διαπραγματευτική ισχύς της Κύπρου μας θα ανεβεί κατακόρυφα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΕΙ ΠΟΤΕ...


Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούν να μπουν στο ψυγείο. Η χώρα έχει εχθρούς, οι οποίοι, δυστυχώς, σε διαλέγουν, δεν τους διαλέγεις. Δεν λένε, «ε, ας αφήσουμε τους Έλληνες να ορθοποδήσουν οικονομικά, μη μας κακοχαρακτηρίσουν». Όποιος βλέπει έστω τους τίτλους των δελτίων ειδήσεων ή τυγχάνει λαθραναγνώστης των εφημερίδων στα περίπτερα ξέρει ότι ο κόσμος παραμένει μια άγρια ζούγκλα. Πίσω από την «πολιτικά ορθή» διπλωματική γλώσσα και τους διεθνείς οργανισμούς, απόλυτη άρχουσα παραμένει η δύναμη. Στην Άγκυρα κυβερνούν ισλαμοφασίστες, ιδεολογικοί απόγονοι των γενοκτόνων Ελλήνων και Αρμενίων. 

Κλέφτες, βιαστές, δουλέμποροι και διεθνείς τραμπούκοι, υποστηρικτές της Αλ Κάιντα και σφαγείς των Κούρδων. Νταήδες, κατέχουν την Κύπρο, απειλούν συνεχώς την Ελλάδα, τα χέρια και το πρόσωπό τους είναι βουτηγμένα στο αίμα των χριστιανών και των αλεβιτών της Συρίας. Στα Τίρανα είναι ένας κατσαπλιάς μισέλληνας που υποδύεται τον «σοσιαλιστή». Αυτός υποκίνησε μέσω του αλβανικού Ανώτατου Δικαστηρίου την ακύρωση της συμφωνίας για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Στα Σκόπια κυβερνά το κόμμα του Μιχαΐλοφ, του φίλου του Αδόλφου και του Χίμλερ, του οργανωτή των τριών βοηθητικών Ταγμάτων των Waffen SS στη Μακεδονία μας. Μετά γύρισαν τη σκούφια τους ανάποδα κι έγιναν ΣΝΟΦ, το «σλαβομακεδονικό» ΕΑΜ. Στον Τρίτο Γύρο συμμετείχαν μαζί με τον ΔΣΕ στην ανταρσία. Είχαν και κατσαπλιά «στρατηγό», ως εκπρόσωπο στο γενικό στρατηγείο. Ναζί κανονικοί κάτω από τα κοστούμια, όχι αστεία. Με αυτούς, το VMRO, χοροπηδάει η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ/Βίλα Αμαλία (Σόρος) στα φεστιβάλ.

Φυσικά και δεν έχουμε κίνδυνο εισβολής, τουλάχιστον από την Αλβανία και τα… Σκόπια. Δεν φτάσαμε σε τέτοια χάλια. Η Άγκυρα όμως αλωνίζει στα μέρη τους, χώνεται με ιεροδιδασκαλεία, τζαμιά, χρήμα, επιχειρήσεις. Χτίζει επιρροή και όπου μπορεί, σε κάθε είδους θέμα, υποθάλπει τον σοβινισμό τους. Μερικές φορές όμως, όπως τώρα, υπάρχει κι ενδεχόμενος κίνδυνος από συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ, για έναν απλό λόγο. 

Στους σχεδιασμούς τους για την περιοχή, όταν σε βρουν μπόσικο λόγω αδυναμίας, θα προτιμήσουν να προσφέρουν ως αντάλλαγμα για κάτι, π.χ. στην Τουρκία, κάτι δικό σου κι όχι κάτι δικό τους. Αυτά που δημοσιοποιούνται για πέρασμα του φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ μέσα από την τουρκική επικράτεια αντίκεινται στα συμφέροντα και στην εθνική ασφάλεια του Ελληνισμού και του Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ ποτέ δεν θα επιτρέψει να έχει εξάρτηση από μια εχθρική χώρα σαν την Τουρκία, η οποία, θυμίζω, μονομερώς κατήγγειλε όλες τις συμφωνίες συνεργασίας με το Ισραήλ.

Ούτε κι εμείς πρέπει ποτέ να δεχτούμε τέτοια πρόσθετη ομηρία της Κύπρου από την Άγκυρα. Η Αμερική επίσης, διαβάζουμε, επιθυμεί την «επανένωση» της Κύπρου με νεκρανάσταση του ρατσιστικού εις βάρος των Ελλήνων Σχεδίου Ανάν. Ακόμη κι αν σας είναι αδιάφορη η πολιτική κληρονομιά του Τάσσου Παπαδόπουλου, ακόμη κι αν ο όρος «εθνική αξιοπρέπεια» σας είναι τόσο οικείος όσο τα ανώτερα μαθηματικά σε μαθητή του Κλασικού, σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν είστε νεοφιλελεύθερο βόδι ή πυροβολημένος διεθνιστής, νομίζω καταλαβαίνετε τον όρο «επιβίωση». 

