23 Απριλίου, 2013

ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΧΑΛΕΠΙΟΥ κ. ΠΑΥΛΟΥ

O Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από την πρώτη στιγμή που έλαβε γνώση των δραματικών εξελίξεων στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία και της απαγωγής του Σεβ. Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου και μέχρι τώρα βρίσκεται σε συνεχείς επικοινωνίες με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη, καθώς και με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Ο Μακαριώτατος ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου η δοκιμασία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη και εν συνόλω του Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου να ξεπεραστεί άμεσα. Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε τον Μακαριώτατο πως ήδη έχουν τεθεί σε κινητοποίηση όλοι οι μηχανισμοί του Υπουργείου Εξωτερικών, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε το ταχύτερο δυνατόν η υπόθεση να έχει αίσια έκβαση.

Ο Μακαριώτατος, τέλος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζω ολόψυχα τη συμπαράστασή μου στο Πατριαρχείο Αντιοχείας και προσωπικά στον Μακαριώτατο κ. Ιωάννη, ο οποίος λίγο μόλις καιρό μετά την εκλογή του στο θρόνο του παλαίφατου Πατριαρχείου, δοκιμάζεται σκληρά.

Εύχομαι και προσεύχομαι αυτή η δραματική περιπέτεια, με τη βοήθεια του Θεού, να τελειώσει σύντομα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρόκειται για κληρικό που με την παρουσία και το έργο του τιμά την Εκκλησία.

Και ας γνωρίζουν όλοι ότι οι διάκονοι της Εκκλησίας λειτουργούν πάντα ως πρεσβευτές και αγγελιοφόροι της ειρήνης, ιδιαίτερα στις εύφλεκτες ζώνες του πλανήτη μας, και ως τέτοιοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από όλους».


ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΧΑΛΕΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

Θύματα απαγωγέων έπεσαν στη Συρία ο Μητροπολίτης Χαλεπίου, Βεροίας και Αλεξανδρέττας Παύλος και ο Συρορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου κ. Γρηγόριος Yohanna Ibrahim, σε ενέδρα σύρων ανταρτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδικογλου επισήμανε πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε για την απαγωγή του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου και του Συρορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Γρηγόριου Yohanna Ibrahim.

Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός επικοινώνησε άμεσα με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, προκειμένου να γίνουν ενέργειες και να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των δύο Μητροπολιτών. Επίσης, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών είχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πατριάρχη Αντιόχειας Ιωάννη, από τον οποίο ενημερώθηκαν για όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και τον διαβεβαίωσαν για την αμέριστη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και για τις ενέργειες που ήταν ήδη σε εξέλιξη.

Ο Σίμος Κεδίκογλου σημείωσε ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών και ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, καθώς και ομολόγους χωρών που μπορούν να συμβάλουν στην απελευθέρωση των απαχθέντων ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με το νέο επικεφαλής της Συριακής Αντιπολίτευσης George Sabra, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα ενεργήσει άμεσα για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των απαχθέντων. Επιπλέον κατά τη σημερινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συζητηθεί η κατάσταση στη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει του ομολόγους του.

"Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είναι σε συνεχή επαφή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης", επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.




ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΗ ( Η΄ ΜΕΡΟΣ)


Εμμαούς (Η΄ ΜΕΡΟΣ)

Είναι το χωριό, όπου ο Κύριος εμφανίστηκε σε δύο μαθητές Του μετά την Ανάστασή Του. Το χωριό αυτό, όπως αναφέρει η Αγία Γραφή, απείχε ''σταδίους εξήκοντα'' από τα Ιεροσόλυμα. Οι δύο μαθητές που προχωρούσαν προς τους Εμμαούς ήταν ο Λουκάς και ο Κλεόπας. Καθώς περπατούσαν, συνομιλούσαν και έλεγαν για όλα όσα είχαν συμβεί σχετικά με τον Κύριο. Τους πλησίασε τότε ο Κύριος  χωρίς όμως, οι ίδιοι να Τον καταλάβουν καθώς, «οι δε οφθαλμοί αυτών εκρατούντο του μη επιγνώναι αυτόν», όπως αναφέρεται στο Κατά Λουκάν Ευαγγέλιο.

Τους ρώτησε ποια είναι αυτά που συζητούν και ήταν σκυθρωποί. Εκείνοι του διηγήθηκαν όλα όσα είχαν συμβεί σχετικά με τον Κύριο και όλα τα γεγονότα των ημερών εκείνων. Ο Κύριος αφού τους άκουσε, τους απήντησε ότι έτσι έπρεπε να γίνουν τα γεγονότα όπως είχαν πει οι Προφήτες, σύμφωνα με τη Θεία Βουλή. Ο Χριστός έπρεπε να πάθει και έπειτα να εισέλθει στη δόξα Του . Κατόπιν, άρχισε να τους εξηγεί με λεπτομέρειες τις Γραφές που αναφέρονταν  σ΄ Αυτόν. Ενώ προχωρούσαν φάνηκε ότι ο Κύριος θα κατευθυνόταν αλλού κι εκείνοι Τον παρακάλεσαν να μείνει μαζί τους. Τους ακολούθησε στο σπίτι και κάθισε να φάνε μαζί. Τότε ο Κύριος πήρε τον άρτο, τον ευλόγησε και αφού τον έκοψε σε κομμάτια τον μοίρασε στους μαθητές. 

Τα μάτια των μαθητών άνοιξαν μετά από Θεία Φώτιση και αναγνώρισαν το Διδάσκαλό τους. Εκείνος αμέσως έγινε  άφαντος. Σήμερα στο σημείο εκείνο, το οποίο έχουν οι καθολικοί, υπάρχουν τα ερείπια από το σπίτι του Λουκά και του Κλεόπα, όπου είχαν συμφάγει με τον Κύριο και ο Οποίος ανεγνωρίσθη  από τους δύο μαθητές Του με Θείο  Φωτισμό. Όλα τα τμήματα του σπιτιού που έχουν απομείνει είναι από πέτρα και ορισμένα φυλάσσονται με ειδικά προστατευτικά.

Ιερά Μονή των Αγίων Αρχαγγέλων στην Ιόππη.


Στο μέρος αυτό επικρατεί αρκετή ζέστη και πολύ έντονη υγρασία. Το μοναστήρι βρίσκεται δίπλα στη Μεσόγειο Θάλασσα. Εκεί είναι και το λιμάνι, όπου τα παλιά χρόνια που δεν είχε αναπτυχθεί η συγκοινωνία και δεν υπήρχαν τα σημερινά μέσα μεταφοράς, οι προσκυνητές έφταναν με πλοίο στην Ιόππη και κατόπιν με τα πόδια πήγαιναν προς τα Ιεροσόλυμα, ολα αυτά, βέβαια, ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα και με πολύ μεγάλο κόπο. Ο ναός είναι πολύ μεγάλος και ψηλός, αρκετά παλαιός και με φωτεινές αγιογραφίες στο εσωτερικό του.

Βγαίνοντας στον προαύλιο χώρο της μονής που είναι μεγάλος και έχει θέα τη Μεσόγειο Θάλασσα, ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλεί σε όλους μας η ελληνική σημαία, την οποία συναντούμε σε κάθε ορθόδοξο ελληνικό μοναστήρι. Σε κάποιο σημείο της θάλασσας εκεί, είναι και το μέρος, όπου το κήτος είχε βγάλει από το στόμα του τον Ιωνά, ο οποίος είχε μείνει στην κοιλιά του κήτους για τρεις ημέρες.

Χάιφα

Εκεί επισκεπτόμαστε το σπήλαιο του Προφήτη Ηλία στο όρος Κάρμηλον. Στο όρος αυτό είχε γίνει ένα μεγάλο θαύμα. Στα χρόνια της βασιλείας του Αχαάβ και της Ιεζάβελ, ο Ισραηλιτικός λαός είχε φύγει απ΄ τον Αληθινό Θεό και είχε λατρέψει ψεύτικους θεούς. Τότε ο Προφήτης Ηλίας προσευχήθηκε και παρακάλεσε το Θεό να μη βρέξει, ώστε να τιμωρηθούν οι Ισραηλίτες για την αποστασία τους αυτή. Το αποτέλεσμα ήταν να μη βρέξει για τρία χρόνια και έξι μήνες, γεγονός που προκάλεσε τεράστια ξηρασία και ανομβρία στον τόπο εκείνο. Ο Προφήτης Ηλίας τότε κάλεσε τον Ισραηλιτικό λαό και τους ιερείς της Αισχύνης, οι οποίοι είχαν λατρέψει τους ψεύτικους θεούς του Βάαλ, να συγκεντρωθούν στο όρος Κάρμηλον.

Ο Προφήτης τους είπε να φέρουν δύο βόδια. Το ένα το πήραν οι ιερείς και αφού το έσφαξαν, το τοποθέτησαν στο βωμό χωρίς να ανάψουν φωτιά. Το άλλο βόδι το πήρε  ο Προφήτης Ηλίας και το τοποθέτησε κι εκείνος σ΄ ένα άλλο βωμό χωρίς φωτιά. Τους είπε, λοιπόν, να παρακαλέσουν ο καθένας το δικό του θεό για να στείλει φωτιά· οι ιερείς να προσευχηθούν στον ψεύτικο θεό Βάαλ και ο Προφήτης Ηλίας στον Αληθινό Θεό. Πριν προσευχηθεί ο Προφήτης Ηλίας τους είπε να φέρουν νερό να ρίξουν πάνω στο βωμό το δικό του για να μη νομίζουν ότι με κάποιο άλλο μέσο θα άναβε μόνος του τη φωτιά.

Έριξαν, λοιπόν, νερό όχι μόνο μια φορά αλλά και δεύτερη και τρίτη. Τότε άρχισαν οι ιερείς να προσεύχονται στο δικό τους θεό να τους στείλει φωτιά. Μάταια όμως προσπαθούσαν, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Σήκωσε τα χέρια του, ύστερα, ο Προφήτης Ηλίας και προσευχήθηκε στον Αληθινό Θεό να στείλει φωτιά. Τότε ο Θεός εισάκουσε την θερμή προσευχή του Προφήτου και έστειλε φωτιά που κατέκαυσε τα πάντα. Ο Ισραηλιτικός λαός πίστεψε και πάλι στον Αληθινό Θεό και ο Προφήτης Ηλίας διέταξε να πιάσουν τους ιερείς της Αισχύνης και να τους σφάξουν για τη μεγάλη αμαρτία τους. Ο Προφήτης, επίσης, προσευχήθηκε στο Θεό να στείλει βροχή και ο Κύριος εισάκουσε την προσευχή του, έφερε βροχή και σώθηκε ο λαός από την τριετή ανομβρία.

Ο βασιλιάς Αχαάβ φεύγοντας διηγήθηκε τα πάντα στην Ιεζάβελ. Εκείνη διέταξε να πουν στον Προφήτη ότι όπως έσφαξε τους ιερείς έτσι θα τον σφάξει κι εκείνη. Ο Προφήτης Ηλίας τότε φοβήθηκε και κατέφυγε σε διάφορα μέρη να σωθεί. Το μοναστήρι, όπου βρίσκεται το σπήλαιο του Προφήτη Ηλία, είναι καθολικό. Εκεί θα αντικρίσετε το σπήλαιο, το οποίο είναι καμμένο και μαύρο, θυμίζοντας μας το μεγάλο θαύμα που είχε κάνει ο Θεός εκεί μετά την θερμή προσευχή του Προφήτη Ηλία. Βγαίνοντας από το μοναστήρι και περνώντας απέναντι μπορεί ο προσκυνητής να θαυμάσει την υπέροχη θέα από αυτό το ψηλό σημείο.

Μπροστά του απλώνεται  η απέραντη θάλασσα, το λιμάνι της Χάιφας και η πόλη με τα όμορφα και ιδιαίτερα κτίριά της. Κάτω ακριβώς από το σημείο αυτό υπάρχουν πολλά δέντρα και πολύ πράσινο που ομορφαίνουν ακόμα πιο πολύ το μέρος εκείνο.

Η συνέχεια αύριο.






ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Έντονα επέκρινε τις αποφάσεις που ελήφθησαν από το Eurogroup για την Κύπρο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος βρέθηκε στη Λευκωσία για τη διάσκεψη των προέδρων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τραγικό θάνατο βρήκε λίγο μετά τις 8 το πρωί της Τρίτης μίας γυναίκα τροχονόμος που ρύθμιζε την κυκλοφορία στη συμβολή της λεωφόρου Κηφισίας με την Αγίου Δημητρίου, στο ύψος της Κηφισιάς. Η τροχονόμος, 41 ετών, παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Η οδηγός του ΙΧ συνελήφθη και κρατείται στο Τμήμα Τροχαίας Κηφισιάς, το οποίο διενεργεί προανάκριση.

Nέο πλήγμα, το δεύτερο σε μόλις λίγες μέρες, δέχεται η Ερευνητική Επιτροπή, η οποία άρχισε τη διερεύνηση των ευθυνών κατά παντός υπευθύνου, για το πώς οδηγήθηκε σε τραγικό σημείο η κυπριακή οικονομία. Μετά την αποχώρηση του Γιαννάκη Κωνσταντινίδη, αργά χθες έγινε γνωστό ότι από την Ερευνητική Επιτροπή παραιτήθηκε και ο δικαστής Παναγιώτης Καλλής. Την παραίτηση επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας σε επιστολή του ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων με υποθέσεις του δικηγορικού γραφείου των παιδιών του.

Νέες αναταράξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό προκαλεί η απόφαση του υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση να απομακρύνει τον διοικητή του ΟΑΕΔ Ηλία Κικίλια. Από το Μέγαρο Μαξίμου καταλογίζεται στον κ. Κικίλια «αδυναμία συνεργασίας» και «αυτονόμηση», ενώ από την πλευρά της Ιπποκράτους και της Αγίου Κωνσταντίνου εξαπολύονται βολές κατά του πρωθυπουργικού επιτελείου για προσπάθεια απόλυτου ελέγχου του Οργανισμού που διαχειρίζεται το πρόγραμμα απασχόλησης 400.000 ανέργων.

Συναντήσεις με κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ομιλία σε Έλληνες που ζουν στο Βέλγιο περιλαμβάνει το πρόγραμμα της επίσκεψης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στις Βρυξέλλες. Μεταξύ άλλων θα συναντηθεί με Μπαρόζο, Σβόμποντα, Σουλτς και τους επιτρόπους Χαν, Άντορ και Δαμανάκη.

Κόσμος

Αναζωπυρώνεται η διπλωματική αντιπαράθεση Ιαπωνίας και Κίνας για τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου (ή Ντιαoγού, για τους Κινέζους): Ο πλους ιαπωνικού στολίσκου αλιευτικών στην περιοχή των νησιών προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πεκίνου για την «παραβίαση» και την αποστολή της κινεζικής ακτοφυλακής. Το κλίμα παραμένει τεταμένο μετά την ομαδική επίσκεψη ιαπώνων βουλευτών σε βωμό στο Τόκιο που θεωρείται πολεμικό αφιέρωμα, μεταξύ άλλων, σε αποθανόντες εγκληματίες πολέμου.

Ψηφίζεται το απόγευμα της Τρίτης σε δεύτερη και τελική ανάγνωση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο που θεσμοθετεί το γάμο των ομοφυλοφίλων και την υιοθεσία από πρόσωπα του ιδίου φύλου. Η ψηφοφορία θεωρείται ιστορική, αφού το νομοσχέδιο έφθασε στην τελική ευθεία χωρίς να υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις, παρά τις σκληρές αντιδράσεις μέσα και έξω από τη Βουλή καθ' όλη την διάρκεια των συζητήσεων.

Άγνωστοι επιτέθηκαν στη γαλλική πρεσβεία στην Τρίπολη της Λιβύης, προκαλώντας τον τραυματισμό δύο φρουρών της αποστολής. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, επρόκειτο για επίθεση με όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά. Επίθεση «σε όλες τις χώρες που πολεμούν την τρομοκρατία» χαρακτήρισε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ το περιστατικό.

Θρησκευτικά φαίνεται πως ήταν τα κίνητρα των δύο αδελφών που πραγματοποίησαν τις βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο 19χρονος Τσετσένος, Τζοχάρ Τσαρνάεφ. Ωστόσο, όπως δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι, δεν φαίνεται τα δυο αδέλφια να είχαν επαφές με ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις. Στον αδελφό του ρίχνει την ευθύνη ο 19χρονος.

Η κεντροαριστερή συμμαχία κέρδισε τις τοπικές εκλογές στην περιφέρεια Φριούλι Βενέτσια Τζούλια, στην βορειοανατολική Ιταλία, με διαφορά μόλις δυο χιλιάδων ψήφων, την ώρα που στη Ρώμη συνεχίζονται οι προσπάθειες για λύση στο πολιτικό αδιέξοδο. Μεγάλη πτώση στα ποσοστά του Κινήματος των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.

Οικονομία

Εναντίον προθέσεων της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα όρια κεφαλαιακής επάρκειας σε θυγατρικές μη αμερικανικών τραπεζικών ομίλων στις ΗΠΑ στρέφεται η Κομισιόν, σύμφωνα με δημοσίευμα. Ο ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ φέρεται να προειδοποιεί τον επικεφαλής της Fed Μπεν Μπερνάνκι πως κινδυνεύει να προκαλέσει αντιδράσεις που θα στρέφονται στον «προστατευτισμό», ενώ η αμερικανική πλευρά φαίνεται να επιμένει ότι τα όρια κεφαλαιακής επάρκειας θα πρέπει να ισχύουν σε επίπεδο θυγατρικής και όχι ομίλου.

Εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησής της. «Το ποσό που έχουμε συγκεντρώσει είναι 570 εκατ. και στόχος είναι να συγκεντρώσουμε και τα υπόλοιπα έως τα 733 εκατ. ώστε να μην χρειαστεί να εκδώσουμε Cocos (μη εξασφαλισμένες και μειωμένης κατατάξεως μετατρέψιμες ομολογίες)» είπε στους μετόχους ο πρόεδρος Μιχάλης Σάλλας.

Κλίμα αβεβαιότητας επικρατεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη. Με το άνοιγμα, ο γενικός δείκτης σημείωσε υποχώρηση και κυμαίνεται στο -1%, καθώς τους επενδυτές προβληματίζουν οι εξελίξεις σε Eurobank και ΟΠΑΠ.

Αθλητισμός

Όλα δείχνουν ότι το όνομα του Νικολά Ανελκά θα απασχολήσει πολύ κόσμο στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι! Πριν από μερικές ημέρες το όνομά του Γάλλου στράικερ που ανήκει στη Γιουβέντους, αλλά δεν έχει χρόνο συμμετοχής στη «Μεγάλη Κυρία», ακούστηκε για τον ΠΑΟΚ και την Τρίτη, νέο ιταλικό δημοσίευμα τον... στέλνει στον Ολυμπιακό. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτουν οι Ιταλοί, η Γιουβέντους εξετάζει την περίπτωση του Ράφικ Τζιμπούρ και σκέφτεται μια ενδεχόμενη «τράμπα».

H Μπάγερν μπορεί να προετοιμάζεται για τον αποψινό κρίσιμο αγώνα με Μπαρτσελόνα στην πρώτη αναμέτρηση για τα ημιτελικά του Champions League, ωστόσο, από το πρωί φρόντισε να ταράξει τα νερά στο γερμανικό ποδόσφαιρο! Και αυτό γιατί όπως αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα «Bild», ο μέσος της Ντόρτμουντ, Μάριο Γκέτσε, συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στους Βαυαρούς.

Με μόλις ένα τρόπαιο στην καριέρα του στην Αγγλία, κι αυτό πριν από οκτώ χρόνια, ο Ρόμπιν φαν Πέρσι φρόντισε να βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στο 3-0 επί της Αστον Βίλα με το οποίο οι «κόκκινοι διάβολοι» εξασφάλισαν και μαθηματικά το 20ό πρωτάθλημα της ιστορίας τους.

ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ...

 
Συμπληρώνονται τρία χρόνια αυτές τις μέρες από την είσοδο της χώρας μας στον μηχανισμό των μνημονίων. Μια τριετία που έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή μας, που ανέτρεψε βεβαιότητες και - πολυτελείς - συνήθειες του παρελθόντος. Ανέτρεψε όμως και τις κομματικές ισορροπίες της μεταπολίτευσης, καθώς ο θυμός και η οργή που κυριάρχησαν βρήκαν έκφραση σε λαϊκίστικα αλλά και σε αντιπολιτικά μορφώματα που κινούνται εκτός  συνταγματικού τόξου. Τις παλινωδίες, τις καθυστερήσεις, την έλλειψη πολιτικού σχεδίου των δυνάμεων που διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται ακόμη την πρωτοφανή κρίση τις έχουμε ζήσει, τις έχουμε καταγράψει, τις έχουμε εμπεδώσει.

Ωστόσο πέρα από τις δεδομένες και αδιαμφισβήτητες ευθύνες των κατεστημένων πολιτικών δυνάμεων, υπήρξαν και υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στη διαχείριση της κρίσης και από την πλευρά των δανειστών μας. Η ίδια αμφιθυμία που διαπερνούσε τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις κυριαρχούσε για μεγάλο διάστημα και στην ηγεσία της ευρωζώνης, τουλάχιστον ως προς τις μεθόδους και τη σκοπιμότητα διάσωσης της Ελλάδας. Η αποτυχία του πρώτου μνημονίου μπορεί να οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις αστοχίες και τις καθυστερήσεις της ελληνικής πλευράς, αλλά και οι προβλέψεις των δανειστών και της τρόικας αποδείχθηκαν έωλες. Η βασική επιδίωξη, που ήταν η δραστική και ταχεία μείωση του ελλείμματος ως το 2013, προϋπέθετε βαρύτατες περικοπές, που αντιστοιχούσαν στο 17%-18% του ΑΕΠ. Μείωση που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πλειάδας σοβαρών οικονομολόγων ήταν αδύνατον να επιτευχθεί ακόμη και με μια αποφασισμένη κυβέρνηση...

Για να μην πούμε για την πρόβλεψη περί επιστροφής στις αγορές το 2012 ή για την υποχρέωση της Ελλάδας να αρχίσει να αποπληρώνει το δάνειο από το 2013. Φυσιολογικό επακόλουθο η αποτυχία του προγράμματος, νέες μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην απόφαση για νέα χρηματοδότηση, μείωση των επιτοκίων  και εν τέλει στην εφαρμογή του PSI και το κούρεμα των δανείων, το οποίο για ενάμιση περίπου χρόνο το εξόρκιζαν  οι πάντες. Είναι φανερή λοιπόν η πολιτική αδυναμία της ηγεσίας της ευρωζώνης και κυρίως της Γερμανίας να διαμορφώσει ένα συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιο  αντιμετώπισης της κρίσης που δεν αφορούσε πλέον μόνο την Ελλάδα αλλά και εμμονές σε συνταγές που αποδεικνύονται αναποτελεσματικές.

Είναι χαρακτηριστική η αντιπαράθεση που εξελίσσεται αυτές τις μέρες για τις βασικές παραδοχές πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η πολιτική της σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας, σε χώρες με υψηλό χρέος, τόσο από το ΔΝΤ όσο  και από την ευρωζώνη. Η έρευνα του πρώην επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ και καθηγητή του Χάρβαρντ Κένεθ Ρογκόφ και της καθηγήτριας Κάρμεν Ράινχαρτ, που υποστήριζαν ότι η ανάπτυξη μειώνεται όταν το χρέος είναι πάνω από το 90% του ΑΕΠ, αποδείχθηκε από καθηγητές του Πανεπιστημίου Αμχέρστ στηριγμένη σε ανακριβή στοιχεία και με σοβαρά υπολογιστικά λάθη. Η σύγκρουση που έχει μεταφερθεί και στο εσωτερικό του ΔΝΤ ίσως αποτελέσει την αφετηρία για γενικότερες αναθεωρήσεις, που μπορεί να μη μας αφορούν άμεσα, αλλά σίγουρα μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις στην ευρωζώνη.

Οι ευθύνες της δικής μας πολιτικής ηγεσίας είναι δεδομένες και σοβαρές. Εχει αποδειχθεί όμως πλέον ότι και η ηγεσία της ευρωζώνης ούτε προετοιμασμένη ούτε αποφασισμένη ήταν για να αντιμετωπίσει την κρίση.



ΡΩΣΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ: ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΙ 212 BMD-1 – ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΤΑ ΝΕΑ BMD-4M

Το ρωσικό υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε την έναρξη διαγωνισμού για την αναβάθμιση  των αερομεταφερόμενων ΤΟΜΑ BMD-1 που διαθέτει με εκτιμώμενο κόστος  της τάξης των 100 εκατ. $. Πιο συγκεκριμένα 145 περίπου ΤΟΜΑ πρόκειται να αναβαθμιστούν στο επίπεδο BMD-2 μέσα στο 2013 και 67 περίπου το 2014 με τιμή ανά ΤΟΜΑ 506.000 δολάρια.

Το 2012 το ρωσικός Στρατός είχε αναβαθμίσει 135 BMD-1. Εκτός των αναβαθμίσεων οι ρωσικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις πρόκειται να παραλάβουν τα 10 πρώτα νέας γενιάς BMD-4M στα τέλη του 2013. Το BMD-4M είναι η τελευταία έκδοση του αερομεταφερόμενου ΤΟΜΑ το οποίο μπορεί να αφεθεί με αλεξίπτωτο προσφέροντας άμεση ενίσχυση σε επίγεια τμήματα. Το νέο ΤΟΜΑ διαθέτει νέο σασί, νέο ψηφιακό υπολογιστή πυρός καθώς και πυροβόλο των 100 χλστ.

Ο ρωσικός Στρατός σχεδιάζει την παραλαβή τουλάχιστον 1000 BMD-4M κάτω από το υπάρχον εξοπλιστικό πρόγραμμα μέχρι το 2020.