10 Δεκεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς  Έρογλου έχει σήμερα, Τρίτη, στη Λευκωσία ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Στόχος των επαφών είναι να υπάρξει συμφωνίας για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, με το οποίο θα ανοίξει ο δρόμος επανάληψης των διαπραγματεύσεων. Πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε διαμέρισμα στο Μαρούσι από ανάφλεξη στο τζάκι του διαμερίσματος. Το διαμέρισμα κάηκε ολοσχερώς. Στο σημείο έσπευσαν 18 πυροσβέστες με 6 οχήματα. Οι ένοικοι του διαμερίσματος πρόλαβαν και εγκατέλειψαν το διαμέρισμα.

Παρά τις αποστάσεις που τηρούν αρκετοί δήμαρχοι για τα μέτρα ηλεκτροδότησης ευπαθών ομάδων, η κυβέρνηση επιμένει στο σχέδιό της για επανασύνδεση με τη ΔΕΗ των νοικοκυριών που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ.Μανιάτη, το σχέδιο αφορά περίπου 10.000 έως 15.000 νοικοκυριά, για τα οποία το ζήτημα μπορεί να διευθετηθεί εντός 10 ημερών, αρκεί να λειτουργήσουν σωστά οι επιτροπές σε επίπεδο δήμου. Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα, Τρίτη, το πρωί η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών με αντικείμενο τη λειτουργία του Ιδρύματος, την ώρα που οι διοικητικοί υπάλληλοί του συνεχίζουν την απεργία τους, παρά την προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων που αποφάσισε η ομοσπονδία του κλάδου, και ενώ συνεχίζονται οι καταλήψεις στο ΕΚΠΑ. Εν τω μεταξύ, η εισαγγελία αναζητά τα στοιχεία ταυτότητας της απεργιακής επιτροπής, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας για τα λάθη στην απογραφή.

Στις φλόγες τυλίχθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης λεωφορείο του ΟΑΣΑ, το οποίο κινείτο στη λεωφ. Κηφισού χωρίς επιβάτες. Το λεωφορείο καταστράφηκε ολοσχερώς παρά τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής, η οποία έσπευσε άμεσα στο σημείο. Ο οδηγός του κατάφερε να το εγκαταλείψει έγκαιρα.

Κόσμος

Στη Γερουσία της Ουρουγουάης οδεύει ο νόμος για τη νομιμοποίηση (υπό αυστηρότατους όρους) της παραγωγής και χρήσης κάνναβης. Εφόσον η Γερουσία δώσει το πράσινο φως, πράγμα που αναμένεται να συμβεί, θα περάσουν άλλοι τέσσερις μήνες έως ότου ο νόμος περάσει στην πράξη. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Νοτίου Αφρικής, αλλά και 90 ηγέτες από όλο τον κόσμο λένε το τελευταίο «αντίο» στον Νέλσον Μαντέλα, τον άνθρωπο που αψήφισε το Απαρτχάιντ, αλλά είχε και τη δύναμη να συγχωρέσει. Η τελετή γίνεται υπό βροχή στο στάδιο FNB κοντά στο Σοβέτο, όπου κάποτε ζούσε ο ίδιος ο ιστορικός ηγέτης της χώρας.

Μπορεί η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης να υποχώρησε στο αίτημα των διαδηλωτών και να προκήρυξε πρόωρες εκλογές, ωστόσο, ξεκαθάρισε στους διαδηλωτές ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί μέχρι τις εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου. Σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την πολιτική και κοινωνική κρίση, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, θα συναντηθεί με τους τρεις προκατόχους του στην ηγεσία της χώρας, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση. Στη χώρα θα βρεθεί και η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.  

Με ένα αιφνιδιαστικό διάταγμα ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατήργησε τη μεγαλύτερη ειδησεογραφική υπηρεσία της Ρωσίας RIA Novosti, ανακοινώνοντας ότι αντικαθίσταται από το πρακτορείο ειδήσεων Russia Today με επικεφαλής τον υπερσυντηρητικό τηλεοπτικό παρουσιαστή Ντμίρι Κισέλεφ, σκληροπυρηνικό υποστηρικτή του Κρεμλίνου και πολέμιο της Δύσης, γνωστό για ακραίες δηλώσεις και απόψεις. Αν και κρατικό, το RIA Novosti είχε προσπαθήσει σκληρά επί προεδρίας Πούτιν να προσφέρει μία ισορροπημένη κάλυψη των γεγονότων.

Οικονομία

Κατηγορηματικός ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα λιτότητας εμφανίσθηκε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στη δημοσιογράφο του CNBC Julia Chatterley ο υπουργός Οικονομικών παρείχε αποσαφηνίσεις για τις σχέσεις με την τρόικα, αλλά και για τις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομικής πολιτικής.

Η τύχη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, το νομοσχέδιο για τον φόρο ακίνητων, o ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και το ζήτημα των πλειστηριασμών θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχουν από αύριο Τετάρτη οι επικεφαλής της τρόικα στην Αθήνα με την ελληνική κυβέρνηση. Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία των ασκήσεων αντοχής που θα πραγματοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδος για τον έλεγχο της κεφαλαιακής επάρκειας των πέντε ελληνικών τραπεζών (Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Eurobank, Attica Bank).

Αθλητισμός

Με το ισόπαλο 1-1 ανάμεσα σε Σουόνσι και Χαλ, έπεσε η αυλαία της 15ης αγωνιστικής στην Premier League. Όλους τους παίκτες που έχει στη διάθεσή του συμπεριέλαβε στην αποστολή για τον αγώνα της Τρίτης με την Άντερλεχτ στο «Γ.Καραϊσκάκης» ο Μίτσελ. Μετά την προπόνηση της Δευτέρας το απόγευμα, ο Ισπανός ανακοίνωσε την αποστολή η οποία αποτελείται από 20 ποδοσφαιριστές. Ασκήσεις φυσικής κατάστασης, κατοχή και κυκλοφορία της μπάλας, πίεση στον αντίπαλο, τακτική και στο τέλος οικογενειακό διπλό περιελάμβανε το πρόγραμμα της προπόνησης.

Ο Παναιτωλικός διατήρησε το αήττητο της έδρας του, αλλά αυτή την φορά δεν έφτασε στη νίκη. Για 5ο συνεχόμενο ματς η ομάδα του Μάκη Χάβου δεν κατάφερε να πάρει το «τρίποντο», καθώς παραχώρησε «λευκή» ισοπαλία στον Πανιώνιο στο Αγρίνιο (3η εντός έδρας ισοπαλία), στην αναμέτρηση με την οποία έπεσε η «αυλαία» της 14ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

1893: Η Ελλάδα κηρύσσει πτώχευση και στη Βουλή ακούγεται διά στόματος Χαρίλαου Τρικούπη η φράση: «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν».

1948: Η Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου υιοθετείται από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

1963: Ο Γιώργος Σεφέρης βραβεύεται με Nobel Λογοτεχνίας.

1991: Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Κορυφής στο Maastricht, στη θέση της ΕΟΚ ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση ως φυσικό επακόλουθο της ένωσης της Ευρώπης.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1948: Ντούσαν Μπάγεβιτς, Σερβοβόσνιος προπονητής ποδοσφαίρου που έχει περάσει από τους πάγκους πολλών ελληνικών ομάδων (ΑΕΚ, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ).

1960: Kenneth Branagh, Βρετανός ηθοποιός.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1896: Alfred Nobel, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος που θεσμοθέτησε τα ομώνυμα βραβεία.

1936: Luigi Pirandello, Ιταλός θεατρικός συγγραφέας που τιμήθηκε με βραβείο Nobel το 1934.




Δεν υπάρχουν σχόλια: