06 Φεβρουαρίου, 2013

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΦΩΤΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης τιμήθηκε, όπως κάθε χρόνο, η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Φωτίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Μεγάλου, ο οποίος είναι και ο Προστάτης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο εορτασμός ξεκίνησε με το μυστήριο της Θείας ευχαριστίας το οποίο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Παρέστησαν οι Συνοδικοί Ιεράρχες και άλλοι Αρχιερείς, ενώ παρόντες ήταν Καθηγητές των Θεολογικών σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η καθιερωμένη κοινή σύσκεψη της Ιεράς Συνόδου με τους Καθηγητές των Θεολογικών Σχολών.

Στον εφετεινό εορτασμό ομιλήτρια ήταν η Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. κ. Δέσπω  Λιάλιου, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Παράδοσις και Ανανέωσις κατά τον ιερόν Φώτιον». Στην εισήγησή της η Αντιπρύτανης ανέφερε πως "κατά την νεοελληνική προσέγγιση ο όρος παράδοση φορτίσθηκε με αρνητικό περιεχόμενο, καθώς ταυτίσθηκε με μία στατική επανάληψη των ρημάτων είτε της Αγίας Γραφής, είτε της Πατερικής γραμματείας των πρώτων αιώνων.

Πέραν της κοινωνιολογικής ή πολιτικής ανάλυσης ο όρος παράδοση έχασε την παραστατική της δυναμική του παραδίδοντος και του αποδέκτη, που εν τη πορεία για την προαγωγή του κοινού σώματος κινητικά μεταλλάσεται ο ρόλος και ο αποδέκτης καθίσταται παραδίδων", ενώ για τον όρο ανανέωση η κ. Αντιπρύτανης επισήμανε πως "έχει ορισθεί με μια χρειά προοδευτικότητας σ'ένα πλαίσιο κοινωνικού προφητισμού με ρήξη προς ό,τι χαρακτηρίζει μονοσήμαντα ερμηνείες και δράσεις του παρελθόντος κοντινού ή μακρινού".

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση και τέθηκαν ερωτήματα και απορίες μεταξύ των παρισταμένων. Αναφέρθηκαν στην Συνοδικότητα της Εκκλησίας, όπου η κ. Λιάλιου υπογράμμισε πως "στην Ορθόδοξη Εκκλησία κανείς δεν αδικείται", ενώ μίλησαν και για τις διαφορές συντήρησης και παράδοσης.

Όσον αφορά στη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ διοικούσας Εκκλησίας και καθηγητών Θεολογίας ο Μακαριώτατος τόνισε "χρειαζόμαστε περισσότερη επικοινωνία, συζήτηση και συνεργασία. Να ασχοληθούμε με θέματα που μας αφορούν. Να συνεργαστούμε στενά, έξω από προσωπικά συμφέροντα και θα έχουμε ανανέωση και παράδοση".

GOLDMAN SACHS: «ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Ο επικεφαλής του επενδυτικού κολοσσού Γκάρι Κόεν είπε στο Bloomberg ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει ακόμη θεμελιώδη προβλήματα και οι πολιτικοί της δεν φαίνεται να έχουν συγκεκριμένο σχέδιο για να δημιουργήσουν οικονομική ανάπτυξη στον δοκιμαζόμενο Νότο.

«Κανένας δεν έχει λύσει ακόμη το θέμα της οικονομίας της Ευρώπης, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ», είπε στην τηλεόραση του πρακτορείου ο Κόεν. «Κανένας δεν μου έδωσε μία εξήγηση για το πώς πραγματικά πρόκειται να δημιουργήσουμε ανάπτυξη στην Ελλάδα, ή στην Ισπανία, ή σε άλλες περιφερειακές χώρες». Τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας του Μάριο Ντράγκι «είναι μία καλή βραχυπρόθεσμη λύση, αλλά δεν παράγουν οικονομική ανάπτυξη. Δημιουργούν οικονομική σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα, αλλά όπως είπα, καμία ανάπτυξη».

Η ισχύς και η απόδοση του ευρώ είναι το μεγάλο εμπόδιο για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, κατά τον Κόεν, καθώς είναι κορυφαίο σε κέρδη μεταξύ των 10 κύριων νομισμάτων εντός του 2013, πίσω μόνο από την σουηδική κορώνα. Τελικά, θα πρέπει η τιμή του να επιστρέψει στη μέση τιμή που θα είχαν συνολικά τα νομίσματα των κρατών στην ίδια συγκυρία, υποστηρίζει ο Κόεν.

«Υπάρχουν χώρες στο Βορρά όπου το ευρώ είναι τελικά πολύ φθηνό, υπάρχουν χώρες στο Νότο όπου είναι υπερβολικά ακριβό... Στο Νότο χρειάζονται ανάπτυξη. Είναι πολύ δύσκολο να το επιτύχουν με ένα υπερβολικά ισχυρό νόμισμα· πολύ, πολύ δύσκολο».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Σε ισχύ τέθηκε η επιστράτευση των ναυτεργατών τα ξημερώματα της Τετάρτης και τα πλοία που είναι προγραμματισμένο να φύγουν από το λιμάνι του Πειραιά φορτώνουν στην προβλήτα Ε1 και αποπλέουν με κάποιες καθυστερήσεις. Την ίδια ώρα, οι ναυτεργάτες και μέλη του ΠΑΜΕ παραμένουν συγκεντρωμένοι στην προβλήτα Ε3, όπου δεν μπορούν να δέσουν καράβια. Στο λιμάνι η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα για τη συγκέντρωση που έχει προγραμματισθεί γι αυτήν την ώρα. Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας.
  • Ειδικές ρυθμίσεις, επί το αυστηρότερο, για την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών, μετά την οριστική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας να κριθούν αντισυνταγματικές οι βασικές διατάξεις του «νόμου Ραγκούση». Σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΕΣ, μελετάται η απόδοση ιθαγένειας σε μετανάστες μόνο μετά την ενηλικίωσή τους. «Δεν θα χορηγείται ιθαγένεια με την ελπίδα κάποιος να ενταχθεί στη χώρα. Θα δίνεται ως επιβράβευση σε κάποιον που εντάχθηκε» δηλώνουν στελέχη του υπουργείου.
  • Γκρίνια έφερε στην Ιπποκράτους η διανομή του ερωτηματολογίου προς τις κομματικές οργανώσεις για τη φυσιογνωμία, την ιδεολογία, αλλά και την πιθανότητα αλλαγής ονομασίας και συμβόλων του ΠΑΣΟΚ. Η εκπρόσωπος Τύπου Φώφη Γεννηματά διατυπώνει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ενστάσεις ως προς το περιεχόμενο αλλά και τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης. Ηχηρές αντιδράσεις εκδηλώθηκαν από την Αριστερή Πρωτοβουλία του Γ. Παναγιωτακόπουλου, με τον ίδιο να ζητάει να αποσυρθεί άμεσα.
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αυτήν την ώρα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην πλατεία Βάθη, οι παραγωγοί-πωλητές αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές, διεκδικώντας μείωση του κόστους παραγωγής. Οι παραγωγοί μοιράζουν δωρεάν τα προϊόντα τους στον κόσμο. Το μεσημέρι, οι αγρότες που συμμετέχουν στα μπλόκα της Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Αγροτοσυνδικαλιστικού Ζητήματος θα αρχίσουν να διακόπτουν για μία ώρα την κυκλοφορία στην Εγνατία ή σε άλλους επαρχιακούς δρόμους. Το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων θα τεθεί στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα.
  • Στην Αθήνα φτάνει σήμερα, Τετάρτη ο υποψήφιος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ ως μέρος της περιοδείας του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο Π.Στάινμπρουκ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ενώ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γ.Καμίνη.
 Κόσμος

  • Να αφαιρέσει από την γερμανίδα υπουργό Παιδείας Ανέτε Σαβάν το διδακτορικό της αποφάσισε το Πανεπιστήμιο Χάινριχ Χάινε του Ντούσελντορφ, κρίνοντας πως η Σαβάν είχε βασίσει σε λογοκλοπή «εκτεταμένο μέρος» της διατριβής της. Η Σαβάν προτίθεται να στραφεί δικαστικά κατά της απόφασης, ενώ η αντιπολίτευση ζητά την παραίτησή της.
  • Ανοικτό αφήνει το Παρίσι το ενδεχόμενο να ξεκινήσει το Μάρτιο η αποχώρηση των γαλλικών δυνάμεων από το Μάλι, με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών να εκτιμά ότι, «αν όλα πάνε όπως προβλέπεται», οι αφρικανικές δυνάμεις θα μπορέσουν να αναλάβουν τον επόμενο μήνα το έργο των Γάλλων. Σημειώνοντας πως οι γαλλικές δυνάμεις θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις στο βορρά ή όπου αλλού υπάρχουν εστίες ισλαμιστών ανταρτών, ο υπουργός επανέλαβε πως το Παρίσι «δεν προτίθεται να μείνει μόνιμα στο Μάλι».
  • Χαμηλό τσουνάμι, ύψους περίπου ενός μέτρου, χτύπησε τα ανατολικά νησιά Σολομώντα μετά από ισχυρότατο σεισμό 8 βαθμών που σημειώθηκε τα ξημερώματα στον Ειρηνικό. Υπάρχουν φόβοι για τέσσερις νεκρούς και δύο αγνοούμενους. Οι αρχικές προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε άλλα νησιά έχουν αρθεί. Οι πρώτες αναφορές κάνουν επίσης λόγο για ζημιές σε σπίτια που βρίσκονταν στην ακτή.
  • Με ισχυρή πλειοψηφία, 400 υπέρ έναντι 175 κατά, υπερψήφισαν οι βουλευτές της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων νομοθεσία που αναγνωρίζει στα ζευγάρια ατόμων του ίδιου φύλου το δικαίωμα στο γάμο, επεκτείνοντας (όπως και προ ημερών οι Γάλλοι) το σύμφωνο συμβίωσης. Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή, και αφού περάσει και από τη Βουλή των Λόρδων, το νέο πλαίσιο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2015.
  • Κορίτσια ατίθασα και δύσκολα, Μαγδαληνές για την αυστηρή, καθολική ιρλανδική κοινωνία, εργάζονταν σκληρά χωρίς αμοιβή για δεκαετίες σε ιδιωτικά ιδρύματα που διαχειρίζονταν καλόγριες εν γνώσει και με την επίβλεψη της κυβέρνησης, αναφέρει έρευνα. Παρά την παραδοχή της κυβέρνησης για την φύση και την έκταση του προβλήματος και παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός Έντα Κένι δεν ζήτησε επίσημα συγγνώμη.
 Οικονομία

  • Την ενίσχυση της προστασίας του ευρώ μέσω του ποινικού δικαίου για την αντιμετώπιση των εγκληματιών που παραχαράσσουν τραπεζογραμμάτια και κέρματα, πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συνολικά, σήμερα κυκλοφορούν σε ολόκληρο τον κόσμο τραπεζογραμμάτια του ευρώ αξίας περίπου 913 δισ. ευρώ και κέρματα αξίας 16 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι συνηθέστερες παραποιήσεις γίνονται στα τραπεζογραμμάτια αξίας 20 και 50 ευρώ.
  • Αλλαγή στρατηγικής για την Ελλάδα και προσθετή βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους προκρίνει το αυστριακό οικονομικό Ινστιτούτο WiFo, το οποίο δεν συμμερίζεται τις αισιόδοξες διαπιστώσεις που θέλουν την Ελλάδα να έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα. Η έκθεση συμπεραίνει ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα ήταν το 2012 κατά 28% χαμηλότερο από τον μέσο όρο στην Ε.Ε. των 15.
  • Μοντέλα ιδιωτικοποίησης κρατικών εταιριών ηλεκτρισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών εξετάζει η κυβέρνηση με επικρατέστερο το ιταλικό μοντέλο. Η αναδιάρθρωση της ΔΕΗ, που έπρεπε να είχε αποφασιστεί ως τον Ιούνιο 2012, μετατέθηκε για το Σεπτέμβριο και τελικά θα πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη πρόταση στην τρόικα εντός του Φεβρουαρίου.
 Αθλητισμός

  • Την περίπτωση του Λουτσιάνο Φιγκερόα εξετάζει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Μετά το ναυάγιο με τον σκωτσέζο επιθετικό Μπόιντ, οι Πράσινοι συνεχίζουν την αναζήτηση και φαίνεται ότι καταλήγουν στον 32χρονο Αργεντινό πρώην άσο των Μπόκα Τζούνιορς και της Ρίβερ Πλέιτ. Ο Φιγκερόα έμεινε ελεύθερος από την Έμελεκ του Εκουαδόρ, με την οποία σημείωσε 10 τέρματα σε 23 συμμετοχές. Άμεσα αναμένεται να ξεκαθαρίσει αν θα αποκτηθεί από τους Πράσινους ή όχι...
  • Συνάντηση με τους οργανωμένους οπαδούς του Ολυμπιακού είχε την Τρίτη στο «Γ.Καραϊσκάκης» ο πρόεδρος της ομάδας Βαγγέλης Μαρινάκης. Εκεί τους ζήτησε να στηρίξουν τον νέο προπονητή της ομάδας, Μίτσελ, για τον οποίο, όπως τόνισε, έγινε οικονομική υπέρβαση για τα δεδομένα της εποχής. Επίσης, τους ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε περαστικοί. Δεν ήρθαμε εδώ για να βγάλουμε χρήματα» και ότι το καλοκαίρι θα γίνει ότι χρειαστεί για να ενισχυθεί το δυναμικό της ομάδας, ενώ για τα ματς που απομένουν στο πρωτάθλημα, τους ζήτησε να είναι υποδειγματικοί στους εκτός έδρας αγώνες.
  • Για παίκτες που έκαναν τρελά πράγματα και διαιτητές που έπαιρναν ανεξήγητες αποφάσεις στο ελληνικό πρωτάθλημα έκανε λόγο ο πρώην τεχνικός της Λάρισας Κρις Κόουλμαν, που τώρα βρίσκεται στον πάγκο της εθνικής Ουαλίας. Ο έμπειρος τεχνικός άφησε αιχμές και για το πρωτάθλημα της Ισπανίας όπου κάθισε στον πάγκο της Ρεάλ Σοσιεδάδ.

ΤΟ ΚΥΜΑ ΕΓΙΝΕ ΤΩΡΑ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΓΙΑ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνει πλέον η αμφισβήτηση, εκ μέρους των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού, της επάρκειας του Γιάννη Στουρνάρα να καλύψει τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Οπως απεδείχθη το Σαββατοκύριακο, οι επισκέψεις των βουλευτών στις εκλογικές τους περιφέρειες, αντί να κατευνάσουν, φούντωσαν σε μεγαλύτερο βαθμό την εμπάθεια κατά του υπουργού Οικονομικών. Δεν ήταν λίγοι μάλιστα αυτοί που χθες στο εντευκτήριο της Βουλής αφηγούμενοι τις… εμπειρίες τους έλεγαν ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει «να την πατήσει» με το φόρο στα ακίνητα, αφού η κοινωνία βράζει.

«Ποιος νομίζει ότι είναι ο κ. Στουρνάρας, που δεν θα δεχθεί κριτική;» ακούστηκε χθες σε «γαλάζιο» πηγαδάκι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι σε αυτούς άρχισαν να προστίθενται και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα το αρχικό κίνημα των «γαλάζιων» να εξελίσσεται σε διακομματική «εξέγερση» κατά του υπουργού Οικονομικών, τον οποίο πάντως και χθες κάλυψε πλήρως η κυβέρνηση, διά του Σίμου Κεδίκογλου (ΣΚΑΪ), λέγοντας ότι «κάνει μια πολύ δύσκολη δουλειά πάρα πολύ καλά».

Το πρώτο κοινοβουλευτικό χτύπημα ήρθε χθες το πρωί με την ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος ζήτησε να μην επεκταθεί η φορολόγηση σε προσημειωμένα και υποθηκευμένα ακίνητα. «Αναμφίβολα θα ήταν κοινωνικά άδικο και νομικά οξύμωρο να επεκταθεί η φορολόγηση ενός ακινήτου και στο ποσό για το οποίο έχει ήδη γίνει εγγραφή προσημείωσης ή υποθήκης, εξαιτίας της προφανούς και αντικειμενικής οικονομικής αδυναμίας του ιδιοκτήτη του» αναφέρει ο κ. Μιχελάκης. Στο κείμενο της ερώτησής του ο νέος πρόεδρος του Ιδρύματος Καραμανλή καταλήγει υποστηρίζοντας ότι τυχόν επιβολή φορολογίας επί του ποσού που είναι προσημειωμένο ή υποθηκευμένο θίγει την αρχή της αναλογικότητας και προσβάλλει την κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ καλεί τον κ. Στουρνάρα να ενημερώσει τη Βουλή για το τι προτίθεται να πράξει.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε και η σφοδρή επίθεση μέσω επίκαιρης ερώτησης ξανά του Απόστολου Κακλαμάνη. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «βλακώδες» το μέτρο της υπερφορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ επεσήμανε ότι οι «δοκιμαστικές» της κοινής γνώμης διαρροές του οικονομικού επιτελείου για την επικείμενη υπερφορολόγηση των ακινήτων μαρτυρούν απουσία όχι μόνο πολιτικής και κοινωνικής αλλά και οικονομικής ανάλυσης. Ευθύνες στον Γ. Στουρνάρα για καθυστέρηση στην πάταξη της φοροδιαφυγής καταλόγισε μέσω ερώτησης και ο Δ. Κρεμαστινός του ΠΑΣΟΚ.

Αλλα «γαλάζια» στελέχη επίσης, με παρεμβάσεις τους, επανήλθαν κατά του υπουργού Οικονομικών. Για δεύτερη συνεχή μέρα ο γραμματέας της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, μέσω του Alpha, χαρακτήρισε «αλαζονικό» το να κάνει κριτική σε όλα ο κ. Στουρνάρας και έκανε γνωστό ότι «ίσως τον καλέσουμε στη Συγγρού να τον εξετάσουμε στην πολιτική Ιστορία της Ελλάδας. Δεν ξέρω τι βαθμό θα πάρει». Ο Ευάγγελος Αντώναρος επεσήμανε στο «Βήμα» ότι «δεν είναι υπεράνω κριτικής ο κ. Στουρνάρας», ενώ νέες αιχμές άφησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης, που κάλεσε τον υπουργό να ασχοληθεί με τη σωτηρία της χώρας (Alpha): «Εάν μπούμε σε μια συζήτηση για το τι έπρεπε, ποιος έφταιξε κ.λπ., θα μπλέξουμε σε μια παρελθοντική συζήτηση, που δεν είναι χρήσιμη. Είναι καλό να τα αποφεύγουμε αυτά» τόνισε. «Από τον πρώτο μήνα είχα πει ότι ο κ. Στουρνάρας εφαρμόζει λάθος πολιτική» ανέφερε και ο Νικήτας Κακλαμάνης (MEGA), ενώ και ο Πάνος Καμμένος (ΑΝΤ1) υποστήριξε ότι «ο Στουρνάρας έχει μεταβληθεί σε δικτατορίσκο που αγνοεί το κοινοβουλευτικό σύστημα».

Μια σφαίρα εντός κλειστού φακέλου και απειλές
από Κρήτη στο γραφείο του υπουργού!

Ενας φάκελος μέσα στον οποίο υπήρχε μια σφαίρα και ένα απειλητικό σημείωμα με τελικό αποδέκτη τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα σήμανε συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, ο επίμαχος φάκελος έφτασε χθες το πρωί στο ιδιαίτερο γραφείο του κ. Στουρνάρα, το οποίο ελέγχει την αλληλογραφία του υπουργού. Μόλις ο αρμόδιος υπάλληλος είδε τη σφαίρα αλλά και το απειλητικό σημείωμα για τη ζωή του Γιάννη Στουρνάρα ενημέρωσε αμέσως τον υπουργό Οικονομικών και βέβαια την Αστυνομία.

Οπως διαπιστώθηκε, ο φάκελος έχει σταλεί από την Κρήτη και φέρει υπογραφή της... οργάνωσης Κρητική Επανάσταση, που την περασμένη Παρασκευή έκανε ανάλογη... διανομή φακέλων στις εφορίες Ηρακλείου, Χανίων και Αγίου Νικολάου. Και σε αυτές τις περιπτώσεις μέσα στους φακέλους υπήρχε μία σφαίρα και ένα προειδοποιητικό μήνυμα. «Σε περίπτωση εκποίησης κινητής ή ακίνητης περιουσίας Κρητικού ή Ελληνα, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές για εσάς και τους εντολείς σας» έγραφε το απειλητικό μήνυμα.

Το περιεχόμενο του φακέλου βρίσκεται ήδη στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να ελεγχθεί αν υπάρχουν αποτυπώματα ή κάποιο εύρημα που θα φέρει κοντά στον εντοπισμό του αποστολέα. Τις έρευνες γύρω από την αποστολή της σφαίρας έχει αναλάβει η Κρατική Ασφάλεια, αν και αρχικά ειδοποιήθηκε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία όμως στη συνέχεια αποσύρθηκε. Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιάννης Στουρνάρας «δέχτηκε» σφαίρα στο γραφείο του. Μια τρύπα από σφαίρα κοσμούσε πέρυσι το Σεπτέμβριο το γραφείο του υπουργού Οικονομικών.

Στις διαπραγματεύσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου με την τρόικα ο Γιάννης Στουρνάρας έδειξε στον σκληρό του ΔΝΤ τον Πολ Τόμσεν το ραγισμένο από τη σφαίρα τζάμι του παραθύρου και του είπε: «Οσο για εσένα, δεν καταλαβαίνω τι θες από την Ελλάδα. Τη βλέπεις αυτή, έγινε από σφαίρα. Εκεί θες να πάμε; Ετσι θέλεις να γίνει η Ελλάδα; Θέλεις να ρίξεις την κυβέρνηση;».

Ο ίδιος έδειξε το σημάδι από τη σφαίρα στο Πολ Τόμσεν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έγινε την εποχή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.