06 Δεκεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Ένας 62χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του τα ξημερώματα της Παρασκευής από πυρκαγιά που ξέσπασε σε δώμα στην ταράτσα ξενοδοχείου στην Καστέλα του Πειραιά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου που παρέμενε κλειστό. Αγνωστα είναι προς το παρόν τα αίτια της φωτιάς. Νέο κρούσμα πυρκαγιάς σε κατοικία με κομμένο ρεύμα σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η ένοικος του σπιτιού είναι καλά στην υγεία της, ωστόσο ολόκληρη η οικοσκευή έγινε στάχτη. Παράσταση διαμαρτυρίας πολιτών στα γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Αισώπου στο Κορδελιό.

Πολίτες αρνούνται ότι έπεσαν θύματα κλοπών και ληστειών για να μην μπλέξουν με τη γραφειοκρατία. Δεν παίρνουν πίσω τα χρήματα και τα χρυσαφικά που τους έχουν αρπάξει επειδή θέλουν να αποφύγουν τις «διατυπώσεις» και τη δικαστική ταλαιπωρία, λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Αρχίζει σήμερα, Παρασκευή, η δοκιμαστική λειτουργία του Σταθμού «Αγία Μαρίνα» της γραμμής 3 του Μετρό της Αθήνας. Σύμφωνα με στελέχη της Αττικό Μετρό, οι δοκιμές προβλέπεται να διαρκέσουν 10 ημέρες και αμέσως μετά θα δοθεί προς χρήση στη επιβατικό κοινό των αστικών συγκοινωνιών της πόλης.

Συγκεντρώσεις και πορείες στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου έχουν προγραμματιστεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, σήμερα Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του μαθητή. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα βρίσκονται επί ποδός. Κλειστοί από τις 10:00 το πρωί οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο» και «Ευαγγελισμός».

Κόσμος

Την ευθύνη της πολύνεκρης επίθεσης στο υπουργείο Άμυνας της Υεμένης ανέλαβε παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην περιοχή. Η επίθεση στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 52 άτομα. Η Ούασινγκτον δεν αναγνωρίζει τη νέα κινεζική ζώνη αεράμυνας, που καλύπτει μεγάλο μέρος της Ανατολικής Θάλασσας, ανέφερε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, λέγοντας πως η θέση αυτή «τέθηκε ξεκάθαρα» στις συναντήσεις του στο Πεκίνο. Συνεχίζοντας την περιοδεία του στη Σεούλ, ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι η νέα κινεζική ζώνη «δεν θα έχει απολύτως καμία επίπτωση στις αμερικανικές δραστηριότητες».

Έχοντας ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους, το σύστημα κακοκαιρίας Ξαβέρ χτυπά με μανία τις βόρειες ακτές της Ευρώπης φέρνοντας ισχυρούς ανέμους και πλημμύρες. Τα σημάδια της πορείας του Ξαβέρ ξεκινούν από την Σκωτία, με χιλιάδες σπίτια χωρίς ηλεκτρικό, και φτάνουν μέχρι το Αμβούργο με εκτεταμένες πλημμύρες. Τη διαχρονικότητα του μηνύματος του αγώνα του Νέλσον Μαντέλα για την Ισότητα και την Ελευθερία υπογραμμίζουν στα μηνύματά τους για το θάνατο του ιστορικού νοτιοαφρικανού ηγέτη οι ξένες κυβερνήσεις.

Έμβλημα του αγώνα για την κατάρριψη των ανισοτήτων και των διακρίσεων, φυλακισμένος για 27 χρόνια πριν γίνει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής στις πρώτες εκλογές χωρίς φυλετικούς διαχωρισμούς, ο Νέλσον Μαντέλα έχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του 20ού αιώνα ως μαχητής εναντίον του τελευταίου ρατσιστικού καθεστώτος στον δυτικό κόσμο. Οι σταθμοί στην πορεία της ζωής ενός μύθου.

Οικονομία

Το ποσό των 141 εκατ. ευρώ αναγνώρισε η κυβέρνηση ως μη φορολογική οφειλή προς την ΕΥΔΑΠ, εκδίδοντας σχετική κοινή υπουργική απόφαση που ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Tα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών, -τα οποία βάσει της μνημονιακής υποχρέωσης, έχουν υποβάλλει στην ΤτΕ- θα συζητηθούν σήμερα, Παρασκευή σε συνάντηση του διοικητή της ΤτΕ, Γ.Προβόπουλου με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών. Το κυρίαρχο θέμα αφορά στη διαχείριση των προβληματικών δανείων, υπό το φως των ευρημάτων του διαγνωστικού ελέγχου που πραγματοποίησε η Black Rock στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών. Από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου ξεκινά το εορταστικό ωράριο στα καταστήματα της Αττικής, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Όμορων Νομών και Νήσων, κατόπιν συνεννόησης με τους εμπορικούς συλλόγους. Την Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου τίθεται σε ισχύ το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη.

Αθλητισμός

Η Σαμπντόρια έγινε η ομάδα που συμπληρώνει τις «16» του κυπέλλου Ιταλίας, καθώς νίκησε το βράδυ της Πέμπτης 4-1 τη Βερόνα στη Γένοβα και πέρασε στην επόμενη φάση. Οι Σανσόνε (15'), Μπιάρνασον (20'), Κρστιτσιτς (83') και Ρενάν (88') πέτυχαν τα γκολ των γηπεδούχων, ενώ μείωσε στο 64΄ ο Λόνγκο για τη Βερόνα με την οποία αγωνίστηκε σε όλο το ματς ο Βαγγέλης Μόρας.

Η Τουλούζ απέσπασε ισοπαλία 1-1 από τη Λιόν στο Ζερλάν, σε ματς με το οποίο ολοκληρώθηκε η 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος Γαλλίας. Οι γηπεδούχοι πήραν το προβάδισμα με την όμορφη ενέργεια του Λακαζέτ, αλλά στη συνέχεια δεν μπόρεσαν να επιβάλλουν τον ρυθμό τους. Συνέχισαν να παρουσιάζονται προβληματικοί, είχαν επί της ουσίας μόνο δύο καλές στιγμές με τους Μιγκέλ Λόπες και Φοφανά και τελικά το «πλήρωσαν».

Την απόφαση να αποσύρει το ενδιαφέρον της για την απόκτηση του Πελέ φέρεται να έλαβε η διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, καθώς απαιτήσεις του Εργοτέλη για την πώληση του Πορτογάλου χαφ δεν έπεσαν από τις 500.000 ευρώ, ποσό που κρίθηκε μεγάλο από την «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ, ενώ παράλληλα οι Θεσσαλονικείς φέρονται ενοχλημένοι και από το... παζάρι των Κρητικών με τον Ολυμπιακό. Σύμφωνα με όσα διαρρέουν από τον ΠΑΟΚ, δεν πρόκειται να δοθεί το μισό εκατ. ευρώ που επιθυμεί η ομάδα του Ηρακλείου και αυτός είναι ο λόγος που ουσιαστικά αποσύρεται το ενδιαφέρον για τον Πελέ. Επιβεβαιώθηκε το τέλος Νέτσιντ. Δεν αποκλείει επιστροφή ο Μαλεζάς.


 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

1768: Εκδίδεται η διεθνώς αναγνωρισμένη εγκυκλοπαίδεια “Britannica”.

1876: Ο Ερρίκος Σλίμαν ανακαλύπτει τα ανάκτορα των Μυκηνών.

1892: Το περίφημο μπαλέτο του Tchaikovsky κάνει πρεμιέρα στην Αγία Πετρούπολη.

ΘΑΝΑΤΟΙ

343: Άγιος Νικόλαος, επίσκοπος Μύρων, προστάτης ναυτικών.

1892: Werner von Siemens, ιδρυτής της εταιρίας “Siemens”.

1990: Παύλος Σιδηρόπουλος, εμβληματικός και βαθιά επηρεαστικός ροκ μουσικός της χώρας μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: