16 Απριλίου, 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Ολιγόλεπτη συνάντηση είχε με τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Ο Υφυπουργός κ. Παπαθεοδώρου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή έτυχε θερμής υποδοχής, από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα, ενώ συζητήθηκαν ζητήματα συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και της Αρχιεπισκοπής.

Ο υφυπουργός μετά τη συνάντηση, σημείωσε ότι ''είναι πάντα χαρά μας να συναντούμε τον Μακαριώτατο και να έχουμε την ευχή του σε διάφορα θέματα. Στην συζήτηση ειπώθηκαν θέματα όπως η σίτιση των παιδιών στα σχολεία, η βία που υπάρχει στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και πολλά άλλα.''


ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

Είκοσι μαθητές από το επαγγελματικό Λύκειο Γαλατσίου επισκέφθηκαν το πρωί τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Τα παιδιά συνόδευαν ο Διευθυντής του σχολείου Σεραφείμ Κερασιώτης και οι εκπαιδευτικοί Μαρία Γεωργιάδου και Χρήστος Γκούρσουλας.  Οι εκπαιδευτικοί ενημέρωσαν το Μακαριώτατο για τον πανελλήνιο διαγωνισμό κατασκευής ξύλινης φωλιάς που διοργανώνει το σχολείο, ενώ του χάρισαν δύο ξύλινες φωλιές που είχαν βραβευτεί σε προηγούμενους διαγωνισμούς και του απένειμαν τιμητικό δίπλωμα, ενώ τον ανακήρυξαν επίτιμο μέλος του διαγωνισμού.

Εφέτος πραγματοποιείται το «16ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Κατασκευής Ξύλινης Φωλιάς για Πουλιά». Οι φωλιές πρέπει να σταλούν μέχρι την Τρίτη 28 Μαΐου 2013 στο 2ο ΕΠΑ.Λ Γαλατσίου, ενώ μετά το τέλος του διαγωνισμού δεν θα επιστραφούν στους διαγωνιζόμενους, αλλά θα αναρτηθούν σε δέντρα του Άλσους Βεΐκου του Δήμου Γαλατσίου, του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνη Τρίτση» του Δήμου Ιλίου και σε άλλα πάρκα του νομού Αττικής. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα απονεμηθούν τιμητικοί έπαινοι και στις καλύτερες φωλιές θα δοθούν αναμνηστικά.


ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΗ ( Α΄ ΜΕΡΟΣ)

Τα άγια χώματα των Ιεροσολύμων τα οποία περπάτησε ο Κύριός μας Ιησούς  Χριστός όσο ευρίσκετο στον κόσμο αυτό, θα επισκεφθούμε νοερά από σήμερα 16η Απριλίου μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου 2013.

Ο  τόπος της γεννήσεως του Κυρίου μας.

Ο περίλαμπρος Ναός κτίσμα της Αγίας Ελένης. 

Η πόρτα του Ναού είναι πολύ μικρή.  Ο λόγος είναι ότι πρέπει οι εισερχόμενοι μέσα να σκύβουν, δηλαδή να ταπεινώνονται μπροστά στο Θεό! Άνθρωπος ορθός δεν μπορεί να περάσει. 'Ολοι  πρέπει να προσκυνήσουν μπαίνοντας στον ιερό χώρο του ναού. Το πρώτο που συναντάει κάποιος μπαίνοντας στο ναό της Γεννήσεως και αριστερά όπως μπαίνουμε, είναι τα παλαιά κράσπεδα του ναού. Μωσαϊκά από την εποχή της Αγίας Ελένης 1750 χρόνια πριν.  Εκεί θαυμάζει κανείς όχι μόνον την τέχνη αλλά κυρίως το ζήλο με τον οποίο εργάζονταν τότε οι χριστιανοί.  Το ίδιο περίτεχνα είναι και τα μωσαϊκά στους τοίχους του ναού έργα καί αυτά τής  ίδιας εποχής. Με παραστάσεις αγιογραφικές σε βυζαντινή απεικόνιση καί μέ τέχνη που μέχρι σήμερα αφήνει έκπληκτους... τους πάντες.

Σε κάποιο από τους  γρανιτένιους στύλους του ναού, υπάρχουν σταυροειδώς 5 τρύπες όχι σκαλισμένες.  Χαραγμένες από Θείο χέρι.  Κάποτε που εκεί στη Βηθλεέμ  εγίνονταν σεισμοί, σε κάποιο σεισμό πολύ δυνατό ο εφημέριος του ναού είδε μία γυναίκα. Ρώτησε τη γυναίκα ποιά ήταν.  Εκείνη τον πήρε από το χέρι προχώρησαν στη συγκεκριμένη κολώνα και σχηματίζοντας με τα δάχτυλα της το σημείο του Τιμίου Σταυρού, ακούμπησε τα δάχτυλα της επάνω στην κολώνα.  Ο γρανίτης σαν να ήταν λάσπη εκείνη τη στιγμή, δέχτηκε τα αποτυπώματα των δακτύλων της Παναγίας μας, που ήταν η συγκεκριμένη γυναίκα, και μέχρι σήμερα υπάρχουν οι 5 αυτές οι τρύπες επάνω στη συγκεκριμένη κολώνα.  Με την κίνηση αυτή η Θεοτόκος, όπως είπε η ίδια, υποσχέθηκε ότι η Ίδια θα προστατεύει τον Ναό από τούς σεισμούς. Μετά,  συνεχίζουμε προκειμένου να φθάσουμε στο άγιο σπήλαιο.

Εκεί δεξιά από το ιερό βήμα του ναού και έξω από το χώρο του ιερού σπηλαίου, ευρίσκεται η θαυμαστή και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Βηθλεεμίτισσας. Αφού γίνει η προσκύνηση της ιερής αυτής εικόνας, κατεβαίνουμε τα σκαλιά του ιερού σπηλαίου. Χώρος μικρός αλλά τόσο μεγάλος! Χώρος κλειστός αλλά τόσο Ουράνιος! Εκεί μέσα κατέβηκε ο Χριστός μας γιά νά μάς σώσει από τήν αμαρτία.  Εκεί βρέθηκε διωγμένος από την ασπλαχνία των ανθρώπων της εποχής του.  Εκεί που τότε είχε μόνο  ζώα και φοβερή  βρωμιά.  Εκεί σήμερα συνωστίζονται κυριολεκτικά όλα τα έθνη της γης, να προσκυνήσουν  το θείον βρέφος.  Κάτω από την Αγία Τράπεζα, αφού στο σπήλαιο σήμερα τελούνται καθημερινά Θείες Λειτουργίες, ευρίσκεται το άστρο της Βηθλεέμ!

Το  άστρο που ορίζει τον χώρο που ακούμπησε ο κύριος όταν γεννήθηκε. Το πρώτο είναι  ο τόπος που ακούμπησε η Υπεραγία Θεοτόκος τον Κύριο βρέφος και τον σπαργάνωσε δηλαδή τον τύλιξε μέ κομμάτια από τα φορέματά της, καθότι ήταν πολύ φτωχιά και δεν είχε ούτε καν τα στοιχειώδη για τη γέννηση του Κυρίου.  Ακόμα πιο δίπλα, άλλος τόπος Άγιος!  Η φάτνη των  αλόγων ζώων.  Εκεί που έγινε η πρώτη κούνια του Κυρίου μας.  Εκεί που έσκυψαν τα άλογα ζώα και θέρμαιναν  με τις ανάσες τους το νεογέννητο βρέφος. Εκεί  που στη συνέχεια ήλθαν οι βοσκοί και προσκύνησαν το νεογέννητο Βασιληά.  Εκεί που ακούστηκε ο ύμνος των αγγέλων.  Βγαίνοντας από το ναό πρός τα δεξιά, πηγαίνουμε προς ένα άλλο ιερό σπήλαιο. Κατεβαίνοντας αρκετά σκαλιά βρισκόμαστε στο λεγόμενο σπήλαιο των νηπίων! Εκεί, αμέσως μετά τη σφαγή των νηπίων, έθαψαν οι άνθρωποι τά βρέφη που έσφαξε η μανία του Ηρώδη.

Το σπήλαιο εκείνο στη συνέχεια έγινε τόπος προσευχής και ασκήσεως. Εκεί στη συνέχεια ετάφησαν και πολλοί άγιοι πατέρες που εσφάγησαν το 614 μετά Χριστόν από τούς Πέρσες.  Μέχρι σήμερα βλέπει κανείς κυρίως αυτούς τους τάφους αλλά και πολλά οστά νηπίων αλλά και ενηλίκων. Ο χώρος παρότι κάτω από τη γη με πολλή υγρασία παντού της αναδίδει άρρητη ευωδία. Προχωρούμε για ένα ακόμα χώρο της Βηθλεέμ. Ένα άλλο σπήλαιο. Το "σπήλαιο του γάλακτος". Σήμερα βρίσκεται στα χέρια των καθολικών! Εκεί στο σπήλαιο αυτό, κατά την Ιερά παράδοση θηλάζοντας η Υπεραγία Θεοτόκος το νεογέννητο Κύριό  μας, μία σταγόνα από το γάλα τινάχτηκε και όλο το σπήλαιο άσπρισε.  Μέχρι σήμερα διακρίνει κανείς τα τείχη του σπηλαίου κατάλευκα. 

Η συνέχεια αύριο







ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Τα εγκαίνια του νέου κτηρίου του ιδρύματος "Το σπίτι του Ηθοποιού" στα Κάτω Πατήσια, τέλεσε  χθες το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.  Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στο "Σπίτι του Ηθοποιού" συνοδευόμενος από τον πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσ. Αρχιμ. π.Μάξιμο Παπαγιάννη, ενώ τους υποδέχθηκε η πρόεδρος του ιδρύματος Άννα Φόνσου. Η κυρία Φόνσου καλωσόρισε τον Μακαριώτατο και τόνισε πως είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να βρίσκεται στην εκδήλωση αυτή, ενώ πραγματοποιήθηκε μία σύντομη μουσική παράσταση από παιδική χορωδία που τραγούδησαν τραγούδια από το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Αμέσως μετά τα εγκαίνια του νέου κτηρίου ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε "είχα την χαρά να με επισκεφθεί η κυρία Φόνσου και να μου καταθέσει τις σκέψεις και τις προσπάθειές της. Θυμήθηκα μια φράση του Ευαγγελίου, εάν ο σπόρος δεν πέσει στη γη μένει μόνος. Ο σπόρος μπορεί άλλοτε να είναι ο πραγματικός σπόρος, άλλοτε η ιδέα, άλλοτε ο στόχος και όπως ο σπόρος αν δε μπει στη γη δε φέρνει καρπό έτσι και η ιδέα αν μείνει στο μυαλό μας, δε γίνεται τίποτε. Εμείς φεύγουμε και δε μένει τίποτε πίσω. Η κ Φόνσου και οι συνεργάτες της αποφάσισαν αυτόν το σπόρο να τον βάλουν στη γη να τον καλλιεργήσουν και να τον δυναμώσουν, για να δώσει καρπό κι αυτόν τον καρπό ήρθαμε απόψε να δούμε, να ευλογήσουμε και να ευχηθούμε ο Θεός να τον ενισχύσει, έτσι ώστε όχι μόνο να αποπερατωθεί ως οικοδόμημα, αλλά να πάρει πνεύμα και δύναμη εσωτερικά για να γίνει καρπός". Δήλωσε, επίσης ο Μακαριώτατος πως θα προσπαθήσει να βρίσκεται κοντά στο ίδρυμα "Το Σπίτι του Ηθοποιού" και να καλύψει όποιες ανάγκες χρειαστούν.

Η πρόεδρος του Ιδρύματος Άννα Φόνσου συγκινημένη ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και είπε χαρακτηριστικά "αν είστε εσείς κοντά μας, κυρίως αυτές τις δύσκολες μέρες, τότε σίγουρα όλα θα πάνε καλά". Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος ξεναγήθηκε στο νέο εξαώροφο κτήριο, ενώ συνομίλησε με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος, αλλά και με τους καλεσμένους ηθοποιούς που βρίσκονταν στην εκδήλωση.«Το Σπίτι του Ηθοποιού» είναι μια ιδέα της προέδρου κ. Άννας Φόνσου κι ένας τίτλος που το καθιέρωσε εδώ και 25 χρόνια. Πρόκειται για ένα Ίδρυμα Κοινωφελές  Φιλανθρωπικό – Πολιτιστικό μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα το οποίο τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού, Οικονομικών, Παιδείας και Υγείας.

Βασικός σκοπός του Ιδρύματος είναι η φιλοξενία ηθοποιών που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, αλλά και η ενεργή παρέμβαση στην πολιτιστική ζωή με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, η προώθηση με κάθε μέσο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, η δημιουργία χώρων πολιτιστικής έκφρασης, η δημιουργία βιβλιοθήκης καθώς και η δημιουργία Θεάτρου του Δρόμου. Το κτήριο που εγκαινιάστηκε απόψε στην οδό Παναθηναίων έχει διαμορφωθεί ως ξενώνας όπου φιλοξενούνται ηθοποιοί, ενώ υπάρχουν και χώροι συγκέντρωσης και αναψυχής. Σε ένα δεύτερο κτήριο στον ίδιο δρόμο θα διαμορφωθεί χώρος για πολιτιστικές δραστηρίοτητες, όπως εκθέσεις, διαλέξεις, ημερίδες, σεμινάρια, αλλά και δραματική σχολή και παιδικό θέατρο.




ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Με νομοθετική ρύθμιση και έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου επισπεύδει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τις συνεδριάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων ώστε να τεθούν εκτός Δημοσίου οι υπάλληλοι που κατηγορούνται για σοβαρά ποινικά αδικήματα.

«Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την απόλυτη καταδίκη και τον αποτροπιασμό της για τη βάρβαρη επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης. Είναι επίθεση ενάντια σε όλους μας. Ενάντια στο συμβολισμό του Μαραθωνίου και τις αξίες που πρεσβεύει. Αυτές τις δύσκολες ώρες, οι σκέψεις μας είναι με τους τραυματίες και τους συγγενείς των θυμάτων. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό σας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Δ.Αβραμόπουλος.

Ηλεκτρισμένο είναι το κλίμα γύρω από τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στην περιοχή Παπανικολού στην Αιγιαλεία Αχαΐας. Από τα ξημερώματα δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν παραταχθεί γύρω από τον ΧΥΤΑ και έχουν αποκλείσει τους δρόμους προς αυτόν, προκειμένου να αρχίσει τις εργασίες στο σημείο ο εργολάβος. Στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί κάτοικοι του Ερινεού και των γύρω χωριών.

Νέο κύκλο κινητοποιήσεων ανοίγει η ΑΔΕΔΥ για τις αποχωρήσεις από τον δημόσιο τομέα, αρχής γενομένης από αύριο, Τετάρτη, που προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 12:30 το μεσημέρι. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχει κηρυχθεί στάση εργασίας από τις 12:00 ώς τη λήξη του ωραρίου στην Αττική.

Προσωπικό κωδικό ασφαλείας θα μπορούν από σήμερα, Τρίτη και μέχρι τις 26 Απριλίου να λάβουν από τα σχολεία τους όλοι οι υποψήφιοι των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων για την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου και την υπαγωγή τους στις ειδικές περιπτώσεις. Αναλυτικά η διαδικασία...

Κόσμος

Τρία κινεζικά πλοία εισήλθαν την Τρίτη στο χωρικά ύδατα της διαφιλονικούμενης νησιωτικής συστάδας στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική ακτοφυλακή. Σύμφωνα με το Τόκιο, τα πλοία επιτήρησης εισήλθαν στην περιοχή των 12 ναυτικών μιλίων, γύρω από τα νησιά Σενκάκου.

Ελικόπτερο του αμερικανικού στρατού συνετρίβη στη Νότια Κορέα την Τρίτη  κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, χωρίς να υπάρξουν θύματα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Άμυνας.

Σε υψηλή επαγρύπνηση έχουν τεθεί οι δυνάμεις ασφαλείας σε μεγάλες πόλεις της αμερικανικής επικράτειας μετά τις φονικές εκρήξεις στο Μαραθώνιο της Βοστώνης: Τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, ενώ η ανησυχία πέρασε τον Ατλαντικό και έχει οδηγήσει και το Λονδίνο σε επανεξέταση των μέτρων ασφαλείας εν όψει του Μαραθωνίου την Κυριακή. Σε επαγρύπνηση κλήθηκαν και οι αρχές στη Γαλλία.

Διαδηλώσεις, επεισόδια και ένταση σημειώθηκαν στο Καράκας, μετά την επίσημη ανακήρυξη του Νικολά Μαδούρο ως νικητή των προεδρικών εκλογών της Βενεζουέλας και παρά την επιμονή της αντιπολίτευσης να ανασταλεί η ανακοίνωση μέχρι να γίνει η πλήρης επανακαταμέτρηση των ψήφων. Εκατοντάδες άτομα που κρατούσαν ξύλα και πετούσαν πέτρες συγκεντρώθηκαν σε συνοικία του Καράκας και φώναζαν συνθήματα περί νοθείας στις εκλογές. Η αστυνομία επιχειρήσει να διαλύσει τους διαδηλωτές με δακρυγόνα.

Έρευνα «πιθανώς αντιτρομοκρατική», όπως ανέφερε, ξεκίνησε το FBI για τις φονικές εκρήξεις στο Μαραθώνιο της Βοστώνης, ενώ τουλάχιστον τρεις άνθρωποι -ανάμεσά τους ένα οκτάχρονο παιδί- έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους και άλλοι 17 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο αριθμός των τραυματιών έχει ανέβει στους 144. Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ερευνάται ένα διαμέρισμα για την υπόθεση. Συνολικά τέσσερις εκρηκτικοί μηχανισμοί βρέθηκαν γύρω από τη γραμμή τερματισμού, δύο από τους οποίους εξουδετερώθηκαν.

Οικονομία

Λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει με τη φορολογία των 18χρονων, ακόμη και στην περίπτωση που έχουν ετήσιο εισόδημα 1 ευρώ από τόκους καταθέσεων ενώ είναι συνδικαιούχοι με τους γονείς τους, έχει βρει το υπουργείο Οικονομικών και ετοιμάζεται να την καταθέσει στη Βουλή με τημορφή τροπολογίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει Το Βήμα.

Απομένει ακόμη να γίνει πολλή δουλειά στο θέμα της στήριξης των τραπεζών και της ρύθμισης του χρηματοπιστωτικού τομέα δήλωσε η Μέρκελ και υποστήριξε ότι οι κανόνες που θέτει η Βασιλεία ΙΙΙ πρέπει να εφαρμοστούν διεθνώς. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να επιτρέπεται να χρεοκοπούν οι τράπεζες που δεν έχουν βιώσιμο επιχειρησιακό μοντέλο και χαιρετίζοντας τις προτάσεις της Κομισιόν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είπε ότι πρέπει να εγκριθούν γρήγορα.

Οι μετοχές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις αρχές του έτους, στον απόηχο των αιματηρών εκρήξεων στη γραμμή τερματισμού του μαραθωνίου της Βοστώνης, αλλά και της «βουτιάς» στην τιμή του χρυσού και άλλων εμπορευμάτων.

Αθλητισμός

Με πρωταγωνιστή τον Αρτούρο Βιντάλ, η Γιουβέντους πέρασε θριαμβευτικά από τη Ρώμη και νικώντας 2-0 τη Λάτσιο έκανε ακόμα ένα βήμα προς την κατάκτηση του τίτλου. Ο Χιλιανός μέσος πέτυχε και τα δύο γκολ, στο 8΄ με πέναλτι και στο 28', και πλέον η «Γιούβε» βρίσκεται 11 βαθμούς μπροστά από τη Νάπολι, έξι αγωνιστικές πριν το τέλος.

Την αναβολή της τελευταίας αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ μέχρις ότου τελεσιδηκήσει η υπόθεση της ΑΕΚ θα ζητήσει ο ΟΦΗ από την διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος. Αγώνας δρόμου για να προλάβει ο Σαρ το ματς της Τρίπολης...

Υπό παραίτηση τελούν όλα τα μέλη του ΔΣ της ΑΕΚ, όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ. Έτσι, μια ημέρα μετά από την καταδικαστική ήττα από τον Πανθρακικό και όσα διαδραματίστηκαν στο ΟΑΚΑ, συγκαλείται Γενική Συνέλευση για τις 14 Μαϊου για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.


ΤΟΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕ Η ΜΙΛΙΕΤ ΜΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΧΑΡΤΗ

Η διαδικτυακή εφημερίδα "Μιλιέτ", παρουσίασε για δύο - τρία λεπτά, χάρτη με τίτλο "Οικονομικά μεγάλη Τουρκία ", ο οποίος περιλαμβάνει ως τουρκική επικράτεια ολόκληρη την Κύπρο, τη Θεσσαλονική και τη Βόρεια Ελλάδα. Ο συγκεκριμένος χάρτης δεν είναι καινούργιος. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην έντυπη έκδοση της Τουρκικής εφημερίδας Μιλιέτ στις 23 Μαρτίου. Επισημαίνουμε ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα έχει πολύ μεγάλο αναγνωστικό κοινό.

Σήμερα ο ίδιος Χάρτης εμφανίστηκε για μικρό χρονικό διάστημα συγκεκριμένα για περίπου 2 με 3 λεπτά, αλλά αυτή τη φορά στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας και αποσύρθηκε. Πρίν από ένα μήνα ο ίδιος χάρτης δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας. Η εφημερίδα τότε, συνόδευε το χάρτη με τον τίτλο ''Η Μεγάλη Τουρκία'' και το σχετικό άρθρο, που δημοσίευε έκανε λόγο για αναβίωση του παλαιού Κεμαλικου σχεδίου από τις Βόρειες περιοχές της Συρίας, μέχρι και τη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα με την επανεμφάνιση του χάρτη διαδικτυακά, ο τίτλος Μεγάλη Τουρκία διαφοροποιήθηκε και έγινε η ''Οικονομικά μεγάλη Τουρκία''. Η συγκεκριμένη εμφάνιση, όπως προαναφέραμε, διήρκησε μόνο για 2 με 3 λεπτά στέλνοντας όμως σαφέστατα μηνύματα, αφού κατά καιρούς μεγάλοι αρθογράφοι στις εφημερίδες Μιλιέτ και Χουριέτ πολλές φορές χρησιμοποίησαν τίτλους όπως Buyuk Turkiye, δηλαδή μεγάλη Τουρκία, παραλληλίζοντας την άσχημη οικονομική κατάσταση σε Ελλάδα και Κύπρο με την εύρωστη και πολλά υποσχόμενη οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας.

Δηλαδή "δρυός πεσούσης πας ανηρ ξυλεύεται"


Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΕΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΧΡΥΣΑΦΙ

Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά δεκατέσσερις τόνοι κυπριακού χρυσού θα βγουν στο σφυρί, προκειμένου να προκύψουν έσοδα (υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν 400.000.000 ευρώ), τα οποία θα συμβάλουν στην κάλυψη του χρέους της Μεγαλονήσου. « Έχουμε στη διάθεσή μας 446.000 ουγγιές χρυσού - δηλαδή 14 τόνους - και με τη σημερινή αξία του χρυσού στις διεθνείς αγορές, που είναι 1.560 δολάρια η ουγγιά, και την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, που είναι 1,31, η συνολική αξία των αποθεμάτων εκτιμάται γύρω στα 530.000.000 ευρώ» αποκάλυψε μιλώντας για το θέμα ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στο κυπριακό κράτος ανήκει το 80% των αποθεμάτων χρυσού, η αξία του οποίου αποτιμάται γύρω στα 425.000.000 ευρώ.

Κατά τα άλλα, πρώτα θα ολοκληρωθεί η έρευνα για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» και μετά η τρόικα θα αποδεσμεύσει την πρώτη δόση του δανείου προς την Κύπρο. Η πολιτική συμφωνία, στην οποία κατέληξαν την περασμένη Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, συμπεριλάμβανε και αυτό το δεδομένο, προκειμένου να αρχίσει να εφαρμόζεται το «πρόγραμμα βοήθειας» προς τη Μεγαλόνησο. Πρώτα δηλαδή -λένε οι δανειστές- θα δοθούν τα απαραίτητα πορίσματα της έρευνας και μετά θα εκταμιευθεί η δόση, η οποία αναμένεται να φτάσει στα μέσα Μαΐου, με την προϋπόθεση ότι το μνημόνιο θα έχει εγκριθεί τόσο από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών-μελών της ευρωζώνης όσο και από την κυπριακή Βουλή έως τις 24 Απριλίου.

Μόνο τυχαία, λοιπόν, δεν ήταν η προχθεσινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, η οποία ανέφερε ότι με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας έχει ήδη αναθέσει την αξιολόγηση της εφαρμογής του κανονιστικού πλαισίου για την παρεμπόδιση ξεπλύματος παράνομου χρήματος από τις τράπεζες στον ανεξάρτητο οίκο Deloitte και την επιτροπή Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι η Moneyval επισκέφθηκε την Κύπρο από τις 19 έως τις 31 Μαρτίου και βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησής της σύμφωνα με τους όρους εντολής της.

Ο έλεγχος της Deloitte βρίσκεται σε εξέλιξη. Εμπειρογνώμονες της πραγματοποιούν έλεγχο σε κυπριακές τράπεζες αναφορικά με την αποτελεσματικότητα εφαρμογής των μέτρων δέουσας επιμέλειας ως προς τους πελάτες τόσο σε σχέση με καταθέσεις όσο και με δάνεια. Πάντως, με αφορμή την έγκριση της δανειακής σύμβασης για την Κύπρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης δήλωνε ότι (η απόφαση του Eurogroup) θέτει οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα που υπάρχει από το 2011, ενώ πρόσθεσε ότι η Κύπρος για πρώτη φορά την τελευταία διετία, περίοδο κατά την οποία αποκλείστηκε από τις αγορές, εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση του χρέους της και τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους.

«Η Κύπρος διασώθηκε από τον κίνδυνο χρεοκοπίας και διασφάλισε την παραμονή της στο ευρώ. Η έγκριση της δανειακής σύμβασης από το Eurogroup είναι μια ανακούφιση, αλλά δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

SPIEGEL: ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΩΣ ΕΙΣΦΟΡΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΟΥΣ

«Οι πλούσιοι του Νότου να πληρώσουν περισσότερα», ζητούν διακεκριμένοι Γερμανοί οικονομολόγοι, οι οποίοι σε δηλώσεις τους στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού Der Spiegel αναδεικνύουν την ανάγκη τα κράτη της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση να συμβάλουν περισσότερο στην εξυγίανση των δημοσιονομικών τους. Αφορμή στάθηκε η μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία τα νοικοκυριά στις χώρες με κρίση είναι πλουσιότερα από ότι τα αντίστοιχα γερμανικά.

«Κυρίως οι πλούσιοι θα πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερο», δηλώνει το μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει την γερμανική κυβέρνηση, καθηγητής Πέτερ Μπόφινγκερ. Ο ίδιος καλεί τις κυβερνήσεις των κρατών της νότιας Ευρώπης να επιβάλουν εισφορά στους πλούσιους. «Τότε οι πλούσιοι θα πρέπει εντός 10 ετών να δώσουν μέρος της περιουσίας τους», δηλώνει χαρακτηριστικά και υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν σαφώς καταλληλότερο από την συμμετοχή των καταθετών, η οποία εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Κύπρου. «Οι πολυμήχανοι πλούσιοι της νότιας Ευρώπης βγάζουν τα χρήματά τους στις τράπεζες της βόρειας Ευρώπης και κατ' αυτόν τον τρόπο γλιτώνουν τη φορολόγηση», σημειώνει.

Τα αποτελέσματα της μελέτης της ΕΚΤ, επιβεβαιώνουν, κατά τον Λαρς Φελτ, μέλος του ίδιου Συμβουλίου, την γερμανική τακτική που επιβάλλει σκληρούς όρους για την ευρωδιάσωση. «Αν οι φορολογικοί νόμοι δεν μείνουν μόνο στα χαρτιά, ακόμα και για την Ελλάδα μπορούν να εξαλειφθούν οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους της», τονίζει. Ο οικονομολόγος Γκούντραμ Βολφ επισημαίνει ότι τα στοιχεία της ΕΚΤ καθιστούν ακόμη σαφές και το πόσο άδικα είναι κατανεμημένος ο πλούτος ακόμη και στο εσωτερικό της Γερμανίας και ζητά από τους πλούσιους να σηκώσουν το βάρους του κόστους της κρίσης. «Η διάσωση του ευρώ θα οδηγούνταν σε παραλογισμό, αν στο τέλος το μέσο, σχετικά φτωχό, γερμανικό νοικοκυριό διασώζει τον έλληνα υπερπλούσιο από υψηλότερους φόρους».





ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1834: Αρχίζει η δίκη του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα στο Ναύπλιο, με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά του Βασιλιά Όθωνα.

1947: Ο όρος «Ψυχρός Πόλεμος» αναφέρεται για πρώτη φορά με σκοπό να περιγράψει τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας. Εισηγητής του ο Bernard Baruch - τραπεζίτης και οικονομικός σύμβουλος του τότε προέδρου των ΗΠΑ.

Γεννήσεις

1889: Charlie Chaplin, εμβληματικός κωμικός ηθοποιός αγγλικής καταγωγής.

Θάνατοι

1991: David Lean, Bρετανός κινηματογραφικός σκηνοθέτης.

1996: Σταύρος Νιάρχος, μεγιστάνας.