20 Ιουνίου, 2013

ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΡΟΥΣΗ TOY ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΛΚΙΣ ΠΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ: ΒΑΛΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ


"Πρώτα να θυσιαστούμε για την πατρίδα μς και μετά για τα κόμματα και τα προσωπικά μας συμφέροντα" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από το Κιλκίς, όπου βρίσκεται για να παραστεί στις εκδηλώσεις εορτασμού της εκατοστής επετείου από την απελευθέρωση της πόλης.

Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στον αύλειο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως τους Σωτήρος νωρίς το απόγευμα και τον υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Πολυάνης και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ. Παρόντες ήταν οι Μητροπολίτες Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως καί Πολυκάστρου κ. Δημήτριος, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας καί Μήλου κ. Δωρόθεος, Θήρας, Αμοργού καί Νήσων κ. Eπιφάνιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Παροναξίας κ. Καλλίνικος, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ο αναπληρωτής δήμαρχος κ. Περικλής Κολότσιος, βουλευτές, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, σωμάτων ασφαλείας, τοπικών αρχών, συλλόγων και φορέων, κληρικοί και λαϊκοί.

Κατά την επίσημη υποδοχή ο αναπληρωτής δήμαρχος καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και τόνισε πως είναι απαραίτητη η συνεργασία της Εκκλησίας με την Πολιτεία, ενώ ανακοίνωσε πως ανακηρύσσεται ο Αρχιεπίσκοπος επίτιμος δημότης Κιλκίς, λόγω του σπουδαίου κοινωνικού και φιλανθρωπικού του έργου.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον αναπληρωτή δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο για την τιμή αυτή και ανέφερε πως "ο λαός μας χρειάζεται την συνεργασία της Εκκλησίας με την Πολιτεία, άλλωστε η ετυμολογία της λέξης "πολίτης" φανερώνει ότι είναι αυτός που ασχολείται με τα προβλήματα της πόλης, στο πέρασμα του χρόνου όμως άρχισε να χρησιμοποιείται και πολιτικά. Καλούμαστε να γνωρίζουμε πού φτάνουν τα όριά μας, γιατί κάθε φορά που τα υπερβήκαμε συνέβησαν άσχημα πράγματα. Η ενασχόληση με τα προβλήματα του ανθρώπου είναι και δικό μας έργο, ενώ τα πολιτικά είναι άλλων. Εκεί, όμως που τηρούνται τα όρια και υπάρχει συνεργασία, υπάρχει και ελπίδα. Καθήκον μας εξάλλου, είναι να ενώσουμε το αίμα μας, τις δυνάμεις μας και θα ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε βοήθεια από άλλους, πρέπει να φανούμε μόνοι μας δυνατοί. πρώτα πρέπει να θυσιαζόμαστε για την πατρίδα μας και μετά για τα κόμματα και τα προσωπικά συμφέροντα"

Αμέσως μετά τελέσθηκε επίσημη δοξολογία και ο Μητροπολίτης Κιλκισίου καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο λέγοντας πως η παρουσία του εδώ "πλουτίζει τις καρδιές τους, χαροποιεί τα συναισθήματα τους".

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την πρόσκληση, ενώ επισήμανε πως "στο πρόσωπό του διακρίνεται πλούσια διακονία αυτού που του έδωσε η Εκκλησία". "Η Εκκλησία, άλλωστε", τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος "ενδυναμώνει την ψυχή και αναγεννά τον άνθρωπο, δείχνοντάς του το σωστό προορισμό".


Στη συνέχεια τελέσθηκαν τα εγκαίνια του Εκκλησιαστικού Κειμηλιαρχείου στον ισόγειο χώρο, όπου βρίσκονται τα γραφεία της Μητρόπολης.

ΤΡΙΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Αυξάνονται και πληθύνονται και κατακυριεύουν την επικαιρότητα οι παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου. Χθες από τα Ιωάννινα όπου βρέθηκε προκειμένου να αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα του τοπικού Πανεπιστημίου ο Μακαριώτατος έστειλε σαφέστατα μηνύματα αυτή τη φορά προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη Χρυσή Αυγή.

Συγκεκριμένα, λοιπόν, σε μια αποστροφή του λόγου του διευκρίνισε πως για την Εκκλησία το να διακονεί και να βοηθάει αδιάκοπα και παντοιοτρόπως τους αναξιοπαθείς δεν είναι μορφή ακτιβισμού ούτε ηθικό καθήκον, αλλά φυσική έκφραση του τρόπου που υπάρχει αυτή. Ιδιαίτερη σημασία είχε και η φράση του σχετικά με την... επαναστατική φύση του Χριστιανισμού.

”Ο χριστιανισμός είναι επαναστατικός και όσον αφορά στον άνθρωπο και όσον αφορά στις κοινωνικές σχέσεις” είπε ο Αρχιεπίσκοπος. Τα λεγόμενα του Αρχιεπισκόπου είχαν όμως αποδέκτη και το κόμμα της Χρυσής Αυγής.

“Για την Εκκλησία, δεν υπάρχει διάκριση είπε ανάμεσα στον πατρίκιο και τον βάρβαρο, τον πολίτη και τον δούλο, τον κλητό ή τον προσήλυτο" είπε με νόημα και συμπλήρωσε σε μια τοποθέτηση με σαφή προσανατολισμό:

 “Για την Εκκλησία όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και οι πιστοί προτρέπονται να ασκούν την ελεημοσύνη προς τους ενδεείς, τους ξένους και τα ορφανά και να αναπτύσσουν το αίσθημα της κοινωνικής και φυλετικής ισότητας και δικαιοσύνης .

“Η χθεσινή ήταν η τρίτη πολιτικού περιεχομένου παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου μέσα σε μόλις μια εβδομάδα. Είχαν προηγηθεί η έντονη αντίδραση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά και η φράση του από το Χαλάνδρι “Πρώτα η Ελλάδα και μετά το κόμμα”.


ΔΥΣΣΑΡΕΣΤΗ ΤΡΟΠΗ ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ;


Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ
 « ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟΙ»
  ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ
ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ - ΑΠΑΓΩΓΗΣ;

Ενώ τα αραβόφωνα μέσα το ένα μετά το άλλο επιμένουν ν' αναφέρονται στον περιπετειώδη θάνατο ενός τουλάχιστον επισκόπου, η Ευρώπη επιχειρεί να παρακολουθήσει την υπόθεση μ' αλλεπάλληλα δημοσιεύματα στο ίδιο και πιο ανησυχητικό μοτίβο. Σάρκ αλ Αούσσαντ και Gazire (13/06/13) , DamPress στις (14/06/13) και Syria Now (15/06/13) κ.α, μεταδίδουν την είδηση που βασίζεται στην κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα πρώην συγκρατουμένου τους στις φυλακές της οργάνωσης «Αμπού Μπανέτ» (ο πατέρας των κοριτσιών) ότι ο ένας επίσκοπος εκτελέστηκε.

Πρόκειται για πληροφορία που διαρέει από καταθέσεις αξιωματούχου του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» σε μια περίοδο όπου πολλοί αντικαθεστωτικοί μαχητές αλλάζουν στρατόπεδο αντιλαμβανόμενοι το αδιέξοδο, παρέχοντας πληροφορίες και για ανάμειξη ξένων μυστικών υπηρεσιών. Στην αντίστοιχη χρονική στιγμή η βρετανική The Tablet (14/06/13) θα φορτίσει το όλο κλίμα ακόμα περισσότερο αφού τιτλοφορεί το άρθρο της «οι επίσκοποι είναι πιθανότατα νεκροί ».

Δεν αρκείται μόνο στον αναδιπλασιασμό των θανάτων αλλά επικαλούμενη τοποθετήσεις σε μια διάλεξη στην Οξφόρδη θέτει και μια επιπλέον εκδοχή ότι οι επίσκοποι δολοφονήθηκαν στο σημείο της απαγωγής. Τα ελληνικά μέσα, μονοπώλησε εξ' αρχής η μαρτυρία του αρχιμανδρίτη Ιγνάτιου Γιαμπιτζιόγλου ο οποίος εμφανιζόμενος ως στενός συνεργάτης του μητροπολίτη, δήλωσε ότι την ημέρα της απαγωγής ο Παύλος επικοινώνησε με πρόσωπο/πρόσωπα μέσω sms ενημερώνοντας ότι έχει απαχθεί .

Kαθώς κανένα ευρωπαικό μέσο δεν αναμετάδωσε μια τέτοια πληροφορία, απευθυνθήκαμε στο Πατριαρχείο Αντιοχείας προς αξιολόγηση της μαρτυρίας του ιερέα. Μας ενημέρωσαν ότι ο ιερέας δεν υπηρετεί σε κάποιο ναό ή μονή της Μέσης Ανατολής ( είναι εφημέριος σε ιερό ναό των Βριλησσίων Αττικής) και ότι τον γνώριζαν ως αντιπρόσωπο της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδας για τη διαχείριση των κονδυλίων Συρίας και Λιβάνου.

Βεβαίωσαν ότι δεν υπήρξε καμιά επαφή μεταξύ Γιαπιτζίογλου και Πατριαρχείου Αντιοχείας μετά την απαγωγή και ότι « ο καθένας σε αυτήν την υπόθεση μπορεί να λέει ό,τι θέλει ». Ως προς το προφίλ του « στενού συνεργάτη » του επισκόπου Παύλου, ο τουρκόφωνος ιερέας είχε αναλάβει τη διαχείρηση ορθόδοξου θρησκευτικού ιστολογίου στην τουρκική γλώσσα (επαρχίες της Τουρκίας υπάγονται στη δικαιοδοσία της Μητρόπολης Χαλεπίου) ενώ είχε συνοδεύσει τον Παύλο περίπου ένα μήνα πριν την απαγωγή, σε λειτουργία ενορίας στην Τουρκία.

Το πρόσφατο δυσοίωνο δημοσίευμα της Tablet θ΄ αναπαραχθεί τόσο από το βελγικό θρησκευτικό ειδησεογραφικό kerk.net (17/06/13) όσο και το διεθνές καθολικό πρακτορείο Αpic την ίδια μέρα. Η καθημερινή εφημερίδα La Croix (17/06/13) αναφέρεται στην ανησυχία που εντείνεται για την τύχη των απαχθέντων αλλά και στην πληροφορία για τον πιθανότατο θάνατό τους όσο και στο γεγονός ότι αυτός επιτελέστηκε την ίδια εκείνη την ημέρα της απαγωγής (22/04/13).

Παραθέτει τις σχετικές επιφυλάξεις της L' Oeuvre d' Orient « αυτό το σενάριο είναι πιθανό αλλά τίποτα δεν μας επιτρέπει ως τώρα να το επιβεβαιώσουμε » ενώ η La Croix αναρωτιέται με ηχηρό τρόπο για τον ρόλο του τετάρτου προσώπου.Tον θεωρεί καθαρά ελεγχόμενο μόνο που αμελεί να τον κατονομάσει. Αυτόν που τ' αδελφό πρακτορείο του Βατικανού Fides αλλά και το έτερο The Vatican Today έχουν σπεύσει ν' αποκαλύψουν από την μεθεπόμενη της απαγωγής .Τον ονοματίζουν Φουάντ Ελίας.

 Ο ευαγγελικός πρεσβυτεριανός της αντιπολίτευσης που συμμετείχε στην ανθρωπιστική αποστολή καταβολής λύτρων για την απελευθέρωση δυο κρατουμένων ιερέων. Ο μοναδικός διασωθέντας που η διεξοδική του μαρτυρία στις εκκλησιαστικές αρχές κατηύθυνε όλην την έρευνα της πολύκροτης απαγωγής σε τσετσένους ισλαμιστές.«Ποιό ρόλο έπαιξε ο μοναδικός διασωθέντας της επίθεσης;» αναφέρει χαρακτηριστικά η La Croix φωτογραφίζοντας τις ευθύνες του, κάνοντας λόγο για μια ακόμη σκοτεινή πτυχή.

Αναφερόμενη στο μιντιακό φιάσκο της αναγγελίας της πρόωρης απελευθέρωσής τους, επισημαίνει ότι κάποιοι διατείνονται ότι οι επίσκοποι ελευθερώθηκαν και ύστερα αιχμαλωτίστηκαν από άλλη ένοπλη οργάνωση. Αντιπαραθέτει αυτήν την θέση με δήλωση του δικηγόρου κ.Carol Saba ανθρώπου του στενού περιβάλλοντος του Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ. Ιωάννη του 10ου ο οποίος αντιμετωπίζει με πολύ περίσκεψη αυτήν την εκδοχή.

Ο κ. Carol Saba παραδέχεται την αδυναμία της Εκκλησίας να βεβαιώσει το παραμικρό .« H κατάσταση  είναι τόσο σκοτεινή εδώ και δύο μήνες. Εμείς δεν έχουμε καμιά ένδειξη ζωής αλλά αυτό δεν στοιχειοθετεί ωστόσο απόδειξη θανάτου.» Θα είναι το Aleteia (18/06/13) θρησκευτικό ειδησεογραφικό από τα πιο έγκριτα που θα συνθέσει πάνω στα όσα προηγήθηκαν. Ο τίτλος ενδεικτικός της θέσης του «Συρία: οι 2 επίσκοποι έχουν μάλλον σκοτωθεί».

Ανακεφαλαιώνει ουσιαστικά συμπεριλαμβάνοντας σε ιδιότυπη κατ΄ αντιπαράσταση τις απόψεις δυτικού και ανατολικού τύπου. Χρησιμοποιεί προσεγμένες εκφράσεις όπως « τοπικοί ψίθυροι » ή « ψίθυροι ιδιαίτερα ανησυχητικοί για την τύχη των δύο επισκόπων κυκλοφορούν στον τοπικό τύπο» ή ότι «ο τοπικός τύπος φθάνει στο σημείο να ανακοινώνει ότι οι δύο επίσκοποι είναι νεκροί». Παραθέτει επίσης δηλώσεις ενός σύριου κληρικού που ομολογεί ότι οι ελπίδες εξανεμίστηκαν.

Διατείνεται ότι πολλοί υπεύθυνοι ανθρωπιστικών οργανώσεων στον βορρά της χώρας διαβεβαίωσαν ότι οι απαγωγείς δεν απαίτησαν ούτε λύτρα ούτε ποτέ διαπραγματεύθηκαν, ούτε ανέλαβαν την ευθύνη. « Για μένα αυτό είναι πολύ ανησυχητικό σημάδι», συμπεραίνει ο κληρικός.

Ύστερα το ίδιο πρακτορείο παραθέτει την πληροφορία που διοχετεύθηκε στο Fides πριν από 15 ημέρες ότι « οι επίσκοποι κρατούνται από αγνώστους αλλά η χαοτική κατάσταση στην οποία βυθίζεται η Συρία με ολοένα και επιταχυνόμενους ρυθμούς δυσχεραίνει την δυνατότητα συλλογής πληροφοριών από σίγουρες πηγές ».

Αυτό το οδοιπορικό στα πρόσφατα δημοσιεύματα του Tύπου , ευρωπαικού και αραβικού, με τις όποιες παραλλαγές τους, καταδεικνύει ότι συγκλίνουν σ' έναν πεσιμισμό ως προς την έκβαση του γεγονότος, ενώ παράλληλα διαφαίνεται επιτέλους ο οφειλόμενος προβληματισμός στον αμφιλεγόμενο ρόλο του τετάρτου προσώπου, κ. Φουάντ  Ελίας.

Το World Watch Monitor βασιζόμενο και σε δημοσίευμα του Lebanon Star, εντοπίζει τις αντιφάσεις στις καθησυχαστικές δηλώσεις των ηγετών της συριακής αντιπολίτευσης περί της τύχης των επισκόπων σε αντιδιαστολή με την έκδηλη αγωνία κορυφαίων πολιτικών του Λιβάνου.

Σε όλη αυτήν την αλληλουχία ειδήσεων, προστίθενται και οι από 16/05/13 εξαγελλίες θανάτου των μητροπολιτών από τον ηγέτη της « Συριακής Ισλαμικής Ενότητας » (αλ Χιζμπ αλ Ταγουιντ αλ Ισλάμι) , σεΐχη Ιμπράημ Αλ Ζάουμπι στο Lebanon Files που σόκαραν την κοινή γνώμη σε Λίβανο-Συρία ενσπείροντας τις πρώτες ανησυχίες περί τραγικής κατάληξης της υπόθεσης.

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ


Η Ιερά Μητρόπολις Πολυανής και Κιλκισίου ανακοινώνει προς τους ευσεβείς Ορθόδοξους Χριστιανούς της Μητροπολιτικής της Περιφερείας ότι στις επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του Κιλκίς, στις 20 και στις 21 Ιουνίου θα λαμπρύνει με την υψηλή του παρουσία ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Εμμανουήλ.

Επίσης μετά από αίτημα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας και την αποδοχή του από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος και του Δ.Σ. του Ιδρύματος, θα μεταφερθεί στο Κιλκίς για 4 ημέρες η πρωτότυπη εικόνα της Παναγίας Σουμελά εκ της Ιεράς Μονής της στην Καστανιά Ημαθίας και η υποδοχή της θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Ιουνίου 2013.

Γεγονός ιστορικό που αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και ευλογία για το Κιλκίς διότι η Εικόνα αυτή αποτελεί ένα από τα κορυφαία σύμβολα του ποντιακού Ελληνισμού αλλά και διότι είναι η δεύτερη φορά που εξέρχεται από την Ιερά Μονή της από τότε που βρίσκεται στην Καστανιά Ημαθίας.

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Ώρα 18:30  Υποδοχή του Μακαριωτάτου  Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ στον αύλειο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς.

·Ώρα 19:00 Επίσημος Δοξολογία επί τη αφίξει του Μακαριωτάτου και προσφώνηση του από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Εμμανουήλ.

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

·Ώρα 7:00 Πανηγυρικός Όρθρος και Αρχιερατική Θεία  Λειτουργία προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ συλλειτουργούντων του Ποιμενάρχου μας κ. Εμμανουήλ και άλλων Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών.

·Ώρα 10:15 Δοξολογία επί τη απελευθερώσει της πόλεως και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας.

TΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ Η ΔΗΜΑΡ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ -ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 153 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ -ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

 
Καραδοκεί το ενδεχόμενο η ΔΗΜΑΡ να αποχωρήσει από την τρικομματική κυβέρνηση, προκαλώντας ρήγμα και ραγδαίες εξελίξεις, αν ο πρωθυπουργός δεν πάρει πίσω την απόφαση για την ΕΡΤ, όπως απαιτεί ο Φώτης Κουβέλης. Όμως, σε περίπτωση που η ΔΗΜΑΡ αποχωρήσει, μαζί με τους 14 βουλευτές που έχει, και τα δύο κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ σχηματίσουν κυβέρνηση, τότε οι βουλευτές που θα τη στηρίζουν είναι 153, ήτοι 125 η ΝΔ και 28 το ΠΑΣΟΚ. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μεν κυβέρνηση, αλλά θα είναι εξαιρετικά αδύναμη την ώρα που θα βρίσκεται μπροστά στο δύσκολο έργο των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων Σε περίπτωση που επικρατήσει αυτό το σενάριο, τότε η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Αν η κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε θρίλερ, όχι όμως απαραίτητα σε εκλογές. Αυτομάτως με την απώλεια της δεδηλωμένης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαλλάσσει την κυβέρνηση από τα καθήκοντά της και κηρύσσει την έναρξη της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, με τη διαδικασία να είναι ακριβώς η ίδια που βίωσε η χώρα τους περασμένους Μάιο και Ιούνιο, με τις διερευνητικές του Μαΐου να καταλήγουν άκαρπες, ενώ αυτές του Ιουνίου να οδηγούν στην τρικομματική κυβέρνηση. Κάθε διερευνητική εντολή διαρκεί το πολύ τρεις ημέρες και μπορεί να φτάσει μέχρι και το τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα.

Με βάση το άρθρο 37 του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την πρώτη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στο πρώτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο, αν υποτεθεί ότι η κυβέρνηση έχει απολέσει την εμπιστοσύνη της Βουλής, φαντάζει αδύνατο η Νέα Δημοκρατία να λάβει τη διερευνητική, καθώς θα μοιάζει άνευ ουσίας για ένα κόμμα 125 βουλευτών, το οποίο θα έχει μείνει μόνο του. Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει τις διερευνητικές κατά σειρά σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, τα οποία θα πρέπει και αυτά σε τρεις ημέρες το καθένα να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Τι θα κάνει ο Βενιζέλος

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα κρίσιμο δίλημμα: να συναινέσει στην πτώση της κυβέρνησης και να ακολουθήσει τον Φώτη Κουβέλη στη ρήξη με τον Πρωθυπουργό ή να μεταπείσει τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ στο θέμα της ΕΡΤ και να υποχωρήσουν από κοινού.

«Πάμε σε κοινή γραμμή και συναντίληψη στα πράγματα» ήταν η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου προς τους συνεργάτες του στην Ιπποκράτους, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Φώτη Κουβέλη το μεσημέρι στη Βουλή.

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, αυτή τη φορά, επαναφέρει σήμερα, Πέμπτη, το ΚΚΕ την τροπολογία για κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τον «ξαφνικό θάνατο» σε φορείς του δημοσίου, που πρωτοεφαρμόστηκε στην ΕΡΤ. Το ΚΚΕ είχε καταθέσει την τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας την Τρίτη, αλλά δεν συζητήθηκε, διότι ο Ανδρέας Λυκουρέτζος επικαλέστηκε την απουσία έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.  Η ίδια τροπολογία είχε απορριφθεί και την Παρασκευή, καθώς θεωρήθηκε εκπρόθεσμη. Τον κύκλο των μετατάξεων για τους υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου οι οποίοι τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας επιχειρεί να «κλείσει» ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης. Ήδη εκδόθηκαν οι αποφάσεις μετάταξης για 1089 από τους 1882 υπαλλήλους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Φαινόμενα που χρήζουν εξυγίανσης υποστηρίζει ότι ανακάλυψε στο Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΒΑΑ) ο Βασίλης Κωστόπουλος, ο οποίος ανέλαβε τον περασμένο Μάρτιο τη θέση του προέδρου του Κέντρου, το οποίο προέκυψε από τη συγχώνευση του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ) και του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Μεταξύ άλλων, κατήγγειλε κρυφές αμοιβές - με τη μορφή εφάπαξ - και λειτουργία παρατράπεζας. Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε δασική έκταση στην περιοχή Κάμπος Αργυρού του δήμου Κύμης - Αλιβερίου στην Εύβοια, καθώς η πυρκαγιά εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη. Η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση και μέχρι στιγμής δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Ανασταλτικός παράγοντας για την κατάσβεσή της οι ισχυροί άνεμοι έντασης 7 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή.

Μεγάλης κλίμακας ισραηλινή άσκηση βρίσκεται από αργά το απόγευμα της Τετάρτης σε εξέλιξη εντός του FIR Λευκωσίας με άδεια των κυπριακών αρχών. Στο πλαίσιο της άσκησης είχε προγραμματισθεί να υπάρξουν πτήσεις περίπου 40 ισραηλινών F-16 και F-15 πάνω από τα θαλάσσια οικόπεδα εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Την ίδια ώρα πέντε Gulfstream της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας θα πετούν εντός του FIR Λευκωσίας για συντονισμό της άσκησης.

Κόσμος

Δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες χρησιμοποίησαν οι ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας σε ταραχές στο περιθώριο διαδήλωσης γύρω από το στάδιο της πόλης Φορταλέζα στη Βραζιλία, πριν ξεκινήσει αγώνας για το Confederations Cup· πορείες και στο Σάο Πάολο, επεισόδια στο Νιτερόι του Ρίο ντε Ζανέιρο. Οι διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν με αφορμή το κόστος των συγκοινωνιών αλλά τροφοδοτούνται από τη γενικότερη δυσφορία, δεν έχουν ξεφουσκώσει παρά την προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης με φθηνότερα εισιτήρια για τις συγκοινωνίες. Νέες μεγάλες πορείες αναμένονται την Πέμπτη. Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έρχεται στις 2 Ιουλίου το αίτημα για την άρση της βουλευτικής ασυλίας της επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, εξαιτίας ρατσιστικών δηλώσεων κατά των μουσουλμάνων το 2010.

Το Ευρωκοινοβούλιο υλοποιεί κατά παράδοση τις προτάσεις της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Σώματος, η οποία και υιοθέτησε την Τετάρτη με ευρεία πλειοψηφία έκθεση που εισηγείται την άρση της ασυλίας της Μαρίν Λεπέν. Μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ και της Ρωσίας ακόμα και κατά ένα τρίτο ζήτησε, όπως αναμενόταν, ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια της πολυαναμενόμενης ομιλίας του μπροστά στην Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στο χρέος των ισχυρών χωρών έναντι των υπολοίπων, καθώς και στο δικαίωμα των πολιτών στην εργασία «Να συνεργαστούμε ώστε οι νέοι στο Σικάγο, στο Βερολίνο, στην Αθήνα και στη Μαδρίτη να μπορούν να απολαύσουν τους καρπούς της εργασίας» είπε. Η μεταρρύθμιση στο τομέα της υγείας στην Ισπανία, η οποία αφαιρεί από 900.000 ξένους που ζουν στην Ισπανία το δικαίωμα δωρεάν πρόσβασης στο μεγαλύτερο μέρος της ιατρικής φροντίδας, έχει φέρει «αξιοθρήνητη και λυπηρή κατάσταση» καταγγέλλουν οι Γιατροί του Κόσμου. Αυτή η περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες περίθαλψης «έχει προκαλέσει στις πιο ακραίες περιπτώσεις τον θάνατο ανθρώπων», διαβεβαιώνει η οργάνωση. Οι κινεζικές αρχές εκτέλεσαν ένα άλλοτε σημαίνον τοπικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος που κρίθηκε ένοχο για τον βιασμό 11 ανηλίκων κοριτσιών, σε μια υπόθεση που είχε συγκλονίσει τη χώρα. Οι αποδιδόμενες σ’ αυτόν πράξεις είχαν προκαλέσει οργή στην κινεζική κοινωνία, η οποία συχνά εξεγείρεται όταν αποκαλύπτονται εγκλήματα που προσάπτονται σε στελέχη του ΚΚ.

Οικονομία

Νέο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση αποτελεί η διαφαινόμενη απροθυμία των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης να μετακυλήσουν τις λήξεις των ελληνικών ομολόγων που διατηρούν στην κατοχή τους, τα λεγόμενα ANFA's, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πρόσθετο κενό χρηματοδότησης στο ελληνικό πρόγραμμα, ύψους 1,5 ως 2 δισ. ευρώ μόνο για το 2013. Αρχίζει την Πέμπτη η υποβολή αιτήσεων για υπαγωγή στη ρύθμιση και εξόφληση των οφειλών σε πολλές δόσεις.

Ποιες οφειλές υπάγονται, ποιοι μπορούν να υπαχθούν και ποιοι εξαιρούνται, ποια είναι τα αναγκαία δικαιολογητικά και στοιχεία που πρέπει να προσκομιστούν, ο αριθμός και το ύψος των δόσεων ανά περίπτωση. Πιέσεις στις βασικές αγορές στην Ευρώπη και στη Νέα Υόρκη καταγράφηκαν την Τετάρτη οδηγώντας τους δείκτες σε απώλειες. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι δήλωσε ότι η τράπεζα μπορεί να περιορίσει και να διακόψει στα μέσα του 2014 το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Αθλητισμός

Κάτοικος Περιστερίου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα παραμείνει ο Σωκράτης Φυτανίδης. Ο βασικός κεντρικός αμυντικός του Ατρόμητου, ανανέωσε έως το τέλος του 2017 το συμβόλαιό του σήμερα στα γραφεία της ΠΑΕ και στη συνέχεια δήλωσε στον επίσημο ιστότοπο του συλλόγου: «Είμαι ευτυχισμένος που συνεχίζω την καριέρα μου στον Ατρόμητο», ήταν τα πρώτα λόγια του έμπειρου άσου. Μόλις μία σεζόν διήρκεσε το «πέρασμα» του Παναιτωλικού από τη Β' Εθνική. Η ομάδα του Μάκη Χάβου νίκησε 2-1 τον Ολυμπιακό Βόλου στο «Πανθεσσαλικό Στάδιο» και πανηγύρισε την επιστροφή της στη Σούπερ Λιγκ μετά από τον περσινό υποβιβασμό. Στο άλλο χθεσινό ματς, ο Ηρακλής επικράτησε εύκολα στο «Καυτανζόγλειο» της Νίκης Βόλου με 4-0 (Κιρόφσκι 36'', 59' πεν., Παληγιώργος 40', +90' Αλεξίου).

Το όνομα και το βιογραφικό του Χουμπ Στέφενς βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ, μαζί με την πρώτη κοινή φωτογραφία του Ολλανδού προπονητή, δίπλα στον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη. Μπορεί λοιπόν η ΠΑΕ να μην έχει ανακοινώσει επισήμως ότι νέος τεχνικός της ομάδας θα είναι ο Στέφενς, ωστόσο, μέρα με τη μέρα, ο «Δικέφαλος» δείχνει ότι απομένει μόνο η παρουσίαση για να το επισημοποιήσει. Ο Στέφενς αναμένεται να παρουσιαστεί από τον ΠΑΟΚ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και σύμφωνα με πληροφορίες αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο εξοχικό του στη Μαγιόρκα για διακοπές.


FINANCIAL TIMES: Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

 

Δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν, η Ελλάδα διαμόρφωσε τη δυτική σκέψη. Πιο πρόσφατα, διαμόρφωσε την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Η Ελλάδα υπέστη μια καταστροφή – και ο φόβος για να μην ακολουθήσουν κι άλλοι δικαιολόγησε την στροφή στη λιτότητα. Το αποτέλεσμα ήταν μια ασθενική ανάκαμψη από την ύφεση μετά την κρίση, ιδίως στην ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ελλάδα, δυστυχώς, είχε τη λάθος κρίση, σε λάθος στιγμή, σχολιάζει ο Martin Wolf στους Financial Times.

Ο Simon Wren-Lewis του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αφηγείται την ιστορία σε ένα εξαιρετικό κείμενο σε blog. Ο συγγραφέας στηρίζεται σε μια κρίσιμη αξιολόγηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο του προγράμματος που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα τον Μάιο του 2010. Ιδού η περίληψη της αναφοράς για τις αποτυχίες: «Η εμπιστοσύνη της αγοράς δεν αποκαταστάθηκε, το τραπεζικό σύστημα έχασε 30 τοις εκατό από τις καταθέσεις του και η οικονομία αντιμετώπισε μια πολύ βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση με εξαιρετικά υψηλή ανεργία. Το δημόσιο χρέος παρέμεινε πολύ υψηλό και τελικά έπρεπε να αναδιαρθρωθεί, με παράπλευρες απώλειες για τους ισολογισμούς των τραπεζών, που επίσης αποδυναμώθηκαν από την ύφεση. Η ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε κάπως εξαιτίας της μείωσης των μισθών, αλλά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αναβλήθηκαν και τα κέρδη παραγωγικότητας αποδείχθηκαν ασύλληπτα».

 Ενώ το πρόγραμμα προέβλεπε 5 ½ τοις εκατό μείωση του πραγματικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μεταξύ 2009 και 2012, το αποτέλεσμα ήταν μια πτώση 17 τοις εκατό. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, την ένωση των χωρών υψηλού εισοδήματος, η πραγματική ιδιωτική ζήτηση μειώθηκε κατά 33 τοις εκατό μεταξύ των πρώτων τριμήνων του 2008 και 2013, ενώ η ανεργία αυξήθηκε στο 27 τοις εκατό του εργατικού δυναμικού. Η μόνη δικαιολογία για μια τέτοια ύφεση είναι ότι μια τεράστια μείωση της παραγωγής και μια παράλληλη αύξηση της ανεργίας είναι αναγκαία για να εξαναγκάσει τις απαιτούμενες μειώσεις του σχετικού κόστους σε μια χώρα που είναι μέρος μιας νομισματικής ένωσης. Δεδομένου ότι οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν εντός της ευρωζώνης, θα πρέπει να υποφέρουν τον επακόλουθο πόνο.

 Ωστόσο, ακόμη και αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει μία πτυχή του προγράμματος. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποτίθεται ότι δανείζει σε μια χώρα μόνο αν το χρέος της έχει γίνει βιώσιμο. Αλλά δεν ήταν, τουλάχιστον όπως επεσήμαναν πολλοί αναλυτές εκείνη τη χρονική στιγμή. Αντί να κάνει το χρέος βιώσιμο, το πρόγραμμα απλώς άφησε πολλούς ιδιώτες πιστωτές να μπορούν να διαφύγουν αλώβητοι. Στο τέλος, η μείωση του χρέους στους ιδιώτες πιστωτές επιβλήθηκε. Ωστόσο, το ελληνικό δημόσιο χρέος παραμένει, αναμφισβήτητα, πολύ υψηλό: το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα είναι σχεδόν 120 τοις εκατό του ΑΕΠ το 2020. Αυτό το υπερβολικό χρέος θα καταστήσει δύσκολο για την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές και την οικονομική υγεία. Η βαθύτερη μείωση του χρέους εξακολουθεί να είναι απαραίτητη. Όλα αυτά δείχνουν απογοητευτικά πράγματα για την πολιτικοποίηση του ΔΝΤ και την αδυναμία της ευρωζώνης να ενεργεί προς το μεγαλύτερο συμφέρον των ασθενέστερων μελών της. Αλλά η ελληνική κρίση, δυστυχώς, είχε επίσης δύο παγκόσμια αποτελέσματα.

Πρώτον, εντός της ευρωζώνης, το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που είχε πρόβλημα ενίσχυσε την άποψη των Βορειοευρωπαίων ότι η κρίση ήταν δημοσιονομική. Για την Ελλάδα ήταν, πράγματι, μια περίπτωση αξιοσημείωτης δημοσιονομικής ασωτίας, με το καθαρό δημόσιο χρέος να είναι πάνω από 100 τοις εκατό του ΑΕΠ, ακόμη και πριν από την κρίση. Όμως, αλλού η κατάσταση ήταν αρκετά διαφορετική: ο ιδιωτικός δανεισμός ήταν η βασική αιτία της κρίσης στην Ιρλανδία και την Ισπανία και, σε μικρότερο βαθμό, στην Πορτογαλία. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ήταν υψηλό, αλλά όχι εξαιτίας πρόσφατης σπατάλης.

Αποφασίζοντας ότι η κρίση ήταν σε μεγάλο βαθμό δημοσιονομική, οι πολιτικοί θα μπορούσαν να αγνοήσουν την αλήθεια, ότι η βασική αιτία της αποδιοργάνωσης ήταν ο ανεύθυνος διασυνοριακός δανεισμός, για τον οποίον οι προμηθευτές της πίστωσης είναι σίγουρα εξίσου υπεύθυνοι με τους χρήστες. Αν η υπαιτιότητα και των δύο πλευρών – δανειστών και δανειοληπτών – είχε γίνει κατανοητή, η ηθική περίπτωση για τη διαγραφή χρεών θα ήταν σαφέστερη.

Δεύτερον, η ελληνική κρίση φόβισε τους πολιτικούς παντού. Αντί να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στην αντιμετώπιση της κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού τομέα και τη μείωση της προεξοχής του ιδιωτικού χρέους, τα οποία ήταν τα αίτια της κρίσης, επικεντρώθηκαν στα δημοσιονομικά ελλείμματα. Αλλά αυτά ήταν σε μεγάλο βαθμό ένα σύμπτωμα της κρίσης, αν και, εν μέρει, μια κατάλληλη πολιτική απάντηση σε αυτό. Όπως έχω σημειώσει, τον Ιούνιο του 2010, λίγο μετά το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα, οι ηγέτες της Ομάδας των 20 που συναντήθηκαν στο Τορόντο αποφάσισαν να αντιστρέψουν το ερέθισμα, δηλώνοντας ότι «οι προηγμένες οικονομίες έχουν δεσμευτεί στα δημοσιονομικά σχέδια που θα μειώσουν τουλάχιστον στο ήμισυ τα ελλείμματα μέχρι το 2013».

Ακολούθησε ένας απότομος περιορισμός. Οι πολιτικοί δικαιολόγησαν την αλλαγή με υποστηρικτική ακαδημαϊκή έρευνα: η άποψη ότι η δημοσιονομική συστολή μπορεί να είναι επεκτατική ήταν μια ενθάρρυνση. Η άποψη ότι η ανάπτυξη θα μειωνόταν εάν το δημόσιο χρέος αυξανόταν πολύ ήταν μια προειδοποίηση. Αυτό που φαινόταν, μέχρι τα μέσα του 2010, να είναι μια ραγδαία ανάκαμψη από τον εφιάλτη της “Μεγάλης Ύφεσης” ματαιώθηκε, ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ευρωζώνη. Η μεγαλύτερη επιτυχία των ΗΠΑ όσον αφορά τις μεθόδους που επέλεξε για να επιζήσει από τη λιτότητα οφείλεται πιθανότατα στην πιο επιθετική εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα, τη μεγαλύτερη αποδοχή της απομόχλευσης των νοικοκυριών και την πιο επιθετική νομισματική της πολιτική, ιδιαίτερα σε σχέση με την ευρωζώνη. Εάν οι τελευταίες προβλέψεις του ΟΟΣΑ είναι σωστές, το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα είναι χαμηλότερο κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014 από ό,τι ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2008 και μόλις 0,7 τοις εκατό υψηλότερο από ό,τι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Μήπως η δημοσιονομική σύσφιξη προκαλεί μια τέτοια αδύναμη ανάκαμψη από μόνη της; Σίγουρα όχι. Αλλά αφαίρεσε ένα ακόμα απεγνωσμένα απαραίτητο αντιστάθμισμα στις συσταλτικές δυνάμεις, που προέρχονται από την κρίση που έπληξε τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη ιστορία θλιβερή είναι ότι δεν ήταν αναγκαίο. Αρχικά, θα μπορούσε να είχε νόημα το να φοβούνται ότι η ελληνική κρίση ήταν το πρώτο ξέσπασμα της πανδημίας δημοσιονομικής κρίσης. Ωστόσο, σύντομα έγινε σαφές ότι οι χώρες με τα δικά τους κυμαινόμενα νομίσματα θα μπορούσαν να εξακολουθούν να πωλούν το δημόσιο χρέος με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια. Αυτό οφειλόταν εν μέρει στην «ποσοτική χαλάρωση» από τις κεντρικές τους τράπεζες.

Όταν μια κυβέρνηση έχει μια δική της κεντρική τράπεζα της δίνει ένα βαθμό ελευθερίας στη διαχείριση της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Για τις χώρες αυτές, ο χρόνος για την ταχεία διαρθρωτική δημοσιονομική σύσφιξη έρχεται μόνο αφού ο ιδιωτικός τομέας αρχίσει την εξάλειψη των διαρθρωτικών οικονομικών πλεονασμάτων του. Αυτό δεν θα γινόταν τόσο σύντομα μετά την κρίση. Θα απαιτούσε, επίσης, προηγούμενη αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα και απομείωση του υπερβολικού ιδιωτικού χρέους.

 Εν συντομία, η ελληνική κρίση απέδειξε μια τριπλή συμφορά: μια καταστροφή για τους ίδιους τους Έλληνες, μια καταστροφή για τη λαϊκή άποψη της κρίσης εντός της ευρωζώνης, και μια καταστροφή για τη δημοσιονομική πολιτική παντού. Το αποτέλεσμα υπήρξε η στασιμότητα, ή και τα ακόμη χειρότερα, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Σήμερα, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι τεράστιες πτώσεις της παραγωγής σε σχέση με τις τάσεις προ κρίσης μπορεί να μην ανακτηθούν ποτέ. Ωστόσο, η αντίδραση των υπευθύνων πολιτικών δεν έπρεπε να είναι το να παραδεχθούν τα λάθη, αλλά να επαναπροσδιορίσουν μια αποδεκτή απόδοση σε ένα νέο, χαμηλότερο επίπεδο. Είναι μια θλιβερή ιστορία.