20 Μαρτίου, 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ 89.5 FM ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Στην πρωινή εκπομπή του 89,5 μίλησε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος. Ο Μακαριώτατος περιγράφοντας την κατάσταση στο νησί, σημείωσε: «Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια έντονη διεργασία σε όλα τα επίπεδα. Οι τράπεζες όπως είναι γνωστό, μένουν κλειστές. Πιστεύω ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας, δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιούμε τους ξένους. Απεδείχθη για μια ακόμη φορά ότι πρέπει να κοιτάζει κανείς τα δικά του και να μη στηρίζεται στις ξένες δυνάμεις. Μας πρόδωσαν μπορώ να πω. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή αρκετές ομάδες που εργάζονται. Εμείς είδαμε το πρωί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του είπαμε ότι η Εκκλησία θα συμπαρασταθεί στο Κράτος: η περιουσία της Εκκλησίας ολόκληρη είναι στη διάθεση του Κράτους για να στηρίξουμε αυτόν τον τόπο και τον λαό. Του εισηγήθηκα να ετοιμάσουν ένα ομόλογο, αν είναι δυνατόν να το περάσουν αύριο από τη Βουλή και όλες οι ενορίες, όλες οι Μητροπόλεις να στηρίξουν ένθερμα αυτή την προσπάθεια, ούτως ώστε να έχουμε δικά μας λεφτά, να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις».Σε ερώτηση για το πώς εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δήλωσε: «νομίζω ότι πάντοτε η Ρωσία μας συμπαραστεκόταν, ιδιαίτερα στο εθνικό θέμα, χρόνια τώρα πλούσιοι Ρώσοι έχουν τις καταθέσεις τους εδώ μετά που αποφεύχθηκε το λεγόμενο κούρεμα. Νομίζω ότι ουδείς θα πάρει τα χρήματά του να φύγει, θα τα αφήσουν εδώ∙ είμαι σίγουρος ότι θα βοηθηθούμε και από την κυβέρνηση της Ρωσίας, αλλά και από ιδιώτες Ρώσους.



ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος σήμερα, Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013, στις 8:00 π.μ. συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως η συζήτηση των δύο ανδρών περιεστράφει γύρω από την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τη απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα που απασχολούν την πατρίδα μας.  Ο Μακαριώτατος επανέλαβε στον Πρόεδρο την εισήγησή του για έκδοση εθνικού ομολόγου.

Η Εκκλησία θα στηρίξει την προσπάθεια αυτή. Επίσης, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις ευχές και τη συμπαράσταση των Ελλήνων αδελφών, όπως τις εξέφρασε, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του χθες βράδυ, η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Σε δηλώσεις του, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρχει επικοινωνία με όλους τους ενδιαφερόμενους οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν ιδέες και προτάσεις, π.χ. τραπεζίτες, οικονομολόγοι κ.ά. Η κατάσταση, πιστεύει ο Αρχιεπίσκοπος, ότι είναι διαχειρήσιμη.

Μπορούμε να υποθηκεύσουμε όλη την περιουσία της Εκκλησίας  και το αντίτιμο να αξιοποιηθεί στα ομόλογα για να στηρίξουμε αυτή τη στιγμή το κράτος μας. Υπογράμμισε Αρχιεπίσκοπος ότι, όταν κανείς έχει την καλή διάθεση, όλοι θα στηρίξουμε το κράτος και είμαι βέβαιος αυτό θα πράξει όλος ο λαός μας.  Για την έκδοση των ομολόγων θα συσταθεί επιτροπή που θα εργαστεί αναφορικά με το όλο θέμα, το οποίο στη συνέχεια θα πάει στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Κατόπιν ερώτησης των δημοσιογράφων για την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και την καταψήφιση της πρότασης του Eurogroup, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος συνεχάρη τους κύπριους βουλευτές, που με τη χθεσινή τους απόφαση έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη. 

Επισήμανε ο Μακαριώτατος ότι «πήραν μια ορθή απόφαση και έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη να μάθουν να σέβονται και τους μικρούς επιτέλους».Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε με έμφαση ότι «δεν θα αποφασίσω εγώ, εμείς θα το υποστηρίξουμε, ο Πρόεδρος είπε ότι είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα».

Σε άλλη ερώτηση εάν και κατά πόσο θα έχει επικοινωνία με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δεν απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι από τη στιγμή που ο Πρόεδρος βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας «δεν χρειάζεται καμία παρέμβαση».

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου προσεύχεται να βρεθεί η δέουσα διέξοδος στο θέμα, με τη βοήθεια του Θεού, και όλοι μαζί ενωμένοι, με υπευθυνότητα, με αλληλεγγύη και εργατικότητα, να στηρίξουμε την πατρίδα μας για να εξέλθουμε το συντομότερο από την παρούσα δοκιμασία που ταλανίζει το τόπο και το λαό μας.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως
 και Επικοινωνίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΔΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΟΝΤΟΠΕΥΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΩΣ: «ΙΕΡΕΩΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΥ»





ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΥΠΡΟΥ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ


Τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας είκοσι λεπτών είχε χθες το απόγευμα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο. 

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας ο κ. Ιερώνυμος εξέφρασε στον κ. Χρυσόστομο την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό του για τις τελευταίες εξελίξεις, τονίζοντας ότι η όλη κατάσταση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τον Ελληνισμό και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο την ολόψυχη στήριξη της Εκκλησίας της Ελλάδος και του πιστού λαού στην Εκκλησία της Κύπρου και στους Κυπρίους αδελφούς μας, τονίζοντας τη σημασία της ενότητας σε αυτές τις κρίσιμες ώρες σύμπαντος του Ελληνισμού.

Εκ της Ι.Α.Α.

"ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ Η ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ" ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΟΥ

Τη θέση πως "τραπεζικός λογαριασμός στην Κύπρο ισοδυναμεί με 'μαύρο χρήμα' ή με 'ξέπλυμα χρήματος'", υποστηρίζει ο εμπορικός επιτετραμμένος της Αυστρίας στην Ελλάδα και την Κύπρο, Μπρούνο Φράιταγκ, σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ασκώντας συγχρόνως δριμεία κριτική σε “επιπόλαιες” αποφάσεις, όπως αυτή για την Κύπρο, που καταστρέφουν, όπως επισημαίνει, την εμπιστοσύνη. Κατά την άποψή του, ήταν μεγάλο λάθος η πρόθεση για φορολόγηση των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ και ακόμη και αν τώρα η κυβέρνηση αναδιπλώνεται και θέλει να προστατέψει μικροκαταθέτες, οι συνέπειες είναι καταστροφικές και μάλιστα πέραν της Κύπρου, διότι η ζημιά έγινε και αφορά τη δημόσια εικόνα πως τα χρήματα του καθενός δε διασφαλίζονται πλέον έναντι επεμβάσεων του κράτους.

Ο ίδιος πάντως δεν πιστεύει ότι μεγαλοεπενδυτές θα εγκαταλείψουν την Κύπρο, διότι αν γίνει ένα “κούρεμα”, οι επιχειρήσεις θα το αποδεχτούν, αναγνωρίζοντας ότι συνεχίζουν να έχουν φορολογικά πλεονεκτήματα, ακόμη και αν αυτά δεν είναι πλέον τόσο μεγάλα και σε σύγκριση με την Ελλάδα - όπου, όπως λέει, επιχειρηματίες πρέπει να πληρώσουν έκτακτο φόρο και περικόπτονται μισθοί και συντάξεις - το κυπριακό μέτρο είναι κατ' αρχήν λογικότερο, αλλά όχι με τον τρόπο που έγινε. Επίσης δεν ανησυχεί για ένα ενδεχόμενο “bank run”, θεωρώντας πως σίγουρα κάποιοι μικροκαταθέτες θα αποσύρουν τα χρήματά τους, όταν όμως η κατάσταση ομαλοποιηθεί, θα τα επιστρέψουν. Ως προς τις αυστριακές επιχειρήσεις με έδρα την Κύπρο, επισημαίνει ότι δεν πρόκειται μόνο για τράπεζες, αλλά και για εταιρείες στον τομέα των τεχνολογιών της πληροφορικής ή των ακινήτων και εξάλλου, και οι επιχειρήσεις από άλλες χώρες με έδρα την Κύπρο δεν είναι απαραίτητα offshore εταιρείες, καθώς υπάρχουν, για παράδειγμα, Γερμανοί εφοπλιστές, των οποίων τα πλοία έχουν κυπριακή σημαία, ή αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Μέση Ανατολή.

Όπως σημειώνει ο Αυστριακός εμπορικός επιτετραμμένος, εκτός από το ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο, είναι και το ευχάριστο κλίμα που προσελκύει επενδυτές στην Κύπρο και υπάρχουν πάρα πολλοί Ρώσοι και Βρετανοί που περνούν εκεί το μεγαλύτερο μέρος του έτους, ενώ η ίδια η κυπριακή οικονομία είναι προσανατολισμένη στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς το 81% του ΑΕΠ προέρχεται από τον τριτογενή τομέα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο είχε στις 8:00 το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Ο προκαθήμενος της κυπριακής εκκλησίας παρουσίασε στον πρόεδρο πρόταση της Εκκλησία για να στηρίξει την οικονομία της χώρας.

Συνεχίζεται το θρίλερ στην Κύπρο, καθώς μετά το «όχι» της Βουλής στο σχέδιο διάσωσης που αποφάσισαν οι εταίροι, η Λευκωσία καλείται να καταρτίσει ένα εναλλακτικό σχέδιο. Η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη στρέφεται για βοήθεια στην Ρωσία, όπου βρίσκεται ήδη ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής. Ο κύπριος πρόεδρος μίλησε τηλεφωνικά την Τρίτη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε καλό κλίμα. Το πρωί της Τετάρτης αναμένεται νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο.

Στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα ημερήσιας διάταξης «Εμβάθυνση ΟΝΕ και ο ρόλος των εθνικών Κοινοβουλίων» θα παραστεί ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, προκειμένου να ενημερώσει για τις εξελίξεις που αφορούν το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου.

Η απόφαση της κυπριακής Βουλής προστατεύει όλους τους λαούς των κρατών μελών της ΕΕ, ανέφερε ο πρόεδρός της Γιαννάκης Ομήρου για την καταψήφιση-με 36 ψήφους κατά και 19 αποχές-της απόφασης του Eurogroup για το «κούρεμα» των καταθέσεων. «Αναμένουμε την αλληλεγγύη των εταίρων μας, που αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή της ευρωπαϊκής οικογένειας» δήλωσε. Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ανέφερε ότι η απόφαση του Eurogroup είναι καταστροφική για την κυπριακή οικονομία και κρατά «όμηρο» τη χώρα στα χέρια της ΕΕ.

Σε λειτουργία τίθεται ξανά από σήμερα, Τετάρτη, το καρδιοχειρουργικό τμήμα του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», στο οποίο έχει μπει λουκέτο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, σταδιακά θα λειτουργήσουν και πάλι όλα τα τμήματά του. Την επαναλειτουργία είχαν ζητήσει γονείς παιδιών με καρδιοπάθειες και ιατρικοί σύλλογοι.

Κόσμος

Οι τόνοι γύρω από το ζήτημα της Κύπρου είναι οξυμένοι στις γερμανικές εφημερίδες: Η απόρριψη του «κουρέματος» στις καταθέσεις από την κυπριακή Βουλή βρίσκεται ψηλά στη θεματολογία του γερμανικού τύπου, ο οποίος έχει ήδη να αναρωτιέται για τα επόμενα βήματα της Λευκωσίας -χωρίς κανένα σενάριο πλέον να παρουσιάζεται ως απίθανο. Αυτό στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν όλοι: Η κρίση έχει φωτίσει δραματικά τις ευρωπαϊκές ανεπάρκειες στην πολιτική πλευρά της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

Τα συστήματα ψύξης των πυρηνικών υλικών στους τρεις αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα της Ιαπωνίας τέθηκαν ξανά σε λειτουργία την Τετάρτη, με την αποκατάσταση της βλάβης που είχε σημειωθεί μία ημέρα νωρίτερα.

Στο Ισραήλ φτάνει την Τετάρτη ο Μπαράκ Ομπάμα για την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα ως αμερικανός πρόεδρος, από την οποία καμία από τις τρεις εμπλεκόμενες πλευρές -Ουάσινγκτον, Ισραήλ και Παλαιστίνιοι- δεν έχουν να περιμένουν σημαντικά βήματα. Ο αμερικανός πρόεδρος δεν κομίζει καμία πρόταση για υπέρβαση του αδιεξόδου στις συνομιλίες για το Παλαιστινιακό ενώ οι Ισραηλινοί παραμένουν επιφυλακτικοί για την «πυγμή» που προτίθεται να δείξουν οι ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν.

Παγιδευμένοι σε ορυχείο εξόρυξης χαλκού βρίσκονται 17 μεταλλωρύχοι στην Πολωνία, μετά την κατάρρευση υπόγειας στοάς από σεισμό που σημειώθηκε στην περιοχή. Οι μεταλλωρύχοι έχουν παγιδευτεί σε βάθος 600 μέτρων κάτω από το έδαφος στο ορυχείο Ρούντνα, περίπου 400 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βαρσοβίας. Δεν υπάρχει επαφή με τους εγκλωβισμένους ανθρακωρύχους, καθώς η πτώση των βράχων έχει διακόψει την επικοινωνία.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ επιτίθεται σφοδρά στην Άνγκελα Μέρκελ για τη συμφωνία δανεισμού της Κύπρου που άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου, καταγγέλλοντας «κατάφωρο πολιτικό σφάλμα». Υπογραμμίζει ότι το «όχι» της κυπριακής Βουλής αποδεικνύει πως «το διαπραγματευθέν πρόγραμμα, με τη συμβολή κυρίως του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τις ευλογίες της καγκελαρίου, απέτυχε οικτρά».

Οικονομία

Η τρόικα απειλεί ακόμα και με «λουκέτο» τις δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες, την Κύπρου και τη Λαϊκή, ανέφερε ο κύπριος υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, μετά το αρνητικό αποτέλεσμα της χθεσινοβραδινής ψηφοφορίας στην Κύπρο.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται τις τελευταίες ημέρες το ευρώ, μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Eurogroup αλλά και της καταψήφισης από την κυπριακή Βουλή του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» των καταθέσεων.

Στη Μόσχα για επαφές βρίσκεται, σύμφωνα με το ΡΙΚ, κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας. Πηγή από την τράπεζα εκτιμά ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για θετική κατάληξη στη μεγαλύτερη τραπεζική συμφωνία που κυοφορείται τους τελευταίους μήνες.

Αθλητισμός

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί το διοικητικό συμβούλιο της Σούπερ Λίγκας, στη διάρκεια του οποίου ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν θα είναι αυτό του Γιώργου Κατίδη. Επίσης θα επικυρωθεί το πρόγραμμα των πλέι οφ του πρωταθλήματος, ενώ δεν αποκλείεται να συζητηθεί και το θέμα της αδειοδότησης.

Υποδειγματική είναι η αμυντική λειτουργία που παρουσιάζει ο ΑΠΟΕΛ στο κυπριακό πρωτάθλημα. Η ομάδα του κ. Ιβάν Γιοβάνοβιτς επί του παρόντος μάλιστα διαθέτει την καλύτερη άμυνα στην Ευρώπη, συγκριτικά με όσα κλαμπ έχουν δώσει τουλάχιστον δέκα παιχνίδια στα πρωταθλήματά τους. Ο ΑΠΟΕΛ έχει δεχθεί μόλις δέκα γκολ σε 25 παιχνίδια πρωταθλήματος, κάτι που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο η εστία του παραβιάζεται με 0,40 γκολ. Τουτέστιν; Κάτι λιγότερο από ένα γκολ ανά δύο αγώνες!

Το βάρος στις στημένες φάσεις έριξε ο Φερνάντο Σάντος στην πρώτη προπόνηση της Εθνικής την Τρίτη, εν όψει του κρίσιμου αγώνα της Παρασκευής στη Ζένιτσα, με αντίπαλο τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη στο πλαίσιο των προκριματικών του Μουντιάλ 2014. «Η Βοσνία το πλεονέκτημα της έδρας, εμείς το πλεονέκτημα της εμπειρίας» δήλωσε ο αρχηγός της ομάδας Γιώργος Καραγκούνης, ενώ ο Γιώργος Σαμαράς προσέθεσε ότι «δεν έχουμε πίεση. Θέλουμε να ευχαριστηθούμε το ματς».