12 Δεκεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Ξεκινά ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη για την υπόθεση των χρημάτων που είχε λάβει από τη Siemens. H δίκη είχε αναβληθεί δύο φορές, καθώς υποβλήθηκαν από την πλευρά των κατηγορουμένων αιτήματα αναβολής, τα οποία όμως δεν ικανοποίησε το δικαστήριο. Συνεδριάζει στις 11:00 το πρωί σήμερα, Πέμπτη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθεί το πόρισμα της Επιτροπής Αξιολόγησης Δομών και Προσωπικού του ΕΟΠΥΥ, ενώ θα εξεταστεί το θέμα των απολύσεων από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, στο πλαίσιο της αποτίμησης του προγράμματος κινητικότητας.

Κλιμακωτά, ανάλογα με την κατανάλωση ρεύματος, θα επιβαρυνθεί κάθε πολίτης το κόστος επανασύνδεσης με τη ΔΕΗ για εκείνους που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Κεδίκογλου. Όπως είπε, θα υπάρξει επιβάρυνση 50 λεπτών του ευρώ «κατά μέσο όρο» το χρόνο για την επανασύνδεση ρεύματος σε 10.000 - 15.000 οικογένειες, ενώ εάν οι οικογένειες είναι περισσότερες, η επιβάρυνση θα φθάσει «το πολύ» έως 1 ευρώ. Τόνισε ότι οι επανασυνδέσεις αρχίζουν σήμερα και θα ολοκληρωθούν στο τέλος της εβδομάδας.

Πάνω από 18.000 βιογραφικά έχουν κατατεθεί στον ΟΤΕ για την κάλυψη των 390 θέσεων εργασίας που ανακοίνωσε ο Οργανισμός και ενώ η προθεσμία λήγει την Παρασκευή. Οι θέσεις αφορούν σε τεχνικούς πεδίου, εταιρικούς πωλητές και πωλητές σε καταστήματα. Κανονικά πραγματοποιούνται από το πρωί της Πέμπτης τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών και τη σταδιακή εξασθένηση των ανέμων.

Κόσμος

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μπανγκλαντές επικύρωσε την εσχάτη των ποινών για τον ισλαμιστή ηγέτη Καντέρ Μουλά, ο οποίος καταδικάστηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον πόλεμο του 1971. Eκείνη τη χρονιά το Μπανγκλαντές κέρδισε την ανεξαρτησία του από το Πακιστάν. Σάλος έχει προκληθεί στη Νότιο Αφρική από την αποκάλυψη ότι ο επίσημος μεταφραστής στη νοηματική γλώσσα των ομιλιών των επισήμων στην τελετή για τον Μαντέλα ήταν απατεώνας, καθώς δεν έβγαζε νόημα. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα εξετάσει τις καταγγελίες, ενώ η Αστυνομία τον αναζητεί...

Λίγες μέρες μετά την τέλεση των πρώτων γάμων ζευγαριών του ίδιου φύλου στην Περιοχή της Πρωτεύουσας, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε το συγκεκριμένο νόμο αντισυνταγματικό. Το Δικαστήριο έκρινε ότι ο νόμος που ισχύει σε μια περιοχή δεν μπορεί να υπερισχύσει της ομοσπονδιακής νομοθεσίας του 2004, η οποία χαρακτηρίζει γάμο την ένωση ετερόφυλων ζευγαριών.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που έχουν προκαλέσει οι βροχές σε περιοχές του Ρίο ντε Ζανέιρο. Δυο ακόμη άνθρωποι αγνοούνται, ενώ ένας τρίτος εντοπίστηκε και νοσηλεύεται. Στην περιοχή του Μαρακανά όπου θα διεξαχθεί το καλοκαίρι ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου η κυκλοφορία διακόπηκε, καθώς η κομβική λεωφόρος Μαρακάνα πλημμύρισε.

Την ψήφο εμπιστοσύνης της ιταλικής Βουλής και της Γερουσίας απέσπασε ο Ενρίκο Λέτα, επιβεβαιώνοντας την κυβερνητική πλειοψηφία μετά τη μπερλουσκονική έξοδο με τη στήριξη της Νέας Κεντροδεξιάς του Αντζελίνο Αλφάνο. «Κλέφτες» φώναζαν εκατοντάδες Ιταλοί κοντά στο Μοντετσιτόριο την ώρα της ομιλίας Λέτα. Τρίτη ημέρα με κινητοποιήσεις και μπλόκα σε όλη τη χώρα από το κίνημα διαμαρτυρίας κατά της λιτότητας που προαναγγέλλει την επόμενη εβδομάδα πανιταλική διαδήλωση στη Ρώμη.

Οικονομία

Παραπλανητική χαρακτηρίζει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης την κριτική που δέχεται σχετικά με τη 10ετή στέρηση της φορολογικής ενημερότητας φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο που είναι ανεπίδεκτες είσπραξης. Απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα και κριτικές που του ασκήθηκαν ο κ. Χ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε πως ο φορολογούμενος με οφειλές προς το Δημόσιο που θα χαρακτηριστούν ανεπίδεκτες είσπραξης έχει ποινικές ευθύνες και ως εκ τούτου η στέρηση της ενημερότητας δεν είναι το πρόβλημα.

Τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων το 2014 και οι δαπάνες για καταβολή συντάξεων το επόμενο έτος θα απασχολήσουν τη συνάντηση που θα έχει σήμερα το απόγευμα με τους επικεφαλής της τρόικας ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης στο υπουργείο Οικονομικών. Η τρόικα εμφανίζεται να θεωρεί μη επαρκή τα μέτρα που ψηφίσθηκαν χθες από τη Βουλή και περιλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, καθώς υπολογίζει πως αυτά θα έχουν δημοσιονομικό όφελος 300 εκατ. ευρώ όταν το υπουργείο κάνει λόγο για 600 εκατ. ευρώ.Μάλιστα, η σημερινή συνάντηση Βρούτση – τρόικας θα διεξαχθεί στον απόηχο των ανακοινώσεων για το οργανικό έλλειμμα του ΙΚΑ που μόνον το 2013 θα ανέλθει στα 3,7 δισ. ευρώ, ήτοι θα ξεπεράσει κατά 1 δισ. ευρώ την κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνει το Ταμείο (2,7 δισ. ευρώ).

Να προχωρούν σε αναφορές και καταγγελίες σε βάρος υπηρεσιών και υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών που αφορούν σε ποινικά αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα ενθαρρύνει του πολίτες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.

Αθλητισμός

Με τα φαβορί να παίρνουν τα τελευταία «εισιτήρια», έστω και αν σε ορισμένες περιπτώσεις είχαμε ματς - θρίλερ, ολοκληρώθηκαν οι όμιλοι του Champions League και συμπληρώθηκε το παζλ των «16». Μπαρτσελόνα, Μίλαν, Άρσεναλ, Ντόρτμουντ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, Τσέλσι και Σάλκε είναι οι ομάδες που «σφράγισαν» την παρουσία τους στην κλήρωση της προσεχούς Δευτέρας (16/12) στη Νιόν της Ελβετίας. Τα αποτελέσματα ανά όμιλο: 5ος: Σάλκε - Βασιλεία (2-0), Τσέλσι - Στεάουα Βουκ. (1-0), 6ος: Μαρσέιγ - Ντόρτμουντ (1-2), Νάπολι - Αρσεναλ (2-0), 7ος: Αούστρια Βιένης - Ζενίτ Αγ.Πετρ. (4-1), Ατλέτικο Μαδρίτης - Πόρτο (2-0), 8ος: Μίλαν - Αγιαξ (0-0) και Μπαρτσελόνα - Σέλτικ (6-1).

Την επιθυμία της ομάδας του να φύγει νικήτρια  από την Τούμπα εξέφρασε ο Ντικ Αντβοκαατ, μιλώντας για την αναμέτρηση της τελευταίας αγωνιστικής των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ, της Αλκμααρ με τον ΠΑΟΚ. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, προέβη σε δήλωση για τα 67 χρόνια από την ίδρυση της UNICEF, με την οποία συνεργάζονται οι πρωταθλητές Ελλάδας.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

1803: Οι Σουλιώτες αναγκάζονται να έρθουν σε συμφωνία με τον Αλή Πασά. Έτσι, εγκαταλείπουν το Σούλι και καταφεύγουν στα Ιόνια νησιά.

1913: Η «Μόνα Λίζα» επιστρέφει στο «σπίτι» της. Στο μουσείο του Λούβρου δηλαδή, απ’ όπου είχε κλαπεί το 1911.

1969: Έκρηξη βόμβας στην Piazza Fontana του Μιλάνου. 16 νεκροί και 90 τραυματίες. Αυτή έμελλε να είναι και η απαρχή της «Στρατηγικής της έντασης» για την γείτονα χώρα.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1915: Frank Sinatra, εμβληματικός τραγουδιστής και κυρίως ηθοποιός αμερικανικής καταγωγής.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1963: Jasujiro Ozu, σπουδαίος Ιάπωνας σκηνοθέτης.

1987: Νίκος Σταυρίδης, κωμικός ηθοποιός.




Δεν υπάρχουν σχόλια: