18 Απριλίου, 2013

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΗ ( Γ΄ ΜΕΡΟΣ)



Η Ιερά Μονή των Ποιμένων (Γ΄ ΜΕΡΟΣ)

Το μοναστήρι αυτό βρίσκεται εκεί που κάποτε στέκονταν οι Ποιμένες κι άκουγαν τον αγγελικό ύμνο των Χριστουγέννων.  Εκεί πριν ακόμα από τη γέννηση του Χριστού και σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη,  ήσαν τα κτήματα του Βοόζ.  Εκεί στη συνέχεια τα κτήματα αυτά περιήλθαν στούς γονείς της Υπεραγίας Θεοτόκου και απ΄ αυτούς, στα χέρια της Παναγίας μας.  Εδώ επαληθεύεται ο λόγος για τον οποίον έπρεπε η απογραφή των Ιωσήφ και Παναγίας, να γίνει στη Βηθλεέμ.  Εκεί πίσω από το μοναστήρι μέχρι σήμερα υπάρχουν μερικές ρίζες ελιές ηλικίας περίπου δύο έως δυόμισι χιλιάδων ετών. Ελιές από την εποχή εκείνη δηλαδή.  Στη συνέχεια στούς χώρους αυτούς όπως και σε όλους τους άγιους χώρους των Ιεροσολύμων,  ήρθαν οι χριστιανοί και εχτισαν εκκλησίες και μοναστήρια.

Εκεί βρίσκουμε αρχαία μωσαϊκά τα οποία μαρτυρούν την ύπαρξη παλαιών Ναών από την εποχή της Αγίας Ελένης που βρέθηκε στούς Αγίους τόπους και έχτισε εκατοντάδες ναούς. Το πιο αξιόλογο μέρος όμως του μοναστηριού είναι το ιερό σπήλαιο.  Είναι ένα σπήλαιο υπόγειο. Εκεί ακριβώς, που τότε στέκονταν οι Ποιμένες και φύλαγαν τα πρόβατά τους.  Εκεί που εμφανίστηκε ο Άγγελος για να τους φέρει το μήνυμα της γεννήσεως του Χριστού.  Εκεί μέσα σε αυτό το σπήλαιο βρέθηκαν εκατοντάδες Άγια Ιερά λείψανα και νηπίων αλλά και πατέρων οι οποίοι και σφαγιάστηκαν το 614 μ.χ. από τους Πέρσες. Εκεί μέχρι σήμερα συμβαίνουν θαύματα πάρα πολλά και ο ηγούμενος είχε να μας διηγηθεί πολλά απ αυτά που συνέβησαν ακόμη και στις ημέρες του.

Ιερά Μονή του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου.

Το μοναστήρι αυτό υπάρχει από την εποχή του Οσίου Σάββα δηλαδή περίπου χίλια οκτακόσια χρόνια πρίν. Από τότε που ο Άγιος εφτιαξε το μοναστήρι διέταξε τους πατέρες να το κρατούν άβατο.  Δηλαδή να μήν μπαίνουν οι γυναίκες.  Μέσα σε αυτό το χώρο φυλάσσεται ιερώτατο κειμήλιο, το ιερό σκήνωμα του Αγίου Σάββα το οποίο παραμένει άφθαρτο στην πάροδο των χρόνων. Το πρώτο που συναντά ο προσκυνητής είναι ο τάφος του Αγίου, σέ ένα κουβούκλιο στη μέση του μοναστηριού . Βεβαίως, ο τάφος είναι άδειος, αφού όπως είπαμε τό ιερό σκήνωμα του Αγίου Σάββα ευρίσκεται μέσα στο ναό. 

Στο μοναστήρι αυτό του Αγίου Σάββα,  συμβαίνουν τρία καταπληκτικά τα θαύματα. 

Το πρώτο είναι το άφθαρτο σκήνωμά του Αγίου Σάββα του ηγιασμένου.

Το δεύτερο είναι ότι όταν οι πατέρες πεθαίνουν και τους πηγαίνουν στο κοιμητήριο της Μονής,  εκεί δεν τους θάβουν αλλά τους αφήνουν πάνω στο χώμα και σιγά σιγά να λιώνουν αλλά δεν βρωμούν και   

Το τρίτο θαύμα συμβαίνει με το αγίασμα του Αγίου.  Το νεράκι αυτό κατεβαίνει μέσα από τα βράχια, αλλά κανείς δεν μπόρεσε ποτέ να εντοπίσει την πηγή του. Μετά το προσκύνημα στον τάφο του Αγίου προχωράμε προς το ναό και ευρισκόμεθα μπροστά στο καθολικό της Μονής. Εκεί μπαίνοντας δεξιά μας στέκει η Λάρνακα με το άφθαρτο σκήνωμα του Αγίου Σάββα του ηγιασμένου.  Προχωρώντας  συναντάμε το ασκητήριο του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού. Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός είναι ένας από τους ποιητές και υμνογράφους της Αγίας μας Εκκλησίας.  Κατεβαίνοντας ο προσκυνητής μέσα στο ασκητήριό του, απορεί πως μέσα σε αυτόν τον τόσο μικρό χώρο μπορούσε να γράψει όλα εκείνα τα καταπληκτικά τροπάρια. Μετά από αρκετή κατάβαση φτάνουμε στο αγίασμα. Αυτό που βλέπει κανείς είναι όντως απίστευτο. 

Από δύο σημεία μέσα από τα βράχια στάζει νεράκι το οποίον δεν σταματάει ούτε το χειμώνα ούτε το καλοκαίρι. Συνεχίζοντας συναντάμε το  παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου. Εκεί όπου φυλάσσονται τα Ιερά λείψανα των Αγίων πατέρων της Μονής και κυρίως αυτών οι οποίοι σφαγιάστηκαν το 614 μ.χ. από τους Πέρσες που κατέλαβαν τα Ιεροσόλυμα.  Μπαίνοντας μέσα σε αυτό το ιερό εκκλησάκι, βλέπει κανείς συνεχώς Ιερά λείψανα οστά και κάρες των Αγίων πατέρων. Το θαύμα είναι οφθαλμοφανέστατο.  Εκεί ευρίσκονται και τα Ιερά λείψανα όλων εκείνων οι οποίοι αγίασαν και σε καιρούς ειρηνικούς.  

Ιερά Μονή του Οσίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου.

Το μοναστήρι υπάρχει από τότε που το έκτισε ο Άγιος Θεοδόσιος, Μπαίνοντας μέσα και κατευθυνόμενοι στο καθολικό της Μονής δηλαδή στο Κεντρικόν Ναό, παρότι τα άτομα είναι λίγα, εν τούτοις το μοναστήρι είναι πραγματικά πεντακάθαρο. Ο Ναός αστράφτει από καθαριότητα και μέσα πλησιάζουμε και προσκυνούμε τα Ιερά λείψανα των Αγίων που φυλάσσονται σε ιδιαίτερες προθήκες, σαν ιδιαίτερες ευλογίες, εκεί συναντάμε το σπήλαιο των μάγων. 

Όλοι θυμόμαστε ότι όταν οι μάγοι έφευγαν από τη Βηθλεέμ και είχαν σκοπό να γυρίσουν στον Ηρώδη για να του πουν που είναι ο νεογέννητος Χριστός, εκεί κουράστηκαν και κοιμήθηκαν,  εκεί αυτό το σπήλαιο που βρίσκεται μέσα στο χώρο της Μονής. Εκεί οραματίστηκαν τον Άγγελο ο οποίος τους είπε να μην πάνε στον Ηρώδη και να αλλάξουν δρόμο, ο χώρος αυτός στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε σαν ασκητήριο, πήγαν  και εκεί  όσιοι πατέρες στη συνέχεια, οι οποίοι αγωνίστηκαν. Κατεβαίνοντας στο σπήλαιο αυτό, που βλέπει ο προσκυνητής τους τάφους και λείψανα των σφαγιασθέντων πατέρων κατά το 614 μ.χ. από τους Πέρσες,  καθώς και τους τάφους και του Αγίου Θεοδοσίου αλλά και άλλων Αγίων της Εκκλησίας μας

Το σπίτι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.  

Έχει μεγάλη σημασία για μας τους χριστιανούς το κάθε σπίτι του κάθε Αγίου.  Όμως στο σπίτι αυτό συντρέχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει ο προσκυνητής να επισκεφθεί  και να προσκυνήσει.  Στο σπίτι αυτό φιλοξενήθηκε η Υπεραγία Θεοτόκος για περίπου έντεκα χρόνια αφότου πέθανε ο Κύριος και Αναστήθηκε και στη συνέχεια αναλήφθηκε στον ουρανό.  Όλοι θυμόμαστε ότι την ώρα που ο Κύριος σταυρωνόταν και εκεί κάτω από το Σταυρό η μητέρα του με τον Ιωάννη τόν Θεολόγο, θρηνούν για το θάνατό Του,  ο Κύριος στρέφεται προς τη μητέρα του και δείχνοντάς τον Ιωάννη της λέγει, ότι από δω και στο εξής, αυτός θα είναι ο υιός σου. Στη συνέχεια, γυρίζει προς το μαθητή Του και του λέγει ότι, από σήμερα και στο εξής αυτή θα είναι μητέρα σου. 

Από 'κείνη λοιπόν τη στιγμή και μετά, η Υπεραγία Θεοτόκος ευρίσκεται στο σπίτι του Ευαγγελιστού Ιωάννου.  Στο σπίτι αυτό όμως συνέβη και ο θάνατός της. Έντεκα χρόνια μετά την Ανάληψη του Κυρίου μας, πληροφορείται η Υπεραγία Θεοτόκος από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ ότι ήρθε η ώρα που πρέπει να φύγει από τον κόσμο αυτό.  Εκεί λοιπόν στο σπίτι του Ευαγγελιστού Ιωάννου, ευρίσκεται τις τρείς τελευταίες ημέρες και προετοιμάζεται πνευματικά διά την αναχώρησή της. Όντως την τρίτη μέρα έφυγε από τον κόσμο αυτό και εκεί σήμερα υπάρχει καθολικός ναός, στο υπόγειο του ναού υπάρχει κι ένα ομοίωμα της κεκοιμημένης  Παναγίας, για να δείχνει ακριβώς τον τόπο που πέθανε την ημέρα εκείνη. 

Η συνέχεια αύριο.  










ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

«Κακό σπυρί» χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τονίζοντας ότι πρέπει να ανασχεθούν οι προσπάθειες που κάνει να εισβάλλει στα σχολεία. «Αν δεν αντισταθούμε η Χρυσή Αυγή, όπως και οι ναζί θα βρουν τρόπο να διεισδύσουν στα σχολεία. Τα παιδιά πρέπει να αντιληφθούν πάση θυσία τι θα πει βία» είπε.

Μικρή πτώση της συμμετοχής σε σχέση με πέρυσι, πρωτιά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και πτώση των δυνάμεων της ΠΑΣΠ που διασπάστηκε σε πολλές σχολές δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών που διεξήχθησαν την Τετάρτη με τις φοιτητικές παρατάξεις να αδυνατούν για ακόμη μια χρονιά να δώσουν κοινά αποτελέσματα.

Επίθεση με καδρόνια, μπουκάλια, πέτρες και άλλα αντικείμενα δέχτηκαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από ομάδα αγνώστων, λίγο πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων για τις φοιτητικές εκλογές. Στη διάρκεια της επίθεσης σημειώθηκαν μικροτραυματισμοί, ενώ οι άγνωστοι δράστες εξαφανίστηκαν μόλις έκαναν την εμφάνισή τους αστυνομικές δυνάμεις.

Στο σπίτι του στην Πάτρα επέστρεψε υγιής ο 15χρονος μαθητής που χειρουργήθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες σε νοσοκομείο του Αννόβερο της Γερμανίας, προκειμένου να αποκατασταθεί πρόβλημα υγείας στον εγκέφαλο.

Σε ονομαστική ψηφοφορία παραπέμπεται την Πέμπτη, κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, το επίμαχο άρθρο 19 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας για την υπό προϋποθέσεις υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας των κατωτέρων πληρωμάτων στα ποντοπόρα πλοία και τα σκάφη αναψυχής, έπειτα από αλλαγές που επέφερε ο υπουργός Κ. Μουσουρούλης. Μαζί, σε ονομαστικές ψηφοφορίες παραμπέμπονται άλλα 11 άρθρα, καθώς και η τροπολογία για τη μεταβίβαση σε ελληνικές τράπεζες, των στοιχείων των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών.

Κόσμος

Τις προϋποθέσεις της για να αρχίσει διάλογο παρουσίασε στις ΗΠΑ και τη Νότιο Κορέα η Πιόνγιανγκ, ζητώντας χαλάρωση των κυρώσεων που έχει επιβάλει (ομόφωνα) το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και απομάκρυνση αμερικανικών πυρηνικών στην κορεατική χερσόνησο.

Ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο λιπασμάτων στο Τέξας ισοπέδωσε τα κοντινά σπίτια, τραυματίζοντας δεκάδες και προκαλώντας ζημιές σε τεράστια ακτίνα. Oι αρχές του Τέξας επιβεβαιώσαν πως υπάρχουν νεκροί, αλλά δεν γνωρίζουν ακόμη αριθμό· Οι πρώτες αναφορές μιλούν για τουλάχιστον 100 τραυματίες και τμηματική, τουλάχιστον, κατάρρευση γηροκομείου όπου ενδεχομένως υπάρχουν εκλωβισμένοι. Φαίνεται πως πριν την έκρηξη είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στο εργοστάσιο.

«Ημέρα ντροπής για την Ουάσινγκτον» χαρακτήρισε ο Μπαράκ Ομπάμα την αρνητική ψήφο της Γερουσίας στη μεταρρύθμιση για την οπλοκατοχή, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να διευρυνθούν οι έλεγχοι πριν από την πώληση όπλων στους επίδοξους αγοραστές. Η αρνητική ψήφος της Γερουσίας κατάφερε ένα σημαντικό πλήγμα στην ίδια την ουσία της μεταρρύθμισης που προωθεί ο Ομπάμα εδώ και τέσσερις μήνες για την πάταξη της βίας με τη χρήση όπλων.

Έναν ύποπτο από το Μισισιπί, ο οποίος φαίνεται να σχετίζεται με τις επιστολές με ρικίνη που εστάλησαν στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και στον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή του Μισισιπί Ρότζερ Ουίκερ συνέλαβαν οι αμερικανικές αρχές. Σύμφωνα με το FBI οι επικίνδυνες επιστολές έφεραν τα αρχικά «ΚC», φέρουν σφραγίδα ταχυδρομείου από το Μέμφις του Τενεσί και έχουν ημερομηνία αποστολής την 8η Απριλίου.

Τις πληροφορίες περί σύλληψης υπόπτου για τις βόμβες αιματοκύλισαν τον Μαραθώνιο της Βοστώνης διέψευσαν από κοινού το FBI, η Αστυνομία και η Εισαγγελία της πόλης, καθώς και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά τη σύγχυση που προκλήθηκε σχετικά με το εάν κρατείται ή μη πρόσωπο που αναγνωρίστηκε ως ύποπτο για το χτύπημα από τις κάμερες ασφαλείας. Αναβλήθηκε προγραμματισμένη ενημέρωση για τις εξελίξεις από το FBI.

Οικονομία

Σε πέντε έως έξι μήνες, από δύο έως πέντε χρόνια, περιορίζεται με υπουργική απόφαση η διάρκεια των διαδικασιών για την περιβαλλοντική αδειοδότηση μεγάλων έργων ή δραστηριοτήτων που έχουν δυνητικά μεγαλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον και τα οποία αδειοδοτούνται από το ΥΠΕΚΑ, όπως μεταλλεία, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, βιολογικοί καθαρισμοί, λιμάνια και αυτοκινητόδρομοι. Για τα έργα με μικρότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον η διάρκεια περιορίζεται από 4 μέχρι 5 μήνες.

Με σαφή πτώση έκλεισε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, εξαιτίας ορισμένων απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων.

Την διοχέτευση της ρευστότητας που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις τράπεζες στην λεγόμενη πραγματική οικονομία μέσω δανείων ζητά η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ψήφισμα που υιοθέτησε την Τετάρτη, καλώντας την ΕΚΤ να κάνει περισσότερα για την τόνωση της οικονομίας και της απασχόλησης.

Αθλητισμός

Με γκολ του Τέβες στο τελευταίο δεκάλεπτο, η Μάντσεστερ Σίτι νίκησε 1-0 τη Γουϊγκαν σε ένα ματς που έμοιαζε με "πρόβα" του τελικού κυπέλλου Αγγλίας. Πάντως, με αυτή τη νίκη οι "Σίτιζενς" εξασφάλισαν ουσιαστικά την απευθείας συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ αφού απέχουν πλέον οκτώ βαθμούς από την τέταρτη, Αρσεναλ ενώ έχουν κι ένα ματς λιγότερο. Στην τρίτη θέση ανέβηκε η Τσέλσι επικρατώντας 3-0 εκτός έδρας της Φούλαμ του Γιώργου Καραγκούνη (αντικαταστάθηκε στο 77' από τον Φρίμπονγκ), ενώ η Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκεται έναν βαθμό πιο κοντά στον τίτλο, μετά το 2-2 εναντίον της Γουέστ Χαμ.

Με την απόφαση του Σταύρου Μάνταλου να μετρήσει το γκολ του Αστέρα, αφού πρώτα είχε... σταματήσει τη φάση ο βοηθός του, τα «είχε» ο τεχνικός του ΠΑΟΚ Γιώργος Δώνης, ο οποίος με το τέλος του αγώνα διαμαρτυρήθηκε έντονα στον «άρχοντα» του αγώνα. Περίπου 30 οπαδοί του επιτέθηκαν φραστικά στο πάρκινγκ της Τούμπας κατά την αποχώρησή του! Τσιώλης: «Το σκορ μας κάνει να ονειρευόμαστε». Στα αποδυτήρια ο Σαββίδης. Παράπονα από Σίλντενφελντ και Ιτάνζ για το... σφύριγμα οφσάιντ που τελικά ήταν γκολ.

Στις φλόγες η Ρώμη, καθώς μετά τη Λάτσιο, το εισιτήριο για τον τελικό του Coppa Italia, που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 26 Μαΐου στο «Ολίμπικο», εξασφάλισε και η Ρόμα. Μετά τους «λατσιάλι» που απέκλεισαν τη Γιουβέντους, ήταν η σειρά των «τζιαλορόσι» να «τσεκάρουν» με τον πλέον επιβλητικό τρόπο το δεύτερο εισιτήριο, καθώς επιβλήθηκαν της Ίντερ με 3-2 στο «Τζουζέπε Μεάτσα», ενώ είχαν νικήσει και στο πρώτο ματς με 2-1 στην «αιώνια πόλη».

ΤΟ MIT ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΕ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ

Πλέον, επί τάπητος δεν τίθενται μόνο οι περιβόητοι πολλαπλασιαστές που αποτυπώνουν τον αντίκτυπο της λιτότητας, αλλά και η αρχική εκτίμηση για τη σχέση υψηλού χρέους και χαμηλής ανάπτυξης. Στο στόχαστρο βρίσκονται οι πιο γνωστοί οικονομολόγοι του Harvard, οι οποίοι κατηγορούνται για σειρά λαθών, σκοπίμων και μη Τα «βέλη» των επιστημόνων συγκεντρώνει η ακαδημαϊκή ανάλυση στην οποία βασίστηκε η πολιτική της δημοσιονομικής λιτότητας καθώς δύο από τους πλέον γνωστούς οικονομολόγους ανά τον κόσμο κατηγορούνται για ...«προχειροδουλειά» στην στατιστική απεικόνιση των μοντέλων τους, λες και αυτή η «προχειροδουλειά» δεν επηρέασε το ΔΝΤ και την ΕΕ και άρα τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που τους έχουν φορτωθεί στην πλάτη, όπως στην Ελλάδα.

«Tα μέσα ποσοστά ανάπτυξης για τις χώρες με δημόσιο χρέος άνω του 90% του ΑΕΠ, είναι σχεδόν 1% χαμηλότερα από ό,τι θα ήταν αν το επίπεδο χρέους ήταν διαφορετικό». Υποστήριξαν επίσης ότι οι χώρες με χρέος άνω του ορίου αυτού παρουσίασαν μέση αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της τάξης του -0,1%. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι χώρες που το χρέος τους ξεπερνά το 90% του ΑΕΠ τους αντιμετωπίζουν σοβαρές συνέπειες και κινδύνους όσον αφορά στην ανάπτυξη της οικονομίας τους και οδηγούνται σε μακράς διάρκειας οικονομική επιβράδυνση. Τα στατιστικά στοιχεία που παρέθεσαν στη μελέτη τους οι Ρογκόφ – Ράινχαρτ χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον στο δημόσιο διάλογο κατά τη διάρκεια της σύγχρονης Μεγάλης Ύφεσης.

Τώρα, οικονομολόγοι του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης δημοσιοποιούν μελέτη, η οποία, στην ουσία, επιτίθεται κατά των πορισμάτων που εξήγαγαν οι Ρογκόφ – Ράινχαρτ, τα οποία έγιναν και το βασικό εργαλείο για την υιοθέτηση των πολιτικών λιτότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο να μειωθεί το δημόσιο χρέος των χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου. Όπως είναι γνωστό, η ανάγκη αντιμετώπισης της Μεγάλης Ύφεσης που προέκυψε από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008, είχε οδηγήσει άμεσα σε επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές με άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση του δημοσίου χρέους σε παγκόσμιο επίπεδο. Από εκεί, άλλωστε, ξεκινά και η επιδείνωση για το χρέος των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Όπως λένε, «αναπαράγοντας τα στοιχεία της μελέτης Ράινχαρτ – Ρογκόφ βρίσκουμε ότι λάθη κωδικοποίησης, επιλεκτικοί αποκλεισμοί διαθέσιμων δεδομένων και μη συμβατική στάθμιση των στατιστικών στοιχείων οδηγούν σε σοβαρά λάθη που παρουσιάζουν τη σχέση μεταξύ δημοσίου χρέους και ΑΕΠ σε 20 προηγμένες οικονομίες της μεταπολεμικής περιόδου, με ανακρίβειες», λένε οι οικονομολόγοι Τόμας Χέρντον, Μάικλ Ασ και Ρόμπερτ Πόλλιν του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης..Όπως εξηγούν, «ο μέσος ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ για τις χώρες με δημόσιο χρέος άνω του 90% του ΑΕΠ είναι στην πραγματικότητα 2,2% και όχι -0,1% όπως υποστήριξαν οι καθηγητές του Χάρβαρντ».

Η νέα μελέτη διαψεύδει πανηγυρικά τη σχέση μεταξύ δημοσίου χρέους και αύξησης ΑΕΠ όταν φτάνει σε επίπεδα άνω του 90% και σημειώνει ότι υπάρχει ένα «σοβαρό έλλειμμα γραμμικότητας» στη σχέση των δύο αυτών παραγόντων. Η μελέτη των Ράινχαρτ – Ρογκόφ έχει ασκήσει μεγάλη επιρροή στη χάραξη της σύγχρονης πολιτικής και της διαχείρισης του δημοσίου χρέους και βρήκε ισχυρούς υποστηρικτές, μεταξύ των οποίων και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τα Οικονομικά Όλι Ρεν που τη χρησιμοποίησε ως επιχείρημα σε σημαντικότατες συνομιλίες, όπως τον περιορισμό του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, το θέμα όμως τώρα είναι εάν ο κ. Ρεν πέρα από «καλό κουράγιο» ξέρει να πει και ένα ειλικρινές συγνώμη και να επιστρέψει ζωές ανθρώπων που αυτοκτόνησαν, θέσεις εργασίας που χάθηκαν και μισθούς που εξαϋλώθηκαν!

Ο Κένεθ Ρογκόφ και η Κάρμεν Ράινχαρτ του πανεπιστημίου Harvard κατέληξαν στην έρευνά τους ότι η ανάπτυξη μειώνεται κατά 0,1% σε μέσο όρο όταν το δημόσιο χρέος υπερβαίνει το 90% του ΑΕΠ. Ερευνητές του University of Massachusetts, Amherst, όμως, δήλωσαν ότι επανέλαβαν το μοντέλο της ανάλυσης, χρησιμοποιώντας τα ίδια στοιχεία και κατέληξαν στο ότι η ανάπτυξη αυξάνεται κατά 2,2%. Το ερώτημα είναι τι να τους κάνεις όλους αυτούς τους ειδικούς της πλάκας που νομίζουν, ότι έχουν το δικαίωμα να ορίζουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει σε αυτόν τον πλανήτη. Το τι είναι λάθος και τι είναι σωστό δεν το ορίζει μία μελέτη στατιστικών μοντέλων, όπου για τον έναν ή τον άλλο λόγο γίνονται λάθη με αυτά, αλλά η ίδια η κοινωνία...

Αρκεί να θέλει κάποιος να κοιτάξει έξω από το παράθυρό του, αυτούς που αυτοκτονούν ή τους εκατομμύρια ανέργους και θα γεμίσει αυτό που προκλητικά αποκαλεί «εγκέφαλο» με απαντήσεις και όχι μόνο με αριθμούς! ...Έτσι δεν είναι κ. Γιάννη Στουρνάρα;

ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ: ''ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΕΒΗΣΑΝ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ''

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υποστήριξε σήμερα, ότι η  διαχείριση της κρίσης χρέους της Κύπρου, η οποία επικρίθηκε από διάφορες πλευρές, αποδεικνύεται επωφελής για τη Ρωσία προσθέτοντας πως οι μεγάλες ζημίες που επιβλήθηκαν στις ανασφάλιστες αποταμιεύσεις έπεισαν τους Ρώσους επενδυτές να διατηρούν τα κεφάλαιά τους στη χώρα.

«Χρειάζεται να ευχαριστήσουμε τους εταίρους μας της ΕΕ για όσα έκαναν στην Κύπρο, διότι μας έδωσαν το χείριστο παράδειγμα για το πώς φέρουμε σε πέρας μία πολιτική κατάσχεσης», επεσήμανε ο Μεντβιέντεφ ενώπιον του Κοινοβουλίου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας. «Αυτή υπήρξε μία επαρκής απόδειξη σε σημαντικό αριθμό ανθρώπων για το ότι είναι καλύτερο να κρατά τα χρήματά του στην ίδια μας τη χώρα», φέρεται να έχει δηλώσει ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε πως από τη φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο δεν έχει επηρεασθεί καμία ρωσική κρατική επένδυση και πως η κυβέρνηση πασχίζει να πείσει τους Ρώσους να διατηρήσουν τα χρήματα στη χώρα τους. Μόνον το περασμένο έτος εξήχθησαν από τη Ρωσία 56,8 δισεκ. δολάρια σε επενδύσεις, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας. «Ας αποχαιρετίσουμε την Κύπρο και ας προσφέρουμε επιπλέον βοήθεια σε όσους επιθυμούν να διατηρήσουν τις επενδύσεις τους στη χώρα», πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ.

ΕΚΘΕΣΗ ΜΟΥΙΖΝΙΕΚΣ: ΥΒΡΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΜΑΖΕΨΕΙ: "ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ"

"Μαστιγώνει" ανηλεώς τον πρωθυπουργό Α.Σαμαρά και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν.Δένδια στη έκθεσή του για τον "ρατσισμό" στην Ελλάδα ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς, (γεννήθηκε στην ΗΠΑ αλλά είναι Λεττονός) όχι απλώς σε μία πρωτοφανή επίδειξη παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας, αλλά απευθύνοντας και υβριστικές εκφράσεις σε βάρος τους. Συγκεκριμένα τους περιγράφει ως "ρατσιστές" και πολέμιους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επειδή τόλμησε (ο πρωθυπουργός της χώρας) να μιλήσει τον Νοέμβριο 2012 για «ανακατάληψη των κέντρων των πόλεων που έχουν καταληφθεί από μετανάστες» και «έχουν παραδοθεί στις παράνομες δραστηριότητές τους»!

Δηλαδή ο αξιότιμος Ν.Μούιζνιεκς δεν επιτρέπει στον πρωθυπουργό της χώρας να λέει τέτοιες "κακές κουβέντες", ούτε να περιγράφει το κορυφαίο εσωτερικό πρόβλημα ασφάλειας που αντιμετωπίζει η χώρα, η οποία, κατ'αυτόν, "κακομεταχειρίζεται" τα εκατομμύρια των λαθρομεταναστών που έχουν κατακλύσει ακόμα και απομακρυσμένα χωριά!Την ίδια μεταχείριση επιφυλάσσει και στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια, ο οποίος είχε το "θράσος" να πει τρεις μήνες νωρίτερα από τον Α.Σαμαρά ότι "εξαιτίας της παράνομης μετανάστευσης η χώρα χάνεται... Πρόκειται για βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας»!

Φοβική ήταν η απάντηση των κατηγορουμένων για ρατσισμό από τον απίθανο Λεττονό (όταν οι συμπατριώτες του άνοιγαν τις αγκαλιές στα SS και θεωρούν μέχρι σήμερα τον Χίτλερ "εθνικό ευεργέτη", στην Ελλάδα τα SS έκαιγαν ανθρώπους και χωριά, βέβαια...) πρωθυπουργού και υπουργού Δημόσιας Τάξης: Στις παρατηρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την έκθεση του επιτρόπου - που επίσης δίνονται, στη δημοσιότητα μαζί με την έκθεση - το κυριότερο επιχείρημα είναι ότι «η ρατσιστική ή ξενοφοβική στάση έναντι των μεταναστών είναι ξένη προς τα ήθη και την πολιτική τους ιστορία»! Και αυτό ήταν!

Αλλά ο Λεττονός δεν περιορίστηκε μόνο εκεί (πέρα από την μεταχείριση που επιφύλασσε στον Λαϊκό Σύνδεσμο-Χρυσή Αυγή που είναι ο συνήθης "σάκκος του μποξ" για όποιον την έχει δει "αντιρατσιστής") Κατηγορεί ολόκληρο τον ελληνικό λαό στην έκθεσή του για "ρατσισμό", θεωρεί ότι «Τα μόνα καλά νέα είναι ότι οι ελληνικές αρχές μας πληροφορούν πως προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ανέγερση τζαμιού (!!!) στην Αθήνα καθώς και ότι αναγνωρίζουν πως πρέπει να γίνουν περισσότερα για τα ασυνόδευτα ανήλικα"  (εδώ να πούμε ότι είναι και το μοναδικό σημείο στο οποίο θα συμφωνήσουμε: Τα μικρά παιδιά δεν ευθύνονται για τις πράξεις των μεγαλυτέρων και χρήσουν περίθαλψης, αγάπης και οργανωμένης επαναπροώθησης στις πατρίδες τους)...

Στον επίτροπο προκάλεσε αρνητική εντύπωση το ότι στις προτροπές του να βρεθεί φόρμουλα απαγόρευσης της Χρυσής Αυγής, η ελληνική κυβέρνηση επικαλείται το ότι ακόμη και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν απαγόρευσε τη συμμετοχή της βουλευτίνας της Χρυσής Αυγής Ελένης Ζαρούλια στην ελληνική αντιπροσωπεία. «Αυτό δεν δικαιολογεί την αδυναμία των ελληνικών αρχών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Άλλωστε στη ρίζα του ανοίγματος της πόρτας του Συμβουλίου της Ευρώπης στην ακροδεξιά ευθύνεται η Ελλάδα που συμπεριέλαβε την κυρία Ζαρούλια στην αντιπροσωπεία της» λέει.

Στην έκθεσή του, ο Λεττονός τονίζει ιδιαίτερα την ανάγκη «Να στηθεί ένας μηχανισμός παραπόνων των λαθρομεταναστών για τη συμπεριφορά των αστυνομικών, να λύσουν το θέμα της ιθαγένειας των παιδιών μεταναστών μακροχρόνιας διαμονής και να καταργήσουν το τίμημα των 100 ευρώ για τις μηνύσεις εναντίον δραστών ρατσιστικών εγκλημάτων».   

Το εντυπωσιακό δεν είναι ότι λέει αυτά που λέει (το ότι κάποιοι τύποι σαν τον εν λόγω θέλουν την διάλυση της χώρας ή ότι έχει απομείνει από την κάποτε περήφανη Ελλάδα είναι αντιληπτό). Το εντυπωσιακό είναι ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση να του απαντήσει καταλλήλως, παρά την μεταχείριση που επιφυλάσσει στον ίδιο των πρωθυπουργό...