28 Δεκεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Άνθρωποι που προκάλεσαν συζητήσεις, πρόσωπα αμφιλεγόμενα... Κάποιοι μάς έκαναν περήφανους, άλλοι πάλι όχι    Βροχερός παραμένει ο καιρός στη χώρα και το Σάββατο με τα φαινόμενα να είναι έντονα στην ανατολική και νότια χώρα και κυρίως στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Σταδιακά από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

 «Λευκή Νύχτα» διοργανώνεται στην Αθήνα, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του δήμου. Με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων της πόλης παρατείνεται ώς τις 11 το βράδυ, ενώ ώς την ίδια ώρα παρατείνεται και το ωράριο λειτουργίας ορισμένων μουσείων. Στη «Λευκή νύχτα» αντιδρούν οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο, σημειώνοντας ότι είναι παράνομη αλλά και ανήθικη απέναντι στους υπαλλήλους.

Προθεσμία για να απολογηθεί το απόγευμα του Σαββάτου έλαβε ο πρώην διοικητής του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», Χάρης Τομπούλογλου, για την υπόθεση των προσημειωμένων χαρτονομισμάτων ύψους 25.000 ευρώ που φέρεται να έλαβε εκβιαστικά από επιχειρηματία. Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απόπειρα εκβιασμού κατ' επάγγελμα και συνήθεια και παθητική δωροδοκία, ενώ υπάρχει και βίντεο με διαλόγους που καίνε. Εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου ο κ. Τομπούλογλου επανέλαβε ότι «η Δικαιοσύνη θα λάμψει». Εντοπίστηκε και είναι καλά στην υγεία της η 16χρονη Μαρία Ζαμπουλάκη, τα ίχνη της οποίας είχαν χαθεί από το βράδυ των Χριστουγέννων στην περιοχή Ίσθμια Κορίνθου.

Κόσμος

Με επικρίσεις για τον χειρισμό της κατάστασης από την τουρκική κυβέρνηση και αιχμές για τα «ξηλώματα» αξιωματούχων και τις παρεμβάσεις στην έρευνα υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση πως παρακολουθεί με «αυξανόμενη ανησυχία» την κρίση στην Τουρκία. Με φόντο το σκάνδαλο με τις μίζες, συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στην Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Και επίσημα αλλάζει πλεύση η Κίνα στην πολιτική του ενός παιδιού, χαλαρώνοντας τους περιορισμούς για την απόκτηση δεύτερου παιδιού με αλλαγές που κυρώθηκαν από την Εθνοσυνέλευση. Παράλληλα, κυρώθηκε και η κατάργηση του συστήματος «επανεκπαίδευσης μέσω της εργασίας», που προβλέπει τον εγκλεισμό μικροεγκληματιών σε χώρους αναγκαστικής εργασίας χωρίς δικαστική εντολή.

Τέσσερις αμερικανοί στρατιώτες που είχαν τεθεί υπό κράτηση από τις λιβυκές αρχές αφέθηκαν ελεύθεροι, όπως επιβεβαίωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά σε τρένο στο νότιο κρατίδιο 'Αντρα Πραντές το Σάββατο. Ο οδηγός σταμάτησε την αμαξοστοιχία όταν είδε καπνούς να βγαίνουν από βαγόνι με κλιματισμό· τα αίτια της πυρκαγιάς είναι ακόμη άγνωστα.

Πέντε άνθρωποι πέθαναν από ασιτία στον καταυλισμό των Παλαιστίνιων προσφύγων του Γιάρμουκ, κοντά στη Δαμασκό, ο οποίος πολιορκείται εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο από το στρατό του καθεστώτος Άσαντ, αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Περίπου 20.000 άνθρωποι παραμένουν ακόμη αποκλεισμένοι στον καταυλισμό, αναφέρει ο ΟΗΕ εκπέμποντας σήμα κινδύνου.

Οικονομία

Δύο εργάσιμες μέρες (30 και 31 Δεκεμβρίου) έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2014, τη δόση του φόρου εισοδήματος, αλλά και τις δόσεις του ΦΑΠ (2011, 2012 και 2013). Τα συνολικά έσοδα που προσδοκά η Εφορία αγγίζουν το 1,5 δισ. ευρΤις μεγάλες απώλειες στις αποδοχές των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα την περίοδο της κρίσης επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Οι απώλειες από το 2008 μέχρι σήμερα ξεπερνούν το 25%, καθώς οι σχετικός δείκτης υποχώρησε από τις 107,9 μονάδες στις 80 μονάδες το 3ο τρίμηνο του 2013.

Εν μέσω θύελλας αντιδράσεων για την αποτελεσματικότητα του μέτρου εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης, το υπουργείο Οικονομικών επιμένει στην ορθότητα της επιλογής του. Την ίδια στιγμή οι αντιδράσεις εντείνονται ακόμη και στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης με την αιθαλομίχλη να απειλεί την υγεία των πολιτών και τις πολυκατοικίες των οποίων ο καυστήρας λειτουργεί να τείνουν να καταστούν είδος προς εξαφάνιση.

Αθλητισμός

Η Premier League φτάνει στου δρόμου τα μισά και το ενδιαφέρον κορυφώνεται για τις τελευταίες αναμετρήσεις του 2013. Η «τιτανομαχία» της 19ης αγωνιστικής διεξάγεται στο «Στάμφορντ Μπριτζ», όπου η Τσέλσι υποδέχεται τη Λίβερπουλ με τις δύο ομάδες να βρίσκονται στην 3η και 4η θέση αντίστοιχα με διαφορά ενός βαθμού. Από εκεί και πέρα, η Νιούκαστλ υποδέχεται την πρωτοπόρο Άρσεναλ, ενώ η Γιουνάιτεντ δοκιμάζεται στην έδρα της Νόριτς.

Σε απολογία κάλεσε έξι ΠΑΕ το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο της Σούπερ Λίγκας, για τη συμπεριφορά των οπαδών τους στο ματς με τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη, στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Πρόκειται για τις ΠΑΕ Άρης, Ατρόμητος, Λεβαδειακός, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΣ Γιάννινα.

Παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της Κάρντιφ αποτελεί ο Μάλκι ΜακΚέι, καθώς ο ουαλικός σύλλογος γνωστοποίησε την Παρασκευή την αποπομπή του Σκωτσέζου προπονητή, ο οποίος πριν από επτά μήνες οδήγησε τους «μπλούμπερντς» στην άνοδο στην Premier League. Στη σχετική ανακοίνωση που «ανέβηκε» στην ιστοσελίδα του, ο σύλλογος αναφέρει: «Το Συμβούλιο Διευθυντών στην Κάρντιφ Σίτι απάλλαξε τον Μάλκι ΜακΚέι από τα καθήκοντά του. Νέος προπονητής της πρώτης ομάδας θα προσληφθεί εν ευθέτω χρόνω».


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

1895: Οι αδελφοί Lumiere ανοίγουν την πρώτη κινηματογραφική αίθουσα στον κόσμο στο Παρίσι όπου και προβάλουν την πρώτη κινηματογραφική ταινία διάρκειας ενός λεπτού!

1904: Δημοσιεύεται για πρώτη φορά πρόβλεψη του καιρού σε εφημερίδα του Λονδίνου.

1996: Ναυαγεί στα ανοιχτά της Κύμης το τσιμεντάδικο «Δύστος» με απολογισμό 20 νεκρούς και μόλις έναν επιζών.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1888: Friedrich Vilhelm Murnau, σκηνοθέτης γερμανικής καταγωγής από τους σημαντικότερους εκφραστές του βωβού κινηματογράφου όπως και του γερμανικού εξπρεσιονισμού.

1969: Linus Torvalds, Φιλανδός προγραμματιστής, δημιουργός του λειτουργικού Linux.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1971: Max Steiner, Γερμανός συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής με σπουδαία καριέρα στον κόσμο του Hollywood.

1984: Sam Peckinpah, σημαντικός Αμερικανός σκηνοθέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: