17 Δεκεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Αυτήν την ώρα συνεδριάζει η γενική συνέλευση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ για να ληφθεί απόφαση για το μέλλον της απεργίας τους (μετά τις 19 Δεκεμβρίου). Την ίδια ώρα, εκκρεμεί ο καθορισμός ραντεβού του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη με τους γιατρούς, ώστε να αρχίσει ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών για τη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός.

Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη θα έχει στις 11 το πρωί η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν τα ζητήματα της διαδημοτικής κινητικότητας, αλλά και το θέμα των σχολικών φυλάκων. Πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης με τον εντοπισμό ακατάλληλων κοτόπουλων, που εισήχθησαν από την Ολλανδία για κάλυψη αναγκών της Εθνικής Φρουράς, ζήτησε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Φώτης Φωτίου.

Την παραίτηση της προέδρου του ΟΚΑΝΑ Μένης Μαλλιώρη ζήτησε ο υπουργός Υγείας, έπειτα από παρατυπίες που διαπιστώθηκαν στη διαχείριση κονδυλίων. Πίσω από την κίνηση αυτή κρύβεται αντιπαράθεση της υφυπουργού Ζ.Μακρή με την πρόεδρο του Οργανισμού. Τόσο η κ. Μακρή όσο και η κ. Μαλλιώρη δίνουν συνεντεύξεις Τύπου εντός της ημέρας.

Ίχνη ραδιενεργού Καισίου, σε πολύ μικρές μη ανησυχητικές συγκεντρώσεις, ανιχνεύτηκαν στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης, από ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, η οποία αποδίδει το γεγονός στην καύση ξύλου σε τζάκια και ξυλόσομπες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ραδιενεργό στοιχείο απορροφήθηκε από τα δέντρα ορισμένων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, μέσω του νέφους που κατακάθισε στο έδαφος την περίοδο του πυρηνικού ατυχήματος του Τσέρνομπιλ, το 1986.

Κόσμος

Πιάνουν δουλειά την Τρίτη οι υπουργοί που συγκροτούν τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού υπό την Ανγκελα Μέρκελ. Η ίδια ορκίζεται για τρίτη φορά καγκελάριος της Γερμανίας, ενώ αντικαγκελάριος αναλαμβάνει ο αρχηγός του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Αμετακίνητος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναβάθμιση για τον Γ.Φούχτελ.

Συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν έχει στη Μόσχα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ενώ η Αντιπολίτευση δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις διαδηλώσεις στο κέντρο του Κιέβου. Η συνάντηση με τον Πούτιν θεωρείται κρίσιμη, αφού από τα ανταλλάγματα που ενδεχομένως να εξασφαλίσει ο Γιανουκόβιτς θα εξαρτηθεί προς ποια μεριά θα στραφεί η χώρα του: Βρυξέλλες ή Μόσχα;

Νέα στρατηγική ασφάλειας υιοθέτησε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, αυξάνοντας παράλληλα σημαντικά τις στρατιωτικές της δαπάνες. Οι κινήσεις αυτές γίνονται με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα, η οποία προωθεί τα δικά της γεωστρατηγικά σχέδια στην περιοχή.

Λίγες μέρες μετά την εκτέλεση του θείου του νυν ηγέτη της Βορείου Κορέας το καθεστώς τιμά την επέτειο των δύο χρόνων από το θάνατου του Κιμ Γιονγκ Ιλ. Η κρατική τηλεόραση έδειξε εικόνες από τις τελετές, τόσο στη έδρα του Κόμματος, όσο και στο μνημείο που έχει τοποθετηθεί στο κέντρο της Πιονγιάνγκ.

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν προκύπτει ανάμειξη της SAS (Special Air Service, μια ειδική μονάδα των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων) στο θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα και του επιχειρηματία Ντόντι Αλ-Φαγιέντ, στο Παρίσι το 1997.

Οικονομία

Περίπου 1,3 εκατ. φορολογούμενοι έχουν προμηθευθεί μέχρι σήμερα τα τέλη κυκλοφορίας του 2014. Την τελευταία εβδομάδα περίπου 165.000 πολίτες μεταβαίνουν κάθε ημέρα στις τράπεζες προκειμένου να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Έτσι, το ποσοστό εκείνων που έχουν προμηθευτεί τα τέλη διαμορφώνεται από το 7% του συνόλου στις 11 Δεκεμβρίου, στο 25% σήμερα.

Η Alpha Bank ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι κατά τη διαδικασία άσκησης παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσεως μετοχών (warrants), μετά το διακανονισμό των εντολών ασκήσεως warrants περιλαμβανομένων και των κλασματικών μετοχών, ασκήθηκαν συνολικά 28.800.631 warrants επί μετοχών εκδόσεως της τράπεζας και κατοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στοιχεία ερευνών που υποστηρίζουν πως στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ και σε βάθος 24.600 ποδών υπάρχει πετρέλαιο 1,2 έως 1,4 δισ. βαρέλια που θα μπορούσε να αποφέρει στην Κύπρο 60 δις. ευρώ, παρουσιάζει σήμερα πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος».

Αθλητισμός

Ο ιδιοκτήτης και πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, θα έχει συνάντηση με τον Μίτσελ όπου θα γίνει ο απολογισμός της ως τώρα πορείας της ομάδας ενώ θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο ενίσχυσης τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αμέσως μετά το τέλος του αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα στο «Γ. Καραϊσκάκης» θα προγραμματιστεί το ραντεβού του προέδρου των «ερυθρόλευκων» με τον Ισπανό τεχνικό.

Ο υποψήφιος επενδυτής του Αρη, Γιάννης Κωνσταντινίδης, κατήγγειλε ότι δέχθηκε απειλές από πρώην παράγοντες των «κιτρίνων», ενώ ξεκαθάρισε ότι για να «μπει» στα διοικητικά της ομάδας πρέπει είτε να υπαχθεί η ΠΑΕ στο άρθρο 99, είτε να υποβιβαστεί στη Γ' Εθνική. Καταγγελίες έκανε και για τον νυν πρόεδρο της ΠΑΕ Αρης, Δημήτρη Ηλιάδη.

Σημαντικό έδαφος στη μάχη του τίτλου έχασε η Ρόμα, η οποία αν και προηγήθηκε δύο φορές στο Μιλάνο, αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με τη Μίλαν, στο παιχνίδι με το οποίο έπεσε η «αυλαία» της 16ης αγωνιστικής του Campionato. Η ομάδα της «αιώνιας πόλης» διατήρησε το αήττητο στο πρωτάθλημα, αλλά με την 5η ισοπαλία σε 16 αγώνες έμεινε 5 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Γιουβέντους. Ο Βασίλης Τοροσίδης έμεινε στον πάγκο των «Ρωμαίων» σε ένα ακόμη παιχνίδι.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

1903: Οι αδελφοί Wright πραγματοποιούν την πρώτη πτήση με μηχανοκίνητο αεροπλάνο.

1989: Η τηλεοπτική πρεμιέρα των “Simpsons”.

1997: Ουκρανικό αεροπλάνο που κατευθυνόταν προς την Θεσσαλονίκη και είχε απογειωθεί την Οδησσό με 70 επιβαίνοντες – μεταξύ των οποίων 42 Έλληνες – χάνει τον προσανατολισμό του και τελικώς συντρίβεται στα Πιέρια Όρη. Δεν υπήρξε ούτε ένας επιζών.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1900: Κατίνα Παξινού, ηθοποιός με αξιόλογη πορεία στο Hollywood.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1830: Simon de Bolivar, επαναστάτης – «απελευθερωτής» της Λατινικής Αμερικής από τον ισπανικό ζυγό και οραματιστής των Ηνωμένων Πολιτειών της Νότιας Αμερικής.




Δεν υπάρχουν σχόλια: