04 Δεκεμβρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να παραπέμψει στο πειθαρχικό συμβούλιο τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Θ.Πελεγρίνη για παράβαση καθήκοντος, η Σύγκλητος του Ιδρύματος συνεδριάζει το πρωί της Τετάρτης για να αποφανθεί εάν ο πρύτανης θα τεθεί σε αργία. Την ίδια ώρα, γενικές συνελεύσεις θα πραγματοποιήσουν οι διοικητικοί υπάλληλοι σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ προκειμένου να αποφασίσουν για την πορεία της απεργίας τους, που βρίσκεται στην 13η εβδομάδα.

Ο καιρός προκαλεί και την Τετάρτη προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με ισχυρούς ανέμους να πνέουν στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο φτάνοντας ακόμη και τα 9 μποφόρ. Απαγόρευση απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο. Συνθήκες παγετού στη Θεσσαλονίκη. Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ακολούθως, και παρουσία του κ. Μπαρόζο, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το Κολέγιο των Επιτρόπων, στο πλαίσιο της ανάληψης από την Ελλάδα της προεδρίας της ΕΕ.

«Δίνουμε τη μάχη για πλήρη προστασία των ανέργων, των φτωχών και μικρομεσαίων στρωμάτων» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς για το θέμα των πλειστηριασμών, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας υποστηρίζοντας ότι «τα χειρότερα περάσαν» ενώ επιτέθηκε εκ νέου στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι ποντάρει στην καταστροφή της χώρας.

Σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας έχει προκαλέσει η κακοκαιρία. Στην Αθήνα, από αργά το απόγευμα της Τρίτης η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθος από το τελεφερίκ και πάνω γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται η περιοχή της Κισσάμου στα Χανιά λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων από πτώσεις δένδρων περιμετρικά της πόλης των Ιωαννίνων.Χιονίζει στα ορεινά της Πελοποννήσου, αποκλεισμένο χωριό στην Κυνουρία.

Κόσμος

Τη δολοφονία ενός διοικητή της έξω από το σπίτι του στη Βυρητό ανακοίνωσε η Χεζμπολάχ, κατηγορώντας το Ισραήλ ως υπεύθυνο.Η εμπλοκή της Χεζμπολάχ στον συριακό εμφύλιο, στο πλευρό του Μπασάρ αλ Άσαντ, έχει περιπλέξει την κατάσταση τόσο απέναντι στην ίδια την οργάνωση όσο και για τον Λίβανο συνολικά, ο οποίος προσπαθεί να αποφύγει να συμπαρασυρθεί στη δίνη της συριακής σύρραξης. Το νέο μπλακάουτ που έπληξε για λίγο το Καράκας (και για περισσότερο άλλες περιοχές) «αποδεικνύεται» ότι ήταν σαμποτάζ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, ο οποίος το αποδίδει στην αντιπολίτευση. Ο Νικολάς Μαδούρο είχε μιλήσει εξαρχής για σαμποτάζ στη μεγάλη συσκότιση του Σεπτεμβρίου, και βλέπει στο νέο μπλακάαουτ προσπάθεια της αντιπολίτευσης να πλήξει την κυβέρνηση πριν τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής.

Σε μία δύσκολη επίσκεψη στο Πεκίνο προσέρχεται ο αμερικανός αντιπρόεδρος, έχοντας προηγουμένως επιβεβαιώσει από την Ιαπωνία τη «βαθιά ανησυχία» των ΗΠΑ για την επέκταση της κινεζικής ζώνης αεράμυνας. Την ψυχρότητα του κλίματος δείχνει το άρθρο με τον οποίο τον «υποδέχεται» η China Daily, η οποία τον καλεί να «μην επαναλάβει τις προηγούμενες εσφαλμένες και μεροληπτικές παρατηρήσεις της κυβέρνησής του».

Με την ένταση να έχει αποκλιμακωθεί τουλάχιστον προσωρινά στην Ταϊλάνδη -λόγω της διαταγής στην αστυνομία να κάνει πίσω και ενόψει της ημέρας «εθνικής ενότητας» που συνιστούν τα γενέθλια του βασιλιά την Πέμπτη- ο στρατός της χώρας υπογραμμίζει ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί σύντομα και... αποκλείει πραξικόπημα. Στους δρόμους παραμένουν οι διαδηλωτές, έχοντας συγκεντρωθεί στο κτίριο της κεντρικής αστυνομικής διοίκησης, λέγοντας πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

Ο τετράχρονος Νόα στις ΗΠΑ συνειδητοποίησε πως το να φοράς γυαλιά δεν είναι το τέλος του κόσμου. Και αυτό χάρη στο Facebook. «Όλοι θα με κοροϊδεύουν» έλεγε ο μικρός κλαίγοντας στους γονείς του. Και εκείνοι ανέλαβαν δράση: έφτιαξαν στο Facebook τη σελίδα Glasses for Noah (Γυαλιά για τον Νόα) για να του δείξουν πως το να φοράς γυαλιά είναι φυσιολογικό και διασκεδαστικό. Η σελίδα έγινε σε χρόνο-ρεκόρ viral και τόπος συνάντησης διοπτροφόρων κάθε ηλικίας που αναρτούν τις φωτογραφίες τους και ενθαρρύνουν τον Νόα.

Οικονομία

Κρίνεται σήμερα, Τετάρτη, η τύχη του Αστέρα Βουλιαγμένης καθώς τα τρία σχήματα που πέρασαν στην τελική φάση καλούνται να υποβάλλουν τις βελτιωμένες οικονομικές τους προσφορές. Τα τελευταία 24ωρα κυκλοφορούν πληροφορίες στην αγορά πως Εθνική Τράπεζα και ΤΑΙΠΕΔ, έχουν βάλει τον πήχη αρκετά υψηλά, σε επίπεδα μεταξύ 350-380 εκατ. ευρώ προκειμένου να κάνουν αποδεκτή την όποια προσφορά, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται πάντως από τους δύο πωλητές
Ένα σύνθετο κουβάρι με έξι τουλάχιστον αγκάθια αποτελεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που θα απασχολήσει την Πέμπτη τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλο, ενόψει της επίσκεψης την Παρασκευή στην Αθήνα του Γερμανού Επιτρόπου Ενέργειας Ετινγκερ. Την αναγκαιότητα εντατικοποίησης των υγειονομικών ελέγχων σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών επεσήμανε στις Περιφέρειες το υπουργείο Υγείας ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Αθλητισμός

Δεν πρόλαβε να δηλώσει ότι οι εξωγήινοι τη... διαβεβαίωσαν για την παραμονή της Κρίσταλ Πάλας στην Premier League και λίγα 24ωρα αργότερα, η ομάδα του Ανατολικού Λονδίνου, πέτυχε μεγάλη νίκη επί της Γουέστ Χαμ, στον αγώνα με τον οποίο άνοιξε το βράδυ της Τρίτης η αυλαία της 14ης «στροφής». Συγκεκριμένα, η 52χρονη πνευματική θεραπεύτρια από το Μπρόμλεϊ, Στέφανι Κόεν, οπαδός της Κρίσταλ Πάλας, που ισχυρίζεται πως έχει τακτική επαφή με εξωγήινους, αποκάλυψε πριν από δύο μέρες πως τα εξωγήινα όντα της είπαν ότι η αγαπημένη της ομάδα δεν θα υποβιβαστεί. Ο Σαμάκ λοιπόν με το «χρυσό» γκολ που πέτυχε στο 42ο λεπτό, χάρισε τους τρεις βαθμούς στην ομάδα του και της έδωσε βαθιά βαθμολογική «ανάσα» εν όψει της δύσκολης συνέχειας.

Η Καϊζερσλάουτερν και το Αμβούργο έγιναν οι πρώτες ομάδες που προκρίθηκαν στους προημιτελικούς του κυπέλλου Γερμανίας, όμως, η Χοφενχάιμ ήταν αυτή που πέτυχε τη μεγάλη έκπληξη και το επιβλητικό 3-1 επί της Σάλκε στο Γκελζενκίρχεν, παίρνοντας πανηγυρικά το εισιτήριο για τα προημιτελικά του κυπέλλου. Η τέταρτη ομάδα που εξασφάλισε ην πρόκριση από το σημερινό «πρώτο πιάτο» της φάσης των «16» ήταν η Ντόρτμουντ.

Η Μπολόνια με τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο στην βασική της σύνθεση (έγινε αλλαγή στο 68΄) ηττήθηκε εντός έδρας με 2-1 απο την Σιένα με γκολ στις καθυστερήσεις της παράτασης (120+2 Φεντάλ) και αποκλείστηκε απο την συνέχεια του θεσμού. Το εισιτήριο για τους «16» εξασφάλισαν το βράδυ της Τρίτης οι Σιένα, Σπέτσια, Αβελίνο και Πάρμα.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

1791: Η βρετανική εφημερίδα “The Observer” κυκλοφορεί το πρώτο της φύλλο. Αυτή είναι και η πιο παλιά κυριακάτικη εφημερίδα του κόσμου.

1952: Ένα σύννεφο ομίχλης σκεπάζει το Λονδίνο. Σε συνδυασμό με την ανεπανάληπτη μόλυνση του αέρα μέσα στους επόμενους μήνες θα χάσουν την ζωή τους 12.000 άνθρωποι.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1963: Sergei Bubka, Ουκρανός επικοντιστής που κατέκτησε την κορυφή παγκοσμίως επανειλημμένως.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1993: Frank Zappa, Αμερικανός κιθαρίστας και συνθέτης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: