14 Δεκεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Έκτακτη σύσκεψη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων έχει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ενώ ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας βρίσκεται στα Κατεχόμενα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι εφόσον Νταβούτογλου και Έρογλου αποδεχθούν τη θέση Αναστασιάδη για κοινό ανακοινωθέν, «ενδεχομένως να υπάρξουν και εξελίξεις στο Κυπριακό».

Στην ομιλία του Φώτη Κουβέλη το απόγευμα του Σαββάτου (6 μ.μ.), στον απόηχο της αποχώρησης του Σπύρου Λυκούδη από τη θέση του γραμματέα του κόμματος, επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των εργασιών του 2ου Συνεδρίου της Δημοκρατικής Αριστεράς. Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με τις ψηφοφορίες για την εκλογή προέδρου, Κεντρικής Επιτροπής και Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.

Στόχος εμπρησμού έγινε το βράδυ της Παρασκευής όχημα ιδιοκτησίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που ήταν σταθμευμένο στην οδό Ολύμπου, στο κέντρο της πόλης.

Η ελληνοτουρκική σχέση συνιστά τον πιο σταθερό άξονα στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνει ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, μιλώντας στα Νέα του Σαββάτου. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου υπεραμύνεται, πάντως, των μονομερών ενεργειών της Αγκυρας, αλλά σημειώνει ότι χωρίς τον διάλογο, το χάσμα θα διευρυνόταν. Για το Κυπριακό τονίζει ότι χρειάζεται ευελιξία, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Ν.Αναστασιάδη, «επειδή έφερε στο τραπέζι νέα ορολογία».

Στο 4ο συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα μιλήσει το Σάββατοο Αλέξης Τσίπρας. Η υποψηφιότητά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία της Κομισιόν αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά από το σώμα του συνεδρίου την Κυριακή. Οι εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιούνται στη Μαδρίτη.

Κόσμος

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι πολίτες της Χιλής για να αποφασίσουν ποια κυρία θα στείλουν για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στο Προεδρικό Μέγαρο της Λα Μονέδα. Την υποψήφια της κεντροαριστεράς (και τέως πρόεδρο) Μισέλ Μπατσελέτ ή την υποψήφια της κεντροδεξιάς Έβελιν Ματέι; Η διαδικασία είναι μάλλον τυπική, δεδομένου ότι στον πρώτο γύρο η Μπατσελέτ έλαβε 46,68%, έναντι 25% της Ματέι.

Κοινό μέτωπο των χωρών της ΝΑ Ασίας κατά της κινεζικής ζώνης αεράμυνας δημιουργεί η Ιαπωνία, χρησιμοποιώντας ως όχημα την Σύνοδο των χωρών της περιοχής (ASEAN) σε συνδυασμό με τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας. Τα μέλη του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC), μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της χώρας Τζ.Ζούμα, αποχαιρέτησαν το Σάββατο τον Νέλσον Μαντέλα, λίγες ώρες προτού η σορός του ιστορικού ηγέτη της Νότιας Αφρικής οδηγηθεί στην τελευταία της κατοικία.

Ένοπλος άνοιξε πυρ στην καφετέρια του Λυκείου Αράπαχο στο Σεντένιαλ του Ντένβερ, στο Κολοράντο, τραυματίζοντας έναν μαθητή, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του σερίφη ο ένοπλος βρέθηκε νεκρός, πιθανότατα από αυτοτραυματισμό. Η αστυνομία εκτιμά ότι ο δράστης ήταν μαθητής.

Ένας Αμερικανός συνελήφθη στο Κάνσας με την κατηγορία ότι σχεδίαζε να πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας σε αεροδρόμιο. Το σχέδιο του πρώην τεχνικού αεροσκαφών απετράπη από μυστικούς πράκτορες του FBI.

Οικονομία

Κοντά σε συμφωνία για το ακανθώδες θέμα των πλειστηριασμών φαίνεται πως βρίσκονται κυβέρνηση και τρόικα. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, η λύση που προωθείται προβλέπει 12μηνη παράταση για την πρώτη κατοικία και εφαρμογή του «ιρλανδικού μοντέλου» το 2015. «Δεν μπορούν να υπάρχουν 'κορόιδα' που παρά τις δυσκολίες συνεχίζουν να πληρώνουν και 'έξυπνοι' που εκμεταλλευόμενοι τις ρυθμίσεις δεν πληρώνουν» τονίζει.

Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) παίρνουν σειρά στις μαραθώνιες επαφές του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών. Η τρόικα θα περάσει το κατώφλι του ΥΠΟΙΚ στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου. Σημαντική προσέγγιση φαίνεται ότι έχει υπάρξει στο θέμα των πλειστηριασμών της α' κατοικίας.

Για παράνομες και αυθαίρετες ενέργειες αντιπεριφερειαρχών, οι οποίοι προτρέπουν τους εμπόρους της περιοχή τους να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματα την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου και αντ' αυτής να ανοίξουν την τελευταία Κυριακή του έτους (29 Δεκεμβρίου), κάνει λόγο το υπουργείο Ανάπτυξης, προειδοποιώντας ότι «οι υπεύθυνοι για αυτές τις έκνομες ενέργειες, θα παραπεμφθούν στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου».

Αθλητισμός

Απoφασισμένοι να ενεργοποιήσουν την οψιόν ανανέωσης με τον Μίτσελ έως το 2015, όπως προβλέπει το συμβόλαιο που είναι σε ισχύ, είναι στον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με το έργο και ασφαλώς τα αποτελέσματα του ισπανού τεχνικού.

Τι και αν ο ένας είναι τελευταίος και ο άλλος πρώτος, το κυριακάτικο ντέρμπι - από τα παλιά - στη Θεσσαλονίκη μεταξύ του Άρη και του Ολυμπιακού ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 15ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Ωστόσο, η αυλαία ανοίγει το Σάββατο με τις αναμετρήσεις: Πλατανιάς - Ξάνθη (15:00), ΠΑΣ Γιάννινα - Εργοτέλης (17:15) και Παναθηναϊκός - Ατρόμητος (19:30).

Με ντέρμπι ανοίγει το Σάββατο η «αυλαία» της 16ης αγωνιστικής της Premier League, καθώς η Μάντσεστερ Σίτι υποδέχεται την πρωτοπόρο Αρσεναλ στο «Ετιχάντ». Το ντέρμπι της Δευτέρας ανάμεσα στη Μίλαν και τη Ρόμα δεσπόζει στο πρόγραμμα της 16ης αγωνιστικής, με την οποία συνεχίζεται το προσεχές τριήμερο το ιταλικό πρωτάθλημα. Νίκη της Λεβάντε στην Ισπανία με 2-1 κόντρα στην Έλτσε και τους Λουκά Βύντρα και Νίκο Καράμπελα να παίζουν σε όλο το 90λεπτο. Φλερτάρει με τον τίτλο της... πρωταθλήτριας χειμώνα η Μπάγερν. Στην Γαλλία, η πρωτοπόρος Παρί Σεν Ζερμέν θα αντιμετωπίσει τη Ρεν, ενώ η Μονακό, που ακολουθεί σε απόσταση δύο βαθμών, παίζει με τη Γκινγκάμπ απόντος και πάλι του τραυματία Φαλκάο.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

1911: Ο Νορβηγός εξερευνητής Roald Amundsen, γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πατά το πόδι του στο Νότιο Πόλο.

1976: Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» προχωρά στην δολοφονία του χουντικού βασανιστή Βαγγέλη Μάλλιου.

1979: Οι Clash κυκλοφορούν το album τους “London Calling”.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1503: Νοστράδαμος, Γάλλος αστρολόγος και μελλοντολόγος.

1883: Μανώλης Καλομοίρης, κορυφαίος μουσουργός και μουσικοπαιδαγωγός.

1946: Jane Birkin, Αγγλίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1799: George Washington, πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ και ηγετική μορφή της αμερικανικής επανάστασης.




Δεν υπάρχουν σχόλια: