03 Φεβρουαρίου, 2013

Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στο νοσοκομείο MEDITERANEO εισήχθη εκτάκτως ο κ. Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, πέραν των γνωστών δυο καρκίνων με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και αντιμετωπίζοντας θέματα αιματολογικά.

† ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ Ο ΘΕΟΔΟΧΟΣ ( 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ )

Ο άγιος Συμεών που η ζωή του παρατάθηκε στον παρόντα βίο, λόγω του χρησμού που είχε δεχθεί από το Άγιο Πνεύμα ότι δεν θα πεθάνει πριν δει τον Χριστό, υποδέχτηκε στην αγκαλιά του Αυτόν, και αφού του αποκαλύφθηκαν από το Πνεύμα το Άγιο όλα όσα θα γίνουν γι’ Αυτόν και τα προφήτεψε, σύμφωνα με τον χρησμό που του δόθηκε δέχτηκε το τέλος της ζωής. Η δε προφήτις Άννα ήταν θυγατέρα του Φανουήλ, ο οποίος καταγόταν από τη φυλή Ασήρ. Έζησε με τον άνδρα της επί επτά χρόνια, κι αφού τον έχασε λόγω θανάτου του, ζούσε διαρκώς στον Ναό με νηστεία και προσευχή, περνώντας εκεί όλη τη ζωή της.  Γι’ αυτό, επειδή αυτός ήταν ο τρόπος της ζωής της αδιάκοπα, αξιώθηκε και αυτή να δει τον Κύριο να προσφέρεται ως άνθρωπος στον Ναό, σαράντα ημερών, από την Παναγία Μητέρα Του και τον δίκαιο Ιωσήφ. Δοξολογούσε δε τον Θεό και τον κήρυσσε με δύναμη σε όλους όσους βρίσκονταν στον Ναό, λέγοντας: Αυτό το βρέφος είναι ο Κύριος που στερέωσε τον ουρανό και τη γη.

Αυτός είναι ο Χριστός, τον Οποίον προφήτεψαν όλοι οι προφήτες. Αυτών των αγίων λοιπόν, του Συμεών και της Άννας, επιτελούμε σήμερα τη μνήμη και κηρύσσουμε τη φρικτή και άρρητη προς εμάς συγκατάβαση του Θεού».   Όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις: η επομένη μίας μεγάλης Δεσποτικής εορτής να είναι αφιερωμένη στα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν σ’ αυτήν, η σημερινή εορτή, συνέχεια της Υπαπαντής του Κυρίου, είναι αφιερωμένη στο κατεξοχήν πρόσωπο που πρωταγωνίστηκε, τον δίκαιο Συμεών τον θεοδόχο, κατ’ επέκταση δε και στην Άννα την προφήτιδα. Κι ενώ η ίδια η ημέρα της Υπαπαντής κινήθηκε, καθώς είπαμε, μέσα σε ατμόσφαιρα θάμβους και μυστηρίου, διότι ο παντοδύναμος και παντοκράτωρ Κύριος προσφέρθηκε ως βρέφος στον Ναό, κρατούμενος από τις γηραλέες χείρες του Συμεών, η σημερινή, ως προέκτασή της, χωρίς να αφίσταται του μυστηρίου αυτού επικεντρώνει και στις προϋποθέσεις του πρεσβύτη Συμεών, προκειμένου αυτός να γίνει μέτοχος της δωρεάς του Θεού, της χάρης Του δηλαδή να κρατηθεί στα δικά του χέρια.

Διότι η όποια δωρεά του Θεού στον άνθρωπο δεν είναι χωρίς προϋποθέσεις. Αν ο άνθρωπος δεν είναι έτοιμος να δεχτεί τον Θεό, ο Θεός δεν προσφέρεται σ’ αυτόν. Όχι γιατί δεν θέλει ο Θεός – η χαρά του Θεού είναι να είναι πάντοτε με τον άνθρωπο – αλλά γιατί δεν θα ήταν τούτο συμφέρον στον άνθρωπο. Ο άνθρωπος σε κατάσταση μη συντονισμού του με τον Θεό – αυτό σημαίνει προϋποθέσεις του ανθρώπου – «καίγεται» από την θέα του Θεού. «Ου μη ίδη άνθρωπος το πρόσωπον του Θεού και ζήσεται». Ο γέρων Συμεών λοιπόν πριν δει τον Χριστό και τον αγκαλιάσει, ήδη είχε καταστήσει τον εαυτό του άξιο για κάτι τέτοιο. Η υμνολογία της Εκκλησίας μας, ακολουθώντας ακριβώς την ευαγγελική διήγηση, που τονίζει τη δικαιοσύνη του Συμεών και την πνευματοφορία του («Πνεύμα άγιον ην επ’ αυτώ»), επανειλημμένως αναφέρεται στον αγιασμένο τρόπο ζωής του, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής. Εντελώς δειγματοληπτικά:

«Υψωθείς ταις πράξεσι ταις ιεραίς, θεηγόρε, φωτοειδής ως στύλος επερειδόμενος σαφώς, τω Παναγίω Πνεύματι γεγένησαι» (Έφτασες με τις ιερές πράξεις της ζωής σου σε πνευματικό ύψος, θεηγόρε, κι έγινες σαν φωτεινός στύλος, γιατί στηριζόσουν σαφώς στο Πανάγιο Πνεύμα)∙ «Νοός καθαρότητι Θεώ τω παντοκράτορι, άγγελος καθάπερ λειτουργήσας, Μάκαρ» (Μακάριε Συμεών, σαν άγγελος λειτούργησες στον παντοκράτορα Θεό, με την καθαρότητα του νου σου)∙ «Σ΄αυτόν απετέλεσας ναόν Θεού πανάγιον, πράξεσιν ενθέοις, Θεηγόρε∙ όθεν ως βρέφος εν τω αγίω ναώ έβλεψας Θεόν μετά σαρκός» (Έκανες τον εαυτό σου πανάγιο ναό του Θεού, με τις ένθεες πράξεις σου, θεηγόρε. Γι’ αυτό και είδες τον Θεό με ανθρώπινη σάρκα ως βρέφος μέσα στον άγιο Ναό). Κάθαρση του νου, πρακτική ζωή σύμφωνα με τις εντολές του Θεού: να οι προϋποθέσεις που μας δείχνει ο άγιος Συμεών, για να μπορεί κανείς να γίνει θεόπτης, να έχει εν αγκάλαις και μέσα του τον ίδιο τον Θεό.

Το πνευματικό αυτό ύψος του αγίου Συμεών, η σύμφωνη με τον Θεό ζωή του και η καθαρότητα της ψυχής του, που τον κατέστησαν ναό του Θεού και θεόπτη, κάνει τον άγιο Ιωσήφ τον υμνογράφο να βγάλει το λογικό συμπέρασμα ότι με τις προϋποθέσεις αυτές μπορεί μεν ο Συμεών να είναι γέρων στην ηλικία, είναι όμως νέος στο πνεύμα. Διότι αυτό προκαλεί στο πνεύμα του ανθρώπου η παρουσία της χάρης του Θεού: να το κρατά πάντοτε σε νεανική σφριγηλότητα. Όταν δηλαδή ο άνθρωπος ζει την παρουσία του Θεού, τότε δεν μαραζώνει από το δηλητήριο της αμαρτίας. Η αμαρτία είναι αυτή που γερνά τον άνθρωπο, γιατί τον πληγώνει και τον τραυματίζει, οδηγώντας τον σιγά σιγά στον πνευματικό θάνατο.Κι αυτό σημαίνει ότι, κατά την πίστη μας, η νεότητα είναι πρωτίστως θέμα «καρδιάς», θέμα του εσωτερικού κόσμου του ανθρώπου, κι όχι θέμα απλώς ηλικιακό. Πόσες φορές δεν βλέπουμε και σήμερα νέα παιδιά να είναι με μαραμένη και γερασμένη «καρδιά», διότι έχουν εκδοθεί στις διάφορες αμαρτίες αμετανόητα, και γέρους ανθρώπους να σφύζουν από χαρά και διάθεση, γιατί ακριβώς αγωνίζονται να μένουν εν Θεώ. 

Κι είναι κάτι που το επεσήμαινε  με πίκρα και στενοχώρια και ο αγιασμένος γέρων Παΐσιος ο αγιορείτης, μιλώντας ακριβώς για τέτοια νέα παιδιά: «Καινούργιες μηχανές, με παγωμένα λάδια».  Ο υμνογράφος λοιπόν αναφερόμενος στην παραπάνω πραγματικότητα μας λέει: «Νεάζων τω πνεύματι, προβεβηκώς δε τω σώματι, Συμεών» (Με νεανική ακμή στο πνεύμα, αλλά προχωρημένης ηλικίας στο σώμα, Συμεών). Κι αλλού: «Υπερήκμασας τω γήρα, τη δε πίστει ενέαζες, νέον βρέφος θέλων βλέψαι, Συμεών, τον παντέλειον, ανακαινίζοντα κόσμον τον γηράσαντα επιθέσει του παλαιού πολεμήτορος» (Γέρασες πολύ, Συμεών, αλλά ήσουν νέος με την πίστη σου, θέλοντας να δεις σαν μικρό βρέφος τον παντέλειο Θεό, ο Οποίος κάνει καινούργιο τον κόσμο που γέρασε από την επίθεση του παλαιού εχθρού διαβόλου). Μία τέτοια θέαση των πραγμάτων μας οδηγεί και στη σκέψη, μήπως θα έπρεπε η σημερινή εορτή να προταθεί, αν δεν έχει γίνει ήδη, ως εορτή της τρίτης ή και της τέταρτης, όπως πια λένε, ηλικίας.

Με σκοπό να προβληθεί η αξία και η προσφορά της, πέρα από την διαπιστούμενη απλώς κάμψη των σωματικών δυνάμεων. Και το λέμε αυτό, διότι συνήθως από πολλούς η γεροντική ηλικία θεωρείται αν όχι «αρρώστια» από μόνη της – και έτσι τη χαρακτηρίζουν ορισμένοι – πάντως μία ηλικία εν πολλοίς άχρηστη, που και βλεπομένη προκαλεί βάρος. Με τη συνάντηση του γέροντα Συμεών και του Ιησού Χριστού όμως, όπως και με την παρουσία της αγίας Άννας, τα πράγματα τοποθετούνται εντελώς διαφορετικά. Τα γεροντικά χέρια γίνονται θρόνος του Θεού, το στόμα γίνεται προφητικό κήρυγμα, ο ίδιος ο Συμεών γίνεται ο προάγγελος του Κυρίου και σ’ αυτόν τον Άδη. Το ίδιο και η γερόντισσα Άννα. Ποιος δεν θα ζήλευε τους γέροντες αυτές;

Ποιος δεν θα ήθελε να είναι στη θέση τους; Κι ας σκεφτεί κανείς έπειτα πόσοι άγιοι γέροντες, άνδρες και γυναίκες, δεν ήταν το στήριγμα της Εκκλησίας και του κόσμου, όσο ζούσαν;

Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τη δύναμη αγιότητας του αγίου Αντωνίου, που έφυγε από τη ζωή αυτή σε ηλικία 105 ετών;

Ποιος μπορεί να καταφρονήσει την αγιότητα του οσίου Παύλου του Θηβαίου, που μέχρι τα 113 έτη του ήταν αστέρας της Εκκλησίας; Αλλά και μετέπειτα: ο γέρων Πορφύριος, ο γέρων Σωφρόνιος, ο γέρων Παϊσιος, ο γέρων Ιάκωβος; Γέροντες, προχωρημένης ηλικίας, κι όμως τόσο νέοι, τόσο ακμαίοι στην ψυχή, που θα τους ζήλευε και ο πιο νέος άνθρωπος. Κι εν προκειμένω, ο άγιος Ιωσήφ, ακριβώς προς επιβεβαίωση του νεανικού φρονήματος του δικαίου Συμεών, μας λέει κάτι που αποτελεί καταδίκη της μιζέριας άλλων γερόντων, που πάσχουν όμως και από γεροντική «καρδιά», από μαρασμό δηλαδή γιατί δεν βλέπουν συνέχεια σ’ αυτήν τη ζωή, από διαρκή ανακύκλωση των αρρωστιών και των πόνων τους, από τη βαθιά επιθυμία τους να «παγιδεύουν» τους άλλους παίζοντας το παιχνίδι του θύματος. Τι λέει ο υμνογράφος; Ο γέρων Συμεών, λέει, έδινε παρηγοριά, προσανατόλιζε τους άλλους στην υπέρβαση της θλίψης τους, τους μιλούσε για τη χαρά που έφερε ο Χριστός, έβλεπε και το δικό του τέλος ως χαρά. 

Ένα άνοιγμα στο μέλλον, παρήγορο και λυτρωτικό, ήταν ο λόγος του αγίου Γέροντα, κι αυτό έδειχνε το υπέρ και τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης νεάζον φρόνημά του. «Η χαρά των θλιβομένων επεδήμησε, η απολύτρωσις του Ισραήλ αληθώς ωράθη ως νήπιον εν τω ναώ αυτού, απολύων με προς την ζωήν την μέλλουσαν, Συμεών εβόα χαίρων» (Έφτασε στον κόσμο η χαρά των θλιβομένων, αληθινά φάνηκε σαν νήπιο στον Ναό Του η απολύτρωση του Ισραήλ, που με αφήνει να φύγω και να πάω προς τη μέλλουσα ζωή, φώναζε με χαρά ο Συμεών).

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Στην εκδήλωση "Τρεις Ιεράρχες, αστέρες πολύφωτοι στην εποχή μας" παραβρέθηκε το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης της Στοάς του Βιβλίου με ομιλία του Καθηγητή Καρδιολογίας κ. Παύλου Τούτουζα με θέμα "Οι Τρεις Ιεράρχες και η Ιατρική Επιστήμη", ενώ ύμνους έψαλλαν η Βυζαντινή Χορωδία του Εθνικού Ωδείου, η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία και η Χορωδία του 2ου Γυμνασίου Αχαρνών υπό τη Διεύθυνση του Μιχάλη Μακρή.

Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στη Στοά του Βιβλίου στις 20:00 το απόγευμα συνοδευόμενος από τον Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ενώ παρόντες ήταν πανεπιστημιακοί, κληρικοί και λαϊκοί.

Μετά την ομιλία του κ. Τούτουζα ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην Ορθοδοξία και στην Ορθοπραξία που πρέπει να μας απασχολούν. "Οι Τρεις Ιεράρχες ήταν οι κατεξοχήν διδάσκαλοι της Ορθοπραξίας" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε πως "σήμερα που περνάει δυσκολίες ο τόπος μας, χρειαζόμαστε δύο πράγματα, την σωστή πίστη και διδασκαλία , αλλά και να αντιμετωπίζουμε τον διπλανό μας σαν αδελφό μας".

Στο πλαίσιο αυτό ο Μακαριώτατος υπογράμμισε, την προσπάθεια της Αρχιεπισκοπής να μαζεύει τρόφιμα για τις άπορες οικογένειες και την ανταπόκριση του κόσμου επισημαίνοντας πως "καλούμαστε να συνεχίσουμε ενωμένοι τον αγώνα, καλλιεργώντας την πίστη μας, συμμετέχοντας στην λειτουργική ζωή της Εκκλησίας και βλέποντας τον κάθε άνθρωπο που υποφέρει σαν αδελφό μας", ενώ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως "πρόταση των Τριών Ιεραρχών είναι να αγαπήσουμε την Ορθοδοξία μας και να ενεργήσουμε την Ορθοπραξία μας".

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Συγκέντρωση και πορεία για την επέτειο των Ιμίων πραγματοποίησαν το Σάββατο η Επιτροπή Εθνικής Μνήμης και τη Χρυσή Αυγή. Η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας έκλεισε γύρω στις 7, όταν ξεκίνησε η συγκέντρωση μπροστά στο μνημείο των Ιμίων, στη διασταύρωση των οδών Β.Σοφίας και Ρηγίλλης, όπου μίλησε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος. Ακολούθησε πορεία μέχρι τα γραφεία του κόμματος στη Μεσογείων.
  • Κλείσιμο της Εγνατίας Οδού, στο τμήμα Σερρών- Καβάλας, στο ύψος των Νέων Κερδυλλίων, προγραμματίζουν την Κυριακή οι Σερραίοι αγρότες, από τις 12.00 μέχρι και 01.00 μετά το μεσημέρι. Οι αγρότες θα κλείσουν τον δρόμο πεζοί, χωρίς τα αγροτικά τους μηχανήματα, τα οποία θα μείνουν παρατεταγμένα παραπλεύρως της Εγνατίας Οδού. Στο μεταξύ, παραταγμένα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών.
  • Πλήθος κόσμου, μέλη σωματείων, φορέων του Περιστερίου και ενώσεων μεταναστών, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο πάρκο Τζων Κένεντι και πορεία στους δρόμους της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για ρατσιστική επίθεση το βράδυ της Παρασκευής 25 Γενάρη σε σπίτι μεταναστών από το Πακιστάν στο Περιστέρι.
  • Προθεσμία μέχρι την Τετάρτη για την απολογία τους ζήτησαν και πήραν από την εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης τα τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό. Ανάμεσά τους και δύο καταζητούμενοι για συμμετοχή στη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».
 Κόσμος

  • Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το Σάββατο ο Μαριάνοι Ραχόι, προκειμένου να ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο ότι, ούτε ο ίδιος ούτε το Λαϊκό Κόμμα έχουν καμία σχέση με τα όσα αποκάλυψε η εφημερίδα El Pais περί «χρηματοδοτήσεων» από επιχειρηματίες. Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί: «αυτή η υπόθεση δεν θα αποσπάσει την προσοχή μας από το να διαχειριστούμε την κρίση» είπε.
  • Με λαμπρότητα και υπερηφάνεια η Ρωσία γιόρτασε σήμερα τα 70 χρόνια από τη νίκη των σοβιετικών στρατευμάτων στη μάχη του Στάλινγκραντ, την πρώτη ήττα της Γερμανίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που τιμάται ακόμη και σήμερα από τους Ρώσους ως το γεγονός που έσωσε την Ευρώπη από το ναζισμό.
  • Επίσημα έδωσε ο ισραηλινός πρόερδος Σιμόν Πέρες την εντολή στον Μπεντζαμίν Νετανιάχου να σχηματίσει κυβέρνηση, μετά την πρωτιά -αλλά σε απόσταση από την αυτοδυναμία- του κόμματός του στις εκλογές. Ο Νετανιάχου έχει, αρχικά, 28 ημέρες διορία να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα για την πλειοψηφία στη νέα Κνεσέτ.
  • Ο Χάρι Τρούμαν είχε πει κάποτε ότι αν ένας πολιτικός θέλει να έχει κάποιον φίλο στην Ουάσινγκτον, τότε θα πρέπει να πάρει σκύλο. Ο Τζορτζ Ο. Μπους το έκανε: υιοθέτησε ένα σκοτσέζικο τεριέ, τον Μπάρνεϊ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή.
 Οικονομία

  • Στην απειλή τους να μπλοκάρουν το πακέτο διάσωσης για την Κύπρο στη γερμανική Βουλή επιμένουν οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες, με τον υποψήφιο του κόμματος για την καγκελαρία να θέτει όρους στην κυβέρνηση Μέρκελ για την στήριξη του SPD. Oι προϋποθέσεις που θέτει η αντιπολίτευση είναι η αναδιάρθρωση του «εντελώς υπερφουσκωμένου» κυπριακού τραπεζικού τομέα, μέτρα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της φοροδιαφυγής αλλά και η υιοθέτηση του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών από τη Λευκωσία.
  • «Ακολουθώ την πολιτική που έχει συμφωνήσει η χώρα με τις υπογραφές του κ. Σαμαρά , του κ. Προβόπουλου και τη συναίνεση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση» δηλώνει σε συνέντευξή του o υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε για την οικονομική πολιτική και κυρίως για το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων. Παράλληλα, ο ΥΠΟΙΚ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να δημοσιοποιήσει τι του είπαν ο βόλφκανφκ Σόιμπλε και οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατά τις πρόσφατες συναντήσεις του στο εξωτερικό.
  • Στην Αθήνα, στις 13 Φεβρουαρίου θα γίνει η υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας-Αλβανίας για την υλοποίηση του αγωγού Transadriatic Pipeline (TAP). Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν, Έλμαρ Μαμαντιάροφ στο Μόναχο.
 Αθλητισμός

  • Στην κορυφή του καμπιονάτο πέρασε η Νάπολι και «συγκατοικεί» με τη Γιουβέντους που παίζει την Κυριακή στη Βερόνα με την Κιέβο. Οι «παρτενοπέι» επικράτησαν 2-0 της Κατάνια. Χωρίς νικητή έληξε η αναμέτρηση της 23ης αγωνιστικής του Campionato, καθώς η Τορίνο παραχώρησε «λευκή» ισοπαλία στην Σαμπντόρια.
  • Ισόπαλη 2-2 έληξε η αναμέτρηση για την 23η αγωνιστική του σαμπιονά, ανάμεσα στην Λοριάν και την Ρεν, με τους φιλοξενούμενους να ισοφαρίζουν στο τελευταίο λεπτό και να παίρνουν έναν πολύτιμο βαθμό στην προσπάθεια που κάνουν για ένα «ευρωπαϊκό εισιτήριο».
  • Το «εισιτήριο» για τα ημιτελικά του Κόπα Άφρικα εξασφάλισαν Γκάνα και Μάλι, στους πρώτους σημερινούς προημιτελικούς της διοργάνωσης.