27 Απριλίου, 2013

ΤΟΥΡΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

Σε ένα συγκλονιστικό άρθρο στην εφημερίδα Sabah, ο Τούρκος δημοσιογράφος Engin Ardiç κάνει έντονη κριτική στους ομοεθνείς του, λέγοντας σκληρές αλήθειες για την Άλωση της Κωνσταντινουπόλης. Παράλληλα στην «Hurriyet», με αφορμή την ταινία "¨Αλωση 1453" που έχει σπάσει ταμεία στην Τουρκία, ο δημοσιογράφος Μπουράκ Μπεντίλ έθεσε το ρητορικό ερώτημα: Να γιόρταζαν οι Βρετανοί την «άλωση του Λονδίνου» ή οι Γερμανοί την «άλωση του Βερολίνου». 

«Μήπως πρέπει να περιμένουμε να ακολουθήσουν ταινίες όπως “‘Αλωση 1974” ή ”Αφανισμός 1915”»; Παραθέτουμε το άρθρο που είχε δημοσιευθεί πριν τέσσερα χρόνια, στην Sabah, με αφορμή τους εορτασμούς που γίνονται κάθε χρόνο στην Τουρκία για την Άλωση: «ΑΝ οργανωνόταν στην Αθήνα συνέδριο µε θέμα : «Θα πάρουμε πίσω την Πόλη»...

ΑΝ έφτιαχναν μακέτα µε τα τείχη της πόλης και τους στρατιώτες µε τις πανοπλίες τους να επιτίθενται στην Πόλη... (όπως εμείς στην Τουρκία κάνουμε κάθε χρόνο!)

ΑΝ ένας τύπος ντυμένος όπως ο περίφημος Έλληνας νικηφόρος και σχεδόν μυθικός Διγενής Ακρίτας έπιανε τον δικό µας Ulubatlι Hasan και τον γκρέμιζε κάτω...

ΑΝ ξαφνικά έμπαινε στην πόλη κάποιος ντυμένος Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος πάνω σε ένα λευκό άλογο και δίπλα του άλλος ως Λουκάς Νοταράς, ως Γεώργιος Φραντζής κι έμπαιναν ως αντιπρόσωποι της πόλης... ( όπως εμείς στην Τουρκία κάνουμε κάθε χρόνο!)

ΑΝ έφτιαχναν µια χάρτινη Αγία Σοφία που δεν είχε μιναρέδες αλλά Σταυρό....
ΑΝ έκαιγαν λιβάνι και έλεγαν ύμνους, θα µας άρεσε; Δεν θα µας άρεσε, θα ξεσηκώναμε τον κόσμο, μέχρι που θα καλούσαμε πίσω τον πρέσβη µας από την Ελλάδα. Τότε, γιατί το κάνετε εσείς αυτό, κάθε χρόνο; Πέρασαν 556 χρόνια και γιορτάζετε (την Άλωση) σαν να ήταν χθες ;

Γιατί κάθε χρόνο τέτοια εποχή, (µ΄ αυτές τις γιορτές πού κάνετε) διακηρύσσετε σε όλο τον κόσµο ότι: «Αυτά τα μέρη δεν ήταν δικά µας, ήρθαµε εκ των υστέρων και τα πήραμε µε τη βία». Για ποιο λόγο άραγε φέρνετε στη µνήµη µια υπόθεση 6 αιώνων; Μήπως στο υποσυνείδητό σας υπάρχει ο φόβος ότι η Πόλη κάποια µέρα θα δοθεί πίσω;
Μην φοβάστε, δεν  υπάρχει αυτό που λένε µερικοί ηλίθιοι της Εργκενεκόν περί όρων του 1919.

Μη φοβάστε, τα 9 εκατοµµύρια  Ελλήνων δεν μπορούν να πάρουν την πόλη των 12 εκατοµµυρίων, και αν ακόμα την πάρουν δεν μπορούν να την κατοικήσουν. Κι οι δικοί µας που γιορτάζουν την Άλωση είναι µια χούφτα φανατικοί µόνο που η φωνή τους ακούγεται δύσκολα.

Ρε σεις, αν µας πούνε ότι λεηλατούσαμε την Πόλη τρεις µέρες και τρεις νύχτες συνεχώς τι θα απαντήσουμε; Θα υπερασπιστούμε τον εαυτό µας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή θα αφήσουμε το θέμα στους ιστορικούς; Αντί να περηφανευόμαστε µε τις πόλεις που κατακτήσαμε, ας περηφανευτούμε µε αυτές που ιδρύσαμε, αν υπάρχουν. Αλλά δεν υπάρχουν.

Όλη η Ανατολή είναι περιοχή µέ την βία κατακτημένη...Ακόμα και το όνομα της Ανατολίας δεν είναι αυτό που πιστεύουν (ana=µάνα, dolu=γεµάτη) αλλά προέχεται από την ελληνική λέξη η Ανατολή. Ακόμα και η ονομασία της Ισταµπούλ δεν είναι όπως µας λέει ο Ebliya Celebi «εκεί όπου υπερτερεί το Ισλάµ» τραβώντας τη λέξη από τα μαλλιά, αλλά προέρχεται από το «εις την Πόλιν».

Εντάξει λοιπόν, αποκτήσαµε µόνιµη εγκατάσταση, τέλος η νοµαδική ζωή και γι' αυτό ο λαός αγοράζει πέντε - πέντε τα διαµερίσµατα. Κανείς δεν μπορεί να µας κουνήσει, ηρεμήστε πια... Οι χωριάτες µας ας αρκεστούν στο να δολοφονούν την Κωνσταντινούπολη χωρίς όμως πολλές φανφάρες».... 

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ


Το Σάββατο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, είναι αφιερωμένο από την Εκκλησία μας, στην Ανάσταση του Λαζάρου. Το θαύμα αυτό είναι το τρίτο θαύμα ανάστασης που είχε κάνει ο Ιησούς Χριστός. Πριν από τον Λάζαρο, είχε αναστήσει την κόρη του Ιαείρου και τον γιό της χήρας στην πόλη Ναΐν. Όπως μας αναφέρει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, όταν ο Λάζαρος αρρώστησε βαριά, οι αδερφές του Μαρία και Μάρθα, ειδοποίησαν τον Χριστό για την αρρώστια του Λαζάρου και τον κάλεσαν να έρθει όσο πιο γρήγορα μπορεί, για να προλάβει τον αδερφό τους ζωντανό.

Ο Ιησούς βρισκόταν μακριά και όταν έφτασε στην Βηθανία, όπου ήταν και το σπίτι του Λαζάρου, ο ίδιος ήταν ήδη νεκρός τέσσερις ημέρες. Είχε δε ταφεί, όπως συνηθιζόταν τότε, σε μια σπηλιά, η οποία έκλεινε με μια  μεγάλη πέτρα. Από την Μάρθα οδηγήθηκε ο Ιησούς στον τάφο του Λαζάρου και εκεί ζήτησε να βγάλουν την πέτρα που σφράγιζε την σπηλιά. Στην συνέχεια προσευχήθηκε στον Πατέρα Του λέγοντας: «Πάτερ, ευχαριστώ σοι ότι ήκουσάς μου. Εγώ δε ήδειν ότι πάντοτέ μου ακούεις αλλά δια τον όχλον τον παρεστώτα είπον, ίνα πιστεύσωσιν ότι συ με απέστειλας». Κατόπιν φώναξε: «Λάζαρε δεύρο έξω». Και έτσι έγινε. Ο αναστημένος Λάζαρος πρόβαλε στην είσοδο της σπηλιάς και περπάτησε προς τον Ιησού. Για τρίτη φορά ο Χριστός μας είχε κάνει το υπέρτατο θαύμα. Επανάφερε στην ζωή κάποιον νεκρό, διδάσκοντας μας ότι ο θάνατος δεν είναι το τέλος αλλά η μετάβαση. Η ζωή συνεχίζεται, σε άλλο επίπεδο, μετά από αυτόν. Ο Θεός έχει την δύναμη να καλεί τους νεκρούς όπως θα κάνει κατά την Δευτέρα Παρουσία. Ο Λάζαρος μετά την ανάσταση του κυνηγήθηκε από τους Αρχιερείς με σκοπό να τον σκοτώσουν, αφού όποιος τον έβλεπε πίστευε στον Ιησού Χριστό. Για να γλυτώσει, κατέφυγε στο νησί της Κύπρου. Εκεί χειροτονήθηκε, από τους Αποστόλους, Επίσκοπος στην πόλη Κίτιο και πέθανε τελικά (για δεύτερη φορά) το 63μ.Χ. 

Το Άγιο Λείψανο του μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τον αυτοκράτορα Λέων, και τοποθετήθηκε στον ναό που έχτισε ο ίδιος για τον Άγιο. Σε αυτόν τον ναό της Βασιλεύουσας βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Η Βηθανία μας είναι γνωστή από το φίλο του Χριστού Λάζαρο, πού ζούσε σ’ αυτήν, και οπού μετά το θάνατο του τον άνέστησε ό Χριστός καί μάλιστα τέσσαρες ήμερες μετά, παρά την προτροπή της αδελφής του Μάρθας να μην πλησιάσει στο μνημείο λέγοντας «Κύριε, ήδη όζει, τεταρταίος γαρ εστί» (Ίω. ια’ 39). Τον απέτρεπε δηλαδή να πλησιάσει, γιατί εξέπεμπε τη δυσοσμία της άποσυνθέσεως της σάρκας, ή όποια φυσιολογικά ακολουθεί το θάνατο κάθε ανθρώπου. Ό Χριστός μας, όμως, ό οποίος ήλθε για να καταργήσει με το σταυρικό θάνατο Του τον «το κράτος έχοντα του θανάτου» (Εβρ. β’ 14), πλησίασε καί τον άνέστησε τονίζοντας με αυτό τον τρόπο το μυστήριο της κοινής των ανθρώπων αναστάσεως.Το υπερφυσικό θαύμα της έγέρσεως του Λαζάρου έξήγειρε τους Ιουδαίους καί οί αρχιερείς τους «έβουλεύσαντο ίνα καί τον Λάζαρον άποκτείνωσι» (Ίω. ιβ’ 10), γιατί πλήθος Ιουδαίων πήγαινε στη Βηθανία, για να βεβαιωθεί για το θαύμα, το όποιο διαδιδόταν από στόμα σε στόμα, καί, όταν διαπίστωναν ότι ό Λάζαρος ζούσε  πίστευαν στο Χριστό. ”Ετσι ό Λάζαρος μετά την έγερση του και τα εκούσια πάθη καί την ανάσταση του Χρίστου μας διωκόμενος κατέφυγε στη νήσο Κύπρο, οπού αργότερα τον συνάντησαν οι απόστολοι Παύλος καί Βαρνάβας καί τον χειροτόνησαν επίσκοπο Κιτίου. Το αρχαίο Κίτιο είναι ή γενέτειρα πόλη του φιλοσόφου Ζήνωνος καί βρίσκεται κοντά στη σημερινή Λάρνακα, την οποία κοσμεί περίλαμπρος ναός του αγίου Λαζάρου, μέσα στον όποιο βρίσκεται καί ό πάνσεπτος τάφος του. 

Η πόλη αυτή είχε τη μεγάλη τιμή να δεχθεί τό Ευαγγέλιο της αγάπης από το στόμα ενός προσωπικού φίλου του Κυρίου, ό όποιος, μαζί με τις αδελφές του Μάρθα καί Μαρία, παρακαθόταν «παρά τους πόδας του Ιησού καί ήκουε των λόγων Αυτού» (Λουκ. Γ 42).Ό άγιος Λάζαρος ποίμανε το λαό του Κιτίου με ταπείνωση καί αγάπη καί του πέρασε όχι μόνο το μήνυμα της ευσέβειας, για να ζήσει αυτός την παρούσα ζωή «σωφρόνως καί δικαίως καί εύσεβώς» (Τιτ. β’ 12), αλλά καί το μήνυμα της αιώνιας μακαριότητας, την όποια καί αυτός απολαμβάνει μετά το θάνατο του, από τα σκαλιά του όποιου πέρασε δύο φορές. Τον πρώτο, για να ζήσει τριάντα ακόμη χρόνια καί να ακολουθήσει τα βήματα των αποστόλων εύαγγελιζόμενος τη σωτηρία• καί το δεύτερο, για να απολαύσει μόνιμα τη Βασιλεία των ουρανών κοντά στον αγαπημένο του φίλο, τον αναστημένο Ιησού. Ή παράδοση του λαού αναφέρει ότι ό άγιος Λάζαρος τα τριάντα χρόνια πού έζησε μετά την πρώτη του ανάσταση ήταν σκυθρωπός καί αγέλαστος, όχι γιατί δεν είχε χάρη Θεού, αφού ανάμεσα στα αγαθά πού αυτή παρέχει στους πιστούς με το Πανάγιο Πνεύμα είναι ή «χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, πραότης» (Γαλ. ε’ 22), αλλά γιατί τα μάτια του είδαν τη ατέλειωτη καταδίκη των αμαρτωλών κατά την τετραήμερη παραμονή του στον Άδη. Λέγεται μάλιστα ότι δεν γέλασε ποτέ στη ζωή του, παρά μόνο μία φορά, όταν είδε κάποιον να κλέβει ένα πήλινο αγγείο καί το σχολίασε χαμογελώντας καί λέγοντας: «Το ένα χώμα κλεβει το άλλο», δηλαδή ό χωμάτινος άνθρωπος κλέβει κάτι το χωμάτινο, το ευτελές, αγνοώντας ότι «ή ήμερα Κυρίου ως κλέπτης εν νυκτί έρχεται» {Α’ Θεσ. ε’ 2).

Τα τριάντα χρόνια της ζωής του αγίου Λαζάρου μετά την έγερση του από τον Κύριο στη Βηθανία αναφέρει ό άγιος Έπιφάνιος Κύπρου λέγοντας: «Εν παραδόσεσιν εύρομεν ότι τριάκοντα ετών ην τότε ό Λάζαρος, ότε έγήγερται μετά δε το αναστήναι αυτόν άλλα τριάκοντα έζησε καί ούτω προς Κύριον έξεδήμησε κοιμηθείς». Για τριάντα χρόνια παραμονής του άγιου Λαζάρου στον επισκοπικό θρόνο του Κιτίου αναφέρει καί ό άγιος Θεόδωρος ό Στουδίτης στις Κατηχήσεις του.Μετά τη δεύτερη κοίμηση του, πού συνέβη στίς 16 “Οκτωβρίου σύμφωνα με κώδικα των Καυσοκα-λυβίων, ό άγιος Λάζαρος ετάφη σε μαρμάρινη λάρνακα, ή όποια σύμφωνα με το Συναξαριστή της Κωνσταντινουπόλεως έφερε την επιγραφή: «Λάζαρος ό τετραήμερος και φίλος του Χριστού». Στόν κώδικα των Καυσοκαλυβίων στις 16 Όκτωβρίου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι είναι άτοπο να μην εορτάζεται ιδιαίτερα ένα τόσος μεγάλος άγιος, αφού ή ανάσταση του από τον Κύριο (όπως καί ή ψηλάφηση του Χριστού μας από τον απόστολο Θωμά) δεν είναι εορτές των άγιων, αλλά είναι δεσποτικές εορτές. Ή 16η Όκτωβρίου συνδέθηκε με την ημερομηνία της άνακομιδής του τιμίου του λειψάνου καί προηγείται αυτής κατά μία ημέρα, ώστε ή άνακομιδή να εορτάζεται τη μεθέορτο. Ή άνακομιδή των ιερών λειψάνων του άγιου Λαζάρου έγινε στα χρόνια της βασιλείας του Λέοντος ΣΤ’ του Σοφού, το έτος 890 μ.Χ. Αυτή εορτάζεται στις 17 Όκτωβρίου. Ή ανάσταση δέ του Λαζάρου εορτάζεται το γνωστό «Σάββατο του Λαζάρου». 


Ο τάφος του Αγίου στην Κύπρο




ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΗ (Λ΄ ΜΕΡΟΣ)


Αρχαία βραχοπολιτεία της Πέτρας. (Λ΄ ΜΕΡΟΣ)

Η Πέτρα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ιορδανίας και προσελκύει πλήθος επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Λόγω της πληθώρας των μνημείων και των εντυπωσιακών κτισμάτων που υπάρχουν μέσα στον ευρύτερο χώρο της αρχαίας πόλης, έχει χαρακτηριστεί ως ένα ανοιχτό μουσείο. Κάτοικοι της ιστορικής αυτής πόλης υπήρξαν οι Ναβαταίοι. Οι Ναβαταίοι ήταν ένας δραστήριος αραβικός λαός με πλούσιο εμπορικό πνεύμα, καθώς είχαν τον έλεγχο σε σημαντικούς εμπορικούς δρόμους της εποχής. Η πολιτεία αυτή υπήρξε σημαντικό σταυροδρόμι κύριων  εμπορικών δρόμων που συνέδεαν χώρες της Ανατολής με τη Δύση. 

Με τη δημιουργικότητα τους και τις ιδιαίτερες δεξιότητές τους, έχοντας, όμως, δεχτεί επιρροές από τα ελληνιστικά και τα ρωμαϊκά χρόνια, κατασκεύασαν το μοναδικό αυτό δημιούργημα, τη  βραχοπολιτεία της Πέτρας, η οποία είναι λαξευμένη σε ψαμμιτικά πετρώματα. Το όνομά της «Πέτρα» αποδεικνύει την παρουσία των Ελλήνων στην περιοχή και την έντονη επιρροή που δέχτηκε από το ελληνικό πνεύμα. Για πολλά χρόνια, μετά την παρακμή της, η πολιτεία αυτή είχε χαθεί και είχε εξαφανιστεί ακόμα και από το χάρτη. Ανακαλύφθηκε μετά από πάρα πολλά χρόνια τον 19ο αιώνα - εν έτει 1812 - από έναν Ελβετό εξερευνητή. Σήμερα αποτελεί ένα από τα Νεότερα Θαύματα του Κόσμου ενώ το 1985 χαρακτηρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Αρχαιολογικός χώρος της Πέτρας.

Πολλοί επισκέπτες της θαυμάσιας αυτής αρχαίας πόλης επιλέγουν να περιηγηθούν στο χώρο με άλογα για μια πιο ξεκούραστη διαδρομή Στην αρχή της διαδρομής, θα συναντήσετε  πολλούς βράχους μέσα στους οποίους διακρίνουμε σπηλιές ή λαξευμένους τάφους. Πάνω σ΄ αυτά τα βράχια υπάρχουν χαραγμένα, από τα αρχαία εκείνα χρόνια, ελληνικά γράμματα, που αποτελούν σημάδια της ελληνικής επιρροής στο χώρο αυτό. Συνεχίζοντας τη διαδρομή φτάνουμε στο περίφημο στενό φαράγγι (Σικ) που αποτελεί την κύρια δίοδο για να φτάσει κανείς στην πολιτεία με τα θαυμάσια και εντυπωσιακά κτίσματα.

Το στενό αυτό πέρασμα του φαραγγιού είναι εντυπωσιακότατο και η διαδρομή μέσα σ΄ αυτό είναι μαγευτική, λόγω των τεράστιων βράχων που το περικλείουν. Εκεί υπήρχε παλαιότερα ένας ενιαίος βράχος με τεράστιο ύψος (εκατοντάδες μέτρα) που ύστερα από ισχυρούς σεισμούς άνοιξε στα δύο και δημιουργήθηκε αυτό το φαράγγι, το οποίο σε ορισμένα σημεία του είναι πολύ στενό.  Το μήκος του φαραγγιού είναι περίπου ένα χιλιόμετρο. Αξίζει, όμως, να το διασχίσει κανείς με τα πόδια προκειμένου να απολαύσει και να θαυμάσει τους πελώριους βράχους που υψώνονται μπροστά μας σαν γίγαντες.  Προχωρώντας μέσα στο φαράγγι ανακαλύπτει ο επισκέπτης σε ορισμένα σημεία τις κατασκευές των Ναβαταίων, πολλές από τις οποίες διατηρούνται μέχρι σήμερα με αλλαγμένη μορφή.

Οι ανασκαφές έχουν δείξει ότι οι Ναβαταίοι διαχειρίζονταν με άριστο τρόπο τους υδάτινους πόρους, κατασκεύαζαν φράγματα και δεξαμενές, όπου αποθήκευαν νερό και το εκμεταλλεύονταν σε περιόδους ξηρασίας. Επίσης, εκτός από τις δεξαμενές, λάξευαν πάνω στα βράχια κανάλια, ώστε το νερό να έχει συνεχή ροή. Βέβαια, δεν είναι με την αρχική τους μορφή, καθώς με την πάροδο των χρόνων έχουν σπάσει. Παρόλα αυτά στο μεγαλύτερο μέρος του φαραγγιού υπάρχουν τέτοια κανάλια στις άκρες πάνω στα βράχια. Επίσης, κατά μήκος του φαραγγιού  θα δείτε σε κάποια σημεία ρωμαϊκά δάπεδα. Κάποια κομμάτια από αυτά τα δάπεδα έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα και φαίνονταν ξεκάθαρα κατά την πεζοπορία μας μέσα στο φαράγγι.

Αυτά τα δάπεδα αποδεικνύουν τη ρωμαϊκή επιρροή στην πόλη της Πέτρας. Πολύ εντυπωσιακοί, σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής μέσα στο φαράγγι, είναι οι βράχοι. Οι βράχοι αυτοί είναι τεράστιοι με ιδιαίτερες ραβδώσεις και όμορφους χρωματισμούς. Σε πολλά σημεία είναι πολύ κοντά μεταξύ τους, που αν ενώνονταν θα ταίριαζαν άριστα. Επίσης, σ΄ αυτά τα σημεία που υπάρχει μικρό άνοιγμα μπαίνει το φως και δημιουργεί μια μοναδική και γραφικότατη εικόνα. Σε άλλα σημεία τα βράχια είναι πιο απομακρυσμένα και γι΄ αυτό το πλάτος του φαραγγιού ποικίλει από μέρος σε μέρος. Αυτό αποδεικνύει το γεγονός ότι ήταν ένας ενιαίος βράχος και χωρίστηκε μετά τους σεισμούς. Εκπληκτικό, επίσης, είναι και το τεράστιο ύψος των βράχων. Σε όλη τη διαδρομή συναντάτε βράχια μεγάλου ύψους· εντυπωσιακό είναι ότι σε ορισμένα σημεία το ύψος τους φτάνει μέχρι και τα 90 μέτρα.

Κατά μήκος του φαραγγιού, θα δείτε λαξευτούς τάφους φτιαγμένους με περίτεχνο τρόπο. Επίσης, υπάρχουν  μνημεία με ιδιαίτερα σκαλίσματα πάνω και μέσα στους βράχους, που ήταν αφιερωμένα στους θεούς των ανθρώπων της εποχής και τα χρησιμοποιούσαν στις λατρευτικές τους εκδηλώσεις. Στη διαδρομή θα παρατηρήσετε κάποια γράμματα χαραγμένα και σκαλισμένα πάνω στα βράχια. Αυτά ανήκουν σε παλαιότερη εποχή και, ίσως, είναι σημάδια των επιρροών που δέχτηκε η πολιτεία της Πέτρας από ξένους λαούς. Εντυπωσιακή είναι  και μια ανθρώπινη μορφή που θα συναντήσετε στο στενό πέρασμα του φαραγγιού και δίπλα από αυτή την ανθρώπινη μορφή είναι λαξευμένη και  η μορφή μιας καμήλας.

Αυτά είναι σκαλισμένα πάνω σ΄ ένα μεγάλο βράχο με περίτεχνο και περίπλοκο τρόπο και σε μεγάλο μέγεθος. Βέβαια, δεν υπήρχε ολόκληρη η ανθρώπινη μορφή ούτε και η μορφή του ζώου, λόγω της παλαιότητάς τους. Φαίνονται, όμως, ξεκάθαρα τα πόδια του ανθρώπου και ένα μικρό κομμάτι από τη μορφή του ζώου.  Χαρακτηριστικά, κατά μήκος του φαραγγιού και στο δεξιό και στο αριστερό μέρος του περάσματος, είναι τα λαξευμένα κανάλια, που όπως προαναφέραμε, τα χρησιμοποιούσαν οι Ναβαταίοι για τη συνεχή ροή του νερού. Εκτός αυτών,  υπάρχουν και οι δεξαμενές που τις είχαν φτιάξει για να αποθηκεύουν το νερό και να το εκμεταλλεύονται σε περιόδους που επικρατούσε ξηρασία. Στα τελευταία μέτρα του φαραγγιού, το οποίο αποτελεί την κύρια δίοδο για τα αρχαιολογικά μνημεία και τα κτίσματα της αρχαίας πολιτείας, η εικόνα που συναντά κανείς είναι καταπληκτική.

Ξαφνικά εμφανίζεται ένα μοναδικό σε κατασκευή και ομορφιά κτίσμα της εποχής των Ναβαταίων. Είναι το περίφημο Θησαυροφυλάκιο. Αποτελεί το πιο εντυπωσιακό κτίσμα του χώρου και είναι, πράγματι, αξιοθαύμαστο. Είναι ένας λαξευμένος ταφικός ναός με μια καταπληκτική πρόσοψη. Η πρόσοψή του είναι διώροφη, με πλουσιότατη διακόσμηση και έντονα ελληνιστικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Οι κίονες και τα αετώματα του ναού αυτού μαρτυρούν την ελληνιστική επιρροή που δέχτηκαν αυτά τα απείρου κάλλους κτίσματα. Επίσης, στην πρόσοψη υπάρχουν και ανάγλυφες παραστάσεις, που είναι αξιοθαύμαστες λόγω της πολυπλοκότητάς τους και της δυσκολίας στην κατασκευή τους.

Προχωρώντας στον αρχαιολογικό χώρο, θα συναντήσετε πάρα πολλά αξιοθέατα. Τα περισσότερα από αυτά είναι τάφοι λαξευμένοι μέσα στα βράχια. Ακόμα και εκεί συνεχίζονται τα λαξευμένα κανάλια του νερού και σε ορισμένα σημεία φαίνονται πολύ έντονα. Επίσης, και σ΄ αυτό το χώρο, θα δείτε τους χρωματιστούς βράχους με τις ξεχωριστές ραβδώσεις τους. Εκτός από τους τάφους, υπάρχουν κι άλλα αρχιτεκτονικά μνημεία που δεσπόζουν στο χώρο με την επιβλητικότητα τους και την αρχιτεκτονική τους. Αυτά είναι αρχαίες αγορές, θέατρα, λουτρά και κατοικίες, όπου εκπλήσσουν με την αντοχή τους στο χρόνο.

Πολλά κτίσματα και τάφοι εντυπωσιάζουν με τις εκπληκτικές προσόψεις τους, οι οποίες είναι κατασκευασμένες με διαφορετικές τεχνοτροπίες και σχέδια. Χαρακτηριστικά είναι και τα χιλιάδες σκαλοπάτια που υπάρχουν μπροστά από τα κτίσματα και είναι ο μόνος «δρόμος» για να φτάσει κανείς σ΄ αυτά. Ένα από τα πιο ξακουστά αξιοθέατα της αρχαίας Πέτρας είναι το αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο. Το θέατρο αυτό είναι πολύ γνωστό για τη χωρητικότητα του, καθώς μπορούσε να φιλοξενήσει χιλιάδες θεατές, γεγονός που αποδεικνύει το μέγεθος και το πολιτιστικό επίπεδο της Πέτρα. Συνεχίζοντας την περιήγηση συναντάτε συνεχώς κτίσματα με περίτεχνες κατασκευές, υπέροχες σμιλευμένες προσόψεις μεγάλου ύψους, που σε όλα αυτά φαίνονταν οι επιρροές που είχαν δεχτεί από τα ελληνιστικά και  τα ρωμαϊκά χρόνια. Επίσης, τα κτίσματα και τα αξιοθέατα της αρχαίας πολιτείας  έχουν δεχτεί επιρροές και από βυζαντινά στοιχεία και εποχές. Η κληρονομιά αυτή των Ναβαταίων που θαυμάζει κανείς σ΄ ολόκληρο τον αρχαιολογικό χώρο της Πέτρας είναι μεγαλειώδης.

Η συνέχεια αύριο.





ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Το ιδρυτικό τους συνέδριο θα πραγματοποιήσουν το Σαββατοκύριακο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη». Ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος, θα μιλήσει στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου. «Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες με όλο το πατριωτικό και αντιμνημονιακό τόξο» τόνισε ο κ. Καμμένος σε συνέντευξή του.

Την έντονη δυσφορία του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η απουσία από το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, των προτάσεών του για την ανεργία, με τις οποίες, σύμφωνα με κύκλους της Ιπποκράτους, είχε συμφωνήσει ο κ. Σαμαράς. Η κυβέρνηση τονίζει ότι πρόκειται για καθαρά τεχνικό θέμα και όχι για απόρριψη των προτάσεων. Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τελικά τις προτάσεις ως τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο.

Ελεύθερος με εγγύηση 60.000 ευρώ και τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα αφέθηκε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος μετά την μαραθώνια απολογία του στον ανακριτή για το λεγόμενο «πάρτι δαπανών» που διαπιστώθηκε στο συνδικάτο των εργαζομένων στη ΔΕΗ.Στις αντιδράσεις συμφερόντων απέδωσε τη δίωξη σε βάρος του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ.

Τη συζήτηση σχετικά με τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων ανοίγει η Welt, καθώς η δημοσιοποίηση από το «Βήμα της Κυριακής» και το «tovima.gr» του γερμανικού εγγράφου που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των διεκδικήσεών της, έχουν συμβάλει στη γέννηση ενός νέου προβληματισμού στη Γερμανία.

Ελεύθεροι χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή, οι πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων της ΝΔ, Πέτρος Δούκας και Γιώργος Βουλγαράκης και η σύζυγος του τελευταίου, δικηγόρος Αικατερίνη Πελέκη, που κατηγορούνται για παράβαση του νόμου για το «πόθεν έσχες».
Κόσμος
Το σερβικό κοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία τη συμφωνία που επετεύχθη με τη μεσολάβηση της ΕΕ για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο. Όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα υποστήριξαν τη συμφωνία, με αποτέλεσμα αυτή να περάσει με 174 ψήφους υπέρ και 23 κατά.

Οι Αρχές στο Μπανγκλαντές ανακοίνωσαν τη σύλληψη των δύο ιδιοκτητών του εργοστασίου, που κατέρρευσε την Τετάρτη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 320 άτομα. Το πρωί του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι άλλα 24 άτομα κατάφεραν να βγουν ζωντανά από τα συντρίμμια του εργοστασίου ενδυμάτων.

Με τις ενδείξεις ότι η Συρία έχει κάνει -περιορισμένη έστω- χρήση χημικών όπλων κατά ανταρτών να πληθαίνουν και τη διεθνή κοινότητα να αυξάνει την πίεση κατά του Άσαντ για το ζήτημα, ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει ανεκτή τη χρήση των απαγορευμένων όπλων. Ήταν πάντως αρκετά προσεκτικός και περιορίστηκε να επαναλάβει ότι η επιβεβαίωση χρήσης «θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού».

Η ισπανική κυβέρνηση απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επιπλέον αύξηση των συντελεστών της φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, ανακοίνωσε όμως την διατήρηση έως το 2015 της έκτακτης αύξησης του πρώτου και ενημέρωσε για την επιβολή και νέων φόρων στους τομείς του περιβάλλοντος και των τραπεζών. Παράλληλα προβλέπει ότι η οικονομία της πρόκειται να συρρικνωθεί κατά 1,3% φέτος πριν από την επάνοδό της σε οριακή ανάπτυξη 0,5% το 2014, ενώ αναμένει επίσης η ανεργία να αρχίσει να υποχωρεί από τον επόμενο χρόνο.

Εφετείο στην Κωνσταντινούπολη ακύρωσε την Παρασκευή την καταδίκη σε 10μηνη φυλάκιση με αναστολή του διεθνούς φήμης τούρκου πιανίστα Φαζίλ Σάι. Ο τούρκος μουσικός θα οδηγηθεί σε νέα δίκη.

Οικονομία

Μικρή ανάσα έδωσε ο οίκος αξιολόγησης Μoody's στην Ιταλία, διατηρώντας την πιστοληπτική της ικανότητα στη βαθμίδα «Baa2». Σημειώνει, πάντως, την αρνητική προοπτική των κρατικών ιταλικών ομολόγων.

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εισήχθη στη Βουλή και ψηφίζεται την Κυριακή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο περιλαμβάνονται τα συμφωνηθέντα με την τρόικα μέτρα ώστε να εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις, ύψους 8,8 δισ. ευρώ, από το πακέτο βοήθειας προς την χώρα. 

Μεικτές τάσεις επικράτησαν την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη μετά από μια εβδομάδα καλών σε γενικό βαθμό επιδόσεων, μικρή πτώση παρατηρήθηκε αντίθετα στην Ευρωπη.

Αθλητισμός

Θετικός στη σύμπραξη με τον επιχειρηματία κ. Δημήτρη Μελισσανίδη για την ανέγερση γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια δήλωσε ο πρώην μέτοχος της ΠΑΕ κ. Πόλυς Χατζηιωάννου, ο οποίος κάλεσε τους οπαδούς της «Ενωσης» να στηρίξουν την προσπάθεια του «Τίγρη». Την παραίτηση του από την θέση του Αντιπροέδρου της ΠΑΕ ΑΕΚ υπέβαλε o Ηλίας Μπρουσιάνος.

Η Λιλ «αυτοκτόνησε» και ήρθε ισόπαλη με τον Σοσό 3-3 για το πρωτάθλημα Γαλλίας. Στην Ισπανία, Ράγιο Βαγιεκάνο και Οσασούνα αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2, ενώ στη Γερμανία, το Ανόβερο νίκησε την ουραγό Γκρόιτερ Φιρτ με 3-2.

Τα εισιτήρια για τον τελικό της 11ης Μαϊου στο ΟΑΚΑ, κόβονται μέσα στο σαββατοκύριακο καθώς διεξάγονται οι δύο επαναληπτικοί των ημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδας. Το Σάββατο στην Τρίπολη διεξάγεται η ρεβάνς μεταξύ του Αστέρα Τρίπολης και του ΠΑΟΚ.


ΟΙ ΗΠΑ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΟΥΝ ΠΛΗΡΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ

Η μετατόπιση του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, φαίνεται ότι περιλαμβάνει  νέες εξελίξεις που εστιάζουν στην περιοχή των Μαλβίδων νήσων. Μια διαρροή των όσων αναφέρει η συμφωνία παραμονής δυνάμεων (Status of Forces Agreement - SOFA) ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την κυβέρνηση των Μαλβίδων παρέχει τις πρώτες ενδείξεις για επέκταση του πλαισίου παραμονής αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στα νησιά, όπως επίσης και κατασκευαστικών εταιριών.

Η συμφωνία βρίσκεται στην παρούσα φάση υπό τελική διαμόρφωση με συζητήσεις που διεξάγουν οι δύο πλευρές, αν και η αμερικανική πρεσβεία στο Κολόμπο ανέφερε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για δημιουργία μόνιμης στρατιωτικής βάσης. Οι συμφωνίες SOFA, περιλαμβάνουν το πλαίσιο το οποίο προβλέπει τη συνεργασία που έχουν οι αμερικανικές δυνάμεις με τις δυνάμεις ασφαλείας κάθε χώρας στην οποία σταθμεύουν προσωρινά ή μόνιμα.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν σε ισχύ σήμερα 100 περίπου συμφωνίες αυτής της μορφής ενώ για την περίπτωση των Μαλβίδων προβλέπεται η εξουσιοδότηση στις αμερικανικές δυνάμεις «για να λειτουργούν στις προβλεπόμενες εγκαταστάσεις σε ότι αφορά την ασφάλεια, τον έλεγχο και την ανέγερση κτηρίων και κατασκευών υποδομής και να προβαίνουν σε αλλαγές ή βελτιώσεις».

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι Μαλβίδες εξετάζουν την υπογραφή επιπλέον ενός μνημόνιο κατανόησης MoU το οποίο υποβλήθηκε και παρέχει ηγετικό ρόλο στις αμερικανικές μονάδες σε ότι αφορά την επιτήρηση των συνόρων των Μαλβίδων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλα τα σημεία εισόδου και εξόδου του νησιού τίθενται υπό αμερικανική κηδεμονία, ενώ αναφέρεται ότι ασκούνται ισχυρές πιέσεις για την αποδοχή του MoU.

Σημειώνεται ότι το νησί επισκέφθηκε τον περασμένο μήνα το αεροπλανοφόρο USS John C Stennis σε μια συμβολική κίνηση ένδειξης σημασίας στη γεωπολιτική σημασία που έχει για τον αμερικανικό αμυντικό σχεδιασμό στην ευρύτερη περιοχή. Πρακτικά η Ουάσιγκτον μετατρέπει τις Μαλβίδες σε προωθημένη βάση επιχειρήσεων για αεροναυτικές δυνάμεις καθώς εξασφάλισε πλήρη πρόσβαση σε αεροδρόμια, λιμάνια και εγκαταστάσεις μεταφοράς, υποδομής και ανεφοδιασμού πλοίων και αεροπλάνων, ενώ το νομικό πλαίσιο που διέπει την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων υπάγεται σε αποκλειστικά σε νόμους των ΗΠΑ.



"ΚΥΡΙΕ ΣΟΙΜΠΛΕ ΜΙΛΗΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ"

Η συντηρητική εφημερίδα Die Welt ανοίγει σήμερα το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι συντάσσεται με την κυβέρνηση Μέρκελ και τις επιλογές της, με ένα πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της που ακολουθείται από ολοσέλιδο κείμενο στις εσωτερικές σελίδες και φιλοξενείται επίσης στην ιστοσελίδα της. Με τίτλο "κύριε Σόιμπλε μιλήστε για τα χρέη του πολέμου", η εφημερίδα κάνει εκτενή αναφορά στο θέμα των χρημάτων που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα και επισημαίνει μάλιστα τον ηθικό, τουλάχιστον, κίνδυνο που διατρέχει η κυρίαρχη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χαρακτηριστικά σημειώνεται στο σχετικό άρθρο:

"Αυτός ο ηθικός κίνδυνος θα μπορούσε να θέσει τη Γερμανία υπό πίεση, αργά ή γρήγορα. Τουλάχιστον συμβολικά ας δείξει καλοσύνη. Ενδεχομένως με μερική παραίτηση από τα ποσά τα οποία οφείλονται από την Ελλάδα, και το οποίο ίσως τελικά κάνει έτσι ή αλλιώς, γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί ποτέ να τα επιστρέψει". Το άρθρο ξεκινά με την επισήμανση μιας φωτογραφίας που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Τα Νέα" και έδειχνε τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο να ακουμπά στο μάγουλο τον Μανώλη Γλέζο, τον οποίο η εφημερίδα χαρακτηρίζει υπ' αριθμόν ένα εθνικό ήρωα της Ελλάδας.

Γίνεται επίσης εκτενής αναφορά στη σχετική συζήτηση που έγινε στο ελληνικό κοινοβούλιο, όπου ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι το θέμα είναι υπαρκτό και ότι άνοιξε για να κλείσει με το δίκιο να θριαμβεύει. Στη συνέχεια του άρθρου γίνεται αναφορά στις εκθέσεις που έχει στα χέρια της η ελληνική κυβέρνηση που είναι ακόμη απόρρητες. Αλλά, όπως τονίζεται, έγιναν δημόσια δύο σημεία: Η Ελλάδα ποτέ δεν έλαβε μια δεκάρα αποζημίωση από τη Γερμανία για την καταστροφή και λεηλασία ελληνικών περιουσιών υπό γερμανική κατοχή και για αναγκαστική "πίστωση" του Χίτλερ. Και ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από τις απαιτήσεις της.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο άρθρο βρίσκεται στην κορυφή των δημοφιλών άρθρων της ιστοσελίδας της εφημερίδας και ότι ήδη αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει 210 σχόλια. Τα περισσότερα από αυτά όμως καλούν την κυρία Μέρκελ και την κυβέρνηση να μην πληρώσουν τα χρήματα αυτά στην Ελλάδα. Αρκετοί μάλιστα από τους σχολιαστές αμφισβητούν το ύψος της οφειλής αυτής και αναρωτιούνται αν υπήρχαν ποτέ τόσα πολλά χρήματα στην Ελλάδα.

Εδώ το πρωτότυπο άρθρο της εφημερίδας

Σόιμπλε στο περιοδικό "Impulse": Η πολιτική διάσωσης του ευρώ αποδίδει. Η Ελλάδα είναι το παράδειγμα Εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισημαίνει ότι "η πολιτική διάσωσης του ευρώ αποδίδει" και αναφέρει ενδεικτικά το παράδειγμα της Ελλάδας, η οποία, όπως λέει, "είχε πέρυσι μικρότερο έλλειμμα από αυτό που αναμενόταν, αύξησε τις εξαγωγές της σε τρίτες χώρες, ενώ η ανεργία μειώνεται".

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Impulse", ο κ. Σόιμπλε υπεραμύνεται της εφαρμοζόμενης πολιτικής στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και, ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας, αναφέρει: "Πάντα λέγαμε ότι αν οι χώρες αντιμετωπίσουν αξιόπιστα τα προβλήματά τους -στην περίπτωση της Ελλάδας την οικονομική 'τσαπατσουλιά' και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας- τότε θα τους δοθεί ο απαραίτητος χρόνος. Αυτή είναι η φιλοσοφία των προγραμμάτων διάσωσης. Και λειτουργεί".

Δηλώνει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι "πίσω από την Ευρώπη βρίσκεται η ιδέα τού να αποδεχόμαστε ότι οι άλλοι είναι διαφορετικοί και αποφασίζουν οι ίδιοι".


PAX GERMANICA ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ;

Η προεδρική κυβέρνηση Λέτα στην Ιταλία που συγκροτεί ο Ναπολιτάνο διασφαλίζει μια ολιγόμηνη παράταση στη γραμμή Μόντι. Ετσι με υψηλό εσωτερικό κόστος, τη συνθλιβή και θρυμματισμό της Κεντροαριστεράς και την ανάδειξη του δίπολου Μπερλουσκόνι Γκρίγιο, η Μέρκελ απαλλάσσεται από την απειλή μιας παρατεταμένης ακυβερνησίας στην Ιταλία. Με δεδομένο το βραχυκύκλωμα του Ολάντ στη Γαλλία - που το ανάδειξαν χθες τόσο η εφημερίδα Μοντ σε δισέλιδο αφιέρωμα όσο και το πρακτορείο Reuters σε ανάλυσή του- - και την ακινησία σε βαθμό σήψης του Ραχόι στη Μαδρίτη, όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει δυσάρεστη έκπληξη για την καγκελάριο μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Μπροστά στην τρίτη θητεία της στην Καγκελαρία η Μέρκελ βρίσκεται μακράν του να ανησυχεί για την πολιτική επιβίωση των Φιλελευθέρων ή ακόμη και για το ενδεχόμενο εισόδου στην Ομοσπονδιακή Βουλή της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» που ζητά επιστροφή στο μάρκο, έχει την ηρεμία μιας νύφης που την διεκδικούν πολλοί μνηστήρες:
Πρώτος και καλύτερος ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Στάινμπρουκ με το κόμμα του συρρικνωμένο στο 22%, που δεν προσδοκά κάτι καλύτερο από την επιστροφή στη θέση του υπουργού Οικονομικών που κατείχε στην πρώτη κυβέρνηση Μέρκελ την περίοδο 2005-2009. Τον νέο Μεγάλο Συνασπισμό υπέδειξε και σαν καλύτερη λύση για το κόμμα του άλλωστε και ο πρώην καγκελάριος Σρέντερ όταν πριν από μερικές βδομάδες έπλεξε το εγκώμιο της Μέρκελ.

Δεύτεροι οι Πράσινοι, η πλειοψηφία της εκλογικής βάσης των οποίων σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση τάσσεται υπέρ της συνεργασίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο με τους Χριστιανοδημοκράτες. Από ό,τι φαίνεται ο τακτικός ελιγμός της Μέρκελ που πριν από τρία χρόνια δεσμεύθηκε τη σταδιακή εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας αποδίδει έστω και καθυστερημένα καρπούς. Τα παραπάνω έχουν βαρύνουσα σημασία εντός και εκτός συνόρων: Δείχνουν ότι Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι μπορούν να διαμορφώσουν μια συναινετική ευρείας βάσης και αποδοχής ευρωπαϊκή στρατηγική, με τους Φιλελεύθερους και την Εναλλακτική να συγκρούονται για την ψήφο των ευρωσκεπτικιστών και την Αριστερά να ευαγγελίζεται την Ευρώπη των εργαζομένων.

Μια κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών- Σοσιαλδημοκρατών και ακόμη περισσότερο μια τρικομματική με τη συμμετοχή των Πρασίνων θα είναι επί της ουσίας μια κυβέρνηση σχεδόν εθνικής ενότητας, ένας πολύ πιο σκληρός συνομιλητής για τους εταίρους της Γερμανίας στην Ευρωζώνη από ό,τι ο παραπαίων σήμερα κυβερνητικός συνασπισμός. Μια προσεκτική ματιά στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής στρατηγικής της Γερμανίας από το 1990 αναδεικνύει τη γραμμή Μέρκελ στην Κρίση της Ευρωζώνης περισσότερο ως μετεξέλιξη και συνέχεια παρά ως τομή.

Αναδρομικά τόσο η ομιλία Φίσερ την Ανοιξη του 2000 στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ όσο και η σκληρή στάση του Σρέντερ απέναντι στον Σιράκ τον Δεκέμβριο του 2000 στη Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας ήταν το πρώτο δείγμα γραφής μιας Γερμανίας απαλλαγμένης από τα ταμπού και τις αναστολές της μεταπολεμικής εποχής που διεκδικούσε ανοικτά πλέον την γερμανική Ευρώπη.

Τότε το Βερολίνο στραπατσάρισε έως ακύρωσε τη Γαλλική Προεδρία στο δεύτερο εξάμηνο του 2000, με την πρόταση για Ευρωπαϊκό Σύνταγμα την Ανοιξη, ενώ στο τέλος της ίδιας χρονιάς ο Σρέντερ έδινε σκληρή μάχη για να αποτυπωθεί η ισχύς της χώρας του στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η Γερμανία που ξέραμε έφυγε μαζί με τον Κολ, με την εθνικοποίηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής της χώρας να πιστώνεται ή να χρεώνεται στον Σρέντερ, ο οποίος οκτώ χρόνια μετά δίνει εύσημα συνέχειας στη διάδοχό του.

Σκληρός συνομιλητής

Μια κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών και ακόμη περισσότερο μια τρικομματική με τη συμμετοχή των Πρασίνων θα είναι επί της ουσίας μια κυβέρνηση σχεδόν εθνικής ενότητας, ένας πολύ πιο σκληρός συνομιλητής για τους εταίρους της Γερμανίας στην Ευρωζώνη, από ό,τι ο παραπαίων σήμερα κυβερνητικός συνασπισμός.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1875: Ο Χαρίλαος Τρικούπης αναλαμβάνει για πρώτη φορά την διακυβέρνηση της χώρας.

1941: Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα.

Γεννήσεις

1791: Samuel Morse, Αμερικανός εφευρέτης και ζωγράφος. Δημιουργός του τηλέγραφου και των σημάτων Μορς.

1906: Γιώργος Θεοτοκάς, συγγραφέας.

Θάνατοι

1521: Φερδινάνδος Μαγγελάνος, Πορτογάλος εξερευνητής.

1864: Γιάννης Μακρυγιάννης, ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης.

1941: Πηνελόπη Δέλτα, συγγραφέας που αυτοκτόνησε που αυτοκτόνησε με δηλητήριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάληψη της Αθήνας από τους Γερμανούς.