23 Δεκεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Τη συγκρότηση ψηφοδελτίου για την κάθοδο στις Ευρωεκλογές ανέδειξε ως πρώτο στόχο της η Πρωτοβουλία των «58», τα μέλη της οποίας συνεδρίασαν το βράδυ της Κυριακής. Με υψηλούς αλλά και ρεαλιστικούς στόχους η Ελλάδα αναλαμβάνει την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2014. Ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες αγωνιούν για την «επόμενη μέρα» της κρίσης.

Σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) στη Ροσινιόλ έχουν προχωρήσει συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για την παροχή δωρεάν ρεύματος τις ημέρες με αιθαλομίχλη δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κοινή Υπουργική Απόφαση βρίσκεται ήδη στο Εθνικό Τυπογραφείο και τίθεται σε ισχύ.

Όσοι είχαν την προσδοκία να δουν χιόνι τα Χριστούγεννα θα απογοητευθούν, αφού σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τα χιόνια θα περιοριστούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Ο καιρός πάντως θα είναι βροχερός με τη θερμοκρασία σε κανονικά επίπεδα.

Κόσμος

Ένας άνδρας και μία γυναίκα δολοφονήθηκαν σε μπαρ στο Παρίσι, όταν άγνωστος τους πυροβόλησε εξ επαφής πριν εξαφανιστεί. Η αστυνομία μιλά για «μυστηριώδη υπόθεση», αφήνοντας προς το παρόν κάθε ενδεχόμενο ανοικτό. Εξαπολύοντας μύδρους εναντίον όσων «επιβουλεύονται» την τουρκική κυβέρνηση με φόντο την έρευνα για την υπόθεση διαφθοράς που αγγίζει το κυβερνών κόμμα, ο πρωθυπουργός Ερντογάν δεν δίστασε να επιτεθεί και σε διπλωμάτες που κατά την άποψή του «εμπλέκονται σε προκλητικές δράσεις», μιλώντας ακόμη και για απελάσεις. Αν και δεν έγινε συγκεκριμένος, η αναφορά θεωρείται ότι στράφηκε εναντίον του αμερικανού πρέσβη, με τουρκικά ΜΜΕ να μιλούν για παρ' ολίγον ανοικτή κρίση με τις ΗΠΑ. Παράλληλα, το γενικότερο κλίμα στην Τουρκία τροφοδοτούν οι νέες συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στην Κωνστανινούπολη την Κυριακή.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν «θα αποδεχόταν» πρόταση από τη Βραζιλία να του χορηγήσει άσυλο, χωρίς όμως να προϋποτίθεται ως αντάλλαγμα παροχή πληροφοριών από την πλευρά του. «Εάν η κυβέρνηση της Βραζιλίας ήθελε να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα ήταν τιμή μου να γίνω μέρος κάτι τέτοιου» είπε ο νεαρός τεχνικός στην πρώτη του συνέντευξη σε βραζιλινιακό ΜΜΕ, επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή του πως δεν θα τύγχανε δίκαιης δίκης στις ΗΠΑ. Την απελευθέρωση της Μαρίας Αλιοχίνα των Pussy Riot από τη φυλακή γνωστοποίησε ο σύζυγος άλλου μέλους του πανκ συγκροτήματος, ως μέρος «αμνηστίας» από το Κρεμλίνο. Άμεσα αναμένεται, σύμφωνα με τις αναφορές, η απελευθέρωση και της Νάντια Τολοκονίκοβα, επίσης μέλος του συγκροτήματος που έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση.

Σύστημα ισχυρής κακοκαιρίας, με δυνατούς ανέμους, βροχές και πολικές θερμοκρασίες, πλήττει τα ανατολικά του Καναδά, έχοντας αφήσει 400.000 σπίτια χωρίς ρεύμα και έχοντας καλύψει τους δρόμους με πάγο. Οι συγκοινωνίες στις περιοχές που πλήττονται έχουν παραλύσει και αρκετοί κάτοικοι μπορεί να μείνουν ακόμη και μέχρι τα Χριστούγεννα στο σκοτάδι.

Οικονομία

Την άποψη ότι η «επιπολαιότητα» και η «προχειρότητα» με την οποία επεβλήθη η εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης χωρίς έρευνα και μελέτη των επιπτώσεων της απόφασης στην ζωή των πολιτών, συνεχίζεται με τις υποδείξεις της Κυβέρνησης προς τους πολίτες, να αποφεύγουν να ανάβουν τζάκια , σόμπες, προκειμένου να ζεσταθούν εξέφρασε σήμερα Δευτέρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

Απαντώντας σήμερα Δευτέρα σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Eurobank ξεκαθάρισε πως από κοινού με τους χρηματοοικονομικούς και νομικούς της συμβούλους, προετοιμάζεται για την υλοποίηση της ανακοινωθείσας αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Σύμφωνα με τη Διοίκηση της τράπεζας «ουδεμία συζήτηση έχει υπάρξει σχετικά με την διαμόρφωση της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών».

Δύο υποψήφιοι υπέβαλαν εμπρόθεσμα προσφορά για την πώληση του πακέτου μετοχών της εταιρείας Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι προσφορές θα εξετασθούν και θα αξιολογηθούν από την υπό ειδική εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με τους συμβούλους πώλησης.

Αθλητισμός

O Ιβάν Σαββίδης ήταν το κεντρικό πρόσωπο στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή που διοργάνωσε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ και στην οποία έδωσε το «παρών» τόσο η ΚΑΕ όσο και ο ΑΣ. Ο μεγαλομέτοχος της ασπρόμαυρης ΠΑΕ, αφού έδωσε τις καθιερωμένες ευχές λόγω των ημερών, έστειλε τα δικά του μηνύματα στο ποδοσφαιρικό τμήμα ζητώντας πρόκριση επί της Μπενφίκα, καλύτερο ποδόσφαιρο στον δεύτερο γύρο τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η περίοδος χάριτος που έδωσε έχει τελειώσει.

Τις τελευταίες αμφιβολίες για το αν μπορεί να συναγωνιστεί τις πάμπλουτες Παρί Σεν Ζερμέν και Μονακό διέλυσε το βράδυ της Κυριακής η Λιλ, η οποία απέσπασε ισοπαλία 2-2 στο «Παρκ ντε Πρενς» από την Παρί, στο ματς με το οποίο ολοκληρώθηκε η 19η αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος. Οι «λιλουά» έπαιξαν σαν ίσος προς ίσο τους πρωταθλητές, προηγήθηκαν 2-1 και ισοφαρίστηκαν από αυτογκόλ του Μπάσα, ο οποίος στο 90' έχασε τεράστια ευκαιρία να εξιλεωθεί και να χαρίσει στην ομάδα του τη νίκη.

Ο νεαρός Χεσέ χάρισε στη Ρεάλ τρεις πολύτιμους βαθμούς στο «Μεστάγια», καθώς με δικό του γκολ στο 82' οι Μαδριλένοι επικράτησαν 3-2 της Βαλένθια και παρέμειναν στο -5 από τις πρωτοπόρους Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο. Η Μπαρτσελόνα αν και βρέθηκε να χάνει με 2-0, συνέτριψε 5-2 τη Χετάφε στο «Κολισέουμ Αλφόνσο Πέρεθ», στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής της Premier League και επέστρεψε στην κορυφή της βαθμολογίας. Εύκολη νίκη σημείωσε η Εσπανιόλ επί της Βαγιαδολίδ, η οποία παραμένει κοντά στη ζώνη του υποβιβασμού.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

1888: Ο Ολλανδός ζωγράφος Vincent van Gogh, μετανιωμένος επειδή προσέβαλε τον φίλο και ομότεχνό του Paul Gauguin, κόβει το αριστερό του αυτί.

1972: 70 ολόκληρες ημέρες μετά την συντριβή αεροσκάφους στην οροσειρά των Άνδεων, ανακαλύπτονται 16 επιζήσαντες. Στην συνέχεια, αποκαλύπτεται ότι παρέμειναν ζωντανοί τρεφόμενοι από τις σάρκες των νεκρών συνεπιβατών τους. Και μετά η ιστορία αυτή έγινε ταινία…

1975: Ξεκινά την δράση της η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη». Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί η δολοφονία στο Ψυχικό του σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Richard Welsh.




Δεν υπάρχουν σχόλια: