13 Μαΐου, 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Δ.Ι.Σ.

Συνήλθε σήμερα Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Μάιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την έναρξη της σημερινής Συνεδρίας, ο Μακαριώτατος ευχήθηκε στα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου με την ευκαιρία της εορτής της Αναστάσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. 

Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ενημέρωσε για τις προσωπικές του ενέργειες καθώς και του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τους αναιτίως απαχθέντες δύο Σύριους Μητροπολίτες.

Παράλληλα εξέφρασε την λύπη του για τον άδικο θάνατο του Διακόνου και του Οδηγού. Οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Σύνεδροι εξέφρασαν την ευχή και την ελπίδα για το αίσιο πέρας της ως μη ώφειλε περιπέτειας των δύο Αρχιερέων, για την σύντομη απελευθέρωση τους και την επιστροφή τους στα ποιμαντικά τους καθήκοντα. 

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατόπιν επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Στις 11 π.μ. ο Μακαριώτατος δέχθηκε την επίσκεψη του Προέδρου του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Ευαγγέλου Βενιζέλου, τον οποίο συνόδευαν η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Γιάννης Μανιάτης και ο Βουλευτής κ. Χρήστος Πρωτόπαπας. Κατά την συνάντησή τους συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΣΥΝΟΔΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Τις πύλες του συνοδικού μεγάρου της Μονής Πετράκη πέρασε σήμερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο  κ. Ευάγγελος Βενιζέλος όπου έγινε δεκτός την 11η πρωϊνή από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.  Η συνάντηση πραγματοποιείται για να συζητηθούν αρκετά εκκρεμή θέματα που υπάρχουν σχετικά  στις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους, όπως η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας αλλά και η υπόθεση του νέου αντιρατσιστικού νόμου.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τόνισε, "Οι συζητήσεις με τον Μακαριώτατο είναι πάντα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και κρίσιμες, γιατί παρακολουθεί όλα τα θέματα με αγάπη, μετριοπάθεια, διακριτικότητα. Αυτός είναι, άλλωστε ο ρόλος και ο λόγος της Εκκλησίας. Η Εκκλησία δεν είναι ούτε παράρτημα του κράτους, ούτε μια απλή Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Είναι ένας ιερός οργανισμός και ακριβώς επειδή η σωτηρία των ανθρώπων είναι ο βασικός σκοπός της έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να εκπέμπεται ένα αισιόδοξο μήνυμα. Η χώρα μας, η κοινωνία μας, που έχει περάσει και περνάει τόσα πολλά, έχει ανάγκη από θετικά μηνύματα, ένα μήνυμα ανόρθωσης και προοπτικής. Αλλά αυτό, όπως λέω πάντα, θέλει ενότητα, αλήθεια και δουλειά. Αυτό κάνουμε εμείς από τη δική μας πλευρά και το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα της Κυβερνητικής συνεργασίας θα λειτουργεί πάντα ως παράγοντας σταθερότητας προκειμένου να βρίσκονται λύσεις και στις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας, αλλά κυρίως λύσεις στα προβλήματα των απλών ανθρώπων, των πολιτών, της κοινωνίας".

Ο Αρχιεπίσκοπος στη συνέχεια ευχαρίστησε τον κ. Βενιζέλο για την επίσκεψη και επισήμανε "μας δόθηκε η ευκαιρία να κουβεντιάσουμε πράγματα πολύ χρήσιμα. Συμφωνώ απόλυτα πως έργο μας είναι να βοηθήσουμε το λαό μας στις δυσκολίες του, να τον ενισχύσουμε ψυχικά, να του πούμε να έχει εγκαρτέρηση, να αγωνιστεί κι όλοι μαζί αγωνιζόμενοι και ενωμένοι θα ξεπεράσουμε την κρίση, όπως περάσαμε πολλές κρίσεις στην ιστορία αυτού του τόπου. Δε χρειάζεται να μας πιάνει πανικός, αλλά να είμαστε αισιόδοξοι. Νομίζω, ότι ήδη αρχίζουν να φαίνονται ορισμένα ίχνη, και αυτό μας δίνει κουράγιο να προχωρήσουμε τον αγώνα τον εκκλησιαστικό".


ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΡΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ...

Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ε.Ε., Όλι Ρεν δήλωσε προ ολίγων ημερών ότι εργάστηκε για την επανένωση της Κύπρου και κατέβαλε κόπους επί πέντε έτη. Πρόσθεσε, όμως, ότι είναι απογοητευμένος, διότι δεν έγινε καμία πρόοδος. Κατέληξε λέγοντας ότι η «επανένωση» της νήσου θα βοηθήσει σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη και ανάκαμψη της μικρής αυτής χώρας. Σέβομαι τις καλές προθέσεις του Όλι Ρεν, διαφωνώ όμως μαζί του για λόγους ιστορικούς και πρακτικούς. Τι σημαίνει «επανένωση»; Μήπως με αφορμή την οικονομική κρίση στην Κύπρο έχουν αρχίσει πιέσεις για ένα νέο Σχέδιο Ανάν; Μήπως στο όνομα της ανάκαμψης οδηγούμαστε σε μια λύση χειρότερη από αυτή που απορρίφθηκε πανηγυρικά το 2004; Μήπως ο Όλι Ρεν, εκών-άκων, πιέζει τους Ελληνοκυπρίους να γίνουν χρηματοδότες της τουρκοκυπριακής οικονομίας και να καταστούν δύο φορές θύματα; Μία λόγω της κακής πολιτικής του Χριστόφια και του ΑΚΕΛ στα οικονομικά και μία λόγω της πολυδιαφημισμένης «επανένωσης»; Μήπως την έλλειψη επιχειρηματικότητας των Τουρκοκυπρίων θα την πληρώσει η δραστήρια, αλλά πληγωμένη, ελληνοκυπριακή κοινότητα;

Στα ερωτήματά μου αυτά προσθέτω ορισμένα γεγονότα από την Ιστορία: Όσο διήρκεσε η συγκυβέρνηση Ελλήνων και Τούρκων στην Κύπρο (1960-1963), οι Τουρκοκύπριοι βουλευτές αξιοποιούσαν το ΒΕΤΟ που είχαν και εμπόδιζαν κρίσιμα νομοσχέδια. Αν γίνει η «επανένωση» του κ. Ρεν, ποιος μας εγγυάται ότι δεν θα επαναληφθεί το ίδιο; Μετά την εισβολή η οικονομία των Κατεχομένων, παρά τη δυναμική στήριξη της Άγκυρας και ορισμένων ισλαμικών χωρών, έμεινε πολύ πίσω συγκριτικά με τη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία. Οι Ελληνοκύπριοι επέτυχαν το οικονομικό θαύμα τους, παρά την προσφυγιά, χωρίς την παρουσία Τουρκοκυπρίων. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα μπορούσε η ελληνική κοινότητα της Κύπρου να επιτύχει όσα επέτυχε μετά το 1974, αν είχε μέσα στα πόδια της τους Τουρκοκυπρίους. Στον Όλι Ρεν απαντά και η έκθεση οικονομολόγων της Τράπεζας Κύπρου για τις οικονομικές συνέπειες του Σχεδίου Ανάν, αν εφαρμοζόταν. Η επιβάρυνση θα ήταν αβάσταχτη για τους Ελληνοκυπρίους, οι οποίοι θα εκκαλούντο να πληρώσουν τον θύτη τους· τον τουρκικό Στρατό, ο οποίος ελέγχει τα πάντα στα Κατεχόμενα. Κ. Ρεν, οποιαδήποτε μορφή επανένωσης αυτή τη στιγμή δεν θα βοηθήσει την οικονομία της Κύπρου!

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Θα παραλάβουν - όπως όλα δείχνουν - τα 88.000 φύλλα πορείας που αρχίζουν να επιδίδονται από σήμερα, Δευτέρα, οι καθηγητές, ωστόσο, την ίδια ώρα συντονίζουν τη δράση τους κατά της επιστράτευσής τους. Η νέα απόφαση για επιστράτευση εργαζομένων έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να την καταδικάζουν και συνδικαλιστικά σωματεία να ανακοινώνουν συμμετοχή στην κινητοποίηση της Δευτέρας κατά της προληπτικής επιστράτευσης.

Δεν είναι αντισυνταγματική η απόφαση για επιστράτευση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Δευτέρας. Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση επέλεξε το γήπεδο των πανελλαδικών εξετάσεων για να επιδείξει πυγμή εξέφρασε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας το πρωί της Δευτέρας. Σημείωσε ότι αν η κυβέρνηση είχε πραγματική έγνοια για τους μαθητές θα ανέστειλε την εφαρμογή των μέτρων και θα ξεκινούσε διάλογο μετά τις εξετάσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τη Δημοκρατία, ωστόσο παρατήρησε ότι η αίσθηση αλαζονείας της θα την οδηγήσει στον όλεθρο.

Στον εισαγγελέα Πολυγύρου οδηγούνται εντός της ημέρας οι τρεις γυναίκες που συνελήφθησαν για τα σοβαρά επεισόδια που έγιναν στις Σκουριές Χαλκιδικής. Οι τρεις γυναίκες κατηγορούνται για αντίσταση και εξύβριση. Κάτοικοι της Χαλκιδικής έχουν προγραμματίσει να μεταβούν στα δικαστήρια του Πολυγύρου για να συμπαρασταθούν στις κατηγορούμενες. Οδοφράγματα με χώμα και λάστιχα έχουν στηθεί στις εισόδους της Ιερισσού. Εμπρηστική επίθεση σημειώθηκε στη 1:30 τα ξημερώματα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Χίου 37 στη Δάφνη. Άγνωστοι έσπασαν πρώτα τα τζάμια και πέταξαν στο εσωτερικό των γραφείων δύο βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρές ζημιές από την έκρηξη και την πυρκαγιά. Μικρές υλικές ζημιές υπέστη και ένα ΙΧ αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο έξω από τα πολιτικά γραφεία.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας σε διαμέρισμα στην οδό Ίμβρου 8 στην Kυψέλη, η οποία τέθηκε υπό μερικό έλεγχο λίγες ώρες αργότερα. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 27 πυροσβέστες με 9 οχήματα.

Κόσμος

Λίγο πριν αποσυρθεί η ιταλική κυβέρνηση στον... «εγκλεισμό γνωριμίας» σε πρώην αββαείο, οι εσωτερικές εντάσεις βγήκαν ανοικτά στην επιφάνεια με αφορμή την συγκέντρωση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην Μπρέσια εναντίον των δικαστών που τον «καταδιώκουν». Ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα χαρακτήρισε απαράδεκτη την παρουσία του Άντζελο Αλφάνο (υπουργού Εσωτερικών) στη συγκέντρωση, απαγορεύοντας στους υπουργούς του την παρουσία σε κομματικές εκδηλώσεις και τηλεοπτικές εκπομπές εκτός εάν άπτονται άμεσα των καθηκόντων τους -μετά από έναν έντονο καβγάς με τον Αλφάνο.

Με περίπου 31,4% προηγείτει το δεξιό GERB του Μπόικο Μπορίσοφ με καταμετρημένο μεγάλο μέρος των ψήφων στις βουλγαρικές εκλογές, ποσοστό όμως που δεν του επιτρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση. Οι Σοσιαλιστές βρίσκονται στο 27,3% και ακολουθούν το τουρκικό κόμμα 9,2% και το εθνικιστικό «Ατάκα» -πιθανός εταίρος του Μπορίσοφ- με 7,6%. Το GERB διαβεβαιώνει ότι είναι ικανό να σχηματίσει κυβέρνηση ενώ οι Σοσιαλιστές, δεύτερο κόμμα, δηλώνουν έτοιμοι να ξεκινήσουν συνομιλίες για συνεργασία με τα μικρότερα κόμματα, πιστεύοντας πως ο Μπορίσοφ θα αποτύχει. Στις πλατείες κατέβηκαν χιλιάδες Ισπανοί στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας στο κάλεσμα για τη διετή «επέτειο» των Αγανακτισμένων, σε μία Ισπανία που συνεχίζει να υποφέρει από «βάλτωμα» της οικονομίας της και υψηλή ανεργία - και έχει δει σκληρά πακέτα λιτότητας μέσα σε αυτά τα δύο τελευταία χρόνια. 

Παράλληλα, η απήχηση του Λαϊκού Κόμματος του Μαριάνο Ραχόι βαίνει συνεχώς μειούμενη στις δημοσκοπήσεις. Δεκαεννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, τραυματίστηκαν από πυρά αγνώστων κατά τη διάρκεια της παρέλασης για τη Γιορτή της Μητέρας στη Νέα Ορλεάνη. Οι σφαίρες προήλθαν, σύμφωνα με την αστυνομία, από δύο διαφορετικούς τύπους όπλων, ενώ δύο ή τρεις άνθρωποι εθεάθησαν να φεύγουν τρέχοντας από τον τόπο του περιστατικού. Μπορεί το Εφετείο να επικύρωσε την καταδίκη του Καβαλιέρε σε τετραετή φυλάκιση για την υπόθεση της Mediaset και να πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για το σκάνδαλο Ρούμπιγκεϊτ, ωστόσο ο μπερλουσκονικός Λαός της Ελευθερίας (Pdl) εξακολουθεί να καλπάζει στις δημοσκοπήσεις αγγίζοντας το 29,1, σχεδόν οκτώ μονάδες πάνω από την εκλογική του επίδοση. Το μέτωπο της δεξιάς συνολικά προηγείται με έξι μονάδες έναντι της κεντροαριστεράς, και το Δημοκρατικό Κόμμα πέφτει για πρώτη φορά κάτω από το 24%.

Οικονομία

Στα 13,6 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ποσόν που έχει επιστραφεί για αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις, σύμφωνα με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Στις 552.223 ανήλθαν οι αιτήσεις καταναλωτών για υπαγωγή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ από το 2011 (έτος πρώτης εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου) μέχρι τις 12 Απριλίου 2013, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη κίνηση της ΕΚΤ να αγοράσει κρατικά εμπράγματα διασφαλισμένα ομόλογα (ABS) προκειμένου να βοηθήσει αυτές τις χώρες να αντιμετωπίσουν τα χρέη τους, επισημαίνοντας στο κόμμα του πως αυτό ισοδυναμεί «με κεκαλυμμένη κρατική χρηματοδότηση», υποστηρίζει το περιοδικό Ντερ Σπίγκελ.

Αθλητισμός

Ουντινέζε και Λάτσιο ήταν οι κερδισμένες της 37ης αγωνιστικής στο καμπιονάτο, καθώς σημείωσαν τις νίκες που ήθελαν και βρίσκονται κοντά στην ευρωπαϊκή έξοδο, με τους «φριουλάνι» να επικρατούν της Αταλάντα 2-1 και τους «λατσιάλι» να νικούν τη Σαμπντόρια με 2-0. Νωρίτερα, Παλέρμο και Σιένα είχαν ακολουθήσει την Πεσκάρα στη Serie Β, μετά την ήττα των Σικελών με 1-0 στο «Αρτέμιο Φράνκι» από τη Φιορεντίνα και το βαθμό που απέσπασε η Τζένοα απέναντι στην Ίντερ. «Διπλό» για τη Μπολόνια του βασικού Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου κόντρα στην Πάρμα του «παγκίτη» Σωτήρη Νίνη.Μίλαν και Ρόμα «κόλλησαν» στο 0-0 στο «Σαν Σίρο» και οι «ροσονέρι» ανέβαλαν την εξασφάλιση της 3ης θέσης που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το τρίτο πρωτάθλημα της ιστορίας της κατέκτησε η Παρί Σεν Ζερμέν. Με γκολ του Ζερεμί Μενέζ στο 53ο λεπτό η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι νίκησε 1-0 τη Λιόν στο "Ζερλάν" και εξασφάλισε τον τίτλο του "σαμπιονά" ενώ απομένουν δύο παιχνίδια για το τέλος της σεζόν. Σημαντικό έδαφος έχασε η Σεντ Ετιέν στο παιχνίδι της εξόδου στα προκριματικά του τσάμπιονς λιγκ, καθώς στο πλαίσιο της 36ης αγωνιστικής ηττήθηκε με 3-1 από τη Λοριάν εκτός έδρας και πια ελπίζει σε «στραβοπατήματα» των Νις και Λιόν, που παίζουν αργότερα. Ο Χρήστος Πιπίνης ήταν ο μεγάλος άτυχος του τελικού του Αστέρα Τρίπολης με τον Ολυμπιακό. Ο ακραίος μπακ των Αρκάδων, υπέστη κάταγμα στην περόνη και χάνει τα πλέι οφ. Ο ποδοσφαιριστής του Αστέρα αγωνιζόταν με πρόβλημα στο πόδι από το 70ο λεπτό της αναμέτρησης, όμως παρέμεινε στον αγωνιστικό χώρο μέχρι το φινάλε.



ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΥΝΕΚΡΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 46 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟ ΜΠΑΡΑΖ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΣΤΗ ΜΕΘΟΡΙΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΡΙΑ

Τον εντοπισμό και την σύλληψη εννέα υπόπτων -τούρκων υπηκόων- για τις φονικές επιθέσεις στο Ρεϊχανλί,  ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή, ο αναπληρωτής τούρκος πρωθυπουργός. Παράλληλα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου, υπογράμμισε από το Βερολίνο ότι "έχει έλθει ο καιρός, η διεθνής κοινότητα να αναλάβει δράση εναντίον του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ" μετά το μπαράζ επιθέσεων στη μεθόριο της Τουρκίας με τη Συρία.

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την διπλή επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα χθες σε μικρή πόλη της νότιας Τουρκίας, στα σύνορα με την Συρία, ενώ στους 110 ανέρχονται οι τραυματίες. Η επίθεση σημειώθηκε σε πολυσύχναστο μέρος της πόλης Ρεϊχανλί , που βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Συρία. Από τις εκρήξεις καταστράφηκαν ολοσχερώς, μαγαζιά, σπίτια και αυτοκίνητα σε τρία οικοδομικά τετράγωνα.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και ταυτοχρόνως κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρέντς έκρινε ότι, το συριακό καθεστώς και ιδίως ο ίδιος ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ είναι "ως συνήθως οι ύποπτοι" και απέδωσε την ευθύνη για τις πολύνεκρες επιθέσεις ατις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας.Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μουαμάρ Γκιουλέρ απέδωσε, μιλώντας σήμερα στη δημόσια τηλεόραση, τις ανωτέρω επιθέσεις σε έως σήμερα άγνωστη για τις τουρκικές αρχές οργάνωση πλην, όπως ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε, ευθέως συνδεδεμένη με τη συριακή μυστική υπηρεσία 'Μουχαμπαράτ'.

Στο μεταξύ, αυξήθηκε εκ νέου ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από τις "δίδυμες' επιθέσεις" και πλέον φτάνει στους 46 νεκρούς.