Από το διαβόητο Σχέδιο κινδυνεύει η επιβίωση της Μικρής Ελλάδας του Νότου, της Κύπρου. Αν πέσει το τελευταίο προπύργιο του Ελληνισμού στην Ανατολή, το επόμενο επεισόδιο θα είναι κατά δω. Διότι, θυμίζω, το πρωτόγονο θηρίο του τουρκισμού δεν εξημερώνεται όσο κι αν το ταΐζεις. Ή θα σε φοβάται ή θα σε φάει.Οι Αμερικανοί, σε αντίθεση με τους Αγγλους, είναι ευθείς και πρακτικοί τύποι. Αν τους πεις καθαρά όχι αλλά τους αποδείξεις ότι τα συμφέροντά τους, τα δικά σου και του Ισραήλ εξυπηρετούνται καλύτερα και σταθερότερα αλλιώς, τότε μπορεί να προβληματιστούν.

Δεν αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί οι ΗΠΑ, αντί να επενδύσουν στην αραβική λαοθάλασσα, από το 1967 πόνταραν στο λιλιπούτειο Ισραήλ; Παρά τους μύθους, το αμερικανοεβραϊκό λόμπι δεν προκάλεσε τη μεγάλη αυτή στροφή της αμερικανικής πολιτικής μετά τον πόλεμο των Εξι Ημερών. Την ακολούθησε. Η WASP (White Anglο-Saxon Protestant) ελίτ της Ουάσινγκτον εντυπωσιάστηκε άκρα από τον τρίτο συνεχόμενο (1948, 1956, 1967) πολεμικό θρίαμβο του Ισραήλ, τη ρωμαλέα ηγεσία του και τη σταθερότητά του. Επέλεξαν λοιπόν να υποστηρίξουν έναν αξιόπιστο σύμμαχο, τη σταθερή ποιότητα, αντί για την ασταθή και αναξιόπιστη ποσότητα των Αράβων. 

Κι όπως η Ιστορία απέδειξε, τα συμφέροντα των ΗΠΑ αλλά και του γενναίου «μαντρόσκυλου» που φυλά άγρυπνα τον λαό του αλληλοεξυπηρετήθηκαν μια χαρά. Η παρούσα κατάσταση είναι το μεγαλύτερο γεωπολιτικό άνοιγμα που μας έκανε η Ιστορία εδώ και μισό αιώνα. Στις ΗΠΑ ξεκίνησε ενδιαφέρουσα δημόσια αμφισβήτηση της ιστορικής σχέσης με την Άγκυρα  Στο Τελ Αβίβ έχουν ήδη κατατάξει την Τουρκία ως εχθρική δύναμη. 

Εμείς; Κάνουμε πένητες τους αξιωματικούς μας και καθυστερούμε χαρακτηριστικά. Κι η Ιστορία είναι σαν γυναίκα. Θα συγχωρέσει όποιον εκμεταλλεύτηκε μια ευκαιρία, αλλά ποτέ κάποιον που την έχασε…


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (6/8/2013)


Γεγονότα

1844: Το πρώτο τηλεγράφημα στην ιστορία του βρετανικού τύπου αποστέλλεται στη σύνταξη των «TIMES» του Λονδίνου, αναγγέλλοντας τη γέννηση του πρίγκιπα Άλφρεντ.

1923: Η Ιταλία προσαρτά και επισήμως τα Δωδεκάνησα.

1945: Το αμερικανικό βομβαρδιστικό «Enola Gay» ρίχνει την πρώτη ατομική βόμβα στη Χιροσίμα, καταστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και σκοτώνοντας περίπου 70.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αμερικανών.

1991: Εγκαινιάζεται ο πρώτος δικτυακός τόπος στην ιστορία του Διαδικτύου. Δημιουργός του ο Άγγλος Τίμοθι Μπέρνερς Λι, που ανακάλυψε το WWW. Η διεύθυνσή του: http://info.cern.ch (Ινστιτούτο Μοριακής Φυσικής της Ελβετίας).

1992: Η Βούλα Πατουλίδου κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο δρόμο των 100 μέτρων με εμπόδια, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, και αναφωνεί «Για την Ελλάδα ρε γαμώτο». Είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο στίβου που κατακτά η Ελλάδα σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το 1912 και την επιτυχία του Κώστα Τσικλητήρα στο άλμα εις μήκος άνευ φοράς.

1996: 60.000 κόσμος υποδέχεται του Ολυμπιονίκες της Ατλάντα στο Ολυμπιακό Στάδιο, που φέρνουν μαζί τους 4 χρυσά και 4 αργυρά μετάλλια.

1998: Η Μόνικα Λιουίνσκι καταθέτει ενώπιον δικαστηρίου ότι είχε ερωτική σχέση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

Γεννήσεις

1881: Αλεξάντερ Φλέμινγκ, άγγλος γιατρός, που μαζί με τη σύζυγό του Αμαλία Φλέμινγκ, ανακάλυψε την πενικιλίνη. Για την επιτυχία του αυτή τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1945.

1904: Γιάννης Ντασσές, διάσημος Ελληνοαιγύπτιος μόδιστρος τις δεκαετίες '40, '50 και '60. Οι δημιουργίες του ήταν κυρίως πτυχωτές τουαλέτες, κατασκευασμένες από μουσελίνα και σιφόν, επηρεασμένες από τα αρχαία ελληνικά και αιγυπτιακά ενδύματα.

Θάνατοι

1999: Ρίτα Σακελαρίου, λαϊκή τραγουδίστρια.