13 Δεκεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Στην Αθήνα βρίσκεται την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Στις συζητήσεις αναμένεται να κυριαρχήσει το Κυπριακό. Πυρκαγιά ξέσπασε στη 01.15 της Παρασκευής, σε διαμέρισμα στην οδό Ευρυτανίας στο Ηράκλειο Κρήτης. Η φωτιά, που εκτιμάται ότι ξεκίνησε από την καμινάδα, κατέστρεψε έπιπλα του σπιτιού, ηλεκτρικές και οικιακές συσκευές. Από την πυρκαγιά δεν κινδύνευσαν οι ένοικοι.

Πρώτο κόμμα με διαφορά 1,2% από τη ΝΔ εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας Αυγή. Η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στο 7,2% ενώ η Δημοκρατική Αριστερά εμφανίζεται να συγκεντρώνει 2,7%. Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 2.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής στην εξοχική κατοικία του πρώην πρωθυπουργού Κ.Σημίτη, στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας. Στη βεράντα του σπιτιού βρέθηκαν υπολείμματα εμπρηστικού μηχανισμού (μπαταρία, υγρό και χρονοδιακόπτης). Την υπόθεση έχει αναλάβει κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής.

Στα άκρα έχει φθάσει η κόντρα ανάμεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ και της απεργιακής επιτροπής, που θεωρεί έκπτωτο το ΔΣ του συλλόγου για υπονόμευση του αγώνα. Το ΔΣ του συλλόγου, με ανακοίνωσή του, κήρυξε λήξη της απεργίας, ενώ η απεργιακή επιτροπή καλεί σε νέα γενική συνέλευση σήμερα, Παρασκευή προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον της κινητοποίησης.

Κόσμος

Ένας μεξικανός βουλευτής της Αντιπολίτευσης έκανε στριπτίζ στην αίθουσα του Κογκρέσου κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για το άνοιγμα του ενεργειακού τομέα στους ιδιώτες. Ο Αντόνιο Γκαρσία Κονέχο έμεινε με το σλιπάκι, λέγοντας χαρακτηριστικά: «αυτό μου έμεινε και δεν θα μου το πάρετε!». Υπήρξαν και άλλα επεισόδια, όπως οι μπουνιές μεταξύ δύο βουλευτίνων. Το νομοσχέδιο, πάντως, πέρασε. Έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο εμφανίζεται η κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας μετά την είδηση ότι το καθεστώς της Β.Κορέας εκτέλεσε τον θείο και πολιτικό μέντορα του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν. Με ανησυχία παρακολουθεί τις εξελίξεις και η αμερικανική διπλωματία.

To πρώτο βήμα για την απομάκρυνση ενός ακόμα δραματικού shutdown στην αμερικανική κυβέρνηση έγινε με την υιοθέτηση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του προϋπολογισμού για τα έτη 2014 και 2015. Το νομοσχέδιο οδεύει τώρα στη Γερουσία. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έναν συμβιβασμό των δύο κομμάτων, αφού τα μεγάλα «αγκάθια» έμειναν στην άκρη. Την εκτέλεση του Γιανγκ Σονγκ Ταέκ, θείου και μέντορα του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, ανακοίνωσε η Πιονγγιάνγκ. Ο άλλοτε δεύτερος ισχυρότερος άνδρας του καθεστώτος εκτελέστηκε έπειτα από μία σύντομη στρατιωτική δίκη, κατά την οποία κρίθηκε ένοχος για προδοσία.

Νεαρή ακτιβίστρια η οποία φίλησε το κράνος ενός αστυνομικού κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Πιεμόντε της Ιταλίας ενάντια στα σχέδια κατασκευής μιας σιδηροδρομικής γραμμής για υπερταχείες βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την Δικαιοσύνη, αφού της απαγγέλθηκαν κατηγορίες περί περιύβρισης αστυνομικής αρχής και σεξουαλικής παρενόχλησης, δήλωσε στα ιταλικά μέσα εκπρόσωπος του συνδικάτου των αστυνομικών.

Οικονομία

Επί τάπητος τίθεται και πάλι η πιθανότητα πώλησης μέρους των αποθεμάτων χρυσού που διαθέτει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, καθώς η κυπριακή κυβέρνηση της ζητά 400 εκατ. ευρώ για κάλυψη αναγκών του προγράμματος για το 2014. Επιτόπιους φορο-ελέγχους στις κατοικίες των φορολογουμένων χωρίς εισαγγελική εντολή θα μπορεί να διενεργεί εφεξής η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές έχουν δηλωθεί ως έδρες ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Το αργότερο τον Φεβρουάριο του 2014 θα κατατεθούν στη Βουλή οι οριστικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών προκειμένου αυτός να ισχύσει στο σύνολό του από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Αθλητισμός

Έπεσε η αυλαία της φάσης των ομίλων του Europa League με τις Σουόνσι, Τσερνομόρετς, Μάριμπορ, Μακάμπι Τελ-Αβίβ, Ντινάμο Κιέβου και Σλόβαν Λίμπερετς να παίρνουν τα τελευταία έξι εναπομείναντα εισιτήρια για τους «32». Οι ομάδες θα μπουν στην κλήρωση της Δευτέρας στη Νιόν (14:00), χωρισμένες σε δύο γκρουπ δυναμικότητας. Στο πρώτο γκρουπ θα είναι οι 12 πρώτες ομάδες από το Europa League και οι 4 καλύτερες τρίτες που έρχονται από το Champions League με τον ΠΑΟΚ να αποφεύγει μόνο την Άλκμααρ που ήταν στον ίδιο όμιλο.

Τη δεύτερη θέση στο 12ο όμιλο του Europa League κατάκτησε ο ΠΑΟΚ, που αναδείχθηκε ισόπαλος 2-2 στην Τούμπα με την ολλανδική Άλκμααρ (πρώτη στο γκρουπ). Η ομάδα του Άντβοκαατ που ήρθε με πολλές απουσίες στην Ελλάδα, προηγήθηκε στο 31' με τον Λαμ, οι Θεσσαλονικείς ισοφάρισαν στο 37' με το πέναλτι του Λούκας. Ο Γκόρτερ στο 71' με νέο πέναλτι έκανε το 2-1 αλλά ο νεαρός Πόζογλου με κεφαλιά στο 94΄ισοφάρισε σε 2-2. Μετά την εξέλιξη αυτή ο «δικέφαλος» του Βορρά (που ήθελε νίκη ή ισοπαλία με 0-0 ή 1-1 για την πρωτιά) θα τοποθετηθεί στο γκρουπ των αδυνάτων της κλήρωσης για την φάση των «32», που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Δευτέρα (16/12, 14:00) στη Νιόν. Αποδοκιμασίες και συνθήματα υπέρ του Πάμπλο Γκαρσία από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ.

Κάλεσμα στον κόσμο του Παναθηναϊκού απηύθυνε η Πράσινη ΠΑΕ εν όψει του αγώνα του Σαββάτου με τον Ατρόμητο, καλώντας τους οπαδούς που θα βρεθούν στο γήπεδο, να συμβάλλουν παράλληλα στην συλλογή τροφίμων μακράς διάρκειας για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

1903: Ο Ιταλός μετανάστης Italo Marchioni παρουσιάζει το πρώτο παγωτό χωνάκι στις ΗΠΑ.

1943: Οι ναζί κατακτητές καταστρέφουν τα Καλάβρυτα ξεκληρίζοντας τον ανδρικό πληθυσμό της πόλης. Οι νεκροί έφθασαν τους 1.101.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1949: Tom Verlaine, Αμερικανός κιθαρίστας και τραγουδιστής του συγκροτήματος «Television».

ΘΑΝΑΤΟΙ

1944: Vasili Kadinsky, ρωσικής καταγωγής Γάλλος ζωγράφος, πρόδρομος της λεγόμενης «μοντέρνας» τέχνης και πρωτοπόρος της «αφαιρετικής» άποψης.

1995: Χρύσανθος Μποσταντζόγλου ή Μποστ, εικαστικός και καλλιτέχνης.




Δεν υπάρχουν σχόλια: