18 Ιουνίου, 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ ΕΦΗΒΟΣ ΠΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑ: 
"ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΩΡΑ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ..."
 
Επιστολή στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έστειλε ο 17χρονος μαθητής από την Χαλανδρίτσα Αχαΐας, Άγγελος Αποστολόπουλος, για το θέμα του λουκέτο στη Δημόσια Ραδιοφωνία και Τηλεόραση. Σε αυτή μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι "Η ΕΡΤ δεν είναι αθηναϊκή ραδιοτηλεόραση, αλλά ανήκει σε όλους τους Έλληνες", Διαβάστε την επιστολή εδώ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

 
Σαράντα λεπτά διήρκεσε η πρωινή συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Το κύριο θέμα συζήτησης ήταν η εκκλησιαστική εκπαίδευση και τα όσα τέθηκαν από τη Δ.Ι.Σ. κατά την τρέχουσα συνοδική περίοδο. Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι Μητροπολίτες Κορίνθου Διονύσιος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος και ο Αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου, Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και στο να δώσουν προτεραιότητα στα θέματα επιμόρφωσης του εφημεριακού κλήρου. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς δεν είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση και περιόρισαν τη συζήτησή τους στα θέματα εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Συμφώνησαν ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχουν νέα συνάντηση οι δυό τους για να ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε όλα τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

Νωρίτερα το πρωί ο Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος βρέθηκε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών όπου είχε σύντομη συνεργασία με τους Μητροπολίτες Κορίνθου και Μεσσηνίας για να προετοιμάσουν την συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό που ακολούθησε.
 


ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Αρβανιτόπουλο θα έχει σήμερα στις 10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ο Μακαριώτατος θα συνοδεύεται από τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες Κορίνθου κ. Διονύσιο και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο και τον Αρχιγραμματέα της Ι. Συνόδου, Θεοφ. Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ και θα θέσει στον Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο Υπουργό ζητήματα που αφορούν στην εκκλησιαστική εκπαίδευση τα οποία συζητήθηκαν στη Δ.Ι.Σ. κατά τη διάρκεια της τρέχουσας συνοδικής περιόδου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τρίτη, επί της τροπολογίας που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που οδήγησε στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται στο να υπερψηφίσει την τροπολογία, ενώ απόφαση επί του θέματος αναμένεται να λάβουν σε λίγες ώρες τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ. Εάν η τροπολογία υπερψηφιστεί, τότε ακυρώνεται η Πράξη και κατά συνέπεια παύουν να ισχύουν τα όσα δέχεται στην απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αν και η απόφαση του ΣτΕ, που εκδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας, είναι καταδικαστική για το «μαύρο» στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες της ΕΡΤ, το πρωί της Τρίτης εξακολουθεί να μην εκπέμπεται πρόγραμμα. Κάθε πλευρά της τρικομματικής κυβέρνησης ερμηνεύει την απόφαση του ΣτΕ κατά το δοκούν και όπως φαίνεται όλα παραπέμπονται στη νέα σύσκεψη των «3» την Τετάρτη, κατά την οποία θα αναζητηθεί η συμβιβαστική φόρμουλα. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ πραγματοποιούν γενική συνέλευση στο ραδιομέγαρο.

Στον «αέρα» βρίσκεται δημόσιο πρόγραμμα παρακολούθησης νεογέννητων για ασθένειες οι οποίες, αν δεν διαγνωσθούν έγκαιρα, οδηγούν σε νοητική υστέρηση. Σύμφωνα με υπαλλήλους του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, του φορέα στον οποίο έχει ανατεθεί το πρόγραμμα, οι εξετάσεις αναμένεται να σταματήσουν από 1ης Ιουλίου, καθώς δεν έχουν χορηγηθεί κονδύλια για την αγορά αντιδραστηρίων. Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων μπαίνει την Παρασκευή, καθώς εκτός απροόπτου, θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων. Στη συνέχεια, από τις αρχές του επόμενου μήνα και μέχρι τις 12 Ιουλίου οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή συμπλήρωση και κατάθεση του μηχανογραφικού. Δύο εβδομάδες προθεσμία έδωσε η τρόικα στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να βρεθεί μία άμεση λύση για την αντιμετώπιση των συνεχώς διογκούμενων ελλειμμάτων του ΕΟΠΥΥ. Στο «μικροσκόπιο» αναμένεται να μπουν οι παροχές του οργανισμού προς τους ασφαλισμένους με στόχο να συρρικνωθούν οι δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλείες και λοιπές παροχές υγείας.

Κόσμος

Υπό κράτηση τέθηκαν, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, αρκετοί άτομα στις μεγάλες πόλεις της Τουρκία που ήταν «στόχος» εφόδων της αστυνομίας σε σπίτια και γραφεία για εμπλοκή στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Γίνεται λόγος για τουλάχιστον 25 προσαχθέντες στην Άγκυρα και «αρκετούς άλλους» στην Κωνσταντινούπολη. Η αντιτρομοκρατική της Άγκυρας είπε αρχικά πως δεν έχει πληροφορίες για τις αναφορές. Η σύνοδος των G8 αναζητά κοινό έδαφος για τη συριακή κρίση, προσπαθώντας να παρακάμψει την απόσταση που χωρίζει τα δύο ισχυρότερα μέλη της, την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα. Η Ρωσία δεν υποχωρεί από την πρόθεσή της να τηρήσει τα εξοπλιστικά συμβόλαια με το συριακό καθεστώς, όπως ούτε και οι ΗΠΑ απομακρύνονται από την απόφασή τους να στείλουν όπλα στους αντικαθεστωτικούς. «Οι θέσεις μας δεν συμπίπτουν πλήρως, αλλά μας ενώνει η κοινή πρόθεση για τον τερματισμό της βίας και η επίλυση με διαπραγματεύσεις» είπε ο Πούτιν, ενώ αναμένεται το ανακοινωθέν της συνόδου για το ζήτημα.

Μετά τα δακρυγόνα, τις αντλίες νερού και τις άγριες αστυνομικές επεμβάσεις, μερικοί διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη έχουν αρχίσει να διαδίδουν έναν διαφορετικό τρόπο αντίδρασης: Τη σιωπηλή διαμαρτυρία του «Σταματημένου Ανθρώπου», με το να στέκονται απλά ακίνητοι και αμίλητοι σε κεντρικά σημεία. Ο Ερντογάν δεν δείχνει ανάλογη στωικότητα, με την τουρκική κυβέρνηση να σκληραίνει την στάση της και να απειλεί πως αν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσει και τον στρατό για την επιβολή της τάξης. Για μίζες συνολικού ύψους 315.000 ευρώ στην Ελλάδα από τους Γερμανικούς Σιδηρόδρομους (Deutsche Bahn), μαζί με ανάλογες πρακτικές για δουλειές σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, μιλά δικαστική έρευνα στη Φρανκφούρτη που οδήγησε, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, σε επιβολή προστίμων σε στελέχη της εταιρείας.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως αποσύρεται από χώρες «με εγνωσμένο υψηλό ρίσκο διαφθοράς», ανάμεσά τους και την Ελλάδα.Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε την Καμπούλ το πρωί της Τρίτης, με πιθανό στόχο την οχηματοπομπή του δεύτερου αντιπροέδρου της χώρας. Η έκρηξη έγινε την ώρα που εκατοντάδες αξιωματικοί των αφγανικών και των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων βρίσκονταν σε προάστιο της πρωτεύουσας για να πάρουν μέρος σε τελετή που θα σηματοδοτούσε την έναρξη της τελευταίας φάσης της παράδοσης καθηκόντων ασφαλείας στις αφγανικές δυνάμεις.

Οικονομία

Στην επισήμανση ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά εξακολουθεί να υστερεί σημαντικά σε μέγεθος και ανάπτυξη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες προχώρησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος μιλώντας στο 6ο Ασφαλιστικό Συνέδριο Insurance Money Conference, με θέμα τις προκλήσεις και τις προοπτικές που καλείται να διαχειριστεί η ασφαλιστική αγορά στα επόμενα χρόνια. Στα 307 εκατ. ευρώ υπολογίζει η Eurobank το κεφαλαιακό όφελος (σε επίπεδο Core Tier 1) από την επαναγορά τίτλων.

Στο χαμηλότερο σημείο από το 1993 υποχώρησαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Μάιο, καθώς η αύξηση της ανεργίας που προκαλείται από την οικονομική ύφεση συνέβαλε στη μείωση της ζήτησης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αυτοκινητοβιομηχανιών (ACEA) οι πωλήσεις στις 27 χώρες της ΕΕ μειώθηκαν κατά 5,9% σε 1,04 εκατομμύρια οχήματα, από 1,11 εκατομμύρια αυτοκίνητα πριν από ένα χρόνο.

Αθλητισμός

Tην απόκτηση του Μαχαμαντού Ντιαρά προσπαθεί να κάνει πραγματικότητα ο Παναθηναϊκός, με τον Γιάννη Αναστασίου να έχει αναλάβει το έργο να πείσει τον 32χρονο πρώην άσο της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο 32χρονος άσος από το Μάλι αναμφίβολα πρόκειται για εξαιρετική περίπτωση κι αν το θέμα με το «τριφύλλι» προχωρήσει αρκετά, τότε θα επιστρέψει στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, καθώς τη σεζόν 1998-1999 αγωνίστηκε στον ΟΦΗ, όντας ανακάλυψη του Ευγένιου Γκέραρντ.Στη Γουέστ Χαμ επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του Αντι Κάρολ. Ο 24χρoνος διεθνής Αγγλος στράικερ δεν υπολογίζεται από τον Μπρένταν Ρότζερς στο ρόστερ της Λίβερπουλ και αποφάσισε να παραμείνει στα «σφυριά», στα οποία αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός.

Την Πέμπτη είναι η κρίσιμη ημέρα για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός αφού τότε θα εξεταστεί ο φάκελος για την αδειοδότηση της ομάδας. Ο πρόεδρος του συλλόγου, Γιάννης Αλαφούζος θα ταξιδέψει στα γραφεία της UEFA προκειμένου να παρακολουθήσει τη διαδικασία αλλά και για να δώσει εξηγήσεις σε τυχών απορίες που θα έχει η επιτροπή που θα κάνει τον έλεγχο. Στις τάξεις των Πρασίνων επικρατεί αισιοδοξία, ενώ αν η απάντηση είναι αρνητική, τότε η ελληνική ομάδα θα κάνει προσφυγή στο CAS.


ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΤΗΝ ''ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ''

Οι Ρώσοι που ζούν στην Τουρκία αντιμετωπίζουν τις αναταραχές ο καθένας με τον τρόπο του. Κάποιοι φοβούνται και ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη Ρωσία και άλλοι συμμετέχουν δραστήρια στις διαδηλώσεις. Κάθε βράδυ στις 8, μετά το βραδινό δελτίο ειδήσεων, η 45χρονη Σοφία Χατζιμπεκίροβα βγαίνει στο μπαλκόνι και αρχίζει να χτυπάει με ένα κουτάλι την κατσαρόλα.

Με αυτό τον τρόπο διαδηλώνουν τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία πολλές γυναίκες, οι οποίες κάθονται σπίτι με τα παιδιά και δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έχουν εξαπλωθεί στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

Η Σοφία ήρθε στην Κωνσταντινούπολη από τη ρωσική πόλη Εσεντουκί πριν από 15 χρόνια, βρήκε δουλειά σε ένα τουριστικό γραφείο, παντρεύτηκε Τούρκο και απέκτησε μια κόρη, τη Γιάσα. «Ο Ερντογάν κάνει ό,τι θέλει, έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του και δεν θέλει να ακούσει τον κόσμο», λέει στη RBTH, επισημαίνοντας ότι «η δυσαρέσκεια είχε συσσωρευτεί από καιρό, και ωρίμαζε σταδιακά. Δεν μου αρέσουν ειδικά οι πρωτοβουλίες του σχετικά με τις γυναίκες. Όλα άρχισαν όταν αποκάλεσε τις γυναίκες που δεν φορούν μαντίλα “διαμερίσματα χωρίς κουρτίνες”».

Υπέρ του κοσμικού κράτους

Προσθέτει ότι αγαπά πολύ την Τουρκία επειδή είναι μια κοσμική και εξευρωπαϊσμένη χώρα της Ανατολής, όπου σέβονταν και φρόντιζαν πάντα τις γυναίκες, και επιθυμεί αυτό να συνεχιστεί. Όπως δηλώνει, όποιο και αν είναι το τέλος της αντιπαράθεσης, η ίδια δεν επιθυμεί να αναχωρήσει από τη χώρα. Στην Τουρκία συνεχίζονται εδώ και αρκετές μέρες οι μαζικές διαδηλώσεις κατά της πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η αιτία για το μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας ήταν η πρόθεση των αρχών να καταστρέψουν ένα από τα λίγα πάρκα της Κωνσταντινούπολης, το Γκεζί, το οποίο βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης δίπλα από την πλατεία Ταξίμ. Ανέλπιστα για τις αρχές, σε πολλές πόλεις ξεκίνησαν εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους πολέμιους της καταστροφής των δέντρων, οι οποίες γρήγορα εξελίχθηκαν σε μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης.

Δίπλα στους διαδηλωτές

Η Ρωσίδα Οξάνα Λουκιάνενκο βρίσκεται ήδη έξι χρόνια στην Τουρκία και είναι γενική διευθύντρια σε γνωστή διεθνή εταιρία. Κάθε βράδυ όλο το προσωπικό του γραφείου πηγαίνει στις συγκεντρώσεις. «Μένουμε με τον σύντροφό μου στο κέντρο, και στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας δεν μπορούσαμε να ανοίξουμε ούτε τα παράθυρα εξαιτίας της έντονης μυρωδιάς από τα χημικά. Έβαζα τους τραυματίες στο σπίτι και περιποιόμουν τα τραύματά τους», δηλώνει στη RBTH.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τοπικών αρχών, στην Τουρκία σήμερα διαμένουν περίπου ένα εκατομμύριο μετανάστες από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Οι μεγαλύτερες κοινότητες Ρώσων βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη (18.000), την Αττάλεια (περίπου 10.000) και την Άγκυρα (5.000). Οι υπόλοιποι είναι διασκορπισμένοι σε εκατοντάδες τουρκικές πόλεις.

Κίνδυνος εμφυλίου;

Η στάση τους απέναντι σε αυτά που συμβαίνουν σήμερα στη χώρα, ποικίλει. Η Ινέσα, μεγαλύτερη κόρη της Σοφία Χατζιμπεκίροβα, είναι 23 ετών. Έφυγε από τη Ρωσία μαζί με τη μητέρα της, στην Τουρκία τελείωσε το Πανεπιστήμιο και πλέον εργάζεται έχοντας καλές αποδοχές, με βάση τα τοπικά δεδομένα. Πήγε μερικές φορές στην Ταξίμ και αναφέρει ότι σκέφτεται σοβαρά να επιστρέψει στο Εσεντουκί, όπου έχει φίλους και συγγενείς. Λέγει, ότι «αν ξεκινήσει εμφύλιος πόλεμος, δεν θα το σκεφτώ και πολύ, θα φύγουμε μαζί με τον φίλο μου (είναι Τούρκος) στη Ρωσία. Στην κοινωνία επικρατεί σχίσμα, οι αρχές δεν θέλουν να ακούσουν τον κόσμο και να προβούν σε υποχωρήσεις, γεγονός που με απογοητεύει πολύ».

Την περιοχή Λαλελί της Κωνσταντινούπολης, την αποκαλούν «ρωσική γειτονιά». Στους δρόμους μπορείς να ακούσεις ρωσικά, ενώ τα μαγαζιά της περιοχής υποδέχονται τους πελάτες με επιγραφές στη ρωσική: «Προσοχή, σκαλοπάτι». Πολλοί Ρώσοι που έχουν μετοικήσει στην Τουρκία, άρχισαν να εργάζονται συγκεκριμένα στην Λαλελί, στο κέντρο κλωστοϋφαντουργίας και μόδας. Εδώ έρχονται έμποροι για να αγοράσουν στη χονδρική, και τα εμπορεύματα αυτά πωλούνται στη συνέχεια σε εμπορικά κέντρα σε ολόκληρη τη Ρωσία.

Πλήγμα στο εμπόριο

«Οι συγγενείς μου τηλεφωνούν κάθε μέρα για να μάθουν τι κάνω, και αν φοβάμαι», αναφέρει η Ναργκίζα. Κατάγεται από το Τουρκμενιστάν, αλλά θεωρεί τον εαυτό της Ρωσίδα. Μέσα σε 9 χρόνια, από απλή πωλήτρια έφτασε να είναι τώρα διευθυντής στο μεγάλο κατάστημα Fimka.

«Εδώ έχουμε ησυχία –λέγει- αλλά εξαιτίας των εικόνων που μεταδίδει η τηλεόραση με την αστυνομία να επιτίθεται στον κόσμο με δακρυγόνα, ορισμένοι μεγάλοι προμηθευτές από τη Ρωσία αρνήθηκαν να έρθουν για να παραλάβουν εμπόρευμα. Συνολικά χάσαμε ένα 20% του τζίρου μας». Δεν θέλησαν όλοι όμως να μιλήσουν για πολιτική και για την επίδραση που είχαν τα τελευταία γεγονότα στη ζωή τους. 

Η Κάτια (έτσι ζήτησε να την αποκαλούμε) αναφέρει ότι στο κατάστημά τους εργάζονται κυρίως υποστηρικτές του πρωθυπουργού Ερντογάν, ενώ αυτοί που τάσσονται εναντίον του και υποστηρίζουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας είναι μόνο τρεις. Δικαιολογεί τη στάση της αναφέροντας ότι έχει δύο παιδιά και δεν θέλει προβλήματα, ενώ όπως προσθέτει, «λέω στους γνωστούς μου την αλήθεια, ότι δηλαδή στην Ταξίμ και σε άλλες πόλεις διαδηλώνουν, αλλά η Κωνσταντινούπολη είναι μια τεράστια πόλη και στις υπόλοιπες περιοχές όλα είναι ήσυχα, επομένως, μπορούν να έρθουν άφοβα όπως και πριν».

Η Νατάλια έχει εδώ και πολύ καιρό την τουρκική υπηκοότητα, ο σύζυγός της είναι ευκατάστατος, και ζουν με τα τρία παιδιά τους στο ασιατικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης. Κανονίζουμε να συναντηθούμε στο κέντρο της πόλης, ωστόσο, μας τηλεφωνεί και το ακυρώνει. Ο σύζυγός της, της συνέστησε να μην μιλά με δημοσιογράφους. Όπως αναφέρει: «Καταλαβαίνετε ότι εδώ είναι ο τόπος που ζούμε. Δεν ξέρουμε πως αυτό μπορεί να εξελιχθεί στη συνέχεια για εμάς».

Κάθε χρόνο επισκέπτονται την Τουρκία 3,5 εκατομμύρια Ρώσοι. Παρά την πολιτική κρίση, η ροή των τουριστών δεν μειώθηκε, βεβαιώνουν τα τουρκικά τουριστικά πρακτορεία. Από την άλλη, ο αριθμός των τουριστών από την Ευρώπη μειώθηκε. Εξαιτίας των ταραχών στη χώρα, ματαιώθηκε ο κατάπλους μερικών κρουαζιερόπλοιων στην Κωνσταντινούπολη.  

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙ ΕΚΛΟΓΩΝ

Σε σαρωτικό ανασχηματισμό σκοπεύει να προχωρήσει ο Αντώνης Σαμαράς σε περίπτωση που επιτευχθεί κάποιας μορφής συμβιβασμός μεταξύ των τριών εταίρων της συγκυβέρνησης και αυτό ως  «αντιπαροχή» Σαμαρά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο προκειμένου ο τελευταίος να στηρίξει "κεκαλυμμένα" τις επιλογές για την ΕΡΤ . Αυτό αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες όπως διαμορφώνονται στο ρευστό πολιτικό σκηνικό. Υπάρχουν βέβαια και οι εκτιμήσεις – οι οποίες προσεγγίζουν και πιο πολύ την πραγματικότητα- ότι δεν είναι ανάγκη οι τρείς αρχηγοί στη σημερινή συνάντησή τους στις 19:30 στο Μέγαρο Μαξίμου να προχωρήσουν σε κάποιο συμβιβασμό καθώς αυτός έχει επιτευχθεί ήδη κι όλα τα υπόλοιπα  ανήκουν στη σφαίρα του προσωπικού επικοινωνιακού παιχνιδιού.

Όχι ότι δεν έχει υπάρξει κρίση ενδοκυβερνητική, αλλά από τη στιγμή που υπήρξε ο καθένας την εκμεταλλεύεται όσο και όπως μπορεί χωρίς όμως το ενδεχόμενο των εκλογών να είναι στην ατζέντα κανενός. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως ο ανασχηματισμός θα είναι ουσιαστικά «κομμένος και ραμμένος» στα μέτρα του Ε. Βενιζέλου με δικά του κομματικά πρόσωπα προκειμένου ο τελευταίος να συγκρατήσει την εκλογική του βάση αλλά και την κομματική του δομή και με τις δύο να βρίσκονται υπό καθεστώς κατάρρευσης. Από την άλλη πλευρά ο Φώτης Κουβέλης είναι ο μόνος «αστάθμητος» παράγοντας στην όλη διαδικασία καθώς θεωρητικά είναι αυτός που θα φέρει τα περισσότερα εμπόδια και αυτό καθώς βλέπει τα δικά του ποσοστά να βρίσκονται κοντά στο 4,5 % με τάσεις αυτά να μειωθούν περισσότερο  - βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων - δεν θα φέρει όμως θέμα εκλογών ή απόσυρσης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τουλάχιστον μόνος του, χωρίς δηλαδή κοινή γραμμή με το ΠΑΣΟΚ.

Ένα ισχυρό ενδεχόμενο που απομακρύνει το θέμα των εκλογών είναι και η παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ η οποία και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του ξεκαθάρισε – εμμέσως πλην σαφώς- πως εκλογές στην Ελλάδα πριν τις εκλογές στην Γερμανία θα της δημιουργούσαν σοβαρό πρόβλημα, καθώς για άλλη μια φορά οι ελληνικές εξελίξεις θα απασχολούσαν την εσωτερική γερμανική πολιτική σκηνή κάτι που η Μέρκελ όχι απλώς  δεν το επιθυμεί, αλλά δεν το εξετάζει ούτε καν ως ενδεχόμενο. Ο Αντώνης Σαμαράς  πάντως φαίνεται ιδιαίτερα εκνευρισμένος με διάφορους κεντροδεξιούς κύκλους οι οποίοι διακινούν σενάρια για αλλαγή πρωθυπουργού φτάνοντας στο σημείο να προτείνουν και πρόσωπα όπως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ή η Ντόρα Μπακογιάννη. Αυτός φαίνεται πως είναι ένας ακόμη λόγος για να μην «τινάξει» την τρικομματική στον αέρα στρώνοντας το δρόμο σε άλλες διεργασίες οι οποίες μπορεί και να τον θέσουν στο περιθώριο του πολιτικού σκηνικού.

Η ΒΙΑΙΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ!

Στο άκρο της Κωνσταντινούπολης, στην περιφέρεια του Καζλίτσεσμε, προετοιμαζόταν χθες η ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το απόγευμα της Κυριακής, όμως, το κέντρο της πόλης φαινόταν να προετοιμάζεται για μια αναπαράσταση των εμφυλιακών συγκρούσεων, οι οποίες παρατηρήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, καθώς στην πλατεία Ταξίμ τα δακρυγόνα και οι αντλίες νερού στόχευαν ακόμη μια φορά τους διαδηλωτές, τους οποίους οι ακτιβιστές παρακινούσαν να βρεθούν ξανά στον χώρο, από τον οποίον απομακρύνθηκαν ελάχιστες ώρες πριν. Το BBC σχολιάζει ότι στην Αγκυρα τα ίδια μέσα χρησιμοποιήθηκαν εναντίον διαδηλωτών, τραυματίζοντας τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους.

«Και το λέω ξεκάθαρα: Η πλατεία Ταξίμ πρέπει να αδειάσει, ειδάλλως οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας ξέρουν πώς να την αδειάσουν». Το σχόλιο του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος μίλησε το Σάββατο σε οπαδούς του στο Σιντζάν, δεν ήταν ένα απλό σχόλιο, αλλά η παρουσίαση ενός τελεσιγράφου. Σε ελάχιστες ώρες μετά την ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν στην πλατεία Ταξίμ και στο πάρκο Γκεζί, όπου με δακρυγόνα και αντλίες νερού οργάνωσαν την απομάκρυνση των διαδηλωτών. Μόλις μισή ώρα φαίνεται ότι χρειάστηκε για την εκκένωση του πάρκου Γκεζί, καθώς δίπλα από τις σκηνές, όπου προηγουμένως βρίσκονταν συγκεντρωμένοι οι πολέμιοι των κυβερνητικών σχεδίων, βρίσκονταν πλέον αποκλειστικώς αστυνομικές δυνάμεις. Το BBC μετέδωσε ότι, όπως σχολιάζουν αυτόπτες μάρτυρες, το βράδυ του Σαββάτου ήταν ένα από τα περισσότερο μαχητικά βράδια στο πλαίσιο της κατάληψης του πάρκου Γκεζί, η οποία ξεκίνησε πριν από 18 ημέρες. Μετά τις 20.00, γραμμές αστυνομικών τεθωρακισμένων αστυνομικών οχημάτων απέκλεισαν την πλατεία Ταξίμ και, συγχρόνως, αστυνομικοί προχωρούσαν σε έφοδο εναντίον των διαδηλωτών και καταληψιών του πάρκου Γκεζί με δακρυγόνα. 

Το Reuters σχολιάζει ότι κάποιοι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν από το πάρκο πάνω σε φορεία και ότι πολλοί κατευθύνθηκαν σε ξενοδοχεία της περιοχής. Κάποια από τα ξενοδοχεία φαίνεται ότι στεγάζουν ακόμη και αυτοσχέδια ιατρεία, όπως εκείνο όπου νοσηλεύθηκε η επικεφαλής των Γερμανών Πρασίνων Κλαούντια Ροτ, η οποία βρισκόταν το Σάββατο στην πλατεία Ταξίμ για να εκφράσει τη συμπαράστασή της στους Τούρκους διαδηλωτές. Η Ροτ, όπως και άλλοι από το συγκεντρωμένο πλήθος, εγκατέλειψε την πλατεία και αναζήτησε πρώτες βοήθειες σε κάποιο ξενοδοχείο. «Ηταν σαν να γίνεται πόλεμος. Κυνηγούν τους ανθρώπους στα στενά και βάλλουν στοχευμένα εναντίον τους με δακρυγόνα» σχολίασε. Ιατρικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι από την έναρξη των ταραχών έχουν τραυματιστεί 5.000 άνθρωποι και έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον τέσσερις. Το CNN σχολιάζει ότι το Σάββατο τραυματίστηκαν 29 άνθρωποι, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων στο οποίο, όπως εκτιμά η τουρκική εφημερίδα «Yurt», σκοτώθηκε ένα άτομο.


Η γιαγιά-σύμβολο με τη σφεντόνα

Εγινε τις τελευταίες μέρες σύμβολο της τουρκικής αντίστασης στο διαδίκτυο. Πρόκειται για μια ηλικιωμένη γυναίκα η οποία συμμετείχε στης διαμαρτυρίες στη γειτονική χώρα και μάλιστα κρατώντας ένα συμβολικό παιδικό όπλο: μία σφεντόνα. Η συγκεκριμένη κυρία, σύμβολο πλέον της αντίστασης κατά της αστυνομικής βίας στην Τουρκία, διακρίνεται σε φωτογραφίες να επιτίθεται κατά ανδρών των ΜΑΤ με σφεντόνα, ενώ στο δεξί της χέρι έχει γράψει την ομάδα αίματός της για την περίπτωση που θα κινδυνέψει η σωματική της ακεραιότητα. Πράγματι, η ηλικιωμένη γυναίκα λίγο αργότερα μεταφέρθηκε με φορείο για να της προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες, χωρίς, ωστόσο, να έχει κάτι σοβαρό, αλλά μικρά αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα.


Οι οπαδοί του Ερντογάν περνούν στην αντεπίθεση

Μετά την εκκένωση της πλατείας Ταξίμ από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας αναμένεται να κορυφωθούν η ένταση και η πόλωση στην Τουρκία. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Hurriyet», αναμένονται δυναμικές κινητοποιήσεις τόσο από τους οπαδούς όσο και από τους αντιπάλους του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

Οι μαζικές συγκεντρώσεις των δύο «στρατοπέδων» θα γίνουν σχεδόν παράλληλα στην Κωνσταντινούπολη. Οι διοργανωτές της κινητοποίησης για την υπεράσπιση του πάρκου Γκεζί καλούν όλους τους πολίτες να συγκεντρωθούν και πάλι στο πάρκο για να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών θυμάτων της αστυνομικής βίας από την αρχή της εξέγερσης, ενώ ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης έχει δηλώσει ότι όποιος βρεθεί στην περιοχή του πάρκου θα θεωρείται από εδώ και στο εξής τρομοκράτης.

Σχεδόν την ίδια στιγμή σε άλλες πλατείες της Κωνσταντινούπολης οι οπαδοί του Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζουν αντίστοιχα συγκεντρώσεις συμπαράστασης. Εστίες αντίστασης υπάρχουν ακόμη στην Αγκυρα, στη Σμύρνη κι άλλες πόλεις. Τις τελευταίες ώρες, μάλιστα, ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας μεταφέρονται οδικώς και με πλοία σε αυτές τις πόλεις για να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες δυνάμεις κι ο Ερντογάν εξακολουθεί να βρίσκεται μπροστά σε μια γενικευμένη αντίδραση με αίτημα την απομάκρυνσή του, που μπορεί να τον εξωθήσει σε σκληρότερα μέτρα καταστολής.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1815: Λαμβάνει χώρα η μάχη του Βατερλώ όπου οι βρετανικές δυνάμεις συντρίβουν τις γαλλικές με μεγάλο ηττημένο των Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

Γεννήσεις

1929: Jurgen Habermas, Γερμανός κοινωνιολόγος και φιλόσοφος.

1939: Γιώργος Μαρίνος, τραγουδιστής και ηθοποιός.

1942: Paul McCartney, Άγγλος μουσικός από τα ιδρυτικά μέλη των Beatles.

Θάνατοι

1928: Roald Amundsen, Νορβηγός εξερευνητής του Νοτίου Πόλου.