30 Μαΐου, 2013

Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΛΕΜΟ


Μία εκπληκτική ανάλυση της Pravda για την επερχόμενη οικονομική κατάρρευση των Η.Π.Α, για τις πραγματικές αιτίες των διεθνών εγκληματικών πολέμων που πραγματοποιεί, και τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την ανθρωπότητα. Οι Η.Π.Α έχουν χρεοκοπήσει. Παρά ταύτα η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται στο παγκόσμιο προσκήνιο, έχοντας την δυνατότητα να τυπώνει ολοένα και περισσότερο χρήμα δοθέντος του γεγονότος ότι το δολάριο είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.  Αν το δεδομένο αυτό αντιστραφεί, οι Η.Π.Α δεν θα μπορεί να κρατά τα ηνία της παγκόσμιας υπερδύναμης ούτε θα μπορεί να χρηματοδοτεί πολέμους, βασιζόμενη σε ένα «άχρηστο συνάλλαγμα». Στις ημέρες μας, περισσότερο από το 60% όλων των διεθνών νομισματικών αποθετικών στον κόσμο είναι σε δολάρια Αμερικής, και οι Η.Π.Α θα επιχειρήσουν να αποτρέψουν με κάθε δυνατό μέσο όσες χώρες εκφράσουν πρόθεση να απομακρυνθούν από το δολάριο.

Όταν οι Η.Π.Α απομακρύνθηκαν από τον κανόνα χρυσού στις αρχές της δεκαετίας του ’70, το δολάριο μετατράπηκε σε ένα de-facto «πετρελαϊκό νόμισμα». Ως ανταπόδοση για την προστασία και την αγορά αμερικανικών ομολόγων, οι πετρελαιοπαραγωγικές Αραβικές χώρες συμφώνησαν να διεξάγουν τις πετρελαϊκές συνδιαλλαγές τους σε αμερικανικά δολάρια. Το δολάριο μπορεί να απομακρύνθηκε από τον κανόνα χρυσού, αλλά η αξία του διασφαλίστηκε από την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας καθώς και από το γεγονός ότι συνδέθηκε στενά με ένα ακόμη πολύτιμο αγαθό, το πετρέλαιο. Από εκείνο το διάστημα, η οικονομική συμπεριφορά των Η.Π.Α με προσανατολισμό στην απομάκρυνση των επιχειρήσεων από την χώρα (outsourcing) και τις off shore εταιρίες (σ.σ. pentapostagma.gr αναφορικά τόσο με την κατασκευαστική βιομηχανία όσο και με τις εφαρμοζόμενες οικονομικές πολιτικές) οδήγησαν στην εκτόξευση του χρέους της χώρας  που φτάνει πλέον στα 16 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Paul Graig Roberts, πρώην υφυπουργός του υπουργείου Οικονομικών των Η.Π.Α, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι το πιο παραγωγικό κομμάτι της αμερικανικής οικονομίας έχει μετακινηθεί εκτός της χώρας (offshore) ώστε να αυξηθεί το επιχειρηματικό κέρδος. Σύμφωνα με τον Roberts, οι Η.Π.Α θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν την οικονομία τους μέσω της επιστροφής των επιχειρήσεων στη χώρα ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Η αδύναμη Αμερικανική οικονομία εμπνέει χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης στο δολάριο, και οι εμπορικές συναλλαγές εν γένει καθώς και οι πετρελαϊκές συναλλαγές αρχίζουν να απομακρύνονται από το συνάλλαγμα. Με το δεδομένο ότι οι ελπίδες αναζωογόνησης της εγχώριας οικονομίας σβήνουν, οι Η.Π.Α «απαντούν» μέσω της επέκτασης τους στις διεθνείς αγορές και στην κήρυξη πολέμων για τη διατήρηση της παγκόσμιας κυριαρχίας του δολαρίου και της εν γένει Αμερικανικής ηγεμονίας.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, οι Η.Π.Α έχουν επεκτείνει την επιρροή τους σε ολόκληρη την επικράτεια της Ανατολικής Ευρώπης, σε αρκετά πρώην Σοβιετικά κράτη της Κεντρικής Ασίας, καθώς και στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τη Λιβύη, το Ιράκ, την Υεμένη, το Αφγανιστάν τη Συρία και το Πακιστάν. Το ζήτημα της Βόρειας Κορέας θα πρέπει να ειδωθεί από αυτή τη σκοπιά: οι απειλές της Βόρειας Κορέας έχουν επιτρέψει στις Η.Π.Α να εντείνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιφέρεια της Ασίας-Ειρηνικού. Όπως έκαναν προηγουμένως και με τη Ρωσία, οι Η.Π.Α πλέον έχουν καταφέρει με επιτυχία να κυκλώσουν τη Κίνα. Παρόλα αυτά, η Κίνα και η Ρωσία κρατούν γερά τη Συρία από την τελική αποσταθεροποίηση. 

Η Συρία «φιλοξενεί» τη μοναδική ναυτική βάση της Ρωσίας εκτός της περιοχής της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, και η Ρωσία και η Κίνα γνωρίζουν πολύ καλά ότι εάν οι Η.Π.Α και οι σύμμαχοι της καταφέρουν να ανατρέψουν τη κυβέρνηση Assad, η Τεχεράνη θα αποτελέσει έναν πολύ ευκολότερο στόχο. Η Αμερική θα ήθελε διακαώς να τοποθετήσει καθεστώτα αχυρανθρώπων τόσο στη Μόσχα όσο και στο Πεκίνο και η εκμετάλλευση των πολιτικών και εθνικών διαχωρισμών στις συνοριακές περιοχές της Ρωσίας και της Κίνας θα είναι ευκολότερη εάν το Ιράν πέσει, και τελέσει υπό αμερικανικών συμφερόντων. Μία παγκόσμια Αμερικανική στρατηγική βρίσκεται ήδη σε ισχύ ώστε να υποβαθμίσει την ανάπτυξη και την επιρροή της Κίνας, που αποτέλεσε και έναν από τους λόγους για την έναρξη της επιχείρησης AFRICOMΌμως, η Κίνα αντιστέκεται με την απόπειρα της να απαγκιστρωθεί από το δολάριο Αμερικής, γεγονός που αποτελεί ισχυρό πλήγμα για τα αμερικανικά συμφέροντα. 

Η Κίνα έχει εφαρμόσει διμερείς εμπορικές συμφωνίες με αρκετές χώρες, όπου οι συναλλαγές δεν πραγματοποιούνται σε δολάρια αλλά σε εθνικά νομίσματα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η Κίνα καθώς και έτερες αναδυόμενες μεγάλες δυνάμεις όπως η Ρωσία έχουν πραγματοποιήσει συμφωνίες ώστε να απομακρυνθούν από το Αμερικανικό δολάριο στο διεθνές τους εμπόριο. Ο Άξονας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) σχεδιάζει επίσης να χρησιμοποιήσει τα εθνικά νομίσματα για τις εμπορικές συναλλαγές των χωρών που τον απαρτίζουν. Η Ρωσία και η Κίνα χρησιμοποιούν τα εθνικά τους νομίσματα κατά τη διάρκεια των εμπορικών τους συναλλαγών για περισσότερο από έναν χρόνο. Υπό την εξουσία του Saddam, το Iraq δεν χρησιμοποιούσε το δολάρια ως νομισματική βάση για τις πετρελαϊκές του συναλλαγές, όπως το ίδιο πράττει σήμερα το Ιράν.

Ο  Muammar Gadhaffi σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει ως νόμισμα το δινάριο με βάση τον κανόνα του χρυσού ως αποθεματικό νόμισμα για περιοχές της Αφρικής. Γνωρίζουμε, καλά τι συνέβη στη Λιβύη και το Ιράκ. Το 2000, το Ιράκ μετέτρεψε όλες τις πετρελαϊκές του συναλλαγές σε ευρώ. Όταν οι Η.Π.Α εισέβαλλαν στο Ιράκ το 2003μετέτρεψαν πάλι τις συναλλαγές πετρελαίου από ευρώ σε δολάριο. Δεν θα πρέπει να απορούμε για ποιο λόγο το Ιράν είναι ο νέος αμερικανικός στόχος.. Παράλληλα, το Ιράν κατευθύνεται προς τη Κίνα, το Πακιστάν και τη Κεντρική Ασία με στόχο να αντικρούσει τις επιδράσεις των Αμερικανικών κυρώσεων και να αναπτύξει την οικονομία της μέσω της ενίσχυσης του εμπορίου. Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος είναι μία πραγματικότητα: Η.Π.Α και οι σύμμαχοί της και Ρωσία, Κίνα και Ιράν. Η Αμερικανική οικονομία πνέει τα λοίσθια.

Ο μόνος τρόπος να αναζωογονηθεί είναι μέσω νέων εμπορικών συμφωνιών,  την παγκόσμια κατάληψη των πηγών τροφίμων μέσω μονοπολίων στις πατέντες των σπόρων και τον έλεγχο των Γ Τ καλλιεργειών μέσω της επιβολής τους στις χώρες, και μέσω μεγάλων πολέμων ώστε να διασφαλιστούν οι πόροι και να διασφαλιστεί ότι το δολάριο παραμένει το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμαΠλέον, η πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη του κόσμου με τεράστιο πυρηνικό εξοπλισμό έχει παρακμάσει και ελλοχεύει ο κίνδυνος να εμπλακεί σε νέο κύκλο ανεξέλεγκτων πολέμων.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Σε Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο ταξιδεύουν οι Γιατροί του Κόσμου στις αρχές Ιουνίου και προσφέρουν δωρεάν γυναικολογικό, παιδιατρικό και οφθαλμολογικό διαγνωστικό έλεγχο σε γυναίκες και παιδιά. Οι Κινητές Μονάδες των Γιατρών του Κόσμου, κατάλληλα στελεχωμένες από άρτια εκπαιδευμένο και έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, παρέχουν δωρεάν, μεταξύ άλλων, γυναικολογικό έλεγχο, τεστ Παπανικολάου, παιδιατρικές εξετάσεις και παιδικό εμβολιασμό. Σε μια προσπάθεια να απεγκλωβιστεί από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει μετά την απόφαση για «ενταφιασμό» του ρατσιστικού νομοσχεδίου, το Μέγαρο Μαξίμου προωθεί πρόταση νόμου που θα ποινικοποιεί την άρνηση του Ολοκαυτώματος και θα προβλέπει πλέγμα κυρώσεων κατά των υμνητών του ναζισμού.

Στην απόφαση φαίνεται ότι συνέβαλε ο διεθνής αντίκτυπος που είχε η στάση της κυβέρνησης, αλλά και πιέσεις από το εσωτερικό της χώρας. Στην Ισπανία βρίσκεται από σήμερα, Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με στόχο να προωθήσει τη θέση για την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού μετώπου των χωρών του ευρωπαϊκού νότου απέναντι στις πολιτικές λιτότητας. Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με δυνάμεις της αριστεράς και με κοινωνικούς φορείς, θεωρώντας ότι, πέραν της ανάγκης συνεργασίας σε πολιτικό επίπεδο, είναι αναγκαία και η σύμπτηξη ενός μετώπου σε επίπεδο κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων. Σεισμική δόνηση μεγέθους 2,6 βαθμών σημειώθηκε λίγο μετά τις 6 το πρωί της Πέμπτης στην Αθήνα. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στον Υμηττό και παρά το μικρό του μέγεθος έγινε αισθητός σε Βύρωνα, Καισαριανή, Παγκράτι, Κολωνάκι και άλλες περιοχές του κέντρου.

Η σεισμική δόνηση ήταν επιφανειακή, καθώς είχε εστιακό βάθος μόλις 9 χιλιομέτρων. Φωτιά μικρής έκτασης ξέσπασε τα ξημερώματα της Πέμπτης σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην οδό Ερμού και Αθηνάς στο κέντρο της Αθήνας. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις, που έθεσαν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Κόσμος

Τον Ρεπουμπλικάνο Τζέιμς Κόμεϊ, πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης επί προεδρίας Τζορτζ Ο. Μπους, φέρεται να έχει επιλέξει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για τη θέση του διευθυντή του FBI. Μερικές ημέρες μετά την άρση του ευρωπαϊκού εμπάργκο για παράδοση όπλων στη Συρία, η ανεξάρτητη ομάδα ερευνητών του ΟΗΕ κάνει λόγο για όλο και περισσότερες φρικαλεότητες στον εμφύλιο από τις δύο πλεύρες και προετοιμάζει πως η επικείμενη έκθεση για την κατάσταση στη χώρα «θα είναι τρομακτική». Ο επικεφαλής της ομάδας ερευνητών Πάουλο Πινιέρο ανέφερε πως έχουν καταγραφεί τρομακτικά εγκλήματα και από τις δύο πλευρές, σημειώνοντας πως εκείνα του καθεστωτικού στρατού είναι μεγαλύτερης κλίμακας.

Το νεογέννητο που απεγκλωβίστηκε από σωλήνα αποχέτευσης στην Κίνα δόθηκε στη μητέρα του, εναντίον της οποίας δεν θα απαγγελθούν κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Η αστυνομία θεωρεί ότι η μητέρα, η οποία δεν εμφανίστηκε αρχικά να ζητήσει το μωρό, υποστήριξε ότι το μωρό έπεσε σε ατύχημα στην τουαλέτα.Δύο επιστολές δηλητηριασμένες πιθανότατα με ρικίνη στάλθηκαν στο δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ και σε οργάνωση, της οποίας ο ίδιος είναι επικεφαλής, για τον περιορισμό της οπλοκατοχής. Η προκαταρκτική εξέταση των επιστολών δείχνει ρικίνη, επιβεβαίωσε η αστυνομία, αλλά θα γίνουν επιπλέον εξετάσεις.

Περαιτέρω ερωτηματικά εγείρει η Washington Post γύρω από τον ήδη μυστηριώδη θάνατο του υπόπτου ως «συνεργάτη» του βομβιστή της Βοστώνης από τις σφαίρες του FBI κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του: Δύο πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι ο 27χρονος Ιμπραήμ Τοντάσεφ δεν ήταν οπλισμένος -ούτε με μαχαίρι- όταν τον πυροβόλησαν τα μέλη του FBI. Ο Τοντάσεφ ανακρινόταν σχετικά με τη γνωριμία του με τον Τάμερλαν Τσαρνάεφ, τον πρώτο βομβιστή (με τον οποίο μάλιστα φέρεται και να εμπλεκόταν σε δολοφονία) και φέρεται να προσπάθησε να επιτεθεί στους πράκτορες, οι οποίοι και τον πυροβόλησαν θανάσιμα.

Οικονομία

Η Ελληνική Τράπεζα πέτυχε τη μείωση των ζημιών το 2012 στα 23,4 εκατ. ευρώ έναντι 101 εκατ. ευρώ το 2011. Η Τράπεζα δεν έχει ζητήσει κρατική στήριξη και ευελπιστεί να καλύψει το κεφαλαιακό της κενό με ρυθμίσεις που αφορούν τα αξιόγραφα της. Σε βασικό «αιμοδότη» των αμερικανικών νοικοκυριών με παιδιά αναδεικνύονται οι γυναίκες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Κέντρου Πιού οι γυναίκες παρέχουν το κυρίως εισόδημα στο 40% των νοικοκυριών που έχουν παιδιά και οι άνδρες παρέχουν το κυρίως εισόδημα στο 60%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Κέντρου Πιού, οι συνθήκες στις αμερικανικές οικογένειες έχουν διαφοροποιηθεί σηματικά τα τελευταία 50 χρόνια, καθώς τη δεκαετία του 60 μόλις το 11% των γυναικών παρείχε το κυρίως εισόδημα στην οικογένεια τους.

Συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί θα έχει σήμερα Πέμπτη στις 9:30 (τοπική ώρα) στο Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας έχει επισκεφτεί δύο φορές τους τελευταίους 10 μήνες αρχικά στις 12 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup της Λευκωσίας και στις 20 Φεβρουαρίου 2013 , συνοδεύοντας τον Φρανσουά Ολάντ στην επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Αθλητισμός

Ούτε ο Ιβάν Σαββίδης γλίτωσε από τις αποδοκιμασίες των οπαδών του ΠΑΟΚ, μετά τη νέα εντός έδρας ήττα στα πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ, αυτή τη φορά από τον Ατρόμητο. Περισσότεροι από 300 οπαδοί βρέθηκαν έξω από τα αποδυτήρια και μίλησαν... γαλλικά στους παίκτες, ενώ υπήρξαν και κάποιοι που ζήτησαν τα ρέστα από τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ, Ιβάν Σαββίδη και χτύπησαν το αυτοκίνητό του. Την ίδια ώρα έντονες αποδοκιμασίες ακούστηκαν και κατά Θοδωρή Ζαγοράκη και Ζήση Βρύζα. «Φωτιά» πήραν τα πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ, έπειτα από τα αποτελέσματα της 5ης αγωνιστικής του «μίνι πρωταθλήματος» και μία «στροφή» πριν από την αυλαία της Κυριακής.

Η νίκη του Ατρομήτου στην Τούμπα με 2-1 επί του ΠΑΟΚ, δίνει πλέον τον πρώτο λόγο για το Champions League στους Περιστεριώτες, ενώ και ο Αστέρας που επιβλήθηκε επί του ΠΑΣ Γιάννινα, άφησε ελπίδες στους Τριπολιτσιώτες. Ζωντανός στη διεκδίκηση της πρώτης θέσης των πλέι οφ της Σούπερ Λίγκας, που οδηγεί στους προκριματικούς του Τσάμπιονς Λιγκ, έμεινε ο Αστέρας Τρίπολης. Οι Αρκάδες νίκησαν 2-1 εντός έδρας τον ΠΑΣ Γιάννινα και πλησίασαν στους δύο βαθμούς τον Ατρόμητο και τον ΠΑΟΚ, μία αγωνιστική πριν το τέλος. Τα γκολ των νικητών πέτυχαν οι Κάφα (6'), Τσαμπούρης (16'), ενώ για τους φιλοξενούμενους μείωσε ο Κοροβέσης με πέναλτι στο 23'.



ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ Η CITIGROUP ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ GREXIT

Τον όρο Grexit από το βασικό της σενάριο για το 2014 αφαίρεσε η Citigroup σύμφωνα με την επικεφαλής οικονομολόγο της για την Ευρώπη Τζιάντα Τζιάνι η οποία, ωστόσο, τονίζει ότι οι φόβοι εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ για τα επόμενα χρόνια δεν έχουν εκλείψει. Η Citi, αλλάζει την στάση της, καθώς θεωρεί ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός εμφανίζεται ανθεκτικός, το πολιτικό περιβάλλον πιο σταθερό και η κοινωνική ένταση συγκρατημένη. Επιπλέον για την απόφαση της να αφαιρέσει το Grexit από το βασικό σενάριο για το 2014 λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη έχουν βελτιωθεί και ότι έχουν επιτευχθεί ορισμένοι στόχοι του προγράμματος,

«Όπως είχαμε υποστηρίξει από το Μάιο του 2012, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να συμβεί είτε ως μονομερής απόφαση από την χώρα για να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα είτε ως μια μερικώς συντονισμένη απόφαση με τους δανειστές της». Η πιθανότητα να συμβούν τα δύο αυτά γεγονότα στο προσεχές μέλλον έχει υποχωρήσει, επισημαίνει τώρα η Citi, καθώς το πολιτικό περιβάλλον αποδεικνύεται πιο σταθερό και η κοινωνική ένταση παρά την ύφεση παραμένει συγκρατημένη.

Επιπλέον, τα δημοσιονομικά μεγέθη έχουν βελτιωθεί και έχουν επιτευχθεί (ή ακόμη ξεπέρασαν) τους στόχους του προγράμματος, έστω και σε ορισμένους τομείς όπως στις ιδιωτικοποιήσεις παρατηρούνται καθυστερήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο και καθώς η συνέργεια με τους επίσημους πιστωτές έχει βελτιωθεί, οι τελευταίοι που τώρα κατέχουν 78% του ελληνικού δημοσίου χρέους είναι πιο ανοιχτοί στην παραχώρηση περαιτέρω ανακούφισης του χρέους, αργότερα φέτος ή το 2014.

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για ένα OSI (αναδιάρθρωση του χρέους που βρίσκεται στα χέρια των επίσημων πιστωτών) δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από τις γερμανικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου. Το ελληνικό χρέος, βρίσκεται εξάλλου σε μη βιώσιμο μονοπάτι, με αποτέλεσμα η περαιτέρω αναδιάρθρωσή του να φαντάζει σχεδόν αναπόφευκτη».

Ωστόσο η Citi επισημαίνει ότι «ακόμα κι αν το Grexit δεν είναι πλέον σενάριό μας, δεν έχουμε αλλάξει την άποψή μας σχετικά με τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους το οποίο θα αυξηθεί γύρω στο 180% στο τέλος του τρέχοντος έτους και κοντά στο 200% το 2014». Τέλος, αναφερόμενη στην ελληνική οικονομία, εκφράζει την άποψη ότι η εξέλιξη της εσωτερικής υποτίμησης θα είναι κλειδί για τη διαδικασία της εξισορρόπησής της, προσθέτοντας ότι η διαδικασία ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας πιθανώς θα χρειαστεί κάποια χρόνια με πολύ χαμηλό ή ακόμη και αρνητικό πληθωρισμό.




Η ΘΕΩΡΙΑ «ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ;»

Από το Βερολίνο, η αρμόδια επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση την ψήφιση του νόμου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Όποιος βλέπει τι γίνεται στην Ευρώπη, αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο που περικλείει το «ακροδεξιό φαινόμενο». Αυτά για τους α λα καρτ ευρωπαϊστές της ΝΔ... Αναπτύσσεται, μάλιστα, τελευταία στην ΚΟ της ΝΔ και μία πολύ «επιπόλαιη θεωρία». Και τι έγινε; Αν θέλει το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, ας φέρουν το νομοσχέδιο στη Βουλή να το ψηφίσουν. Δεν θα περάσει... Φαίνεται... εισακούσθηκαν και το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται από κοινού από τα δύο κόμματα!

Οι πιθανές όμως συνέπειες είναι, πρώτον, η ΝΔ... μαζί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ να το καταψηφίσουν. Ωραία πολιτική εικόνα! Και το δεύτερο είναι, από εδώ και πέρα, «απελευθερωμένα» από μια «κοινή δέσμευση» το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, να αρχίσουν να ψηφίζουν μόνο όπου συμφωνούν απολύτως, με στενότερα πια πολιτικά και κομματικά κριτήρια. Μήπως έτσι ανοίγει μια «κερκόπορτα» για την τύχη της τρικομματικής κυβέρνησης; Τι θέλει η ΝΔ, κάτω από τις σημερινές συνθήκες; Μια κυβέρνηση συνεργασίας ή μια κυβέρνηση «τύποις συμμαχική», αλλά στην ουσία μονοκομματικής εξουσίας, με το επιχείρημα ότι η ΝΔ είναι ο «κύριος κορμός» της κυβέρνησης; Ειναι απ' αυτή την άποψη χαρακτηριστική αφενός η «στελέχωση» του κράτους και αφετέρου η «συντηρητική ματιά» σε μια σειρά θέματα που έχουν προωθηθεί και είναι εκτός «μνημονιακών δεσμεύσεων».

Και κάτι ακόμα: Νομίζουν στο Μαξίμου ότι η «θετική εικόνα» του Σαμαρά έχει γίνει ανεξαρτήτως από τη στάση της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ; Η χώρα δείχνει τάσεις δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθεροποίησης και ευνοείται από τις θετικές ευρωπαϊκές αλλαγές. Η κρίση όμως εξακολουθεί να είναι μπροστά της. Η ανάγκη της ισχυρής πολιτικής σταθερότητας δεν εξέλιπε. Και δείχνουν μεγάλη επιπολαιότητα όσοι είναι έτοιμοι να τη θυσιάσουν στα... μεγαλεπήβολα σχέδια κυριαρχίας τους.

ΣΥΡΙΑ: Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ

Είναι κάτι μάλλον σπάνιο: η Ευρώπη να κάνει κάποιο βήμα προς μία διεθνή σύγκρουση, όπως συνέβη με την απόφαση της Επιτροπής να άρει το εμπάργκο όπλων προς τους αντάρτες της Συρίας. Και γίνεται ακόμα πιο σπάνιο, όταν, την ίδια στιγμή, η Μόσχα έχει ξεκαθαρίσει ότι στέλνει κι εκείνη όπλα, στην άλλη πλευρά, την κυβερνητική, «απειλώντας» να εφοδιάσει τον Άσαντ με πυραύλους S-300. Όπως συνέβη και με την υπόθεση της Λιβύης, η Γαλλία είχε, εν προκειμένω μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία, πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη σημαντική εξέλιξη. 

Διαμορφώνεται λοιπόν μία ενδιαφέρουσα εικόνα της ενδοευρωπαικής «κατανομής ρόλων»: η Γερμανία οδηγεί πάντα τις εξελίξεις στην οικονομία με όλες τους τις κοινωνικές και άλλες συνέπιες, αλλά οι παραδοσιακές ευρωπαικές μεταπολεμικές δυνάμεις επιχειρούν να έχουν αναβαθμισμένη παρουσία διεκδικώντας και πάλι τα πρωτεία σε ένα κεντρικό ζήτημα διεθνούς πολιτικής, που, μάλιστα, αυτή τη φορά, είναι πολύ πιο πολύπλοκο και πολύ πιο σοβαρό για τη διεθνή ισορροπία από ότι την προηγούμενη με την επίθεση κατά του καθεστώτος Καντάφι.

Ενδιαφέρον συνεπώς είναι το γεγονός ότι η Αυστρία έσπευσε να αντιδράσει στην ευρωπαική αυτή απόφαση και να διαχωρίσει τη θέση της απειλώντας με απόσυρση των κυανοκράνων της αν αυτή γίνει πράξη – κάτι που, πάντως, επισήμως φαίνεται ότι δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα. Η Αυστρία, που έχει στείλει μεγάλο αριθμό στρατιωτών υπό τον ΟΗΕ, μπορεί να θεωρείται ένας έμμεσος εκφραστής και της γερμανικής πολιτικής.

Επίσης, είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που, με αυτό τον τρόπο, διαμορφώνεται, προς στιγμή, και ένας νέος συσχετισμός μεταξύ της Ευρώπης, των ΗΠΑ και του κοινού τους τόπου, του ΝΑΤΟ. Προς στιγμή, καθώς, τελικά, ιδίως όσο η Ουάσιγκτον και η Μόσχα δεν καταλήγουν σε μία κοινή θέση για την «επόμενη ημέρα» στη Συρία, πρέπει τελικά να θεωρείται απλώς ζήτημα χρόνου το πότε το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο θα κάνει το κρίσιμο βήμα πιο πέρα και θα συζητήσει την ανάληψη δράσης κάτι που θα φέρει ασφαλώς τους Αμερικανούς στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Σε αυτό το περιβάλλον εγείρεται εκ νέου κι ένα ερώτημα και για την Ελλάδα: τι κάνει; Πάντως, όχι αυτό που είχε κάνει στην περίπτωση της Λιβύης: δηλαδή να αποτελέσει, κυριολεκτικά, τη βάση των στρατιωτικών ενεργειών που είχαν ως επίκεντρο τη Σούδα, αλλά να μην καταφέρει, τότε, να κεφαλαιοποιήσει το ρόλο της, ο οποίος πέρασε στα ψιλά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η Τουρκία, μαζί με τη Γερμανία, ήταν οι δύο χώρες που αντιδρούσαν και επί περίπου ένα δίμηνο μπλόκαραν τις σχετικές αποφάσεις στο ΝΑΤΟ, αμέσως μόλις αυτές ελήφθησαν, η Άγκυρα απέκτησε πρωταγωνιστικό ρόλο στην «Ομάδα επαφής», κάτι που δεν συνέβη με την Ελλάδα, από το έδαφος της οποίας πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες επιχειρήσεις. Ο Άσαντ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την εξουσία. Όσο η Ρωσία δεν δέχεται την «πολιτική» αντικατάστασή του, μετά από έναν φοβερό εμφύλιο, η σύγκρουση έρχεται πιο κοντά. 

Κι η Ελλάδα, αν τελικά η σύγκρουση γίνει μονόδρομος, πρέπει να βρεθεί με ρόλο κι όχι φοβικά, ενοχικά, και, εν τέλει, χωρίς αντίκρισμα, στο πλευρό των συμμάχων της. Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει ενεργά και με ένταση τη γεωπολιτική της σημασία. Πρέπει να τιμήσει τις συμμαχίες της – κι αυτό οφείλουν να το αντιληφθούν όλοι, ιδίως δε όλοι οι εταίροι της τρικομματικής κυβέρνησης, που ίσως έχουν, είτε για ιδεολογικούς είτε για άλλους λόγους, δεύτερες σκέψεις» για το θέμα. 

Ουδείς δικαιούται να ξεχνά ότι την τελευταία φορά που μία πολύ μεγάλη διεθνής κρίση απειλήθηκε στην περιοχή ήταν στον πόλεμο του Γιομ –Κιπούρ το 1973: τότε, η χούντα των Αθηνών, έλαβε κατ ουσία έμπρακτα το μέρος της «άλλης πλευράς» απαγορεύοντας τον ανεφοδιασμό των αμερικανικών αεροσκαφών στην Κρήτη, την ώρα που πράγματι η Μόσχα έστελνε πυραύλους στη Μέση Ανατολή – και μάλιστα και πάλι στο συριακό έδαφος!

Η απόφαση του δικτάτορα Παπαδόπουλου να μεταστρέψει γεωπολιτικά την Ελλάδα μέσα σε μία νύκτα, έτσι, απλώς επειδή ήθελε «να δείξει ποιος είναι» στη Δύση, ήταν η μήτρα όχι μόνον της μετέπειτα άμεσης πτώσης του, αλλά και, ουσιαστικά, ίσως η βαθύτερη αιτία των εθνικά καταστροφικών εξελίξεων στην Κύπρο το επόμενο καλοκαίρι.  Ας τιμούμε λοιπόν εμπράκτως τις συμμαχίες μας και, κυρίως, ας μαθαίνουμε από τα λάθη μας –ιδίως τα πιο τραγικά…

ΕΤΣΙ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΙ «ΑΣΤΙΚΕΣ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ: Ο ΡΑΧΟΪ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΜΕΓΑΛΟΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ.

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙ “ΚΟΙΝΩΝ ΜΕΤΩΠΩΝ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ” ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΗΔΙΕΣ. Ποιά σοβαρή χώρα με σοβαρή κυβέρνηση όπως η Ισπανία, θα έκανε “μέτωπο” με οποιαδήποτε τριτοκοσμικό κράτος όπως το δικό μας, όπου τα κλεψιμέικα των τραπεζών πέρασαν στο δημόσιο χρέος ενώ οι τραπεζίτες όχι μόνο ... κυκλοφορούν ελεύθεροι, αλλά είναι ακόμα στις θέσεις τους; Ο πρώτος μεγαλοτραπεζίτης που συλλαμβάνεται στην Ισπανία για τις ευθύνες του στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα… της χώρας είναι ο Μιγκέλ Μπλέσα, πρώην πρόεδρος ενός από τα παλαιότερα τραπεζικά ταμιευτήρια της Ισπανίας, της Caja Madrid, η οποία σήμερα δεν υφίσταται.

Ο 65χρονος Μιγκέλ Μπλέσα, που πρόσκειται στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, πέρασε την Πέμπτη την πρωτη του νύχτα στο κελί της φυλακής. Την απόφαση για την προσωρινή του κράτηση έλαβε ο δικαστής, Ελπίδιο Χοσέ Σίλβα, ο οποίος ερευνά τον τρόπο κατά τον οποίο διαχειρίσθηκε τις υποθέσεις του ταμιευτηρίου, το οποίο μετά την συγχώνευσή του με άλλα έξι ταμιευτήρια δημιούργησε τον τραπεζικό κολοσσό Bankia, ο οποίος έγινε κατόπιν σύμβολο της “φούσκας των ακινήτων Ο Σίλβα απήγγειλε στον Μπλέσα τις κατηγορίες της απιστίας προς την επιχείρηση, που αφορά τη μη σύννομη εξαγορά περιουσιακών στοιχείων και για παραποίηση δημοσίων εγγράφων.

Οι κατηγορίες αφορούν την εξαγορά της Αμερικανικής City National Bank of Florida, έναντι 927 εκατ. δολαρίων (618 εκατ. ευρώ) που ανακοίνωσε το 2008 η Caja Madrid με τον Μπλέσα στη διοίκησή της και την απόκτηση, λίγο αργότερα του 100% του εν λόγω τραπεζικού Ιδρυματος έναντι άλλων 190 εκατ. δολαρίων (127 εκατ. ευρώ).Ωστόσο, ο δικαστής, που έκανε λόγο για «κακή τραπεζική διαχείριση», επισήμανε ότι με βάση τα πραγματικά στοιχεία, η αξία της City National Bank of Florida μόλις που έφθανε τα 581 εκατ. ευρώ κι «εν κατακλείδι, αυτό συνεπάγεται ζημία άνω των 500 εκατ.» για το Ισπανικό ταμιευτήριο,

Με αυτά τα δεδομένα ο δικαστής διέταξε την προσωρινή κράτηση του τραπεζίτη, εξαιτίας του «αναντίρρητου κινδύνου διαφυγής του» και όρισε χρηματική εγγύηση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ για την άρση των περιοριστικών όρων.Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δεξιά οργάνωση Μάνος Λίμπιας (Καθαρά Χέρια ΣΣ), που ανακίνησε την υπόθεση κατά του Μπλέσα, εκτιμά πως οι υπεύθυνοι της Caja Madrid ενδέχεται να καρπώθηκαν «πάνω από εκατό εκατ. δολάρια σε προμήθειες» κατά τη διάρκεια της επίμαχης εξαγοράς.Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μπλέσα, κατά τη διάρκεια της απολογίας του, υποστήριξε πως προέβη στην εξαγορά της City National Bank of Florida βασιζόμενος στην δεδηλωμένη εξουσιοδότηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας και στις θετικές μελέτες των αναλυτών, δεδομένου ότι το ισπανικό ταμιευτήριο διατηρούσε υποκατάστημά του στο Μαϊάμι από το 2000.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1917: Ο Αλέξανδρος Α' ανεβαίνει στο θρόνο του Βασιλείου της Ελλάδος, μετά την παραίτηση του πατέρα του Κωνσταντίνου.

1941: Δύο 19χρονοι φοιτητές, ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας, με μία παράτολμη ενέργειά τους, κατεβάζουν από την Ακρόπολη τη γερμανική σημαία και αναρτούν την ελληνική.

1941: Λήγει η Μάχη της Κρήτης, με την κατάληψη όλου του νησιού από τους Γερμανούς.

1962: Η Μικτή Θεσσαλονίκης νικά 2-1 την Μπαρτσελόνα σε φιλικό παιγνίδι. Το νικητήριο γκολ πετυχαίνει ο Λώλος Χασεκίδης του Ηρακλή.

1972: 25 άτομα σκοτώνονται και 72 τραυματίζονται στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, όταν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Ιαπωνικός Κόκκινος Στρατός, που υποστηρίζουν την Παλαιστινιακή υπόθεση, βγαίνουν από αεροσκάφος της Air France και επιτίθενται σε πλήθος περίπου 300 ατόμων με χειροβομβίδες και αυτόματα πυροβόλα.

1990: Η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα γίνεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και διαρκεί 5,5 ώρες.

Γεννήσεις

1909: Μπένι Γκούντμαν, αμερικανός κλαρινετίστας, ο «βασιλιάς του σουίνγκ». (Θαν. 13/6/1986)

1926: Θανάσης Βέγγος, ηθοποιός. (Θαν. 3/5/2011)

1980: Στίβεν Τζέραρντ, διεθνής άγγλος ποδοσφαιριστής, σημαία της Λίβερπουλ, με την οποία αγωνίζεται από το

1987, όταν πήγε στα τμήματα υποδομής της ομάδας.

Θάνατοι

1431: Ζαν Ντ’ Αρκ, (Ιωάννα της Λωραίνης), εθνική ηρωίδα της Γαλλίας και Αγία της καθολικής εκκλησίας. (Γεν. 6/1/1412)

1778: Βολτέρος, φιλολογικό ψευδώνυμο του Φρανσουά Μαρί Αρουέ, γάλλος συγγραφέας και διανοούμενος. (Γεν. 21/11/1694)   [Αποφθέγματα]

1826: Παλαιών Πατρών Γερμανός, κατά κόσμον Γεώργιος Κόζης, ο μητροπολίτης που ύψωσε το λάβαρο της Ελληνικής Επανάστασης. (Γεν. 25/3/1771)