04 Μαρτίου, 2013

ΑΝΑΛΥΣΗ «ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΟ» ΜΑ ΟΧΙ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟ;

Σε έναν περίπλοκα… απλό διπλωματικό μαραθώνιο φαίνεται να έχουν εμπλακεί η Ελλάδα και η Τουρκία, με την κοινή γνώμη των δύο χωρών να αναρωτιέται τι ακριβώς συμβαίνει… Τα πράγματα όμως είναι μάλλον απλά και οι δύο πλευρές ετοιμάζονται να εντάξουν και επίσημα στις ελληνοτουρκικές διαφορές τη διαπραγμάτευση για τις θαλάσσιες ζώνες, ξεκινώντας μια διαδικασία που θα μας βγάλει… κάπου, με την εναλλακτική λύση να περνά μέσα από την ισχύ των όπλων… Τι εννοούμε με τη συγκεκριμένη παρατήρηση; Όπως υποσχεθήκαμε στους φίλους του «defence-point.gr», μετά το απαραίτητο ρεπορτάζ και την καθιερωμένη διαδικασία ανάλυσης και αξιολόγησης των διαθέσιμων πληροφοριών, θα εκφράσουμε μία άποψη για το τι ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη συγκεκριμένο ζήτημα.

Ξεκινώντας από τα δεδομένα της όλης ιστορίας δεν μπορούμε παρά να αναφέρουμε χρονολογικά τα εξής: H Τουρκία τον Απρίλιο του 2012 εκδίδει ανοιχτή πρόσκληση για τη παραχώρηση αδειών σε θαλάσσιες περιοχές η πλειοψηφία των οποίων ανήκει στην Ελλάδα. Το Ιούλιο του ίδιου έτους η Αθήνα φαίνεται να αντιδρά ενημερώνοντας τους οργανισμούς στους οποίους είναι μέλος η ίδια αλλά και η Τουρκία για τη παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας ενώ αποστέλλει και διάβημα διαμαρτυρίας.

Κατά τη διάρκεια των επομένων μηνών η Άγκυρα δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται πως η Ελλάδα «δυσφορεί», ενώ προχωράει με γοργούς ρυθμούς στην ολοκλήρωση των σχεδίων της μέσω της απόκτησης και ενός υπερσύγχρονου σκάφους ερευνών το οποίο φυσικά και το προορίζει για την Ανατολική Μεσόγειο ενώ για την ώρα φαίνεται να το στέλνει στη… Μαύρη Θάλασσα.

Ταυτοχρόνως, η Αθήνα προχωράει στη δυτική και νότια ελληνική ΑΟΖ σε σεισμικές έρευνες με τη βοήθεια της Νορβηγικής PGS, ενώ η Κύπρος προχωράει στον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων, με κύριο νικητή τη γαλλική TOTAL η οποία και θα εκμεταλλευτεί ένα γιγαντιαίο κοίτασμα στα οικόπεδα 10 και 11. Τέλος, όπως έχει αναφερθεί πολλάκις, τα αποτελέσματα από τις έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ (τη δυτική και τη νότια) κρίνονται ως πολύ ενθαρρυντικά, με τις έρευνες να παρατείνονται (ακριβώς για τον συγκεκριμένο λόγο), και την Αθήνα να είναι πλέον έτοιμη να ανακοινώσει πως τα κοιτάσματα που θα βρεθούν να βοηθήσουν την χώρα στην οικονομική της ανάκαμψη, κάτι το οποίο στην ουσία επιβεβαίωσε με τα λεγόμενά και το ενδιαφέρον που έδειξε ο Γάλλος Πρόεδρος Ολλάν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη χώρα μας.

Μέσα λοιπόν στο συγκεκριμένο πλαίσιο, η Ελλάδα καταθέτει πριν από λίγα 24ωρα ρηματική διακοίνωση – επιστολή στον ΟΗΕ, η οποία και παρουσιάζει με τον πλέον επίσημο τρόπο τις ελληνικές θέσεις για το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αμέσως μετά ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού ΥΠΕΞ στην ουσία αναφέρει πως η χώρα μας προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση-κλιμάκωση βάση σχεδίου το οποίο περνάει από συγκεκριμένα στάδια.

Σχεδόν δε ταυτοχρόνως με τις «συμπληρωματικές» δηλώσεις Δελαβέκουρα, η Τουρκία με δική της ανακοίνωση – απάντηση στην ελληνική κίνηση στον ΟΗΕ, με λίγα λόγια αναφέρει τα εξής: H Ελλάδα έχει άδικο σε ό,τι λέει, η Τουρκία θα απαντήσει στον ΟΗΕ τις επόμενες ημέρες αρμοδίως (άρα θα εκθέσει και η ίδια με τον πλέον επίσημο τρόπο τη θέση της), και το κυριότερο, αναφέρεται στου «διαύλους διαλόγου» μέσω των οποίων θα συζητηθεί το ζήτημα…

Τι εννοεί λοιπόν ο «ποιητής», ή μάλλον οι «ποιητές», με όλα τα παραπάνω; Η εκτίμηση του «defence-point.gr» είναι πως αυτή τη στιγμή εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια της ελληνικής και της τουρκικής κοινής γνώμης ένα παιχνίδι υψηλής διπλωματίας με πρωταγωνιστές την Ελλάδα και τη Τουρκία και παραστάτες τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ισραήλ, που σκοπό έχει να ανοίξει με τον πλέον επίσημο τρόπο το θέμα των εξορύξεων, της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, με τρόπο ώστε οι δύο πλευρές να βρουν το συντομότερο δυνατόν μία λύση, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα εξής:

H Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τους υδρογονάνθρακές χωρίς να υπάρξει τουρκική αντίδραση και να μην θεωρηθεί πως έχασε «χώρο» από τη Τουρκία.

Η Τουρκία να δηλώσει πως δεν έχασε κύρος και «χώρο» στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και να προχωρήσει και η ίδια σε εξορύξεις.

Η Ευρώπη να μπορέσει να τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ΗΠΑ να μην δουν τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ να τινάζεται στον αέρα και να καταφέρει να δώσει μία εναλλακτική πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας στην Ευρώπη, άλλη από αυτή της Ρωσίας. Το Ισραήλ να έχει ανοιχτή την πύλη προς τη δύση τόσο σε στρατηγικό όσο και σε οικονομικό/ενεργειακό επίπεδο. Η Ρωσία να μην αφήσει τη Τουρκία να φύγει από την ενεργειακή της αγκάλη, να μη δει τη Άγκυρα να ασκεί έλεγχο στην Ανατολική Μεσόγειο και να μπορέσει να λάβει μέρος στο μοίρασμα της πίτας στην περιοχή.
           
Πως λοιπόν θα μπορέσει κάποιος να ικανοποιήσει όλα αυτά τα αρχικά και εν πολλοίς αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα, χωρίς να καταλήξει στον… Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Δυστυχώς ή ευτυχώς η απάντηση είναι μία: Να οδηγήσει την Αθήνα και την Άγκυρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε μία συζήτηση η οποία θα γίνει προσπάθεια, μέσω των απαραίτητων «νουθεσιών» εκατέρωθεν, να επιλύσει στο σύνολό τους τα θέματα, διότι στην ουσία πρόκειται για συμφέροντα πολύ ευρύτερα των διμερών ελληνοτουρκικών.

Έτσι, η Ελλάδα προχώρησε στην «κλιμάκωση» μέσω της επίσημης ενημέρωσης του ΟΗΕ, και η Τουρκία αντί να «βρυχηθεί», εξέπληξε με την «πολιτισμένη» της ανακοίνωση η οποία στην ουσία αναφέρει πέραν των δεδομένων, ότι δηλαδή διαφωνεί, ότι θα θέσει και αυτή επισήμως τη θέση της στον ΟΗΕ, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά επισήμως να καταγραφούν οι διαφορές, έτσι ώστε να κάτσουμε όλοι μαζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Για να το πούμε με πιο απλά λόγια: Αμφότερες, Ελλάδα και Τουρκία θα είχαν πρόβλημα να εγείρουν το ζήτημα στην επίσκεψη Σαμαρά στις 5 Μαρτίου, αφού θα θεωρούνταν από το εκατέρωθεν εσωτερικό τους ακροατήριο ότι είχαν θέσει προς συζήτηση κυριαρχικά δικαιώματα. Με την κίνησή της η Αθήνα και την αναμενόμενη απάντηση της Τουρκίας στον ΟΗΕ, υποχρεούνται να ακολουθήσουν όσα το διεθνές νομικό πλαίσιο ορίζει για την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Και μία από τις μεθόδους θα αξιοποιήσουν στις αρχές Μαρτίου, οπότε και οι δυο χώρες θα έχουν συμπεριφερθεί με «υπευθυνότητα», άρα κανείς δεν θα πρέπει αν εκπλαγεί εάν καταγραφούν δηλώσεις του διεθνούς παράγοντα που να συγχαίρει τις δυο χώρες γι’ αυτό…

Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν πως η τουρκική απάντηση στην ουσία λέει πως θα δοθεί έμφαση από εδώ και εμπρός στους «διαύλους διαλόγου» με την Ελλάδα για να επιλυθεί το ζήτημα. Και ως εκ του θαύματος, σε λίγες ημέρες από σήμερα θα έχουμε το συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας, ενώ πριν από λίγες ημέρες ο Α. Σαμαράς είχε μία «τυχαία» συνάντηση στο Κατάρ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (το ίδιο «τυχαία» όσο και η περίφημη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη Μόσχα πριν από μερικά χρόνια, όπου και λειτούργησε ως ο καταλύτης για την ενδυνάμωση των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων), ενώ λίγες μέρες πριν το ταξίδι στη Νέα Υόρκη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε συναντήσει τον Νταβούτογλου, όπου τα χαμόγελα και οι φιλοφρονήσεις περίσσεψαν. Ήταν δηλαδή συνεννοημένο; Όχι απαραίτητα, χωρίς όμως και αν αποκλείεται.

Με άλλα λόγια στην ουσία εκτυλίσσεται ένα διπλωματικό παίγνιο επιπέδου… Μέτερνιχ το οποίο σκοπό έχει να οδηγήσει με τον πλέον επίσημο και αδιαμφισβήτητο τρόπο τις δύο χώρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έτσι ώστε να γίνει εφικτή η έναρξη των εξορύξεων κατά κύριο λόγο στην ελληνική ΑΟΖ (από το 2015 και μετά) πράγμα το οποίο θα εξυπηρετήσει και τα συμφέροντα του εξωτερικού παράγοντα σε ένα πολλαπλό και πολύπλοκο επίπεδο.

Προσοχή όμως! Εάν ΔΕΝ είναι συνεννοημένο, η προσφυγή στον ΟΗΕ είναι ένας τρόπος να μην προχωρήσει κάποιος σε «μονομερείς» ενέργειες – άρα να είναι όλοι ευχαριστημένοι, αφού θα ακολουθήσει και η Τουρκία – αλλά σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται πως η άλλη πλευρά δεν θα «παρεξηγήσει» την καλή θέληση της Ελλάδας να συζητήσει, ή τη «βιασύνη» των ξένων να τελειώνουν με ένα κρίσιμο για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια ζήτημα.

Κατά συνέπεια: H θέση του «defence-point.gr» στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι άλλη από τη διαπίστωση πως είναι πιθανό ζούμε αυτή τη στιγμή μία «καλοστημένη» παράσταση, η οποία σκοπό έχει να ξεκινήσει να γρανάζια μίας διαδικασίας η οποία θα γράψει τα νέα κεφάλαια της Ιστορίας στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς αυτό επ’ ουδενί να σημαίνει πως οτιδήποτε δεν μπορεί να πάει λάθος, να εκτροχιαστεί η διαδικασία ή/και να υπονομευτεί, οδηγώντας τις δύο πλευρές και την ευρύτερη περιοχή στην άβυσσο του «φρενοκομείου», κατά τη γνωστή ρήση του Γεώργιου Παπανδρέου του πρεσβύτερου. Σε κάθε περίπτωση τα γρανάζια της ιστορίας έχουν ξεκινήσει, ας ελπίσουμε πως θα μας πάνε κάπου καλύτερα, αλλά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα…



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Για «μήνυμα ανανέωσης» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την εκλογή των 130 μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, καθώς η γενιά των 35άρηδων καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις. Πρώτος εξελέγη ο Νίκος Ανδρουλάκης με 1.158 ψήφους. «Τα αποτελέσματα της διαδικασίας εκλογής των μελών της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ολοκληρώνουν την εικόνα της ενότητας, της ενεργοποίησης και της ανανέωσης της παράταξης» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων εμφανίζεται σήμερα, Δευτέρα, για την πρώτη δίκη για ανακριβή «πόθεν έσχες» ο προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα, πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος έφθασε πριν από λίγο στο κτίριο του Εφετείου, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Κρίσιμο ραντεβού με την τρόικα θα έχει σήμερα, Δευτέρα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, όπου θα τεθεί επί τάπητος η μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα. Ο κ. Μανιτάκης θα επιχειρήσει να κάμψει τις πιέσεις των δανειστών για απολύσεις στο Δημόσιο, παρουσιάζοντας το δικό του σχέδιο για την κινητικότητα.

Στη σκιά της συζήτησης για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα διεξάγεται τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός Αντ.Σαμαράς μεταβαίνει στη γειτονική χώρα, επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικής αντιπροσωπείας, αλλά οι προσδοκίες είναι χαμηλές. Για «στρατηγική συνεργασία» με την Ελλάδα μιλά σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΤ ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Την εκτίμηση ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι και ότι το δίλλημα πολιτική ενοποίηση ή διάλυση είναι πιο επιτακτικό από ποτέ εξέφρασε η Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε στη Βοστώνη το Harvard. Παράλληλα, η πρώην υπουργός επισήμανε πως υπάρχει έξαρση του αριστερο-δεξιού λαϊκισμού και σημείωσε ότι «εάν δεν υπάρξει αφύπνιση, υπάρχει κίνδυνος στις Ευρωεκλογές του 2014, στο Ευρωκοινοβούλιο να κυριαρχούν 27 Μπέπε Γκρίλο».

Κόσμος

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο αιγυπτιακό Πορτ Σαΐντ, «ανταλλάσσοντας» για ώρες μέχρι το βράδυ δακρυγόνα και πέτρες που οδήγησε στην επέμβαση του στρατού και κατέληξε στο θάνατο τουλάχιστον δύο ατόμων. Τα επεισόδια είχαν ξεκινήσει από νέες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της καταδίκης δεκάδων στην υπόθεση με τις ποδοσφαιρικές ταραχές του περυσινού Μαρτίου.

Περίπου 6.000 Γερμανοί συγκεντρώθηκαν την Κυριακή κατά μήκος μιας έκτασης που έχει απομείνει από το Τείχος του Βερολίνου, ζητώντας να σταματήσει η απομάκρυνση ενός τμήματος του ιστορικού σημείου προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για προγράμματα οικοδομικής ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί γενική αμνηστία στους Κούρδους αντάρτες, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ της Άγκυρας και του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν την Κυριακή στη Σόφια και αρκετές ακόμα πόλεις της Βουλγαρίας διαμαρτυρόμενοι κατά της διαφθοράς και της φτώχειας και διεκδικώντας την αντικατάσταση της πολιτικής ελίτ από νέους εκπροσώπους των πολιτών. Την ίδια μέρα, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος παραιτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου υπό την πίεση των διαδηλώσεων στους δρόμους, εισήχθη στο νοσοκομείο λόγω υπέρτασης

Η Βρετανία δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει με όπλα τους σύρους αντάρτες στο μέλλον, αν και το νέο πακέτο βοήθειας που θα ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα θα αποτελείται μόνο από «μη-φονική» βοήθεια, δηλώνει ο επικεφαλής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ. Την ίδια στιγμή, ο Μοάζ Αλχατίμπ πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στη Συρία ως ηγέτης της αντιπολίτευσης, μεταβαίνοντας σε βόρειες περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς.

Οικονομία

Στη δημιουργία Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, το οποίο θα ασχολείται με τις υπεράκτιες εταιρείες και τους φορολογούμενους - φυσικά και νομικά πρόσωπα - με μεγάλη περιουσία προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών.

Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης άνοιξε η κυβέρνηση κατά την πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου, υπό τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, με το κλιμάκιο της τρόικας, με το επιχείρημα ότι τα σημερινά επίπεδα είναι όχι μόνο κοινωνικά επώδυνα αλλά και αναποτελεσματικά. Σε συνέντευξή του ο Χρ.Σταϊκούρας προαναγγέλλει επανεξέταση του ζητήματος της φορολογίας πετρελαίου από τον Απρίλιο και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσής της από την επόμενη χειμερινή περίοδο.

Η νέα κυβέρνηση της Κύπρου, η οποία πρέπει να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή οικονομική κρίση εν μέσω αρνητικού κλίματος στην ΕΕ, δίνει σήμερα, Δευτέρα, στο Eurogroup το πρώτο της «τέστ» δια του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή. Ήδη, ο κ. Σαρρής πραγματοποιεί από χθες εντατικές διαβουλεύσεις με ομολόγους του και άλλους παράγοντες της Ευρωζώνης.

Αθλητισμός

Ακόμα ένα βήμα για να βρεθεί στις θέσεις της Ευρώπης ολοκλήρωσε η Ρόμα. Η ομάδα της Ρώμης με τον Βασίλη Τοροσίδη, βασικό και ανατικατάστατο, επικράτησε 3-1 της Τζένοα, πήρε την τρίτη της σερί νίκη στο Campionato και μείωσε την απόστασή της από τις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη στους τέσσερις βαθμούς. Ο Ροντρίγκο Παλάσιο «ανέστησε» την Ίντερ και την οδήγησε στη μεγάλη νίκη-ανατροπή με 3-2 μέσα στην Κατάνια. Η ομάδα του Μιλάνου βρέθηκε να χάνει με 2-0 στην έδρα της Κατάνια, αλλά στο β' ημίχρονο ο Αργεντινός σταρ μπήκε ως αλλαγή και οδήγησε τους «νερατζούρι» στη μεγάλη ανατροπή και στη νίκη με 3-2. Σημαντική νίκη με 2-1 πέτυχε η Φιορεντίνα επί της Κιέβο, ενώ σημαντική νίκη πέτυχε η Μπολόνια με 3-0 επί της Κάλιαρι.

Ισόπαλη χωρίς τέρματα ολοκληρώθηκε η αναμέτρηση της Μάλαγα με την Ατλέτικο, στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος, με τους Μαδριλένους να χάνουν την ευκαιρία να μειώσουν στους 9 βαθμούς τη διαφορά από την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα.

Τη δεύτερη διαδοχική νίκη του στο πρωτάθλημα (για πρώτη φορά εφέτος) πέτυχε ο Παναθηναϊκός, με 2-0 επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Στο 55΄ ο Βιτόλο άνοιξε το σκορ για τους «πράσινους», ενώ στο 70΄ ο Σο διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα, χάρη στο οποίο η ομάδα του Φάμπρι απέκτησε μεγάλο προβάδισμα για να παίξει στα πλέι οφ. Στο μεταξύ, η ήττα της ΑΕΚ από τον Παναθηναϊκό δεν άφησε ικανοποιημένους τους οπαδούς της ομάδας, που λίγο μετά τη λήξη του ντέρμπι... έβγαλαν τον εκνευρισμό τους πετώντας καπνογόνα κατά των αστυνομικών.



Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΟ 1922 ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ένα ντοκουμέντο που περιέχεται στον βιβλίο του πολιτικού Αλέξανδρου Κ. Παπαδόπουλου, «Άπειρος» Χώρα – Ο Αλβανικός Εθνικισμός και ο Οικουμενικός Ελληνισμός», και που κυκλοφόρησε το 1992 (παραμένοντας στην ανασκόπηση και τα συμπεράσματα απολείτως επίκαιρο) βοηθάει ιδιαίτερα στην ερμηνεία της εξάρτησης που εμφανίζει η Αλβανία και την επιρροή απ’ την Τουρκία.

Πρόκειται για επιρροή που πολλές φορές δίνει την αίσθηση της δορυφορικής συμπεριφοράς. Η σχέση αυτή έχει βάθος και η Συμφωνία που υπεγράφη τότε μυστικώς είναι σε ισχύ όλα τα χρόνια. Μπορεί να ανεστάλει προσωρινώς σε ορισμένα σκέλη της την περίοδο του κομουνιστικού απομονωτισμού, αλλά σε πολύ πιο ισχυρές βάσεις, ενδεχομένως με κάποιες αλλαγές στη διατύπωση, επανήλθε μετά το 1991 και διαιωνίζεται.

«Στα αρχεία του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται το παρακάτω κείμενο που αποτελεί απόδειξη των προσπαθειών που κατέβαλε η κεμαλική τότε Τουρκία για να αποκτήσει συμμάχους στον αγώνα εναντίον της Ελλάδος.

Πρόκειται για μια μυστική συμφωνία που υπέγραψαν εκπροσώποι της Αλβανίας και της κυβέρνησης της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας και της οποίας το κείμενο -μεταφρασμένο στην ελληνική- έστειλε τον Νοέμβριο του 1922 από την Κωνσταντινούπολη στον ΓΕΝ ο αντιπλοίαρχος Δ. Μελετόπουλος.

Η μυστική αυτή συμφωνία έχει ως ακολούθως:

«1. … Η κυβέρνησις της Μ. Εθνοσυνελεύσεως της Τουρκίας θα φροντίσει ηθικώς και υλικώς όπως η Αλβανία αποκτήση του εθνικούς σκοπούς της.

2. Η κυβέρνησις της Μ. Εθνοσυνελεύσεως της Τουρκίας δέχεται όπως υπηρετήσουν εν τη αλβανική Κυβέρνηση οι Αλβανοί την καταγωγήν και εν τω Τουρκικώ Κράτει υπηρετούντες Αλβανοί στρατιωτικοί και δημόσιοι πολιτικοί υπήλληλοι.

3. Η αλβανική κυβέρνησις αναλαμβάνει όπως ετοιμάση εντός έτους ή ολιγώτερον σώμα στρατών εκ τριών Μεραρχιών.

4. Η επιτροπή της Εθν. Αμύνης (της) Κυβερνήσεως της Άγκυρας αναλαμβάνει όπως αποστείλη στρατιωτική αποστολήν δια την εκπαίδευσιν του άνω σώματος.

5. Η Κυβέρνησις της Αλβανίας αναλαμβάνει όπως εκ των Μεραρχιών η μία διατεθή δια τα σερβικά, η ετέρα δια τα ελληνικά σύνορα, η δε Τρίτη δια την εσωτερικήν τάξιν και ασφάλειαν.

6. Η αλβανική Κυβέρνησις υποχρεούται όπως διοργανώση συμμορίας και αποστείλη αυτάς εις το ελληνικός έδαφος.

7. Η αλβανική Κυβέρνησις υποχρεούται όπως επειδή τα 2/3 της Αλβανίας αποτελούνται εκ μουσουλμάνων, η Βουλή να αποτελείται 90% εκ μουσουλμάνων, ουδέποτε δε θα χρησιμοποιήση εις τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών χριστιανούς υπουργούς, (θα) φροντίση δε συνάμα όπως βαθμηδόν εποικίση μουσουλμάνους εις τα μέρη εις α πλεονάζουν οι Έλληνες.

8. Εις την μέλλουσαν Εθνοσυνέλευσιν (θα) καθορισθή το ζήτημα του πολιτεύματος, θα ληφθή δε μέριμνα όπως εξασφαλισθή η λαϊκή κυριαρχία.

9. Εν περιπτώσει καθ’ ην δεν ήθελε εξασφαλισθή η λαϊκή κυριαρχία να προβούν εις δημοψήφισμα (να εκλεγεί εις μουσουλμάνος Πρίγκηψ) προς τούτο δεν θέλουσι καταβληθεί αι δέουσαι προσπάθειαι εκ μέρους των μουσουλμάνων βουλευτών και του μουσουλμανικού πληθυσμού.

10. Η αλβανική Κυβέρνησις θέλει φροντίσει όπως το εμπόριον περιέλθη εις χείρας μουσουλμάνων επί τούτω δεν θέλουσι ψηφισθή ειδικοί νόμοι υπό το όνομα τούτο.

11.Κατόπιν της συνάψεως της ειρήνης κοινή συμφωνία των δύο κρατών θα διορισθή επιτροπή ήτις θέλει συνάψει προξενικάς και εμπορικάς συμβάσεις.

12. Εκτός του άρθρου 6, τα ετέρα θα εφαρμοσθούν κατόπιν της συνάψεως της ειρήνης.

Εν ονόματι της Αλβανίας

Βουλευτής Δελβίνου - Πρώην Πρωθυπουργός, Σουλεϊμάν Φεχμή
Πρώην Υπουργός Στρατιωτικών, Σ/χης Σελαχεδίν
Εκ μέρους της Κυβ. Αγκύρας
Επίτροπος των Εξωτ., Γιουσούφ Κεμάλ
Σ/χης Επιτελείου «Σαμάου»

Η αλβανοτουρκική αυτή σύμπραξη θα στρεφόταν, κατά κύριο λόγο, εναντίον της Ελλάδος. Αυτό γίνεται φανερό από το άρθρο 12 με το οποίο ο σχηματισμός συμμοριών και η διείσδυσή τους στην Ελλάδα ήταν η μόνη υποχρέωση που η αλβανική πλευρά όφειλε να εκπληρώσει αμέσως».





Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΕΛΕΙ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΚΟΥΡΣΑΣ ΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ

Το φιλοτουρκικό λόμπι σε ΗΠΑ και ΕΕ «δουλεύει» για να αναδειχθεί η Άγκυρα σε ενεργειακό δίαυλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Τι συμβαίνει στο παρασκήνιο εν όψει της Διακυβερνητικής Διάσκεψης υπό Σαμαρά – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Το τελευταίο διάστημα και ενόσω οι εξελίξεις στο θέμα των αγωγών που θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη προχωρούν, η Τουρκία έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να κατοχυρώσει για την ίδια το ρόλο του ρυθμιστή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα, στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν τόσο η ίδια η κυβέρνηση της Τουρκίας, όσο και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό κλάδο της χώρας, αλλά και το φιλοτουρκικό λόμπι, το οποίο έχει ισχυρές διασυνδέσεις στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι πέρα από τις διπλωματικές αβρότητες έχουν γίνει σχετικές νύξεις στον υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο από τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου για την οικοδόμηση «κοινών αντιλήψεων» σε ό,τι αφορά στην Ενέργεια και την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δεν ανοίγει τέτοιας υφής συζητήσεις με την τουρκική πλευρά εάν δεν υπάρξουν σαφείς κινήσεις αποδοχής του Διεθνούς Δικαίου από την Άγκυρα. Διπλωματικοί παρατηρητές εξηγούσαν ότι αν η γειτονική χώρα θέλει να επιδείξει καλή διάθεση ώστε να ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή, θα δεχόταν τα προβλεπόμενα από το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα απειλούσε σε θέματα όπως είναι ο καθορισμός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Άλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται από χθες το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη και προετοιμάζει τη Διακυβερνητική Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του ομολόγου του, του κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η ελληνοτουρκική διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και δεν αποκλείεται να μη συμπεριλάβει μόνο θέματα «χαμηλής πολιτικής».  Οι αγωγοί και η μεταφορά της ενέργειας απασχολούν τις δύο χώρες αλλά και μεγαλύτερες δυνάμεις όπως είναι η Ρωσία, η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι από την Τουρκία περνά ο επικεφαλής του Σταίητ Ντηπάρτμεντ κ. Τζων Κέρρυ, ο οποίος μπορεί να ενοχλήθηκε από τα σχόλια του κ. Ερντογάν για τον «Σιωνισμό» κι εξέφρασε τη δυσφορία του, αλλά στην ατζέντα του είχε δύο θέματα αιχμής. Το πρώτο αφορούσε στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σχετικώς με τη Συρία και την αποκαθήλωση του κ. Μπασάρ Αλ Άσαντ ενώ το δεύτερο τις διαδρομές των αγωγών και την ευρύτερη πολιτική ενέργειας. 

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι πρόσφατες δηλώσεις του πρώην Αμερικανού διπλωμάτη και νυν υποτακτικού των Τούρκων Μάθιου Μπράιζα, ο οποίος μιλώντας στο διεθνές συνέδριο για την Ενέργεια «Athens Energy Forum 2013»  πρότεινε τη μεταφορά του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στην Κύπρο και το Ισραήλ προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας και όχι μέσω Ελλάδας, δικαιολογώντας την πρόταση του ως οικονομικά πιο συμφέρουσα σε σχέση με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει την Κύπρο με την Ελλάδα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν και πρόσφατες εκθέσεις «δεξαμενών σκέψης» που προωθούν τα τουρκικά συμφέροντα, όπως π.χ. αυτή του International Crisis Group που επίσης προέβαλε ως μόνη ρεαλιστική λύση τη μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας. Μάλιστα, διάφοροι αναλυτές, οι οποίοι προφανώς πληρώνονται για να παίζουν τα παιχνίδια της Τουρκίας, προτείνουν την επισφράγιση του έργου με μια οριστική δήθεν λύση του Κυπριακού. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν έχει κινητοποιήσει όλους της τους μηχανισμούς απλά γιατί «καίγεται» για το κυπριακό.  Στόχος της είναι να υποβαθμιστεί ο ρόλος της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη και να καταστεί εκείνη σε κυρίαρχο διαμετακομιστικό κόμβο. Με την Τουρκία πανίσχυρη ενεργειακά είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πλέον πολλές πιθανότητες να οριοθετήσει την ΑΟΖ χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας. 

Aν μάλιστα λάβουμε υπόψη τις ορέξεις των Τούρκων για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, γίνεται αντιληπτό ότι τα χρονικά περιθώρια για την ελληνική κυβέρνηση στενεύουν. Πρέπει άμεσα να οργανωθεί και να αναπτύξει ανάλογη διεθνή κινητικότητα. Να δείξει ότι μπορεί να προασπίσει τα ελληνικά ζωτικά συμφέροντα.  Η τουρκική «λαιμαργία» πρέπει να ανακοπεί όσο είναι ακόμα καιρός.