05 Δεκεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Σε επίσχεση εργασίας προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν από αύριο, Παρασκευή, οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) αν δεν καταβληθούν σήμερα, Πέμπτη, τα δεδουλευμένα τους. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν, παραμένουν απλήρωτοι για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αναμένεται να λάβουν στις συνελεύσεις τους σήμερα, Πέμπτη, οι διοικητικοί υπάλληλοι των δύο ιδρυμάτων. Οι συνελεύσεις πραγματοποιούνται στον απόηχο της άκαρπης συνάντησης που είχαν με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, το βράδυ της Τετάρτης, αλλά και της πειθαρχικής δίωξης του πρύτανη του ΕΠΚΑ Θεοδόση Πελεγρίνη.

Μια οικογένεια κινδύνευσε από πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι της στην περιοχή του Κορδελιού της Θεσσαλονίκης τα ξημερώματα. Η γιαγιά και το 5χρονο εγγονάκι της μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Στο σπίτι είχε κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και 2-3 χρόνια και η οικογένεια χρησιμοποιούσε κεριά. Το σπίτι έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Η εξ αναβολής συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη, υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου. Κατά τις πληροφορίες, οι βουλευτές του κόμματος προτίθενται να θέσουν επί τάπητος όλα τα ζητήματα, όπως το αίτημα για διακριτό στίγμα στο πλαίσιο της κυβέρνησης, η διαπραγμάτευση με την τρόικα, τα «καυτά» νομοσχέδια, και να ζητήσουν καθαρές θέσεις εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.

Με στόχο να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα έως το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου για το ζήτημα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), που αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση επανέρχεται με μια συμβιβαστική πρόταση.

Κόσμος

Με μήνυμα προς τους Βρετανούς να ενθαρρύνουν περισσότερα παιδιά να μάθουν κινέζικα επέστρεψε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον από το Πεκίνο, διαπιστώνοντας πως η Κίνα θα είναι η «μεγαλύτερη οικονομία της υφηλίου» όταν ενηλικιωθούν. Ο Κάμερον υποστήριξε, ενόψει της υποχρεωτικής διδασκαλίας ξένων γλωσσών στα δημοτικά από το 2014, πως «έχει έρθει η ώρα να δούμε πέρα από τα γαλλικά και τα γερμανικά». Καμικάζι οδήγησε όχημα φορτωμένο με εκρηκτικά στην πύλη του υπουργείου Άμυνας της Υεμένης, προκαλώντας «αριθμό θυμάτων» σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές. Σύμφωνα με μαρτυρίες, όταν έφτασαν ασθενοφόρα ακούστηκαν και πυροβολισμοί στο σημείο.

Το ραδιενεργό φορτίο Κοβαλτίου 60 που βρισκόταν σε φορτηγό που κλάπηκε στο Μεξικό εντοπίστηκε σε αγροτική περιοχή, περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από το σημείο που βρέθηκε και το ίδιο το όχημα. Η κλοπή του φορτηγού που μετέφερε ιατρικό εξοπλισμό προκάλεσε συναγερμό στο Μεξικό, το οποίο ειδοποίησε και την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), καθώς η ραδιενεργή πηγή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για κατασκευή «βρώμικης βόμβας».

Η αμερικανική NSA συγκεντρώνει σχεδόν 5 δισεκατομμύρια αρχεία την ημέρα σχετικά με τη τοποθεσία κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών πολιτών, υποστηρίζει η Washington Post, επικαλούμενη έγγραφα που διέρρευσαν μέσω του Έντουαρντ Σνόουντεν. Η συγκέντρωση στοιχείων, υποστηρίζεται, αφορά την τοποθεσία των κατόχων τους και καταλήγει να χαρτογραφεί τις σχέσεις τους με τρόπο που «μέχρι πρότινος ήταν ασύλληπτος», υποστηρίζει η εφημερίδα.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος επανέλαβε και από το Πεκίνο ότι η εγκαθίδρυση της κινεζικής ζώνης αεράμυνας έχει προκαλέσει «ανησυχίες» στην περιοχή, λέγοντας πως εξέθεσε με σαφήνεια τη θέση των ΗΠΑ στις συναντήσεις τους με την κινεζική ηγεσία. Το Πεκίνο από την πλευρά του επιμένει ότι η εγκαθίδρυση της ζώνης είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, κάτι που «τονίστηκε», όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ, στις συναντήσεις με τον Μπάιντεν και κάλεσε την Ουάσινγκτον να σεβαστεί την απόφαση.

Οικονομία

Συμφωνία Συνεργασίας συνομολόγησαν η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ)και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου. Με τη εν λόγω συμφωνία κατοχυρώνεται η συνεχής και μόνιμη συνεργασία των δύο οργανώσεων, με σκοπό την καλύτερη αντιμετώπιση των θεμάτων που απασχολούν τα μέλη τους. Καθυστερεί ο εξοπλισμός της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με τα μηχανικά μέσα που θα έπρεπε να προμηθευτεί από το ΣΔΟΕ. Ωστόσο, ο ΓΓ Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης έχει ζητήσει από τους προϊσταμένους των εφοριών και των ελεγκτικών υπηρεσιών να εντείνουν τις παρεμβάσεις και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην αγορά.

Την άποψη ότι η Κύπρος έχει εξέλθει της επικίνδυνης ζώνης εξέφρασε χθες Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κατέβαλε η Κύπρος, μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup το Μάρτιο, τονίζοντας πως η ταχύτατη ανάκαμψη οφείλεται στην προθυμία της χώρας να δεσμευθεί και να προχωρήσει ταχέως σε μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος και τις περικοπές στον προϋπολογισμό.

Αθλητισμός

Η Ίντερ νίκησε με 3-2 την Τραπάνι στο Μιλάνο και προκρίθηκε στους «16» του Coppa Italia. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν 3-0 με τα τέρματα των Γκουαρίν, Μπελφοντίλ και Ταϊντέρ στο πρώτο ημίχρονο, ενώ επόμενος αντίπαλός τους είναι η Ουντινέζε. Στους «16» προκρίθηκε και η Κιέβο που ξεπέρασε εύκολα το εμπόδιο της Ρετζίνα, επικρατώντας 4-1 στη Βερόνα. Δύο γκολ πέτυχε ο Παλόσκι (16΄ πεν., 25΄) και από ένα οι Αρντεμάνι (50΄), Ντα Σίλβα (77΄), ενώ σκόρερ των φιλοξενούμενων ήταν ο Τζεντίλι (36΄). Θυμίζουμε ότι στην επόμενη φάση έχουν περάσει οι πρώτες οκτώ ομάδες του πρωταθλήματος 2012/2013.

Συναρπαστικά ματς έγιναν στην εμβόλιμη 14η αγωνιστική της Premier League. Τη νίκη της βραδιάς πέτυχε η Εβερτον με 1-0 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ολντ Τράφορντ». Στην κορυφή παραμένει η Αρσεναλ που «καθάρισε» εύκολα τη Χαλ (2-0), ενώ στο «Ανφιλντ» η Λίβερπουλ υπέταξε τη Νόριτς με το βαρύ σκορ 5-1. Κουν Αγουέρο και Γιάγια Τουρέ (2) σκόραραν στο 3-2 της Μάντσεστερ Σίτι επί της Γουέστ Μπρομ. Ακόμα μία «ψυχοβγαλτική» νίκη πέτυχε η Τσέλσι, επικρατώντας 4-3 της ουραγού Σάντερλαντ.

Νέο ενδιαφέρον στο γαλλικό πρωτάθλημα δίνει η 14η της βαθμολογίας Εβιάν, η οποία υποχρέωσε την Παρί Σεν Ζερμέν στην πρώτη εφετινή της ήττα στο σαμπιονά, μετά από 11 νίκες και 4 ισοπαλίες. Τα γκολ της 5ης νίκης των γηπεδούχων πέτυχαν οι Ν'Σικούλου και Σουγκού. Μεγάλες εκτός έδρας νίκης πέτυχαν οι Λοριάν και Ρεμς στο Championnat επί των Μονπελιέ και Σοσό αντίστοιχα, με το ίδιο, μάλιστα, σκορ (0-2), ενώ η Ρεν επικράτησε εντός έδρας με 3-1 της Σεντ Ετιέν.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

1933: Μετά από 13 ολόκληρα χρόνια καταργείται η «Ποτοαπαγόρευση» στις ΗΠΑ, η οποία είχε επιβληθεί από το 1920.

1945: «Το Χαμένο Σμήνος» των Βερμούδων. Πέντε αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη, επανδρωμένα με 14μελές πλήρωμα, εξαφανίζονται μυστηριωδώς στο Τρίγωνο των Βερμούδων.

1974: Το Ιπτάμενο Τσίρκο των Monty Pythons πραγματοποιεί την τελευταία του εμφάνιση στο BBC.

1981: Καταργείται το άρθρο 357 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα, το οποίο μέχρι τότε προέβλεπε ποινή φυλάκισης για την μοιχεία.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1901: Walt Disney, εμβληματικός καρτουνίστας αμερικανικής καταγωγής, δημιουργός του Mickey Mouse και του Donald Duck, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της εποχής του Μακαρθισμού, υπήρξε από τους μεγαλύτερους καταδότες των κομμουνιστών στην ιστορία του Hollywood.

1934: Νίκος Κούρκουλος, ηθοποιός.

1946: Jose Carreras, Ισπανός τενόρος.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1791: Wolfgang Amadeus Mozart, Αυστριακός συνθέτης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: