19 Δεκεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν το πρωί της Πέμπτης έξω από το υπουργείο Παιδείας μαθητές των ΕΠΑΛ, που ζητούν να επαναλειτουργήσουν οι ειδικότητες που καταργήθηκαν, ώστε να διδαχθούν μαθήματα κατευθύνσεων που είχαν επιλέξει πριν από την απόφαση του υπουργείου. «Όποιος έχει τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες, ίσως τον καλέσουμε να βοηθήσει περισσότερο» δήλωσε ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, προσπαθώντας να κλείσει τη συζήτηση που άνοιξε από τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης ορισμένων βουλευτών του κόμματος.

Αλλεπάλληλες συσκέψεις με βουλευτές έχει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σε μια προσπάθεια να πεισθούν και οι πλέον επιφυλακτικοί ότι το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει. Η γκρίνια στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ περισσεύει, ωστόσο πηγές της κυβέρνησης εκτιμούν ότι το Σάββατο κατά την ψηφοφορία του νομοσχεδίου δεν θα σημειωθεί κάποιο ατύχημα. Το νομοσχέδιο κατατίθεται σήμερα, Πέμπτη, στη Βουλή.

Μετά τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας των δημάρχων για το σχέδιο της διαδημοτικής κινητικότητας, το οποίο χαρακτήρισαν πρόχειρο, με λάθος κριτήρια και αστοχίες, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λ.Γρηγοράκος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επικαιροποίηση των στοιχείων του προσωπικού στη μελέτη. Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Θα προηγηθεί η συνάντηση των επικεφαλής των κομμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Κόσμος

Μία ακόμα επίσκεψη στη Βόρειο Κορέα πραγματοποιεί το άλλοτε εκκεντρικό αστέρι του NBΑ, Ντένις Ρόντμαν, προκειμένου να οργανώσει -όπως δήλωσε- ένα φιλικό αγώνα μπάσκετ. Το παιχνίδι θα γίνει στις 11 Ιανουαρίου στα γενέθλια του Κιμ Γιονγκ Ουν. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Ρόντμαν επανέλαβε ότι δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική.

Από τον Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ θα γίνει δεκτός ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η χώρα συγκλονίζεται από νέο σκάνδαλο διαφθοράς με την εμπλοκή κορυφαίων υπουργών. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DHA, η εισαγγελία έστειλε στο υπουργείο Δικαιοσύνης αίτηση για την άρση της ασυλίας τεσσάρων υπουργών, δηλαδή των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς.

H δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Βενεζουέλα οδήγησε τον πρόεδρο σε μια κίνηση-έκπληξη: συναντήθηκε με αρκετούς δήμαρχους και κυβερνήτες της Αντιπολίτευσης, από τους οποίους ζήτησε συναίνεση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Ο άνθρωπος που βοήθησε σημαντικά ώστε το Τόκιο να αναλάβει τους Ολυμπιακούς του 2020 υπέβαλε την παραίτησή του, καθώς φαίνεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς. Πάντως, ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η χώρα παραμένει προσηλωμένη στην υποχρέωση που ανέλαβε και ότι η παραίτηση του Ναόκι Ινόζε δεν θα έχει καμιά επίδραση στην προετοιμασία.

Εγκρίθηκε και από τη Γερουσία των ΗΠΑ (64 ψήφοι υπέρ, έναντι 36 κατά) η συμβιβαστική συμφωνία για τον προϋπολογισμό, γεγονός που απομακρύνει τις διαμάχες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για τα ομοσπονδιακά κονδύλια τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια.

Οικονομία

Ενστάσεις για επιμέρους ζητήματα του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων διατυπώνει η Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής που δόθηκε σήμερα Πέμπτη στη δημοσιότητα. Οι συντάκτες της έκθεσης παρατηρούν πως η επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας με κριτήριο τη συνολική αξία της περιουσίας του υποκειμένου στον φόρο, αντί της αυτοτελούς επιβολής φόρου ανά ακίνητο, βρίσκεται εγγύτερα στο πνεύμα του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος, λαμβανομένου υπόψη ότι η φοροδοτική ικανότητα κρίνεται εν τέλει στο επίπεδο του υποκειμένου σε φόρο, και δεν εξαντλείται στο επίπεδο του αντικειμένου του φόρου.

Ο Σταύρος Π. Ψυχάρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ με σχετική επιστολή του προς την εταιρεία γνωστοποίησε ότι την 10.12.2013 προέβη σε εξωχρηματιστηριακή πώληση προς την εταιρεία Σ.Π.Ψυχάρης - Μέσα Ενημερώσεως ΑΕ (εταιρεία ελεγχόμενη κατά 100% από τον ίδιο) 33.718.750 κοινών ονομαστικών μετοχών μετά δικαιώματος ψήφου, εκδόσεως της εταιρείας ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΑΕ, που αντιστοιχούν στο 100,00% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας, (μεταβολή μεγαλύτερη των 2/3 και του 3% των δικαιωμάτων ψήφου αντίστοιχα).

Στο αρχικό συμπέρασμα ότι τόσο η τρόικα όσο και το Eurogroup πρέπει να λογοδοτούν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τα προγράμματα στήριξης προκειμένου να τεκμηριώνουν με μεγαλύτερη διαφάνεια και επιστημονική επάρκεια τις παρεμβάσεις πολιτικής που ζητούν από τα κράτη - μέλη στα οποία εφαρμόζονται Μνημόνια καταλήγει το προσχέδιο έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου. Ειδικότερα για την Ελλάδα, επισημαίνεται ότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι επιπτώσεις των εφαρμοζόμενων δημοσιονομικών πολιτικών.

Αθλητισμός

Ο Λάμπρος Σκόρδας επανέρχεται και πάλι στην ηγεσία της ΠΑΕ Αρης, μετά από δια βοής ψήφιση της πρότασης του από το σώμα της Γενικής Συνέλευσης της ΠΑΕ Αρης, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης. Ο Ολυμπιακός επικράτησε με 3-2 του ΠΑΣ Γιάννινα σε αναμέτρηση για την 16η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ, έστω και αν χρειάστηκε να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση με ένα γκολ οφ σάιντ. Οι Ίλιτς (11') και Κρητικός (87') σημείωσαν τα γκολ των φιλοξενούμενων, ενώ για τους «ερυθρόλευκους» σκόραραν οι Σαβιόλα (21'), Μασάντο (51' πεν.) και Κάμπελ (70' πεν.). Με 10 παίκτες τελείωσε τον αγώνα ο ΠΑΣ λόγω αποβολής του Ρουμπουλάκου (2η κίτρινη).

Συνήλθε γρήγορα ο Παναθηναϊκός μετά την εντός έδρας ήττα από τον Ατρόμητο το περασμένο Σάββατο και με γκολ των Κλωναρίδη (31'), Λαγού (37',52') και Δώνη (87') νίκησε 4-0 το Λεβαδειακό στη Λιβαδειά, στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Για τους Βοιωτούς ήταν η δεύτερη εφετινή εντός έδρας ήττα, ενώ από το 68' οι Πράσινοι έπαιζαν με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Λαγού με δεύτερη κίτρινη κάρτα.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

1913: Επιδημία τύφου παρατηρείται στην Αθήνα λόγω μόλυνσης του νερού στο δημοτικό υδραγωγείο. Τα θύματα ξεπερνούν τα 300.

1980: Πυρπολούνται τα πολυκαταστήματα «Μινιόν» και «Κατράντζος». Πιθανότατα επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.

1994: Ελλάδα και Ρωσία υπογράφουν μεταξύ τους συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1910: Jean Jeunet, Γάλλος θεατρικός συγγραφέας και ποιητής.

1911: Νικηφόρος Βρεττάκος, σημαντικός ποιητής.

1915: Edith Piaf, εμβληματική γαλλίδα τραγουδίστρια.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1915: Δόκτωρ Alois Alzheimer, Γερμανός νευρολόγος, το όνομα του οποίου δόθηκε στην ασθένεια του εγκεφάλου που πλήττει κυρίως τα ηλικιωμένα άτομα.

1996: Marcello Mastroianni, Ιταλός ηθοποιός, με αξιόλογη πορεία στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα.





Δεν υπάρχουν σχόλια: